Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Υπουργός Εμπορίου - Θεσσαλονίκη - Διεθνής Εκθεση
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [03] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια
  • [04] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Οργάνωση Δικαστών της Κοινοπολιτείας
  • [05] (Κ) Σεισμική επικινδυνότητα - Διεθνές εργαστήρι - Κύπρος
  • [06] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Νομισματική Πολιτική - Αποφάσεις
  • [07] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/κ κόμματα ''αντιπολίτευσης'' - Κοινό πρωτόκολλο
  • [09] (Κ) Πάφος - Οπερα ''Τόσκα'' - Πρεμιέρα
  • [10] (Κ) ΑΔΗΚ - Ενωση Ομάδας Εθνών για την Ευρώπη - Πλήρες μέλος
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - ΕΕ - Επαφές - Συνέντευξη
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα οριακά κέρδη
  • [14] (Κ) Παρατηρητήριο Ισότητας - Μνημόνιο - Θεοδώρου
  • [15] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Κατεχόμενα - Δασκάλοι - Ριζοκάρπασο
  • [16] (Κ) Ιταλία - Ατυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ - ΕΕ
  • [17] (Κ) Ευρωβουλή - Κωνσταντίνος Καραμανλής - Μέγαρο
  • [18] (Κ) Πρόγραμμα LIFE - Κύπρος - Χρηματοδοτήσεις
  • [19] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [20] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - ΔΕΘ - Ομιλία - Κυπριακό

  • [01] (K) Υπουργός Εμπορίου - Θεσσαλονίκη - Διεθνής Εκθεση

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος θα παραστεί απόψε στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης που θα τελέσει ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    Συνολικά 2.329 Ε/Κ και 7.522 Τ/Κ διακινήθηκαν χθες προς και από τα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, 315 Ε/Κ μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 282 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 420 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 1.312 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    [03] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια

    Κατεχόμενα - Κόμματα - Πρωτόκολλο συνεργασίας ------------------------------------------------- Το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κόμμα ''Λύση και Ευρωπαϊκή Ενωση'' στα κατεχόμενα συμφώνησαν σε ένα κοινό πρωτόκολλο, στο οποίο αναφέρουν ότι αν κερδίσουν τις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, θα τερματίσουν τα καθήκοντα του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ως διαπραγματευτή και θα διορίσουν νέα ομάδα διαπραγματευτών ''με 'ψήφο εμπιστοσύνης' από την πλειοψηφία της ψευδοβουλής.

    Το πρωτόκολλο υπογράφηκε χθες από του αρχηγούς των τριών τ/κ κομμάτων Μουσταφά Ακιντζί, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Αλί Ερέλ.

    Αναφέρει ότι κύριος στόχος τους ''είναι η δημιουργία μιας ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσα στο πλαίσιο λύσης που θα εξευρεθεί στη βάση του σχεδίου Ανάν και θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα των ε/κ και τ/κ συμβαλλόμενων κρατιδίων''.

    Τα τρία κόμματα υπογραμμίζουν ότι αντιλαμβάνονται το γεγονός ''ότι η λύση του Κυπριακού και η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ είναι προς το κοινό συμφέρον των Τ/Κ και της Τουρκίας'' και για το λόγο αυτό θα βρίσκονται σε διάλογο και αλληλεγγύη με τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στην Τουρκία που υποστηρίζουν λύση του Κυπριακού και πρόοδο στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Συμβούλιο της Ευρώπης - Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία --------------------------------------------------- Στην επόμενη συνεδρία της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), την ερχόμενη εβδομάδα, παραπέμπεται η εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης έφερε έντονη αντίρρηση στη χρήση συγκεκριμένου λεκτικού που δεν άφηνε περιθώρια στην Αγκυρα να υπαναχωρήσει από τη θέση που εξέφρασε ενώπιον της Επιτροπής τον περασμένο Ιούνιο.

    Αντιπρόσωποι πολλών χωρών επέκριναν τη στάση που τήρησε η Τουρκία, που ουσιαστικά αποτελεί υπαναχώρηση από την προηγούμενη θέση που εξέφρασε τον Ιούνιο.

    Εκπρόσωπος - ΣτΕ - Τουρκία - Λοϊζίδου ----------------------------------------- Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στο Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει να αποφασίσουν αν δέχονται την παρελκυστική τακτική της Τουρκίας αναφορικά με την καταβολή αποζημίωσης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Στρασβούργο, όπου ο Τούρκος αντιπρόσωπος απέρριψε διατύπωση για δέσμευση της χώρας του να πληρώσει τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση Λοϊζίδου, ο κ. Χρυσοστομίδης επισήμανε ότι ''από τον περασμένο Μάιο, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εκφράσει αμφιβολίες και επιφυλάξεις κατά πόσο η δήλωση του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου στο Συμβούλιο της Ευρώπης σήμαινε δέσμευση για πληρωμή''.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει τότε πως από τη φρασεολογία δεν διαφαίνεται πρόθεση της Τουρκίας να καταβάλει την αποζημίωση. Τρεις μέρες μετά, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της συνόδου στη Θεσσαλονίκη έθεσε προϋποθέσεις και όρους και φαίνεται πως αυτή ακριβώς είναι και η πρόθεση της Τουρκίας να επιζητεί αναβολή του θέματος ούτως ώστε να μην καταβάλει την αποζημίωση'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Βερολίνο - Κυπριακό --------------------------------------- Αναληθείς και ανακριβείς χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο για το Κυπριακό.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν, όπως μεταδόθηκαν από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ότι η ε/κ πλευρά δεν ανταποκρίθηκε σε ουσιαστικά βήματα της Αγκυρας και ότι η Τουρκία δεν απέρριψε το σχέδιο Ανάν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι τα όσα ανέφερε ο Τούρκος Πρωθυπουργός είναι ''αναληθή και ανακριβή''.

    ΥΠΕΞ - Αναχώρηση για Ιταλία ---------------------------- Θα υπάρξει μια ευκαιρία το πρώτο τρίμηνο του 2004 για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού, εκτιμά ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου, σημειώνοντας πως εάν οι διαπραγματεύσεις δεν τελεσφορήσουν, είναι πολύ πιθανό να μετατεθούν όλες οι προσπάθειες για μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση πως το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την Αγκυρα, το οποίο πιθανό να την ωθήσει σε διάλογο για λύση του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στη δήλωση του Ειδικού Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ότι δεν μπορεί να φανταστεί έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εάν πρώτα δεν έχει λυθεί το Κυπριακό, ο κ. Ιακώβου χαιρέτισε τη δήλωση αυτή και την παρομοίασε με εκείνη του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμόδιου για τη διεύρυνση, Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος επίσης δεν μπορούσε να διανοηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία χωρίς τη λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ιακώβου έκαμε τις δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, λίγο πριν την αναχώρησή του για την Ιταλία, όπου θα συμμετάσχει σε άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ.

    Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ - Διαβατήρια ------------------------------ Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί παράνομη την απαίτηση του κατοχικού καθεστώτος για επίδειξη διαβατηρίων από Ε/Κ που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα και επιμένει στην άρση αυτής της απαίτησης.

    Ο Εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ΔΗΣΥ για μετάβαση κλιμακίων του κόμματος στα κατεχόμενα, έστω και με επίδειξη διαβατηρίου, είπε ότι ''Και άλλα κόμματα έκαναν επισκέψεις στην κατεχόμενη περιοχή χωρίς να χρειαστεί να επιδείξουν διαβατήρια. Γίνονταν πάντα διευθετήσεις, ούτως ώστε να μην υπάρχει απαίτηση για επίδειξη διαβατηρίων''.

    Χριστόφιας - ΔΗΣΥ - Κατεχόμενα ------------------------------- ''Πρέπει να εκφράσουμε το σεβασμό μας στη θέση του Εθνικού Συμβουλίου που όλοι μαζί έχουμε πάρει όταν συζητούσαμε το θέμα'' της επίδειξης διαβατηρίων για μετάβαση στα κατεχόμενα, δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ για μετάβαση αντιπροσωπείας του κόμματος στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη ότι ''θα έπρεπε να τύχει συλλογικής αντιμετώπισης'' το θέμα, όπως έτυχε το θέμα επίδειξης διαβατηρίων στο Εθνικό Συμβούλιο ''όταν θα άρχιζε αυτή η διαδικασία'', προσθέτοντας ότι ''θα συνέλθει σύντομα το Εθνικό Συμβούλιο και θα μπορούσε να εγερθεί το θέμα''.

    Χριστόφιας - Ευρωεκλογές ------------------------ Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε θετική την κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, να δημιουργήσει μια ομάδα μελέτης από εκπροσώπους όλων των κομμάτων, που θα συμβουλεύσει το Εθνικό Συμβούλιο για το θέμα των ευρωεκλογών.

    ''Δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση αυτό το θέμα, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την αντιπολίτευση, διότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που σχετίζεται και με τους Τ/Κ συμπατριώτες μας'' είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Κληθείς να σχολιάσει την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα για προαιρετική ψηφοφορία, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι θεωρεί πως είναι δικαίωμα του Γενικού Εισαγγελέα να εκφράσει την άποψη του ''και να παίρνει και θέσεις''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κλεάνθους - Εθνικό ---------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ότι εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, με ειδικό θέμα προς συζήτηση την απόφαση του ΔΗΣΥ να μεταβεί στα κατεχόμενα, ο ΔΗΣΥ δεν πρόκειται να παραστεί στη συνεδρία αυτή.

    Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε ''πολιτική τρομοκρατίας'' τη χθεσινή δήλωση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους, ο οποίος είπε ότι ζήτησε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για να εξετάσει το θέμα.

    Μητσόπουλος - Καρπασία - Επίσκεψη --------------------------------- Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρεί παράνομη την αξίωση του κατοχικού καθεστώτος για επίδειξη διαβατηρίων για μετάβαση στα κατεχόμενα και για το λόγο αυτό θα επιδιώξει όπως η μετάβαση αξιωματούχων του, καθώς και μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, διευθετηθεί μέσω των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να αποφευχθεί η επίδειξη διαβατηρίων, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος.

    ''Εάν, παρά ταύτα, αυτό δεν καταστεί εφικτό, εμείς πιστεύουμε ότι η ενέργεια αυτή από μόνη της σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά αναγνώριση. Εμείς, με τη μετάβασή μας στην κατεχόμενη Καρπασία, δίνουμε έμπρακτα το μήνυμα της αμφισβήτησης της διαίρεσης του νησιού μας και εκφράζουμε τη βούληση μας, ενάντια στις επιθυμίες του Ντενκτάς, να δημιουργήσουμε τη δυναμική άρσης των όποιων εμποδίων και κατάργησης των αναχρονιστικών φραγμών'', πρόσθεσε.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την απόφαση του ΔΗΣΥ, ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι δεν ολοκληρώθηκε η σύνθεση της αποστολής που θα μεταβεί πιθανόν την Κυριακή στην Καρπασία επειδή, όπως είπε, υπάρχουν πολλά διαδικαστικά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η πιθανή διευθέτηση της μετάβασης μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

    Νίκος Κλεάνθους - ΔΗΣΥ - Κατεχόμενα ------------------------------------ Αμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση επί της λειτουργίας και της αξιοπιστίας του Σώματος, ζητά με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, με αφορμή την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ για μετάβαση αντιπροσωπείας του κόμματος στα κατεχόμενα, επιδεικνύοντας διαβατήρια.

    ''Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι την τελευταία περίοδο δημιουργούνται συνθήκες και αναπτύσσονται συμπεριφορές που διαβρώνουν, υπονομεύουν και υποσκάπτουν τη στρατηγική και τακτική της δικής μας πλευράς στο Κυπριακό'', δήλωσε ο κ. Κλεάνθους, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    Κληθείς να επεξηγήσει το θέμα που έθεσε περί αξιοπιστίας του Εθνικού Συμβουλίου, είπε πως το Σώμα με προσεγμένο τρόπο καθοδήγησε και έστειλε σαφή μηνύματα προς τον λαό και προς τα έξω για τις μεθοδεύσεις του Ραούφ Ντενκτάς και πρόσθεσε πως δεν έπρεπε να εγκαταλειφθεί η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου.

    ''Εάν και αυτό ακόμη το ελάχιστο που θα μπορούσαμε υπό τις περιστάσεις να κάνουμε, εμείς οι ίδιοι το εγκαταλείπουμε χωρίς καν να προβληματιστούμε ξανά από κοινού μέσα στο ίδιο το Εθνικό Συμβούλιο, όπου πήραμε ομόφωνα μια κοινή απόφαση, αντιλαμβάνεστε ότι έστω και άθελά μας είναι δυνατό να υποσκάπτουμε το θεσμό αλλά και ολόκληρη την αξιοπιστία του Εθνικού Συμβουλίου και ολόκληρης της πολιτικής ηγεσίας'', συνέχισε ο κ. Κλεάνθους.

    Κλεάνθους - Ευρωεκλογές ----------------------- Ερωτηθείς σχετικά με τη θέση του ΔΗΚΟ στο θέμα της υποχρεωτικής ή προαιρετικής ψηφοφορίας για τις Ευρωεκλογές, ο κ. Κλεάνθους ανέφερε πως δεν πρόκειται απλώς για μια προσωπική προτίμηση ή επιλογή ενός κόμματος, αλλά για κάτι που πρέπει να συνάδει και με τις υποχρεώσεις της Κύπρου προς την ΕΕ και το στόχο της κάθε εκλογικής διαδικασίας.

    Υπενθύμισε πως έχει ήδη συσταθεί από το Εθνικό Συμβούλιο μια υπεπιτροπή με σκοπό να μελετήσει όλες αυτές τις πτυχές και είπε πως αυτή πιθανόν να έχει την πρώτη της συνεδρία την προσεχή Δευτέρα.

    Εκπρόσωπος - Ευρωεκλογές - Γενικός Εισαγγελέας ------------------------------------------------ Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι οι αποφάσεις όσον αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ευρωεκλογές εναπόκεινται στην πολιτική ηγεσία και τους βουλευτές.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης κλήθηκε να σχολιάσει τις εισηγήσεις του Γενικού Εισαγγελέα για προαιρετική ψήφο στις ευρωεκλογές και διευκρίνισε ότι ο κ. Σόλων Νικήτας ''δεν γνωμοδότησε, αλλά έδωσε κάποιες εισηγήσεις όσον αφορά τη διατύπωση και το λεκτικό του νομοσχεδίου το οποίο κατατίθεται στη Βουλή''.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αφήνει το θέμα αυτό στο εσωτερικό δίκαιο κάθε χώρας μέλους της.

    Ερωτηθείς για τη θέση της κυβέρνησης επί του θέματος, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επιστολή προς όλα τα κόμματα για συμμετοχή τους σε μια ειδική επιτροπή εξέτασης του θέματος των ευρωεκλογών.

    Ριζοκάρπασο - Σχολεία - Ιταλική Προεδρία ---------------------------------------- Την παρέμβαση της Ιταλικής Προεδρίας της ΕΕ προκαλεί η συμπεριφορά του κατοχικού καθεστώτος σχετικά με τα σχολεία στο Ριζοκάρπασο, ενώ το θέμα απασχόλησε την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της συζήτησης έκθεσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο Ιταλός Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ρομπέρτο Αντονιόνε, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου, πληροφόρησε την Ευρωβουλή ότι η Ιταλική Προεδρία της ΕΕ θα προβεί σε έλεγχο και ακολούθως στις ανάλογες ενέργειες για το θέμα αυτό.

    Oπως επεσήμανε στην ολομελεια ο κ. Αλαβάνος, οι κατοχικές αρχές απαγορεύουν τη λειτουργία Γυμνασίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο και πριν λίγες ημέρες έδιωξαν δασκάλους από το δημοτικό σχολείο στο Ριζοκάρπασο, το μόνο ελληνικό σχολείο που λειτουργούσε στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Υπουργός Παιδείας - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου ----------------------------------------- Την ελπίδα ότι οι χειρισμοί που γίνονται για το θέμα της λειτουργίας του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου θα έχουν ''επιτυχή αποτελέσματα'', εξέφρασε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    ''Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Γίνονται διάφοροι χειρισμοί και ελπίζουμε ότι θα έχουμε επιτυχή αποτελέσματα'', είπε ο κ. Γεωργιάδης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Υπουργικής Επιτροπής στο Υπουργείο Εργασίας για την αντιμετώπιση των θεμάτων για άτομα με αναπηρίες.

    ΕΕ - ΜΚΕ - Κύπρος ----------------- Ο εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ευρωβουλευτής Ζακ Πόος καταδίκασε έντονα την υπογραφή λεγόμενου ''πλαισίου συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης'' του ψευδοκράτους με την Τουρκία, ζητώντας παράλληλα την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της ΕΕ.

    Η καταδίκη της τουρκικής ενέργειας έγινε σε συνεδρία της ομάδας των ευρωβουλευτών που συμμετέχουν στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ - Κύπρου, ενόψει της συνόδου της ΜΚΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου.

    Μεικτή Επιτροπή Κύπρου-ΕΕ - Ματσάκης ---------------------------------------- Θέματα όπως το παράνομο πλαίσιο συμφωνίας ''τελωνειακής ένωσης'' Τουρκίας - ψευδοκράτους και ''η ήπια και με κάποια καθυστέρηση'' αντίδραση του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα αυτό, η ανάγκη χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) προγράμματος αποναρκοθέτησης της ζώνης κατάπαυσης του πυρός στην Κύπρο, καθώς και το παράνομο εμπάργκο της Τουρκίας στα υπό κυπριακή σημαία πλοία είναι μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν σε προχθεσινή συνεδρία στις Βρυξέλλες της Μεικτής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ.

    Οπως αναφέρει σε ενημερωτικό δελτίο ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Παρατηρητής στο Ευρωκοινοβούλιο Μάριος Ματσάκης, σε ό,τι αφορά το θέμα της χρηματοδότησης από την ΕΕ προγράμματος αποναρκοθέτησης της νεκρής ζώνης θα γίνει προσπάθεια αποδέσμευσης 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και εξασφάλιση βοήθειας από ειδικές ομάδες που ασχολήθηκαν με παρόμοιες περιπτώσεις στη Βοσνία και αλλού.

    Στη Μεικτή Επιτροπή, σύμφωνα με τον Παρατηρητή του ΔΗΚΟ, έγινε επίσης γενική συζήτηση για την κατάσταση στην Κύπρο, τις επικείμενες λεγόμενες ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα και για τον προϋπολογισμό των 12 εκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε προχθές από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ως βοήθεια προς την Κύπρο.

    Από τα χρήματα αυτά του πακέτου βοήθειας προς την Κύπρο, έξι εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για έργα υποδομής και αποκατάστασης στα κατεχόμενα, δύο εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα, ένα εκατομμύριο για μελέτες για έργα οικονομικής ανάπτυξης, ενάμισι εκατομμύριο ευρώ για στήριξη της κοινωνίας των πολιτών και μισό εκατομμύριο για στήριξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Χατζηδημητρίου - Ρουμανία - Κύπρος - ΕΕ --------------------------------------- Τρόπυς προώθησης της διμερούς συνεργασίας Κύπρου και Ρουμανίας συζήτησε ο Συντονιστής Εναρμόνισης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση Τάκης Χατζηδημητρίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βουκουρέστι, ως προσκεκλημένος του Υπουργού υπεύθυνου των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ Βασίλι Πούσκας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Συντονιστή Εναρμόνισης, στις συναντήσεις του κ. Χατζηδημητρίου με τους Ρουμάνους επισήμους συμφωνήθηκε όπως καταρτισθεί πρόγραμμα σταθερής και συνεχούς επαφής και συνεργασίας προς εξυπηρέτηση των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών πριν και μετά την ένταξη.

    Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ --------------------------------- Συνολικά 2.329 Ε/Κ και 7.522 Τ/Κ διακινήθηκαν χθες προς και από τα κατεχόμενα.

    ΗΠΑ - Κύπρος - Απαγόρευση εισαγωγής βυζαντινού υλικού ----------------------------------------------------- Οι ΗΠΑ παρέτειναν για τρία χρόνια την απαγόρευση εισαγωγής στη χώρα βυζαντινών εκκλησιαστικών τελετουργικών και εθνολογικών υλικών από την Κύπρο.

    Σε δήλωσή του, ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον χαρακτήρισε την απαγόρευση που εξέδωσε η χώρα του ως απόδειξη της δέσμευσης των ΗΠΑ να προστατεύσουν την κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά από την καπηλεία και το λαθρεμπόριο.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Αμερικανικής Πρεσβείας, η απαγόρευση αυτή τέθηκε αρχικά σε ισχύ το 1999, ως απάντηση στην αίτηση της κυπριακής κυβέρνησης που αποζητούσε προστασία της πολιτιστικής της κληρονομιάς υπό το άρθρο 9 της Σύμβασης της ΟΥΝΕΣΚΟ για τα Μέσα Προστασίας και Αποτροπής της Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής και Μεταφοράς και Μεταβίβασης Ιδιοκτησίας Πολιτιστικής Περιουσίας.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αννα Βίσση --------------------------------- Αισιοδοξία ότι θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις που θα γίνουν με την ευκαιρία της επίσημης ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση την πρώτη Μαϊου 2004 εξέφρασε η Κύπρια τραγουδίστρια Αννα Βίσση, ύστερα από συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ινστιτούτο Νευρολογίας - Τέλεθον 2003 ------------------------------------- Tο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και ο Σύνδεσμος Μυοπαθών Κύπρου οργανώνoυν το Σεπτέμβριο τον ετήσιο φιλανθρωπικό θεσμό ''Τέλεθον'', που σκοπό έχει την ενημέρωση του κοινού για τις νευρομυϊκές και γενετικές παθήσεις και την υποστήριξη των ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου, Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας δήλωσε ότι το Ινστιτούτο, το οποίο έχει δικοινοτικό χαρακτήρα, έχει έρθει σε επαφή με Τ/Κ επιστήμονες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και προβαίνει σε ενέργειες ώστε αυτοί να μπορέσουν σύντομα να εργάζονται με τους Κύπριους συναδέλφους τους στις 16 συνολικά ερευνητικές μονάδες που λειτουργούν στο Ινστιτούτο Νευρολογίας.

    ΕΕ - Γιούροστατ - Αυτοκίνητα - Κύπρος ----------------------------------- Ο αριθμός των αυτοκινήτων στην Κύπρο έφτασε τα 353 ανά 1000 κατοίκους το έτος 2000, έναντι 304 στην Ελλάδα και 469 στην Ευρωπαϊκή Ενωση των ''15'', σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η Κύπρος βρίσκεται, μετά τη Μάλτα και τη Σλοβενία, στην τρίτη θέση μεταξύ των εντασσομένων χωρών σε αριθμό αυτοκινήτων ανά 1000 κατοίκους. Το 1996 αναλογούσαν στην Κύπρο 306 αυτοκίνητα ανά 1000 κατοίκους.

    Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος ----------------------------- Με θετικό πρόσημο, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις που δέχθηκε, έκλεισε χθες η χρηματιστηριακή αγορά, γεγονός που οφείλεται κυρίως, στα κέρδη που παρουσίασαν η Λαϊκή και η Ελληνική Τράπεζα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,22%, κλείνοντας στις 89,37 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 0,5% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 367,79 μονάδες.

    [04] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - Οργάνωση Δικαστών της Κοινοπολιτείας

    Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Σόλων Νικήτας εξελέγη Επίτιμο Ισόβιο Μέλος (Honorary Life Member) της Οργάνωσης Δικαστών της Κοινοπολιτείας (Commonwealth Magistrates and Judges Association) σε αναγνώριση της προσφοράς του στην Οργάνωση.

    [05] (Κ) Σεισμική επικινδυνότητα - Διεθνές εργαστήρι - Κύπρος

    Εργαστήρι με θέμα την εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας στην Ανατολική Μεσόγειο οργανώνει στη Λευκωσία, από τις 10 μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την UNESCO, τον Oργανισμό ORFEUS της ΕΕ και τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

    [06] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Νομισματική Πολιτική - Αποφάσεις

    Τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας παραμένουν αμετάβλητα και η τιμή αναφοράς για τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τραπεζικών πιστώσεων παραμένει στο 11%, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου ύστερα από σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής.

    [07] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 5/9/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7112            1,7214
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8719            1,8831
    Λίρα Αγγλίας                     1,1832            1,1902
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     218,4616        220,2092
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9026          2,9258
    Δολάριο Καναδά                     2,5620          2,5824
    Κορώνα Δανίας                     12,6957         12,7972
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0825         14,1951
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5965         15,7212
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6324          2,6534
    

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Τ/κ κόμματα ''αντιπολίτευσης'' - Κοινό πρωτόκολλο

    Οι εξελίξεις στην τ/κ κοινότητα παρακολουθούνται από τη δική μας πλευρά και όλες οι εξελίξεις λαμβάνονται υπόψη, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως τα κόμματα της ''αντιπολίτευσης'' στα κατεχόμενα δηλαδή το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κόμμα ''Λύση και Ευρωπαϊκή Ενωση'' συμφώνησαν χθες σε ένα κοινό πρωτόκολλο.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως η δήλωση των τριών κομμάτων της ''αντιπολίτευσης'' μελετάται.

    [09] (Κ) Πάφος - Οπερα ''Τόσκα'' - Πρεμιέρα

    [10] (Κ) ΑΔΗΚ - Ενωση Ομάδας Εθνών για την Ευρώπη - Πλήρες μέλος

    Το Εκτελεστικό Γραφείο της Ενωσης της Ομάδας των Εθνών για την Ευρώπη (UEN) έκανε δεκτή τη συμμετοχή του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ) ως πλήρες μέλος της Ομάδας. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Ντίνος Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι η απόφαση λήφθηκε την περασμένη Τρίτη στο Στρασβούργο.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            89,68  ( 0,35)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    991.400
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    356.403    366,64  (-0,31)
    FTSE Med 100 **                             5.797,10  (-0,46)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    168.763    105,36  ( 0,20)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     22.266     77,31  ( 0,12)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.159     15,03  (-0,13)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    104.013     58,03  ( 0,36)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     18.047     84,27  ( 1,98)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     28.761     20,88  ( 0,68)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    210.170     74,68  ( 1,76)
    Ετ. Πληροφορικής              £     25.863      3,48  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     75.237     13,51  (-0,30)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        358     11,67  (-4,34)
    Ξενοδοχεία                    £     24.130     43,05  ( 0,47)
    Αλλες Εταιρείες               £    160.123     81,60  ( 0,00)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - ΕΕ - Επαφές - Συνέντευξη

    Με στόχο να πείσει τους αρμοδίους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι η Κύπρος προχωρεί σε όλα τα αναγκαία βήματα ώστε να συμμορφωθεί πλήρως με τις πρόνοιες του κοινοτικού κεκτημένου αναχωρεί την Κυριακή για τις Βρυξέλλες αντιπροσωπεία, υπό το Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου για επαφές με κοινοτικούς αξιωματούχους.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα οριακά κέρδη

    Σε θετικό έδαφος κρατήθηκε και στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης, ως αποτέλεσμα των κερδών που κατέγραψαν στην πλειοψηφία τους οι κλαδικοί δείκτες, καθώς και της θετικής πορείας της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,35%, κλείνοντας στις 89,68 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 991 χιλιάδες λίρες, με τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνουν το 13,2%.

    [14] (Κ) Παρατηρητήριο Ισότητας - Μνημόνιο - Θεοδώρου

    Την πρώτη παρουσία του στην κυπριακή κοινωνία πραγματοποίησε σήμερα το Παρατηρητήριο Ισότητας Κύπρου (ΠΙΚ) που στόχο έχει να καλύψει το έλλειμμα της ύπαρξης ενός φορέα με κοινωνικές και ερευνητικές δραστηριότητες στον τομέα της ισότητας των φύλων και της ισότητας των ευκαιριών.

    [15] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Κατεχόμενα - Δασκάλοι - Ριζοκάρπασο

    Οι κατοχικές "αρχές" έδωσαν το πράσινο φως για τη μετάβαση των δύο δασκάλων που θα διδάξουν στο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου, επιβεβαίωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι.

    Οπως είπε, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ επικοινώνησε με τις "αρμόδιες 'αρχές' στον βορρά", οι οποίες επιβεβαίωσαν τα ονόματα που διαβιβάστηκαν από τις αρχές της Δημοκρατίας μέσω της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    [16] (Κ) Ιταλία - Ατυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ - ΕΕ

    Με κύριους άξονες συζήτησης το Μεσανατολικό και ιδιαίτερα την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στο Ιράκ, καθώς και το σχέδιο Συντάγματος που θα συζητηθεί στη Διακυβερνητική στις 4 Οκτωβρίου στη Ρώμη, διεξάγεται σήμερα και αύριο το Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Ρίβα ντελ Γκάρντα στη βόρεια Ιταλία, στο οποίο θα προεδρεύσει ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

    [17] (Κ) Ευρωβουλή - Κωνσταντίνος Καραμανλής - Μέγαρο

    Τη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα τιμήσει την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποδίδοντας το όνομά του σε χώρο του μεγάρου του στη βελγική πρωτεύουσα.

    [18] (Κ) Πρόγραμμα LIFE - Κύπρος - Χρηματοδοτήσεις

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χθες τη χρηματοδότηση τριών σχεδίων στον τομέα του περιβάλλοντος στην Κύπρο, που είχαν υποβληθεί από τα αρμόδια υπουργεία στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος LIFE.

    [19] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ο ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Τις δυο του ποιητικές συλλογές, ''Τις νύχτες της σιωπής'' και ''Επιστροφή'', καθώς και την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο ''Ζωή και δράση των αποδήμων Κυπρίων στις ΗΠΑ'', παρουσιάζει στην Κύπρο ο ομογενής καλλιτέχνης Πέτρος Πετρίδης, την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Μεγάρου Στροβόλου.

    Τις ποιητικές συλλογές θα προλογίσουν η πρώην Υπουργός Παιδείας Κλαίρη Αγγελίδου και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος, ενώ ποιήματα θα απαγγείλουν οι Μαρούσα Αβρααμίδου και Αγγελος Κοτσώνης.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Δήμαρχος Στροβόλου Σάββας Ηλιοφώτου.

    Ο Πέτρος Πετρίδης γεννήθηκε το 1961 στη Λευκωσία. Σπούδασε παραγωγή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υερσέης.

    Από το 1988 υπήρξε παραγωγός και παρουσιαστής της εκπομπής ''Η Κύπρος μας'', της πρώτης κυπριακής εκπομπής που παρουσιάστηκε από την αμερικανική τηλεόραση.

    Είναι, επίσης, ιδρυτής και σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας της ίδιας εκπομπής. Με την ομάδα παρουσίασε τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και σε άλλες πολιτείες της Αμερικής αξιόλογες εκδηλώσεις εθνικού και πολιτιστικού περιεχομένου, χοροδράματα, κυπριακές ηθογραφίες και μονόπρακτα.

    [20] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - ΔΕΘ - Ομιλία - Κυπριακό

    Το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι δύο πολύ σημαντικά εθνικά θέματα που θα κριθούν στην τετραετία 2004-2008, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας απόψε στα εγκαίνια της 68ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

    ''Είναι η ώρα να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Το 2004 θα κριθεί η συμβολή της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού και στην ειρηνική και με βάση το διεθνές δίκαιο επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας'', είπε ο κ. Σημίτης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 5 September 2003 - 17:49:17 UTC