Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-12-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης - Κύπρος - ΕΕ
  • [02] Δήλωση Κληρίδη - Ελσίνκι
  • [03] Κληρίδης - Ντε Σότο - Συνομιλίες
  • [04] Κασουλίδης - Ελσίνκι
  • [05] Διάσκεψη Ετζεβίτ - Ελσίνκι - Κυπριακό - Κατεχόμενα
  • [06] Δήλωση Ντενκτάς - Συνομιλίες

  • [01] Σημίτης - Κύπρος - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, με τον οποίο είχε επικοινωνία, "πιστεύει και αυτός ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ιδιαίτερα θετική και βοηθάει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου".

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο Ελσίνκι ο κ. Σημίτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η απόφαση για την Κύπρο που περιλαμβάνεται στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ συμβάλλει στη συνέχιση των διακοινοτικών συνομιλιών και περιορίζει κατά πολύ τις δυνατότητες του Ραούφ Ντενκτάς, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, να αποχωρήσει από αυτές και να πει ότι οι συνομιλίες δεν οδηγούν σε κανένα αποτέλεσμα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [02] Δήλωση Κληρίδη - Ελσίνκι

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,11/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεστασλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Η κυπριακή κυβέρνηση θα καταβάλει "κάθε προσπάθεια για αναζήτησης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος που να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τον κώδικα των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων", παρά το γεγονός ότι στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι προβλέπεται ότι η "επίλυση του κυπριακού προβληματος δεν αποτελεί προϋπόθεση για την εισδοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε γραπτή του δήλωση, την οποία ανέγνωσε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη πριν τη συνάντηση του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλβάρο ντε Σότο, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ισχύει η πρόσκλησή του προς την Τ/κ κοινότητα να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία που διαπραγματεύεται την εισδοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος καλωσόρισε την Τουρκία στις τάξεις των υποψηφίων χωρών, επεσήμανε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου της ΕΕ έχουν "καθορίσει τις αρχές που θα καθοδηγήσουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον 21ον αιώνα" και πως "γίνεται εντελώς ξεκάθαρο ότι η επίλυση των προβλημάτων θα πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και ότι κάθε υποψήφια χώρα περιλαμβανομένης της Τουρκίας, θα πρέπει να εκδηλώνει την αποδοχή και την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωματων καθώς και την εναρμόνιση των νόμων και θεσμών της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τέλος τις ευχαριστίες και την εκτίμησή του στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις αποφάσεις που πήραν σχετικά με την Κύπρο και ειδικά στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη "για όλα όσα έχει κάνει για την Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [03] Κληρίδης - Ντε Σότο - Συνομιλίες

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,11/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Τη Δευτέρα στις 9.30 το πρωί ώρα Νέας Υόρκης ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης θα έχει νέα συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Δεν έχει διευκρινιστεί με ποιό θα γίνει η συνάντηση.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης μιλώντας μετά από συνάντηση σήμερα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, είπε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία αναχωρεί από τη Νέα Υόρκη την Τρίτη το απόγευμα. Την Τρίτη το πρωί αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί και η τελευταία συνάντηση στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΜΚ)

    [04] Κασουλίδης - Ελσίνκι

    Ελσίνκι,Φινλανδία,11/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης Μύριας Αντωνιάδου)

    Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να εργαστούν και πάλι με σύμπνοια και σε στενή συνεργασία για να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Ελσίνκι, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μετά το γεύμα που παρέθεσε η ΕΕ για τις αιτήτριες χώρες.

    Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε εξάλλου πως η Ελλάδα έδωσε μια "μεγάλη μάχη" χθες και σήμερα" στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την οποία πέτυχε, όπως επεσήμανε, την ενίσχυση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου και όπως κάθε υποψήφια χώρα, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις, που στην περίπτωση της Τουρκίας αφορούν τόσο το Κυπριακό όσο και τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.

    Οπως ανέφερε "η Ελλάδα έδωσε μια μεγάλη μάχη με την οποία έχει πετύχει πρώτον την ενίσχυση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, υπό την έννοια ότι το Κυπριακό με απόφαση των 15 δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου".

    "Δεύτερο", πρόσθεσε, "έχει πετύχει όπως κάθε υποψήφια χώρα, και σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία, αναλαμβάνει κάποιες υποχρεώσεις τόσον όσον αφορά το Κυπριακό και όσον αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Αυτά θα καταγράφονται και στην εταιρική σχέση και θα είναι και μέρος του πολιτικού διαλόγου που θα διεξάγεται μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και θα βρίσκονται υπό το συνεχή έλεγχο της ΕΕ", ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [05] Διάσκεψη Ετζεβίτ - Ελσίνκι - Κυπριακό - Κατεχόμενα

    Ελσίνκι,Φινλανδία,11/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Τις αδιάλλακτες και απαράδεκτες θέσεις του ότι το Κυπριακό λύθηκε με την τουρκική εισβολή του 1974 και ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο, δήθεν "κράτη", επανέλαβε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, αυτή τη φορά από βήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και λίγο μετά που η χώρα του πήρε το χρίσμα της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

    Σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι ύστερα από το γεύμα της ΕΕ με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου, ο κ. Ετζεβίτ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν η τουρκική πλευρά θα εφαρμόσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, επικαλούμενος τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και λέγοντας πως δεν θέλει "να ρίξει πάνω τους μια σκιά".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [06] Δήλωση Ντενκτάς - Συνομιλίες

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,11/12/1999 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε στη Νέα Υόρκη ως λεγόμενος "πρόεδρος" του ψευδοκράτους, απειλεί ότι σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) αποδεχθεί την πλήρη ένταξη της Ε/κ "διοίκησης" υπό το όνομα της Κύπρου, θα επωμιστεί τη βαριά ευθύνη της μόνιμης διαίρεσης του νησιού.

    Παράλληλα υποστηρίζει πως στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι για το Κυπριακό παραγνωρίζεται το γεγονός ότι η διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών διεξάγεται μεταξύ "δύο ίσων μερών στην Κύπρο" και πως σκοπός είναι η ετοιμασία του απαραίτητου εδάφους για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις που να οδηγούν σε μια συνολική λύση.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις πριν από την έναρξη της συνάντησής του σήμερα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλβαρο ντε Σοτο, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι θα επιστρέψει στα κατεχόμενα την Τρίτη και θα αποφασίσει με τη λεγόμενη "κυβέρνηση" του τα επόμενα βήματα αναφορικά με το δεύτερο γύρο των συνομιλιών ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι Τ/Κ δεν επιθυμούν να λάβουν μέρος στην ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου.

    Εξάλλου, αναχωρώντας από την έδρα του ΟΗΕ ο κ. Ντενκτάς είπε ότι στη σημερινή συνάντηση με τον κ. ντε Σότο συζήτησαν και τις εξελίξεις στο Ελσίνκι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΜΚ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 11 December 1999 - 18:46:26 UTC