Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 23η αγωνιστική
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - ΑΕΛ - Νίκη
  • [03] (Κ) Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Αγώνες - Αποτελέσματα
  • [04] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Χαβιέρ Σολάνα
  • [05] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Εκδήλωση
  • [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Βερολίνο - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δηλώσεις
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Ουγγαρίας - Δήμαρχος Λευκωσίας
  • [11] (Κ) Ούγγρος Πρόεδρος - Τελετή αναχώρησης - Προεδρικό
  • [12] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [13] (Κ) Κατεχόμενα - Δημοσκόπηση - Σχέδιο Ανάν
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΕΚΑ - 12ο Παγκύπριο Συνέδριο
  • [15] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)
  • [16] (Κ) Καραμανλής - Βουλή - Προγραμματικές Δηλώσεις
  • [17] (Κ) ΔΗΚΚΙ- Αναστολή λειτουργίας
  • [18] (Κ) Ντενκτάς - Κυπριακό - Συνομιλίες - Ελβετία

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 23η αγωνιστική

    Πέντε αγώνες διεξάγονται σήμερα στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας Ανδρών.

    Η Ανόρθωση φιλοξενεί στο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' την ΑΕΛ, ο Απόλλωνας αντιμετωπίζει στο Τσίρειο την ΑΕΚ, ο Διγενής συγκρούεται στο Μακάρειο με την Ομόνοια, ο Εθνικός Αχνας φιλοξενεί στο Δασάκι την Δόξα και ο Ονήσιλος αντιμετωπίζει στο Παραλίμνι την Αθλητική Ενωση Πάφος.

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - ΑΕΛ - Νίκη

    Το πλεονέκτημα της έδρας επανέκτησε η ΑΕΛ, ύστερα από την χθεσινοβραδινή νίκη της επί του ΑΠΟΕΛ στη Λευκωσία με 70 56 στο πλαίσιο των πλέι οφ του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών.

    Μετά το αποτέλεσμα αυτό, ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ έχουν από μία νίκη στους μεταξύ τους αγώνες. Η ομάδα που θα πετύχει πρώτη τρεις νίκες θα προκριθεί στον τελικό της διοργάνωσης.

    [03] (Κ) Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Αγώνες - Αποτελέσματα

    Τέσσερις αγώνες διεξήχθησαν χθες στο πλαίσιο της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας.

    [04] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Χαβιέρ Σολάνα

    [05] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Εκδήλωση

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει και δεν μπορεί να μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με συνομιλητή ή συνομιλητές που δεν δεσμεύουν την τουρκοκυπριακή πλευρά, ανέφερε χθες βράδυ στη Λεμεσό ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου να μεταβεί τελικά την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελβετία για τις διευρυμένες συνομιλίες και οι νέες δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν προτίθεται να μεταβεί στην Ελβετία είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Υπό όρους μετάβαση στην Ελβετία'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει τελικά την Τρίτη στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας υπό όρους για τις διευρυμένες συνομιλίες, καθώς θα ζητήσει και εγγράφως από τα Ηνωμένα Εθνη να διασφαλίσει ότι ο εκπρόσωπος της τ/κ πλευράς θα είναι εξουσιοδοτημένος να διαπραγματευτεί και να λάβει αποφάσεις. Σε άλλη είδηση γράφει πως το μουσικό κομμάτι που επέλεξε η αρμόδια τεχνική επιτροπή ως εθνικό ύμνο της επανενωμένης Κύπρου είναι ευρωπαϊκό από πλευράς επιρροών τεχνοτροπίας και παράδοσης.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Διαδικασία ελβετικού Ντέιτον'' γράφει ότι εξασκούνται ασφυκτικές πιέσεις τόσο προς την ε/κ πλευρά, όσο και προς την Ελλάδα από διάφορες χώρες και ειδικά τις ΗΠΑ, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι στη δεύτερη φάση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού που θα διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Λουκέρνη της Ελβετίας, θα υπάρξει συμφωνία. Αλλού αναφέρεται σε τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενήργησε το γραφείο οικονομικών και στατιστικών μελετών economarket σε δείγμα 582 ατόμων η οποία καταδεικνύει πως το 70% των προσφύγων θα ψηφίσουν ''όχι'' στο σχέδιο Ανάν, το 62,5% εμπιστεύεται τις κινήσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου, ωστόσο πέραν του 66% θεωρεί ακατάλληλο το χρόνο των συνομιλιών.

    Ο ''Πολίτης'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Τον Ντενκτάς ουκ ελάττω παραδώσω'' αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο αποφάσισε πως η επίσημη ε/κ πλευρά συνομιλεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και εάν αυτός δεν μεταβεί στη Λουκέρνη, τότε ο αντικαταστάτης του όποιος και να είναι- οφείλει να παρουσιάσει γραπτή εξουσιοδότηση του Τ/Κ ηγέτη ότι μπορεί να πάρει αποφάσεις. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει πως το Υπουργείο Εσωτερικών θα αναμένει την έκβαση των διευρυμένων συνομιλιών στη Λουκέρνη της Ελβετίας προτού προχωρήσει στη διαμόρφωση του ψηφοδελτίου που θα χρησιμοποιηθεί στο δημοψήφισμα της 20ης Απριλίου στην ε/κ κοινότητα.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Πάμε μεν στην Ελβετία αλλά.....'' γράφει ότι η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να εγκλωβισθεί σε σενάρια και παγίδες τύπου Κοπεγχάγης όπου η τουρκική πλευρά παρουσιάσθηκε για διαπραγμάτευση με πρόσωπο το οποίο δεν είχε καμία εξουσιοδότηση να δεσμευθεί σε συμφωνία. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι επεσήμανε στην εφημερίδα τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις ενώ ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μπέρτι Αχερν δήλωσε ότι ''συνεχιζόμαστε να εργαζόμαστε στενά με τα ΗΕ προσπαθώντας να επιτύχουμε μια κατάσταση στην οποία θα αποδεχθούμε μια Κύπρο στην ΕΕ μέχρι την 1η Μαΐου''.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Με θετικό πνεύμα'' αναφέρεται στο μήνυμα που έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δια του Εκπροσώπου της κυβέρνησης ότι η ε/κ πλευρά θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε στη Νέα Υόρκη και το ίδιο αναμένει και από την τ/κ πλευρά. Σε άλλη είδηση γράφει πως τα Ηνωμένα Εθνη ευελπιστούν ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο, όπως επίσης η Ελλάδα και η Τουρκία, θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα, όσον αφορά τη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, έτσι ώστε να εξευρεθεί λύση και το νησί να ενταχθεί στην ΕΕ ενωμένο το Μάιο.

    Ο ''Νέος Τύπος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Η ευθύνη του Προέδρου'' δημοσιεύει ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στην οποία υπογραμμίζεται ότι ''δεν χωράνε αστεία ούτε και αυτοσχεδιασμοί με την υπογραφή που θα διαλύσει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα δεσμεύει το βίο μας εις το διηνεκές''. Αλλού γράφει ότι ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, δήλωσε στην εφημερίδα ότι ''το νεοσύστατο τ/κ συνιστών κράτος σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού δεν είναι σε θέση να απορροφήσει τα κονδύλια που θα παραχωρήσει η ΕΕ αφού δεν θα έχει τους μηχανισμούς εκείνους και τους ανεξάρτητους οργανισμούς που η Ενωση απαιτεί για να απελευθερώσει κονδύλια''.

    [07] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Βερολίνο - Κυπριακό

    Για τη μέχρι τώρα πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων, για τις θέσεις και την εποικοδομητική στάση που τηρεί η ε/κ πλευρά, η οποία παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία της Νέας Υόρκης, ενημέρωσε τους συνομιλητές του κατά την επίσκεψη του στο Βερολίνο, ως ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Καζαμίας είπε πως μοναδικός στόχος των θεμάτων που εγείρει η ε/κ πλευρά είναι η επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, εναρμονισμένης με τον ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Δηλώσεις ------------------------- Την απόφαση όπως η ε/κ πλευρά ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που ανέλαβε στην Νέα Υόρκη, έλαβε σε χθεσινή τρίωρη συνεδρία του το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, η ε/κ πλευρά αναμένει ότι και η τ/κ κοινότητα θα ανταποκριθεί ανάλογα.

    ''Το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας αποφάσισε σήμερα ότι η δική μας πλευρά θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν στην Νέα Υόρκη. Αναμένουμε ότι και η τ/κ κοινότητα θα ανταποκριθεί ανάλογα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναλάβει δεσμεύσεις εκεί και τώρα, όπως ζητεί ο ΓΓ του ΟΗΕ'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς πως θεωρεί η κυβέρνηση ότι και η τ/κ κοινότητα θα μπορεί να αναλάβει αυτές τις δεσμεύσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συνέστησε όπως ''αναμένουμε τις εξελίξεις''.

    Στη συνεδρία συμμετείχαν από το ΑΚΕΛ οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης, από το ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, από το ΔΗΚΟ οι Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης, από το ΚΣ ΕΔΕΚ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, από τους Νέους Ορίζοντες οι Νίκος Κουτσού και Στράτος Παναγίδης, από τους ΕΔΗ οι Γιώργος Βασιλείου και Μιχάλης Παπαπέτρου, από το ΑΔΗΚ οι Ντίνος Μιχαηλίδης και Εντουϊν Ιωσηφίδης και από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οι Γιώργος Περδίκης και Ντίνος Πασπαλίδης.

    Στη συνεδρία συμμετείχαν επίσης ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής και ο Διευθυντής του διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής.

    Εκπρόσωπος ΟΗΕ - Κυπριακό - Δήλωση -------------------- Τα Ηνωμένα Εθνη ευελπιστούν ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο, όπως επίσης η Ελλάδα και η Τουρκία θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα όσον αφορά τη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, έτσι ώστε να εξευρεθεί λύση και το νησί να ενταχθεί στην ΕΕ ενωμένο τον Μάιο.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ, οι συνομιλίες που πραγματοποιούνται, «όπως γνωρίζετε, είναι εντατικές» και τα Ηνωμένα Εθνη προβαίνουν σε όσον το δυνατό λιγότερες δηλώσεις.

    Αναφέρθηκε επίσης και στην επίσκεψη του Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι παρευρέθηκε στις συνομιλίες για λίγες ημέρες και έκανε μερικές δηλώσεις στους δημοσιογράφους αλλά όχι επί ουσίας.

    «Η δράση είναι εκεί, η πόρτα είναι ανοικτή. Ευελπιστούμε ότι τα δύο μέρη, όπως επίσης η Ελλάδα και η Τουρκία θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στη συμφωνία του Φεβράρη και θα φέρουν σε αίσιο τέλος αυτό το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και 40 χρόνια ώστε η Κύπρος να μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ ενωμένη. Αυτός είναι ο στόχος μας», κατέληξε.

    Ντενκτάς - Κυπριακό - Συνομιλίες - Ελβετία -------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε χθες εκ νέου ότι δεν θα μεταβεί στην Ελβετία για τις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, είπε ότι η μη μετάβασή του στην Ελβετία δεν θα επηρεάσει τις συνομιλίες που θα διεξαχθούν εκεί την ερχόμενη εβδομάδα.

    Είπε επίσης ότι αν επιτευχθεί συμφωνία με την οποία ο ίδιος δεν συμφωνεί, και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι θετικό, τότε θα πρέπει να παραιτηθεί.

    Οπως είπε, αν τα μέρη καταφέρουν στην Ελβετία αυτό που δεν κατάφερε ο ίδιος στην Κύπρο, τότε όλοι θα είναι ευτυχισμένοι.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι αν δεν καταφέρουν κάτι τέτοιο, τότε δεν θα πρέπει να επιστρέψουν με συνθήματα επιτυχίας. ''Θα πρέπει να πουν στον λαό την αλήθεια'', πρόσθεσε.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι μαζί με την Τουρκία θα μπορέσουν να πουν τις πραγματικότητες, κατά την έκφρασή του.

    Ο Τ/Κ ηγέτης είπε επίσης ότι του διαβιβάστηκε αίτημα από την ε/κ πλευρά όπως αφαιρεθεί η τουρκική σημαία που βρίσκεται βαμμένη στην πλαγιά του Πενταδακτύλου. ''Δεν έχουν δικαίωμα να επέμβουν όσον αφορά τη σημαία μας. Είναι ένα πολύ παράξενο αίτημα. Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον'', είπε.

    Σερντάρ Ντενκτάς - Διάσκεψη Τύπου ------------------------------- Νωρίτερα χθες, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων Σερντάρ Ντενκτάς κάλεσε τον πατέρα του Ραούφ Ντενκτάς να αναθεωρήσει την απόφασή του να μην μεταβεί στην Ελβετία για τις διευρυμένες συνομιλίες.

    Σε διάσκεψη Τύπου που έδωσε στα κατεχόμενα ως ηγέτης του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος, ο υιός Ντενκτάς είπε πως η Τουρκία, η λεγόμενη κυβέρνηση στα κατεχόμενα και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς πρέπει να συμφωνήσουν και να εμμείνουν στις προτεραιότητες των απαιτήσεων της τ/κ πλευράς.

    Πρόσθεσε πως εάν δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν σε αυτές τις προτεραιότητες το Δημοκρατικό Κόμμα θα αποφασίσει εάν θα πάει ή όχι (ως εταίρος στη λεγόμενη κυβέρνηση) στις συνομιλίες στην Ελβετία.

    Ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε επίσης πως ο Ραούφ Ντενκτάς θα πρέπει να αναθεωρήσει την απόφασή του να μην μεταβεί στις συνομιλίες μετά την ανακοίνωση από τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας ότι θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες.

    Ο υιός Ντενκτάς είπε επίσης πως η μη παρουσία του Ραούφ Ντενκτάς στις συνομιλίες στην Ελβετία θα αποδυναμώσει την τ/κ αντιπροσωπεία στις συνομιλίες.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ομιλία - Πρόεδρος Ουγγαρίας ------------------- Είναι αναγκαίο όπως το Σχέδιο λύσης που θα κατατεθεί στο λαό για έγκριση είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα μέρη, διαφορετικά, όποιο και να είναι το περιεχόμενό του, αυτό θα είναι ευάλωτο στην κριτική, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χθες βράδυ σε ομιλία του κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας Ferenc Madl.

    Πρόσθεσε ότι ''η μέχρι τώρα προσπάθειά μας αποσκοπούσε σ' αυτόν ακριβώς το στόχο και προς την κατεύθυνση αυτή θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε''.

    Αναφερόμενος στην απόφαση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να μην μετάσχει στις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στην Ελβετία, είπε πως ''αυτή η διακήρυξή του, στις παραμονές της έναρξης του πιο κρίσιμου σταδίου των συνομιλιών, προδικάζει και την αρνητική θέση που η τουρκική πλευρά θα τηρήσει στις διαπραγματεύσεις και, έτσι, προτού καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, επιχειρεί να τις οδηγήσει σε αδιέξοδο''.

    ''Διότι, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών'', συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''έχει καλέσει τους ηγέτες - και όχι πληρεξούσιούς τους - στις συνομιλίες 'που να είναι έτοιμοι εκεί και τότε να λάβουν δεσμευτικές αποφάσεις'''.

    Δεν είναι δυνατό, πρόσθεσε, να διεξαχθεί μια ουσιαστική διαδικασία ''πάρε-δώσε'' όταν ο ένας από τους δύο ηγέτες αρνείται να παραστεί και απαιτεί η διαπραγμάτευση να γίνεται υπό την αίρεση αναφοράς στον ίδιο ''ad referendum''.

    Ελπίζουμε, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, η τουρκική πλευρά να πάρει τις σωστές πολιτικές αποφάσεις για το θέμα, ώστε να επιτρέψει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ έγκυρων διαπραγματευτών, ώστε αυτή η διαδικασία να μην καταντήσει, λόγω της τουρκικής στάσης, μια τυπική εκδήλωση κενή ουσιαστικού περιεχομένου και μια απλή εκδήλωση δημόσιων σχέσεων, με μόνο στόχο και σκοπό τη βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Τουρκίας για εξυπηρέτηση των επιδιώξεών της, όσον αφορά την ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το Σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί μια συνολική πρόταση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Η δική μας πλευρά, σημείωσε, επανειλημμένα διακήρυξε τη δέσμευσή της να εμπλακεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στη βάση του Σχεδίου, ώστε να επιτευχθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση ευθυγραμμισμένη με τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ανέφερε ότι οι εσωτερικές συνταγματικές διευθετήσεις πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία μας εντός της Ενωσης και όχι να δημιουργούν προβλήματα στην ευρωπαϊκή διαδικασία.

    Είπε ότι ως αποτέλεσμα της θετικής μας προσέγγισης στη Νέα Υόρκη, ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων έχει αρχίσει από τις 19 Φεβρουαρίου 2004.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η πλευρά μας συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με όλη την απαιτούμενη πολιτική βούληση και θετική συμπεριφορά για επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης πριν την 1η Μαΐου 2004.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ουγγαρίας θα συνεισφέρει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των εξαίρετων σχέσεων και των στενών δεσμών που ήδη υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και των λαών μας.

    ''Ενώ πλησιάζει η επίσημη ημερομηνία ένταξης των δύο χωρών μας στην ΕΕ, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην επίσκεψή σας αυτή'', είπε προς τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας Madl.

    Πρόεδρος Ουγγαρίας - Ομιλία - Επίσημο δείπνο --------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας Ferenc Madl εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο κοινότητες στο νησί θα μπορέσουν να πετύχουν μια δίκαιη, συνολική και διαρκή λύση στις διαπραγματεύσεις ως αποτέλεσμα της οποίας μια ενωμένη Κύπρος θα τύχει υποδοχής ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Σε ομιλία του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο κ. Madl ανέφερε ότι ''όλοι είμαστε ενήμεροι του γεγονότος ότι το πρώτο Σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι συνδεδεμένο με το όνομά σας κ. Πρόεδρε που ήταν το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ενοποίησης''.

    ''Θα ήθελα επίσης να υπενθυμίσω ότι η Ουγγαρία, σύμφωνα με τις δυνατότητές της, διαδραματίζει ένα ενεργό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης. Οι χώρες μας υπήρξαν μάρτυρες, κάποτε και θύματα, σημαντικών ιστορικών γεγονότων. Οι διαφορετικές πολιτισμικές επιδράσεις, τις επηρέασαν δια μέσου των αιώνων αλλά επισημαίνοντας τις θετικές πτυχές που αφορούν στο μέλλον, τελικά επιστρέφουν στις ρίζες τους. Και οι δύο χώρες θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύντομα'', είπε.

    Ο κ. Madl ανέφερε πως οι πολιτικές σχέσεις Κύπρου και Ουγγαρίας είναι άψογες, ''αλλά δεν μπορούμε ακόμη να αξιοποιήσουμε πλήρως τις ευκαιρίες που παρέχονται στον τομέα των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων''.

    Πρόεδρος Ουγγαρίας - Αθηένου - Ουγγρικό απόσπασμα --------------------- Τον Δήμο Αθηένου και το απόσπασμα της Ουγγαρία που εδρεύει εκεί επισκέφθηκε χθες ο Πρόεδρος της χώρας Ferenc Madl, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του που πραγματοποιεί στην Κύπρο.

    Υποδεχόμενος τον Ούγγρο Πρόεδρο, ο Δήμαρχος Αθηένου Γαβριήλ Καζάζης είπε ότι πρόκειται για τον πρώτο Πρόεδρο χώρας που επισκέπτεται την Αθηένου, της οποίας το 85% της γης της από το 1974 βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή.

    Ο Δήμαρχος Αθηένου, είπε ότι το Ουγγρικό απόσπασμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Αθηένου παρέχει ασφάλεια στον Δήμο και του δίνει την δύναμη και την αντοχή για να παραμένουν εκεί οι κάτοικοι, οι οποίοι διακρίνονται για την εργατικότητα τους.

    Ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας, είπε ότι από την επίσκεψη του στην Αθηένου και απ΄ όσα τους είπε ο Δήμαρχος κατάλαβαν ότι παρ' όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται οι κάτοικοι στάθηκαν ήρωες στην γη τους.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Ουγγαρίας -------------- Ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Ferenc Madl δήλωσε χθες ότι είναι πολύ δύσκολο να διανοηθεί κάποιος μια λύση του Κυπριακού με μόνιμη παρέκκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προσθέτοντας πως αυτό είναι κάτι που πρέπει τελικά να αποδεχθεί και η Τουρκία.

    Σε δηλώσεις μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Madl σημείωσε ότι η δυνατότητα μιας μόνιμης παρέκκλισης αντιτίθεται στη βασική φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ''Το νέο σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιδιώκει ακριβώς το αντίθετο. Επιδιώκει την πληρότητα, την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού κράτους και σε ένα τέτοιο ολοκληρωμένο κράτος είμαστε πρόθυμοι να αποδεχθούμε κάποτε και την Τουρκία'', είπε ο Ούγγρος Πρόεδρος.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις Ούγγρων δημοσιογράφων επανέλαβε την πάγια επιδίωξη της ε/κ πλευράς για ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, σημειώνοντας ότι επιδίωξη είναι μια λειτουργική λύση για να είναι βιώσιμη.

    Διερωτήθηκε πώς θα λειτουργήσει η συμπροεδρία εάν ο ένας από τους συμπροέδρους καταδικάζει το σχέδιο Ανάν και αναλαμβάνει να το ενταφιάσει.

    Ο κ. Madl προσκάλεσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να επισκεφθεί την Ουγγαρία.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ουγγαρίας ---------------- Ταύτιση απόψεων για την ανάγκη επίτευξης λύσης του Κυπριακού και επανένωσης του νησιού διαπίστωσαν ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Φέρεντς Μαντλ και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις χθες ύστερα από συνάντηση στη Βουλή, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε θερμές ευχαριστίες για το ενδιαφέρον και την υποστήριξη του κ. Μαντλ και της χώρας του στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανένωση του τόπου και του λαού της, στο πλαίσιο μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ώστε η συνέχιση της συμμετοχής στην Ειρηνευτική Δύναμη ουγγρικού αποσπάσματος να λάβει μιαν άλλη μορφή και έναν άλλο περιεχόμενο.

    Ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει τις προσπάθειες που ανέλαβαν οι πολιτικοί παράγοντες για επανένωση της Κύπρου και αναφέρθηκε στις ήδη πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και στη θέλησή τους να εργασθούν για περαιτέρω ενίσχυσή τους.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρεσβευτής ΗΠΑ --------------------------- Τη θέση της Ουάσιγκτον πως οι ΗΠΑ αναμένουν από τα μέρη στην Κύπρο να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που περιλαμβάνουν την αποστολή αντιπροσώπων τους στις συνομιλίες του Μπούργκενστοκ επανέλαβε ο Πρεσβευτής της χώρας στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον, ύστερα από συνάντησή χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να μην μεταβεί στην Ελβετία για τις διευρυμένες συνομιλίες ο κ. Κλόσον είπε: ''η Ουάσιγκτον το έχει σχολιάσει αυτό, ότι αναμένουμε τα μέρη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, που περιλαμβάνουν την αποστολή αντιπροσώπων (τους) στο Μπούργκεστοκ'', είπε ο κ. Κλόσον.

    Υπουργός Εμπορίου - Ιταλοί αξιωματούχοι - Κυπριακό ----------- Το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ έχει αντιμετωπιστεί οριστικά με τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ και το συναρτημένο πρωτόκολλο σε αυτή, δήλωσαν στον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα αξιωματούχοι της ιταλικής κυβέρνησης με τους οποίους είχε επαφές κατά το τριήμερο 16 - 18 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Λιλλήκας ως ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας ενημέρωσε τις ιταλικές αρχές επί των τρεχουσών εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Ο κ. Λιλλήκας μετέφερε επίσης προσωπικό γραπτό μήνυμα του Προέδρου Παπαδόπουλου προς τον Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ρόκο Μπουτιγλιόνε, τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ρομπέρτο Αντονιόνε, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής Γκουστάβο Σέλβα και τους αντιπροέδρους της ίδιας Επιτροπής, βουλευτές Ντάριο Ριβόλτα και Ουμπέρτο Ρανιέρι.

    Οι Ιταλοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ως θέμα ευρωπαϊκής αρχής και πρακτικής, μόνο προσωρινές και όσον το δυνατό λιγότερες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο μπορούν να γίνουν δεκτές από την ΕΕ.

    Υπογράμμισαν επίσης ότι δεν εγείρεται οποιοδήποτε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης Προσχώρησης, καθώς κάτι τέτοιο θα συνεπάγετο μεγάλα νομικά, πολιτικά και πρακτικά προβλήματα.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρώμη, ο κ. Λιλλήκας είχε συναντήσεις και με άλλους κοινοβουλευτικούς και εκπροσώπους των ΜΜΕ.

    Καζαμίας - Βερολίνο - Κυπριακό --------------- Για τη μέχρι τώρα πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων, για τις θέσεις και την εποικοδομητική στάση που τηρεί η ε/κ πλευρά, η οποία παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία της Νέας Υόρκης, ενημέρωσε τους συνομιλητές του κατά την επίσκεψη του στο Βερολίνο, ως ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Καζαμίας είπε πως μοναδικός στόχος των θεμάτων που εγείρει η ε/κ πλευρά είναι η επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, εναρμονισμένης με τον ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Αναφερόμενος στα σημεία που αφορούν στη λειτουργικότητα της λύσης, ο κ. Καζαμίας ανέφερε πως είναι προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού Ε/Κ και Τ/Κ- και προς το άμεσο συμφέρον της ΕΕ να δρα και να συμμετέχει η Κύπρος σε αυτή, χωρίς προβλήματα και προσκόμματα και να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

    Από γερμανικής πλευράς επισημάνθηκε η επιθυμία για ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου της ΕΕ.

    Κατά την επίσκεψη του στο Βερολίνο, ο κ. Καζαμίας συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Χάνς Μάρτιν Μπούρι, με τον αρμόδιο για το Κυπριακό στο Γερμανικό ΥΠΕΞ Peter Witting, με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας της Γερμανικής Βουλής Siegfried Helias, με τον ομόλογό του Ομοσπονδιακό Υπουργό Μεταφορών, Εργων και Οικήσεως Manfret Stolpe και τον εκπρόσωπο για εξωτερική πολιτική της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών CDU-CSU Friedbert Pfluger.

    Ο κ. Καζαμίας επιστρέφει σήμερα στην Κύπρο.

    Εκπρόσωπος ΔΗΣΥ - Καραμανλής - Πρέντεργκαστ - Ταλάτ ------------------------ Την ικανοποίηση του Δημοκρατικού Συναγερμού για το ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα παραστεί στις διευρυμένες συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ για το Κυπριακό, εξέφρασε χθες ο Εκπρόσωπος του κόμματος Τάσος Μητσόπουλος, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει τοποθετήσεις κάποιων κομμάτων ότι η απόφαση του κ. Καραμανλή για συμμετοχή στις συνομιλίες θα μπορούσε να επέλθει σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση.

    ''Εμείς θεωρούμε ότι η εξέλιξη αυτή πρέπει να ικανοποιεί την κυπριακή κυβέρνηση και ευρύτερα τον κυπριακό ελληνισμό'', ανέφερε σε δηλώσεις στην καθιερωμένη ενημέρωση δημοσιογράφων ο κ. Μητσόπουλος, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ είχε την ευκαιρία να εκφράσει τη θέση του κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησης μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό χθες στην Αθήνα.

    ''Είναι θέση ικανοποίησης για το γεγονός ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στις κρίσιμες συνομιλίες της Λουκέρνης στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο και με όλα τα συναρμόδια εκτελεστικά στελέχη παρόντα'', είπε ο κ. Μητσόπουλος.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Μέχντιλντ Ρότε - Διάσκεψη

    Η Κύπρος εντάσσεται ό,τι και να γίνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαΐου, είτε με λυμένο, είτε με άλυτο το Κυπριακό, ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ρότε, η οποία επανέλαβε ότι οι μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο δεν γίνονται αποδεκτές.

    ''Είναι αποφασισμένο, υπάρχει Συνθήκη που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την 1η Μαΐου η Κύπρος θα ενταχθεί και η λύση δεν ήταν και δεν είναι προϋπόθεση'', δήλωσε χθες η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής, στο πλαίσιο κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη σταθερή θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο θέμα του τουρκικού αιτήματος για μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο.

    ''Εχουμε τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δεχτεί σε καμία περίπτωση μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, ούτε βεβαίως οποιαδήποτε προσθήκη στη Συνθήκη Προσχώρησης, ούτε οποιοδήποτε νέο πρωτόκολλο όπως είναι το αίτημα που διατυπώνει ο κ. Ντενκτάς και η Τουρκία'', είπε ο κ. Ομήρου.

    Στις δηλώσεις της η κ. Ρότε είπε ότι είναι δυνατόν η λύση του Κυπριακού να επέλθει πριν την 1η Μαΐου, αλλά πρόσθεσε ότι'' για τους Ευρωπαίους είναι σημαντικό, πρώτον να γνωρίζουμε ότι η λύση του Κυπριακού είναι λειτουργική για την ίδια την Κύπρο, αλλά και ότι θα επιτρέψει στην Κύπρο να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων με μια φωνή. ''Είναι σημαντικό για μας η Κύπρος να μιλά με μια φωνή'', είπε.

    Προεδρικός Επίτροπος - Καραμανλής - Ελβετία -------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ενήμερος για την πρόθεση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή να μεταβεί στην Ελβετία, ανέφερε ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Σαρρής, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της 15η Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα διαφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου και πως η συνεργασία μεταξύ τους είναι συνεχής και αγαστή.

    Ερωτηθείς κατά πόσο τα θέματα των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων θα τεθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις διευρυμένες συνομιλίες, είπε ότι τα εν λόγω θέματα βρίσκονται στις προτεραιότητες του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Ο κ. Σαρρής, καταλήγοντας ξεκαθάρισε ότι το Σχέδιο Ανάν θα γίνει αποδεκτό μόνο στην περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές.

    Κωνσταντίνος Μητσοτάκης - Κυπριακό -------------------- Ο Ελληνας Πρωθυπουργός στηρίζει την υπόθεση της Κύπρου όπως και όλα τα ελληνικά κόμματα, δήλωσε χθες ο Επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξη του στην Κύπρο για ιδιωτική επίσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως από την ώρα που ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήγγειλε ότι θα συμμετείχε στις διευρυμένες συνομιλίες στην Ελβετία ''ήταν αδιανόητο να μην πάει και ο Ελληνας Πρωθυπουργός''.

    ''Εγώ ως παλαιότερος Ελληνας πολιτικός μεταφέρω το μήνυμα ότι ο ελληνικός πολιτικός κόσμος είναι ενωμένος και ο Κώστας Καραμανλής είναι στο πλευρό της Κύπρου'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''ο καινούργιος Πρωθυπουργός και έμπειρος είναι και γνωρίζει όλες τις πτυχές του θέματος και βρίσκεται και σε συνεννόηση» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να μην μεταβεί στην Ελβετία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν αποδίδει σημασία αν θα πάει ο κ. Ντενκτάς ή όχι.

    ''Εγώ πάντα μου υποστήριζα ότι δεν υπάρχει Ντενκτάς, υπάρχει Αγκυρα. Η Αγκυρα θα αποφασίσει είτε έτσι είτε αλλιώς'', σημείωσε.

    Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο - Ετήσια Γενική Συνέλευση ------------------------- Η ΕΕ θα επωφεληθεί σημαντικά στον τομέα της ναυτιλίας, από την ένταξη της Κύπρου σημείωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε χαιρετισμό του στην 15η Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Λεμεσό.

    Στον χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η κυπριακή ναυτιλία, με το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, το χαμηλό κόστος και τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και θα συμβάλει σημαντικά με την ένταξη της στην ενδυνάμωση της ΕΕ, στον τομέα της ναυτιλίας.

    Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την βεβαιότητα του, ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η τουρκική απαγόρευση προσέγγισης πλοίων με κυπριακή διασύνδεση στα τουρκικά λιμάνια, η οποία επηρεάζει την ανάπτυξη του κυπριακού στόλου, θα τερματιστεί σύντομα.

    «Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα διαπιστώσει ποιες θα είναι οι συνέπειες από το εμπάργκο αυτό και θα το τερματίσει», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του για τη στενή συνεργασία της Κυπριακής Ναυτιλιακής Διοίκησης με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο, η οποία συνείσφερε, όπως είπε, ουσιαστικά στην επιτυχία της Κύπρου να αναβαθμίσει το κύρος της κυπριακής σημαίας και να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Κίκης Καζαμίας, εξέφρασε για ακόμη μια φορά την πεποίθηση του ότι σύντομα η Κυπριακή σημαία, με τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας και των υπηρεσιών που προσφέρει, δεν θα βρίσκεται στη μαύρη λίστα.

    ''Η Κύπρος βρίσκεται τώρα στο τέλος της μαύρης λίστας MOU του Παρισιού και υπάρχουν σθεναρές ελπίδες ότι θα μπορέσει να διαγραφεί από τη λίστα στο προσεχές μέλλον'', είπε.

    Στο χαιρετισμό του που διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συμεών Μάτσης, ο κ. Καζαμίας αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες της Κυπριακής Ναυτιλιακής Διοίκησης να αναβαθμίσει τη ναυτιλιακή ασφάλεια με αυξημένους ελέγχους πλοίων υπό κυπριακή σημαία, τόσο από επιθεωρητές του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας όσο και από ανεξάρτητους επιθεωρητές κυπριακών πλοίων. Σημείωσε ακόμη την ενίσχυση του επαγγελματικού και τεχνικού προσωπικού του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας.

    «Το μέλλον της κυπριακής ναυτιλίας διαγράφετε πολλά υποσχόμενο για την οικονομία της χώρας, την ώρα που περισσότερα ποιοτικά πλοία αναμένονται να εγγραφούν κάτω από την κυπριακή σημαία και περισσότερες ναυτιλιακές εταιρείες να εγκαταστήσουν τα γραφεία τους στο νησί» ανέφερε ο κ. Καζαμίας.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, Ναύαρχος Ευθύμιος Μητρόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δήλωσε ότι ο ενθουσιασμός που επέδειξε η κυπριακή κυβέρνηση στην αναβάθμιση της ποιότητας του κυπριακού στόλου, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, όπου η ναυτική ασφάλεια και η προστασία του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα ζητήματα.

    Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος σαν μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της μελλοντικής πορείας του Οργανισμού, παίρνοντας μέρος ενεργά στις διάφορες του επιτροπές.

    Παγκόσμιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης - Εναρξη --------------------- Αρχίζει αύριο Κυριακή, 21 Μαρτίου, στη Λάρνακα το Παγκόσμιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης Αγοριών και Κοριτσιών, του οποίου τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, μέσα στα πλαίσια της χρονιάς 2003 2004, που έχει οριστεί ως έτος Αθλητισμού και Ολυμπισμού. Το πρωτάθλημα θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Μαρτίου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας Πέτρος Καρεκλάς είπε πως το εκπαιδευτικό σύστημα στην Κύπρο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο αθλητισμό, τόσο ως μέσο ανάπτυξης της φυσικής κατάστασης των μελλοντικών πολιτών, όσο και ως στοιχείο υγιούς ανταγωνισμού προώθησης του πρωταθλητισμού.

    Αναφερόμενος στις ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης, ο κ. Καρεκλάς είπε πως η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί στους αγώνες από την πρωταθλήτρια ομάδα πετοσφαίρισης αγοριών, που είναι η ομάδα του Λυκείου Μακαρίου Πάφου και από την πρωταθλήτρια ομάδα κοριτσιών, που είναι η ομάδα του Λυκείου Κοκκινοχωριών.

    Πρόσθεσε πως στην πρόσκληση για συμμετοχή ανταποκρίθηκαν 32 χώρες, με ένα σύνολο 59 συμμετοχών. Εξήγησε πως μέσα από τις διαδικασίες επιλογής της ISSF έχουν επιλεγεί τελικά 28 συμμετοχές στα αγόρια και οι 28 στα κορίτσια από 31 χώρες.

    Από την πλευρά του, ο ΓΓ της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού (International School Federation - ISF) Γιαν Κούλεν είπε πως ''είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διοργανώσεων της ISF που θα έχουμε περισσότερες από 24 ομάδες σε κάθε κατηγορία''.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 23η αγωνιστική -------------------- Πέντε αγώνες διεξάγονται σήμερα στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας Ανδρών.

    Η Ανόρθωση φιλοξενεί στο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' την ΑΕΛ, ο Απόλλωνας αντιμετωπίζει στο Τσίρειο την ΑΕΚ, ο Διγενής συγκρούεται στο Μακάρειο με την Ομόνοια, ο Εθνικός Αχνας φιλοξενεί στο Δασάκι την Δόξα και ο Ονήσιλος αντιμετωπίζει στο Παραλίμνι την Αθλητική Ενωση Πάφος.

    Όλοι οι αγώνες αρχίζουν στις 15.30, εκτός από το παιχνίδι Ανόρθωση - ΑΕΛ που θα αρχίσει στις 19.00.

    Στο πλαίσιο της ίδιας αγωνιστικής θα διεξαχθούν αύριο οι αγώνες Αναγέννησης Ολυμπιακός και ΑΠΟΕΛ Ενωση Νέων Παραλιμνίου.

    Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - ΑΕΛ - Νίκη ------------------ Το πλεονέκτημα της έδρας επανέκτησε η ΑΕΛ, ύστερα από την χθεσινοβραδινή νίκη της επί του ΑΠΟΕΛ στη Λευκωσία με 70 56 στο πλαίσιο των πλέι οφ του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών.

    Μετά το αποτέλεσμα αυτό, ΑΕΛ και ΑΠΟΕΛ έχουν από μία νίκη στους μεταξύ τους αγώνες. Η ομάδα που θα πετύχει πρώτη τρεις νίκες θα προκριθεί στον τελικό της διοργάνωσης.

    Επίσης στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης του Πρωταθλήματος, ο Κεραυνός φιλοξενεί στις 7 απόψε στο Στρόβολο τον Απόλλων και αισιοδοξεί ότι θα πετύχει την τρίτη νίκη του που θα τον οδηγήσει στον τελικό των πλέι οφ.

    Εξάλλου, για την τελευταία αγωνιστική των αγώνων για τις θέσεις 5 μέχρι 8, η Ομόνοια φιλοξενεί στο ''Ελευθερία'' την ΕΝΑΔ και ο Αχιλλέας αντιμετωπίζει στην Παλλουριώτισσα την ΕΘΑ. Οι δύο αγώνες αρχίζουν στις 19.00.

    Σε περίπτωση νίκη της ΕΝΑΔ, η ομάδα του Αγίου Δομετίου θα κατακτήσει την πέμπτη θέση που οδηγεί στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο της ΦΙΜΠΑ.

    Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Αγώνες - Αποτελέσματα ---------------- Τέσσερις αγώνες διεξήχθησαν χθες στο πλαίσιο της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα πως ε/κ πλευρά αναμένει να βρει έγκυρο συνομιλητή στις διευρυμένες συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

    Ερωτηθείς εάν τελικά θα εξουσιοδοτηθεί ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να παρακαθίσει στις διευρυμένες συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελβετία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''το ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου το λεει καθαρά. Εμείς αναμένουμε να βρούμε έγκυρο συνομιλητή''.

    ''Είναι θέμα της τ/κ πλευράς'', είπε, ''να καθορίσει τον έγκυρο συνομιλητή''.

    Σε δηλώσεις του μετά από την επίσημη τελετή αναχώρησης του Προέδρου της Ουγγαρίας Φερεντς Μαντλ και ερωτηθείς αν η ε/κ πλευρά αναμένει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα εξουσιοδοτήσει τον κ. Ταλάτ τελικά, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν επιθυμεί να μπει σε λεπτομέρειες, διότι αυτό είναι πρόβλημα της τ/κ πλευράς.

    ''Δεν θέλώ να μπω σε λεπτομέρειες διότι είναι πρόβλημα δικό τους. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα'' τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε πως ''εμείς ανταποκρινόμαστε πλήρως στις υποχρεώσεις που αναλάβαμε έναντι του ΓΓ του ΟΗΕ και αναμένουμε και η τουρκική πλευρά να κάνει το ίδιο''.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Ουγγαρίας - Δήμαρχος Λευκωσίας

    Την ευχή όπως η Κύπρος επανενωθεί καθώς και την εκτίμηση του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επανένωση του νησιού εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Φέρενς Μαντλ μετά την υπογραφή του βιβλίου επισκεπτών στο παρατηρητήριο στο τέρμα της οδού Λήδρας.

    Ο κ. Μαντλ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα, είπε ότι ο σκοπός της επίσκεψης του στην Κύπρο είναι να εκφράσει την υποστήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση για επανένωση του νησιού.

    [11] (Κ) Ούγγρος Πρόεδρος - Τελετή αναχώρησης - Προεδρικό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αποχαιρέτισε σήμερα το πρωί σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας Ferenc Madl, ο οποίος ολοκληρώνει αργότερα σήμερα την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο.

    [12] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Αμερικανοί βουλευτές δήλωσαν ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τάχθηκε υπέρ της πλήρους αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο και εξέφρασε παράλληλα αισιοδοξία ότι όλα θα συμφωνηθούν μεταξύ των δυο πλευρών προτού κληθεί να συμπληρώσει τα κενά και το σχέδιό του τεθεί σε δημοψήφισμα ενώπιον Ε/Κ και Τ/Κ.

    Ο Κόφι Ανάν διατύπωσε τις θέσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνάντησής του με μέλη του Κογκρέσου από τη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ιερσέη, που ανήκουν στην ομάδα φίλων της Ελλάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ μετά την ημίωρη συνάντησή τους με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

    [13] (Κ) Κατεχόμενα - Δημοσκόπηση - Σχέδιο Ανάν

    Η τ/κ εφημερίδα «Γενή Ντουζέν» δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για το Σχέδιο Ανάν που διενήργησε στα κατεχόμενα διεθνής εταιρεία δημοσκοπήσεων από 13 μέχρι 17 Μαρτίου με δείγμα 917 ατόμων.

    Σε περίπτωση που γίνουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν το 52,3 % του δείγματος θα ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα, το 27% όχι ενώ υπάρχει ένα ποσοστό αναποφάσιστων που φθάνει το 18%.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΕΚΑ - 12ο Παγκύπριο Συνέδριο

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα πως η ελληνοκυπριακή πλευρά -κατά τις διευρυμένες συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στην Ελβετία- θα συμπεριφερθεί και πάλι υπεύθυνα και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου και του λαού, Ε/Κ και Τ/Κ.

    Μιλώντας στο 12ο Παγκύπριο Συνέδριο της Ενωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα ακολουθήσει τον Ντενκτάς στους ακροβατισμούς του''.

    Αναφερόμενος στους χειρισμούς του Ντενκτάς σχετικά με τη δεύτερη φάση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Χριστοφιάς είπε πως ''ο κ. Ντενκτάς μηχανεύεται τρόπους για να τορπιλίσει κάθε δυνατότητα επίτευξης προόδου''.

    [15] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)

    [16] (Κ) Καραμανλής - Βουλή - Προγραμματικές Δηλώσεις

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τις προσπάθειες του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, της πολιτικής ηγεσίας και του Κυπριακού Ελληνισμού, για μια λύση λειτουργική και βιώσιμη, στη βάση του σχεδίου Ανάν, σύμφωνη με τις αποφάσεις των ΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.

    Η θέση του κ. Καραμανλής περιέχεται στις προγραμματικές του δηλώσεις ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων όπως ο ίδιος τις εξέφρασε σήμερα, πρώτη ημέρα της τριήμερης συζήτησης.

    «Σταθερός και αταλάντευτος στόχος μας είναι η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, ώστε όλοι οι κάτοικοι του νησιού, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να απολαμβάνουν, σε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας, τα αγαθά της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    Σημείωσε ότι «η πορεία του Κυπριακού στηρίζεται σήμερα στη συμφωνία που έγινε στη Νέα Υόρκη στις 13 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, την οποία αποδέχθηκαν οι δύο πλευρές, και κατά συνέπεια είναι δεσμευτική. Οι συνομιλίες που άρχισαν στη Λευκωσία με βάση τη συμφωνία αυτή, μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στην Ελβετία».

    «Σε κάθε περίπτωση'', υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, «όλοι οι Ελληνες, είμαστε δίπλα στον Κυπριακό Ελληνισμό. Είμαστε κοντά τους. Είμαστε μαζί τους».

    Ακολούθως αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή διεύρυνση, επισημαίνοντας ότι η ένταξη της Κύπρου δρομολογήθηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από τη ΝΔ ενώ αναγνώρισε και τη συμβολή όλων των μετέπειτα κυβερνήσεων.

    [17] (Κ) ΔΗΚΚΙ- Αναστολή λειτουργίας

    Με πρόταση του προέδρου του, Δημήτρη Τσοβόλα, και τη σύμφωνη κατά πλειοψηφία γνώμη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, το ΔΗΚΚΙ αναστέλλει τη λειτουργία του, μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των εκλογών της 7ης Μαρτίου.

    [18] (Κ) Ντενκτάς - Κυπριακό - Συνομιλίες - Ελβετία

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις 9 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 20 March 2004 - 18:49:16 UTC