Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-05-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Προσφυγικές οργανώσεις - Ανάν - Εκδήλωση
  • [03] (Κ) Υπουργος Αμυνας - Εγγραφο Αγκυρας - Βρυξέλλες
  • [04] (Κ) Κύπρος - Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή για Ταχυδρομεία
  • [05] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Κατάσταση υγείας
  • [06] (Κ) Τ/κ Τύπος - Ταλάτ - ΓΓ ΟΗΕ
  • [07] (Κ) Παλαιστίνιος Πρεσβευτής - Κύπρος
  • [08] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρεσβευτής ΗΠΑ
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Ανάν - Δηλώσεις τουρκικής πλευράς
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - 13 Παλαιστίνιοι
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - "Φωνή της Αμερικής"
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Ιατρικό ανακοινωθέν
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Κάτω από τις 100 μονάδες
  • [16] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Φώφη Γεννηματά
  • [17] (Κ) Επίσκεψη Ανάν - Αστυνομία - Μέτρα
  • [18] (Κ) Συγγενείς αγνοουμένων - ΓΓ ΟΗΕ - Εκδήλωση
  • [19] (Κ) Οργανώσεις - ΓΓ ΟΗΕ - Εκδηλώσεις
  • [20] (Κ) ΕΕ - Ελλάδα - Κύπρος - Διασυνοριακή συνεργασία
  • [21] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Εβδομάδα προστασίας δασών
  • [22] (Κ) ΘΟΚ - "Επτά επί Θήβας" - Κίνα
  • [23] (Κ) Ισπανία - 26η Διάσκεψη Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
  • [24] (Κ) Παλαιστίνιος - Τραυματίας - Ξενοδοχείο
  • [25] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Παλαιστίνιοι - Ευγνωμοσύνη
  • [26] (Κ) Αθήνα - Υπουργός Εμπορίου - Επίσκεψη
  • [27] (Κ) Τσοχατζόπουλος - Ρολάνδης - Επίσκεψη Ανάν
  • [28] (Κ) Τσοχατζόπουλος - Ρολάνδης - Παλαιστίνιοι

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και η αυριανή επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στην Κύπρο είναι το θέμα που κυριαρχεί σε όλα τα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, η διαδικασία για την αναχώρηση σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες των 13 Παλαιστινίων που φιλοξενούνται στην Κύπρο, οι διακομματικές διαβουλεύσεις για συνεργασίες ενόψει των προεδρικών εκλογών και η κατάκτηση του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο από την Ανόρθωση είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Δεν φέρνω λύση, δηλώνει ο Ανάν" γράφει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που φθάνει αύριο στην Κύπρο, έχει δηλώσει πως δεν φέρνει μαζί του έτοιμη λύση, αλλά μήνυμα ελπίδας και ότι οι δύο ηγέτες έχουν ανάγκη την υποστήριξη του λαού για να προχωρήσουν στο συμβιβασμό. Αλλη είδηση είναι ότι η υγεία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, ο οποίος έχει μεταφερθεί και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" στην Αθήνα, ελέγχεται και διατηρείται σταθερή, σύμφωνα με δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου που τον επισκέφθηκε χθες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.

    "Το Θάρρος" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ο Ανάν σε αποστολή απελπισίας" ότι η αναμενόμενη αύριο άφιξη στην Κύπρο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών χαρακτηρίζεται ως "υστάτη προσπάθεια διάσωσης του διαλόγου Κληρίδη Ντενκτάς από ένα πλήρες και οριστικό ναυάγιο", το οποίο θα επιχειρήσει να αποτρέψει ο κ. Ανάν. Αλλού γράφει ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία εκκλησιών της Μητρόπολης Πάφου, όπου αρκετές μικρές κοινότητες είναι χωρίς ιερέα, ενώ σε μερικές άλλες, οι οποίες διαθέτουν ιερέα, δεν υπάρχουν ιεροψάλτες.

    Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Δεν είμαστε για ενδιάμεση" γράφει στο κύριο θέμα πως η κυπριακή κυβέρνηση, με δηλώσεις στελεχών της, απέκλεισε με ξεκάθαρο τρόπο το ενδεχόμενο να συναινέσει στην επίτευξη μιας ενδιάμεσης λύσης στο Κυπριακό, κάτι που στοχεύει, σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, η κάθοδος Ανάν στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σήμερα αναμένεται απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατανομή ανά την Ευρώπη των 13 Παλαιστινίων που φιλοξενούνται φρουρούμενοι από τις κυπριακές αρχές ασφαλείας σε ξενοδοχείο στη Λάρνακα.

    "Η Σημερινή" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ανάν: Οχι στα πρωτόκολλα" ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν επιθυμεί την τήρηση του πρωτοκόλλου, ούτε να γίνει ανάρτηση σημαιών και τελετουργικές διαδικασίες κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο. Σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματικών πηγών που επικαλείται η εφημερίδα, ο κ. Ανάν επιδιώκει να τηρήσει ίσες αποστάσεις κατά τις επαφές του με τις δύο κοινότητες της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι η ποδοσφαιρική ομάδα της Ανόρθωσης κατέκτησε το Κύπελλο Κύπρου, νικώντας προχθές βράδυ στο ΓΣΠ Λευκωσίας τον Εθνικό Αχνας με 1 0.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πακετοποιούν όλα τα κρίσιμα θέματα" γράφει πως ο κ. Ανάν, κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στην Κύπρο, θα επιχειρήσει να διασφαλίσει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και να ανοίξει το δρόμο για μια κατ αρχήν συμφωνία. Ευρωπαίοι και Αγγλοαμερικανοί, γράφει η εφημερίδα, προσανατολίζονται τώρα στην πακετοποίηση των κρίσιμων θεμάτων, όπως είναι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο ευρωστρατός και η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, με στόχο την επίλυσή τους μέσα από ένα "πάρε - δώσε". Σε άλλο θέμα γράφει ότι κρίσιμη σύσκεψη υπουργικής επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου, για να εξετάσει αγροτικά προβλήματα, όπως είναι τα χρέη, η επιδότηση πετρελαίου και το καθεστώς εργοδότησης ξένων εργατών.

    Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Οχι άλλες εκτροπές" ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, με χθεσινές του δηλώσεις, εξέφρασε την ελπίδα όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ, κατά την αυριανή του επίσκεψη στην Κύπρο, καταφέρει να δώσει ώθηση στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των συμφωνιών υψηλού επιπέδου. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ με συνέπεια και αλληλοσεβασμό θα συνεχίσει τις προσπάθειες για συνεργασία των αντιπολιτευόμενων κομμάτων και υποστήριξη κοινού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές του 2003. (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Προσφυγικές οργανώσεις - Ανάν - Εκδήλωση

    Προσφυγικά σωματεία και οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη, από τις 3.30 μέχρι τις 7.00 μμ, με στόχο να τονίσουν στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την απαίτηση για πλήρη αποκατάσταση όλων των δικαιωμάτων των προσφύγων της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

    [03] (Κ) Υπουργος Αμυνας - Εγγραφο Αγκυρας - Βρυξέλλες

    Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί να "ομηροποιηθεί" το Αιγαίο και η Κύπρος εν ονόματι του λεγόμενου εγγράφου της Αγκυρας που ουσιαστικά δίνει δικαίωμα στην Τουρκία να εξαιρεί το Αιγαίο και την Κύπρο από τον επιχειρησιακό τομέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, πριν από την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Υπουργών Αμυνας των κρατών μελών της ΕΕ και των υπό ένταξη χωρών.

    [04] (Κ) Κύπρος - Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή για Ταχυδρομεία

    [05] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Κατάσταση υγείας

    [06] (Κ) Τ/κ Τύπος - Ταλάτ - ΓΓ ΟΗΕ

    Η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κοφι Ανάν είναι πολύ σημαντική, δήλωσε ο Αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του κ. Ανάν, αποδεικνύει το ενδιαφέρον του για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, σε διάσκεψη Τύπου στο ξενοδοχείο Σαράι της κατεχόμενης Λευκωσίας, ο κ. Ταλάτ είπε ότι στις απευθείας συνομιλίες "η τ/κ πλευρά θα πρέπει να εγκαταλείψει τη συνομοσπονδία και τα δύο κράτη και να στραφεί προς μια λύση που να προνοεί τη διζωνικότητα, την ομοσπονδία, την πολιτική ισότητα".

    [07] (Κ) Παλαιστίνιος Πρεσβευτής - Κύπρος

    Ο παλαιστινιακός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ τη συμβολή της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία δέχθηκε να φιλοξενήσει προσωρινά τους 13 Παλαιστινίους, μετά την άρση της πολιορκίας του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, δήλωσε σήμερα ο Πρεσβευτής της Παλαιστινιακής Αρχής στην Κύπρο Σαμίρ Αμπού Γκαζάλα.

    [08] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Πρεσβευτής ΗΠΑ

    Oι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρεσβευτής της χώρας στη Λευκωσία Ντόναλντ Μπάντλερ, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει παντελώς το ενδεχόμενο επίτευξης μιας ενδιάμεσης διευθέτησης ή συμφωνίας μέχρι την προθεσμία του Ιουνίου, ως μια μορφή προόδου προς τον επιδιωκόμενο στόχο.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Ανάν - Δηλώσεις τουρκικής πλευράς

    Η πληροφόρηση της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι κατά την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο δεν θα υπάρξουν δηλώσεις ανάλογες με ορισμένες δηλώσεις που έγιναν στο παρελθόν, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ανακοινώνοντας τις μέχρι τώρα πληροφορίες για το πρόγραμμα της επίσκεψης του Κόφι Ανάν στην Κύπρο, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ θα φθάσει στο νησί αργά αύριο το βράδυ. Την Τετάρτη το πρωί θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, με τον Πρόεδρο Κληρίδη στις 10.30 και ακολούθως με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα έχει κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας. Θα ακολουθήσει δείπνο των δύο με τον Κόφι Ανάν στην οικία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς.

    Οπως είπε ο κ. Παπαπέτρου, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν στις συναντήσεις θα συμμετέχουν και συνεργάτες των δύο ηγετών.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/05/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7229          1,7332
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5778          1,5872
    Λίρα Αγγλίας                     1,0791          1,0855
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     200,7804        202,3866
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8783          2,9013
    Δολάριο Καναδά                     2,4537          2,4733
    Κορώνα Δανίας                     12,7968         12,8991
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,9936         13,0975
    Κορώνα Σουηδίας                   16,1047         16,2335
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5034          2,5234
    

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - 13 Παλαιστίνιοι

    Εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνέρχεται σήμερα, για το θέμα του τελικού προορισμού των 13 Παλαιστινίων που φιλοξενούνται προσωρινά στην Κύπρο βρίσκεται η κυπριακή κυβέρνηση.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - "Φωνή της Αμερικής"

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα πως επίκειται η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και του ραδιοσταθμού "Φωνή της Αμερικής" (Voice of America), ώστε ο σταθμός αυτός να αρχίσει να εκπέμπει από το Κάβο Γκρέκο.

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            99,49 (-2,05)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.235.993
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   525.023    419,11 (-1,74)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    285.436    116,52 (-1,44)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    160.952     87,81 (-2,93)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      5.179     33,65 ( 1,29)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     70.659     55,41 (-1,82)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     29.382     74,41 (-1,68)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     57.985     22,85 (-2,31)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      5.587     52,19 (-0,32)
    Ετ. Πληροφορικής              £     16.543      4,67 (-7,16)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    162.496     17,94 (-3,76)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     16,92 (-3,92)
    Ξενοδοχεία                    £    124.877     58,50 (-3,10)
    Αλλες Εταιρείες               £    139.001    100,56 (-2,26)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Ιατρικό ανακοινωθέν

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Κάτω από τις 100 μονάδες

    Για δεύτερη φορά εντός του έτους η χρηματιστηριακή αγορά βρέθηκε κάτω από το επίπεδο των 100 μονάδων, καθώς στη σημερινή συνάντηση ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 99,49 μονάδες, καταγράφοντας σημαντική πτώση της τάξης του 2,04%. Ιδιαίτερη συρρίκνωση υπέστη η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε μόλις στο 1,2 εκ. λίρες.

    [16] (Κ) Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙΣΟΣ - Φώφη Γεννηματά

    Οι θέσεις του Επίτιμου Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Βάσου Λυσσαρίδη και της Βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά όσον αφορά τις προοπτικές για το Κυπριακό "βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος".

    [17] (Κ) Επίσκεψη Ανάν - Αστυνομία - Μέτρα

    Η κυπριακή Αστυνομία σε συνεννόηση με τα Ηνωμένα Εθνη έχει καταρτίσει σχέδιο για την προστασία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος φθάνει αύριο στο νησί.

    [18] (Κ) Συγγενείς αγνοουμένων - ΓΓ ΟΗΕ - Εκδήλωση

    Την απαίτησή της για "τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο" πρόκειται να διαδηλώσει ειρηνικά η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [19] (Κ) Οργανώσεις - ΓΓ ΟΗΕ - Εκδηλώσεις

    Ειρηνική εκδήλωση πρόκειται να πραγματοποιήσουν γυναικείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στην Κύπρο.

    [20] (Κ) ΕΕ - Ελλάδα - Κύπρος - Διασυνοριακή συνεργασία

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την έγκριση του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, συνολικού προϋπολογισμού 71,2 εκ. ευρώ, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας Interreg III (διασυνοριακή συνεργασία).

    Το πρόγραμμα εστιάζεται σε αυξημένη διασυνοριακή συνεργασία και αειφόρο ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας, ενώ από το συνολικό ποσό, 47 εκ. ευρώ θα δοθούν από την Κοινότητα και 15,7 εκ. ευρώ από τον δημόσιο τομέα των δύο χωρών.

    [21] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Εβδομάδα προστασίας δασών

    Εργα συνολικού κόστους 250 χιλιάδων λιρών προτίθεται να υλοποιήσει φέτος η κυβέρνηση στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Πυροπροστασίας, που άρχισε να εφαρμόζεται από πέρσι, ενώ έχουν ήδη δαπανηθεί 60 χιλιάδες λίρες για τον ίδιο σκοπό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους

    [22] (Κ) ΘΟΚ - "Επτά επί Θήβας" - Κίνα

    Στο Πεκίνο και τη Σαγκάη παρουσιάζει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) την τραγωδία του Αισχύλου "Επτά επί Θήβας", πραγματοποιώντας έτσι ένα ρίσκο "εκ του ασφαλούς" μια και η παράσταση πρωτοπαρουσιάσθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Κύπρο και ακολούθως στα μέσα Αυγούστου στα "Επιδαύρια 2001" και στο αρχαίο θέατρο Πάτρας, αποσπώντας θετικότατες κριτικές και σημειώνοντας τεράστια εμπορική επιτυχία τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.

    [23] (Κ) Ισπανία - 26η Διάσκεψη Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

    Ο Ισπανός Υφυπουργός αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ραμόν ντε Μιγκέλ, εκπροσωπώντας την ισπανική προεδρία της ΕΕ, συνεχάρη θερμά την ε/κ πλευρά, και ειδικότερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για τις "τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει μέχρι στιγμής για την αίσια κατάληξη των απευθείας συνομιλιών".

    Σε παρέμβασή του κατά την πρωινή συνεδρία της 26ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη συμμετοχή των αντίστοιχων Επιτροπών των Κοινοβουλίων των υπό ένταξη χωρών, που άρχισε σήμερα στη Μαδρίτη, ο κ. ντε Μιγκέλ ευχήθηκε όπως "μέχρι τον Οκτώβριο επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη στην ΕΕ μιας ενωμένης Κύπρου".

    Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν στη Διάσκεψη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τάσσος Παπαδόπουλος και τα Μέλη της Επιτροπής, οι βουλευτές Ανδρέας Χρίστου, Δημήτρης Συλλούρης και Δώρος Θεοδώρου.

    [24] (Κ) Παλαιστίνιος - Τραυματίας - Ξενοδοχείο

    Μεταφέρθηκε σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο της Λάρνακας, όπου βρίσκονται προσωρινά οι Παλαιστίνιοι που αφέθηκαν ελεύθεροι από το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, ο Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί από σφαίρα στο πόδι και νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

    [25] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Παλαιστίνιοι - Ευγνωμοσύνη

    Την ευγνωμοσύνη τους στην Κυπριακή Δημοκρατία για την προσφορά της να δεχθεί την προσωρινή φιλοξενία των 13 Παλαιστινίων που είχαν αφεθεί ελεύθεροι από το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, εξέφρασαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

    Οπως τονίσθηκε στη διάρκεια της συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, η πολύτιμη προσφορά της Κύπρου υπήρξε καθοριστική για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την εκκένωση του Ναού της Γέννησης στη Βηθλεέμ.

    Το Συμβούλιο Υπουργών αποδέχθηκε επίσης την προσφορά των έξι κρατών μελών της ΕΕ, τα οποία θα υποδεχθούν προσωρινά τους 13 Παλαιστίνιους που βρίσκονται στην Κύπρο.

    [26] (Κ) Αθήνα - Υπουργός Εμπορίου - Επίσκεψη

    Κύπρος και Ελλάδα υπόγραψαν σήμερα συμφωνία που αφορά τον τομέα του τουρισμού, όπου προβλέπεται η δυνατότητα προώθησης συνεργασίας μέσα από ένα Πρωτόκολλο εξειδίκευσης των δύο Οργανισμών Τουρισμού Ελλάδας και Κύπρου, και προσυπόγραψαν Πρωτόκολλο αξιοποίησης της τεχνολογικής συνεργασίας με σκοπό την στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης και ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, συζητήθηκε η προώθηση μιας νέας μορφής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου και έγινε αλληλοενημέρωση για τις πρωτοβουλίες και τις προτεραιότητες της αναπτυξιακής πορείας των δύο χωρών.

    [27] (Κ) Τσοχατζόπουλος - Ρολάνδης - Επίσκεψη Ανάν

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος χαιρέτισε την επικείμενη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο και την χαρακτήρισε ως " ένα εξαιρετικά σημαντικό και ασυνήθιστο γεγονός".

    "Αισιοδοξούμε, ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι θα είναι θετική η επίσκεψη με ουσιαστική συμβολή στον περαιτέρω διάλογο ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα", είπε μετά από συνάντηση στην Αθήνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκο Ρολάνδη.

    [28] (Κ) Τσοχατζόπουλος - Ρολάνδης - Παλαιστίνιοι

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος σημείωσε πως η Κύπρος και η Ελλάδα προσφέρθηκαν να συμβάλουν στη λύση του θέματος των 13 Παλαιστινίων που μεταφέρθηκαν στην Κύπρο αφού αφέθηκαν ελεύθεροι από το Ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, αλλά σημείωσε ότι αυτό "δεν σημαίνει παραμονή στην Ελλάδα ή στην Κύπρο".

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση στην Αθήνα με τον κ. Τσοχατζόπουλο, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης εξήγησε πως η προσφορά της Κύπρου ήταν να μεταφερθούν οι Παλαιστίνιοι προσωρινά στην Κύπρο, δίνοντας έτσι διέξοδο σε ένα μεγάλο πρόβλημα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 13 May 2002 - 17:49:23 UTC