Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μνημόσυνο Κρανιδιώτη - Ιωάννης Μαγκριώτης
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [03] (Κ) Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γκιουλ - Ντενκτάς - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής 2003 - Τελικοί σκητ και τραπ
  • [08] (Κ) Τ/κ Τύπος - Γκιούλ - Τ/Κ ηγέτης

  • [01] (Κ) Μνημόσυνο Κρανιδιώτη - Ιωάννης Μαγκριώτης

    Στο μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και διπλωματική ζωή της Ελλάδας και της Κύπρου ο θάνατος του Γιάννου Κρανιδιώτη αλλά και στην επιμονή του για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης στην ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο του Γιάννου Κρανιδιώτη που τελέστη το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου του Μετοχίου Κύκκου στη Λευκωσία.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    Συνολικά 11.251 Ε/Κ και Τ/Κ διακινήθηκαν χθες προς και από τα κατεχόμενα.

    [03] (Κ) Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα

    Ισόπαλο 1-1 έληξε το χθεσινοβραδινό ντέρμπι Ανόρθωσης ΑΠΟΕΛ στο γήπεδο Αντώνης Παπαδόπουλος στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' κατηγορίας.

    Στους άλλους αγώνας σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: ΑπόλλωνΕθνικός Αχνας 1-0, ΔιγενήςΟλυμπιακός 1-4 και ΟνήσιλλοςΑναγέννηση 1-0.

    Η αυλαία της 3ης αγωνιστικής του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος κλείνει σήμερα με τρεις συναντήσεις με το επίκεντρο να συγκεντρώνεται στον αγώνα Ομόνοιας ΑΕΛ στο ΓΣΠ.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γκιουλ - Ντενκτάς - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις θέσεις του Ραούφ Ντενκτάς.

    Ερωτηθείς χθες βράδυ στην Πόλη Χρυσοχούς, όπου τέλεσε τα εγκαίνια πολιτιστικού κέντρου, εάν το αποτέλεσμα στις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα θα διαφοροποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο το σκηνικό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι αποφάσεις για το Κυπριακό λαμβάνονται από το τουρκικό στρατιωτικό και πολιτικο-διπλωματικό κατεστημένο.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι προθέσεις των Αμερικανών στο Κυπριακό, οι ευρωεκλογές και η συμμετοχή των Τ/Κ σε αυτές και τα όσα συζητήθηκαν στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο απασχολούν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου της Κυριακής. Οι εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ), η διαχείριση της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής, η επιδότηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και το πρόβλημα όσων αγόρασαν και χρησιμοποιούν θερμοσυσσωρευτές είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Κάναμε αρκετά, κύριε υπουργέ'', ότι υπήρξε άρνηση των κυβερνώντων στο αίτημα του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο, για περαιτέρω στήριξη των Τ/Κ και ότι ένας από τους βασικούς στόχους του κ. Παπανδρέου ήταν να σταλούν όσο το δυνατό πιο ισχυρά μηνύματα προς την κατεύθυνση των Τ/Κ και ειδικότερα προς τους αντιτιθέμενους στην πολιτική Ντενκτάς. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος θα ζητήσει ''συνοδική σκούπα'' για την Αρχιεπισκοπή και ότι αύριο θα ζητήσει από την Ιερά Σύνοδο εξουσιοδότηση για να διερευνήσει υποθέσεις εκμετάλλευσης περιουσίας της Αρχιεπισκοπής.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Νέα ακύρωση προσφορών στο Τμήμα Δασών'', γράφει στο κύριο θέμα ότι είναι αδιαφανείς οι διαδικασίες στην προμήθεια αεροπλάνου για ψεκασμό και ότι, μετά την ακύρωση των προσφορών για προμήθεια από το Τμήμα Δασών συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιών στο δάσος Ακάμα, έρχεται και νέα ακύρωση προσφορών στο φως και αυτή τη φορά πρόκειται για την αγορά μικρού αεροσκάφους για ψεκασμούς από αέρος. Αλλού γράφει για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων για το διορισμό του νέου Προέδρου και των οκτώ νέων Μελών του Εφοριακού Συμβουλίου, η θητεία του οποίου λήγει στο τέλος του 2003.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Λίφτινγκ στο σχέδιο Ανάν'', γράφει πως ο κ. Παπανδρέου είχε έρθει στην Κύπρο ''με νότα Σημίτη'' για ξεκαθάρισμα των θέσεων της ε/κ πλευράς αναφορικά με το σχέδιο Ανάν και ότι στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συμφωνήθηκε η πλήρης καταγραφή των αλλαγών που επιθυμεί η κυπριακή κυβέρνηση να γίνουν στο σχέδιο για λύση του Κυπριακού, ώστε αυτές να συζητηθούν μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, στη διάρκεια της εκεί μετάβασης του Προέδρου Παπαδόπουλου. Αλλη είδηση είναι η δημοσιοποίηση των επιμέρους στοιχείων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2004.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Οι εργοδότες δεν εισφέρουν στο Τ.Κ.Α.'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ποσοστό πέραν του 10% στην οικοδομική βιομηχανία δεν αιμοδοτούν το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ιάκωβος Κεραυνός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, δηλώνει ότι όσοι εργοδότες επιμένουν να μην καταβάλλουν τις εισφορές τους στο Ταμείο θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του Νόμου. Αλλού γράφει ότι ο ΔΗΣΥ, παράλληλα με την προώθηση του θέματος επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης, επιχειρεί να ανοίξει και το θέμα που αφορά όσους αγόρασαν με παρότρυνση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) θερμοσυσσωρευτές, πληρώνοντας τώρα αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος για τη θέρμανση των κατοικιών τους.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Πονοκέφαλος οι κάλπες στα οδοφράγματα'', γράφει στο κύριο θέμα πως οι Τ/Κ πολιτικοί ηγέτες κομμάτων που αντιτίθενται στην πολιτική Ντενκτάς διαμηνύουν με τρόπο στα ε/κ κόμματα πως δεν πρέπει να αναγάγουν σε μείζον θέμα τη συμμετοχή των Τ/Κ σε κοινό ψηφοδέλτιο με Ε/Κ υποψηφίους Ευρωβουλευτές και ότι οι σχεδιασμοί των κομμάτων στις ελεύθερες περιοχές δεν τους διευκολύνουν στην επιδίωξή τους να αλλάξουν το γνωστό σκηνικό στα κατεχόμενα με το αποτέλεσμα των λεγόμενων ''βουλευτικών εκλογών'' του προσεχούς Δεκεμβρίου. Αλλού γράφει ότι το κράτος δίδει εκατομμύρια λίρες για την επιδότηση των στεγαστικών σχεδίων και δημοσιεύει τα νέα κριτήρια για τη στέγαση των εκτοπισθέντων που εξήγγειλε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Εμπλοκή Μπους'', ότι ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, γνωστοποίησε την ετοιμότητα και προθυμία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ να εμπλακούν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού με συγκεκριμένες ενέργειες, όταν αυτό απαιτηθεί. Αλλη είδηση είναι η διοργάνωση μεθαύριο Τρίτη δικοινοτικού φόρουμ νεολαίας από ε/κ και τ/κ κομματικές οργανώσεις νέων. Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν με συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας στις 7:00 το βράδυ και πορεία προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου θα πραγματοποιηθεί δικοινοτική συγκέντρωση ειρήνης.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γκιουλ - Ντενκτάς - Κυπριακό --------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις θέσεις του Ραούφ Ντενκτάς.

    Ερωτηθείς χθες βράδυ στην Πόλη Χρυσοχούς, όπου τέλεσε τα εγκαίνια πολιτιστικού κέντρου, εάν το αποτέλεσμα στις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα θα διαφοροποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο το σκηνικό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι αποφάσεις για το Κυπριακό λαμβάνονται από το τουρκικό στρατιωτικό και πολιτικο-διπλωματικό κατεστημένο.

    Επομένως, είπε, αν η Τουρκία αποφασίσει να αλλάξει την πολιτική της και ταυτόχρονα υποστεί μια αποφασιστική ήττα ο κατοχικός ηγέτης τότε υπάρχουν ελπίδες ''ότι μπορεί να υπάρξει νέα θεώρηση του Κυπριακού από την τούρκικη πλευρά''.

    Κληθείς, συγκεκριμένα, να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ότι το Κυπριακό δεν είναι υπόθεση μόνο των Τ/Κ αλλά και της Τουρκίας, η οποία πρέπει να διασφαλίζει τα στρατηγικά της συμφέροντα στη νήσο και σε παρατήρηση αν αυτό σημαίνει ότι είμαστε ακόμη μακριά από οποιαδήποτε πρόοδο στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Θα συμφωνήσω με την δεύτερη εκτίμησή σας''.

    Υπενθύμισε πως ως τώρα ήταν θέση του Τ/Κ ηγέτη, ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα δικαιώματα, όπως τα αποκαλεί, και συμφέροντα της Τουρκίας και μετά για τα δικαιώματα των Τ/Κ και επικρινόταν από πάρα πολλούς, τόσο από την ε/κ πλευρά όσο και από ξένους.

    ''Τώρα φαίνεται ότι και η τουρκική κυβέρνηση επαναλαμβάνει την ίδια θέση και αυτό είναι σύμφωνο με αυτά που εκτιμούμε, ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις θέσεις του κ. Ντενκτάς'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι εντάσσεται στα πλαίσια των τακτικών διαβουλεύσεων για ανταλλαγή απόψεων, εκτιμήσεων και συντονισμό των ενεργειών των κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας .

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στόχευε στο να χαμηλώσουν οι τόνοι όσον αφορά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το σχέδιο Ανάν απάντησε: ''πρώτη φορά ακούω κάτι τέτοιο''.

    Σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπαδοπουλος είπε ότι το εθνικό συμβούλιο θα συγκληθεί για να εξετάσει τον νόμο για την περίληψη και των Τ/Κ στους κατάλογους για τις Ευρωεκλογές.

    Επεσήμανε ότι η θέση του είναι πάγια και γνωστή και υποστηρίζει ότι θα πρέπει οι Τ/Κ να έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν σε ενιαίο κατάλογο και για τις έξι θέσεις.

    Αναφορικά με την άσκηση ''Νικηφόρος'' ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για τους σχεδιασμούς της στρατιωτικής ηγεσίας.

    Μνημόσυνο Κρανιδιώτη - Ιωάννης Μαγκριώτης ---------------------------------------- Στο μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό που άφησε στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και διπλωματική ζωή της Ελλάδας και της Κύπρου ο θάνατος του Γιάννου Κρανιδιώτη αλλά και στην επιμονή του για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης στην ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο του Γιάννου Κρανιδιώτη που τελέστη το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου του Μετοχίου Κύκκου στη Λευκωσία.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ για το μνημόσυνο του τέως Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, το Κίνημα καθώς και το ΠΑΣΟΚ ''τα δυο κόμματα των οποίων ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε διακεκριμένο στέλεχος αποτίουν φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον ακούραστο εργάτη των δικαίων του ελληνισμού και στον πρωτεργάτη της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ''.

    Στην ομιλία του ο κ. Μαγκριώτης αναφέρει ακόμη πως ο Γιάννος ''υπήρξε κύριος πρωτεργάτης στη χάραξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Κύπρου και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η πρόσφατη επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θεμελιώνεται στις δικές του πρωτοβουλίες και μεθοδική προετοιμασία''.

    Περιγράφοντας την μεγάλη αγάπη του εκλιπόντος για την Κύπρο, ο Ελληνας ΥΦΕΞ είπε ότι ''το πρόσωπό του κάθε φορά που μιλούσε για το Κυπριακό γινόταν πιο αποφασιστικό, πιο παθιασμένο. Ελεγε και τόνιζε με κάθε ευκαιρία ότι 'Η πολιτική που χαράξαμε στο πλαίσιο της ΕΕ όσον αφορά στο Κυπριακό στηρίχθηκε στην άποψη ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ισούται ουσιαστικά και με τη 'λύση' το Κυπριακού' ''.

    Υπουργός Εσωτερικών - Εκτοπισθέντες - Κριτήρια στέγασης ------------------------------------------------------ Τη συγκέντρωση, αναθεώρηση, βελτίωση και διεύρυνση των κριτηρίων για το κυβερνητικό σχέδιο στέγασης των εκτοπισθέντων εξήγγειλε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου. Οπως ανέφερε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει η παροχή βοήθειας για τη στέγαση των εκτοπισθέντων και παρά το ότι προχωρούν σε επιδιόρθωση των κατοικιών των συνοικισμών και σχεδιάζουν τη δημιουργία κάποιων νέων, εντούτοις δεν επιθυμούν την γκετοποίηση της κατηγορίας αυτής των πολιτών και ενθαρρύνουν τις προσπάθειες αυτοστέγασής τους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χρίστου και οι συνεργάτες του, για όλα τα οικιστικά σχέδια υποβάλλονται περίπου 5.000 αιτήσεις ετησίως, από τις οποίες οι χίλιες περίπου αφορούν αιτήσεις στέγασης σε κυβερνητικούς οικισμούς και η συνολική δαπάνη για το 2004 προβλέπεται να ανέλθει στα 12.000.000 λίρες από τα οποία τα δέκα εκατομμύρια θα περιλαμβάνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2004 και τα άλλα δύο εκατομμύρια θα εξασφαλισθούν από δανεισμό ή άλλες πηγές.

    Η σχετική απόφαση για την έγκριση των νέων κριτηρίων λήφθηκε, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, την περασμένη Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο και ''αποτελεί μια από τις δεσμεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σύμφωνα με το πρόγραμμα διακυβέρνησης, καθώς και τις σχετικές υποδείξεις της Επιτρόπου Διοικήσεως για τη συγκέντρωση, αναθεώρηση, βελτίωση και θεσμοθέτηση των κριτηρίων που αφορούν τα σχέδια στέγασης για εκτοπισθέντες''.

    Η οικονομική βοήθεια που παρέχεται για την αγορά διαμερίσματος ή την ανέγερση κατοικίας είπε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Μερίμνης και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων Ανδρέας Ταξιτάρης, είναι 8.520 λίρες όταν περιλαμβάνεται ένα υπνοδωμάτιο, 10.250 λίρες για δύο υπνοδωμάτια, 11.540 λίρες για τρία υπνοδωμάτια και 2.000 λίρες επιπλέον για κάθε πρόσθετο υπνοδωμάτιο.

    Υπουργός Εσωτερικών - Ευρωεκλογές - Συμμετοχή Τ/Κ ------------------------------------------------- Η απόφαση των πολιτικών κομμάτων και της κυβέρνησης, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, είναι η διασφάλιση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Τ/Κ στις εκλογές του Ιουνίου του 2004 για ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, στο πλαίσιο αυτό θα καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες για εγγραφή όσων γίνεται περισσότερων Τ/Κ στους εκλογικούς καταλόγους και η διασφάλιση συνθηκών τέτοιων που θα τους επιτρέψουν να ψηφίσουν όποιους επιθυμούν από το ενιαίο ψηφοδέλτιο που θα καταρτισθεί.

    Οπως ανέφεραν στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης τόσο ο κ. Χρίστου όσο και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, η διαδικασία αντιμετώπισης των πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν λόγω της κατοχής μέρους του εδάφους της Δημοκρατίας βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ξεπέρασμά τους και εξασφάλιση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για όλους τους Τ/Κ πολίτες της Δημοκρατίας που θα υποβάλουν το συγκεκριμένο έντυπο για εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους.

    Σημαντικά προβλήματα είναι επίσης αυτά που προκύπτουν από το δικαίωμα των Κυπρίων να ψηφίζουν στο εξωτερικό και των πολιτών κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ψηφίζουν στην Κύπρο, είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κάποιοι από αυτούς να επιχειρήσουν να διπλοψηφίσουν.

    Ερωτηθείς εάν θα ψηφίσουν τελικά οι Τ/Κ στις ευρωεκλογές και πώς, ο κ. Χρίστου είπε 'ότι ''οι Τ/Κ μπορούν να ψηφίσουν ασκώντας το συλλογικό τους δικαίωμα ή το ατομικό τους δικαίωμα''.

    ''Θα ήταν ευχής έργο και πραγματικά μεγάλη υπόθεση εάν μπορούσαν να ψηφίσουν και να ασκήσουν τα δικαιώματά τους ως κοινότητα'', είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως ''δυστυχώς όμως αυτό το πράγμα δεν μπορεί να γίνει, δεν έχουμε λύση, δεν έχουμε εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην κατεχόμενη περιοχή και ο προσανατολισμός των πολιτικών κομμάτων και οι συζητήσεις που γίνονται στην υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου είναι να διασφαλισθεί με όλους τους δυνατούς τρόπους η άσκηση των εκλογικών τους δικαιωμάτων του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι σε όσο το δυνατόν περισσότερους Τ/Κ''.

    ''Αυτό σημαίνει'', συνέχισε ο κ. Χρίστου, ''ότι θα πρέπει πρώτα οι Τ/Κ να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους -μια διαδικασία που δεν είναι τόσο απλή όσο ακούεται- και μετά να διασφαλισθούν οι συνθήκες για να μπορέσουν να ψηφίσουν''.

    Υπουργός Εσωτερικών - Ταλάτ - Εκδοση πιστοποιητικών σε Τ/Κ --------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρχουν ακόμα δυσκολίες και να προκύπτουν προβλήματα στους Τ/Κ που προσέρχονται στις κυβερνητικές υπηρεσίες για την έκδοση πιστοποιητικών γέννησης, ταυτοτήτων και διαβατηρίων ή άλλων εγγράφων, αλλά αυτό -όπως είπε- μπορεί να συμβαίνει και στους Ε/Κ, παρά τη μεγάλη βελτίωση των συνθηκών στα γραφεία των κυβερνητικών υπηρεσιών που έχουν γίνει τελευταίως.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τη δήθεν ταλαιπωρία των Τ/Κ, οι οποίοι έρχονται στις ελεύθερες περιοχές για να εξασφαλίσουν πιστοποιητικά και άλλα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Χρίστου είπε πως ''τώρα οι ταυτότητες εκδίδονται προς το παρόν εδώ κοντά μας (στο Υπουργείο Εσωτερικών), για να αποσυμφορηθεί η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, τα διαβατήρια εκδίδονται σε τρίτο σημείο και ίσως αυτό να εννοεί ο κ. Ταλάτ, ότι ένας Τ/Κ θα πρέπει να πάει σε τρία ή σε τέσσερα σημεία'' για διεκπεραίωση της υπόθεσής του.

    Οι Τ/Κ, όπως εξήγησε ο Υπουργός, είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν και στο Δικαστήριο για να κάνουν ένορκη δήλωση, εάν το όνομά τους δεν έιναι καταχωρημένο στο Ληξιαρχείο.

    ''Εχουμε αποφασίσει να συντονίσουμε τα πράγματα έτσι που να αποφεύγεται η πολύ μεγάλη μετακίνηση των Τ/Κ'', είπε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, αναφέροντας ότι, ''για παράδειγμα, έχει στηθεί κοντά στο Λήδρα Πάλας ένα περίπτερο, στο οποίο παρέχονται όλες οι πληροφορίες σε όλους τους Τ/Κ, πολύ κοντά στο σημείο εξόδου τους από τα κατεχόμενα και εκεί τους δίδονται όλα τα έντυπα για να μπορέσουν να τα συμπληρώσουν πριν πάνε στις διάφορες υπηρεσίες, για να μη χάνουν χρόνο αναμένοντας στις ουρές''.

    ''Εντός Σεπτεμβρίου'', είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, ''θα υπάρξει πάρα πολύ μεγάλη βελτίωση, με τη συγκέντρωση όλων αυτών των υπηρεσιών που παρέχουμε σε ένα ενιαίο χώρο, στην Επαρχιακή Διοίκηση, όπου ο σημερινός χώρος επεκτείνεται και στο χώρο που είχαν προηγουμένως τα γραφεία της Μηχανογραφικής Υπηρεσίας''.

    Ο χώρος αυτός θα είναι κλιματιζόμενος και θα μπορούν άνετα να εξυπηρετούνται 200 - 300 άτομα ταυτόχρονα και θα υπάρχουν πολλά Ταμεία και θέσεις εργασίας, όπου θα εκδίδονται τα διάφορα πιστοποιητικά, ταυτότητες και διαβατήρια, είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

    ''Με τον κ. Ταλάτ, όπως και με άλλους πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης'', είπε ο κ. Χρίστου, ''έχουμε συχνή επικοινωνία και χαιρόμαστε πραγματικά που αποτείνονται σε εμάς, όχι μόνον σε μένα προσωπικά, αλλά και στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου και στον κ. Ασσιώτη ο οποίος είναι Επαρχος Κυρήνειας και έχει να κάνει ο ίδιος προσωπικά με την έκδοση των πιστοποιητικών, για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε θεμάτων προκύπτουν είτε αυτά είναι καινούργια θέματα είτε γιατί εντοπίζουν κάποιο πρόβλημα διαδικασίας''.

    ''Δεν μας ανέφερε ο κ. Ταλάτ πρόσφατα οποιοδήποτε θέμα όπως αυτό που έχει θίξει στις δημοσιογραφικές δηλώσεις του, δεν αποκλείω να υπάρχουν προβλήματα, αλλά είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και παρακολουθούμε αυτά τα θέματα και όσο μας επιτρέπει ο χρόνος μας τα έχουμε σε πρώτη γραμμή'', δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

    Μόνη Σταυροβουνίου - Τίμιος Σταυρός - Ασημένια θήκη --------------------------------------------------- Η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου τοποθέτησε χθες σε νέο αργυρό κάλυμμα, μέρος του Τιμίου Ξύλου από τον Σταυρό του Χριστού, που σύμφωνα με την παράδοση έφερε στην Κύπρο η Αγία Ελένη, με την ευκαιρία της αυριανής γιορτής της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

    Πατέρες της Μονής είχαν φέρει το πρωί στη Λευκωσία το Τίμιο Ξύλο, το οποίο τοποθετήθηκε στη διακοσμημένη με παραστάσεις από τη ζωή του Χριστού σταυροθήκη και σφραγίστηκε για να επιστρέψει και να τοποθετηθεί στο άβατο μοναστήρι.

    Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ --------------------------------- Συνολικά 11.251 Ε/Κ και Τ/Κ διακινήθηκαν χθες προς και από τα κατεχόμενα.

    Ο αριθμός των Ε/Κ που μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές ανήλθε στους 3.981, ενώ των Τ/Κ που εισήλθαν από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές ανήλθε στους 7.270.

    Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα --------------------------------- Ισόπαλο 1-1 έληξε το χθεσινοβραδινό ντέρμπι Ανόρθωσης ΑΠΟΕΛ στο γήπεδο Αντώνης Παπαδόπουλος στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' κατηγορίας.

    Στους άλλους αγώνας σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: ΑπόλλωνΕθνικός Αχνας 1-0, ΔιγενήςΟλυμπιακός 1-4 και ΟνήσιλλοςΑναγέννηση 1-0.

    Η αυλαία της 3ης αγωνιστικής του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος κλείνει σήμερα με τρεις συναντήσεις με το επίκεντρο να συγκεντρώνεται στον αγώνα Ομόνοιας ΑΕΛ στο ΓΣΠ.

    [07] (Κ) Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής 2003 - Τελικοί σκητ και τραπ

    Συνεχίζονται και σήμερα οι αγώνες σκητ και τραπ ανδρών και εφήβων στο πλαίσιο Παγκόσμιων Αγώνων Σκοποβολής 2003, ενώ το απόγευμα θα διεξαχθούν οι τελικοί των ανδρών και στα δύο αυτά αγωνίσματα.

    Μετά το τελικό ανδρών στα αγωνίσματα σκητ και τραπ θα γίνει η τελετή της απονομής των μεταλλίων στους νικητές.

    [08] (Κ) Τ/κ Τύπος - Γκιούλ - Τ/Κ ηγέτης


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 14 September 2003 - 17:49:10 UTC