Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αθήνα - Συνομιλίες
  • [02] (Κ) Παπανδρέου - ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [03] (Κ) ΟΗΕ - Ανάν - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Φραγκφούρτη - Ντουπάι
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Στεφανόπουλος
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Βουλής Ελλήνων
  • [10] (Κ) Δήμος Μόρφου - Ντενκτάς - Περιουσίες Ε/Κ
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Βουλής Ελλήνων - Δηλώσεις
  • [12] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Προέδρος Δημοκρατίας - Δηλώσεις (1)
  • [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [16] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δηλώσεις (2)
  • [17] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Εξωτερικών - Αναστασιάδης - Γερμανία - Ομάδα Φιλίας
  • [18] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Χρυσοχοϊδης - Επίσκεψη
  • [19] (Κ) Αθήνα - Λευκωσία - Συνομιλίες - Σχέδιο Ανάν
  • [20] (Κ) Διεθνές Συμπόσιο - ''Ο κόσμος του Ηρόδοτου''
  • [21] (Κ) Μουσείο Μπενάκη - Εκθεση - Κύπρος - Χαρτογραφία
  • [22] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Τ/Κ - Μέτρα
  • [23] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Γερμανοκυπριακή Ομάδα Φιλίας
  • [24] (Κ) Δικοινοτικές Ομάδες - Σειρά Εκδηλώσεων
  • [25] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Κολόμπο - Νέος προορισμός
  • [26] (Κ) ΑΕΠ - Eurostat - 2002 - Βιομηχανική παραγωγή - Κύπρος
  • [27] (Κ) Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής - Λήξη

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αθήνα - Συνομιλίες

    Αθήνα και Λευκωσία ανασκοπούν σήμερα την κατάσταση σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και συντονίζουν τις παραπέρα κινήσεις τους, υπό το φως και της επικείμενης πλήρους ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Οι σημερινές συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου των αντιπροσωπειών των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου υπό τον Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με ανοικτή ημερήσια διάταξη, αναμένεται να επικεντρωθούν στις αλλαγές που η ε/κ πλευρά θα επιδιώξει να επέλθουν επί του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Οι συνομιλίες της Αθήνα προηγούνται της μετάβασης του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου μεταξύ άλλων θα έχει συνάντηση και με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Το Κυπριακό είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει και ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου στις ΗΠΑ με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως ο ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ και η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις.

    Χθες αργά το απόγευμα η κυπριακή αντιπροσωπεία, μετά την άφιξή της στην Αθήνα, παρακάθισε σε σύσκεψη ενόψει των σημερινών συνομιλιών.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συνοδεύουν στην ελληνική πρωτεύουσα ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής και ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής.

    Στις 10.30 σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Στις 11.20 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη.

    Οι συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθούν από τις 12 - 1μμ και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

    Στις 4 το απόγευμα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    [02] (Κ) Παπανδρέου - ΗΠΑ - Κυπριακό

    Στην αμερικανική πρωτεύουσα έφθασε αργά χθες το βράδυ ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος σήμερα και αύριο θα έχει συναντήσεις με ανώτατα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου.

    Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί σήμερα με τον Ειδικό Συντονιστή για το κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον, τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου Κοντολίζα Ράις και το γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη.

    Αύριο θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, και τους γερουσιαστές Ρίτσαρντ Λούγγαρ, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τσακ Χέιγκελ και Τζο Μπάιντεν.

    Στο σύνολο των συζητήσεων του ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να θέσει το Κυπριακό και να ζητήσει από τους Αμερικανούς συνομιλητές του να υπάρξει διατήρηση του ενδιαφέροντος της Ουάσινγκτον για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, ζητώντας να αυξηθεί η πίεση προς την Τουρκία, ενόψει της διεξαγωγής των παράνομων εκλογών στο ψευδοκράτος.

    [03] (Κ) ΟΗΕ - Ανάν - Κυπριακό

    Τη λύπη του εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν σε έκθεσή του προς την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης η οποία κυκλοφόρησε την Δευτέρα στην έδρα του ΟΗΕ, γιατί παρά τις εντατικές του προσπάθειες, το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Τονίζει ότι η «άρση στους περιορισμούς διακίνησης είναι μεν καλοδεχούμενη αλλά δεν αποτελεί υποκατάστατο μιας συνολικής διευθέτησης των ουσιωδών θεμάτων του προβλήματος".

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου να θέσει δύο άτομα σε διαθεσιμότητα για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλου κυριαρχούν των σημερινών πρωτοσέλιδων θεμάτων των κυπριακών εφημερίδων.

    Αλλα θέματα των σημερινών εφημερίδων είναι η αναμενόμενη τρίτη κατανομή των θέσεων των ΑΑΕΙ, οι αυξήσεις στα καύσιμα στο πλαίσιο της εναρμόνισης της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο, η τηλεδιάσκεψη που είχαν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με τον Πρωθυπουργό Σημίτη μέσω του HELLAS SAT και η σημερινή συγκέντρωση στο Λήδρα Πάλας που διοργανώνει το Δικοινοτικό Φόρουμ Νεολαίας.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Μην τρέφετε προσδοκίες'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρώντας για την Αθήνα "έσπευσε να διαψεύσει τις προσδοκίες κάθε προόδου στο Κυπριακό". Προσθέτει ότι στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης περιμένει για ''να ξεκαθαρίσουν, επιτέλους, από κοινού μια ευκρινή θέση της ελληνικής πλευράς έναντι του σχεδίου Ανάν''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αύριο αναμένεται ότι το Υπουργείο Παιδείας θα δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της τρίτης κατανομής των θέσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ της Ελλάδας καθώς και τα αποτελέσματα της έκτακτης κατανομής που έγινε ειδικά για τις 707 χαμένες θέσεις των Ανωτέρων και Ανωτάτων Ιδρυμάτων.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Μετέωρες Αθήνα και Λευκωσία'' γράφει ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου "βρίσκονται σε σοβαρά διλήμματα", τα οποία θα εξετάσουν κατά τις επαφές τους στην Αθήνα ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος. Προσθέτει ότι η φορά των πραγμάτων δείχνει ότι πολύ δύσκολα θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο Ανάν. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας Τίμης Ευθυμίου υπό την πίεση των πατατοπαραγωγών για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις κάλεσε εσπευσμένα στο γραφείο του τη συντονιστική επιτροπή Κοκκινοχωρίων και έδωσε υποσχέσεις για επίλυση των θεμάτων τους.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Πρώτο βήμα με νυστέρι'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου ανοίγει με καθυστέρηση 15 μηνών το δρόμο για διερεύνηση όλων των αγοραπωλησιών εκκλησιαστικής γης. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες της γράφει ότι ο ΔΗΣΥ σε επίπεδο Εκτελεστικού Γραφείου αρχίζει την επεξεργασία και διαμόρφωση εσωτερικών κανονισμών, που θα διέπουν την επιλογή των έξι υποψηφίων Ευρωβουλευτών του κόμματος.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Οι Συνοδικοί τόλμησαν'' γράφει ότι χθες η Ιερά Σύνοδος προχώρησε σε μια τολμηρή και ασυνήθιστη για τα εκκλησιαστικά χρονικά απόφαση. Προσθέτει ότι μετά από συνεδρία που άρχισε στις 9 το πρωί και τελείωσε στις 4.30 το απόγευμα έθεσε σε τρίμηνη διαθεσιμότητα το λογιστή της Αρχιεπισκοπής Χρυσόστομο Φιλίππου και τον οδηγό του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, Ιωσήφ Δημητρίου. Γράφει ότι οι εναρμονιστικές νομοθεσίες για τη διατήρηση και συντήρηση αποθεμάτων πετρελαιοειδών, αλλά και τη ρύθμιση των προδιαγραφών των πετρελαιοειδών θα επιβαρύνουν τους πολίτες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Δίνουν ρέστα στους εποίκους'' γράφει πως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς φορτώνει με δώρα τους εποίκους, όχι μόνο για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους στις ψευδοεκλογές αλλά και για να ενισχύσει την ανατροπή των δημογραφικών δεδομένων στα κατεχόμενα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το αναθεωρημένο Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα αναλαμβάνοντας με αυτό 15 συγκεκριμένες δεσμεύσεις προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να προσαρμοστεί στους δείκτες του Μάαστριχτ.

    H ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Σαν κόλλυβα μοίραζαν τα εκατομμύρια!'' γράφει ότι αποφασισμένη να βάλει τάξη στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής παρουσιάστηκε η Ιερά Σύνοδος χθες και κατά τη διάρκεια μαραθώνιας συνεδρίασής της, που κράτησε πέραν των έξι ωρών, πήρε δραστικές και πρωτοφανείς για τα δεδομένα της Εκκλησίας ομόφωνες αποφάσεις. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην αποψινή κοινή συγκέντρωση για την ειρήνη στο Λήδρα Πάλας που διοργανώνει το Δικοινοτικό Φόρουμ Νεολαίας και προσθέτει πως αναμένεται να είναι μαζική και μεγαλειώδης.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    Συνολικά 8.528 Τ/Κ και Ε/Κ διακινήθηκαν χθες από και προς τις κατεχόμενες περιοχές.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αθήνα - Συνομιλίες --------------------- Αθήνα και Λευκωσία ανασκοπούν σήμερα την κατάσταση σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και συντονίζουν τις παραπέρα κινήσεις τους, υπό το φως και της επικείμενης πλήρους ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Οι σημερινές συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου των αντιπροσωπειών των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου υπό τον Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με ανοικτή ημερήσια διάταξη, αναμένεται να επικεντρωθούν στις αλλαγές που η ε/κ πλευρά θα επιδιώξει να επέλθουν επί του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Οι συνομιλίες της Αθήνα προηγούνται της μετάβασης του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου μεταξύ άλλων θα έχει συνάντηση και με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Το Κυπριακό είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει και ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου στις ΗΠΑ με υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, όπως ο ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ και η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις.

    Χθες αργά το απόγευμα η κυπριακή αντιπροσωπεία, μετά την άφιξή της στην Αθήνα, παρακάθισε σε σύσκεψη ενόψει των σημερινών συνομιλιών.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συνοδεύουν στην ελληνική πρωτεύουσα ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής και ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής.

    Στις 10.30 σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Στις 11.20 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη.

    Οι συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθούν από τις 12 - 1μμ και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

    Στις 4 το απόγευμα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος επιστρέφει στην Κύπρο απόψε.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Αναχώρηση - Δηλώσεις ------------------------ Οι διακηρύξεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αναφορικά με το θέμα της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου, δεν πείθουν κανένα, λαμβάνοντας υπόψη ότι γίνονται σε «προεκλογική» περίοδο, όσον αφορά τις κατεχόμενες περιοχές, υπογράμμισε χθες Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα είναι ευπρόσδεκτη μια κίνηση από πλευράς του κ. Ντενκτάς για να βοηθήσει, ως έχει υποχρέωση, πείθοντας την Τουρκία να απελευθερώσει την πόλη της Αμμοχώστου για τους νόμιμους κατοίκους της.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν την ε/κ πλευρά να επιχειρεί στη συνάντηση στην Αθήνα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό να αξιολογήσει τις αλλαγές που επιδιώκει στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «η αξιολόγηση και η ιεράρχηση είναι μια συνεχής προσπάθεια η οποία άρχισε εδώ και πέντε μήνες και συνεχίζεται».

    Πρόσθεσε ότι «είναι γενικότερα παραδεκτό ότι το σχέδιο χρειάζεται αλλαγές για να γίνει πιο λειτουργικό και πιο βιώσιμο», ενώ εξέφρασε την άποψη πως «αυτή η θέση η δική μας έχει κερδίσει ευρύτερη υποστήριξη».

    Ερωτηθείς εάν έχει πληροφορίες για κάποια ανάλογη συνάντηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με το ΓΓ των ΗΕ, μετά του ιδίου στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ ούτως ώστε να ξεκινήσει σύντομα ξανά κάποιος διάλογος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως δεν έχει «πληροφορίες για τα σχέδια του κ. Ντενκτάς».

    Οσον αφορά στο θέμα να αρχίσει νέα πρωτοβουλία συνομιλιών, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως το ακούει «εδώ και εβδομάδες, αλλά μόνο στην Κύπρο», αφού, όπως εξήγησε, «κανένας από τους ξένους δεν τρέφει τέτοιες προσδοκίες».

    Ερωτηθείς πώς αξιολογεί τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και φέρουν τον κ. Ντενκτάς ταυτόχρονα ή λίγο μετά την Γενική Συνέλευση των ΗΕ, να εξαγγέλλει κάποιες προτάσεις, αναφορικά με το θέμα της Αμμοχώστου προκειμένου να κερδίσει διεθνείς εντυπώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτές οι διακηρύξεις του κ. Ντενκτάς, «δεν πείθουν κανένα», λαμβάνοντας υπόψη «ότι γίνονται σε προεκλογική περίοδο, όσον αφορά τις κατεχόμενες περιοχές».

    Αλλωστε, πρόσθεσε, «αυτός που είναι υπεύθυνος για την παρανομία και για την τήρηση των περιορισμών, μόνον αυτός έχει την ευχέρεια άσκησης πρωτοβουλιών».

    «Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για κάθε τέτοιους είδους διακήρυξη, εάν ο κ. Ντενκτάς, ως έχει υποχρέωση, βοηθήσει και πείσει την Τουρκία να απελευθερώσει την πόλη της Αμμοχώστου για τους νόμιμους κατοίκους της, βεβαίως θα είναι ευπρόσδεκτο», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με ψήφισμα των ΗΕ, η περιοχή της Αμμοχώστου βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τουρκικών στρατευμάτων και όχι του κ. Ντενκτάς».

    Απαντώντας σε ερώτηση ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη πως «δεν υπάρχουν αντιφατικές δηλώσεις» μεταξύ Τουρκίας και Ντενκτάς αφού «η θέση της Τουρκίας στα ουσιώδη σημεία, ταυτίζεται με αυτές του κ. Ντενκτάς».

    Ερωτηθείς εάν μας φέρνουν σε δύσκολη θέση οι δηλώσεις της τ/κ «αντιπολίτευσης» και συγκεκριμένα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο οποίος είπε πως εάν κερδίσει τις εκλογές θα ορίσει ημερομηνία για δημοψηφίσματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «ο κ. Ταλάτ λέει για διαπραγματεύσεις και εμείς από την αρχή έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι κάθε στιγμή, χωρίς όρους και προϋποθέσεις να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν».

    «Το σχέδιο Ανάν για εμάς υπόκειται σε διαπραγμάτευση, ώστε και ο λαός να ξέρει τι είναι ακριβώς που ψηφίζει, για την τουρκική πλευρά μπορεί να έχει άλλη χρησιμότητα το δημοψήφισμα γιατί πιστεύουν ότι είναι ένας τρόπος για να παρακαμφθεί η απόλυτη άρνηση του κ. Ντενκτάς να διαπραγματευθεί πάνω στο σχέδιο Ανάν», πρόσθεσε.

    Μιλώντας για τις επαφές που θα έχει στην Αθήνα είπε ότι η συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους συνεργάτες του είναι «μέσα στα πλαίσια της καθιερωμένης τακτικής ενημέρωσης και συνεννόησης, με επιδίωξη τον καλύτερο συντονισμό και πιο αποτελεσματικό τρόπο εφαρμογής της πολιτικής μας».

    ΟΗΕ - Ανάν - Κυπριακό --------------- Τη λύπη του εκφράζει ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν σε έκθεσή του προς την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης η οποία κυκλοφόρησε την Δευτέρα στην έδρα του ΟΗΕ, γιατί παρά τις εντατικές του προσπάθειες, το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Τονίζει ότι η «άρση στους περιορισμούς διακίνησης είναι μεν καλοδεχούμενη αλλά δεν αποτελεί υποκατάστατο μιας συνολικής διευθέτησης των ουσιωδών θεμάτων του προβλήματος''.

    Η αναφορά του ΓΓ στο Κυπριακό γίνεται στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του για τα πεπραγμένα του διεθνούς οργανισμού κατά το απερχόμενο έτος και περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο των ειρηνευτικών προσπαθειών του ΟΗΕ για επίλυση διάφορων διεθνών διενέξεων.

    Αναφερόμενος στην αποτυχία της Χάγης, ο κ. Ανάν υπογραμμίζει ότι χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία για λύση που θα επέτρεπε στις 16 Απριλίου σε μια επανενωμένη Κύπρο να υπογράψει τη συνθήκη προσχώρησης στην ΕΕ.

    Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρει ότι λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων μέχρι την υπογραφή της συνθήκης και με ανανεωμένες τις ελπίδες με την εκλογή της νέας τουρκικής κυβέρνησης η οποία έδειχνε διαθέσιμη να λύσει το πρόβλημα, υπέβαλε το Νοέμβριο του 2002 στους δύο ηγέτες προσχέδιο συμφωνίας.

    Παρά την συμφωνία τους, προσθέτει, να διαπραγματευθούν στη βάση του σχεδίου, οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία και τον Απρίλιο του 2003, είπε, «έκλεισα το γραφείο του Ειδικού μου Συμβούλου».

    Ο Γενικός Γραμματέας σημειώνει ότι επίλυση του προβλήματος πριν από το Μάιο του 2004 θα επέτρεπε σε μια επανενωμένη Κύπρο να ενταχθεί στην ΕΕ, τονίζει όμως ότι δεν πιστεύει πως θα εξυπηρετούσε οποιοδήποτε σκοπό να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία εκτός και αν τα μέρη αποδείξουν τη δέσμευσή τους για μια διευθέτηση στη βάση του σχεδίου του.

    Αν επιδειχθεί μια τέτοια δέσμευση τότε, αναφέρει, θα ενεργοποιήσει και πάλι τις προσπάθειές του. Στο μεταξύ, καταλήγει, η Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο συνεχίζει να επιτηρεί την ουδέτερη ζώνη κατά μήκος του νησιού.

    Παπανδρέου - ΗΠΑ - Κυπριακό -------------------- Στην αμερικανική πρωτεύουσα έφθασε αργά χθες το βράδυ ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος σήμερα και αύριο θα έχει συναντήσεις με ανώτατα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου.

    Στο σύνολο των συζητήσεων του ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να θέσει το Κυπριακό και να ζητήσει από τους Αμερικανούς συνομιλητές του να υπάρξει διατήρηση του ενδιαφέροντος της Ουάσινγκτον για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, ζητώντας να αυξηθεί η πίεση προς την Τουρκία, ενόψει της διεξαγωγής των παράνομων εκλογών στο ψευδοκράτος.

    Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί σήμερα με τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον, τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου Κοντολίζα Ράις και το γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη.

    Αύριο θα έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, και τους γερουσιαστές Ρίτσαρντ Λούγγαρ, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τσακ Χέιγκελ και Τζο Μπάιντεν.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Σημίτης - Τηλεδιάσκεψη ------------------ Ολιγόλεπτη τηλεδιάσκεψη μέσω του δορυφόρου Hellas Sat είχε χθες πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, με την ευκαιρία της έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του ελλαδοκυπριακού δορυφόρου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Τύπου του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν, η συνομιλία ήταν πολύ εγκάρδια και κράτησε γύρω στα τρία λεπτά.

    Από το γραφείο του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συνεχάρη τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας ''για το τεχνολογικό επίτευγμα της Ελλάδας, το οποίο αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας παγκοσμίως''.

    Εξέφρασε επίσης την ελπίδα όπως η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου συνεχιστεί προς όφελος των δύο κυβερνήσεων και λαών.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συνεχάρη επίσης τον ΟΤΕ και τη διοίκηση της Hellas Sat.

    Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Ελληνας Πρωθυπουργός βρισκόταν σε εκδήλωση στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών στην Ελλάδα, για την τελετή παράδοσης αναμεταδοτών στο ελληνικό δημόσιο.

    Στην εκδήλωση στην Αθήνα παρευρέθη και ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας.

    Κυπριακή Δημοκρατία - Ισραήλ - Αραφάτ ---------------- Η κυβέρνηση της Κύπρου κάλεσε το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφασή του για εκδίωξη του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ και έκανε έκκληση στα δύο μέρη για επιστροφή το συντομότερο δυνατό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επαναβεβαίωση της δέσμευσής τους για εφαρμογή του Οδικού Χάρτη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας χαιρετίζει τη δήλωση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ της 12ης Σεπτεμβρίου αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ για εκδίωξη του Γιάσερ Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    ''Η Κύπρος εκφράζει βαθύτατη ανησυχία για αυτή την απόφαση και καλεί για την ανάκλησή της'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Προστίθεται ακόμη πως ''μια τέτοια απόφαση θα επιδεινώσει την ήδη εκρηκτική κατάσταση και θα έχει απρόβλεπτες και δεινές συνέπειες και επιπλέον θα συντείνει σε μεγάλο βαθμό στην αβεβαιότητα που επικρατεί στην περιοχή προκαλώντας περισσότερη αιματοχυσία''.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Κύπρος πιστεύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση με την επιβολή της θέλησης του ενός μέρους στο άλλο ή με τη βία».

    Αναφέρεται ακόμη πως η λύση πρέπει να είναι βασισμένη στη δικαιοσύνη και σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ειδικά τα 242 (22/11/1967), 338 (22/10/1973) και 1397 (12/3/2002), τα οποία θα προνοούν ασφάλεια για όλα τα κράτη της περιοχής και για την ειρηνική συνύπαρξη δύο κρατών, συμπεριλαμβανομένου ενός παλαιστινιακού κράτους.

    Πρόεδρος Βουλής - Ιράν - Κυπριακό --------------- Τη σταθερή θέση της χώρας του υπέρ μια επανενωμένης Κύπρου στα πλαίσια μιας δίκαιης λύσης του προβλήματος, εξέφρασε στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ο Πρόεδρος του Ιρανικού Κοινοβουλίου Mehdi Karroubi, προσθέτοντας πως η θέση αυτή έχει γίνει σαφής σε πολλές περιπτώσεις.

    Κατά τη συνάντηση στην Τεχεράνη συζητήθηκε το Kυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ιράν καθώς και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος συνοδεύεται από τους βουλευτές Αντρο Κυπριανού, Ρίκκο Ερωτοκρίτου, Ανδρέα Αγγελίδη και Γιώργο Βαρνάβα προσκάλεσε τον κ. Kourroubi να επισκεφθεί την Κύπρο, επικεφαλής ιρανικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας.

    Ο Πρόεδρος του Ιρανικού Κοινοβουλίου αποδέχθηκε την πρόσκληση.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι σημαντικό μέρος της Κύπρου παραμένει υπό τουρκική κατοχή κατά παράβαση του Καταστατικού Χάρτη και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου γενικότερα.

    Τα κοινά συμφέροντα των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, επιβάλλουν όπως προωθηθεί η δίκαιη λύση του προβλήματος στα πλαίσια μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση του Σχεδίου Ανάν.

    Δυστυχώς, είπε, δεν έχει καταστεί δυνατή η επίτευξη προόδου προς την κατεύθυνση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος λόγω της αρνητικής στάσης ορισμένων κύκλων στην Τουρκία και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, οι οποίοι επιθυμούν τη δημιουργία νέων ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών.

    Ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε πως ''η καλή θέληση της πλευράς μας παραμένει δεδομένη και ελπίζουμε ότι η επιθυμία της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα βοηθήσει τους Τούρκους πολιτικούς να αντιληφθούν ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας τους να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε προς τον Ιρανό ομόλογό του την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη σταθερή υποστήριξη του Ιράν προς το δίκαιο αγώνα του η οποία εκφράζεται έμπρακτα και σε διεθνείς οργανισμούς.

    Διαβεβαίωσε επίσης τον Πρόεδρο του Ιρανικού Κοινοβουλίου ότι η Κύπρος, με την επικείμενη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα διαδραματίσει ρόλο γέφυρας μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών της περιοχής, αλλά και ευρύτερα με τις αναπτυσσόμενες χώρες, συμβάλλοντας και στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων.

    Ο κ. Karroubi εξέφρασε την εκτίμησή του για τις θέσεις που ανέπτυξε ο κ. Χριστόφιας, συγχαίροντας παράλληλα την Κυπριακή Δημοκρατία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι Πρόεδροι των δύο Κοινοβουλίων εξέφρασαν σχετικά με τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, την κοινή εκτίμηση ότι η επίλυση διεθνών προβλημάτων προϋποθέτει σεβασμό του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών και του συλλογικού συστήματος ασφάλειας που εγκαθιδρύθηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Διαπίστωσαν επίσης πως η παραγνώριση του Οργανισμού, όπως και οι μονομερείς και παράνομη χρήση βίας εναντίον κυρίαρχων κρατών, υπονομεύει την ειρήνη τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε εκατέρωθεν η ικανοποίηση για το επίπεδο των σχέσεων Κύπρου-Ιράν, καθώς και η διαπίστωση ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών καθώς και της συνεργασίας τους σε όλους τους τομείς.

    Υπουργός Αμυνας - ''Νικηφόρος 2003'' ----------------------------- Η προετοιμασία της Εθνικής Φρουράς για την άσκηση ''Νικηφόρος 2003'' συνεχίζεται κανονικά δήλωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ''αυτή τη στιγμή οποιεσδήποτε πολιτικές εξελίξεις'' σε σχέση με το Κυπριακό που ''να μας αναγκάζουν να αναβάλουμε την άσκηση''.

    Ταυτόχρονα ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε πιέσεις για αναβολή της άσκησης.

    ''Εμείς ετοιμαζόμαστε για την άσκηση 'Νικηφόρος'. Το εάν θα γίνει και πότε θα γίνει η άσκηση θα είναι μια πολιτική απόφαση, η οποία θα παρθεί τον καιρό που πρέπει'', επισήμανε ο ΥΠΑΜ, ύστερα από την τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπαξιωματικών της Αεροπορίας που αποφοίτησαν από τη Σχολή Υπαξιωματικών Αεροπορίας της Ελλάδας.

    Σε παρατήρηση ότι εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένονται μετά τις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα και άρα δεν επηρεάζουν τη διεξαγωγή της άσκησης, ο κ. Μαυρονικόλας είπε: ''Δεν θα ήθελα να είμαι απόλυτος. Αυτό το οποίο προέχει και κυριαρχεί στις σκέψεις και στις αποφάσεις μας είναι η ανάγκη για σύντομη λύση του κυπριακού προβλήματος'' και πρόσθεσε: ''Αρα και η σημασία του να υπάρχει μια ομαλή κατάσταση πιστεύουμε ότι συμβάλλει στα μέγιστα στη λύση του Κυπριακού''.

    ''Οι οποιεσδήποτε αποφάσεις μας θα ληφθούν μετά από τις δικές μας σκέψεις, απόψεις και εισηγήσεις προς την πολιτική ηγεσία, προς το Υπουργικό Συμβούλιο και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας'', πρόσθεσε ο κ. Μαυρονικόλας.

    Ερωτηθείς εάν οι λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα είναι λόγος για να μην διεξαχθεί η άσκηση, ο κ. Μαυρονικόλας εξέφρασε την άποψη ότι ''σε κάποιο βαθμό επηρεάζουν τα γεγονότα που συμβαίνουν και από εδώ σε σχέση με την άσκηση''.

    Επανέλαβε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι ''οποιεσδήποτε αποφάσεις μας (σε σχέση με την άσκηση) θα συνάδουν με την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των προσπαθειών για λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Κληθείς να πει εάν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην διεξαχθεί, όπως και πέρσι, η άσκηση, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι ''είχαμε αναφέρει ευθύς εξαρχής ότι ανάλογα και με τις πολιτικές εξελίξεις'' θα αποφασιστεί κατά πόσον θα διεξαχθεί ή όχι η άσκηση ''Νικηφόρος''.

    ''Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε οποιεσδήποτε πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες να μας αναγκάζουν να αναβάλουμε την άσκηση'', επισήμανε ο ΥΠΑΜ.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι ''εάν υπάρξουν οποιεσδήποτε εξελίξεις στο μεσοδιάστημα, εδώ θα είμαστε για να ανταλλάξουμε ξανά απόψεις και να καθορίσουμε τις θέσεις μας''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξαν εξωτερικές πιέσεις για αναβολή της άσκησης, ο κ. Μαυρονικόλας είπε: ''Δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε πιέσεις''.

    Σε ερώτηση εάν έχει προσκληθεί να παραστεί στην άσκηση ο Ελληνας ομόλογος του Γιάννος Παπαντωνίου, ο κ. Μαυρονικόλας απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπαντωνίου έχει προσκληθεί και θα παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου που θα διεξαχθεί με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Υπουργός Εξωτερικών - Ντενκτάς - Οικόπεδα ---------------- Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προβεί σε παραστάσεις προς το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας καταγγέλλοντας την ενέργεια του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να παραχωρεί ''τίτλους'' οικοπέδων, ε/κ ιδιοκτησίας σε έποικους για ψηφοθηρικούς σκοπούς.

    Κληθείς να σχολιάσει την ενέργεια αυτή του κατοχικού ηγέτη, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είπε ότι ''θα γίνουν παραστάσεις όπου δει, και στο Γενικό Γραμματέα των ΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και στις χώρες που έχουν δυνατότητες επιρροής προς τον κ. Ντενκτάς''.

    Ο κ. Ιακώβου πρόσθεσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς και τα κόμματα που τον υποστηρίζουν αντιμετωπίζουν ''εκλογές'' για αυτό και θα προβούν ''σε πάρα πολλές χειρονομίες για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατό περισσότερη υποστήριξη'' απευθυνόμενοι κυρίως στους εποίκους.

    Πρεσβευτής Ελλάδας - Ντενκτάς - Οικόπεδα - Κυπριακό

    Ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος χαρακτήρισε ''άθλια'' την τακτική του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να παραχωρεί ''τίτλους'' οικοπέδων, ε/κ ιδιοκτησίας σε έποικους.

    ''Είναι μια άθλια τακτική και ελπίζω η τ/κ κοινότητα να πράξει το σωστό'' στις λεγόμενες ''εκλογές'' που θα διεξαχθούν το Δεκέμβριο στα κατεχόμενα, είπε.

    Ο κ. Παναγόπουλος ερωτηθείς για το σχέδιο λύσης του Κυπριακού το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζει ο Τ/Κ ηγέτης, είπε ότι αυτή είναι μια ''χοντροειδής τακτική του κ. Ντενκτάς του οποίου μόνο μέλημα είναι να ροκανίσει το χρόνο και να φύγει από τη δύσκολη θέση στην οποία ο ίδιος έχει φέρει τον εαυτό του αλλά περισσότερο την ίδια την Τουρκία''.

    ''Εχει καταστήσει την Τουρκία αιχμάλωτη μιας αδιέξοδης και αναχρονιστικής πολιτικής'', σημείωσε ο Ελληνας Πρεσβευτής, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι ''με τον Ντενκτάς δεν πρόκειται να υπάρξει λύση του Κυπριακού''.

    Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των τελευταίων προκλήσεων του κατοχικού ηγέτη, ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε στην ''πολύ επιτυχημένη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο'' αλλά και στη συνάντηση αύριο στην Αθήνα του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό Σημίτη ''στην οποία θα τεθούν τα θέματα αυτά''.

    Σε άλλη ερώτηση εάν αναμένεται κινητικότητα στο Κυπριακό πριν από τις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι ''χωρίς να αποκλείουμε τίποτα είναι δύσκολο πριν από την 'ψηφοφορία' στα κατεχόμενα να υπάρξει κάποια ουσιαστική απεμπλοκή''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βιβλίο συλλυπητηρίων - Ανα Λιντ ----------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υπέγραψε χθες το βιβλίο συλλυπητήριων που ανοίχθηκε στο σουηδικό προξενείο στη Λευκωσία για το θάνατο της Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Ανα Λιντ.

    ''Θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια για τον τραγικό χαμό της Ανα Λιντ. Το όραμά της και οι αξίες της θα ζουν στις καρδιές και τις σκέψεις μας'', έγραψε στα αγγλικά ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ''βαθιά συμπάθεια στην κυβέρνηση και το φίλο λαό της Σουηδίας''.

    Γιώργος Ιακώβου - Βιβλίο συλλυπητηρίων - Ανα Λιντ ------------------------ ''Αληθινή φίλη της Κύπρου, εξαίρετη Σουηδή και εξαίρετη Ευρωπαία'' χαρακτήρισε την εκλιπούσα Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Ανα Λιντ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, υπογράφοντας το βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατό της το οποίο άνοιξε στο Προξενείο της Σουηδίας στην Κύπρο.

    ''Με θερμά συλλυπητήρια για το χαμό της Ανα Λιντ, μιας εξαίρετης Σουηδής, μιας εξαίρετης Ευρωπαίας και μιας αληθινής φίλης της Κύπρου'', έγραψε ο κ. Ιακώβου στα αγγλικά.

    Πρόεδρος Μογγολίας - Νέος Πρεσβευτής Κύπρου ----------------- Η Μογγολία υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της χώρας αυτής Natsagiih Bagabandi, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Κύπρου στη χώρα αυτή με έδρα το Πεκίνο Πέτρο Κέστορα.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση σε ιδιαίτερη συνομιλία που ακολούθησε μετά την τελετή των διαπιστευτηρίων, ο κ. Κέστορας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την υποστήριξη της Μογγολίας και ενημέρωσε τον Πρόεδρο Bagabandi για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Δικοινοτικό Φόρουμ Νεολαίας - Κοινή Διακήρυξη ----------------------- Οι οργανώσεις νεολαίας που αποτελούν το Δικοινοτικό Φόρουμ Νεολαίας (ΔΦΝ) καλωσορίζουν τη θετική ατμόσφαιρα που προέκυψε μετά τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, αλλά ταυτοχρόνως τονίζουν ότι η απαράδεκτη η απαίτηση του κατοχικού καθεστώτος για επίδειξη διαβατηρίου, πρέπει να αρθεί.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος της Νεολαίας του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιάγκος Γιαγκουλλής ανέγνωσε την κοινή διακήρυξη που θα διαβαστεί σήμερα κατά την κοινή συγκέντρωση για την ειρήνη στο Λήδρα Πάλας, στην οποία σημειώνεται ότι η αναθέρμανση της πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν η οποία οδηγήθηκε σε ναυάγιο λόγω της αδιαλλαξίας του Ραούφ Ντενκτάς ''πρέπει να στοχεύει το συντομότερο δυνατό στην επίτευξη μια συνολικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης για το κυπριακό πρόβλημα''.

    Στην σημερινή εκδήλωση, μέλη των ε/κ οργανώσεων νεολαίας θα πορευθούν στις 7 το απόγευμα με αφετηρία την Πλατεία Ελευθερίας. Αντίστοιχη πορεία θα πραγματοποιήσουν στα κατεχόμενα οι τ/κ οργανώσεις. Τέρμα και των δύο πορειών θα είναι το Λήδρα Πάλας.

    Στο Δικοινοτικό Φόρουμ Νεολαίας συμμετέχουν η ΕΔΟΝ, η νεολαία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, η ΝΕΔΗΣΥ, η νεολαία του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, η ΝΕΔΗΚ, η νεολαία του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας, η ΝΕΟΣ, η ΝΕ.ΟΙ και η ΟΝΕΔ.

    Στην κοινή πολιτική διακήρυξη πέντε σημείων που αναγνώστηκε στην ελληνική και στην τουρκική γλώσσα, αναφέρεται ότι ''σε μια εποχή που η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι τόσο κοντά, παρουσιάζεται ένα παράθυρο ευκαιρίας για επανένωση του νησιού''.

    Σύμφωνα με τη διακήρυξη, οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη δεν κατόρθωσαν να επιφέρουν μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού ένεκα της αδιαλλαξίας του κ. Ντενκτάς να συμφωνήσει και να θέσει το σχέδιο των ΗΕ σε δημοψήφισμα.

    Κοινοτικά προγράμματα - Κύπρος ------------------ Ξεκινούν σήμερα στην Κύπρο διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κύπρου για την έγκριση των προγραμμάτων, που θα χρηματοδοτηθούν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Κοινότητας στη διάρκεια της τριετίας 2004-2006.

    Σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης, η Κύπρος μπορεί να προσδοκά σε σχεδόν 115 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση έργων για την ανάπτυξη της υπαίθρου και των πόλεων, τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και την ενίσχυση στην αλιεία.

    Συγκεκριμένα, 59,48 εκατ. ευρώ θα δοθούν μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, 54 εκατ ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείου Συνοχής (χρηματοδοτεί έργα υποδομής στους τομείς μεταφορών και περιβάλλοντος), 4,2 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Interreg, 1,8 εκατ. ευρώ από την πρωτοβουλία Ecual, καθώς και 3,4 εκατ. ευρώ για την αλιεία.,

    Σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζεται και το πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης, στο οποίο αναφέρεται ότι η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου αναστέλλεται για τις περιοχές που δεν βρίσκονται υπό κυβερνητικό έλεγχο, ενώ σε περίπτωση επίλυσης το Συμβούλιο θα αποφασίσει ομοφώνως βάσει πρότασης της Επιτροπής.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εθνική Ομάδα Σκοποβολής - Συγχαρητήρια --------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και η κυβέρνηση εξέφρασαν τα θερμά τους συγχαρητήρια στην Εθνική Ομάδα Σκοποβολής για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Παγκόσμιους Αγώνες Σκοποβολής, που έλαβαν χώρα στην Κύπρο.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, σε επιστολή που απέστειλε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης προς τον Πρόεδρο της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου Λάκη Ψημολοφίτη διαβιβάζονται τα συγχαρητήρια του Προέδρου Παπαδόπουλου και της κυβέρνησης προς τα μέλη της Εθνικής Ομάδας στο σκητ και ειδικά στους αθλητές Κυριάκο Χριστοφόρου, Αντώνη Νικολαΐδη και Χρίστο Κουρτέλλα.

    Δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας - Αιτήσεις ---------------- Τρεις αιτήσεις υποβλήθηκαν για εξασφάλιση δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε χθες στις 10.00 το πρωί, όπως καθορίστηκε στο σχετικό χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

    Οι τρεις αιτήσεις προήλθαν από τους ακόλουθους οργανισμούς:

    (1) Cosmote Telecommunications (Cyprus) Ltd (2) Scancom (Cyprus) Ltd (3) Atlantic Crest Investment Ltd

    Χρηματιστήριο - Νέα πτώση ----------------- Πτωτικά κινήθηκε και χθες η χρηματιστηριακή αγορά, λόγω των πιέσεων που δέχθηκε από τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου και κυρίως από τα Δικαιώματα Αγοράς Μετοχών της τράπεζας, τα οποία κατέγραψαν εντυπωσιακές ζημιές σε ποσοστό 27,78%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρές απώλειες της τάξης του 0,71%, κλείνοντας στις 87,12 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 712 χιλιάδες λίρες με τους τίτλους της Τράπεζας να συγκεντρώνουν πέρα του 1/3 του ημερήσιου τζίρου.

    [07] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Φραγκφούρτη - Ντουπάι

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναχωρεί αύριο για τη Φραγκφούρτη, όπου θα μετάσχει στη συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Στεφανόπουλος

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην Αθήνα.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει υποδέχθηκε στα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Στεφανόπουλος.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Βουλής Ελλήνων

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ολοκλήρωσε τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και μετέβη στη Βουλή των Ελλήνων όπου στα σκαλιά του κτιρίου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Σώματος Απόστολος Κακλαμάνης.

    [10] (Κ) Δήμος Μόρφου - Ντενκτάς - Περιουσίες Ε/Κ

    Την έντονη διαμαρτυρία και καταδίκη τους για την προκλητική συμπεριφορά του κατοχικού ηγέτη και της Αγκυρας για εγκατάσταση εποίκων και παράνομη διανομή σε αυτούς των περιουσιών των Ε/Κ, εκφράζει ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι του κατεχόμενου δήμου.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Βουλής Ελλήνων - Δηλώσεις

    Τη διαβεβαίωση ότι η Βουλή των Ελλήνων θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και ολόκληρου του λαού της στον αγώνα για επανένωση του νησιού, έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι ''ο αγώνας αυτός θα έχει αίσιο τέλος''.

    Ο κ. Κακλαμάνης προέβη στη δήλωση αυτή μετά από συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει.

    [12] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Προέδρος Δημοκρατίας - Δηλώσεις (1)

    Ελλάδα και Κύπρος επαναβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης ύστερα από συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση έχουν κοινές απόψεις για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας και την ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα εντός φθινοπώρου μετά την πρόσκληση την οποία του απηύθυνε ενωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος.

    Οπως είπε ο κ. Σημίτης, κοινός στόχος παραμένει πάντα η επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης, δίκαιης και λειτουργικής, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου.

    Ανέφερε ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αυτό το μήνα θα αποτελέσει ευκαιρία για την προβολή των θέσεών μας.

    [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/09/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7075            1,7177
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9169            1,9284
    Λίρα Αγγλίας                     1,2009            1,2081
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     222,8496        224,6323
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8877          2,9108
    Δολάριο Καναδά                     2,6226          2,6435
    Κορώνα Δανίας                     12,6678         12,7691
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1098         14,2226
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6136         15,7385
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6571          2,6783
    

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,88  (-0,28)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    490.238
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    251.481    346,67  (-0,88)
    FTSE Med 100 **                             5.502,38  (-0,43)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    152.005     99,23  (-0,58)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     37.872     75,12  (-0,38)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.885     15,19  ( 1,00)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     14.333     58,03  ( 1,15)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      8.582     81,86  (-1,25)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     41.547     20,56  ( 0,24)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      3.689     74,63  (-1,54)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.996      3,32  (-0,90)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     58.942     13,05  (-0,84)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         59     11,69  ( 3,73)
    Ξενοδοχεία                    £     30.913     42,71  ( 0,49)
    Αλλες Εταιρείες               £     60.221     81,73  ( 0,02)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Οριακά πτωτικά διαπραγματεύτηκε σε όλη τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης ο Γενικός Δείκτης Τιμών, ο οποίος δέχθηκε πιέσεις από τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου και κυρίως από τα Δικαιώματα Αγοράς Μετοχών της τράπεζας, τα οποία κατέγραψαν ζημιές σε ποσοστό 21,54%. Η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,28%, κλείνοντας στις 86,88 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 490 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 20,3% του τζίρου και τα Δικαιώματα Αγοράς Μετοχών να συγκεντρώνει το 14,4% του όγκου.

    [16] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δηλώσεις (2)

    Το σχήμα που θα προκύψει από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα θα είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις αλλά δεν επενδύουμε σε αυτό και εργαζόμαστε με βάση την αρνητική στάση η οποία υπάρχει από την τουρκική και τ/κ πλευρά και αυτή τη στάση προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να προχωρήσουμε στη λύση του Κυπριακού δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης μετά τις συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [17] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Εξωτερικών - Αναστασιάδης - Γερμανία - Ομάδα Φιλίας

    [18] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Χρυσοχοϊδης - Επίσκεψη

    [19] (Κ) Αθήνα - Λευκωσία - Συνομιλίες - Σχέδιο Ανάν

    Αθήνα και Λευκωσία καθόρισαν σήμερα τα επόμενα βήματα, βάσει των οποίων θα επιδιωχθούν οι αλλαγές επί του Σχεδίου Ανάν, έτσι ώστε αυτό να γίνει πιο ευρωπαϊκό και πιο λειτουργικό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές αυτές θα επιδιωχθούν με την προβολή συγκεκριμένων θεμάτων, καθώς και διαζευκτικών εισηγήσεων από την πλευρά μας.

    [20] (Κ) Διεθνές Συμπόσιο - ''Ο κόσμος του Ηρόδοτου''

    [21] (Κ) Μουσείο Μπενάκη - Εκθεση - Κύπρος - Χαρτογραφία

    Η ιστορία της Κύπρου όπως την αποτύπωσε η ευρωπαϊκή χαρτογραφία από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα, παρουσιάζεται στην ενδιαφέρουσα έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε στο Μουσείο Μπενάκη, από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Πεύκιο Γεωργιάδη.

    Πρόκειται για περίπου εκατό χάρτες που προέρχονται από τους 250 που περιλαμβάνει η ιδιαίτερα σημαντική συλλογή της Κύπριας Σύλβιας Ιωάννου, η οποία χρόνια συγκεντρώνει ιστορικό υλικό της ιδιαίτερης

    [22] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Τ/Κ - Μέτρα

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου δήλωσε ότι ο διεθνής παράγοντας, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ και σχεδόν όλες οι (ξένες) χώρες δεν δέχονται ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε εξαιτίας της μερικής άρσης των περιορισμών στην διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, αποτελεί λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη όπου παρουσίασε τη δέσμη μέτρων των διαφόρων Υπουργείων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την πολιτική της κυβέρνησης έναντι των Τ/Κ, η οποία έχει ήδη παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Θεοδώρου είπε πως η κυβέρνηση έδειξε την καλή της θέληση να βοηθήσει τους Τ/Κ με μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη των σχέσεων των απλών ανθρώπων, στην βελτίωση της κατάστασης των Τ/Κ, πάντοτε όμως, με τη βασική αρχή του σεβασμού των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και των νόμων και των οδηγιών της ΕΕ.

    [23] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Γερμανοκυπριακή Ομάδα Φιλίας

    Την πρόθεση της Γερμανίας να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει την κυπριακή κυβέρνηση στις προσπάθειες που καταβάλλει για επανένωση του νησιού, διαβίβασε σήμερα ο Πρόεδρος της Γερμανοκυπριακής Ομάδας Φιλίας του Γερμανικού Κοινοβουλίου Siegfried Helias, ο οποίος συναντήθηκε με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία.

    [24] (Κ) Δικοινοτικές Ομάδες - Σειρά Εκδηλώσεων

    Με την ελπίδα όπως καθοριστεί μια ημερομηνία στην οποία όλοι οι πολίτες της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ να γιορτάζουν μια κοινή εορτή, δικοινοτικές ομάδες οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων που αρχίζουν από την 21η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, όπως ορίστηκε από τον ΟΗΕ και κορυφώνονται την 30η Σεπτεμβρίου, όπου θα εορτασθεί η ''Ημέρα της Ειρήνης της Κύπρο''.

    Οπως δήλωσε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Συντονιστής Δικοινοτικών Ομάδων Νίκος Αναστασίου, οι δικοινοτικές ομάδες γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν υπάρχει ακόμη μια πολιτική λύση στο Κυπριακό, γι' αυτό και επανειλημμένα τονίζουν πως το έργο των πολιτών είναι σημαντικό πριν, κατά και μετά τη διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης του προβλήματος.

    [25] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Κολόμπο - Νέος προορισμός

    Νέο προορισμό, το Κολόμπο της Σρι Λάνκα εγκαινιάζουν στις 18 Νοεμβρίου οι Κυπριακές Αερογραμμές σε μια προσπάθεια να αναπτύξουν καινούργιες αγορές και να επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους σε χώρες της Ασίας.

    [26] (Κ) ΑΕΠ - Eurostat - 2002 - Βιομηχανική παραγωγή - Κύπρος

    [27] (Κ) Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής - Λήξη

    Με το αγώνισμα του διπλού τραπ έπεσε σήμερα η αυλαία των Παγκόσμιων Αγώνων Σκοποβολής 2003 τους οποίους διοργάνωσε με επιτυχία η Σκοπευτική Ομοσπονδία Κύπρου υπό την αιγίδα της Διεθνούς Σκοπευτικής Ομοσπονδίας ISSF.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 16 September 2003 - 17:49:24 UTC