Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο - Φάιναλ φορ
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ ηγέτης - Δέκατη συνάντηση
  • [03] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Συνομιλίες - Σχέδιο Ανάν
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Ντε Σότο
  • [08] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Διάβημα - Στρο (1)
  • [09] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Louis Le Pensec
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Λήξη συνάντησης
  • [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Διάβημα - Στρο (2)
  • [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (K) Αλβαρο ντε Σότο - Αναχώρηση για Αγκυρα
  • [14] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Συνομιλίες - Δηλώσεις (1)
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Δηλώσεις
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Ντε Σότο - Αφιξη στην Αγκυρα - Δηλώσεις
  • [18] (Κ) ΕΕ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Στρατηγός Gustav - ''Ανδρέας Παπανδρέου''
  • [20] (Κ) Εκχαρντ - Αγκυρα - Ντε Σότο - Πρέντεργκαστ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο - Φάιναλ φορ

    ΑΕΛ και Απόλλωνας αναμετρούνται σήμερα για τον τελικό του 6ο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Καλαθόσφαιρας Αντρών.

    Το πρώτο εισιτήριο για τον τελικό πήρε ο Απόλλωνας νικώντας χθες στο στάδιο ''Κίτιον'' της Λάρνακας την Ομόνοια με 83-71. Ακολούθησε η ΑΕΛ η οποία επικράτησε έναντι της ΕΝΑΔ με 90-67.

    Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 8 το βράδυ στο "Κίτιον".

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ ηγέτης - Δέκατη συνάντηση

    Τη δέκατη συνάντησή τους θα έχουν σήμερα στις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [03] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Συνομιλίες - Σχέδιο Ανάν

    Το σχέδιο Ανάν είναι καλό για την Κύπρο και δίνει ελπίδα για το μέλλον σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ είναι εκεί για να εξευρεθεί συμφωνία.

    Κατά τη χθεσινή ενημέρωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Μπάουτσερ, ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο "για ποιο λόγο οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το σχέδιο Ανάν με τόση επιμονή, αφού και οι δυο ενδιαφερόμενες πλευρές, ακόμη και η ελληνορθόδοξη Εκκλησία, το θεωρούν απαράδεκτο", απάντησε ότι ''είναι λανθασμένη η άποψη ότι κανένας δεν το υποστηρίζει''.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για το Κυπριακό και οι ενδεχόμενες μελλοντικές κινήσεις της Τουρκίας, η μετάβαση σήμερα στην Αγκυρα του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και η ετοιμασία μελέτης από τα ΗΕ για το θέμα των περιουσιών και των αποζημιώσεων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Προβάλλονται επίσης η έντονη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας στις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, η ψήφιση χθες από την Ολομέλεια της Βουλής νόμου για το ''πόθεν έσχες'' και η υπερχείλιση χθες για πρώτη φορά του φράγματος του Κούρη.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κύπρος όνειρο με κόστος λύσης 2,7 δισεκατομμύρια λίρες'' γράφει ότι με 2,7 δισεκατομμύρια λίρες μετά την επίτευξη λύσης βάσει του σχεδίου Ανάν, "η Κύπρος θα έχει τη μορφή ονείρου" όπως προκύπτει μέσα από τα στοιχεία μελέτης του οικονομικού κόστους της λύσης, την οποία ετοίμασε το Γραφείο Προγραμματισμού για λογαριασμό της κυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι θεωρείται αμφίβολο το κατά πόσον οι τεχνικές επιτροπές θα προλάβουν να ολοκληρώσουν το έργο τους έγκαιρα ώστε η νομοθεσία του νέου κράτους να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Σπείρα ληστών στη Λευκωσία'' γράφει ότι καθημερινό φαινόμενο φαίνεται να έχουν γίνει πλέον οι επιθέσεις από αγνώστους, οι οποίοι εμφανίζονται σαν αστυνομικοί, εναντίον ανύποπτων περαστικών. Η ''Μ'' αναφέρει ότι φαίνεται πως υπάρχει οργανωμένη σπείρα, η οποία με σκοπό τη ληστεία επιτίθεται άγρια εναντίον Κυπρίων και ξένων. Αλλού γράφει ότι έπειτα από πολύωρες συζητήσεις σε τριάντα συνεδρίες της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε χθες ομόφωνα τρεις νόμους για το ''πόθεν έσχες''.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Δόλωμα Ερντογάν με 23% στο χάρτη'' γράφει ότι νέα εντυπωσιακή κίνηση φαίνεται ότι ετοιμάζει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι ''να δώσει έδαφος έναντι της ειρήνης''. Τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να περιορίσει ακόμα και στο 23% το έδαφος του τ/κ κρατιδίου εάν η ε/κ πλευρά δεχθεί μείωση του ποσοστού των Ε/Κ που θα επιστρέψουν. Αλλού γράφει ότι φυτοφάρμακα, κτηνιατρικά υπολείμματα και γενικά υποβαθμισμένα προϊόντα εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο πιάτο του Κύπριου καταναλωτή, σύμφωνα με έκθεση του κρατικού χημείου.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Τετραμερής με Πρωθυπουργούς'' γράφει ότι η Τουρκία προωθεί την τετραμερή, όπως την οραματίστηκε και την έθεσε για πρώτη φορά, τον περασμένο Απρίλιο, στο Βελιγράδι, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στον Ελληνα ομόλογο του Κώστα Σημίτη. Η εφημερίδα προσθέτει ότι τόσο ο κ. Σημίτης όσο και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχαν απορρίψει την τετραμερή επειδή τα Ηνωμένα Εθνη θα έμπαιναν στο περιθώριο. Σε άλλο θέμα γράφει πως πέντε βουλευτές κατέθεσαν χθες ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής πρόταση νόμου, η οποία προβλέπει την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας (Νόμος περί δημοψηφισμάτων 1989), ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες δημοψηφίσματος για την έγκριση ενδεχόμενης συμφωνίας επίλυσης του Κυπριακού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Εδώ και τώρα ξεκαθάρισμα'' γράφει πως η προσοχή μεταφέρεται στην Αγκυρα όπου πέραν από τις χθεσινές επαφές του Ραούφ Ντενκτάς σήμερα μεταβαίνει εκεί και ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος θα έχει επαφές με αξιωματούχους του τουρκικού ΥΠΕΞ. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, ο κ. ντε Σότο μεταβαίνει στην Τουρκία για να ξεκαθαρίσει κατά πόσο οι θέσεις που διατυπώνει ο Ραούφ Ντενκτάς στη διάρκεια των συνομιλιών εκφράζουν και την Αγκυρα ή μόνο τον ίδιο. Αλλού γράφει πως πληροφορίες του ''Φ'' αναφέρουν ότι τα ΗΕ αντιλαμβανόμενα τις αδυναμίες που παρουσιάζουν οικονομικές πτυχές του σχεδίου Ανάν, εξετάζουν πέρα από το θέμα των περιουσιών ζητήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας, εξωτερικού δανεισμού και Κεντρικής Τράπεζας.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Αναζητούνται σωσίβια'' γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο μεταβαίνει σήμερα στην Αγκυρα αναζητώντας ''σανίδα σωτηρίας'', ώστε να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες και να υλοποιηθεί ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού στα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα, ενώ ο Τ/Κ ηγέτης από την Αγκυρα όπου βρίσκεται χαρακτηρίζει "φαντασίωση" την άποψη ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση πριν την 1η Μαϊου. Αλλού γράφει ότι έντονα αντέδρασε η πολιτική ηγεσία του τόπου στις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο ότι οι Ε/Κ θα εκπροσωπούν στην ΕΕ μόνο το νότιο τμήμα του νησιού αν ψηφίσουν όχι στο δημοψήφισμα.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει στο βασικό θέμα ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν στρατολογίσει διεθνούς φήμης ξένους εμπειρογνώμονες για να αντιμετωπίσουν το πιο ακανθώδες θέμα του σχεδίου Ανάν σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού που είναι οι περιουσίες και οι αποζημιώσεις. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης έχει συμπεριληφθεί στην τεχνική επιτροπή που μελετά το σύνταγμα του ε/κ συνιστώντος κρατιδίου.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ ηγέτης - Δέκατη συνάντηση ---------------------------------------------------- Τη δέκατη συνάντησή τους έχουν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Μετά τη σημερινή συνάντηση ο κ. ντε Σότο θα αναχωρήσει για την Τουρκία, όπως ανακοινώθηκε χθες.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες ---------------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν δέχεται τις εισηγήσεις της ε/κ πλευράς για το καθεστώς των εδαφών που θα επιστραφούν, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την ένατη συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών που κράτησε μία ώρα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η ε/κ πλευρά υπέβαλε ένα συνολικό σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα των μεταβατικών περιόδων αφού τώρα δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια που προέβλεπε το σχέδιο Ανάν, ''και αυτό όχι από δική μας υπαιτιότητα''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ήταν σύντομη η συνάντηση γιατί ο κ. Ντενκτάς έπρεπε να φύγει για την Αγκυρα και λόγω του προγράμματος στην Αγκυρα ήθελε να φύγει νωρίτερα απ ό,τι είχε προγραμματιστεί.

    Σε ερώτηση αν ο κ. Ντενκτάς υπέβαλε οποιοδήποτε έγγραφο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «έδωσε ένα συμπληρωματικό έγγραφο εξηγώντας πρόσθετα τους λόγους για τους οποίους δεν δέχεται τις εισηγήσεις μας για το καθεστώς των εδαφών που θα επιστραφούν».

    Σε ερώτηση πώς βλέπει τα πράγματα μετά από εννέα συναντήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Δεν βλέπω τα πράγματα. Η κάθε συνάντηση έχει ειδικό θέμα, καταβάλλουμε την ίδια προσπάθεια, όλα τα θέματα είναι σημαντικά. Εμείς έχουμε σταθερή γραμμή. Το σχέδιο πρέπει να βελτιωθεί για να είναι λειτουργικό ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα έχουμε ένα κράτος στο χαρτί αλλά ένα κράτος που θα λειτουργεί».

    Εκπρόσωπος - Συνομιλίες ---------------------- Προσπάθεια της ε/κ πλευράς είναι η εξεύρεση μιας άμεσα αυτοεφαρμοζόμενης λύσης του Κυπριακού βασισμένης σε ένα λειτουργικό σχέδιο, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σημειώνοντας πως η στάση της άλλης πλευράς και οι δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς εξακολουθούν να είναι αρνητικές, ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε πως ''η προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να οδηγηθούμε σε μια σωστή διαπραγμάτευση έτσι ώστε να φθάσουμε σε βελτιώσεις που χρειάζεται το σχέδιο (Ανάν) εντός των προθεσμιών που έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας''.

    ''Είναι γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει με την ταχύτητα που έπρεπε η διαπραγμάτευση'', συμπλήρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς για τους λόγους των αντιρρήσεων του Τ/Κ ηγέτη στις θέσεις της ε/κ πλευράς, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''η προσπάθεια του κ. Ντενκτάς επικεντρώνεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην προώθηση των αρχικών του θέσεων, του πλήρους διαχωρισμού, της λειτουργίας της ομοσπονδίας στη βάση εθνοτικών και κοινοτικών κριτηρίων και γενικά της αναγνώρισης ξεχωριστών λαών, ξεχωριστής κυριαρχίας και ξεχωριστών θρησκευτικών και εθνικών κοινοτήτων''.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως η προσπάθεια της ε/κ πλευράς είναι στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις ''με εποικοδομητικές προτάσεις να εξευρεθεί λύση βασισμένη σε ένα λειτουργικό σχέδιο που να είναι άμεσα αυτοεφαρμοζόμενη''.

    ''Πρέπει να διασφαλιστεί λοιπόν ότι το κράτος μπορεί να λειτουργήσει άμεσα, θα υπάρχει όλη η απαραίτητη υποδομή, όλοι οι απαραίτητοι νόμοι και οι διεθνείς συμβάσεις έτσι ώστε, επειδή και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η Κύπρος να μπορεί να λειτουργήσει άμεσα στα πλαίσια της ΕΕ, χωρίς να υπάρχουν ούτε χρονικά ούτε νομικά ούτε διοικητικά κενά'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες - ''Φαντασίωση'' ---------------------------------- Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε ως ''φαντασίωση'' την όποια προοπτική εξεύρεσης λύσης του κυπριακού προβλήματος πριν την 1η Μαϊου 2004.

    ''Προκειμένου να ενσωματώσουν τους Ε/Κ (στην ΕΕ) ζητούν όπως διευθετηθούν όλα μέχρι το Μάιο, έτσι ώστε ένα επανενωμένο νησί να ανήκει στην ΕΕ. Εξακολουθούν να με εκπλήσσουν οι άνθρωποι που είναι προσκολλημένοι σε αυτή τη φαντασίωση'', δήλωσε ο κ. Ντενκτάς κατά τη διάρκεια συμποσίου για το Κυπριακό που διοργανώθηκε στην Τουρκία από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Αγκυρας.

    ''Δεν μπορούμε να καλύψουμε όλα τα ζητήματα μέχρι τότε'', ανέφερε ο Τ/Κ ηγέτης, ζητώντας περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί συμφωνία, ενώ προειδοποίησε ότι θα ασκήσει πίεση για να απορριφθεί στο δημοψήφισμα το όποιο σχέδιο των ΗΕ δεν τροποποιηθεί κατά τρόπο που να διασφαλίζει τα δικαιώματα της τ/κ κοινότητας.

    Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα ''να δώσει περισσότερο χρόνο για τη διευθέτηση του δυσεπίλυτου Κυπριακού, είτε αποδεχόμενη τους Ε/Κ είτε λέγοντάς τους να αναμένουν στο κατώφλι της ΕΕ''.

    Εκπρόσωπος τουρκικού ΥΠΕΞ - Επίσκεψη ντε Σότο στην Τουρκία ------------------------------------------------------ Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν ανακοίνωσε χθες στην Αγκυρα την επίσκεψη σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο κ. Ταν είπε πως ο κ. ντε Σότο θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο Υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ και αξιωματούχους του τμήματος για το Κυπριακό στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Είπε επίσης πως μπορεί να γίνει δεκτός από τον ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ και πως θα αναχωρήσει από την Τουρκία το Σάββατο.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ταν είπε πως ''το να έχει πολιτικές διαβουλεύσεις με όλες τις πλευρές στη διαπραγματευτική διαδικασία με στόχο την εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς λύση του Κυπριακού είναι αρκετά φυσικό''.

    ''Η προγραμματισμένη επίσκεψη του κ. ντε Σότο στην Τουρκία θα πρέπει να αξιολογηθεί με βάση αυτές τις πολιτικές διαβουλεύσεις'', ανέφερε.

    Μπάουτσερ - Κυπριακό -------------------- Το σχέδιο Ανάν είναι καλό για την Κύπρο και δίνει ελπίδα για το μέλλον σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ είναι εκεί για να εξευρεθεί συμφωνία.

    Κατά τη χθεσινή ενημέρωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Μπάουτσερ, ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο ''για ποιο λόγο οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το σχέδιο Ανάν με τόση επιμονή, αφού και οι δυο ενδιαφερόμενες πλευρές, ακόμη και η ελληνορθόδοξη Εκκλησία, το θεωρούν απαράδεκτο'', απάντησε ότι ''είναι λανθασμένη η άποψη ότι κανένας δεν το υποστηρίζει''.

    Οπως ανέφερε, οι υποστηρικτές του σχεδίου είναι πολλοί, καθώς ''θα αποβεί για το καλό της Κύπρου και αποτελεί ελπιδοφόρα ευκαιρία για το μέλλον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων'', ενώ επεσήμανε ότι το αποδέχονται οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας και το διαπραγματεύονται οι δύο πλευρές της Κύπρου.

    ''Γίνεται πολλή συζήτηση για τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, αλλά οι ΗΠΑ είναι παρούσες για να επιτευχθεί διευθέτηση και το σχέδιο Ανάν, που οδηγεί στη λύση, υποστηρίζεται από πολλούς ανθρώπους, από την τουρκική και την ελληνική κυβέρνηση, ενώ τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι αποδέχθηκαν να το συζητήσουν και ήδη αυτή τη στιγμή το συζητούν'', είπε ο κ. Μπάουτσερ.

    Το καλύτερο θα ήταν, αντέτεινε, να μην υπάρχουν υπερβολικές αντιδράσεις σε δηλώσεις στις οποίες προβαίνουν οι δυο ενδιαφερόμενες πλευρές από μέρα σε μέρα, αλλά να εστιάζουμε την προσοχή μας στο τι χρειάζεται για να επιτευχθεί συμφωνία.

    ''Αυτός είναι ο λόγος που στέλλουμε τον Πρέσβη Γουέστον στην περιοχή και για αυτό έχουμε τους Πρέσβεις μας εκεί να δουλεύουν σκληρά, όλοι στηρίζοντας το σχέδιο Αννάν, που είναι ο καλύτερος τρόπος για να συμφωνήσουν οι Κύπριοι και να ενταχθούν ενωμένοι στην ΕΕ'', σημείωσε.

    Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση Ελληνα δημοσιογράφου αν υπάρχουν ενδείξεις αδιεξόδου και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σε μια τέτοια περίπτωση, ο κ. Μπάουτσερ τόνισε: «Θα σπάσουμε το αδιέξοδο και θα συνεχίσουμε».

    Υπουργός Εξωτερικών - Υπατος Αρμοστής Βρετανίας -------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο χρησιμοποίησε ''αδόκιμους όρους'' στις προχθεσινές δηλώσεις του και ''δεν το εκλαμβάνω ότι ο κ. Στρο μας προειδοποιούσε για συνέπειες'', δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Στρο, ο οποίος είναι έμπειρος Υπουργός Εξωτερικών και δικηγόρος, ''θα μπορούσε να αποφύγει να χρησιμοποιήσει τέτοιες ορολογίες'' και να χρησιμοποιήσει τη ''δόκιμο ορολογία'', την οποία ''ατυχώς δεν χρησιμοποίησε''.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση μιας ώρας με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας Λιν Πάρκερ, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό, ο κ. Ιακώβου είπε ζήτησε εξηγήσεις για τις δηλώσεις του κ. Στρο.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο Βρετανός διπλωμάτης του ανέφερε ότι ''ήταν μια μεγάλη δήλωση και δεν είναι βέβαιοι αν αυτό που μετεδόθη είναι ακριβές, διότι ο κ. Στρο μετέβη στο Ισλαμαμπάντ και δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν μαζί του''.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος σημείωσε ότι δεν έχει δει ακόμη το ακριβές κείμενο των δηλώσεων του κ. Στρο, είπε ότι ο κ. Πάρκερ ''δεν μπορούσε ούτε να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει'' τη δήλωση του κ. Στρο ''αλλά επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της Βρετανίας στο Κυπριακό και την προσήλωσή της Βρετανίας στο πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης''.

    Επαναβεβαίωσε επίσης ότι ''η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί στην ΕΕ είτε με λύση, είτε χωρίς λύση, ενδεχόμενα που προβλέπονται στο πρωτόκολλο 10''.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Στρο μίλησε για νότο και Ε/Κ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ήταν η χρήση ''ασαφών και αδόκιμων'' όρων στη διπλωματική γλώσσας, προσθέτοντας ότι όλα αυτά και όσα άλλα γνωρίζει τα επισήμανε στον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας, ο οποίος ''ανέλαβε να εξασφαλίσει το ακριβές κείμενο και το πλαίσιο στο οποίο δηλώθηκαν αυτά''.

    Ερωτηθείς εάν η δήλωση του κ. Στρο είναι στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής πιέσεων, όπως οι δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ο κ. Ιακώβου, αφού σημείωσε ότι είναι ''εντελώς διαφορετική'', είπε ότι ''ο κ. Γουέστον μίλησε για επιπτώσεις και εμείς απαντήσαμε σοβαρά και με σεβασμό προς τους εαυτούς μας και τις θέσεις μας''.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Στρο -------------------------- Παρά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών για τις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζακ Στρο στο CNN Turk το θέμα θα απασχολήσει διπλωματικές επαφές, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Παράλληλα σημείωσε πως ''είναι άδικο να μας καταλογίζουν ευθύνες ή να απευθύνουν αυτού του είδους τις εκκλήσεις προς τη δική μας πλευρά, για τη μη πρόοδο, ενόψει του γεγονός ότι η δική μας θέση όπως έχει αναγνωρίσει και ο ΓΓ των ΗΕ είναι θετική''.

    ''Τούτο νομίζω ενθαρρύνει περισσότερο την πλευρά του κ. Ντενκτάς, ενθαρρύνει τον κ. Ντενκτάς να συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση του'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    ''Οι δηλώσεις του στο CNN Turk στη συνέντευξή του με τον Αλί Μπιράντ συζητήθηκαν με το Φόρεϊν Οφις και υπάρχει δήλωση εκπροσώπου του Φόρεϊν Οφις ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής της πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά την αναγνώριση'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως στη δήλωση του εκπροσώπου του Φόρεϊν Οφις αναφέρεται επίσης ''ότι εκείνο που ήθελε (ο κ. Στρο) είναι να διαγνώσει ή να εντοπίσει την πραγματικότητα των δυο ξεχωριστών δημοψηφισμάτων, που θα έχουν οι δυο κοινότητες για να ψηφίσουν για το σχέδιο Ανάν'', και ότι ο κ. Στρο ''ενοούσε ότι είναι καθαρό ότι στην περίπτωση που η μια πλευρά απορρίπτει το σχέδιο θα μιλούν μόνο για τη δική τους κοινότητα''.

    Βρετανικό ΥΠΕΞ - Στρο - Κύπρος - Ενταξη ------------------------------------------ Η νομική θέση σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει ξεκάθαρη, δήλωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσαν στην Κύπρο οι προχθεσινές αναφορές του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο.

    Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος ανέφερε: ''η νομική θέση παραμένει ξεκάθαρη. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαϊου προνοείται από τη Συνθήκη Προσχώρησης, που υπεγράφη στην Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο και στη συνέχεια επικυρώθηκε από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ''.

    ''Στην απουσία διευθέτησης του Κυπριακού μια μοιρασμένη Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ και η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο βορρά θα ανασταλεί,'' καταλήγει ο εκπρόσωπος.

    Εκπρόσωπος - Υμνος - Σημαία - Δημοψήφισμα -------------------------------------- Η πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για τον ύμνο και τη σημαία του ε/κ κρατιδίου θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση του κ. Αναστασιάδη όπως ο ελληνικός ύμνος και η ελληνική σημαία είναι ο ύμνος και η σημαία του ε/κ συνιστώντος κρατιδίου, ο Εκπρόσωπος είπε: ''Είναι θέμα το οποίο θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Υπάρχει επιτροπή η οποία πρέπει να οριστεί για το θέμα του ύμνου και της σημαίας της ομοσπονδίας και ασφαλώς θα υπάρξει και τρόπος απόφασης όσον αφορά τη ξεχωριστή σημαία και ύμνο του κρατιδίου''.

    Κληθείς να αξιολογήσει την πρόθεση μερίδας βουλευτών να καταθέσουν πρόταση νόμου σε σχέση με το δημοψήφισμα επί του σχεδίου για λύση του Κυπριακού, o Εκπρόσωπος είπε πως δεν έχει οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος.

    Εκπρόσωπος - Αλέκος Μαρκίδης - Τεχνική Επιτροπή ----------------------------------------------- Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης προσφέρθηκε να συμμετάσχει στην επιτροπή για την εξέταση του συντάγματος του ομοσπόνδου ε/κ κράτους πράγμα το οποίο έγινε αποδεκτό, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε απαντώντας σε ερώτηση πως στη σημερινή φάση σίγουρα όλοι είναι χρήσιμοι, δεν περισσεύει κανείς και η προσπάθεια είναι όσοι μπορούν να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν να έχουν την ευκαιρία να το πράξουν.

    Είπε επίσης πως ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συνεργασία, την ευρύτερη δυνατή ενότητα, την ευρύτερη δυνατή συστράτευση όλων για να επιτευχθεί ο στόχος μας που είναι στο τέλος η βελτίωση του σχεδίου Ανάν έτσι ώστε να καταστεί λειτουργικό''.

    ΑΚΕΛ - Κυπριακό - Στρο --------------------- Εμείς θα πάρουμε τις αποφάσεις μας, είτε για το ναι, είτε για το όχι με βάση την πρόταση λύσης που θα κατατεθεί ενώπιον του λαού» στο δημοψήφισμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, τονίζοντας ότι αυτοί που ενδιαφέρονται για λύση θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την Αγκυρα.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο ότι σε περίπτωση μη λύσης και ένταξης στην ΕΕ οι Ε/Κ θα εκπροσωπούν μόνου την ε/κ κοινότητα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «δηλώσεις αυτού του είδους δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη λήψη της τελικής απόφασης».

    «Θα έλεγα σε όλους αυτούς που ενδιαφέρονται πραγματικά να βρεθεί λύση στο Κυπριακό ότι πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους προς την πλευρά του κ. Ντενκτάς και της Τουρκίας, για να διασφαλίσουν ότι θα προσέλθουν σε αυτές τις συνομιλίες με καλή θέληση και ετοιμότητα να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος, να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις στο Σχέδιο και τότε δεν θα πρέπει να έχουν καμία απολύτως ανησυχία για το πως θα τοποθετηθεί ο κυπριακός λαός», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ -------------------------------------- Ικανοποίηση εξέφρασε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης «για την πολύ καλή και χρήσιμη συνάντηση» την οποία είχε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, η οποία, όπως είπε, «τον αφήνει απόλυτα ικανοποιημένο όχι μόνο προς τους χειρισμούς του Προέδρου αλλά και προς τις πραγματικά καλές προθέσεις της ε/κ πλευράς».

    Ταυτόχρονα εξέφρασε «απογοήτευση ως προς τη συμπεριφορά της άλλης πλευράς», του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ερωτηθείς κατά πόσο θα πρέπει να μας ανησυχεί το γεγονός ότι απ ότι φαίνεται, η διαδικασία οδηγείται στο τρίτο στάδιο, ο κ. Αναστασιάδης συνέστησε υπομονή, σημειώνοντας ότι αυτό θα διαφανεί στην πορεία.

    «Ο Πρόεδρος καταβάλλει κάθε προσπάθεια να υπάρξει μια συμφωνία έτσι ώστε να μην υπάρξει η ανάγκη παρέμβασης οποιουδήποτε. Το θέμα είναι τι η τουρκική πλευρά μεθοδεύει και επιδιώκει», προσθέτοντας ότι σύντομα θα διαφανούν οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς», είπε.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ ----------------------------------------- Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό καρκινοβατούν εξαιτίας της μόνιμα αδιάλλακτης στάσης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, της τ/κ πλευράς και προφανώς της τουρκικής πλευράς ευρύτερα, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στις συνομιλίες, ο κ. Ομήρου είπε πως «δεν υπάρχει αισιοδοξία ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις δυνατό να οδηγήσουν σε θετική κατάληξη μέχρι τις 22 Μαρτίου».

    ''Οι διαπραγματεύσεις καρκινοβατούν εξαιτίας της μόνιμα αδιάλλακτης στάσης του κ. Ντενκτάς, της τ/κ πλευράς και προφανώς της τουρκικής πλευράς ευρύτερα,» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως αν συνεχιστεί η ίδια τακτική, «ούτε κατά τη διάρκεια του δεύτερου σταδίου είναι δυνατό να αποδώσουν».

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο κ. Ομήρου είπε πως θα πρέπει να κατανοήσουν οι τρίτοι ότι «ο κυπριακός ελληνισμός θα αποφασίσει, εν τη ασκήσει των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, χωρίς έξωθεν υποδείξεις, νουθεσίες ή και εκβιασμούς».

    Κάλεσε τον κ. Στρο να «διαβάσει καλύτερα τη Συνθήκη Προσχώρησης η οποία ρητώς προβλέπει ότι εντάσσεται ολόκληρη η γεωγραφική επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, με αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου ως προς την εφαρμογή του επί των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου».

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Μουσταφά Ακιντζί ---------------------------- Τον προβληματισμό τους για την έλλειψη της αναμενόμενης προόδου στις συνομιλίες του Κυπριακού αλλά και την προσδοκία τους για την επανένωση της Κύπρου, εξέφρασαν χθες Δημοκρατικός Συναγερμός και Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας.

    Αντιπροσωπείες των δύο που συναντήθηκαν σήμερα στη Λευκωσία με επικεφαλής τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και του αρχηγό του τ/κ Κινήματος Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασαν ακόμη την πίστη και την πεποίθηση ότι ''μια επανενωμένη Κύπρος μέσα στην Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο μια ασφαλή πατρίδα αλλά και μια πατρίδα που μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον σε εμάς και ιδιαίτερα στις νέες γενιές''.

    Σε δηλώσεις ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως κατά τη συνάντηση οι αντιπροσωπείες αντάλλαξαν σκέψεις για τους τρόπους με τους οποίους τα δύο κόμματα μπορούν να συμβάλουν ώστε να γίνουν κατανοητές οι όποιες ανησυχίες ακόμη υπάρχουν μεταξύ είτε των Τ/Κ είτε των Ε/Κ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι συμμερίζεται την άποψη για εξεύρεση λύσης πριν την 1η Μαϊου έτσι ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προσθέτοντας πως για να γίνει αυτό ''θα πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτό που βρίσκεται εδώ και κάποιο διάστημα στο τραπέζι, δηλαδή το σχέδιο Ανάν''.

    Αθήνα - Σημίτης - Κυπριακό ----------------------- Στις εξελίξεις στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του στο Καρλόβαση της Σάμου.

    Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του είπε «προχωρήσαμε για να λύσουμε το Κυπριακό, αφού εντάξαμε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Βελτιώσαμε κατά πολύ τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μέσα στο 2004 θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις από την Τουρκία στο θέμα της υφαλοκρηπίδας''.

    Παράλληλα ξεκαθάρισε πως «αν θέλει η Τουρκία να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να λύσει το Κυπριακό με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

    «Εντάξαμε την Κύπρο, δρομολογούμε τις συνθήκες για την επίλυση του Κυπριακού. Εχουμε εξασφαλίσει ότι κάθε λύση, η οποία θα υπάρξει στο Κυπριακό, θα καταργήσει την πράσινη γραμμή στη Λευκωσία, η οποία χωρίζει τις δύο κοινότητες του Νησιού», είπε ο κ. Σημίτης.

    «Θεωρούμε ότι είναι δυνατό, σχεδόν βέβαιο, ότι είναι στα μέτρα μας, η λύση του Κυπριακού που παλιά, ούτε καν πιστεύαμε ότι θα υπάρχει ποτέ μετά από τόσα χρόνια αποτυχίες» πρόσθεσε.

    Πρόντι - Τουρκία - Κριτήρια ------------------------ Η Τουρκία θα κριθεί αν πληροί τα κοινοτικά κριτήρια για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τον ίδιο τρόπο που κρίθηκαν μέχρι σήμερα όλες οι υποψήφιες χώρες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι σε σημερινή ομιλία του στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Πρόντι ήταν από τους κεντρικούς ομιλητές διάσκεψης που διοργανώθηκε στην έδρα της ΕΕ από την πολιτική ομάδα των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή με θέμα ''Το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων''.

    Η ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής αφιερώθηκε στο ρόλο της ΕΕ μετά τη διεύρυνση.

    Οπως τόνισε, επί των ημερών του ολοκληρώθηκε η διαδικασία που θα επιτρέψει σε λίγες εβδομάδες την ένταξη των 10 νέων χωρών μελών και την ενωση για πρώτη φορά της Ευρώπης σε συνθήκες ειρήνης και δημοκρατίας.

    ΕΕ - Πρόεδρος Στρατιωτικής Επιτροπής - Αφιξη - Δηλώσεις -------------------------------------------------------- Την Κύπρο επισκέπτεται από χθες ο Αρχηγός της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Φιλανδός Στρατηγός Γκούσταβ Χάγκλαντ, στο πλαίσιο περιοδείας του στα κράτη μέλη και τα υπό προσχώρηση κράτη της ΕΕ.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Χάγκλαντ είπε ότι στόχος της επίσκεψης στο νησί είναι να ενημερωθεί για τις απόψεις της ΕΦ.

    Ο Φιλανδρός Στρατηγός είπε ότι πρόθεσή του είναι να επικεφθεί όλα τα κράτη - μέλη και τα υπό προσχώρηση κράτη, έτσι ώστε να κατανοήσει καλύτερα τις απόψεις τους και το τι θεωρείται σημαντικό από κάθε ένα κράτος.

    Οπως είπε ο κ. Χάγκλαν η Στρατιωτική Επιτροπή αποτελείται από τους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών και των προσχωρουσών χωρών.

    ''Οσο καλύτερα κατανοήσω τις απόψεις των συμμετεχόντων (στην Επιτροπή), τόσο πιο εύκολο θα είναι για μένα να προσπαθήσω να πετύχω συναίνεση'', είπε ο κ. Χάγκλαντ, προσθέτοντας ότι η αποστολή του ως Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής είναι να επιφέρει συναίνεση μεταξύ των μελών της Επιτροπής.

    Τον κ. Χάγκλαντ υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο Αρχηγός της ΕΦ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο οποίος εξέφρασε χαρά για την παρουσία του Φιλανδού Στρατηγού στην Κύπρο.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γάλλος Γερουσιαστής -------------------------------------- Ο εισηγητής για την Κύπρο της αντιπροσωπείας της γαλλικής Γερουσίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση Λουίς Λε Πενσέκ έγινε χθες δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Μετά τη συνάντηση, που διήρκησε πενήντα περίπου λεπτά, δεν έγιναν δηλώσεις.

    Εξάλλου, νωρίτερα ο κ. Λε Πενσέκ είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια και με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου. Συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Γαλλίας Νίκο Αναστασιάδη.

    Φράγμα Κούρη - Υπερχείλιση - Υπουργός Γεωργίας ------------------------------------------- Αρχισε χθες να υπερχειλίζει για πρώτη φορά από την ημέρα κατασκευής του το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, το φράγμα του Κούρη, γεγονός που ο Υπουργός Γεωργίας Τίμης Ευθυμίου χαρακτήρισε ''μια πολύ σημαντική στιγμή για τον τόπο και τα υδρολογικά δεδομένα της Κύπρου'', σημειώνοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την υπερχείλιση των φραγμάτων.

    Ο κ. Ευθυμίου, συνοδευόμενος από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου του Μάκη Κωνσταντινίδη και το Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Χριστόδουλο Αρτέμη, επιθεώρησε χθες το πρωί τα φράγματα Ταμασού, Λευκάρων, Διποτάμου, Καλαβασού, Γερμασόγειας και Πολεμιδιών ενώ γύρω στις 11.30 έφτασε με ελικόπτερο της αστυνομίας στο φράγμα του Κούρη, το οποίο μόλις άρχισε να υπερχειλίζει.

    Σε διάσκεψη Τύπου ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως «η σημερινή μέρα, 4 Μαρτίου 2004, είναι πολύ σημαντική για τον τόπο μας και θα αποτελέσει στο μέλλον σημείο αναφοράς για τα υδρολογικά δεδομένα της Κύπρου, γιατί θα υπερχειλίσει για πρώτη φορά από την κατασκευή του, το 1988, το φράγμα του Κούρη που είναι το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου με χωρητικότητα 115 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού».

    Υπουργείο Παιδείας - Κηδεία Κώστα Μόντη -------------------------------------- Η κηδεία του μεγάλου ποιητή της Κύπρου Κώστα Μόντη θα τελεστεί το Σάββατο, 6 Μαρτίου, στις 11, από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στον Αγιο Δομέτιο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, από τις 9.15 μέχρι τις 11.00 το πρωί η σορός του ποιητή θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

    Χθες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, εκτιμώντας τη μεγάλη προσφορά του Κώστα Μόντη, όπως η κηδεία του τελεστεί με δημόσια δαπάνη.

    Η ταφή θα γίνει στη Λάρνακα σε οικογενειακό τάφο.

    Στην ανακοίνωση του, το Υπουργείο Παιδείας εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του μεγάλου Κύπριου ποιητή Κώστα Μόντη.

    ΕΕ - Κύπρος - ΑΕΠ τρίτου τριμήνου 2003 -------------------------------- Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Κύπρου αυξήθηκε κατά 2,2% στο τρίτο τρίμηνο του 2003 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002, όπως προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στις προσχωρούσες χώρες, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Αναφορικά με την Κύπρο, από τα στοιχεία της Επιτροπής προκύπτει μια ανάκαμψη του ΑΕΠ, δεδομένου ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2003 και σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002, η αύξηση ήταν μόλις 0,7%.

    Μεταξύ των προσχωρουσών χωρών, η μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σημειώθηκε στη Λιθουανία (8,8%), ενώ ακολούθησαν η Λετονία (7,3%), η Εσθονία (4,6%), η Σλοβακία (4,2%), η Πολωνία (3,9%), η Τσεχία (3,4%),η Ουγγαρία (2,9%), η Σλοβενία (2,3%), η Κύπρος (2,2%) και η Μάλτα (1,9%).

    Παγκόσμιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης - Κύπρος ----------------------------------------------- Η πόλη του Ζήνωνα, η Λάρνακα, φιλοξενεί από τις 21 μέχρι τις 26 Μαρτίου το Παγκόσμιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης (ISSF), στο οποίο λαμβάνουν μέρος 672 αθλητές και αθλήτριες από 32 χώρες.

    Οι χώρες που λαμβάνουν μέρος στο Πρωτάθλημα είναι Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Βουλγαρία, Κίνα, Ταϊπέι, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Βρετανία, Γαλλία, Φυρόμ, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νιγηρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Πόρτο Ρίκο, Νότιος Αφρικής, Κουβέιτ, Σλοβακία, Ισπανία και Τουρκία.

    Ο Συντονιστής του Πρωταθλήματος Νίκος Μεγάλεμος ερωτηθείς αν έχουν γίνει οποιεσδήποτε διευθετήσεις για τον τρόπο μετάβασης της τουρκικής ομάδας στην Κύπρο, είπε ότι η ομάδα της Τουρκίας μπορεί να έλθει στην Κύπρο από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, καθώς και τα λιμάνια Λεμεσού, Πάφου ή Λάρνακας, εξήγησε.

    Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει το Λύκειο Μακαρίου της Πάφου με την ομάδα αγοριών και το Λύκειο Κοκκινοχωρίων με την ομάδα κοριτσιών. Οι προπονητές είναι ο Σωτήρης Φλουρής και ο Θεόδωρος Μάρκου, αντίστοιχα.

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη σχετικά με τη διοργάνωση του Πρωταθλήματος, είπε πως μέσα από τις διαδικασίες επιλογής της ISSF έχουν επιλεγεί 28 συμμετοχές στα αγόρια και 28 στα κορίτσια, ''πράγμα που κάνει την εκδήλωση αυτή τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έχει αναλάβει το Υπουργείο μας, μετά την Παγκόσμια Γυμνασιάδα του 1994.''

    Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο - Φάιναλ φορ ----------------------------------- ΑΕΛ και Απόλλωνας αναμετρούνται σήμερα για τον τελικό του 6ο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Καλαθόσφαιρας Αντρών.

    Το πρώτο εισιτήριο για τον τελικό πήρε ο Απόλλωνας νικώντας χθες στο στάδιο ''Κίτιον'' της Λάρνακας την Ομόνοια με 83-71. Ακολούθησε η ΑΕΛ η οποία επικράτησε έναντι της ΕΝΑΔ με 90-67.

    Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 8 το βράδυ στο ''Κίτιον''.

    Θα προηγηθεί στις 6 μ.μ. ο τελικός γυναικών μεταξύ του Κεραυνού και της ΕΘΑ.

    Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητικές τάσεις -------------------------------------- Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως αποτέλεσμα της απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος και των μικρών διακυμάνσεων που παρουσίασαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,23%, κλείνοντας στις 87,59 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 549 χιλιάδες λίρες, εκ των οποίων οι 300 χιλιάδες αφορούσαν συναλλαγές για τραπεζικούς τίτλους.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Ντε Σότο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετέβη στο αεροδρόμιο Λευκωσίας για τη συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο του νέου γύρου συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε ερώτηση, αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο του έχει πει τα θέματα που θέλει να συζητήσει με την Τουρκία σχετικά με το σχέδιο Ανάν.

    [08] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Διάβημα - Στρο (1)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου προέβη σήμερα σε επίσημο διάβημα μέσω του Υπάτου Αρμοστή της Βρετανίας Λιν Πάρκερ για τις προχθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Τζακ Στρο.

    Ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι στο διάβημα αναφέρει ότι ''όλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και στη χρήση όρων και για τις εικασίες που κάνουν για το μέλλον''.

    [09] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Louis Le Pensec

    Ο Εισηγητής για την Κύπρο της αντιπροσωπείας της γαλλικής Γερουσίας για την ΕΕ Louis Le Pensec δήλωσε πως φεύγει αύριο από την Κύπρο έχοντας εμπιστοσύνη στη διαδικασία που άρχισε στη Λευκωσία για επίλυση του Κυπριακού.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Λήξη συνάντησης

    ''Παράξενες εισηγήσεις'' άκουσε σήμερα η ε/κ πλευρά από την τ/κ κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, γύρω στις 1230 μετά τη συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η τουρκική πλευρά εξήγησε κατά τη συνάντηση ''τις δικές της θέσεις για το τρίτο θέμα του δεύτερου κεφαλαίου που αναφέρεται στην επανεγκατάσταση των προσώπων που θα εκτοπιστούν, και βεβαίως αναφερόταν κατά κύριο λόγο στους Τ/Κ''.

    [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Διάβημα - Στρο (2)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου προέβη σήμερα σε επίσημο διάβημα μέσω του Υπάτου Αρμοστή της Βρετανίας Λιν Πάρκερ για τις προχθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Τζακ Στρο ότι οι Ελληνοκύπριοι θα αντιπροσωπεύουν μόνο το νότιο μέρος της Κύπρου όταν το νησί ενταχθεί στην ΕΕ αν δεν ψηφίσουν ναι στο δημοψήφισμα για λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι στο διάβημα αναφέρει ότι ''όλοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και στη χρήση όρων και για τις εικασίες που κάνουν για το μέλλον'', προσθέτοντας ότι ο κ. Πάρκερ ''ανέλαβε να μεταφέρει της απόψεις μας στον κ. Στρο''.

    Ο ΥΠΕΞ, ο οποίος σημείωσε ότι χθες εξασφάλισε το ακριβές κείμενο των δηλώσεων του κ. Στρο, είπε ότι προέβη στο διάβημα για ''λόγους αρχής'', επειδή άφηνε ''κενά'' η χθεσινή ανακοίνωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών ''για τη νομική θέση της ένταξης της Κύπρου'' που έγινε σε μια προσπάθεια ''να διορθώσουν τις εντυπώσεις'', σχολίασε ο κ. Ιακώβου.

    Οπως είπε, ''επειδή αυτά άφηναν κενά ήθελα να καταγραφεί ως ένα επίσημο διάβημα''.

    Ερωτηθείς για τα συμπεράσματά του μετά που εξασφάλισε το ακριβές κείμενο των δηλώσεων, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''πολλοί δεν χρησιμοποιούν τη δόκιμη γλώσσα που χρησιμοποιούμε εμείς και που χρησιμοποιείται και στο Πρωτόκολλο 10 (της Συνθήκης Προσχώρησης), το οποίο έχει και τη σημασία του''.

    Επισήμανε πως ''σημασία έχει ότι η βρετανική κυβέρνηση και οι δύο Βουλές της Μεγάλης Βρετανίας εκπλήρωσαν μία διεθνή συμφωνία, η οποία λέγει ότι προσχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία, ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα ανασταλεί στην περιοχή εκείνη που δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο η Κυπριακή Δημοκρατία. Τελεία και παύλα''.

    Ολες οι άλλες δηλώσεις που αναφέρονται ''στο ελληνικό τμήμα της Κύπρου είναι υπεραπλουστεύσεις'', είπε ο ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι η εξήγηση που δίνουν οι Βρετανοί είναι ότι υπάρχει ''μία ντε φάκτο κατάσταση και το λέγουν υπό μορφή απλούστευσης του θέματος, ότι δεν είχε νομικό περιεχόμενο η δήλωση'' του κ. Στρο και ότι δεν μπορεί ένας Υπουργός σε μία συνέντευξη να ομιλεί με μία ξερή νομική γλώσσα, η οποία δεν θα την καταλάβουν οι ακροατές.

    Ερωτηθείς για πληροφορίες ότι η Τουρκία προτίθεται να παραχωρήσει περισσότερο έδαφος στην ε/κ πλευρά αν δεχτεί μείωση του ποσοστού των Ε/Κ που θα επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση, ο κ. Ιακώβου είπε ότι δεν έχει τέτοιες πληροφορίες, προσθέτοντας ότι γνωρίζει ''τις δηλώσεις που κάνει κατά καιρούς ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ και ξέρουμε ποίες είναι οι θέσεις της τ/κ πλευράς στις συνομιλίες''.

    Είναι γεγονός, συνέχισε ο κ. Ιακώβου, ότι η τ/κ πλευρά προβάλλει μιαν καινούργια θέση που είναι η θέση της ενισχυμένης διζωνικότητας, δηλαδή'', όπως εξήγησε, ''θέλουν να περιορίσουν κατά παράβαση του σχεδίου Ανάν τον αριθμό των Ε/Κ που θα μπορεί να επιστρέψει στα σπίτια του κάτω από τ/κ διοίκηση''.

    Είπε επίσης πως ''γνωρίζουμε ότι δεν αρέσει στους Τούρκους το ζινγκ ζανγκ στο χάρτη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ότι θέλουν ευθυγραμμισμένη διαχωριστική γραμμή''.

    Πρόσθεσε ότι ''κανένας δεν ξέρει τι θα σημαίνει αυτή η ευθυγραμμισμένη διαχωριστική γραμμή, δεν έχουμε δει ποτέ οποιονδήποτε χάρτη και ποιες θα είναι συνέπειες αυτού του χάρτη, δηλαδή αν η ευθυγράμμιση θα επιτρέπει περισσότερο Ε/Κ να επανέλθουν στις εστίες τους κάτω από ε/κ διοίκηση''.

    ''Αυτή τη γραμμή δεν τη γνωρίζουμε και δεν ξέρουμε κατά πόσον εννοούν ότι θα δώσουν υπό μορφή αποζημίωσης για τη στέρηση του δικαιώματος που προτείνουν σε πολλούς Ε/Κ, οι οποίοι έχουν με βάση το σχέδιο Ανάν δικαίωμα επιστροφής στο τ/κ συνιστών κρατίδιο'', είπε ο ΥΠΕΞ.

    Σημείωσε ότι ''στην Αγκυρα κυκλοφορούν έντονες διπλωματικές και δημοσιογραφικές φήμες ότι η Τουρκία έτσι σκέφτεται''.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι δεν τεκμηριώνεται από οποιανδήποτε θέση της τουρκικής κυβέρνηση ότι ''σκέφτονται μία μεγάλη παραχώρηση στο εδαφικό που θα βελτιώνει σε αυτό το σημείο το σχέδιο Ανάν υπέρ των Ε/Κ, δηλαδή να το χειροτερεύει όσον αφορά τον αριθμό των Ε/Κ που θα επιστρέφουν στο τ/κ συνιστών κράτος και θα βελτιώνει τον αριθμό των Ε/Κ που θα επιστρέψουν κάτω από ε/κ διοίκηση''.

    Σε ερώτηση εάν η μετάβαση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο στην Αγκυρα έχει σχέση με αυτό, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''ο κ. ντε Σότο θέλει να πληροφορεί πραγματικά ποιες είναι οι τουρκικές θέσεις διότι μέχρι τη στιγμή ο άνθρωπος κωλύεται εκ της θέσεως του να πει την άποψή του σε σχέση με τις τουρκικές προτάσεις στις συνομιλίες''.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι επέστρεψε από την Αγκυρα με αυτοπεποίθηση λόγω κάποιων νέων από το εξωτερικό που του μετέφερε ο κ. Γκιουλ για το Κυπριακό, ο κ. Ιακώβου, αφού σημείωσε ότι ο κ. Ντενκτάς ''δεν αποκάλυψε τίποτε'', είπε ότι δεν γνωρίζει και ούτε μπορεί να δώσει ''ερμηνεία σε αυτές τις δηλώσεις του κ. Ντενκτάς'', προσθέτοντας ότι ''πρέσβεις ξένων χωρών αντιλαμβάνονται ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ότι ο κ. Ντενκτάς είναι το πρόσωπο του παρελθόντος και όχι του παρόντος και του μέλλοντος''.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει πληροφόρηση για τους εμπειρογνώμονες που κάλεσαν τα Ηνωμένα Εθνη και μελετούν την οικονομική πτυχή του σχεδίου Ανάν, ο κ. Ιακώβου, αφού εξέφρασε ικανοποίηση γιατί τελικά τα ΗΕ έχουν δεκτεί εισηγήσεις της ε/κ πλευράς για τα οικονομικά θέματα, είπε ότι, εκτός από τους ειδικούς της ΕΕ που βρίσκονται εδώ και εργάζονται για διάφορα θέματα, ''πρόκειται να έρθουν στην Κύπρο μια σειρά από ειδικούς σε οικονομικά και νομισματικά θέματα οι οποίοι θα μελετήσουν τη βιωσιμότητα των τ/κ τραπεζών που είναι μια πηγή ανησυχίας''.

    Διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει πότε θα έρθουν αλλά γνωρίζει ότι θα έρθουν σίγουρα.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόθεση παραγκωνισμού του Τ/Κ ηγέτη από την Τουρκία, ο κ. Ιακώβου είπε ότι δεν θέλει να προβεί σε εικασίες, προσθέτοντας ότι εκείνο που λέγουν είναι πως ''τις αποφάσεις θα τις πάρει η Αγκυρα μέσα στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας και ότι δεν έχει πολλή σημασία τι λέγει ο κ. Ντενκτάς είτε κατ' ιδίαν είτε δημοσίως''.

    Σε ερώτηση εάν η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ότι το σχέδιο Ανάν είναι καλό για την Κύπρο αποτελεί ένα είδος πίεσης, ο κ. Ιακώβου είπε ότι αυτή είναι η πάγια θέση των ΗΠΑ, ''την έχουν κάνει πάρα πολλές φορές παλαιότερα όταν οι Τούρκοι απέρριπταν εντελώς τις συνομιλίες''.

    ''Είναι μια θέση που προϋπήρχε των συνομιλιών και δεν μπορώ να την εκλάβω σαν στοιχείο πίεσης πάνω σε οποιανδήποτε πλευρά'', κατέληξε ο ΥΠΕΞ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 5/3/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7017            1,7119
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0773            2,0897
    Λίρα Αγγλίας                     1,1419            1,1487
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     230,7177        232,5634
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7676          2,7897
    Δολάριο Καναδά                     2,7681          2,7902
    Κορώνα Δανίας                     12,6678         12,7691
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,7188         14,8365
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6351         15,7601
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6818          2,7032
    
    

    [13] (K) Αλβαρο ντε Σότο - Αναχώρηση για Αγκυρα

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και μέλη της ομάδας του αναχώρησαν νωρίς το απόγευμα από την Κύπρο για την Τουρκία με αεροπλάνο των ΗΕ το οποίο οπογειώθηκε από τη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου.

    [14] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Συνομιλίες - Δηλώσεις (1)

    Ο Τ/Κ ηγέτης ΡαούΦ Ντενκτάς δήλωσε σήμερα ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο προετοίμασε ένα έγγραφο τεσσάρων παραγράφων, στο οποίο αναγράφονται οι θέσεις των δύο πλευρών για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε (από τις πλευρές) όπως η αξιολόγηση του εγγράφου ολοκληρωθεί μέχρι την Τετάρτη, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησής του την Πέμπτη.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Δηλώσεις

    Η τουρκική πλευρά ''απορρίπτει εξ υπαρχής'' την πρόταση που κατέθεσε στις συνομιλίες η ε/κ πλευρά για την απόδοση στα ΗΕ των εδαφών που θα επιστραφούν στην ε/κ πλευρά, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο μετά την 10η συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            88,36  ( 0,88)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1,136.074
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    834.917    381,05  ( 1,15)
    FTSE Med 100 **                             6.460,54  ( 0,66)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    611.001    110,67  ( 1,36)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     12.311     75,43  ( 0,71)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     57.849     17,50  ( 3,61)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     44.404     57,45  (-0,16)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.711     60,19  (-0,51)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    113.583     24,01  (-0,12)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      5.335     71,55  ( 0,58)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.444      3,21  (-0,62)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     90.864     10,76  (-0,46)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     10,80  ( 1,12)
    Ξενοδοχεία                    £     30.407     36,54  ( 0,72)
    Αλλες Εταιρείες               £    127.792     71,31  ( 0,82)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Ντε Σότο - Αφιξη στην Αγκυρα - Δηλώσεις

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο έφθασε το απόγευμα στην Αγκυρα, για επαφές με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Αγκυρας ο κ. ντε Σότο είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', πως κατά τη διάρκεια των επαφών του στην τουρκική πρωτεύουσα θα συζητήσει τα όσα μπορούν να γίνουν σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    [18] (Κ) ΕΕ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος - Κυπριακό

    Οι αλλαγές που προτείνει η ε/κ πλευρά στο σχέδιο-Ανάν είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών και βρίσκονται εντός του πλαισίου και της φιλοσοφίας του σχεδίου, ενώ οι αλλαγές που ζητούν οι Τ/Κ βρίσκονται σχεδόν στο σύνολό τους εκτός σχεδίου, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο κοινοτικό έντυπο «Agence Europe» ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβης Θεόφιλος Θεοφίλου.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Στρατηγός Gustav - ''Ανδρέας Παπανδρέου''

    Για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Στρατηγό Gustav Hagglund.

    [20] (Κ) Εκχαρντ - Αγκυρα - Ντε Σότο - Πρέντεργκαστ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 5 March 2004 - 18:49:18 UTC