Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-12-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Σύνεδροι - Αριστερά κόμματα
  • [02] ΕΕ - Κύπρος - Αναφορά (ΕΠΕΙΓΟΝ)
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβάρο ντε Σότο (ΕΠΕΙΓΟΝ)
  • [04] Αεροφλότ - Μέρα Χαμόγελου
  • [05] ΠΕΟ - 23ο Παγκύπριο Συνέδριο - Διάσκεψη Τύπου
  • [06] Ενωση Δήμων - Υποδοχή 2000 - Εκδήλωση
  • [07] Κυπριακή κυβέρνηση - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΠΕΙΓΟΝ)
  • [08] ΕΕ - Τουρκία - Κριτήρια ένταξης (ΕΠΕΙΓΟΝ)
  • [09] ΑΚΕΛ - Ευρωμεσογειακή Συνάντηση Αριστερών Κομμάτων
  • [10] ΕΕ - Τουρκία - Αντιδράσεις - Συμβιβασμός - Σημίτης
  • [11] Συνάντηση Κληρίδη με ντε Σότο (ΕΠΕΙΓΟΝ)
  • [12] Συνάντηση Ντενκτάς - ντε Σότο - ΕΕ - Τουρκία
  • [13] ΔΗΣΥ - Ελσίνκι - Τουρκία
  • [14] ΕΔΗ - Ελσίνκι
  • [15] Σημίτης - Διάσκεψη Τύπου - Κύπρος
  • [16] Χριστόφιας - Ελσίνκι
  • [17] Ντενκτάς - ντε Σότο - Δηλώσεις
  • [18] ΔΗΚΟ - Κωνσταντίνου - Ελσίνκι
  • [19] Νέος Διοικητής ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Βίκτορι Ράνα
  • [20] Κύπρος - Συρία - Ισραήλ
  • [21] Βασιλείου - ΕΕ
  • [22] Λιπόνεν - ΕΕ - Τουρκία
  • [23] Λυσσαρίδης - Ελσίνκι - Επιστροφή
  • [24] Σολάνα - Τουρκία - Αφιξη
  • [25] Εκχαρντ - Συνομιλίες - Κυπριακό

  • [01] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Σύνεδροι - Αριστερά κόμματα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού εξέφρασε σήμερα την άποψη ότι η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών προχωρεί, λίγο πολύ, σιγά και σταδιακά στην υιοθέτηση της θέσης για αποδοχή της ύπαρξης δυο χωριστών οντοτήτων στην Κύπρο.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησής του με συνέδρους της Δεύτερης Ευρω - Μεσογειακής Συνάντησης Αριστερών Κομμάτων ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση πως "μπορούμε να βρούμε μια συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους" αν αυτοί αφεθούν να ψηφίσουν τους εκπροσώπους τους που αυτοί επιθυμούν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] ΕΕ - Κύπρος - Αναφορά (ΕΠΕΙΓΟΝ)

    Ελσίνκι,Φινλανδία,10/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)</STRONG>

    ΕΠΕΙΓΟΝ - ΕΠΕΙΓΟΝ

    Διπλωματικές πηγές στο Ελσίνκι δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι η αναφορά στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, όπως συμφωνήθηκε από τους ηγέτες των "15" να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα δημοσιοποιηθούν αύριο το μεσημέρι, έχει ως εξής:

    "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την έναρξη των συνομιλιών οι οποίες έχουν στόχο μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στις 3 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη και εκφράζει τη σθεναρή υποστήριξή του στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να οδηγήσει τη διαδικασία σε επιτυχή κατάληξη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι μία πολιτική διευθέτηση θα διεκολύνει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εάν δεν έχει επιτευχθεί διευθέτηση μέχρι την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι αποφάσεις του Συμβουλίου για την ένταξη θα ληφθούν χωρίς το ανωτέρω να αποτελεί προϋπόθεση. Κατ' αυτή, το Συμβούλιο θα λάβει υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Αλβάρο ντε Σότο (ΕΠΕΙΓΟΝ)

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,10/12/1999 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Αρχισε πριν από λίγο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλβάρο ντε Σότο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ/ΓΠ)

    [04] Αεροφλότ - Μέρα Χαμόγελου

    Λάρνακα,Κύπρος,10/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Mέρα Χαμόγελου" είναι η σημερινή για τη ρωσική αεροπορική εταιρεία Αεροφλότ, η οποία αποφάσισε ότι στις 10 Δεκεμβρίου θα κυριαρχεί το χαμόγελο στις πτήσεις της εταιρείας, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα που το πλήρωμα δίνει στους επιβάτες.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η Αεροφλότ επέλεξε την Κύπρο μεταξύ 120 προορισμών της εταιρείας "για να γιορτάσει τη Μέρα του Χαμόγελου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] ΠΕΟ - 23ο Παγκύπριο Συνέδριο - Διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Μαχητικά και στο νέο αιώνα. Μαχητικά, με συνέπεια, με όραμα για το μέλλον", έγραφε το πανό στην αίθουσα του νέου οικήματος ΕΤΚΑ - ΠΕΟ και, ξεκινώντας την ομιλία του, ο Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) Πάμπης Κυρίτσης είπε πως "αυτό το τρίπτυχο αποτελεί για μας τη βάση, πάνω στην οποία θα στηριχτεί η δράση, η προσπάθεια, οι προτάσεις μας".

    Παρουσιάζοντας την Εκθεση Δράσης 1995 - 1998 του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ, κατά τη διάρκεια σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Κυρίτσης αναφέρθηκε πολύ συνοπτικά στο έργο και τη δράση της ΠΕΟ, κατά τα τελευταία πέντε χρόνια και μίλησε για τους νέους στόχους και το πρόγραμμα της Ομοσπονδίας στον 21ο αιώνα και ενόψει του 23ου Συνεδρίου της ΠΕΟ, που θα γίνει στις 24, 25 και 26 Φεβρουαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [06] Ενωση Δήμων - Υποδοχή 2000 - Εκδήλωση

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Σημαδιακή" χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Λευκωσίας και Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Λέλλος Δημητριάδης την Πρωτοχρονιά του 2000, ενώ ο Δήμαρχος Στροβόλου Σάββας Ηλιοφώτου είπε πως σκοπός της εκδήλωσης της Ενωσης Δήμων τη νύκτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς είναι να δοθεί διέξοδος σ' εκείνους που δεν μπορούν να συμμετάσχουν στον "παραλογισμό των ημερών λόγω των ψηλών τιμών."

    Ο κ. Δημητριάδης μιλούσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργάνωσαν οι Δήμοι της μείζονος Λευκωσίας, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την ενιαία εκδήλωση που προγραμματίζεται για τη νύκτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς του 2000.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [07] Κυπριακή κυβέρνηση - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΠΕΙΓΟΝ)

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,10/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν προτίθεται να σχολιάσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνέρχεται στο Ελσίνκι, προτού εκδοθούν τα επίσημα συμπεράσματα του Συμβουλίου, διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ στη Νέα Υόρκη.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης ενημερώθηκε ήδη για τις σημερινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορούν την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Χρήστο Ροκόφυλλο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [08] ΕΕ - Τουρκία - Κριτήρια ένταξης (ΕΠΕΙΓΟΝ)

    Ελσίνκι,Φινλανδία,10/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα πολιτικά κριτήρια που καθόρισε σήμερα στην Τουρκία για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει συμπεριλάβει το Κυπριακό και την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για επίλυση διαφορών.

    Τα ζητήματα αυτά αναφέρονται ρητώς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο Ελσίνκι, στο κείμενο των συμπερασμάτων που συμφωνήθηκε στην πρωινή συνεδρία των ηγετών των "15".

    Σύμφωνα με όσα οι πηγές αυτές αποκάλυψαν στο ΚΥΠΕ, η παράγραφος 12 των τελικών συμπερασμάτων αναφέρεται στην προενταξιακή στρατηγική για την Τουρκία και σημειώνει ότι αυτή "θα περιλαμβάνει έναν ενισχυμένο πολιτικό διάλογο, με έμφαση στην πρόοδο προς την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων για ένταξη, με ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και των ζητημάτων που αναφέρονται στις παραγράφους 4 και 9(α)".

    Στην παράγραφο 4, οι "15" υπογραμμίζουν την αρχή της ειρηνικής επίλυσης διαφορών σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και καλούν τα υποψήφια προς ένταξη κράτη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για τη διευθέτηση εκκρεμών συνοριακών διαφορών. "Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τα υποψήφια προς ένταξη κράτη πρέπει μέσα σε λογικό χρονικό διάστημα να φέρουν οποιαδήποτε εκκρεμή διαφορά ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης", προστίθεται στο κείμενο.

    Εξάλλου, στην παράγραφο 9(α) οι ηγέτες της ΕΕ χαιρετίζουν την έναρξη στις 3 Δεκεμβρίου των συνομιλιών για συνολική λύση του Κυπριακού και εκφράζουν σθεναρή υποστήριξη στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να οδηγήσει τη διαδικασία σε επιτυχή κατάληξη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [09] ΑΚΕΛ - Ευρωμεσογειακή Συνάντηση Αριστερών Κομμάτων

    Λεμεσός,Κύπρος,10/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό, η κρίση στη Γιουγκοσλαβία, η ασφάλεια και η άμυνα στη Μεσόγειο, την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή καθώς και ο ρόλος του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ στο σύγχρονο κόσμο, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τη Συνάντηση Ευρωμεσογειακών Αριστερών Κομμάτων που άρχισε σήμερα στη Λεμεσό με σύνθημα "Με αριστερά στη νέα χιλιετία για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία".

    Μιλώντας στη Συνάντηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας αναφέρθηκε σε ιμπεριαλιστική επίθεση που όπως είπε "εκφράζεται με τη λεγόμενη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, την παγκοσμιοποίηση με τους τρόπους που αυτή συντελείται, με το νεοφιλελευθερισμό, με την αθλιότητα που μαστίζει μεγάλο μέρος του πλανήτη μας, με το ολοένα διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα σε βορρά και νότο, με την οικολογική καταστροφή".

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΡΜ/ΓΠ)

    [10] ΕΕ - Τουρκία - Αντιδράσεις - Συμβιβασμός - Σημίτης

    Ελσίνκι,Φινλανδία,10/12/1999 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Οι αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την πρωινή συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Κύπρο, τα ελληνοτουρικά και τα ευρωτουρκικά είναι δεδομένες και αδιαπραγμάτευτες, δήλωναν πριν λίγο στο Ελσίνκι διπλωματικές πηγές.

    Ως εκ τούτου, η αποστολή των αξιωματούχων της ΕΕ (Σολάνα, Φερχόιγκεν και Μπλόιμπεργ) στην Τουρκία έχει στόχο να εξηγήσουν στην κυβέρνηση της Αγκυρας το τι έχει συμφωνηθεί. (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [11] Συνάντηση Κληρίδη με ντε Σότο (ΕΠΕΙΓΟΝ)

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,10/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Συνεχίστηκαν σήμερα οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, με συνάντηση που κράτησε μία ώρα και τριάντα λεπτά, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Αλβαρο ντε Σότο, Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο.

    Ερωτηθείς ύστερα από τη συνάντηση εάν θα πραγματοποιηθεί και αύριο συνάντηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε: "Αύριο θα συνεχίσουμε εδώ στις 9:30 (16:30 ώρα Κύπρου) τη δουλειά που κάνουμε".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [12] Συνάντηση Ντενκτάς - ντε Σότο - ΕΕ - Τουρκία

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,10/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα αναμένει να δει το επίσημο κείμενο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αναφορικά με την αναγόρευση της Τουρκίας σε υποψήφια χώρα προτού προβεί σε σχόλιο.

    Μιλώντας πριν από τη συνάντησή του με τον Αλβαρο ντε Σότο, Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Ντενκτάς είπε ωστόσο ότι φαίνεται πως η πόρτα είναι ανοικτή για την Τουρκία.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ντενκτάς είπε ότι θα αναμένει να δει το πλήρες κείμενο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με την αναγόρευση της Τουρκίας σε υποψήφια χώρα για ένταξη προτού προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο. "Δεν έχουμε δει το επίσημο κείμενο", είπε, προσθέτοντας ότι "φαίνεται πως η πόρτα είναι ανοικτή για την Τουρκία".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [13] ΔΗΣΥ - Ελσίνκι - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) "δεν βιάζεται να προβεί σε δηλώσεις και λεπτομερή σχολιασμό" για τα όσα διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή στο Ελσίνκι στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Τάσος Μητσόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι "επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε διεξοδικά και επι της ουσίας μόλις έχουμε στη διάθεσή μας το ακριβές προσχέδιο της συμφωνίας και μόλις πληροφορηθούμε το τελικό κείμενο που θα εγκριθεί και θα περιληφθεί στα πορίσματα και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [14] ΕΔΗ - Ελσίνκι

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ικανοποίησή τους για τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης "με την οποία διασφαλίζονται όσα ζητούσε η ελληνική πλευρά, για να αποδεχθεί την αναγόρευση της Τουρκίας σε υποψήφια χώρα", εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι Ενωμένοι Δημοκρατές.

    Οπως αναφέρουν οι ΕΔΗ, "η θετική αυτή εξέλιξη αποτελεί το επιστέγασμα μιας ορθής και συνετής πολιτικής αλλά και σκληρής διαπραγμάτευσης από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη που οι ΕΔΗ από την αρχή υποστήριξαν και στηρίζουν".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [15] Σημίτης - Διάσκεψη Τύπου - Κύπρος

    Ελσίνκι,Φινλανδία,10/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης επιβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Ελσίνκι, την περί Κύπρου αναφορά που αποφασίστηκε σήμερα από τους ηγέτες της ΕΕ και θα περιληφθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Κληθείς να σχολιάσει την έννοια της φράσης ότι "το Συμβούλιο θα λάβει υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες", με την οποία καταλήγει η περί Κύπρου αναφορά, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε πως η φράση αυτή "αναφέρει ότι το θέμα της ένταξης της Κύπρου, θα συζητηθεί με εκτίμηση όλων των κοινωνικών και οικονομικών στοιχείων, με εκτίμηση όλων εκείνων των παραγόντων, των παραμέτρων που συζητούνται σε κάθε χώρα. Και αυτό για να μη νομιστεί ότι με τον τρόπο αυτό αποκλείονται κάποια θέματα από τις προηγούμενες διατυπώσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΦΖ/ΓΠ)

    [16] Χριστόφιας - Ελσίνκι

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ εμμένει και παραμένει στη θέση ότι η Τουρκία θα έπρεπε να δεσμευτεί και να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό πριν από την αλλαγή της απόφασης που υπήρχε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ανακήρυξη της Τουρκίας σε υποψήφια χώρα, ανέφερε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι.

    Ερωτηθείς για την αποδοχή των όρων που έθεσε η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους της, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι "θα πρέπει να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα και να κάνουμε και τελικές κρίσεις και εκτιμήσεις". Ωστόσο είπε ότι "η εξέλιξη ασφαλώς έτσι κι' αλλιώς δεν μας βρίσκει ικανοποιημένους".

    (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [17] Ντενκτάς - ντε Σότο - Δηλώσεις

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,10/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Αλβαρο ντε Σότο, Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, συζητήθηκαν όλα τα θέματα, αλλά απέφυγε να πει εάν συζητήθηκαν συγκεκριμένα οι εξελίξεις κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι.

    Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης, που διήρκησε μία ώρα και τριάντα λεπτά, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες αύριο και τη Δευτέρα, αλλά δεν εγνώριζε εάν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και την Τρίτη, ημέρα που αναχωρεί από τη Νέα Υόρκη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [18] ΔΗΚΟ - Κωνσταντίνου - Ελσίνκι

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Απογοήτευση" εκφράζει το Δημοκρατικό Κόμμα αναφορικά με τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, εκφράζοντας παράλληλα φόβους ότι η πάρα πέρα πορεία του Κυπριακού θα είναι ακόμη πιο δυσχερής για τη δική μας πλευρά.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Ανδρέας Κωνσταντίνου ανέφερε ότι "δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε θετικές ή ικανοποιητικές έστω" τις εξελίξεις.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [19] Νέος Διοικητής ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Βίκτορι Ράνα

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,10/12/1999 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ανακοίνωσε σήμερα το διορισμό του Υποστράτηγου Βίκτορι Ράνα από το Νεπάλ ως Διοικητή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο σε διαδοχή του Υποστράτηγου Εβεργκίστο Αρτούρο ντε Βεργκάρα από την Αργεντινή, ο οποίος αποχωρεί στις 15 Δεκεμβρίου.

    Ο Υποστράτηγος Ράνα είναι απόφοιτος της Σχολής Πολέμου του Αμερικανικού Στρατού. Φοίτησε επίσης σε σχολές πολέμου στη Γερμανία και την Ινδία. Εχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις της στρατιωτικής ιεραρχίας στη χώρα του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [20] Κύπρος - Συρία - Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ και προσφέρεται να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο φίλων γειτονικών χωρών.

    Επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε απόψε στη Λευκωσία αναφέρει ότι "η Κύπρος υποστηρίζει τις προσπάθειες για μια συνολική λύση του Μεσανατολικού προβλήματος γιατί μια συνολική ειρήνη στην περιοχή μας θα έχει ευεργετική επίδραση και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [21] Βασιλείου - ΕΕ

    Ελσίνκι,Φινλανδία,10/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    "Την καλύτερη μέρα που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε", χαρακτήρισε ο επικεφαλής των διαπραγματευτικής ομάδας για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου την αναφορά στην Κύπρο στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα αύριο στο Ελσίνκι με τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Βασιλείου είπε ότι με τα συμπεράσματα η Κύπρος εξασφαλίζει αυτό που ζητούσε εδώ και καιρό, ότι δηλαδή γίνεται διαχωρισμός της ενταξιακής πορείας από την επίλυση του πολιτικού προβλήματός της.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [22] Λιπόνεν - ΕΕ - Τουρκία

    Ελσίνκι,Φινλανδία,10/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις που έχει η φινλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης φαίνεται πως η Τουρκία θα ανταποκριθεί θετικά στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που την αναγορεύει σε υποψήφια προς ένταξη χώρα, παρά την αναφορά στην Κύπρο και τα άλλα θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι, μετά το πέρας της απογευματινής συνεδρίας της συνόδου κορυφής, ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πάαβο Λιπόνεν, εξήγησε πως κρίθηκε αναγκαία η μετάβαση αξιωματούχων της στην Αγκυρα για να της εξηγήσουν τις αποφάσεις που λήφθηκαν για ένα θέμα που την αφορά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [23] Λυσσαρίδης - Ελσίνκι - Επιστροφή

    Λάρνακα,Κύπρος,10/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το γενικό κλίμα που επικρατούσε στο Ελσίνκι ήταν ότι δεν επρόκειτο να δοθεί τίποτα το ουσιαστικό στην Τουρκία, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης κατά την επιστροφή του από το Ελσίνκι της Φινλανδίας όπου πήρε μέρος στη Σύνοδο Αρχηγών Σοσιαλιστικών Κομμάτων της Ευρώπης.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Λυσσαρίδης αναφερόμενος στη Σύνοδο των κομμάτων είπε ότι συζητήθηκε το Κυπριακό και η αναβάθμιση της Τουρκίας σε υποψήφια για ένταξη χώρα στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΓΠ)

    [24] Σολάνα - Τουρκία - Αφιξη

    Λευκωσία,Κύπρος,10/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Γύρω στις 10.10 το βράδυ έφτασε στο αεροδρόμιο Εσένμπογα της Αγκυρας ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Θέματα Διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόϊγκεν.

    Οπως μετέδωσε το τουρκικό ιδιωτικό κανάλι NTV τον κ. Σολάνα υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο το Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ, με τον οποίο είχαν σύντομη συνομιλία.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΠ)

    [25] Εκχαρντ - Συνομιλίες - Κυπριακό

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,10/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρντ δήλωσε σήμερα ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη αναμένουν ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Εκχαρντ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα ενημερώσει τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι για την πορεία των συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 10 December 1999 - 21:46:18 UTC