Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 02-05-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Διαμαρτυρία - Τουρκικές παραβιάσεις
  • [02] (Κ) Διεθνής Εκθεση - Εγκαίνια
  • [03] (K) Υπόθεση Τιτίνα Λοϊζίδου - Στρασβούργο
  • [04] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Νέα Υόρκη - Μονή Κύκκου - Εκθεση φωτογραφίας θησαυρών
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γιώργος Βασιλείου - Κυπριακό - ΕΕ
  • [08] (Κ) Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - ΕΕ - Πράσινοι
  • [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΥΦΕΞ Ελλάδας
  • [11] (K) Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνομιλίες
  • [12] (Κ) Λίβυος Υπουργός - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [13] (Κ) Νέα Ζηλανδία - Υπατος Αρμοστής Κύπρου
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Ιατρικό ανακοινωθέν
  • [17] (Κ) ΜΚΕ - Ρότε - Παπαδόπουλος - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη
  • [19] (Κ) Δικοινοτική Χορωδία - Κωνσταντινούπολη
  • [20] (Κ) ΚΕΒΕ - Φορολογική μεταρρύθμιση
  • [21] (Κ) Συντονιστική Επιτροπή Κερύνειας - Αποφάσεις
  • [22] (Κ) Σημίτης - Κυπριακό - ΕΕ
  • [23] (Κ) ΕΕ - Συντακτική Συνέλευση - Επιτροπές
  • [24] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Φορολογική Μεταρρύθμιση - Σύσκεψη
  • [25] (Κ) Παπανδρέου - Αρμιταζ - Κυπριακό
  • [26] (Κ) IATA - Κυπριακές Αερογραμμές - Ερευνα
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Κρατικών Εκθέσεων - Εγκαίνια 27ης Διεθνούς Εκθεσης
  • [28] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Εγκαίνια 27ης Διεθνούς Εκθεσης
  • [29] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Εγκαίνια 27ης Διεθνούς Εκθεσης

  • [01] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Διαμαρτυρία - Τουρκικές παραβιάσεις

    Η Κυπριακή Δημοκρατία με επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της στον ΟΗΕ, Πρέσβη Σώτου Ζακχαίου, προέβη σε διαμαρτυρία προς το Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν για τις νέες μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, στη διάρκεια του διμήνου Μαρτίου - Απριλίου του 2002.

    [02] (Κ) Διεθνής Εκθεση - Εγκαίνια

    Τελούνται σήμερα, στις 7.30 μμ, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη τα εγκαίνια της 27ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου.

    Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν με κρατικά περίπτερα 12 χώρες, ενώ άλλα 20 κράτη εκπροσωπούνται από Κύπριους αντιπροσώπους.

    [03] (K) Υπόθεση Τιτίνα Λοϊζίδου - Στρασβούργο

    Την επιμονή και την υπομονή της για πλήρη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, διατύπωσε η ίδια η κ. Λοϊζίδου σε συναντήσεις της την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο με 25 μόνιμους αντιπροσώπους κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    [04] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - ΗΠΑ - Κυπριακό

    [05] (Κ) Νέα Υόρκη - Μονή Κύκκου - Εκθεση φωτογραφίας θησαυρών

    Το Γενικό Προξενείο της Κύπρου σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την Ιερά Μονή Κύκκου διοργάνωσε την Τετάρτη το βράδυ στην κοινοτική αίθουσα του Καθεδρικού Ναού της Αγίας Τριάδας, στο Μανχάτταν, έκθεση φωτογραφίας των θησαυρών της Ιεράς Μονής Κύκκου.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως της επίσκεψης του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα, η συνεδρία της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (ΜΚΕ) Κύπρου-ΕΕ, το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου από την Τουρκία και η απάντηση της Εθνικής Φρουράς είναι μερικά από τα κύρια θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας. Οι κυπριακές εφημερίδες ασχολούνται επίσης με θέματα που αφορούν τις Κυπριακές Αερογραμμές, τη φορολογική μεταρρύθμιση και τη στάση εργασίας στη Δημοτική Εκπαίδευση.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κλειδί η έκθεση του Κόφι Ανάν" γράφει ότι για τη λύση του Κυπριακού, πολλά θα εξαρτηθούν από την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν, δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, ενημερώνοντας τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου για την προχθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι από το βήμα της ΜΚΕ Κύπρου - ΕΕ δόθηκε απάντηση στις τουρκικές απειλές για δημιουργία έντασης σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Τουρκία δεν θα σταματήσει την ένταξη.

    "Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πρώτος στόχος το αεροδρόμιο" γράφει ότι πολύ σοβαρά αντιμετωπίζουν Κύπρος και Ελλάδα το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου από μέρους της Τουρκίας τους αμέσως προσεχείς μήνες. Αλλού γράφει ότι εξ ολοκλήρου με κυπριακής καταγωγής πιλότους θα είναι επανδρωμένα τα αεροσκάφη των Κυπριακών Αερογραμμών από την 1η Νοεμβρίου 2002 με την αποχώρηση των τριών αλλοδαπών πιλότων και την αντικατάστασή τους από Κύπριους άνεργους πιλότους, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της εταιρείας Χάρης Λοϊζίδης.

    Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τι είπαν τετ α τετ Σημίτης - Κληρίδης", γράφει ότι η δεκαπεντάλεπτη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό επικεντρώθηκε στην πτυχή της ασφάλειας και στις υποχρεώσεις της Ελλάδας, όπως αυτές απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960. Αλλού γράφει ότι σε χρόνο λιγότερο από μία ώρα η Εθνική Φρουρά είναι σε θέση να αντιδράσει σε τυχόν θερμό επεισόδιο που δυνατό να προκαλέσει η τουρκική πλευρά, στο πλαίσιο της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης που έχει συγκροτήσει, δήλωσε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Συμφωνία για τους φόρους" γράφει ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα και ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης κατέληξαν σχεδόν σε όλα για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, συμφωνώντας, μεταξύ άλλων, για αύξηση του ΦΠΑ από 10% σε 13% από την 1η Ιουλίου 2002 και από 13% σε 15% από την 1η Ιανουαρίου του 2003. Αλλού γράφει ότι φωτιές άναψε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας το επίμαχο θέμα του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ), με τους βουλευτές του ΑΚΕΛ να διαφωνούν έντονα με την τροποποίηση που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας και η οποία αφαιρεί το δικαίωμα από τη Βουλή να εγκρίνει τον Πρόεδρο του ΓΕΣΥ.

    "Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αθήνα: Ζητά ευθέως παρέμβαση των ΗΠΑ", γράφει ότι την παρέμβαση της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα ζητά η Αθήνα, για να αποτραπούν εξελίξεις που θα επηρεάσουν τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αυτή είναι η θέση την οποία θα προβάλει ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου κατά τις επαφές που άρχισε χθες στις ΗΠΑ. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη ενώπιον της ΜΚΕ Κύπρου-ΕΕ ότι ο Τ/Κ ηγέτης δεν έχει δεχθεί μέχρι σήμερα να τεθεί οποιοδήποτε άλλο θέμα και να συζητηθεί σοβαρά εκτός από το καθεστώς των Τ/Κ και δεν δέχεται τη σύνταξη συντάγματος ενώ επιδιώκει την υπογραφή συνθήκης μεταξύ δύο κρατών.

    Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Υποκρισία ΔΗΣΥ" γράφει ότι τη βεβαιότητα ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ θα υποστήριζε ξανά τον νυν Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη αν αυτός θα αποφάσιζε να επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας διατύπωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης. Αλλού γράφει ότι στο Εθνικό Συμβούλιο τίθενται την ερχόμενη Δευτέρα οι σκέψεις, απόψεις και προβληματισμοί που αναπτύχθηκαν στη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό Σημίτη ώστε να ληφθούν αποφάσεις.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με κύριο τίτλο "Ο θυμός του αποχωρούντα Διευθυντή των Φυλακών" προβάλλει δηλώσεις του πρώην διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών Χάρη Θεμιστοκλέους, ο οποίος αναφέρθηκε σε "ευνοιοκρατία" στο σύστημα των φυλακών και του ζητήθηκε επανειλημμένως να προωθήσει συγκεκριμένα άτομα. Αλλού γράφει ότι ο Γιώργος Βασιλείου, Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε πως δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για την παρουσία του τουρκικού σκάφους Σισμίκ στις βόρειες κατεχόμενες ακτές της Κύπρου, σημειώνοντας όμως ότι το σκάφος παραβιάζει τα χωρικά ύδατα της Δημοκρατίας.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο Ποος προειδοποιεί για τουρκική παγίδα" γράφει ότι η τουρκική πλευρά απαιτεί χωριστά δημοψηφίσματα από την ε/κ και την τ/κ πλευρά για έγκριση της ένταξης της Κύπρου, κάτι που χαρακτήρισε "παγίδα" αφού αυτό σημαίνει εκλογές. Αλλού αναφέρεται στις συναντήσεις που είχε στο Στρασβούργο η Τιτίνα Λοϊζίδου με στόχο την προώθηση της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το μήνυμα που έδωσε πως η δικαιοσύνη δεν μπορεί να παζαρεύεται έγινε αντιληπτό.

    (KYΠΕ/ΜΜ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γιώργος Βασιλείου - Κυπριακό - ΕΕ

    Η κυβέρνηση θέλει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά εάν υπάρχει καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στη στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου.

    [08] (Κ) Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - ΕΕ - Πράσινοι

    Η ανάγκη επανένωσης της Κύπρου τονίζεται σε ψήφισμα που υιοθέτησε ομόφωνα, ύστερα από εισήγηση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, η Σύγκλητος των Ευρωπαίων Πρασίνων, που συνήλθε στο Βερολίνο.

    [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό

    Ο Ιούνιος πρέπει να παραμείνει ως στόχος για τη λύση του Κυπριακού και την επίτευξη συμφωνίας στις βασικές πτυχές και η περίοδος μέχρι το Σεπτέμβριο να αξιοποιηθεί για την εξέταση νομικών εγγράφων και λεπτομερειών, δήλωσε σήμερα στο Ράδιο Πάφος, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Πέρα από το Σεπτέμβριο ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν βλέπει ρεαλιστικό να κινείται ταυτόχρονα και το Κυπριακό.

    [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΥΦΕΞ Ελλάδας

    Το σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου, ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας, καταδεικνύει το ενδιαφέρον της για συνεργασία στο πλαίσιο της αναπτυξιακής βοήθειας προς αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ανδρέας Λοβέρδος, ύστερα από συνάντηση μίας περίπου ώρας με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι την 1 Ιουλίου αρχίζει το πρόγραμμα συνχρηματοδότησης από το ελληνικό Δημόσιο και επιχειρηματίες από την Κύπρο σε βαλκανικές χώρες.

    [11] (K) Κληρίδης - Ντενκτάς - Συνομιλίες

    Με συζήτηση για το θέμα της ασφάλειας συνεχίστηκαν σήμερα οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [12] (Κ) Λίβυος Υπουργός - Κύπρος - Επίσκεψη

    [13] (Κ) Νέα Ζηλανδία - Υπατος Αρμοστής Κύπρου

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ----------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/05/2002
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7237          1,7340
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,5824          1,5918
    Λίρα Αγγλίας                     1,0896          1,0961
    -----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    -----------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     197,8989        199,4820
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8538          2,8766
    Δολάριο Καναδά                     2,4337          2,4531
    Κορώνα Δανίας                     12,8032         12,9056
    Κορώνα Νορβηγίας                  12,8198         12,9223
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6941         15,8196
    Φράγκο Ελβετίας                    2,5096          2,5296
    

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            98,97 ( 1,85)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  4.053.628
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20         CYP   597.487    414,33 ( 1,39)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    343.836    117,11 ( 1,62)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     67.433     85,85 ( 1,69)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      5.370     31,67 ( 1,67)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     60.489     57,29 ( 1,87)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     37.650     79,78 ( 6,09)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     42.750     22,35 ( 0,99)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      4.406     53,20 ( 0,06)
    Ετ. Πληροφορικής              £     24.825      4,71 ( 4,67)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    277.040     15,66 ( 2,55)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        182     16,75 ( 0,36)
    Ξενοδοχεία                    £    445.089     58,99 ( 1,55)
    Αλλες Εταιρείες               £  2.492.570    100,53 ( 2,39)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Ιατρικό ανακοινωθέν

    Η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου παραμένει σταθερή και η ουρολοίμωξη την οποία παρουσίασε προ διημέρου εξελίσσεται ικανοποιητικά κάτω από ειδική αγωγή.

    [17] (Κ) ΜΚΕ - Ρότε - Παπαδόπουλος - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ομόφωνα υπογράμμισαν στο πλαίσιο της συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (ΜΚΕ) ΕΕ-Κύπρου στη Λευκωσία ότι η υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Κύπρου με την ΕΕ είναι ανεξάρτητη από την έκβαση των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, είπε σήμερα η Συμπρόεδρος της ΜΚΕ Μέχτιλντ Ρότε.

    "Για την ΕΕ είναι ξεκάθαρο ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη" είπε η κ. Ρότε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ενώ αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας για πρόκληση θερμού επεισοδίου σε περίπτωση που η Κύπρος ενταχθεί πριν τη λύση του Κυπριακού, είπε ότι υποθετικά και στην απίθανη περίπτωση που η Τουρκία υλοποιήσει αυτές τις απειλές, είτε η Κύπρος είναι μέλος είτε όχι, τότε "η ΕΕ θα αντιδράσει".

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Εντονα ανοδικά αντέδρασε η αγορά στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,85%, κλείνοντας στις 98,97 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα υψηλά επίπεδα των τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών, ως αποτέλεσμα των πακέτων σημαντικού αριθμού μετοχών που άλλαξαν χέρια στη συνάντηση, κυρίως για την εταιρεία CLR Investment Fund, η οποία συγκέντρωσε το 51,5% των συναλλαγών.

    [19] (Κ) Δικοινοτική Χορωδία - Κωνσταντινούπολη

    Η Δικοινοτική Χορωδία για την Ειρήνη στην Κύπρο αισθάνεται πως με τη συναυλία που έδωσε στην Κωνσταντινούπολη, στις 15 Μαϊου 2002, "έβαλε ένα μικρό λιθαράκι στο οικοδόμημα της ειρήνης και της συνύπαρξης στην πατρίδα μας", επιτελώντας "πατριωτικό καθήκον".

    [20] (Κ) ΚΕΒΕ - Φορολογική μεταρρύθμιση

    Τον κώδωνα του κινδύνου για την καθυστέρηση που παρατηρείται στο θέμα της ψήφισης της φορολογικής μεταρρύθμισης κρούει ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Βασίλης Ρολόγης, ο οποίος σημειώνει ότι "πολλές από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων με άμεση επίπτωση στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας".

    [21] (Κ) Συντονιστική Επιτροπή Κερύνειας - Αποφάσεις

    Δικηγόρους από την Κύπρο και τη Βρετανία, οι οποίοι θα προβαίνουν αμέσως στη λήψη των απαραίτητων νομικών μέτρων "εναντίον των σφετεριστών των ε/κ περιουσιών", αποφάσισε να διορίσει η Συντονιστική Δήμων, Σωματείων και Οργανώσεων Επαρχίας Κερύνειας.

    [22] (Κ) Σημίτης - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης δήλωσε σήμερα ότι κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη διαπιστώθηκε ότι η τ/κ πλευρά πραγματοποιεί τακτικούς ελιγμούς.

    [23] (Κ) ΕΕ - Συντακτική Συνέλευση - Επιτροπές

    Η Συντακτική Συνέλευση για την προετοιμασία της αναθεώρησης της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπαίνει πλέον σε φάση ουσιαστικών συζητήσεων με τη δημιουργία επιτροπών εργασίας στους κόλπους της Συνέλευσης, που θα αναλάβουν την εξειδίκευση των επιμέρους θεμάτων.

    Στη διήμερη συνεδρία που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην έδρα της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες, συμμετείχε και η αντιπροσωπεία των εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία αποτελείτο από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης Μιχάλη Ατταλίδη και της Βουλής Παναγιώτη Δημητρίου, Ελενης Μαύρου και Ανδρούλας Βασιλείου.

    [24] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Φορολογική Μεταρρύθμιση - Σύσκεψη

    Σε θετική συμφωνία έφτασαν σήμερα η κυβέρνηση και εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, αναφορικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ο οποίος πρόσθεσε πως, αφού ενημερωθούν τα κόμματα, θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου.

    Παράλληλα, σε δηλώσεις μετά από σύσκεψη στο Υπουργείο, στην παρουσία διακομματικής αντιπροσωπείας και του Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργου Βασιλείου, ο κ. Κληρίδης ανακοίνωσε ότι τα νομοσχέδια που αφορούν την εναρμόνιση της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο σε σχέση με την αύξηση του ΦΠΑ και τον εταιρικό φόρο, "θα είναι έτοιμα για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη και κατάθεση στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη".

    [25] (Κ) Παπανδρέου - Αρμιταζ - Κυπριακό

    Εκτενής συζήτηση για το Κυπριακό έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον Αμερικανό Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Ρίτσαρντ Αρμιταζ.

    [26] (Κ) IATA - Κυπριακές Αερογραμμές - Ερευνα

    Ανάμεσα στις καλύτερες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες κατατάσσει και πάλι τις Κυπριακές Αερογραμμές ο Διεθνής Σύνδεσμος Αεροπορικών Εταιρειών (IATA). Επίσης, συγκαταλέγει τον εθνικό μεταφορέα ανάμεσα στις τρεις καλύτερες εταιρείες της Ευρώπης, σύμφωνα με ανακοίνωση των Κυπριακών Αερογραμμών.

    [27] (Κ) Πρόεδρος Κρατικών Εκθέσεων - Εγκαίνια 27ης Διεθνούς Εκθεσης

    Η Διεθνής Εκθεση Κύπρου, με την ικανοποίηση ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο, προσβλέπει στη συνέχιση της ανάπτυξής της στα πλαίσια της Ευρώπης και στην περίοδο μετά την ένταξη στην ΕΕ, όταν η πατρίδα μας θα αναλάβει ρόλους και λειτουργίες προκεχωρημένης βάσης της Ευρώπης στην ευρύτερή μας περιοχή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Ιάκωβος Δημητρίου, μιλώντας στα εγκαίνια της 27ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, που τελέστηκαν απόψε.

    Ο κ. Δημητρίου ανέφερε πως στην έκθεση συμμετέχουν 332 εκθέτες που καλύπτουν εκθεσιακό χώρο 40.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ συμμετέχουν με επίσημα κρατικά περίπτερα η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, το Ιράν, η Ιταλία, η Κορέα, η Νότια Αφρική, η Ρωσία, η Συρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας.

    [28] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Εγκαίνια 27ης Διεθνούς Εκθεσης

    Η Κύπρος, με βάση διεθνείς στατιστικές, αναπτύσσεται με ρυθμό κατά πολύ ψηλότερο από την Ευρώπη και από τον παγκόσμιο χώρο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, μιλώντας στα εγκαίνια της 27ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου.

    Οπως επεσήμανε ο Υπουργός Εμπορίου, η Κύπρος έφτασε σαράντα τόσα χρόνια μετά την απόκτηση της ανεξαρτησίας της στη 16η θέση διεθνώς σε αναπροσαρμοσμένο κατά κεφαλή εισόδημα με βάση κατάταξη από τη Διεθνή Τράπεζα.

    [29] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - Εγκαίνια 27ης Διεθνούς Εκθεσης

    Η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειές της για αναδιάρθρωση προς όφελος των τομέων της οικονομίας, όπου η Κύπρος διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σημειώνοντας πως για την επιτυχία αυτού του στόχου χρειάζεται η συνεργασία όλων των παραγωγικών τάξεων και πνεύμα περισυλλογής από όλους "που να αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες της οικονομίας και στις κοινωνικές, αλλά και στις πολιτικές συνθήκες του τόπου".

    Εγκαινιάζοντας απόψε την 27η Διεθνή Εκθεση Κύπρου, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στη διάρθρωση της οικονομίας, σημειώνοντας πως στα πλαίσια της προώθησης των αλλαγών αυτών, η κυβέρνηση εντείνει την προσπάθεια ενημέρωσης των ξένων επενδυτών, με στόχο την προσέλκυση ξένου κεφαλαίου σε τεχνολογικά προηγμένους και πρωτοποριακούς τομείς.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 24 May 2002 - 17:55:08 UTC