Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΟΗΕ - Γενική Συνέλευση - 58η σύνοδος - Εναρξη
  • [02] (Κ) ΟΗΕ - Συνάντηση - AIDS - Ιακώβου
  • [03] (Κ) Ιακώβου - Νέα Υόρκη - Επαφές
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Γουέστον - Παροικία - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Μακσέιν - Κύπρος- Μάλτα - Εργοδότηση - Βρετανία
  • [08] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Κυπριακό - Ενταξη Κύπρου στην ΕΕ
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ - Πρόγραμμα
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Παράνομες συλλήψεις - Κυπριακό γαϊδούρι
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Κυπριακό - Ενταξη (Ορθή επανάληψη)
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Στρατιωτικές ασκήσεις - Γκιουλ
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Ιταλός Πρεσβευτής - Δικοινοτικό πρόγραμμα - Συντήρηση αντικειμένων
  • [16] (K) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη
  • [17] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Διεθνής Τράπεζα - ΔΝΤ - Συνελεύσεις
  • [18] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Σέρβος Υπουργός Δικαιοσύνης
  • [19] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Ο' Neil - Μητρόπουλος
  • [20] (Κ) Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - 4ο μέρος Συνόδου 2003 ΚΣΣΕ
  • [21] (Κ) Εκπρόσωπος - ΚΥΠΕ - Επίσκεψη
  • [22] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Νέα Υόρκη - Επαφές
  • [23] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας
  • [24] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γουέστον
  • [25] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ντενκτάς
  • [26] (Κ) Εκπρόσωπος - Παράνομες"συλλήψεις" - Απελευθέρωση

  • [01] (Κ) ΟΗΕ - Γενική Συνέλευση - 58η σύνοδος - Εναρξη

    [02] (Κ) ΟΗΕ - Συνάντηση - AIDS - Ιακώβου

    Την αποφασιστικότητα της κυπριακής κυβέρνησης να διατηρήσει ενεργό το ενδιαφέρον της για να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατόν αποτέλεσμα στις προσπάθειες καταπολέμησης του AIDS τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [03] (Κ) Ιακώβου - Νέα Υόρκη - Επαφές

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η έρευνα την οποία διέταξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για διαλεύκανση της υπόθεσης ανεύρεσης κοριού στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης Δώρου Θεοδώρου, οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ για ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων ''Τοξότης'' και ''Ταύρος'', η εμμονή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την επίδειξη διαβατηρίων στα οδοφράγματα και το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Μετά το λήθαργο 3,5 μηνών έγιναν αμείλικτοι'' γράφει ότι η κυβέρνηση "χρειάστηκε 3,5 μήνες για να βγει από τον λήθαργο στον οποίο βρισκόταν σχετικά με την υπόθεση ανεύρεσης κοριού στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης, ύστερα από πιέσεις που άσκησε ο ΔΗΣΥ και τα ΜΜΕ". Γράφει ότι χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρουσιάστηκε "αμείλικτος" για το θέμα και διέταξε έρευνα. Αλλού γράφει ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν χθες ότι δεν τίθεται θέμα παρουσίας παρατηρητών στις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, υπό τους όρους που έθεσε ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ζητά ουσιαστικά αναγνώριση των οργάνων του κατοχικού καθεστώτος.

    ''Η Μάχη'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ηθελαν διορισμό με σκονάκια'' γράφει πως δύο ειδικοί αστυνομικοί συνελήφθησαν επ'αυτοφόρω να αντιγράφουν στη διάρκεια εξετάσεων για διορισμό στη θέση μόνιμου αστυφύλακα. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι ''η Κύπρος είναι κράτος δικαίου και τα δικαστήρια είναι ανοικτά σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι αποφάσεις τους γίνονται σεβαστές'', σχολιάζοντας δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες Τ/Κ προχωρούν στην κατάθεση των πρώτων αγωγών εναντίον της Δημοκρατίας για περιουσιακές διεκδικήσεις.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''80% δεν πάει πια στα κατεχόμενα'' προβάλλει δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία η εμμονή Ντενκτάς για επίδειξη διαβατηρίων στα οδοφράγματα ανακόπτει το 80% των Ε/Κ από του να μεταβούν στα κατεχόμενα για πρώτη φορά ή ξανά. Σε ό,τι αφορά τις αρχιεπισκοπικές εκλογές η έρευνα κατέδειξε πως εάν αυτές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή ο Κύκκου Νικηφόρος θα είχε σαφές προβάδισμα. Αλλού ο ''Π'' γράφει πως εφ' όλης της ύλης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και φυσικά του Κυπριακού θα είναι οι συζητήσεις που θα έχει στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιούλ.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ποινική ανάκριση για τον κοριό'' γράφει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να λύσει το γρίφο και το μυστήριο που συνοδεύει τον εντοπισμό συστήματος παρακολούθησης των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στο γραφείο του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρου Θεοδώρου και για αυτό ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας από ποινικούς ανακριτές. Αλλού γράφει ότι Κύπρος και Ελλάδα στη Νέα Υόρκη δεν θα επικεντρωθούν μόνο επί του θέματος της επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό αλλά θα βάλουν στο στόχαστρό τους και τη μόνιμη πλέον τουρκική διπλωματική απειλή αναβάθμισης του ψευδοκράτους μέσω της Ισλαμικής Διάσκεψης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ζητούν ματαίωση των δυο ασκήσεων'' γράφει ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν προς την Αθήνα και την Αγκυρα ζητώντας τη ματαίωση των ασκήσεων ''Τοξότης'' των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και ''Ταύρος'' των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ενώ στην περίπτωση που δεν πετύχουν τη ματαίωση των ασκήσεων θα ενεργοποιήσουν ένα δεύτερο σενάριο. Αλλού γράφει ότι το τελευταίο Σαββατοκύριακο μέσω του πλέον γνωστού χώρου στο διαδίκτυο για δημοπρασίες πωλήθηκαν δυο αρχαίες κυπριακές κανάτες της Πρώιμης εποχής του χαλκού ηλικίας 3200 - 3500 ετών σε τιμή που δεν ξεπέρασε τα 750 δολάρια ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν αφού η δημοπρασία διήρκεσε ελάχιστο χρόνο.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Ανα - θυμιάσεις'' γράφει πως πολλά άπλυτα αναμένεται ακόμη να βγουν από την έρευνα της Ιεράς Συνόδου σε σχέση με τη διαχείριση της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής. Αναφέρει πως μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στις Γενικές Συνελεύσεις που αναμένονται σύντομα. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος αναχώρησε χθες για τη Νέα Υόρκη, θα συζητήσει στη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, για το σχέδιο Ανάν και θα εξηγήσει τη λογική των αλλαγών που ζητά να γίνουν για να καταστεί η λύση λειτουργική και βιώσιμη.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [06] (Κ) Γουέστον - Παροικία - Κυπριακό

    Ως την καλύτερη ευκαιρία η πολιτική θέληση που εκφράστηκε στις διαδηλώσεις να καταστεί πολιτική βούληση ολόκληρης της τ/κ κοινότητας, χαρακτήρισε τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Μιλώντας σε εκδήλωση της παροικίας που διοργάνωσαν η Κυπριακή Ομοσπονδία, η ΠΣΕΚΑ και το Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αστόρια, ο κ. Γουέστον ανέφερε ότι ασφαλώς οι «εκλογές» είναι παράνομες και κανείς πλην της Τουρκίας δεν αναγνωρίζει το καθεστώς του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και ότι οι ανησυχίες της κυπριακής κυβέρνησης είναι εύλογες.

    Ωστόσο, σημείωσε πως αν και παράνομες, οι «εκλογές» αντιπροσωπεύουν την καλύτερη ευκαιρία έκφρασης της πολιτικής βούλησης των Τ/Κ, η οποία δεν υπήρχε στο παρελθόν.

    [07] (Κ) Μακσέιν - Κύπρος- Μάλτα - Εργοδότηση - Βρετανία

    Οι πολίτες της Κύπρου και της Μάλτας με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης των χωρών τους στην ΕΕ έχουν αυτόματα το δικαίωμα να εργασθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της διεύρυνσης της ΕΕ, οι πολίτες των οποίων αποκτούν το δικαίωμα αυτό με την πλήρη ένταξή τους στην ΕΕ το Μάιο του 2004.

    [08] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Κυπριακό - Ενταξη Κύπρου στην ΕΕ

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) την 1η Μαΐου 2004 είναι προς το ευρύτερο συμφέρον, δήλωσε χθες στο Λονδίνο ο πρώην Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, προσθέτοντας πως το κατά πόσον αυτή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος εξαρτάται από άλλους που έχουν ακόμη την ευθύνη λήψης αποφάσεων.

    Σε διάλεξή του χθες στο Λονδίνο με τίτλο ''Κύπρος: χαμένες ευκαιρίες και ο δρόμος προς τα εμπρός'', ο κ. Χάνεϊ αναφέρθηκε και στις λεγόμενες ''βουλευτικές εκλογές'' του προσεχούς Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα και στη σημασία του αποτελέσματός τους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι, με την εξακολούθηση της εκεί παρουσίας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην εξουσία, δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο Κυπριακό.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΗΠΑ - Πρόγραμμα

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανακοίνωσε το σημερινό πρόγραμμα επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ο οποίος φθάνει απόψε (ώρα Κύπρου) στη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει την Πέμπτη τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη θα διαμένει στο ξενοδοχείο Waldorf-Astoria και αμέσως μετά την άφιξή του θα συναντηθεί με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης για τις πρώτες δηλώσεις.

    Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο σε εθιμοτυπική συνάντηση και θα παραστεί στη δεξίωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους προς τιμή των αρχηγών κρατών που συμμετέχουν στην 58η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Επίσης θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ με την ευκαιρία της 30ης επετείου της συμετοχής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Εθνη.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Παράνομες συλλήψεις - Κυπριακό γαϊδούρι

    ''Είμαι περίεργος να δω ποιες θα είναι οι κατηγορίες που θα τους προσαχθούν και διερωτώμαι αν το συμπαθέστατο τετράποδο θα κρατηθεί μονίμως στην άλλη περιοχή. Οπως ξέρετε το χαρακτηριστικό του κυπριακού γαϊδουριού είναι το πείσμα του''.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας τις παράνομες συλλήψεις από τις κατοχικές αρχές δύο Ε/Κ, ενός Τ/Κ καθώς και ενός γαϊδουριού λόγω επίσκεψης στα κατεχόμενα, περιστατικό που χαρακτήρισε ''ως την πιο ωραία ιστορία των τελευταίων 29 χρόνων''.

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/09/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7066            1,7168
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9608            1,9725
    Λίρα Αγγλίας                     1,1868            1,1939
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     218,2434        219,9893
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8864          2,9094
    Δολάριο Καναδά                     2,6440          2,6651
    Κορώνα Δανίας                     12,6624         12,7636
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9108         14,0220
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3974         15,5205
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6458          2,6669
    

    [12] (Κ) Λόρδος Χάνεϊ - Κυπριακό - Ενταξη (Ορθή επανάληψη)

    Η ένταξη μ ι α ς ε π α ν ε ν ω μ έ ν η ς Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) την 1η Μαΐου 2004 είναι προς το ευρύτερο συμφέρον, δήλωσε χθες στο Λονδίνο ο πρώην Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, προσθέτοντας πως το κατά πόσον αυτή θα πραγματοποιηθεί στο τέλος εξαρτάται από άλλους που έχουν ακόμη την ευθύνη λήψης αποφάσεων.

    Σε διάλεξή του χθες στο Λονδίνο με τίτλο ''Κύπρος: χαμένες ευκαιρίες και ο δρόμος προς τα εμπρός'', ο κ. Χάνεϊ αναφέρθηκε και στις λεγόμενες ''βουλευτικές εκλογές'' του προσεχούς Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα και στη σημασία του αποτελέσματός τους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι, με την εξακολούθηση της εκεί παρουσίας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην εξουσία, δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο Κυπριακό.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Στρατιωτικές ασκήσεις - Γκιουλ

    Από τις πολιτικές εξελίξεις θα εξαρτηθεί αν θα ματαιωθεί η διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησης "Νικηφόρος Τοξότης", επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα λάβει τις ανάλογες αποφάσεις, ενώ στο μεταξύ οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή της άσκησης συνεχίζονται.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για κινήσεις των Αμερικανών για ματαίωση της άσκησης, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι αυτό ''δεν είναι κάτι το καινούργιο'' αφού κάθε χρόνο καταβάλλονται προσπάθειες εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυνάμεων για μείωση της έντασης στην περιοχή.

    Σχολιάζοντας άλλες πληροφορίες που φέρουν την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Αθήνα να συνοδεύεται με εκπλήξεις σε ότι αφορά και το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι τα δημοσιεύματα υποδεικνύουν για άλλη μια φορά την τακτική της Τουρκίας να επιχειρεί με διοχέτευση ειδήσεων ''να κερδίσει διπλωματικούς πόντους στο διεθνές προσκήνιο''.

    ''Εμείς αναμένουμε να υπάρξουν μέτρα άρσης της κατοχής, μερικώς ή ολικώς. Οσα μέτρα ληφθούν από την κατοχική δύναμη - και είναι στο χέρι της άρση μέτρων κατοχής - είναι για μας ευπρόσδεκτα'', είπε.

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,35  ( 0,17)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    546.831
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    331.016    347,03  (-0,02)
    FTSE Med 100 **                             5.464,97  (-0,63)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    272.450     99,22  ( 0,39)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      7.553     76,13  (-0,51)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      8.846     16,01  ( 1,39)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     25.837     57,92  (-0,24)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     10.402     80,75  ( 1,32)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     13.418     21,23  ( 0,57)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     30.371     75,90  (-0,12)
    Ετ. Πληροφορικής              £      9.266      3,35  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.541     13,24  ( 1,22)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,37  (-3,81)
    Ξενοδοχεία                    £     25.076     43,22  ( 0,21)
    Αλλες Εταιρείες               £     53.102     81,93  (-0,40)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Ιταλός Πρεσβευτής - Δικοινοτικό πρόγραμμα - Συντήρηση αντικειμένων

    Οκτώ Ε/Κ και οκτώ Τ/Κ ένωσαν τη γνώση και την αγάπη τους για την αρχαιολογία, στο τέταρτο δικοινοτικό πρόγραμμα με θέμα τη συντήρηση αρχαίων αντικειμένων, που οργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και η Πρεσβεία της προεδρεύουσας της ΕΕ Ιταλίας στη Λευκωσία.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρεσβευτής της Ιταλίας Τζεράρντο λα Φραντσέσκα εξήρε τη σημασία του δικοινοτικού προγράμματος συντήρησης αρχαίων αντικειμένων, το οποίο όπως είπε, έδωσε την ευκαιρία σε Ε/Κ και Τ/Κ να δουλέψουν μαζί στο Λήδρα Πάλας για κάτι χρήσιμο και θετικό και για τις δύο κοινότητες.

    [16] (K) Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη

    Την πορεία σταθεροποίησης του εντός του επιπέδου των 87 μονάδων συνέχισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τη μείωση που παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακά κέρδη της τάξης του 0,2%, κλείνοντας στις 87,35 μονάδες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον υποχώρησε στις 546 χιλιάδες λίρες, εκ των οποίων οι 211 χιλιάδες λίρες αφορούσαν συναλλαγές για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε το 40,4% του ημερήσιου τζίρου.

    [17] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Διεθνής Τράπεζα - ΔΝΤ - Συνελεύσεις

    Την υποστήριξη της Κύπρου στη διεθνή μάχη εναντίον του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού σε ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών των Γενικών Συνελεύσεων της Διεθνούς Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που πραγματοποιούνται στο Dubai.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Κυπριανού, ο οποίος είναι και ο Διοικητής της Διεθνούς Τράπεζας για την Κύπρο είπε ότι ''η Κύπρος, ως μία μικρή και ανοικτή οικονομία, η οποία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004 και σκοπεύει να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Νομισματική ΄Ενωση το συντομότερο έχει επηρεασθεί από τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, κυρίως στον τουρισμό''.

    [18] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Σέρβος Υπουργός Δικαιοσύνης

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας Vladan Batic επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του προς τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η φιλία που ενώνει την Κύπρο και τη Σερβία θα συνεχιστεί προς αμοιβαίο όφελος.

    [19] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Ο' Neil - Μητρόπουλος

    Την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα μπορεί πλέον ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενεργεί ως ναυτιλιακή γέφυρα, αλλά και ως κέντρο υπηρεσιών για τις χώρες της περιοχής, εξέφρασε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνάντησή του σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού William Ο' Neil και τον νεοεκλελεγμένο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Ευθύμιο Μητρόπουλο.

    [20] (Κ) Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία - 4ο μέρος Συνόδου 2003 ΚΣΣΕ

    Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές Χρήστο Πουργουρίδη, Δώρο Χριστοδουλίδη και Αντιγόνη Παπαδοπούλου, αναχωρεί αύριο για το Στρασβούργο για να συμμετάσχει στις εργασίες του 4ου Μέρους της Συνόδου 2003 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2003.

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Σύνοδος θα αρχίσει με κοινή συνεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα Κτίζοντας μια ενιαία Ευρώπη. Tης κοινής συνεδρίας θα συμπροεδρεύσουν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Peter Schieder και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Pat Cox.

    Θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο της Συνέλευσης θα είναι η απειλή για τη δημοκρατία από εξτρεμιστικά κόμματα στην Ευρώπη, η κατάργηση της θανατικής ποινής στις χώρες υπό καθεστώς παρατηρητή στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και η διεθνής οικονομία, τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και η κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και την παροχή ασύλου.

    Το 4ο Μέρος της Συνόδου 2003 της ΚΣΣΕ θα προσφωνήσουν, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Adrian Nastase, ο Πρόεδρος της Μολδαβίας Vladimir Voronin και ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Peter Medgyessy.

    Στα πλαίσια της Συνόδου, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ κ. Πουργουρίδης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Πρέσβης Νικόλας Αιμιλίου, θα παραθέσουν από κοινού δεξίωση την Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2003, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ)

    [21] (Κ) Εκπρόσωπος - ΚΥΠΕ - Επίσκεψη

    Οι υπηρεσίες που προσφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) είναι ''ιδιαίτερα σημαντικές για το κράτος, για την Κυπριακή Δημοκρατία'', δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση πως με τους στόχους που έχει θέσει το ΚΥΠΕ θα μπορεί να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στην Κύπρο.

    [22] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Νέα Υόρκη - Επαφές

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου έλαβε μέρος σήμερα το πρωί -ώρα Νέας Υόρκης - σε συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση ήταν προπαρασκευαστική των συναντήσεων που θα έχουν οι 25 της ΕΕ αργότερα σήμερα και την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Igor Ivanov και με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Colin Powell, αντίστοιχα.

    Η συζήτηση κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής συνάντησης επικεντρώθηκε στην κατάσταση που δημιουργείται στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ και στο Ιράν.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών παρευρέθηκε επίσης σήμερα το πρωί - ώρα Νέας Υόρκης - στην εναρκτήρια Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης την οποία προσφώνησε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών George Bush.

    [23] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας

    Τη διευκόλυνση της ελεύθερης εγκατάστασης των Ευρωπαίων πολιτών στο εσωτερικό της ΕΕ, προβλέπει η κατ΄ αρχήν υιοθέτηση (πολιτική απόφαση) της σχετικής πρότασης οδηγίας στο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, στο οποίο την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Σωτήρης Σωτηρίου, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ Κορνήλιο Κορνηλίου.

    [24] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γουέστον

    Η διεθνής κοινότητα έχει πεισθεί ότι πράγματι χρειάζονται αλλαγές - βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν, υπό το φως των εξελίξεων που συνέβησαν στο μεταξύ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να επιδιώκει λύση στο Κυπριακό, πριν από την 1η Μαΐου 2004.

    Κληθείς, ύστερα από συνάντηση με το νέο ΔΣ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), να σχολιάσει δήλωση του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον ότι είναι λογικά αυτά που λεει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για κάποιες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ώστε αυτό να γίνει πιο λειτουργικό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''η διεθνής κοινότητα που εκπροσωπείται και σε μεγάλο βαθμό από τις δηλώσεις του κ. Γουέστον έχει πεισθεί ότι πράγματι χρειάζονται αλλαγές, βελτιώσεις, στο σχέδιο Ανάν ενόψει και των εξελίξεων που συνέβησαν στο μεταξύ''.

    [25] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ντενκτάς

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ''παραμένει ένας φανατικός εθνικιστής, ο οποίος δεν είναι δυνατό να αλλάξει νοοτροπία'', δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει σημερινή δήλωση του Τ/Κ ηγέτη ότι εκείνοι που επιθυμούν να επιβλέψουν τη διεξαγωγή των λεγόμενων «εκλογών» στα κατεχόμενα, περιλαμβανομένου και της ΕΕ, θα πρέπει να ενημερώσουν «επίσημα» το ψευδοκράτος.

    [26] (Κ) Εκπρόσωπος - Παράνομες"συλλήψεις" - Απελευθέρωση

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ''θα πρέπει να έχει αντιληφθεί ότι όλοι ειρωνεύονται τη δική του απαίτηση και επιθυμία για επίδειξη διαβατηρίων στη δική μας τη χώρα, για την ελεύθερη διακίνηση'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερώτηση για την απελευθέρωση σήμερα από το κατοχικό καθεστώς των δύο Ε/Κ και του Τ/Κ που είχαν ''συλληφθεί'' χθες παράνομα από το κατοχικό καθεστώς μαζί με ένα γαϊδαρο, κατά τη διάρκεια δικοινοτικής εκδήλωσης στο Λήδρα Πάλας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 23 September 2003 - 17:49:22 UTC