Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συνομιλίες - Συνάντηση
  • [02] (Κ) Κόλιν Πάουελ - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Βίλιερς - Δηλώσεις Στρο - Κύπρος - ΕΕ
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [07] (Κ) Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Πρόεδρος - Αθήνα - Βρυξέλλες
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Συνέδριο ΠΕΟ
  • [09] (Κ) Γιώργος Παπανδρέου - Αλβαρο ντε Σότο
  • [10] (Κ) Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνομιλίες
  • [11] (Κ) Μολυβιάτης - Ντε Σότο - Συνάντηση (1)
  • [12] (Κ) Κυπριακό - Συνομιλίες - Τουρκική στάση
  • [13] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Νέες αγορές - Εξαγγελία
  • [14] (Κ) Μολυβιάτης - Πάουελ - Συνάντηση με Ντε Σότο
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες
  • [17] (Κ) Μολυβιάτης - Ντε Σότο - Συνάντηση (2)
  • [18] (Κ) ΣτΕ - Μακρής - Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
  • [19] (Κ) Ολομέλεια - Βομβιστικές επιθέσεις - Ισπανία - Μονόλεπτη σιγή
  • [20] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [21] (Κ) Γκιουλ - Κυπριακό
  • [22] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκθεση Μπροκ - Κύπρος
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ισπανία - Συλλυπητήριο μήνυμα
  • [24] (Κ) Γουέστον - "Ζαμάν" - Κυπριακό
  • [25] Υπουργείο Εξωτερικών - Ισπανία - Επιθέσεις - Καταδίκη
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Σουηδίας - Διαπιστευτήρια

  • [01] (Κ) Συνομιλίες - Συνάντηση

    Δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο μεταβαίνει στην Αθήνα για επαφές.

    [02] (Κ) Κόλιν Πάουελ - Κυπριακό

    Την εκτίμηση ότι οι Κύπριοι θα ψηφίσουν υπέρ μιας λύσης στην οποία θα καταλήξουν οι ηγέτες τους και η οποία θα στηρίζεται σθεναρά από τη διεθνή κοινότητα, εξέφρασε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, προσθέτοντας ότι εάν συμφωνηθεί μια λύση που φαίνεται δίκαιη, τότε και οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα πρέπει να δώσουν κάτι και να πάρουν κάτι.

    [03] (Κ) Βίλιερς - Δηλώσεις Στρο - Κύπρος - ΕΕ

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πρόθεση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τη δημιουργία αστυνομικού κράτους, όπως περιέχεται στις θέσεις που κατέθεσε χθες στο πλαίσιο των συνομιλιών ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την Αστυνομία, η ανάθεση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στον Πέτρο Μολυβιάτη και οι απανωτές συσκέψεις στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για το Κυπριακό και η σύγκλΗση της τετραμερούς στη Ζυρίχη είναι τα θέματα που κυριαρχούν των σημερινών πρωτοσέλιδων των κυπριακών εφημερίδων.

    Αλλά θέματα είναι ο τρόπος διεξαγωγής των ευρωεκλογών σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου, το συνέδριο του ΔΗΣΥ στο οποίο το κόμμα θα αποφασίσει πώς θα τοποθετηθεί έναντι του σχεδίου Ανάν, ο εφοδιασμός της αστυνομίας με ακάτους και ραντάρ και η αρνητική απάντηση της Τρόικα της ΕΕ έναντι στη απαίτησης της Τουρκίας για μόνιμες αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στη λύση του Κυπριακού.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Εκλεισε στόματα ο Μολυβιάτης'' γράφει πως με την ανάληψη της ευθύνης της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, ο νέος ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης έδωσε "αποστομωτική απάντηση" στις σκόπιμες διαδόσεις γνωστών πολιτικών κύκλων που διέρρευσαν εκτιμήσεις στον Τύπο ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει πίστωση χρόνου ή διαφοροποίηση των χρονοδιαγραμμάτων των συνομιλιών για το Κυπριακό, επειδή δεν είχε δήθεν χρόνο, να μελετήσει το Κυπριακό. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε Παγκύπριο Συνέδριο στις 3 Απριλίου, ο ΔΗΣΥ θα τοποθετηθεί θετικά ή αρνητικά στο δημοψήφισμα της 20ης Απριλίου για τη λύση του Κυπριακού.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Επιθέσεις κατά Μολυβιάτη'' γράφει ότι ανησυχίες σχετικά με αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό από τη νέα ελληνική κυβέρνηση μετά το διορισμό του Πέτρου Μολυβιάτη στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, εκφράζει η βρετανική εφημερίδα ''Φαϊνάνσιαλ Τάιμς'' χαρακτηρίζοντας τον κ. Μολυβιάτη ''σκληροπυρηνικό''. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, ο οποίος είπε πως τώρα ξεκινά η διαδικασία του ''πάρε-δώσε'' στις συνομιλίες προσθέτοντας ότι αναμένει πως ενδεχόμενη κατάθεση νέου χάρτη εκ μέρους της τουρκικής πλευράς θα γίνει στις διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Η επιστροφή στη Ζυρίχη'' γράφει ότι η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί και προσθέτει ότι τα Ηνωμένα Εθνη αποφάσισαν τελικά να πραγματοποιήσουν στη Ζυρίχη την τετραμερή διάσκεψη. Αναφέρει ότι οι προετοιμασίες για την τετραμερή κορυφώνονται και σημειώνει ότι χθες το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποίησε απανωτές συσκέψεις, ενώ ο κ. Καραμανλής είχε την πρώτη του επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Τρόικα της ΕΕ απέρριψε την τουρκική απαίτηση για μόνιμες παρεκκλίσεις της λύσης του Κυπριακού από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Ντύνει Αττίλες αστυνομικούς'' γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θέλει να ντύσει τους Αττίλες αστυνομικούς μετά τη λύση. Αναφέρει ότι ζητά μάλιστα να πληρώνουν οι Ε/Κ μέσω της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τη συντήρησή τους, καθώς και τα χρέη που οφείλουν η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ελλάδα και το ψευδοκράτος στην Τουρκία. Γράφει επίσης ότι στην ουσία επιδιώκει να εξουδετερώσει την αποστρατιοτικοποίηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ευρωεκλογές θα είναι διχοτομημένες σε περίπτωση λύσης πριν από τη διεξαγωγή τους στις 13 προσεχούς Ιουνίου καθώς θα τεθούν σε ισχύ οι πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.

    'Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Θέλει κράτος αστυνομικό' γράφει ότι η τουρκική πλευρά επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κράτος αστυνομικό στην Κύπρο. Προσθέτει ότι παράλληλα επιδιώκει να διασφαλίσει μέσω της αστυνομικής δύναμης των συνιστώντων κρατών τη διατήρηση των λεγομένων τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας. Γράφει ότι κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατέθεσε πρόταση για την αστυνομία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τέλος Μαρτίου έρχονται δύο άκατοι και με ραντάρ που καταφθάνουν από το Ισραήλ η Αστυνομία ενισχύεται με μέσα που θα είναι ικανά να παρέχουν θαλάσσια προστασία στα εξωτερικά σύνορα της χώρας και να ανατρέψουν τη λαθρομετανάστευση και την εμπορία ναρκωτικών.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Πληρώστε την Τουρκία και τα χρέη του ψευδοκράτους'' γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς πιστός στον εαυτό του κλιμακώνει καθημερινά την αδιαλλαξία του και την προκλητικότητα του ζητώντας ολοένα και πιο παράλογα πράγματα. Αναφέρει ότι στη χθεσινή συνάντηση ούτε λίγο, ούτε πολύ ζήτησε όπως οι Ελληνοκύπριοι πληρώσουν εκτός από όλα τα άλλα και το κόστος της κατοχής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με τη συμμετοχή 1.100 αντιπροσώπων, οι οποίοι εκπροσωπούν τα 68.000 μέλη της ΠΕΟ, καθώς και με την έντονη παρουσία Τ/Κ αντιπροσώπων και αλλοδαπών που εργοδοτούνται στην Κύπρο, ανοίγει σήμερα η αυλαία του 24ου συνεδρίου της ΠΕΟ.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Συνομιλίες - Διακοπή -------------------- Δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα συνάντηση στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο μεταβαίνει στην Αθήνα για επαφές.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ''θα υπάρξει ένα σύντομο διάλειμμα για περίσκεψη και για προετοιμασία για την εντατικοποίηση των συνομιλιών,'' προσθέτοντας πως η συνάντηση της Παρασκευής θα γίνει ως έχει προγραμματισθεί.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ραούφ Ντενκτάς - Συνομιλίες --------------------------------------------------- Το θέμα των περιουσιών συζητήθηκε χθες στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Η συνάντηση έληξε ενωρίς, αφού όπως εξήγησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Τ/Κ ηγέτης δεν ήταν έτοιμος να σχολιάσει τις θέσεις της ε/κ πλευράς για το περιουσιακό ζητώντας να τοποθετηθεί επί του θέματος αύριο.

    Οπως ανέφερε, ''σήμερα (χθες)αναμέναμε απάντηση πάνω στα θέματα περιουσιών που είχαμε δώσει χθες(προχθές), είπαν ότι δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν και ζήτησαν να απαντήσουν την Παρασκευή''.

    ''Επίσης, εγείραμε διάφορες εκκρεμότητες που παρέμειναν από τις προηγούμενες συνεδρίες και κάποια επιμέρους μεν θέματα, αλλά πάρα πολύ σημαντικά, όπως το θέμα του δημόσιου τομέα και αναφέρομαι στα μισθολόγια. Η Κύπρος έχει ήδη πολύ υψηλό μισθολόγιο σε σύγκριση με άλλες χώρες. Σκεφτείτε τι θα γίνει όταν θα υπάρχουν τρεις διοικήσεις. Εχουμε πει ότι εφόσον στα άλλα η διανομή των εσόδων θα γίνεται προς τα συνιστώντα κράτη και εάν θέλουν, όπως ζητούν, αυξήσεις στους αριθμούς υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία, είτε αστυνομικών είτε υπαλλήλων σε άλλες θέσεις, πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της κατανομής των εσόδων από το ομοσπονδιακό κράτος προς τα συνιστώντα κράτη'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το εδαφικό, είπε ότι η ε/κ πλευρά υπέβαλε ερωτήσεις σε σχέση με το θέμα της ευθυγράμμισης των συνόρων και έλαβε και πάλι τη σύντομη απάντηση της άλλης πλευράς ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη. ''Μπορεί να καθορίζουν εάν αυτό θα δοθεί σε αυτό το στάδιο ή προσπαθούν να εισάξουν το θέμα μέσω άλλων διαδικασιών τις οποίες δεν ονόμασαν'', εκτίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς εάν η άλλη πλευρά έχει εξηγήσει τι εννοεί με τον όρο ''ευθυγράμμιση'' ή ποια διζωνικότητα επιδιώκει, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα ''έχουν εξηγήσει με ολόκληρο έγγραφο το οποίο υπέβαλαν ήδη εδώ και πολλές μέρες: Μείωση του αριθμού των Ε/Κ που θα δικαιούνται να επιστρέψουν, μείωση των ποσοστών που θα δικαιούνται οι Ελληνοκύπριοι και ενίσχυση του χαρακτήρα των συνιστώντων κρατών αντί κοινοτικά να είναι με βάση την εθνική καταγωγή''.

    Αναφορικά με το θέμα της ευθυγράμμισης που επιδιώκει η άλλη πλευρά είπε ότι ''δεν υπάρχει σαφής απάντηση ούτε αν θα δοθεί σε αυτή την διαδικασία ή αν θα επιδιώξουν να το δώσουν σε άλλες διαδικασίες''.

    Ερωτηθείς αν η κατάθεση των εγγράφων ολοκληρώθηκε, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο κατάλογος του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δεν είναι εξαντλητικός και έτσι οι πλευρές διατηρούν το δικαίωμα αφενός να δίνουν απαντήσεις όταν χρειαστεί και αφετέρου υπό το φως των συζητήσεων που θα γίνουν να υποβάλουν άλλα έγγραφα.

    Ερωτηθείς εάν θεωρεί θεμιτές τις κινήσεις του Αμερικανού Πρεσβευτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''διάφοροι λένε είτε υπέρ είτε εναντίον του σχεδίου. Ολοι, οι πάντες, μιλούν ίσως εκτός από μένα και δεν νομίζω ότι πρέπει να τα ανάγουμε όλα σε θέματα. Είναι η δουλειά της κάθε πρεσβείας να έχει επικοινωνίες με τον κόσμο να σταθμίζεται σε θέσεις αντιθέσεις και δεν το θεωρώ ότι είναι τίποτε το παράτυπο ή το επιλήψιμο''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι ο ίδιος αναμένει ότι η τουρκική πλευρά θα ακολουθήσει και αυτή τη φορά την πάγια τακτική της ''να ζητούν δέκα, παράλογα, αβάσιμα, να εγκαταλείπουν ένα αριθμό από αυτά και να λένε 'ορίστε κάναμε εμείς υποχωρήσεις είναι τώρα η δική σας σειρά'''.

    ''Ενώ το ερώτημα είναι ότι από την αρχή δεν έπρεπε να είχαν υποβληθεί'', κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επέκρινε χθες τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι όχι μόνο απορρίπτει την ιδέα της εποπτείας από τον ΟΗΕ των περιοχών που θα επιστραφούν, αλλά θέτει και άλλους σημαντικούς όρους για μη επιστροφή εδαφών στην ε/κ πλευρά αν δεν διευθετηθούν εκ των προτέρων τα προβλήματα των Τ/Κ που θα μετακινηθούν από τις περιοχές αυτές.

    Παράλληλα, σε δηλώσεις προτού μεταβεί στο αεροδρόμιο Λευκωσίας για την 13η συνάντηση με τον κ. Ντενκτάς στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής θα κάνει τις σωστές επιλογές στο Κυπριακό.

    Ερωτηθείς αν θεωρεί ικανοποιητική τη νέα ομάδα για το Κυπριακό που συστάθηκε στο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, καθώς και τον ίδιο τον Υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με τον κ. Καραμανλή και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νέος Πρωθυπουργός θα κάνει τις καλύτερες επιλογές.

    Αθήνα - Συσκέψεις - Κυπριακό ---------------------------- Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον ΥΠΕΞ Πέτρο Μολυβιάτη.

    Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο κ. Μολυβιάτης ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Μπους απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την ανάληψη των νέων καθηκόντων του στο Πρωθυπουργό.

    Σήμερα το μεσημέρι ο κ. Μολυβιάτης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ μετά από αίτημα του τελευταίου προκειμένου να συζητήσουν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο ΥΠΕΞ θα έχει στις 11.00 συνάντηση με τον Πρεσβευτή της Κύπρου στην Αθήνα Λεωνίδα Παντελίδη και στη 13.00 με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος σε δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, με τις οποίες καταλογίζονται ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη ''διαφαινόμενη αποτυχία'' των διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε ''Δεν νομίζω ότι μπορεί σ' αυτή τη φάση κανείς να καταλογίσει ευθύνες, ούτε είναι αρμοδιότητα της τουρκικής πλευράς να εκφράσει τέτοιες απόψεις».

    «Ο κ. Ντενκτάς», είπε ο κ. Μολυβιάτης, «έχει διατυπώσει απόψεις και αιτήματα τελείως ασύμβατα με το σχέδιο Ανάν, ενώ το σχέδιο αυτό είναι η βάση των διαπραγματεύσεων. Είναι λοιπόν λίγο νωρίς για να εκφράσουμε απαισιοδοξία ή να καταλογίσουμε ευθύνες».

    «Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκουν πάντα την ευτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων ώστε να έχουμε την Κύπρο ολόκληρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαΐου», κατέληξε ο κ. Μολυβιάτης.

    ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κυπριακό ----------------------- Η συμφωνία της Νέας Υόρκης μεταξύ της ε/κ και της τ/κ πλευράς για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό είναι δεσμευτική για όλους και είναι αδύνατο να ανατραπεί, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης.

    Είπε ακόμα πως πως μέσα σε αυτά τα πλαίσια η ελληνική κυβέρνηση θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση για εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν, που να εναρμονίζεται με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ερωπαϊκού κεκτημένου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών μιλούσε κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου του που έγινε σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΕΞ.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Μολυβιάτη, ο απερχόμενος Υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης «έχετε την τύχη και την πρόκληση να αναλαμβάνετε σε μία εποχή που όλα αλλάζουν και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και γρήγορες προσαρμογές. Εχετε την ατυχία να διαπιστώσετε ότι ο κόσμος δύσκολα κατανοεί ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής επηρεάζουν όχι σε σύντομο χρονικό διάστημα».

    Ευρωβουλή - Γκούντερ Φερχόιγκεν - Ντικ Ρος - Κυπριακό ----------------------------------------------------- Ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, τόνισε ότι δεν μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ένταξης ενός κράτους που έχει αποστείλει στρατεύματα σε κράτος της ΕΕ, τα οποία παίρνουν ρόλο στρατευμάτων κατοχής.

    Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι αντίθετο με όλα τα ψηφίσματα και όλες τις αποφάσεις των ΗΕ, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, μιλώντας μέσω διερμηνέα. Ανέφερε ότι αυτή είναι μια θέση την οποία η Κομισιόν έχει υιοθετήσει πολλές φορές στο παρελθόν.

    Η Κομισιόν με ιδιαίτερη σαφήνεια τόνιζε την πολιτική διασύνδεση η οποία θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των ευρωπαϊκών βλέψεων της Τουρκίας και του προβλήματος της Κύπρου, είπε ο κ. Φερχόιγκεν.

    Εξάλλου ο Υφυπουργός της Ιρλανδίας υπεύθυνος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντικ Ρος χαιρέτισε την πρόοδο που η Τουρκία έχει σημειώσει όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε όλους τους τομείς της διακυβέρνησης της χώρας.

    Πρόσθεσε πως σε τριμερή συνάντηση στην Αγκυρα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις του πως τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης θα ικανοποιηθούν.

    Ο κ. Ρος χαιρέτισε το γεγονός ότι προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, υπό την αιγίδα των ΗΕ και με τις προσπάθειες του ΓΓ του οργανισμού Κόφι Ανάν, και διαβεβαίωσε ότι ως Ιρλανδική Προεδρία ''θα κάνουμε ότι μπορούμε και θα εφαρμόσουμε τις αρχές που πάντοτε διέπουν την ΕΕ''.

    ''Οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και αίσια κατάληξή τους θα αποβεί προς όφελος όλων στην Κύπρο'', είπε ο κ. Ρος.

    Γκούντερ Φερχόιγκεν - Ευρωκοινοβούλιο - Κυπριακό ------------------------------------------------ Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγεκν κάλεσε χθες τις δυο κοινότητες της Κύπρου να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται για λύση του Κυπριακού και να στείλουν μήνυμα προθυμίας για συμφιλίωση και ειρήνη.

    Στο πλαίσιο συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου της έκθεσης Ελμαρ Μπροκ σχετικά με την έκθεση προόδου όσον αφορά το βαθμό προετοιμασίας για ένταξη στην ΕΕ των δέκα νέων κρατών, ο κ. Φερχόιγκεν τόνισε την ανάγκη για δημιουργία μιας νέας Κύπρου με μια φωνή, με αποτελεσματική εκπροσώπηση στα διεθνή φόρα και με ισχυρές κεντρικές δομές που να μπορούν να εφαρμόζουν και το κοινοτικό κεκτημένο.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, μιλώντας μέσω διερμηνέα, τόνισε πως είναι η ΕΕ που αναζωογόνησε τη διαδικασία για διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και έδωσε τα μέσα στο ΓΓ των ΗΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών.

    Ο κ. Φερχόιγκεν, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΕ έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα τη λύση του Κυπριακού, είπε ότι η Ενωση παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια υποστηρίζοντας με εκπροσώπους της τη διαπραγματευτική ομάδα του ΟΗΕ στις συνομιλίες.

    Η ΕΕ έχει εκπληρώσει όλα όσα της ζητήθηκαν και βρίσκεται σε εντατικές και συνεχείς διαβουλεύσεις αναφορικά με την πορεία των συνομιλιών.

    Ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι άρχισε και η προετοιμασία της τ/κ κοινότητας για τη διεύρυνση έστω και καθυστερημένα και αυτό εξαιτίας της στάσης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα υιοθετήσει κανονισμούς για την άρση στους περιορισμούς διακίνησης στο νησί καθώς και την τουρκική γλώσσα.

    Ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι εάν το ζήτημα επιλυόταν μέχρι την 1η Μαϊου θα αποτελούσε απόδειξη πως η διεύρυνση όχι μόνο προλαβαίνει αλλά και επιλύει καταστάσεις.

    Στην παρέμβασή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για το επίτευγμα της διεύρυνσης με δέκα νέα μέλη, προσθέτοντας ωστόσο ότι πίσω από αυτή την ικανοποίηση κρύβεται μια ανησυχία η οποία πηγάζει από το γεγονός ότι το θέμα της διεύρυνσης τώρα γίνεται κύριο ζήτημα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Ζακ Πόος - Κυπριακό - Ευρωκοινοβούλιο ------------------------------------- Πρόσφατες δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς όσον αφορά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν μοιραία οδηγούν τις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών σε αποτυχία, δήλωσε χθες ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ο εισηγητής για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Ζακ Ποος.

    Κατά τη συζήτηση της έκθεσης παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το βαθμό προετοιμασίας για ένταξη στην ΕΕ των δέκα νέων κρατών μελών, ο κ. Ποος, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε πως ''η εντύπωση που υπάρχει για το υψηλό επίπεδο ευθυγράμμισης της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο στους διάφορους τομείς χαλάει εξαιτίας της μη μεταφοράς του κεκτημένου στα κατεχόμενα και του αδιεξόδου στις διακοινοτικές συνομιλίες.''

    Ο κ. Ποος είπε πως κύρια αιτία για το αδιέξοδο στις συνομιλίες είναι ότι οι βασικοί διαπραγματευτές των Τ/Κ, και κυρίως ο Ραούφ Ντενκτάς, παρά το ότι οι συνομιλίες διεξάγονται στη βάση του σχεδίου Ανάν συνεχίζουν να μην αντιλαμβάνονται και να μην αποδέχονται ότι συζητούν για μια χώρα, αδιαίρετη και ανεξάρτητη.

    ''Αυτή η χώρα μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ μόνο εάν αποκτήσει σύνταγμα το οποίο θα της προσδώσει μια διεθνή, ενιαία προσωπικότητα και ομοσπονδιακό θεσμικό όργανο, το οποίο θα είναι αρμόδιο να ενεργεί εντός της Ενωσης'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Ποος, σημειώνοντας ότι ο ΟΗΕ έχει κάποιους μηχανισμούς ανάκτησης του χαμένου εδάφους, αναφέρθηκε στις διευρυμένες διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσει η Τουρκία να άρει αυτό το εμπόδιο.

    Ο κ. Ποος είπε ότι στις 20 Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί στις δυο κοινότητες δημοψήφισμα για τη λύση του Κυπριακού, η συντριπτική πλειοψηφία των ΤΚ να ψηφίσει υπέρ του σχεδίου Ανάν και τότε θα μπει στο χρονοντούλαπο η διχαστική στάση του κ. Ντενκτάς.

    Ο κ. Ποος και ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν εξέφρασαν την ευχή ΕΚ και ΤΚ να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού.

    Υπουργός Εξωτερικών - Πρεσβευτής ΗΠΑ ------------------------------------ Οι Κύπριοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους και να αναπτερώσουν τις ελπίδες τους, δήλωσε χθες ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, ερωτηθείς για τις ανησυχίες που εκφράζουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι σε σχέση με το σχέδιο Ανάν.

    Ο κ. Κλόσσον προέβη σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος επεσήμανε πως η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί σκληρή στάση στις συνομιλίες.

    Κόλιν Πάουελ - Κυπριακό ----------------------- Την εκτίμηση ότι οι Κύπριοι θα ψηφίσουν υπέρ μιας λύσης στην οποία θα καταλήξουν οι ηγέτες τους και η οποία θα στηρίζεται σθεναρά από τη διεθνή κοινότητα, εξέφρασε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, προσθέτοντας ότι εάν συμφωνηθεί μια λύση που φαίνεται δίκαιη, τότε και οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα πρέπει να δώσουν κάτι και να πάρουν κάτι.

    Οι τοποθετήσεις Πάουελ έγιναν κατά τη διάρκεια κατάθεσής του προχθές ενώπιον υποεπιτροπής της επιτροπής κονδυλίων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Βίλιερς - Δηλώσεις Στρο - Κύπρος - ΕΕ ------------------------------------- Η συντηρητική Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Τερέζα Βίλιερς με επιστολή της προς το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο τον καλεί να ανακαλέσει τη δήλωση που έκανε σε συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι η τουρκική κατοχή εμποδίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου να ελέγχει όλη την επικράτεια της νήσου.

    Ο κ. Στρο στις 3 Μαρτίου φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN Turk ότι σε περίπτωση αρνητικής απάντησης των Ε/Κ στο δημοψήφισμα για τη λύση του Κυπριακού βάσει του σχεδίου Ανάν, τότε οι Ε/Κ θα εκπροσωπούν στην ΕΕ μόνο το νότιο μέρος της Κύπρου.

    Χριστόφιας - Οζγκιούρ --------------------- Ο Γραμματέας Εξωτερικών Σχέσεων του τ/κ κόμματος Ενωμένη Κύπρος Οζκέρ Οζγκιούρ δήλωσε χθες ότι θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να λάβει το μήνυμα ότι η αρνητική φωνή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν αντιπροσωπεύει την φωνή των Κυπρίων.

    Ο κ. Οζγκιούρ προέβη στην δήλωση αυτή μετά από συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ με τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Χριστόφιας και αντιπροσωπεία των δύο κομμάτων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι τα δύο κόμματα θεωρούν ότι είναι καλύτερο όσον το δυνατό οι ξένοι να παραμείνουν εκτός διαδικασίας και να μην έχουν αποφασιστικό ρόλο στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Κλεάνθους - Οζγκιούρ --------------------- Την κοινή θέση ότι η λύση του Κυπριακού δεν πρέπει να επιβληθεί από τρίτους, αλλά να εκφράζει την ελεύθερη βούληση ολόκληρου του κυπριακού λαού, εξέφρασαν χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους και ο Γραμματέας Εξωτερικών Σχέσεων του τ/κ κόμματος Ενωμένη Κύπρος Οζκέρ Οζκιούρ, σε σημερινή συνάντηση.

    Ο κ. Κλεάνθους χαρακτήρισε πολύ ουσιαστική τη συζήτηση που είχαν αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια για λύση του Κυπριακού πρέπει να εξαντληθεί μέχρι τέλους, ούτως ώστε να επιτευχθεί λύση που να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους.

    ''Καταλήξαμε στο κοινό συμπέρασμα ότι πρέπει, στο αποτέλεσμα που θα επιτευχθεί μέσα από τις διαπραγματεύσεις, να αποτυπωθεί πραγματικά η έκφραση της ελεύθερης βούλησης ολόκληρου του κυπριακού λαού'', δήλωσε ο κ. Κλεάνθους, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κοινή γνώμη πρέπει να ενημερώνεται σωστά.

    Ομήρου - Ακιντζί ---------------- Το σχέδιο Ανάν είναι ένα καλό ισοζυγισμένο σχέδιο χωρίς να είναι η Βίβλος ή το Κοράνι που δεν μπορεί κάποιος να το αγγίξεις, δήλωσε ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας πως οι δύο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν από κοινού σε τροποποιήσεις χωρίς να γίνεται λόγος ότι η μια πλευρά είναι σωστή στις απαιτήσεις της και η άλλη λανθασμένη.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ''αν οι δύο πλευρές προσεγγίσουν το πρόβλημα υπό αυτή τη γωνία, τότε υπάρχει χρόνος να επιτευχθούν αμοιβαίες τροποποιήσεις που στο τέλος θα ικανοποιούν περισσότερο τις δύο κοινότητες''.

    Ο κ. Ομήρου είπε πως κοινή διαπίστωση είναι ότι αυτή η περίοδος είναι δυνατό να καθορίσει το μέλλον του κυπριακού λαού αν τελικά μέσα από τη διαπραγματευτική διαδικασία διαμορφωθούν προϋποθέσεις για την επίτευξη λύσης.

    Ταλάτ - Σερντάρ Ντενκτάς - Κωνσταντινούπολη ------------------------------------------- Ο λεγόμενος Πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών, Σερντάρ Ντενκτάς, μετέβησαν χθες το βράδυ στην Κωνσταντινούπολη για εκτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    Ταλάτ και Ντενκτάς αναμένεται να επιστρέψουν στα κατεχόμενα σήμερα το βράδυ.

    Ε/Κ - Τ/Κ γυναίκες - Δικοινοτική πορεία - Ψήφισμα - ΓΓ ΟΗΕ ---------------------------------------------------------- Ψήφισμα προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με το οποίο εκφράζουν τη θέληση τους να συνεχίσουν να εργάζονται για την επανένωση της Κύπρου και την επικράτηση διαρκούς ειρήνης, επέδωσαν χθες σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες γυναίκες, μέλη γυναικείων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

    Νωρίτερα, οι γυναίκες με το σύνθημα ''Ειρήνη-Επανένωση-Ισότητα'' πραγματοποίησαν συμβολική δικοινοτική πορεία κατά την οποία διατράνωσαν τη θέληση τους για λύση και επανένωση της Κύπρου.

    Απευθυνόμενες στον κ. Ανάν αναφέρουν στο ψήφισμά τους ότι παρακολουθούν με αγωνία , αλλά και με ελπίδα και υποστηρίζουν τις εντατικές εργασίες και τη συμβολή του ΓΓ για την εξεύρεση μιας λειτουργικής λύσης με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Οι Ε/Κ και οι Τ/Κ γυναίκες αναφέρουν επίσης πως θα συνεχίσουν το κοινό τους αγώνα για την εδραίωση μιας διαρκούς ειρήνης και επαναπροσέγγισης.

    ''Τονίζουμε άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα μας για μια χώρα αποστρατικοποιημένη και αφοπλισμένη. Διδασκόμενες από τα τραύματα που ζήσαμε στο παρελθόν και διαμορφώνοντας το μέλλον μας από την αρχή, αντιλαμβανόμενες τις διάφορες μας ως πλούτο, πρέπει να δημιουργήσουμε το μέλλον μας μαζί, ένα μέλλον μέσα σε συνθήκες ειρήνης για να μη ζήσουμε ξανά τις πίκρες που ζήσαμε στο παρελθόν'', σημειώνουν στο ψήφισμα τους.

    Αναφέρουν επίσης πως ''στην περίοδο αυτή, όπου διανύουμε πολύ σημαντικές και κρίσιμες στιγμές για το μέλλον της κοινής μας πατρίδας, εμείς ως μητέρες, σύζυγοι, αδελφές ενώνουμε για άλλη μια φορά τις δυνάμεις μας για ''Ειρήνη-Επανένωση-Ισότητα''.

    ''Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας που προωθεί την ειρήνη και την ισότητα, εμείς οι μητέρες της Κύπρου εκφράζουμε την επιθυμία μας να ζήσουμε μαζί ειρηνικά στη κοινή μας πατρίδα. Ως Κύπριες μητέρες μιλάμε όλες μαζί με μια φωνή με σκοπό να τονίσουμε πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα με τόλμη και αποφασιστικότητα για να δημιουργήσουμε ένα ωραίο μέλλον για τα παιδιά μας, μαζί με την ευρωπαϊκή οικογένεια σε μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρο'', προσθέτουν στο ψήφισμα τους οι Ε/Κ και οι Τ/Κ γυναίκες.

    Κύπρος - Αρχαιότητες - Μόναχο - Αγωγή ------------------------------------- Καταχωρήθηκε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, της Εκκλησίας των Μαρωνιτών και της Εκκλησίας των Αρμενίων, κατόπιν οδηγιών του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, αστική αγωγή στο Επαρχιακό Δικαστήριο του Μονάχου για την ανάκτηση των κλεμμένων κυπριακών αρχαιοτήτων που, από το 1997, βρίσκονται υπό τη φύλαξη των Βαυαρικών Αρχών.

    Οι αρχαιότητες αυτές βρέθηκαν από τη Βαυαρική Αστυνομία κρυμμένες ανάμεσα σε τοίχους και κάτω από τα πατώματα δύο διαμερισμάτων του Τούρκου Αϊντίν Ντικμέν στο Μόναχο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μεταξύ των ευρημάτων περιλαμβάνονται θρησκευτικές εικόνες, τμήματα μωσαϊκών και τεμάχια βυζαντινών τοιχογραφιών μεγάλης ιστορικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής αξίας.

    Μεικτή Κοινοβ. Επιτροπή ΕΕ-Κύπρου - Σύνοδος στη Λευκωσία -------------------------------------------------------- Στις 16 και 17 Μαρτίου πραγματοποιείται, στη Λευκωσία, η τελευταία σύνοδος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (ΜΚΕ) Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου, η οποία στη συνέχεια θα τερματίσει τις εργασίες της υπό το φως της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου.

    Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο υπό τους δύο συμπροέδρους της ΜΚΕ, της Γερμανίδας ευρωβουλευτή Μέχτιλντ Ρότε και του βουλευτή Νίκου Κλεάνθους, προέδρου της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης - Μόσχα - Εκλογές ------------------------------------------------ Ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) βουλευτής Δώρος Χριστοδουλίδης, αναχωρεί σήμερα για τη Μόσχα, ως μέλος της Ad Hoc Επιτροπής της ΚΣΣΕ για την Παρακολούθηση των Προεδρικών Εκλογών στη Ρωσική Ομοσπονδία, οι οποίες θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή.

    Υπουργός Εσωτερικών - Διαρθρωτικά Ταμεία --------------------------------------- Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου ανακοίνωσε χθες ότι μέσω του Προγράμματος για το Στόχο ΙΙ των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος θα δικαιούται να αντλήσει κοινοτικούς πόρους οι οποίοι για το Στόχο ΙΙ θα είναι 58.69 εκ. ευρώ, από τα οποία 28.02 εκ. ευρώ αποτελούν συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υπόλοιπο από εθνικούς πόρους.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι ''το πρόγραμμα για τις περιοχές του Στόχου 2 στοχεύει στην ανάπτυξη των αστικών και αγροτικών περιοχών''.

    Επεσήμανε πως ''ο πληθυσμός που θα επωφεληθεί από το πρόγραμμα αντιστοιχεί σε 31% του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου, δηλαδή περίπου 215.000 χιλιάδες άτομα''.

    ''Στην αγροτική περιοχή'', πρόσθεσε, ''περίπου 167.500 άτομα και στην αστική περιοχή Δήμοι Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου- περίπου 47.500 άτομα''.

    Σε περίπτωση λύσης του κυπριακού προβλήματος, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως ολόκληρη η Κύπρος θα δικαιούται χρηματοδότηση από το ταμείο του προγράμματος για τον Στόχο 1, που αντιστοιχεί στο 70% των συνολικών χρηματοδοτήσεων των Διαρθρωτικών Ταμείων.

    Ανέφερε, εξάλλου, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε ήδη πρόθεση για παροχή ειδικής βοήθειας, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, ύψους 206 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2004 μέχρι 2006.

    Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος ---------------------------- Αναστροφή της πτωτικής τάσης των δύο προηγούμενων συναντήσεων σημειώθηκε χθες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με το Γενικό Δείκτη να επανακάμπτει στο επίπεδο των 87 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,6%, κλείνοντας στις 87,23 μονάδες. Μικρή αύξηση παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στις 931 χιλιάδες λίρες, λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τα Χρεόγραφα της Ελληνικής και της Λαϊκής Τράπεζας.

    [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [07] (Κ) Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Πρόεδρος - Αθήνα - Βρυξέλλες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί το Σάββατο το βράδυ για την Αθήνα όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν.

    Την Κυριακή στις 10.00 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και στις 11.00 με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Στις 16.00 θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στις 17.00 με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στις 17.30 με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ της Κυριακής.

    Ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως το Σάββατο δεν θα πραγματοποιηθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά την Παρασκευή το απόγευμα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με αρχηγούς κομμάτων για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τους χειρισμούς στην πορεία των συνομιλιών, κάτι που, όπως είπε, θα συνεχιστεί.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Συνέδριο ΠΕΟ

    Είναι ακόμη πρόωρο και παρακινδυνευμένο να εξαχθούν τελικά και ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, παρόλο που οι περισσότερες θέσεις που προβάλλονται από την τουρκική πλευρά βρίσκονται εκτός της φιλοσοφίας και των παραμέτρων του Σχεδίου Ανάν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια σύνοδο του 24ου Συνεδρίου της ΠΕΟ, που διάβασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι εκείνο που μπορεί να επαναλάβει σε αυτή τη λεπτή και σημαντική χρονική συγκυρία είναι πως η ε/κ πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της να συνεχίσει να εργάζεται το ίδιο θετικά, δημιουργικά και εποικοδομητικά με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση του Σχεδίου Ανάν, για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    ''Μιας λύσης που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των Τ/Κ και να τους επιτρέπει να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα που αναμένουμε να αποκτήσουμε με την ένταξή μας στην ΕΕ, μέσα στα πλαίσια μιας επανενωμένης Κύπρου, που θα μπορεί να εφαρμόσει αποτελεσματικά το ευρωπαϊκό κεκτημένο για όλους τους Κύπριους νόμιμους πολίτες και να μην προκαλεί προβλήματα στους θεσμούς και τα όργανα της ΕΕ'', πρόσθεσε.

    [09] (Κ) Γιώργος Παπανδρέου - Αλβαρο ντε Σότο

    [10] (Κ) Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνομιλίες

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν παίζει το παιγνίδι που εφαρμόζει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών, αναβαθμίζοντας τις απαιτήσεις της και υποχωρώντας σε κάποια θέματα να απαιτεί και υποχωρήσεις από την ε/κ πλευρά, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν.

    [11] (Κ) Μολυβιάτης - Ντε Σότο - Συνάντηση (1)

    Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στις διαπραγματεύσεις ούτε και υπάρχει σχέδιο β' στην περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες, επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, μετά την συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Πέτρο Μολυβιάτη.

    Ο κ. ντε Σότο είπε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, αλλά σημείωσε πως όλοι οι Κύπριοι έχουν την υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι οποίες έχουν δεσμευθεί με την συμφωνία της Νέας Υόρκης.

    Η συνάντηση διήρκεσε λίγο πέραν της μιας ώρας, ενώ αμέσως μετά ο

    [12] (Κ) Κυπριακό - Συνομιλίες - Τουρκική στάση

    Οι απευθείας συνομιλίες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό αναμένεται να εισέλθουν σε μια εντατική διαδικασία, νοουμένου ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα υποβάλει τις δικές της προτάσεις για τα υπό συζήτηση θέματα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

    [13] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Νέες αγορές - Εξαγγελία

    Τη λειτουργία των τριών νέων αγορών Κύρια, Παράλληλη και Εναλλακτική καθώς και το στρατηγικό σχέδιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) εξαγγέλλει το αργότερο σε μια εβδομάδα το Συμβούλιο το ΧΑΚ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Ακης Κλεάνθους, προσθέτοντας ότι απώτερος στόχος του Συμβουλίου είναι οι τρεις αγορές να αρχίσουν τη λειτουργία τους τον ερχόμενο Μάιο.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι με το στρατηγικό σχεδιασμό τίθεται σε εφαρμογή ''ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για το Χρηματιστήριο με στόχο να καταστεί το ΧΑΚ ευέλικτο και ανταγωνιστικό'' στο νέο περιβάλλον που καλείται να λειτουργήσει.

    [14] (Κ) Μολυβιάτης - Πάουελ - Συνάντηση με Ντε Σότο

    Αθήνα και Αγκυρα αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα συνομιλίες σε υπηρεσιακό επίπεδο για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στην Κύπρο, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης.

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,06  (-0,19)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    486.206
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    377.362    376,84  ( 0,30)
    FTSE Med 100 **                             6.450,36  ( 0,34)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    356.311    108,98  (-0,12)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     14.719     75,07  (-0,28)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.351     17,30  ( 0,41)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     19.694     55,91  (-1,24)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.196     56,95  (-1,09)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      5.223     23,70  (-1,41)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     19.318     71,62  ( 0,24)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.540      3,11  ( 1,30)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     14.146     10,54  ( 0,76)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     10,60  (-2,30)
    Ξενοδοχεία                    £      4.195     35,98  ( 1,27)
    Αλλες Εταιρείες               £     35.628     70,67  (-0,53)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες

    Το ιδιαίτερα σήμερα μικρό επενδυτικό ενδιαφέρον είχε ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να παρουσιάσει στενό εύρος διακύμανσης, παραμένοντας στη μεγαλύτερη διάρκεια της χρηματιστηριακής συνάντησης σε αρνητικό έδαφος. Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου έκλεισε στις 87,06 μονάδες, σημειώνοντας οριακές απώλειες της τάξης του 0,2%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε μόλις στις 486 χιλιάδες λίρες, επίπεδο που αποτελεί το χαμηλότερο από τις 29 περασμένου Ιανουαρίου.

    [17] (Κ) Μολυβιάτης - Ντε Σότο - Συνάντηση (2)

    Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στις διαπραγματεύσεις ούτε και υπάρχει σχέδιο β', δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, μετά την συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη.

    Ο κ. ντε Σότο είπε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, αλλά σημείωσε πως όλοι οι Κύπριοι έχουν την υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι οποίες έχουν δεσμευθεί με την συμφωνία της Νέας Υόρκης.

    [18] (Κ) ΣτΕ - Μακρής - Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

    Η Επιτροπή Μονίμων Αντιπρόσωπων του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέλεξε τον πρέσβη επί τιμή Νίκο Μακρή ως μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που προβλέπεται από το Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές γλώσσες.

    [19] (Κ) Ολομέλεια - Βομβιστικές επιθέσεις - Ισπανία - Μονόλεπτη σιγή

    [20] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Τα μέρη στο Κυπριακό προχωρούν αργά στις συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα επιμείνουν στο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε.

    [21] (Κ) Γκιουλ - Κυπριακό

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ δήλωσε σήμερα πως δεν νομίζει ότι οι εκλογές και η ανάδειξη νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα θα προκαλέσουν καθυστέρηση στην διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη στην Τουρκία του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς, ο κ. Γκιουλ είπε πως είναι φυσικό να γίνονται συχνές επαφές και να ανταλλάσσονται απόψεις σε σχέση με την πρόοδο του Κυπριακού.

    [22] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκθεση Μπροκ - Κύπρος

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε το στόχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου, ενώ εκτιμά ότι η απουσία συμφωνίας στο Κυπριακό θα μπορούσε να αποτελέσει μείζον εμπόδιο στις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας.

    Το κεφάλαιο για την Κύπρο, που ετοίμασε ο εισηγητής για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Ζακ Ποος, αποτελεί μέρος της έκθεσης του Γερμανού Ευρωβουλευτή Ελμαρ Μπροκ για την προετοιμασία των 10 προσχωρουσών χωρών, η οποία υιοθετήθηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής με 382 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 14 αποχές.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ισπανία - Συλλυπητήριο μήνυμα

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε σήμερα συλλυπητήριο μήνυμα προς την Πρόεδρο της Ισπανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Luisa Fernanda Rudi και τον Πρόεδρο της Ισπανικής Γερουσίας, Juan Jose Lucas για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων σε τρένα στην Μαδρίτη.

    [24] (Κ) Γουέστον - "Ζαμάν" - Κυπριακό

    [25] Υπουργείο Εξωτερικών - Ισπανία - Επιθέσεις - Καταδίκη

    Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει κατάφωρα τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο αρκετών αθώων ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

    [26] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Σουηδίας - Διαπιστευτήρια

    Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι προσηλωμένη στις αρχές της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς μόνιμες εκπτώσεις, ενώ οποιεσδήποτε μεταβατικές διευθετήσεις θα πρέπει να είναι περιορισμένες σε αριθμό και διάρκεια, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του Πρεσβευτή της Σουηδίας στην Κύπρο με έδρα τη Στοκχόλμη Ingemar Lindahl.

    Κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ακόμη πως η Κυπριακή Κυβέρνηση εκτιμά πολύ την υποστήριξη που παρέχεται από την Κυβέρνηση της Σουηδίας στη δύσκολη πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 11 March 2004 - 18:49:21 UTC