Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-11-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνοδος Κορυφής Κοινοπολιτείας - Εναρξη
  • [02] Υπουργός Εμπορίου - Τεχνολογία - Ημερίδα
  • [03] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνάντηση Κληρίδη - Μπλέρ
  • [04] Βρετανία - Κυπριακό - Πρόεδρος Κληρίδης - Μπλερ
  • [05] ΕΕ - Βασιλείου - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις
  • [06] Κυπριανού - Πρόεδρος αρμενικής Εθνοσυνέλευσης
  • [07] Ροκόφυλλος - Κυπριακό - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [08] Υπουργός Παιδείας - Μωραϊτης - Εκθεση ζωγραφικής
  • [09] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συνέντευξη Κάλαχαν
  • [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωθυπουργός Μάλτας
  • [11] Πρόεδρος Κληρίδης - ΑΚΕΛ - Κυβερνητική πολιτική
  • [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Ομιλία - Κοινοπολιτεία
  • [13] Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Αφιξη

  • [01] Σύνοδος Κορυφής Κοινοπολιτείας - Εναρξη

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,12/11/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας, Μαρίας Κονιώτου)

    Οι χώρες της Κοινοπολιτείας πρέπει να καταπολεμήσουν την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία τόνισε ο ΓΓ της Κοινοπολιτείας Εμέκα Ανιαόκου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πολλές χώρες που είναι μέλη της, εισέρχονται στη νέα χιλιετία μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας.

    Μιλώντας κατά την τελετή έναρξης της Συνάντησης Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, ο κ. Ανιαόκου σημείωσε πως ο οργανισμός αυτός συνέχισε να βελτιώνει τη ζωή πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων, προσθέτοντας ωστόσο ότι παραμένουν ακόμη αρκετές προκλήσεις όσον αφορά την ανάπτυξη χωρών - μελών, από τις οποίες η πιο επείγουσα είναι η εξάλειψη της φτώχειας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [02] Υπουργός Εμπορίου - Τεχνολογία - Ημερίδα

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης δήλωσε ότι η Κύπρος διανύει σήμερα μια "περίοδο έντονου προβληματισμού για το μέλλον και τις προοπτικές της οικονομίας" γεγονός που επιφορτίζει όλους με πρόσθετες ευθύνες και καθήκοντα τα οποία "καλούμαστε να αναλάβουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα".

    Σε χαιρετισμό του σε ημερίδα για τη δημιουργία βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι το Υπουργείο Εμπορίου "διαμόρφωσε μια νέα βιομηχανική πολιτική με τέσσερις βασικούς άξονες", και συγκεκριμένα την ανάπτυξη βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την ανασυγκρότηση και στήριξη της παραδοσιακής μεταποιητικής βιομηχανίας και τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [03] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνάντηση Κληρίδη - Μπλέρ

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,12/11/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Κονιώτου)

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επαναβεβαίωσε σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη τη θέση του υπέρ μιας λύσης διζωνικής, διπεριφερειακής ομοσπονδίας στην Κύπρο, του ψηφίσματος 1250 του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και της απόφασης των G8, και διαβεβαίωσε πως θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Βρετανός Πρωθυπουργός συναντήθηκαν και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό στο περιθώριο της Συνόδου των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, που άρχισε νωρίτερα σήμερα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής. (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΚΤ/ΦΖ/ΜΑ)

    [04] Βρετανία - Κυπριακό - Πρόεδρος Κληρίδης - Μπλερ

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,12/11/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Κονιώτου)

    Η Βρετανία επανέλαβε την υποστήριξή της προς τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για συνομιλίες στο Κυπριακό και επίτευξη λύσης το ταχύτερο δυνατό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η λύση δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Τις διαβεβαιώσεις αυτές έδωσε, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Βρετανού Πρωθυπουργού Αλιστερ Κάμπελ, ο Τόνι Μπλερ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη κατά τη συνάντηση που είχαν οι δυο ηγέτες στο Ντέρμπαν νωρίς σήμερα το απόγευμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Κοινοπολιτείας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΜΑ)

    [05] ΕΕ - Βασιλείου - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,12/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα προχωρήσει σε λεπτομερή έλεγχο όλων των κεφαλαίων που έχουν εξετασθεί έως τώρα στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον οι υποψήφιες χώρες έχουν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τους έναντι της ΕΕ.

    Πρόκειται για υλοποίηση στην πράξη της νέας τακτικής, που αποφάσισε να ακολουθήσει η ΕΕ, μετά από πιέσεις ορισμένων κρατών - μελών, τα οποία ζητούν μεγαλύτερη αυστηρότητα από την πλευρά των κοινοτικών στην εξέταση της προσαρμογής των υποψηφίων χωρών στο κοινοτικό κεκτημένο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [06] Κυπριανού - Πρόεδρος αρμενικής Εθνοσυνέλευσης

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος και η Αρμενία συνδέονται με κοινές εμπειρίες, αρχές και ιδεώδη, αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού σε συγχαρητήριο τηλεγράφημά του προς το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της αρμενικής Εθνοσυνέλευσης Armen Κhacatrian.

    Ο κ. Κυπριανού εκφράζει την πεποίθηση πως παρ' όλον ότι η εκλογή του κ. Khacatrian ήταν επακόλουθο των πρόσφατων τραγικών γεγονότων στο κτίριο του Κοινοβουλίου, "ο φίλος λαός της Αρμενίας και οι εκλελεγμένοι του αντιπρόσωποι θα συνεχίσουν να διαφυλάττουν και να προωθούν τα δημοκρατικά ιδεώδη και να εργάζονται για την ειρήνη στην περιοχή".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [07] Ροκόφυλλος - Κυπριακό - Υπόθεση Λοϊζίδου

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σταθμό για όσους αγωνίζονται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί η δικαίωση της Τιτίνας Λοϊζίδου, αναφέρει ο Αναληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Χρήστος Ροκόφυλλος σε μήνυμά του από το Ελσίνκι, σε συζήτηση με θέμα "Η υπόθεση Λοϊζίδου: Το Κυπριακό και η Πρόκληση της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας" που διοργανώνει απόψε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

    Οπως αναφέρει ο κ. Ροκόφυλλος, "το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την ιστορική του απόφαση, κατέδειξε περίτρανα ότι θέλει και μπορεί να αναδεικνύεται σε θεματοφύλακα των αρχών και αξιών που εκφράζουν τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό".

    [08] Υπουργός Παιδείας - Μωραϊτης - Εκθεση ζωγραφικής

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εγκαινιάζοντας σήμερα έκθεση ζωγραφικής του Τάκη Μωραϊτη, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης είπε πως με την ιδιαίτερη έμφαση που δίδει κάθε φορά "στην αισθητική του γαλάζιου και του λευκού, δείχνει πόσο είναι επηρεασμένος ο καλλιτέχνης από τις νησιωτικές του καταβολές, από το Ιόνιο και τις Κυκλάδες".

    Στον χαιρετισμό του κατά τα εγκαίνια της έκθεσης στο ξενοδοχείο Χίλτον, ο κ. Ιωαννίδης μίλησε για τα χαρακτηριστικά και τη φυσιογνωμία των έργων του Τάκη Μωραϊτη και για τις προσωπικές του εκθέσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπου δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση και "το κοινό τίμησε τα έργα του, που ζητήθηκαν σε πάρα πολλές ιδιωτικές συλλογές επώνυμων και ανώνυμων" φιλότεχνων.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [09] Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συνέντευξη Κάλαχαν

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού δήλωσε σήμερα πως τα νέα στοιχεία που περιέχονται στη συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας κατά την τουρκική εισβολή Τζέιμς Κάλαχαν εγείρουν, κατά την έκφρασή του, "σοβαρά θέματα".

    Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Λόρδου Κάλαχαν, ο κ. Κυπριανού είπε ότι φαίνεται πως κατά κάποιο τρόπο οι ΗΠΑ προωθούσαν στην Κύπρο την ιδέα των δύο χωριστών οντοτήτων από το 1974 και πρόσθεσε πως η πολιτική που ακολούθησε η Βρετανία από την τουρκική εισβολή μέχρι σήμερα "μας απασχόλησε και μας απασχολεί πολύ".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρωθυπουργός Μάλτας

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,12/11/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Κονιώτου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τόνισε ότι δεν είναι νοητή η αναβάθμιση της Τουρκίας σε υποψήφια για ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι, χωρίς ανταλλάγματα στο Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρθηκε στη θέση της Κύπρου κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Εντουαρτ Φένεχ Αντάμι, στο περιθώριο της Συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, που άρχισε σήμερα στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΦΖ/ΜΑ)

    [11] Πρόεδρος Κληρίδης - ΑΚΕΛ - Κυβερνητική πολιτική

    Λευκωσία,Κύπρος,12/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Χαρακτηρίζοντας τον ισχυρισμό του ΑΚΕΛ ότι η κυβέρνηση διακατεχόμενη από υπεραισιοδοξία έχει αδρανήσει, ως "αβάσιμο και ατυχή", ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε γραπτή του δήλωση απευθύνει έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό, αλλά και για σφυρηλάτηση της ενότητας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η κυβερνητική πολιτική έτυχε επεξεργασίας από το Εθνικό Συμβούλιο και προωθήθηκε σε πλήρη συνεργασία και σύμπνοια με την ελληνική κυβέρνηση.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Ομιλία - Κοινοπολιτεία

    Ντέρμπαν,Νότιος Αφρική,12/11/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Κονιώτου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κάλεσε σήμερα τις χώρες μέλη της Κοινοπολιτείας να επαναβεβαιώσουν τις αποφάσεις και τις αρχές τους αναφορικά με τον τρόπο επίλυσης του Κυπριακού, όπως εκφράστηκαν στην προηγούμενη συνάντησή τους στο Εδιμβούργο το 1997.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, μιλώντας κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίας της συνόδου της Κοινοπολιτείας, τόνισε μεταξύ άλλων την ετοιμότητα της πλευράς μας να συνεργαστεί με βάση τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας, όπως εκφράζονται στην απόφαση των G8 και τα ψηφίσματα 1250 και 1251 του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος χωρίς όρους για λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΦΖ/ΜΑ)

    [13] Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Αφιξη

    Λάρνακα,Κύπρος,12/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος ο Ζ' έφθασε σήμερα στην Κύπρο ύστερα από πρόσκληση της Ιεράς Μονής Μαχαιρά.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πατριάρχης είπε ότι βρίσκεται στην "μαρτυρική μεγαλόνησο" για να εγκαινιάσει την Κυριακή 14 Νοεμβρίου στο μοναστήρι του Μαχαιρά, με τους άλλους Μητροπολίτες, τα εγκαίνια του Ιερού Ναού που τιμάται στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά, Γρηγορίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΦΖ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 12 November 1999 - 19:46:19 UTC