Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μπούργκενστοκ - Δείπνο - Ντε Σότο
  • [02] (Κ) Μπούργκενστοκ - Κύπρος - ΥΠΕΞ Ελβετίας
  • [03] (Κ) ΕΕ - Παπανδρέου - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Ερντογάν - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Μπους - Καραμανλής - Πρόσκληση
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Μπούργκενστοκ - Δημοψηφίσματα - Τουρκική στάση
  • [08] (Κ) Μπούργκενστοκ - Ντενκτάς - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [10] (Κ) Μπούργκενστοκ - Ηνωμένα Εθνη - Επαφές
  • [11] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 - Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας
  • [12] (Κ) Μπούργκενστοκ - Ελλάδα - Τουρκία - Ασφάλεια
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Στεφανόπουλος - Συγχαρητήρια
  • [14] (Κ) Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Μήνυμα
  • [15] (Κ) Μπούργκενστοκ - Τετραμερής (1)
  • [16] (Κ) Μπούργκενστοκ - ΗΕ - Δείπνο - Ατμόσφαιρα
  • [17] (Κ) Λυσσαρίδης - 25η Μαρτίου - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 - Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας (2)
  • [19] (Κ) Μπούργκενστοκ - Σερντάρ Ντενκτάς - Δηλώσεις
  • [20] (Κ) 25η Μαρτίου - Υπουργός Εσωτερικών - Λεμεσός
  • [21] (Κ) Μπούργκενστοκ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αρχηγοί κομμάτων - Βρυξέλλες
  • [22] (Κ) Μπούργκενστοκ - ΗΕ - Δείπνο
  • [23] (Κ) Μπούργκενστοκ - Τετραμερής συνάντηση - Τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία
  • [24] (Κ) Μπούργκενστοκ - Ε/κ πλευρά - Θέσεις - Εγγαφο
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Αφιξη
  • [26] (Κ) ΕΕ - Ταγίπ Ερντογάν - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [27] (Κ) Μπούργκενστοκ - Αλβαρο ντε Σότο - Συνομιλίες - Διάσκεψη Τύπου (1)
  • [28] (Κ) Ντενκτάς - Επίθεση στον Φερχόιγκεν
  • [29] (K) Mπούργκεντστοκ - Γενικός Διευθυντής ξενοδοχειακού συγκροτήματος
  • [30] (Κ) ΕΕ - Συνοδος Κορυφής - Τρομοκρατία
  • [31] (Κ) Καραμανλής - Επίσκεψη ΗΠΑ
  • [32] (Κ) Ιρλανδία - Καλωσόρισμα Κύπρου - Μπρέι
  • [33] (Κ) Στεφανόπουλος - 25η Μαρτίου - Δηλώσεις - Κυπριακό
  • [34] (Κ) Κυπριακό - Καραμανλής - ΕΛΚ
  • [35] (Κ) Βρυξέλλες - Συνάντηση Φερχόιγκεν - Ερντογάν - Κυπριακό
  • [36] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Συνομιλίες - Κυπριακό
  • [37] (Κ) Φερχόιγκεν - Ερντογάν - Συνάντηση

  • [01] (Κ) Μπούργκενστοκ - Δείπνο - Ντε Σότο

    Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Μπούργκενστοκ με πρόσκληση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο δείπνο στο οποίο παρακάθισαν εκτός από τον κ. ντε Σότο ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης και ο ΥΦΕΞ Γιάννης Βαληνάκης, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο ΥΦΕΞ Ουγούρ Ζιγιάλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και οι εξουσιοδοτημένοι από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να συμμετάσχουν στις συνομιλίες της Ελβετίας εκπροσωπώντας την τ/κ πλευρά Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόσκληση στο δείπνο που συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ ανέφερε πως αυτό θα ήταν κοινωνικού χαρακτήρα και όχι για συζήτηση πολιτικών θεμάτων.

    [02] (Κ) Μπούργκενστοκ - Κύπρος - ΥΠΕΞ Ελβετίας

    Η βοήθεια που παρέχει η κυβέρνηση της Ελβετίας για τις συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ πηγάζει από τις καλές σχέσεις που έχει με την Κύπρο καθώς και από την παράδοσή της να είναι μια χώρα ουδέτερη.

    [03] (Κ) ΕΕ - Παπανδρέου - Κυπριακό

    Το Κυπριακό έθεσε χθες βράδυ στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    [04] (Κ) Ερντογάν - Κυπριακό

    ''Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε ό,τι μας πουν'', δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα κατά τις συνομιλίες στην Ελβετία, πράγμα που αφορά ουσιαστικά τη θέση της Αγκυρας ως προς την επιδιαιτησία του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος μιλούσε χθες βράδυ στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Show TV, ρωτήθηκε επίσης για το τι θα γίνει ως προς το δημοψήφισμα και είπε ότι ''είναι νωρίς να μιλήσουμε, δίχως να περιμένουμε τις συνομιλίες και την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες''.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Μπους - Καραμανλής - Πρόσκληση

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Με τίτλους όπως ''Πάγωσε η τετραμερής'' και ''Αρχή με αδιέξοδο στην 4μερή'' το σύνολο των κυπριακών εφημερίδων αναφέρεται στην έναρξη χθες των επίσημων διαβουλεύσεων για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Ελβετικό θέρετρο του Μπούργκενστοκ. Οι εφημερίδες επισημαίνουν την αναβολή της κοινής συνάντησης Ε/Κ, Τ/Κ με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο Ντε Σοτο καθώς και το έγγραφο του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς το οποίο διαβιβάστηκε από τον κ. ντε Σότο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του.

    Προβάλλονται επίσης θέματα από την εσωτερική επικαιρότητα όπως είναι το έργο για ανοικοδόμηση των κατεχομένων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καρδιοπαθείς στη Λεμεσό, το τριπλό έγκλημα χθες στην Πάφο και οι εορτασμοί σε όλη την ελεύθερη Κύπρο για τη σημερινή επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Εκ του σύνεγγυς τετραμερές πήγαινε - έλα'' γράφει ότι με εκ του σύνεγγυς διαπραγμάτευση μεταξύ της ε/κ και τ/κ πλευράς καθώς και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εγκαινίασε επισήμως χθες ο Αλβαρο ντε Σότο τις συνομιλίες για το Κυπριακό αφού η προσπάθεια για μια κοινή συνάντηση των τεσσάρων τελικά κρίθηκε αναγκαίο να αναβληθεί για αργότερα. Αλλού γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν να υπάρξει συμφωνία μέσα από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που συνεχίζονται στην Ελβετία και να τεθεί σε δημοψηφίσματα πριν από την 1η Μαΐου έτσι ώστε να ενταχθεί μια ενωμένη Κύπρος στην ΕΕ.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αρχή με αδιέξοδο στην 4μερή'' γράφει ότι μαζεμένες όλες τις απαράδεκτες θέσεις του Ραούφ Ντενκτάς και μάλιστα με τις ημερομηνίες που δόθηκαν στις απευθείας συνομιλίες έδωσε ο Αλβαρο ντε Σότο χθες στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι κάτι κινείται στην Ελβετία ενώ ουσιαστικά η διαδικασία φαίνεται ότι παραμένει στο ψυγείο μέχρι να αφιχθούν οι ΓΓ των ΗΕ και οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι παιγνίδι με το θάνατο αποτελεί η κατασκευή και η χρήση κροτίδων γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό την αστυνομία ενώ ο κατάλογος των τραυματιών από κροτίδες άνοιξε με θύματα δυο ανήλικους.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Πάγωσε....η τετραμερής'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θεωρεί ότι οι τουρκικές θέσεις όπως του τις διαβίβασε ο Αλβαρο ντε Σότο είναι απαράδεκτες και εκτός του πνεύματος και του γράμματος του Σχεδίου Ανάν γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να παγώσει ακόμα πιο πολύ το κλίμα στο χιονισμένο Μπούργκενστοκ ενώ ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι αναβλήθηκε η πρώτη κοινή συνάντηση των μερών. Αλλού γράφει ότι στυγερό τριπλό φονικό με θύματα τρεις αλλοδαπούς ρωσικής καταγωγής διαπράχθηκε ψες στην Πάφο με άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στην τοποθεσία ''Θαλασσινές Σπηλιές'' στην Πέγεια της Πάφου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Τετραμερές ήταν μόνο το δείπνο'' γράφει ότι διάσκεψη στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων δεν έγινε αλλά τα σημαίνοντα μέλη των τεσσάρων αντιπροσωπειών βρέθηκαν τελικά το βράδυ ομοτράπεζοι σε δείπνο κατόπιν πρόσκλησης του Αλβαρο ντε Σότο. Προσθέτει ότι στο Μπούργκενστοκ η Ελλάδα υποστήριξε ότι είναι πρόωρη επί του παρόντος η διεξαγωγή τετραμερούς αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησής της την Κυριακή. Αλλού γράφει με δοξολογίες και παρελάσεις σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου εορτάζεται σήμερα η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Σκληρό πόκερ στήνει ο Ανάν'' γράφει ότι ο Κόφι Ανάν παρουσιάζεται αποφασισμένος να προχωρήσει τη διαδικασία στη Λουκέρνη και παρά τα εμπόδια που υπάρχουν να εμπλέξει όλους τους παράγοντες σε μια παρτίδα σκληρού πόκερ και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο ΓΓ των ΗΕ θα υποβάλει το τέταρτο σχέδιο το οποίο θα είναι και το τελικό. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας μεταβαίνουν από την Ελβετία στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο οποίο αναμένεται να δοθεί σκληρή μάχη για τις ευρωπαϊκές πτυχές της λύσης του Κυπριακού ενώ η Τουρκία θα επιδιώξει να προωθήσει την ενταξιακή της πορεία.

    Με τίτλο ''Παζάρια ΗΠΑ - Τουρκίας πίσω από τις πλάτες μας'' η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα γράφει ότι επίκεντρο της άτυπης διαπραγμάτευσης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ είναι η ικανοποίηση δυο βασικών τουρκικών απαιτήσεων που είναι το αίτημα για μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οι εγγυήσεις ότι η Τουρκία θα πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Δεκέμβριο. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου δήλωσε χθες ότι με πλήρη αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα θα προωθηθεί η ανοικοδόμηση και επανεγκατάσταση στις περιοχές που θα επιστραφούν στους νόμιμους κατοίκους τους.

    [07] (Κ) Μπούργκενστοκ - Δημοψηφίσματα - Τουρκική στάση

    Η Τουρκία δεν πρόκειται να στηρίξει στο δημοψήφισμα κείμενο λύσης με το οποίο δεν θα διασφαλίζονται οι προτεραιότητες που έθεσε η τουρκική πλευρά, δήλωσαν ψες σε ενημερωτική συνάντηση των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων που καλύπτουν τις διευρυμένες συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι διπλωμάτες που συμμετέχουν στις αντιπροσωπείες της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

    Οι διπλωμάτες ανέφεραν πως η τουρκική αντιπροσωπεία υπέβαλε στα ΗΕ τους απαράβατους όρους της, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υπέβαλε τους δικούς της απαράβατους όρους.

    [08] (Κ) Μπούργκενστοκ - Ντενκτάς - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά ''παίζει με το χρόνο'' στην Ελβετία σε μια προσπάθεια να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια των διαπραγματεύσεων.

    [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Μπούργκενστοκ - Δείπνο - Ντε Σότο --------------------------------- Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Μπούργκενστοκ με πρόσκληση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο δείπνο στο οποίο παρακάθισαν εκτός από τον κ. ντε Σότο ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης και ο ΥΦΕΞ Γιάννης Βαληνάκης, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο ΥΦΕΞ Ουγούρ Ζιγιάλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και οι εξουσιοδοτημένοι από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να συμμετάσχουν στις συνομιλίες της Ελβετίας εκπροσωπώντας την τ/κ πλευρά Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόσκληση στο δείπνο που συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ ανέφερε πως αυτό θα ήταν κοινωνικού χαρακτήρα και όχι για συζήτηση πολιτικών θεμάτων.

    Στο μεταξύ ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος βρίσκεται στο σύμπλεγμα των ξενοδοχείων όπου διαμένουν οι αντιπροσωπείες της ε/κ και τ/κ πλευράς, της Ελλάδας και της Τουρκίας ζήτησε χθες από μέλη της ε/κ αντιπροσωπείας και ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν στο δείπνο που παρέθετε ο Αλβαρο ντε Σότο, όπως διευθετηθεί συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο σήμερα πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες.

    Σήμερα το πρωί αναμένεται να γίνει γνωστό αν θα γίνει τελικά δυνατή η πραγματοποίηση της συνάντησης. Μαζί με τον κ. Γουέστον βρίσκεται και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον ενώ από βρετανικής πλευράς τις εξελίξεις παρακολουθούν επί τόπου ο Ντομινίκ Τσίλκοτ, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών και ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο Λιν Πάρκερ

    Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί αργότερα σήμερα από την Ελβετία συνοδευόμενος από τον ΥΠΕΞ Γιώργο Ιακώβου και το διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου Τάσο Τζιωνή για τις Βρυξέλλες όπου αρχίζει σήμερα η διήμερη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις και για το θέμα των μόνιμων παρεκκλίσεων από το κεκτημένο που ζητά η τουρκική πλευρά για τη λύση του Κυπριακού.

    Μπούργκενστοκ - Ακύρωση συνάντησης - Αίτημα τ/κ πλευράς ------------------------------------------------------- Την ακύρωση της πρώτης συνάντησης στο Μπούργκενστοκ μεταξύ της ε/κ και της τ/κ αντιπροσωπείας, στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, που είχε προγραμματιστεί χθες για τις 7.00 ώρα Κύπρου ζήτησε η τ/κ πλευρά, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

    Οι λόγοι για τους οποίους η τ/κ πλευρά προέβη στην ενέργεια αυτή δεν διευκρινίστηκαν.

    Σύμφωνα όμως με τις ίδιες πληροφορίες, η ακύρωση της συνάντησης ζητήθηκε από τ/κ πλευράς μετά τη συνάντηση χθες το απόγευμα, στο ελβετικό θέρετρο, των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Πέτρου Μολυβιάτη και Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Στο τέλος της συνάντησης αυτής, δηλώθηκε από ελληνικής πλευράς ότι το θέμα μιας τετραμερούς συνάντησης ''θεωρήθηκε πρόωρο και θα επανεξεταστεί κατά την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας''.

    Μετά την ακύρωση της συνάντησης μεταξύ των αντιπροσωπειών της ε/κ και τ/κ πλευράς στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τους Αρχηγούς των κομμάτων που τον συνοδεύουν.

    Μπούργκενστοκ - Ντε Σότο - Τετραμερής - Συμφωνία --------------------------------------------- Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε ότι δεν είναι αναγκαία η διεξαγωγή μιας τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, αλλά δεν θα ήθελε να αποκλείσει τον ενδεχόμενο πραγματοποίησής της.

    Σε δηλώσεις στην τηλεόραση των Ηνωμένων Εθνών ο κ. ντε Σότο ανέφερε ακόμη οι Κύπριοι δεν είχαν ξανά, τα τελευταία τρία χρόνια, ευκαιρία για διευθέτηση του Κυπριακού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ''θα αξιοποιήσουν και εκείνοι την ευκαιρία που προσφέρεται''.

    Το μόνο που είναι σίγουρο για εδώ, ανέφερε ο Αλβαρο ντε Σότο ''είναι ότι θα προκύψει ένα κείμενο'', το οποίο ''θα ολοκληρώσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, εάν καταλήξουμε εκεί''.

    Αναφερόμενος στην τετραμερή ο κ. ντε Σότο είπε: ''Δεν χρειάζεται να υπάρξει μια. Η συμφωνία της Νέας Υόρκης δεν κάνει τέτοια αναφορά. Δεν θέλω να αποκλείσω την πιθανότητα. Δεν είναι αυστηρώς αναγκαία''.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι η περισσότερη δουλειά γίνεται με διμερείς συναντήσεις και διαδικασία πήγαινε έλα ανάμεσα στα μέρη, η οποία ήδη έχει αρχίσει.

    ''Σπαταλώ ήδη αρκετό χρόνο στο χιονισμένο δρόμο να μετακινούμαι από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο για να συναντώ τα διάφορα μέρη με συναντήσεις εδώ και στα γραφεία και διαμερίσματα μου'', ανέφερε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    Εξήγησε πως ένα από τα πλεονεκτήματα της διαδικασίας στην Ελβετία είναι ότι για αυτό το διάστημα οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις έχουν μετατραπεί σε έδρα των Ηνωμένων Εθνών και κάτω από τη στέγη του οργανισμού τα μέρη μπορούν να συναναστρέφονται με ομαλό τρόπο χωρίς κατ ανάγκη να επισημοποιούνται τα πράγματα.

    Αναφερόμενος στις διεργασίες που συνεχίζονται στην Κύπρο σε τεχνικό επίπεδο ανέφερε ότι ''επιτροπές ετοιμάζουν τους νόμους και τη λίστα των διεθνών συνθηκών που θα περιληφθούν στην συνολική διευθέτηση και θα τεθούν ενώπιον του λαού στα δημοψηφίσματα''.

    Μπούργκενστοκ - Εκπρόσωπος ΟΗΕ - Δήλωση ---------------------------------------- Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν χθες ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα αναχωρήσει για το Μπούργκενστοκ της Ελβετίας το Σαββατοκυρίακο για να παρευρεθεί στις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος του, Φρεντ Εκχαρντ, από την Ελβετία ο κ. Ανάν Θα μεταβεί στην Τυνησία για να παρευρεθεί σε συνάντηση της Συμμαχίας Αραβικών Κρατών και η επιστροφή του στο Μπούργκενστοκ εξαρτάται από την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Μπούργκενστοκ - Συνομιλίες - Εγγραφο - Τουρκικές θέσεις -------------------------------------------------- Εγγραφο με κωδικοποιημένες τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι θέσεις που κωδικοποιούνται στο έγγραφο, που φέρει τον τίτλο ''Consolidated list of Turkish Cypriot proposals'', αφορούν τις θέσεις της τ/κ πλευράς όπως έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα στις συνομιλίες.

    Το έγγραφο αποτελείται από εννέα σελίδες και αναφέρεται μεταξύ άλλων στις γνωστές θέσεις της τουρκικής πλευράς περί ενίσχυσης της διζωνικότητας, μόνιμων παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και επιστροφή μικρότερου αριθμού προσφύγων.

    Το έγγραφο αυτό έχει δοθεί και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων κατά την πρωινή συνάντησή τους χθες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Μπούργκενστοκ - Δημοψηφίσματα - Τουρκική στάση ------------------------------------ Η Τουρκία δεν πρόκειται να στηρίξει στο δημοψήφισμα κείμενο λύσης με το οποίο δεν θα διασφαλίζονται οι προτεραιότητες που έθεσε η τουρκική πλευρά, δήλωσαν ψες σε ενημερωτική συνάντηση των Τούρκων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων που καλύπτουν τις διευρυμένες συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι διπλωμάτες που συμμετέχουν στις αντιπροσωπείες της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

    Οι διπλωμάτες ανέφεραν πως η τουρκική αντιπροσωπεία υπέβαλε στα ΗΕ τους απαράβατους όρους της, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υπέβαλε τους δικούς της απαράβατους όρους.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Άλβαρο ντε Σότο ότι δεν είναι ανάγκη να διεξαχθούν τετραμερείς συναντήσεις, οι Τούρκοι διπλωμάτες είπαν ότι «δεν είναι αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς από τις συμφωνίες της Νέας Υόρκης».

    Μπούργκενστοκ - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας - Συνάντηση ----------------------------------------------------- Κατά τη χθεσινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Πέτρου Μολυβιάτη και Αμπντουλάχ Γκιουλ στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, όπου βρίσκονται για τις διευρυμένες συνομιλίες, ''το θέμα μιας τετραμερούς συναντήσεως θεωρήθηκε πρόωρο και θα επανεξεταστεί κατά την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας'', δήλωσε στο Μπούργκενστοκ ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως αυτό δεν προδικάζει ότι δεν θα γίνει τετραμερής συνάντηση κατά την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

    Οπως ανέφερε, ο κ. Μολυβιάτης συναντήθηκε χθες και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και είχαν στενή συνεργασία για τις τελευταίες εξελίξεις και τα επόμενα βήματα.

    Σε ότι αφορά τη συνάντηση Μολυβιάτη - Γκιουλ είπε επίσης πως κατά τη διάρκειά της οι δυο Υπουργοί ''επαναβεβαίωσαν τη βούληση των κυβερνήσεών τους να βελτιώσουν και να ενισχύσουν τις διμερείς τους σχέσεις. Διαπιστώθηκε επίσης ότι κοινή επιδίωξη είναι η επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού και εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν για αυτό το σκοπό''.

    Ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως ο κ. Μολυβιάτης συναντήθηκε επίσης με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο και πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα διαδικαστικά θέματα.

    Μπούργκενστοκ - Τ/κ πλευρά - Ολγκιούν --------------------------------------- Ο λεγόμενος υφυπουργός παρά τω προέδρω Εργκιούν Ολγκιούν, μέλος της τ/κ αντιπροσωπείας που συμμετέχει στις διευρυμένες συνομιλίες του Μπούργκενστοκ δήλωσε χθες το απόγευμα ότι η πλευρά του «θα αγωνιστεί για ένα θετικό αποτέλεσμα και από τις δύο πλευρές».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στα αγγλικά ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά έχει υιοθετήσει μια ''θετική προσέγγιση στις συνομιλίες. Ο στόχος μας είναι να επιτύχουμε μια σύντομη επίλυση μέσα στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ'', είπε ο κ. Ολγκιούν.

    Μπούργκενστοκ - Ελλάδα - Τουρκία - Ασφάλεια -------------------------------------------- Ελλάδα και Τουρκία είχαν χθες σε υπηρεσιακό επίπεδο συνάντηση στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας για το θέμα της ασφάλειας στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού.

    Οπως το ΚΥΠΕ πληροφορείται, κατά τη συνάντηση δεν σημειώθηκε πρόοδος και οι συνομιλίες έμειναν εκεί που είχαν μείνει και στην Αθήνα.

    Μπούργκενστοκ - Κύπρος - ΥΠΕΞ Ελβετίας -------------------------------------- Η βοήθεια που παρέχει η κυβέρνηση της Ελβετίας για τις συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ πηγάζει από τις καλές σχέσεις που έχει με την Κύπρο καθώς και από την παράδοσή της να είναι μια χώρα ουδέτερη.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ανώτερος λειτουργός του ελβετικού Υπουργείου Εξωτερικών και υπεύθυνος για την οργάνωση των συνομιλιών, Νταβίτ Φόγκελσανγκερ, υπογραμμίζοντας πως η Ελβετία δεν αναμιγνύεται με κανένα τρόπο πολιτικά στην πορεία των συνομιλιών.

    Η μορφή της βοήθειας αφορά κυρίως την δωρεάν ασφάλεια των επίσημων αντιπροσωπειών που βρίσκονται στο Μπούργκενστοκ, τα μεταφορικά τους μέσα (λιμουζίνες και ελικόπτερα) καθώς και την παροχή λογισμικού στους δημοσιογράφους και τις επίσημες αντιπροσωπείες.

    «Η Κύπρος είναι μια ευρωπαϊκή χώρα όπως εμείς και η βοήθειά μας εντάσσεται στο πλαίσιο της παράδοσής μας ως ουδέτερη χώρα», είπε ο αξιωματούχος του Ελβετικού ΥΠΕΞ και πρόσθεσε εμφαντικά ότι η πραγματοποίηση της δεύτερης φάσης των συνομιλιών στην Ελβετία, δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως πολιτική ανάμιξη της χώρας στο πρόβλημα.

    Μπούργκενστοκ - Συνομιλίες - Μέτρα ασφαλείας ------------------------------------------- Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει η ελβετική κυβέρνηση γύρω από το ξενοδοχειακό συγκρότημα Μπούργκενστοκ, όπου διαμένουν οι αντιπροσωπείες της ελληνοκυπριακής, τουρκοκυπριακής, ελληνικής και τουρκικής πλευράς που συμμετέχουν στη δεύτερη φάση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής του Τμήματος Ενημέρωσης του ελβετικού Υπουργείου Εξωτερικών Σιμόν Χούπαχερ, η κυβέρνηση της Ελβετίας συμβάλλει στην ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών, παρέχοντας προσωπικό των ανδρών ασφαλείας της αστυνομίας και του στρατού, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει τον εξοπλισμό πληροφορικής που είναι αναγκαίος τόσο στους δημοσιογράφους όσο και στις επίσημες αντιπροσωπείες.

    Για την ασφάλεια των επισήμων έχουν επιστρατευτεί 60 αστυνομικοί από τα υπόλοιπα καντόνια της Κεντρικής Ελβετίας και 33 άνδρες του ελβετικού στρατού, ενώ γίνονται και περιπολίες με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων.

    «Ο ρόλος της Ελβετίας είναι κλασσικός και εντάσσεται στις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών. Η Ελβετία παρέχει λογισμικό εξοπλισμό και την ασφάλεια των επισήμων», είπε ο κ. Χούπαχερ.

    Ερντογάν - Κυπριακό -------------------- ''Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε ό,τι μας πουν'', δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ερωτηθείς τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα κατά τις συνομιλίες στην Ελβετία, πράγμα που αφορά ουσιαστικά τη θέση της Αγκυρας ως προς την επιδιαιτησία του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ο κ. Ερντογάν, ο οποίος μιλούσε χθες βράδυ στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Show TV, ρωτήθηκε επίσης για το τι θα γίνει ως προς το δημοψήφισμα και είπε ότι ''είναι νωρίς να μιλήσουμε, δίχως να περιμένουμε τις συνομιλίες και την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες''.

    Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, ''αν δεν λυθεί το ζήτημα του κοινοτικού δικαίου, δεν θα έχουν νόημα τα επόμενα βήματα''.

    ΕΕ - Παπανδρέου - Κυπριακό --------------------------------- Το Κυπριακό έθεσε χθες βράδυ στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΣΚ, που συνήλθε προκειμένου να εξετάσει τα θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να έχει μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο», ενώ υπογράμμισε «την ανάγκη παρουσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις διευρυμένες συνομιλίες της Λουκέρνης, κάτι, που όπως τόνισε, είχε συμφωνηθεί στη Νέα Υόρκη αλλά δεν διαπιστώνεται σήμερα».

    Επίτιμος Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Επιστροφή από Αθήνα -------------------------------------- Μια θετική απάντηση σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, κρύβει τον κίνδυνο της διχοτόμησης, δήλωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του χθες από την Αθήνα όπου μετέβη με πρόσκληση της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ) ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ακόμη πως ''οιοδήποτε σχέδιο οδηγήσει σε κατάργηση των διαχωριστικών τειχών, γεωγραφικών και λειτουργικών, θα το προσυπογράψουμε χωρίς συζήτηση, εάν όμως οδηγεί σε νομιμοποίηση και μονιμοποίηση του διαχωρισμού, δεν θα μπορούμε να το δεχθούμε''.

    Ερωτηθείς για τους κινδύνους που θα υπάρξουν για την Κύπρο, εάν ο λαός απαντήσει αρνητικά σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ είπε: «υπάρχουν κίνδυνοι από το 'ναι', και όχι από το 'όχι', και οι κίνδυνοι είναι η διχοτόμηση».

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Πρόγραμμα --------------------------------- Αρχίζει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες τις εργασίες του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπό την προεδρία της Ιρλανδίας, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στο δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που θα δοθεί αύριο το βράδυ, αναμένεται να συζητηθεί και το Κυπριακό.

    Εξάλλου, αύριο γύρω στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Κύπρου) ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    ΕΕ - Σοσιαλιστική Ομάδα - Μάρκος Κυπριανού - Ακρόαση ---------------------------------------------------- Εξι από τους δέκα νέους Επιτρόπους των προσχωρουσών χωρών, μεταξύ των οποίων και ο Επίτροπος της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού, προσκλήθηκαν και έλαβαν μέρος χθες στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου ανέπτυξαν τις απόψεις τους για το δικό τους ρόλο, αλλά και την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στη εισαγωγή που έκανε ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι είναι μεγάλη τιμή για κάποιον που γίνεται ο πρώτος επίτροπος από ένα νέο κράτος μέλος. Οπως είπε, οι προσδοκίες είναι πολλές και η ευθύνη μεγάλη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο, που ΕΕ πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη διεύρυνση της ιστορίας της.

    Αναφερόμενος στο θέμα του ευρωπαϊκού συντάγματος, το χαρακτήρισε απαραίτητο, προκειμένου να μπορεί να λειτουργεί η ΕΕ με 25 ή με 27 κράτη μέλη. Είπε ακόμη ότι πρέπει να αποδώσει η στρατηγική της Λισσαβόνας για την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα, δεδομένου ότι η ΕΕ έχει καθυστερήσει στην επίτευξη των στόχων που καθορίσθηκαν.

    Σοσιαλιστική Διεθνής - Κύπρος - Συνεδρία ----------------------------------------- Πραγματοποιείται το διήμερο 26 και 27 Μαρτίου στη Λεμεσό συνεδρία της Μεσογειακής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με τη συμμετοχή 35 περίπου συνέδρων από χώρες της Μεσογείου αλλά και εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Βρετανίας, Σουηδίας, Γερμανίας και Βρυξελλών.

    Στη συνεδρία έχουν προσκληθεί και εκπρόσωποι από την Τουρκία οι οποίοι δεν έχουν ακόμη απαντήσει κατά πόσο θα παραστούν.

    Τη συνεδρία φιλοξενεί στην Κύπρο το ΚΣ ΕΔΕΚ και όπως είπε ο Επίτιμος Πρόεδρός του Βάσος Λυσσαρίδης το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί είναι το Κυπριακό με τη συμμετοχή μάλιστα αντιπροσώπων από τ/κ κόμματα τα οποία έχουν προσκληθεί.

    Μελκονιάν - Μαθητές - Εκδήλωση διαμαρτυρίας -------------------------------------------- Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την απόφαση της Αρμενικής Γενικής Αγαθοεργικής Ενωσης (Armenian General Benevolent Union) που εδρεύει στις ΗΠΑ να κλείσει το Μελκονιάν πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα στην είσοδο της σχολής οι μαθητές, τα μέλη του διδακτικού προσωπικού καθώς και απόφοιτοι του σχολείου από το 1946 μέχρι και το 2003.

    Οι μαθητές έφεραν μαύρο περιβραχιόνιο και κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως ''Το Μελκονιάν δεν είναι για πώληση'', ''Κάτω τα χέρια από το Μελκονιάν'' και ''Πωλείται πολιτισμός 78 χρόνων''. Οι μελλοντικοί απόφοιτοι του σχολείου είχαν στην πλάτη τους, εκτός από το έτος αποφοίτησής τους, και ένα ερωτηματικό.

    Στην εκδήλωση διαβάστηκε μήνυμα των μαθητών που θα αποσταλεί στην Αρμενική Γενική Αγαθοεργική Ενωση στη Νέα Υόρκη και στον Πρόεδρο της Αρμενικής Δημοκρατίας.

    Η εκδήλωση έληξε με τον ύμνο του σχολείου και με κατάθεση λουλουδιών από τους παρευρισκόμενους στο Μαυσωλείο των ιδρυτών του Μελκονιάν.

    Πανηγυρικές δοξολογίες - 25η Μαρτίου ------------------------------------ Πανηγυρικές δοξολογίες πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

    Στη Λευκωσία της δοξολογίας που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία Φανερωμένης χοροστάτησε ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνας Βαρνάβας.

    Εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας κατά τη διάρκεια της δοξολογίας , ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι ''δεν θα δεχθούμε μεταβατικές περιόδους με πρόνοιες που ανοίγουν κερκόπορτες για διχοτόμηση και δεν θα προσυπογράψουμε μόνιμες καταργήσεις δικαιωμάτων όπως επίσης δεν θα ανεχθούμε να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας στη δική μας πατρίδα''.

    ''Σήμερα δεν προσδοκούμε σε ολοκαυτώματα, σε Μαχαιράδες, Δίκωμα, Λιοπέτρια, Αλαμάνες ή Αρκάδια διότι σε τέτοιες κρίσιμες ώρες αυτό που χρειάζεται είναι ο ηρωισμός της αντίστασης ενάντια σε πιέσεις, απειλές και εκφοβισμούς για να αποφασίσουμε με νηφαλιότητα αλλά και χωρίς φοβίες ποια θα είναι η στάση μας ως λαού'', συνέχισε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Κατεχόμενα - ''υπουργός οικονομικών'' - Προϋπολογισμός --------------------------------------------------------------- Ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών των κατεχομένων Αχμέτ Ουζούν δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του ψευδοκράτους για το 2004 ανέρχεται στα 453 εκατομμύρια λίρες Κύπρου ή 1, 22 τρισεκατομμύρια λίρες Τουρκίας, προσθέτοντας το έλλειμμα, ύψους 93 εκ. ΛΚ, θα καλυφθεί με πιστώσεις από την Τουρκία.

    Μιλώντας σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, ο κ. Ουζούν, αφού σημείωσε ότι θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες τον προϋπολογισμό του ψευδοκράτους στο λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο, είπε ότι εργάζονται για την οικονομική δόμηση του ομόσπονδου κράτους το οποίο θα προκύψει από ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού.

    Χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ότι πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τις εργασίες τους μετά τη λύση του Κυπριακού ως ''αστείους''.

    Ο κ. Ουζούν είπε ότι τα έξοδα του ψευδοκράτους υπολογίζονται στα 343 εκατομμύρια λίρες Κύπρου, προσθέτοντας ότι το ποσό που υπολογίζεται να λάβει το ψευδοκράτος από τοπικές πηγές ανέρχεται στα 250 εκ.ΛΚ.

    Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη ------------------------------------ Με κέρδη υποδέχθηκε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) την έναρξη χθες της δεύτερης φάσης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, παρά το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε. Ο Γενικός Δείκτης, ύστερα από δύο συναντήσεις αρνητική πορεία, κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,53%, κλείνοντας στις 86,5 μονάδες, ως αποτέλεσμα κυρίως των κερδών που παρουσίασαν οι τράπεζες. Μικρή αύξηση σε σχέση με τις δύο προηγούμενες συναντήσεις παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 511 χιλιάδες λίρες.

    [10] (Κ) Μπούργκενστοκ - Ηνωμένα Εθνη - Επαφές

    Τα ΗΕ συνεχίζουν και σήμερα να έχουν ανεπίσημες και ρευστές τηλεφωνικές και προσωπικές επαφές με τα μέρη στο Μπούργκενστοκ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ Στέφαν Ντούτζαρικ.

    Όπως είπε παρά την αναχώρηση σήμερα ορισμένων υψηλόβαθμων μελών των αντιπροσωπειών που θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι διαβουλεύσεις των ΗΕ θα συνεχιστούν με μέλη των αντιπροσωπειών που θα παραμείνουν στο ελβετικό θέρετρο, στο σύμπλεγμα των ξενοδοχείων που τα ΗΕ έχουν κλείσει για τις αντιπροσωπείες, και στο οποίο δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της συσκότισης που έχει επιβληθεί από πλευράς των ΗΕ.

    [11] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 - Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας

    Στην Αρχαία Ολυμπία είναι στραμμένα τα μάτια της οικουμένης, όπου στις 12 ακριβώς άρχισε η τελετή για την αφή της Ολυμπιακής φλόγας παρουσία του πρόεδρου της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, του πρωθυπουργού, της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, του πρόεδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ και άλλων επίσημων.

    [12] (Κ) Μπούργκενστοκ - Ελλάδα - Τουρκία - Ασφάλεια

    Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε κατά τις χθεσινές συναντήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας για το θέμα της ασφάλειας.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Στεφανόπουλος - Συγχαρητήρια

    [14] (Κ) Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Μήνυμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε σήμερα στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή συγχαρητήριο μήνυμα με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στο οποίο εκφράζει ''τα ειλικρινή συγχαρητήρια και τις πιο θερμές ευχές του κυπριακού λαού, της κυβέρνησης και εμού προσωπικά''.

    [15] (Κ) Μπούργκενστοκ - Τετραμερής (1)

    Τουρκικές πηγές στο Μπούργκενστοκ ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η τετραμερής συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το βράδυ με την επιστροφή των αντιπροσωπειών από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    [16] (Κ) Μπούργκενστοκ - ΗΕ - Δείπνο - Ατμόσφαιρα

    Ευχάριστη και φιλική ατμόσφαιρα επεκράτησε κατά το δείπνο που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας με πρόσκληση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στο ελβετικό θέρετρο, Στέφαν Ντούτζιαρικ.

    [17] (Κ) Λυσσαρίδης - 25η Μαρτίου - Κυπριακό

    Είναι αντιπαραγωγικό να γιορτάζει κανείς ηρωικές επετείους και ''να μην εμβολιάζεται από τα μηνύματα, τα οποία δίνουν αυτές οι επέτειοι'', δήλωσε ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ύστερα από τη σημερινή μαθητική παρέλαση στη Λευκωσία για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας.

    Ο κ. Λυσσαρίδης, ο οποίος δέχθηκε τον χαιρετισμό της παρέλασης μαζί με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη, είπε ότι η πολιτική ηγεσία ''οφείλει να σταθεί στις διακηρύξεις που έκανε στο λαό ότι αν δεν υπάρξουν τροπολογίες που να κάνουν το σχέδιο Ανάν δίκαιο, βιώσιμο, λειτουργικό και εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν θα γίνει αποδεκτό'', προσθέτοντας ότι ''ο λαός ορίζει ηγεσίες για να αγωνιστούν για τα δικαιώματα του και όχι για να τα καταπατήσουν''.

    ''Χωρίς μισαλλοδοξία, χωρίς μεγαλοστομία, με μετριοπάθεια αλλά χωρίς ηττοπάθεια και μοιρολατρία θα πρέπει να μετρήσουμε όλα τα δεδομένα και σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατό να προδώσουμε τα δίκαια αυτού του λαού'', συμπλήρωσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    [18] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 - Τελετή Αφής Ολυμπιακής Φλόγας (2)

    [19] (Κ) Μπούργκενστοκ - Σερντάρ Ντενκτάς - Δηλώσεις

    Απαισιόδοξος ότι θα υπάρξει μια συμφωνία επί του σχεδίου Ανάν δηλώνει ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς.

    Σε δηλώσεις του στο Μπούργκενστοκ, όπου εκπροσωπεί την τ/κ πλευρά στις συνομιλίες μαζί με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με εξουσιοδότηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε πως αύριο βράδυ αναμένεται να γίνει συνάντηση των τεσσάρων μερών, Ε/Κ, Τ/Κ, Ελλάδας και Τουρκίας πιθανόν κατά τη διάρκεια δείπνου.

    [20] (Κ) 25η Μαρτίου - Υπουργός Εσωτερικών - Λεμεσός

    Την ίδρυση του ελληνικού κράτους γιορτάζουν όλοι οι λαοί, όλοι όσοι εκείνα τα χρόνια και στην εξέλιξη αγωνίστηκαν για να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου, μετά το πέρας της παρέλασης για την 25η Μαρτίου 1821, που πραγματοποιήθηκε κατά μήκος της Λεωφόρου Μακαρίου Γ στη Λεμεσό.

    [21] (Κ) Μπούργκενστοκ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αρχηγοί κομμάτων - Βρυξέλλες

    Νέα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τους αρχηγούς των κομμάτων που τον συνοδεύουν στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, προτού ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου συνέρχεται σήμερα και αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, έγινε ανταλλαγή απόψεων και κωδικοποίηση κάποιων θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημερώθηκε και για το περιεχόμενο της συνάντησης του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη με τον Τόμας Γουέστον, Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ δεν πραγματοποιήθηκε τελικά συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Γουέστον, με τον οποίο ωστόσο είχε ολιγόλεπτη συνομιλία το πρωί κατά τη διάρκεια του προγεύματος.

    [22] (Κ) Μπούργκενστοκ - ΗΕ - Δείπνο

    Την ανάγκη πραγματοποίησης μιας διευρυμένης συνάντησης μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας, υπέδειξε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου που παρέθεσε στις τέσσερις πλευρές στο Μπούργκενστοκ.

    Σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών, στο δείπνο κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε αναφορά στο Κυπριακό, ο κ. ντε Σότο είχε την ευκαιρία να τονίσει την ανάγκη πραγματοποίησης μιας διευρυμένης συνάντησης.

    [23] (Κ) Μπούργκενστοκ - Τετραμερής συνάντηση - Τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία

    Την Παρασκευή το βράδυ, γύρω στις 8-9 η ώρα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των τεσσάρων πλευρών που βρίσκονται στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών για το Κυπριακό, εκτιμά μέλος της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας.

    [24] (Κ) Μπούργκενστοκ - Ε/κ πλευρά - Θέσεις - Εγγαφο

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ετοιμάσει ύστερα από αίτημα των Ηνωμένων Εθνών ένα έγγραφο 20 σελίδων, στο οποίο συνοψίζονται οι θέσεις της σχετικά με τις αλλαγές και τις βελτιώσεις επί του σχεδίου Ανάν.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το έγγραφο αυτό αναμένεται να υποβληθεί από την ε/κ πλευρά στα Ηνωμένα Εθνη απόψε.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Αφιξη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε στις Βρυξέλλες για να παραστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη βελγική πρωτεύουσα.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Πρέσβης Τάσος Τζιωνής.

    [26] (Κ) ΕΕ - Ταγίπ Ερντογάν - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού πέραν της 1ης Μαϊου 2004, προέβαλε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [27] (Κ) Μπούργκενστοκ - Αλβαρο ντε Σότο - Συνομιλίες - Διάσκεψη Τύπου (1)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο οι πλευρές στο Κυπριακό να κληθούν από τα Ηνωμένα Εθνη να υπογράψουν κάτι πριν την αναχώρησή τους από το Μπούργκενστοκ.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. ντε Σότο είπε πως ελπίζει ότι είναι δυνατό να υπάρξει ένα συμφωνημένο κείμενο, το οποίο θα τεθεί σε δημοψήφισμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ''γι' αυτό αγωνιζόμαστε''.

    Είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα σε ό,τι αφορά τις επαφές που γίνονται, προσθέτοντας ότι έχουν αρχίσει ουσιαστικές συνομιλίες.

    [28] (Κ) Ντενκτάς - Επίθεση στον Φερχόιγκεν

    Δριμεία επίθεση εναντίον του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν εξαπέλυσε από τηλεοράσεως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, με αφορμή δήλωση του Γερμανού κοινοτικού αξιωματούχου ότι δεν εκπροσωπεί πλέον την τ/κ κοινότητα.

    Σε δηλώσεις σήμερα στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι ''ο κόσμος δεν πρέπει να παίρνει τον Φερχόιγκεν στα σοβαρά''.

    [29] (K) Mπούργκεντστοκ - Γενικός Διευθυντής ξενοδοχειακού συγκροτήματος

    Τα Ηνωμένα Εθνη αποφάσισαν όπως η δεύτερη φάση των συνομιλιών πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Μπούργκενστοκ, καθώς πιστεύουν ότι για σημαντικές πολιτικές αποφάσεις επιβάλλεται όπως οι πολιτικοί είναι ανενόχλητοι και μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας.

    Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής του συγκροτήματος Μπούργκενστοκ Γιουργκ Τόμεν σε ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία.

    [30] (Κ) ΕΕ - Συνοδος Κορυφής - Τρομοκρατία

    Δέσμη μέτρων σε κοινοτικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο στις Βρυξέλλες, οι 25 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [31] (Κ) Καραμανλής - Επίσκεψη ΗΠΑ

    Οπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού της Ελλάδας «ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σε συνάντηση στο Λευκό Οίκο στις 20 Μαΐου".

    [32] (Κ) Ιρλανδία - Καλωσόρισμα Κύπρου - Μπρέι

    Την Πέμπτη, 1η Απριλίου, αρχίζουν οι εκδηλώσεις στην ιρλανδική πόλη Μπρέι με τις οποίες θα καλωσορίζεται η εισδοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαϊου.

    Οπως ανακοινώθηκε επίσημα από την Ιρλανδική Προεδρία, την έναρξη των εκδηλώσεων θα κηρύξει, σε τελετή στο δημοτικό μέγαρο της Μπρέι, στις 5.00 το απόγευμα τοπική ώρα (7.00 το βράδυ ώρα Κύπρου), ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας Ντικ Ρος.

    [33] (Κ) Στεφανόπουλος - 25η Μαρτίου - Δηλώσεις - Κυπριακό

    Οι προσπάθειες εξεύρεσης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού και η επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αποτελούν τις δύο εν εξελίξει διαδικασίες που έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    [34] (Κ) Κυπριακό - Καραμανλής - ΕΛΚ

    Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνομιλίες του Μπούργκενστοκ ενημέρωσε σήμερα τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησης που έχουν πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [35] (Κ) Βρυξέλλες - Συνάντηση Φερχόιγκεν - Ερντογάν - Κυπριακό

    Ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν τόνισε σήμερα ότι ο ίδιος ουδέποτε δήλωσε ή θα δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποδεχθεί τις μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο που απαιτεί η τουρκική πλευρά σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Φερχόιγκεν προέβη σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, ο οποίος επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της χώρας του για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Ερντογάν είπε ότι στη συνάντηση με τον κ. Φερχόιγκεν συζητήθηκε το Κυπριακό και οι συνομιλίες που διεξάγονται στην Ελβετία, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ενσωματώσει τους όρους μιας λύσης στο Κυπριακό, φτάνει να μην αντίκεινται στις αρχές της ΕΕ.

    [36] (Κ) Εκπρόσωπος ΓΓ ΟΗΕ - Συνομιλίες - Κυπριακό

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ αναφέρθηκε σήμερα, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, στις συνομιλίες για το Κυπριακό που λαμβάνουν χώρα στην Ελβετία, σημειώνοντας τις δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [37] (Κ) Φερχόιγκεν - Ερντογάν - Συνάντηση

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να ενσωματώσει μία λύση του Κυπριακού, δεδομένου ότι αυτή δεν θα αντίκειται στις βασικές αρχές στις οποίες έχει εγκαθιδρυθεί η Ενωση, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος διαβεβαίωσε πως η ΕΕ θα βοηθήσει προς την επίτευξη λύσης του πολιτικού προβλήματος και θα είναι ευέλικτη.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι οι αλλαγές στο σχέδιο Ανάν δεν αφορούν την ΕΕ αλλά τα Ηνωμένα Εθνη, και σημείωσε ότι εάν οι δύο πλευρές ή η Ελλάδα και η Τουρκία βρουν λύση, αυτό θα είναι εντάξει με την ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 25 March 2004 - 18:49:32 UTC