Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Γραμματέας ΚΕ ΠΑΣΟΚ
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Αποναρκοθέτηση
  • [05] (Κ) Γκιουλσεβίν Σαχ - Πόρισμα - Θεοδώρου (1)
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Παρατηρητές - Ψευδοεκλογές
  • [07] (Κ) ΕΕ - ΕΛΚ - Τουρκία
  • [08] (Κ) Εργαστήρι - Σχέδιο Ανάν - Κυπριακό
  • [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Χρυσοχοϊδης - Ομήρου - Διάσκεψη Τύπου
  • [12] (Κ) Ολομέλεια - Εναρμόνιση - Εγκριση 80 νομοθετημάτων
  • [13] (Κ) Ευρωπαϊκό Σύνταγμα - Ευρωβουλή

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το παρασκήνιο γύρω από την ανεύρεση κοριού στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου, η Ισλαμική Διάσκεψη και οι διπλωματικές κινήσεις της Λευκωσίας για αποφυγή αναβάθμισης της συμμετοχής του ψευδοκράτους στη Διάσκεψη, η οικονομική κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών και οι δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη σχετικά την εξαγγελία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Μπούμερανγκ το κοριόςγκέιτ'' γράφει ότι η εμφάνιση κοριός-γκέιτ συνέπεσε με τις σαρωτικές μετακινήσεις που έγιναν στην ΚΥΠ και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, "γεγονός που ευλόγως προκάλεσε τις υποψίες του ΔΗΣΥ, ως προς το αν δεν πρόκειται για απλή σύμπτωση, αφού όπως κατήγγειλαν ήδη από χθες στελέχη του ΔΗΣΥ η συντριπτική πλειοψηφία όσων μετακινούνται φέρεται να πρόσκειται στο κόμμα τους". Αλλού αναφέρει ότι παρά την άρνηση της κυβέρνησης, αλλά και του Ραούφ Ντενκτάς για τη μετάβαση παρατηρητών στα κατεχόμενα για τις ''εκλογές'' του ερχόμενου Δεκεμβρίου, εντούτοις οι ξένοι διπλωμάτες που βρίσκονται στην Κύπρο δεν κάνουν πίσω και συνεχίζουν τις βολιδοσποπήσεις τους προς την κατεύθυνση αυτή.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Αμείλικτα ερωτήματα για την απόκρυψη'' αναφέρεται στον εντοπισμό κοριού στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου και γράφει πως "αμείλικτα προβάλλουν τα ερωτήματα για το χειρισμό του θέματος από την κυβέρνηση, η οποία κράτησε μυστικό το γεγονός εντοπισμού του κοριού και δεν διέταξε έρευνα για ένα τόσο σοβαρό θέμα". Σε άλλο της θέμα η ''Μ'' γράφει πως ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης μετέβησαν χθες στη Στοκχόλμη για να παρευρεθούν σήμερα στην κηδεία της Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Ανα Λιντ.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο θέμα ''Αναγκαστική προσγείωση'' γράφει πως διοίκηση και διεύθυνση των Κυπριακών Αερογραμμών κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς η οικονομική κατάσταση της εταιρείας είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκετιών χωρίς να φαίνεται προοπτική ανάκαμψής της λόγω της επικείμενης ελευθεροποίησης των αερομεταφορών και αύξησης του ανταγωνισμού. Αλλού γράφει πως πιθανός πρώτος Επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος εάν μεταβεί στις Βρυξέλλες, θα ανοίξει το δρόμο για ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Καβγάς για τους κοριούς'' ότι "με την έντονη αντιπαράθεση και τον άγριο καβγά" μεταξύ των βουλευτών του ΔΗΣΥ και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου για την πολύκροτη υπόθεση του κοριού, στιγματίστηκε η χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η ΕΕ άσκησε βέτο στην ''τελωνειακή ένωση'' Τουρκίας ψευδοκράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες της ''Σ'' το όλο θέμα συζητήθηκε στο πλαίσιο της ''Νοτιοανατολικής Ευρωπαϊκής Επιτροπής'', η οποία ανακοίνωσε στην Τουρκία πως η ''τελωνειακή ένωση'' με το ψευδοκράτος είναι πολιτικά και νομικά αντίθετη με το κοινοτικό κεκτημένο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Ρίχνουν δίκτυα στην Ισλαμική'' γράφει ότι χθες στο επίπεδο της Κοινοβουλευτικής Ενωσης των κρατών μελών της Ισλαμικής Διάσκεψης αποφασίσθηκε όπως το ψευδοκράτος συμμετέχει εφεξής με το καθεστώς του "παρατηρητή". Η Λευκωσία κινείται έντονα σε διπλωματικό επίπεδο ενόψει και της συνόδου κορυφής της Ισλαμικής Διάσκεψης το Νοέμβριο στη Μαλαισία, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει εκεί ανάλογη απόφαση για αναβάθμιση της συμμετοχής του ψευδοκράτους. Αλλού αναφέρει πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμος για τη διεξαγωγή έρευνας εάν το απαιτήσει η Βουλή αναφορικά με την ανεύρεση κοριού στο γραφείο του.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κοριοί στους κόρφους ποιων;'' ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου δήλωσε χθες πως "θυμίζει εποχές φασιστικών καθεστώτων και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων" η τοποθέτηση κοριού στο γραφείο του αρμόδιου Υπουργού για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια του κράτους, προσθέτοντας ότι "αυτές οι νοοτροπίες εισαγάγουν στην κυπριακή κοινωνία απαράδεκτες μεθόδους που δεν συνάδουν με τη λειτουργία της Δημοκρατίας". Σε άλλη είδηση αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε χθεσινές δηλώσεις μετά την επιστροφή του από το Ιράν είπε πως ο Πρόεδρο του Ιράν Σετζέντ Μοχάμαντ Χαταμί διαβεβαίωσε την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Κύπρου ότι το Ιράν θα παραμείνει συνεπής υπερασπιστής των αρχών επίλυσης του Κυπριακού εντός της Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η αστυνομία προειδοποιεί για το δρόμο παγίδα - θανάτου'' πως η Αστυνομία της Πάφου προειδοποίησε χθες τους τουρίστες που χρησιμοποιούν το δρόμο Πάφου - Αγίου Γεωργίου πως αποτελεί πλέον παγίδα - θανάτου για όσους δεν γνωρίζουν το δρόμο, όπου το 2002 έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα, κυρίως τουρίστες πεζοί που επιχειρούσαν να διασταυρώσουν το δρόμο. Αλλού γράφει πως σύμφωνα με εκτιμήσεις θεωρείται πιθανή η επιστροφή του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο εάν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' με τίτλο ''Καμία συμφωνία για το Βαρώσι'' γράφει πως χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για άνοιγμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, είπε ότι η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της να αποδοθεί η πόλη της Αμμοχώστου στα ΗΕ για την επανεγκατάσταση των νομίμων κατοίκων της, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα των ΗΕ. Αλλού γράφει πως σύμφωνα με τον Αμερικανό ερευνητή Ρόμπερτ Σάρμαστ, ο οποίος διεξήγαγε έρευνες διάρκειας δέκα χρόνων, η Κύπρος αποτελεί μέρος της χαμένης Ατλαντίδας.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ιακώβου - Νέα Υόρκη - Δραστηριότητα -------------------------------------------- Σε σειρά σημαντικών συναντήσεων των 25 της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Νέα Υόρκη θα συμμετάσχει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος αναχωρεί για την έδρα των Ηνωμένων Εθνών την Κυριακή.

    Ο κ. Ιακώβου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο σε συνάντηση των ΥΠΕΞ των 15 μελών της ΕΕ και των δέκα υπό προσχώρηση κρατών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.

    Θα συμμετάσχει επίσης σε συναντήσεις των 25 με τους Υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ.

    Κατά την παραμονή του στην έδρα των ΗΕ, ο κ. Ιακώβου θα συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις επίσημες επαφές του στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, σε διμερείς επαφές σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, και σε επαφές με την ομογένεια της Νέας Υόρκης.

    Θα έχει επίσης σειρά διμερών επαφών με ομολόγους του και θα εκπροσωπήσει την Κύπρο σε σύνοδο των ΗΕ για αντιμετώπιση του AIDS.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα. Στις 25 Σεπτεμβρίου θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ και θα έχει συνάντηση με το ΓΓ Κόφι Ανάν.

    Πρόεδρος Βουλής - Ιράν - Επιστροφή ----------------------------------- Ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Μοχάμεντ Χαταμί επαναβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Βουλής και την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκαν την Τεχεράνη ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υπερασπίζει εντός της Ισλαμικής Διάσκεψης τις αρχές πάνω στις οποίες θα πρέπει να λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα.

    Η θέση αυτή είναι κάτι σημαντικό για την Κύπρο αφού σύντομα συνέρχεται η Ισλαμική Διάσκεψη, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Παράλληλα, οι Ιρανοί, είπε ο κ. Χριστόφιας, εκτιμούν πολύ το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να αποτελέσει γέφυρα ανάπτυξης των σχέσεων της χώρας τους, αλλά και άλλων φιλικών χωρών της περιοχής και του Κινήματος των Αδεσμεύτων με την ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή της διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων από την Τεχεράνη, όπου πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη μετά ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής του Ιράν, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως διαπιστώθηκε και η ετοιμότητα των Ιρανών ηγετών να αναπτύξουν περισσότερο τις πολιτικές, οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με την Κύπρο.

    Εκπρόσωπος - Σεμινάριο Χάρβαρντ - Σχέδιο Ανάν ----------------------------------------------------- Η κυβέρνηση επιθυμεί τη σωστή διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Ανάν ώστε να επιτευχθούν βελτιώσεις και να καταστεί το σχέδιο πιο λειτουργικό προς όφελος και των δυο κοινοτήτων, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία διεθνείς μεσολαβητές για το Κυπριακό, όπως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, διατύπωσαν τη θέση κατά τη διάρκεια σεμιναρίου στο Χάρβαρντ πως δεν μπορούν να γίνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις στο σχέδιο Ανάν, ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως ''το σχέδιο Ανάν είναι στο τραπέζι''.

    Αφού επεσήμανε πως στο σεμινάριο του Χάρβαρντ ''έχουν σημειωθεί εκ μέρους ορισμένων ομιλητών κάποια σημεία τα οποία κατά τη δική τους γνώμη είναι δυνατό να διαφοροποιηθούν και άλλα όχι'', ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως τα περισσότερα από τα σημεία αυτά, όπως ημερομηνίες κλπ, έχουν ήδη ξεπεραστεί εκ των πραγμάτων.

    ''Η δική μας θέση είναι η σωστή διαπραγμάτευση στη βάση του σχεδίου Ανάν, ώστε να επιτευχθούν βελτιώσεις για να καταστεί το σχέδιο Ανάν πιο λειτουργικό προς όφελος και των δυο κοινοτήτων, υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ντενκτάς -------------------------------------------- Την απαίτηση για απόδοση της πόλης της Αμμοχώστου στα ΗΕ για επανεγκατάσταση των νομίμων κατοίκων της, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα των ΗΕ και η συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1979, εξέφρασε χθες η κυπριακή κυβέρνηση δια του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, με αφορμή δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για ''νέες πρωτοβουλίες'' της τουρκικής πλευράς, μεταξύ των οποίων και το άνοιγμα της περιοχής της Αμμοχώστου.

    Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του κ. Ντενκτάς ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει γυμνάσιο στο Ριζοκάρπασο για επτά μόνο Ε/Κ μαθητές, ο Εκπρόσωπος είπε πως εκείνο το οποίο προβλέπουν η συμφωνία της Τρίτης Βιέννης και τα ψηφίσματα των ΗΕ είναι η διασφάλιση του δικαιώματος εκπαίδευσης.

    Σημείωσε επίσης πως η παρεμπόδιση της εκπαίδευσης στα κατεχόμενα όπως απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί εκ μέρους της Τουρκίας παραβίαση του δικαιώματος στην εκπαίδευση.

    Για τις δηλώσεις Ντενκτάς περί ανοίγματος της Αμμοχώστου, ο Εκπρόσωπος παρατήρησε πως ''το θέμα της Αμμοχώστου δεν είναι καινούργιο. Είχε λεχθεί ότι επρόκειτο να προβεί στο μέτρο αυτό ο κ. Ντενκτάς από τις 4 Αυγούστου. Δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε πράξη ή χειρονομία μέχρι σήμερα. Εκείνο το οποίο προσθέτει στην πρότασή του είναι ότι θα υπάρχει και έλεγχος των ΗΕ στην πόλη της Αμμοχώστου. Εν πάση περιπτώσει επιμένει στην υπό τ/κ διοίκηση επανεγκατάσταση'', πρόσθεσε.

    ''Τούτο δεν είναι αποδεκτό και εκείνο στο οποίο επιμένουμε εμείς είναι να αποδοθεί η πόλη της Αμμοχώστου στα ΗΕ για την επανεγκατάσταση των νομίμων κατοίκων της, όπως ακριβώς προβλέπουν τα ψηφίσματα των ΗΕ και οι σχετικές συμφωνίες υψηλού επιπέδου (του 1979)'', σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

    Ελμαρ Μπροκ - Αναστασιάδης - Ριζοκάρπασο ---------------------------------------- Ασχέτως των επιχειρημάτων που προβάλλονται από το κατοχικό καθεστώς, ''μια πολιτική απόφαση υπέρ της επαναλειτουργίας του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου θα αποτελούσε μια καλοδεχούμενη χειρονομία πολιτικής συμφιλίωσης και θα καθιστούσε με πολύ άμεσο και πρακτικό τρόπο ευκολότερη και πιο ανθρώπινη τη διαβίωση των εγκλωβισμένων της Καρπασίας'', αναφέρει σε επιστολή στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ.

    Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής παρατηρεί ότι το θέμα της επαναλειτουργίας του γυμνασίου απασχολεί σοβαρά για χρόνια τόσο τον ΟΗΕ όσο και την ΕΕ, προκειμένου να βρεθεί μια λειτουργική λύση που να εξυπηρετεί τις εκπαιδευτικές ανάγκες των εγκλωβισμένων παιδιών και να γίνεται αποδεκτή από τον κατοχικό ηγέτη.

    Εκπρόσωπος - Κομισιόν - Συμφωνία Τουρκίας και κατεχομένων --------------------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε καθόλα σωστή την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη λεγόμενη ''συμφωνία - πλαίσιο για τελωνειακή - σύνδεση'' Τουρκίας και ψευδοκράτους.

    Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ''συμφωνία'' αυτή δεν συνάδει με τις πρόνοιες της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ και το γεγονός ότι η Κομισιόν κάλεσε την Τουρκία να την επανεξετάσει, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως ''η ΕΕ θεωρεί την όποια συμφωνία παράνομη, σύμφωνα και με το διεθνές δίκαιο και με τα ψηφίσματα των ΗΕ και θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι δυνατό να έχει οποιοδήποτε περιεχόμενο ή να ισχύσει''.

    ''Επίσης'', πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, ''είναι αντίθετη και με την υπάρχουσα τελωνειακή ένωση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ''.

    Εκπρόσωπος - Κομισιόν - Επίτροποι -------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως όλες οι χώρες - μέλη της ΕΕ έχουν μετά την επίσημη διεύρυνση της Ενωσης την 1η Μαϊου 2004 από έναν Επίτροπο στην Κομισιόν.

    Πρεσβευτής Ιορδανίας - Διαπιστευτήρια ---------------------------------------------- Στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, ''η οποία παρά τη θετική στάση της πλευράς μας και τις προσπάθειες των ΗΕ για επίλυση του Κυπριακού παραμένει απρόθυμη να συνεργαστεί με παραγωγικό τρόπο προς το σκοπό αυτό, εκτός και αν αποκτήσει κυριαρχία επί της Κύπρου'', αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι ''εμείς θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο σε αυτό το στόχο της Τουρκίας''.

    Δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Ιορδανίας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Atef Halasa, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι η τελευταία πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για διευθέτηση στο Κυπριακό κατέληξε σε αδιέξοδο που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς''.

    Η στάση αυτή, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''αποδεικνύει την έλλειψη πολιτικής βούλησης από μέρους της τουρκικής πλευράς να διαπραγματευτεί με καλή πίστη ώστε να εξευρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός''.

    Παρά το αδιέξοδο, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''η δική μας πλευρά παραμένει δεσμευμένη να εμπλακεί σε ουσιαστικές συνομιλίες, στη βάση του σχεδίου του ΓΓ, με σκοπό την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και του διεθνούς δικαίου''.

    ''Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε στενά με το ΓΓ των ΗΕ για αυτό το σκοπό με την ελπίδα ότι η άλλη πλευρά θα επιδείξει τελικά την αναγκαία πολιτική βούληση'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρεσβευτής Βιετνάμ - Διαπιστευτήρια --------------------------------------- Την υποστήριξη του Βιετνάμ για ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ ''ώστε να διατηρηθεί η ενότητα και η ακεραιότητα της Κύπρου με την ύπαρξη δύο κοινοτήτων και δύο ζωνών'', εξέφρασε χθες ο νέος Πρεσβευτής της χώρας στην Κύπρο, με έδρα την Τρίπολη, Nguyen van Linh, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Πρεσβευτής Αιγύπτου - Διαπιστευτήρια ------------------------------------- Το κυπριακό πρέπει να οδηγηθεί σε μια αποδεκτή ειρηνική λύση στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ που εγγυούνται την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και διασφαλίζουν την ενότητά της προς όφελος του λαού της και χάριν της ειρήνης και σταθερότητας σ ολόκληρη την περιοχή, τόνισε χθες ο νέος Πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Κύπρο, Mohamed Ibrahim Abdel Hakam, επιδίδοντας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο τα διαπιστευτήριά του.

    Ο κ. Abdel Hakam είπε ότι η Αίγυπτος ''χαιρετίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την οποία θεωρεί ως πλεονέκτημα και ιστορικό επίτευγμα, γιατί η Κύπρος θα αποτελέσει τη γέφυρα συνεργασίας και κατανόησης ανάμεσα στην Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο''.

    Βιρτζίνια - Τυφώνας - Κύπριοι Φοιτητές -------------------------------------------------- Κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο Old Dominion στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ έχουν μετακινηθεί προς τα βορειοδυτικά της πολιτείας ώστε να προστατευθούν από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ιζαμπέλ.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Φοιτητικής Ενωσης του ''Old Dominion University'' Σταύρος Λαμπράκη, οι 45 Κύπριοι φοιτητές έχουν εγκαταλείψει την περιοχή τους ύστερα από συστάσεις και έχουν μετακινηθεί βορειοδυτικά της Βιρτζίνιας ώστε να προστατευθούν, διαμένοντας προσωρινά σε ξενοδοχείο.

    ''Στην περιοχή όπου μένουμε είμαστε ασφαλείς αφού δεν είμαστε στο κέντρο του τυφώνα'', είπε ο κ. Λαμπράκη. ''Βέβαια, θα έχουμε δυνατούς ανέμους και καταιγίδες αλλά δεν διατρέχουμε κανένα κίνδυνο'', σημείωσε.

    Κύπριος αξιωματικός - ΚΕΠΠΑ/ΕΠΑΑ -------------------------------- Η Κύπρος, στα πλαίσια της συμμετοχής της στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Eνωσης συμμετείχε με τον Αντισυνταγματάρχη Κυριάκου Γεώργιο στο Επιχειρησιακό Στρατηγείο της Επιχείρησης «ΑΡΤΕΜΙΣ» στο Παρίσι.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η επιχείρηση «ΑΡΤΕΜΙΣ» αποτελεί την πρώτη αυτόνομη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ, με βάση το Ψήφισμα 1484 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την ανάπτυξη στρατευμάτων στην πόλη Μπούνια της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό και είχε στόχο την αποκατάσταση των συνθηκών ασφαλείας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή.

    Η ανάπτυξη της επιχείρησης ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2003 οπόταν τα Ηνωμένα Eθνη ανέλαβαν την επιχείρηση.

    Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος συμμετείχε σε ειρηνευτική επιχείρηση.

    Αρχηγός Αστυνομίας - Ευρωπαϊκός Κώδικας Αστυνομικής Δεοντολογίας ----------------------------------------------------------------------Με την εισαγωγή του ''Ευρωπαϊκού Κώδικα Αστυνομικής Δεοντολογίας και Ηθικής'' από την Κυπριακή Αστυνομία συμπληρώνεται στο πληρέστερο δυνατό επίπεδο ευρωπαϊκών απαιτήσεων η συμπεριφορά του Κύπριου αστυνομικού, δήλωσε χθες ο Αρχηγός της Δύναμης Τάσος Παναγιώτου.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου κατά την οποία παρουσίασε τον ''Ευρωπαϊκό Κώδικα Αστυνομικής Δεοντολογίας και Ηθικής'', στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρου Θεοδώρου, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι ''ο αστυνομικός πλέον έχει εγχειρίδιο πάνω στο οποίο μπορεί να προσαρμόσει την κάθε του ενέργεια''.

    Υπουργός Δικαιοσύνης Σερβίας - Κύπρος - Επίσκεψη ----------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Βλάνταν Μπάτιτς θα βρίσκεται στην Κύπρο από τις 22 μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο ανεπίσημης επίσκεψης.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Λάζαρος Σαββίδης, ο κ. Μπάτιτς ζήτησε να συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Δώρο Θεοδώρου, ο οποίος θα τον δεχθεί σε μια εθιμοτυπική συνάντηση με ανοικτή ημερήσια διάταξη.

    Σύμφωνα με την Πρεσβεία της Σερβίας/Μαυροβουνίου στη Λευκωσία, ο Σέρβος Υπουργός αναμένεται να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γεώργιο Πική, αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών, πολιτικούς αρχηγούς, καθώς και με εκπροσώπους της Εκκλησίας.

    Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας - Βραβεία - E/K & Τ/Κ Δημοσιογράφοι ------------------------------------------------------------------- Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας (ΕΚΔ) ανακοίνωσε χθες τους δυο νικητές του κυπριακού βραβείου δημοσιογραφίας '' Μια ευρεία άποψη: Βραβείο για τη δημοσιογραφία που προωθεί την κατανόηση μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων''.

    Βραβεύονται ο Ε/Κ δημοσιογράφος Παναγιώτης Καπαρής για το άρθρο του ''Συν - Ενοικιαστές στο ίδιο ξενοδοχείο'' το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ''Ο Πολίτης'' στις 11 Μαϊου και ο Τ/Κ συνάδελφός του Hasan Kahvecioglu για το άρθρο του ''To Know Hanya and Konya in Crete'' το οποίο δημοσιεύτηκε στην τ/κ εφημερίδα ''Ορτάμ'' στις 9 Μαϊου.

    Το νέο βραβείο του ΕΚΔ αναδεικνύει άρθρα που περιγράφουν με ακριβοδίκαιο τρόπο διαφορετικές κοινότητες και τις μεταξύ τους σχέσεις.

    Εμπορικό ισοζύγιο - Κύπρος - Eurostat ----------------------------------------- Στα 1 δις ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κύπρου το πρώτο τετράμηνο (Ιανουάριος-Απρίλιος 2003) έναντι ελλείμματος 1 δις ευρώ την ίδια περίοδο του 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) της Κοινότητας.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία η συνολική αξία των κυπριακών εξαγωγών έφτασε τα 140 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 15% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο (εξαγωγές αξίας 160 εκατ. ευρώ).

    Οι εισαγωγές της Κύπρου ήταν αξία 1,13 δις ευρώ, μειωμένες επίσης κατά 11% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2002 (εισαγωγές αξίας 1,26 δις ευρώ).

    Στις εμπορικές συναλλαγές με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης η Κύπρος εμφάνισε έλλειμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι κυπριακές εξαγωγές προς την Κοινότητα ήταν μειωμένες κατά 12% και οι εισαγωγές από την ΕΕ επίσης μειωμένες κατά 6%.

    Χρηματιστήριο - Πτώση --------------------------- Οριακά πτωτικά κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, συνεχίζοντας τη σταθεροποιητική του πορεία στο επίπεδο των 87 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 87,2 μονάδες, σημειώνοντας μικρή πτώση σε ποσοστό 0,11%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 614 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 25% του τζίρου.

    Αντίθετα, κέρδη σε ποσοστό 0,46% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 350,31 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΘΘ)

    [03] (Κ) Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Γραμματέας ΚΕ ΠΑΣΟΚ

    Ανταλλαγή απόψεων πάνω σε ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, ιδεολογικών και άλλων ζητημάτων με κύριο θέμα το Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις των δύο κομμάτων είχαν σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, την οποία χαρακτήρισε ''ειλικρινή και ουσιαστική'', ο κ. Κλεάνθους εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη ''σχεδόν πλήρη ταυτότητα απόψεων'' γύρω από όλα αυτά τα θέματα.

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Αποναρκοθέτηση

    Η Κυβέρνηση επιθυμεί την πλήρη αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης σε συνεργασία με τα ΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας πως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κάνει λόγο για αποναρκοθέτηση υπό όρους και προϋποθέσεις που ο ίδιος θέτει, όπως η "συνεργασία" μεταξύ του Υπουργείου Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λεγόμενου ''υπουργείου άμυνας'' του ψευδοκράτους.

    [05] (Κ) Γκιουλσεβίν Σαχ - Πόρισμα - Θεοδώρου (1)

    Δύο εκ των πέντε κατηγορουμένων για την υπόθεση άρνησης εισόδου στη Δημοκρατία της τ/κ καταγωγής Λιβανέζας υπηκόου Γκιουλσεβίν Σαχ και των δύο παιδιών της έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά αδικήματα και αρμόδιος για να επιληφθεί του θέματος είναι πλέον ο Αρχηγός Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου.

    Ανακοινώνοντας σήμερα το πόρισμα του Υπαρχηγού της Αστυνομίας Χαράλαμπου Κουλέντη σχετικά με την υπόθεση της κ. Σαχ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου, είπε ότι οι δύο κατηγορούμενοι υπαστυνόμος Κωνσταντίνος Ελληνας και Ιωάννης Στυλιανού Λοχίας έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά αδικήματα.

    Οσον αφορά τους υπόλοιπους τρεις κατηγορούμενους, Θεοδωρίδη Θεόδωρο Ανώτερο Αστυνόμο, Σόλων Σολωμού Αναπληρωτή Ανώτερο Υπαστυνόμο και Αστυφύλακα Στυλιανό Παπαδόπουλο, "δεν έχουν υποπέσει στην διάπραξη οποιουδήποτε πειθαρχικού αδικήματος".

    Ο αρχηγός της αστυνομίας δήλωσε πως θα μελετήσει τον φάκελο και θα αποφασίσει σύμφωνα με τη διαδικασία και τους κανονισμούς.

    Σημ. Θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη είδηση

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/..)

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Παρατηρητές - Ψευδοεκλογές

    Τη θέση της κυβέρνησης εναντίον της αποστολής ξένων παρατηρητών στα κατεχόμενα για τις ψευδοεκλογές του Δεκεμβρίου επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες πως κάποιοι ξένοι Πρεσβευτές που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα συζητούν με τα κόμματα της ''αντιπολίτευσης'' το θέμα της αποστολής παρατηρητών για τις ''εκλογές''.

    [07] (Κ) ΕΕ - ΕΛΚ - Τουρκία

    Η μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της Ευρωβουλής (233 έδρες επί συνόλου 626), είναι αντίθετη με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα καταψηφίσει, όταν έρθει η ώρα, τη Συνθήκη Προσχώρησης.

    [08] (Κ) Εργαστήρι - Σχέδιο Ανάν - Κυπριακό

    [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/09/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7066            1,7168
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9256            1,9371
    Λίρα Αγγλίας                     1,1853            1,1924
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     221,6554        223,42861
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8808          2,9038
    Δολάριο Καναδά                     2,6148          2,6357
    Κορώνα Δανίας                     12,6597         12,7609
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9059         14,0171
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3832         15,5062
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6567          2,6779
    

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,50  ( 0,34)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    506.403
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    266.431    349,61  (-0,20)
    FTSE Med 100 **                             5.491,27  (-0,88)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    166.022     100,17 ( 0,28)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     33.063     75,35  (-0,26)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.127     15,51  ( 0,71)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     32.034     57,90  ( 0,80)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     19.714     82,21  (-0,22)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     15.487     20,81  ( 1,76)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     11.628     75,54  (-0,25)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.831      3,39  ( 2,11)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     43.452     13,16  ( 0,15)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      2.170     12,18  ( 6,01)
    Ξενοδοχεία                    £     33.669     42,84  ( 0,26)
    Αλλες Εταιρείες               £     61.349     82,00  ( 0,40)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Χρυσοχοϊδης - Ομήρου - Διάσκεψη Τύπου

    Το ΠΑΣΟΚ, διά του Γραμματέα της Κεντρικής του Επιτροπής Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, διαβεβαιώνει πως μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θα στηρίξει την κυπριακή πολιτική ηγεσία στον άλλο εθνικό στόχο του Ελληνισμού που είναι η λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης με αφορμή την ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψής του στο νησί, τόσο ο κ. Χρυσοχοϊδης, όσο και ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου υπογράμμισαν την ταύτιση απόψεων μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, αλλά και των επόμενων χρονικών σημείων που το επηρεάζουν.

    [12] (Κ) Ολομέλεια - Εναρμόνιση - Εγκριση 80 νομοθετημάτων

    Με μοναδική αποχή αυτή του Γενικού Γραμματέα και Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε σήμερα σαράντα περίπου νόμους και ενέκρινε άλλους τόσους κανονισμούς για την εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [13] (Κ) Ευρωπαϊκό Σύνταγμα - Ευρωβουλή

    Την επικύρωση του σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος χωρίς σημαντικές αλλαγές, ζητούν από τη Διακυβερνητική Διάσκεψη οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με δύο εκθέσεις που θα συζητηθούν την προσεχή εβδομάδα στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Σώματος στο Στρασβούργο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 19 September 2003 - 17:49:13 UTC