Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-11-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντενκτάς - Δηλώσεις
  • [02] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ελληνας ΥΠΕΞ
  • [03] Φοιτητές - Πολυτεχνείο - Εκδήλωση Μνήμης - Πρεσβεία ΗΠΑ
  • [04] Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης - Συνομιλίες
  • [05] ΔΗΣΥ - Κυπριακό
  • [06] ΔΗΚΟ - Κυπριακό
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Αφιξη
  • [08] Σημίτης - Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό - Δηλώσεις

  • [01] Ντενκτάς - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στο τραπέζι των διαπραγματέυσεων εξακολουθεί να είναι η πρότασή του για συνομοσπονδία, δήλωσε ο Ραούφ Ντενκτάς μιλώντας σε συναντηση με ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στα κατεχόμενα για τους "εορτασμους" της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    "Θα δούμε αν οι Ε/Κ έχουν διδαχτεί κάτι", είπε προκλητικά ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος ισχυρίστηκε πως "όποια λύση και να βρεθεί στην Κύπρο πρέπει απαραίτητα αυτή να προβλέπει και την παρουσία της Τουρκίας στο νησί."

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΑΧΡ)

    [02] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ελληνας ΥΠΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό θα συζητήσουν σε συνάντησή τους την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου στην Αθήνα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ανακοίνωση του ΔΗΣΥ αναφέρει ότι στη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα θέσει υπόψη του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών, τις απόψεις του κόμματος για τους χειρισμούς που επιβάλλεται να αναληφθούν ενόψει των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι, όπως αποφάσισε χθες το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [03] Φοιτητές - Πολυτεχνείο - Εκδήλωση Μνήμης - Πρεσβεία ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με συνθήματα όπως "Οχι στο φασισμό" και "Με αγώνες και θυσίες θα κερδίσουμε την ελευθερία", δύο περίπου χιλιάδες φοιτητές και μαθητές των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου Κύπρου και άλλων τριτοβάθμιων σχολών, κρατώντας ελληνικές και κυπριακές σημαίες, πραγματοποίησαν το πρωί εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου.

    Οι φοιτητές και οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και στην συνέχεια πορεύθηκαν προς την Αμερικανική Πρεσβεία όπου έγιναν ομιλίες από εκπροσώπους των φοιτητικών οργανώσεων και πραγματοποιήθηκε αγωνιστικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [04] Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης - Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ), με σημερινή του ανακοίνωση, εκφράζει την υποστήριξή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και συμφωνεί με την απόφασή του να αποδεχτεί την πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Οι συνομιλίες αυτές, όπως αναφέρει το ΚΕΑ, "πρέπει να περιοριστούν σε θέματα αρχής και να είναι ουσιαστικές", χωρίς όμως οποιεσδήποτε υποχωρήσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΑΧΡ)

    [05] ΔΗΣΥ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Ορθά ενήργησε" ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης "αποδεχόμενος την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για να συμμετάσχει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, οι οποίες θα πρέπει να είναι επί της ουσίας του Κυπριακού ή τουλάχιστον να προετοιμάζουν το έδαφος για έναν ουσιαστικό διάλογο", αναφέρει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

    Σε ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ σημειώνει το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος συνήλθε χθες για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και συμφώνησε στο ότι "η έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών δημιουργεί, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι, μια νέα δυναμική".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [06] ΔΗΚΟ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ δεν θα έχουν ουσιαστικό και θετικό αποτέλεσμα για την προώθηση λογικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, εκφράζει το Δημοκρατικό Κόμμα με σημερινή του γραπτή ανακοίνωση.

    Στην ανακοίνωση, παρατίθεται η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ που λήφθηκε κατά τη χθεσινή κοινή συνεδρία τους αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και υπογραμμίζει ότι το κόμμα "διαφωνεί κάθετα τόσο με την προφορική πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ όσο και με τη θετική απάντηση σε αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Αφιξη

    Κωνσταντινούπολη,Τουρκία,17/11/1999 (ΚΥΠΕ της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Εφθασε πριν από λίγο στην Κωνσταντινούπολη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.

    Η προγραμματισθείσα για σήμερα επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στο Φανάρι με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο αναβλήθηκε για την Παρασκευή το απόγευμα, μετά από τρίωρη καθυστέρηση που σημειώθηκε στην άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας λόγω κακοκαιρίας στη Ζυρίχη.

    Στο μεταξύ, αύριο προγραμματίζεται συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με το Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [08] Σημίτης - Οικουμενικός Πατριάρχης

    Κωνσταντινούπολη,Τουρκία,17/11/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Μήνυμα συμφιλίωσης και συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας έστειλε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από το Φανάρι μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, ο οποίος με τη σειρά του χαρακτήρισε το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών καλό, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν.

    Ευχαριστώντας τον Ελληνα Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του για τη βοήθεια που πρόσφεραν και προσφέρουν προς το Πατριαρχείο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνεχάρη ταυτόχρονα τον κ. Σημίτη "για τα ανοίγματα που κάνει για τη συμφιλίωση, καλή συνεργασία και γειτονία των δύο λαών Ελλάδας και Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Κωνσταντινούπολη,Τουρκία,17/11/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε απόψε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως θα γίνουν απευθείας συνομιλίες, οι οποίες θα είναι διαρκείας και θα καλύψουν τις βασικές πτυχές του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι διαβεβαιώσεις υπάρχουν και για την πρόθεση του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον να συνεχίσει να παρεμβαίνει και να υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο Ceylan Intercontinental, στο οποίο διαμένει κατά την ιστορική του επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη με την ευκαιρία της συνόδου κορυφής του ΟΑΣΕ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι οι συνομιλίες που αρχίζουν στις 3 Δεκεμβρίου θα βρίσκονται σε εξέλιξη κατά τη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στο Ελσίνκι από τις 10-12 Δεκεμβρίου.

    Συμφώνησε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι πρόοδος στο Κυπριακό από τις 3 Δεκεμβρίου μέχρι τη σύνοδο στο Ελσίνκι αποτελεί μία, αλλά όχι τη μόνη προϋπόθεση για να συναινέσει η Ελλάδα στο χρίσμα της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας.

    Κληθείς να σχολιάσει την αυριανή συνάντηση των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και Τουρκίας, Κώστα Σημίτη και Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ότι κάθε συνάντησή τους "στην οποία θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τις δύο χώρες και το Κυπριακό είναι ουσίας και μεγάλης σημασίας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΧΡ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 17 November 1999 - 20:46:19 UTC