Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-12-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Κλήρωση
  • [02] Greenpeace - Αιολική Ενέργεια - Κύπρος
  • [03] Λυσσαρίδης - Κυπριακό - Εκλογές
  • [04] Ρέππας - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [05] Κύπρος - ΕΕ - Μετάφραση κεκτημένου - Τουρκική γλώσσα
  • [06] Λεμεσός - Ναυτικό - Εορτή Αγίου Νικολάου
  • [07] ΓΓ ΟΗΕ - Κληρίδης (1)
  • [08] Ζακχαίος - ΟΗΕ - Επιστολή - Τουρκικές προκλήσεις
  • [09] ΚΑ - Δοκιμαστική πτήση - Συνθήκες έτους 2000
  • [10] ΓΓ ΟΗΕ - Κληρίδης (2)
  • [11] ΓΓ ΟΗΕ - Ντενκτάς - Δηλώσεις (1)
  • [12] ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ελλάδα - Τουρκία - Κύπρος
  • [13] Χάσικος - Επιστροφή - Μόσχα
  • [14] Νέα Υόρκη - Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Συνομιλίες
  • [15] ΓΓ ΟΗΕ - Ντενκτάς - Δηλώσεις (2)

  • [01] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Κλήρωση

    Λευκωσία,Κύπρος,06/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Χίλτον η κλήρωση των ομάδων για τους αγώνες της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Τα οκτώ ζευγάρια που κληρώθηκαν είναι: Απόλλων - ΑΠΟΕΛ,

    Ομόνοια - ΑΕΖ Ανόρθωση - Ενωση Παραλιμνίου,

    Ολυμπιακός - ΑΕΛ Ονήσιλος - ΑΠΟΠ

    Αρης - Εθνικός Ασσιας ΑΕΚ - Νέα Σαλαμίνα

    Αλκή - Εθνικός Αχνας. Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 11 και 12 Δεκεμβρίου, ενώ οι επαναληπτικοί θα γίνουν την Τετάρτη και την Πέμπτη 5 και 6 Ιανουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΑΧΡ)

    [02] Greenpeace - Αιολική Ενέργεια - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,06/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος θα μπορεί να καλύψει ένα εκπληκτικό ποσοστό των αναγκών της για ηλεκτρισμό αν προωθήσει ένα σχέδιο αιολικής ενέργειας, ανέφερε σήμερα ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου για Αιολική Ενέργεια, καθηγητής μηχανολογίας σε πανεπιστήμιο της Αθήνας και σύμβουλος της ΕΕ σε θέματα αιολικής ενέργειας, Αρθούρος Ζέρβος.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου της Greenpeace, όπου παρουσιάστηκε διεθνής μελέτη που έγινε από την Greenpeace, τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο για Αιολική Ενέργεια και το Σύνδεσμο για Ενέργεια και Ανάπτυξη, ο κ. Ζερβός είπε ότι η πολιτική της ΕΕ όπως τέθηκε μέσω της Λευκού Βίβλου το 1997 είναι η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από 6% σε 12% μέχρι 2010.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [03] Λυσσαρίδης - Κυπριακό - Εκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,06/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών πριν την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι δυσκολεύει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη Σύνοδο αυτή όσον αφορά το θέμα της αναβάθμισης των ευρωτουρκικών σχέσεων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης προσθέτοντας πως "πολλές φορές τραβούμε το χαλί κάτω από τα πόδια της Ελλάδας".

    Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε πως παρά τις διαφωνίες του κόμματος του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο εθνικό θέμα "θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια αν αυτή η προσπάθεια προωθεί θέσεις που οδηγούν σε μια δίκαιη και βιώσιμη λυση του κυπριακού προβλήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [04] Ρέππας - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Αθήνα,Ελλάδα,06/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ως "πολύ θετική ένδειξη" χαρακτήρισε η ελληνική κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Δημήτρη Ρέππα το γεγονός ότι οι θέσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς περί αναγνωρίσεως οντότητας στο ψευδοκράτος και της συνομοσπονδίας δεν έγιναν αποδεκτές από το ΓΓ του ΟΗΕ κατά την έναρξη των συνομιλιών της Νέας Υόρκης.

    Ο κ. Ρέππας πρόσθσεσε ότι η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να είναι προκατειλημμένη λόγω του παρελθόντος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες τη φορά αυτή μπορεί να είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [05] Κύπρος - ΕΕ - Μετάφραση κεκτημένου - Τουρκική γλώσσα

    Λευκωσία,Κύπρος,06/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ποσό ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ για μετάφραση του κοινοτικού κεκτημένου και άλλων εγγράφων στην τουρκική γλώσσα θα παραχωρήσει στην Κύπρο η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για προώθηση των σχέσεων με τις Μεσογειακές χώρες.

    Η απόφαση λήφθηκε στη συνάντηση που είχε η Επιτροπή την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [06] Λεμεσός - Ναυτικό - Εορτή Αγίου Νικολάου

    Λεμεσός,Κύπρος,06/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου", είπε ο Διοικητής Ναυτικού, Πλοίαρχος Αθανάσιος Κουτσοπέτρος, είναι η μοναδική λύση, ώστε ο Ελληνισμός, ενωμένος και μακριά από εγωισμούς, πάθη και σκοπιμότητες, να αντιμετωπίσει επιτυχώς τη συνεχόμενη τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα".

    Ο κ. Κουτσοπέτρος, μιλώντας σήμερα στη Ναυτική Βάση "Ναύτη Φοίβου Φιέρου", στο παλιό λιμάνι Λεμεσού κατά την τελετή προς τιμή του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Ναυτικού, αναφέρθηκε στα λαμπρά ιστορικά παραδείγματα του έθνους που μεγαλούργησε με το Ναυτικό να πρωταγωνιστεί στους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΝΜΑ/ΑΧΡ)

    [07] ΓΓ ΟΗΕ - Κληρίδης (1)

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,06/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Αρχισε πριν από λίγα λεπτά στο γραφείο του Κόφι Ανάν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η δεύτερη συνάντηση του Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που άρχισαν την περασμένη Παρασκευή.

    Τον Πρόεδρο συνοδεύουν ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Σώτος Ζακχαίος, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών Τάσος Τζιωνής και ο διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών Μηνάς Χατζήμιχαηλ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] Ζακχαίος - ΟΗΕ - Επιστολή - Τουρκικές προκλήσεις

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,06/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Το γεγονός ότι λίγες μόνο μέρες πριν αρχίσουν οι συνομιλίες της Νέας Υόρκης η Τουρκία προέβη σε νέες προκλήσεις με πολεμικά της αεροσκάφη επεσήμανε με επιστολή του προς τα Ηνωμένα Εθνη ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό, Σώτος Ζακχαίος.

    Η επιστολή, που φέρει ημερομηνία 30 Νοεμβρίου 1999 και απευθυνόταν στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, κυκλοφόρησε σήμερα ως έγγραφο του Οργανισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [09] ΚΑ - Δοκιμαστική πτήση - Συνθήκες έτους 2000

    Λευκωσία,Κύπρος,06/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Απόλυτη επιτυχία σημείωσε σημερινή δοκιμαστική πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών σε συνθήκες προσομείωσης της μετάβασης από το 1999 στο 2000.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των Κ.Α., "η πτήση απέδειξε ότι η εταιρεία ειναι πλήρως συμβατή τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα και πανέτοιμη για την αντιμετώπιση του προβλήματος του έτους 2000". Η δοκιμαστική πτήση έγινε με αεροπλάνο τύπου Airbus A-320, χωρίς επιβάτες που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Λάρνακας σήμερα στις 10 το πρωί.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [10] ΓΓ ΟΗΕ - Κληρίδης (2)

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,06/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η δεύτερη συνάντηση του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που άρχισαν την περασμένη Παρασκευή.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν προέβη σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του από το κτίριο του ΟΗΕ. Ο ΓΓ του ΟΗΕ συναντάται σε λίγο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] ΓΓ ΟΗΕ - Ντενκτάς - Δηλώσεις (1)

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,06/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    "Μικρό παράπονο" προς το ΓΓ του ΟΗΕ "για δήλωση του Προέδρου της Ελλάδας ότι η Κύπρος είναι ελληνική", θα κάνει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κατά τη διάρκεια της συνάντησής του σήμερα με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Αυτή την απάντηση έδωσε ο Ραούφ Ντενκτάς εισερχόμενος στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών για τη συνάντηση με τον κ. Ανάν όταν ρωτήθηκε από το ΚΥΠΕ αν είναι χαρούμενος που επιστρέφει στις συνομιλίες. Ωστόσο σε ερώτηση αν αυτό θα επηρεάσει την πορεία των συνομιλιών ο Ντενκτάς απάντησε "όχι, όχι τίποτα δεν θα επηρεάσει".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [12] ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ελλάδα - Τουρκία - Κύπρος

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,06/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι θα ληφθεί τελικά η οριστική απόφαση για την τύχη της τουρκικής υποψηφιότητας μετά τη σημερινή αποτυχημένη προσπάθεια των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, ορισμένα κράτη - μέλη διστάζουν να αποδεχθούν τον "αυτοματισμό" για την Κύπρο, ότι δηλαδή με το πέρας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το νησί θα ενταχθεί στην Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [13] Χάσικος - Επιστροφή - Μόσχα

    Λάρνακα,Κύπρος,06/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Απόλυτα ικανοποιημένος" επέστρεψε από τη Μόσχα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος όπως ο ίδιος ανέφερε σήμερα κατά την επιστροφή του από τη ρωσική πρωτεύουσα όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή του είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Ιγκορ Σεργκέγιεφ για "θέματα αμυντικής πολιτικής, για το Κυπριακό και για θέματα διεθνών εξελίξεων που αφορούν την άμυνα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [14] Νέα Υόρκη - Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Συνομιλίες

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,06/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη θα συνεχιστούν μέχρις ότου οι συμμετέχοντες είτε νιώσουν ότι δεν μπορούν να επιτύχουν περαιτέρω πρόοδο είτε μέχρι να μπορούν να ανακοινώσουν σπάσιμο του αδιεξόδου.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Φρεντ Εκχαρντ ύστερα από τις χωριστές συναντήσεις που είχαν ο Κόφι Ανάν και ο Ειδικός του Σύμβουλος Αλβάρο ντε Σότο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [15] ΓΓ ΟΗΕ - Ντενκτάς - Δηλώσεις (2)

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,06/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Περισσότερα από τα τέσσερα βασικά θέματα ήγειρε σήμερα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και τον Ειδικό του Σύμβουλο Αλβάρο ντε Σότο, όπως ο ίδιος ο κ. Ντενκτάς ανέφερε.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνάντηση, ο Τ/Κ ηγέτης δήλωσε ότι στόχος των συνομιλιών στο παρόν στάδιο είναι η προετοιμασία του εδάφους για πρόοδο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΓ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 6 December 1999 - 20:46:17 UTC