Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - Ιαμαϊκή - Βοήθεια - Τυφώνας Ιβάν
  • [02] (Κ) Μπάουτσερ - ''Απομόνωση'' Τ/Κ - Αποστολή στα κατεχόμενα
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίσημη επίσκεψη στη Μάλτα
  • [05] (Κ) ΥΠΕΣ Πολωνίας - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Βρυξέλλες - ΕCOFIN
  • [08] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Βρυξέλλες
  • [09] (Κ) Περδίκης - Βρυξέλλες - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αυστραλία - Επίσημη επίσκεψη
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δολοφονία πρώην Πρωθυπουργού Λιβάνου
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - ΚΥΠΕ - Διευθυντής
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - ΚΥΠΕ - Διευθυντής
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Εμπορικές συναλλαγές - Κατεχόμενα
  • [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Βαν ντερ Μιρ - Κανονισμός Πράσινης Γραμμής
  • [17] (Κ) Ευρωπαϊκός Χάρτης Μικρών Επιχειρήσεων - Εκθεση - Κύπρος
  • [18] (Κ) Βαν ντερ Μιρ - Κύπρος - Πρόγραμμα σύγκλισης
  • [19] (K) Παλόνε - Επιστολή προς Ράις - Παράνομη επίσκεψη επιχειρηματιών
  • [20] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Πρόγραμμα Σύγκλισης
  • [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Κλόσον - Κατεχόμενα
  • [22] (Κ) Ευρωβουλευτής Μάτσης - Δήμαρχος Αμμοχώστου - Συνάντηση
  • [23] (Κ) ΕΕ - Κανονισμοί - Κύπρος - Μπεγλίτης
  • [24] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [25] (Κ) Ποδόσφαιρο 4η αγωνιστική - Κύπελλο Κύπρου
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κάρολος Παπούλιας - Συγχαρητήρια
  • [27] (Κ) Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - Δήμαρχος Αμμοχώστου
  • [28] (Κ) ΥΠΕΞ - Αμερικανοί επιχειρηματίες - Παράνομη επίσκεψη
  • [29] (Κ) Aποζημιώσεις επιβατών - Επιτροπή - Μπαρό
  • [30] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Πρωτόκολλο του Κιότο - Δήλωση
  • [31] (Κ) Ομιλος Λαϊκής - Οικονομικά αποτελέσματα για 2004
  • [32] (Κ) Βρυξέλλες - Ομήρου - Σοσιαλιστική Ομάδα
  • [33] (Κ) Ποδόσφαιρο - 4η Αγωνιστική - Κύπελλο Κύπρου
  • [34] (Κ) ΥΠΕΞ - Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο - Τουρκία

  • [01] (Κ) Κύπρος - Ιαμαϊκή - Βοήθεια - Τυφώνας Ιβάν

    Χρηματική βοήθεια ύψους 20.000 δολαρίων προσέφερε η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ιαμαϊκή για αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν πρόσφατα από τον τυφώνα Ιβάν.

    [02] (Κ) Μπάουτσερ - ''Απομόνωση'' Τ/Κ - Αποστολή στα κατεχόμενα

    Οι δραστηριότητες των ΗΠΑ για να χαλαρώσουν την ''απομόνωση'' των Τ/Κ δεν αλλάζουν την πολιτική τους όσον αφορά την αναγνώριση, με οποιοδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος αναφέρθηκε και χθες, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, στην επικείμενη επίσκεψη αμερικανικής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στα κατεχόμενα, με τη συνοδεία Αμερικανού εμπορικού ακολούθου.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη σχετικά με την επίσκεψη αντιπροσωπείας του κόμματος στην Τουρκία και οι πληροφορίες για πρόθεση του Προέδρου Παπαδόπουλου να ενημερώσει το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τους τομείς ανησυχίας των Ελληνοκυπρίων σε μια λύση του Κυπριακού, καθώς και οι δηλώσεις του πρώην Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και οι αντιδράσεις και σχόλια για την προχθεσινή απόφαση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για επιβολή ποινών σε δέκα μέλη της είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες της Λευκωσίας.

    Η διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών, οι προγραμματιζόμενες δυναμικές κινητοποιήσεις των σιτοπαραγωγών, οι απώλειες χρημάτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξαιτίας της απόκρυψης στοιχείων που αφορούν την εργασία στον οικοδομικό κυρίως τομέα και η απόφαση της κυβέρνησης για μεγαλύτερο έλεγχο στο λιανικό εμπόριο είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ετοιμα τρακτέρ'' ότι οι σιτοπαραγωγοί ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις την ερχόμενη Δευτέρα, αφού η χθεσινή πρόταση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου όχι μόνον δεν τους ικανοποίησε, αλλά θεωρείται από τους αγρότες και ως "προκλητική και ότι αποβλέπει στη διάσπασή τους". Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό ότι δεν θεωρεί πολύ πιθανή την ανάληψη μιας νέας πρωτοβουλίας για επίλυση του Κυπριακού. Σχολιάζοντας το ''όχι'' των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, ο κ. ντε Σότο είπε ότι ψάχνει να βρει ποιοι χρηματοδότησαν την εκστρατεία για απόρριψη του σχεδίου Ανάν, προκειμένου να κατανοήσει τους λόγους για τη στάση αυτή των Ε/Κ.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Οργανωμένο κύκλωμα λυμαίνεται τ/κ περιουσίες'' γράφει στο κύριο θέμα ότι, εδώ και αρκετό καιρό, κρατικοί λειτουργοί, εργολάβοι, κτηματομεσίτες και άλλοι, ''οι οποίοι εμπλέκονται σε οργανωμένο κύκλωμα, λυμαίνονται τουρκοκυπριακές περιουσίες, κυρίως στην επαρχία Λάρνακας αλλά και σε άλλες επαρχίες, κερδίζοντας εκατομμύρια λίρες''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Κούρδοι που διαμένουν στην Κύπρο διαδήλωσαν χθες στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία και, δεμένοι συμβολικά με αλυσίδες, κρατώντας φωτογραφίες και φωνάζοντας συνθήματα, ζητούσαν την απελευθέρωση του ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται από το 1999 σε τουρκικές φυλακές υψίστης ασφαλείας.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Επιστολή προς Ανάν'' γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ετοιμάζεται να αποστείλει στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έγγραφο με τις θέσεις της κυβέρνησης για την επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού, στο οποίο θα περιγράφει τους τομείς ανησυχίας των Ελληνοκυπρίων, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει τα διαπραγματευτικά του επιχειρήματα ως προς τις επιθυμητές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν. Αλλού γράφει ότι κλιμάκιο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού μεταβαίνει στην Ελλάδα, προκειμένου να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση διαδικαστικά και νομικά θέματα για τις αλλαγές στον τρόπο εισδοχής Κυπρίων φοιτητών στα εκεί Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κέρβερος στο λιανικό εμπόριο'' γράφει ότι μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από διάφορους κλάδους του λιανικού εμπορίου ετοιμάστηκε η κυβερνητική πρόταση για τα ωράρια και το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής Λευτέρης Χριστοφόρου κατηγόρησε τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον ότι προωθεί το απευθείας εμπόριο των κατεχομένων με Αμερικανούς επιχειρηματίες, παρακάμπτοντας το νόμιμο κράτος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τα πάνω - κάτω στην Ελληνική'' γράφει ότι οι χειρισμοί σε θέματα μεγάλων δανειοδοτήσεων στην Ελλάδα "έχουν φέρει τα πάνω - κάτω στη διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο" και σύμφωνα με την εφημερίδα, "η αναζήτηση ευθυνών στον τρόπο με τον οποίο δόθηκε έγκριση μεγάλων επιχειρηματικών χορηγήσεων από την Ελλάδα με τις ευλογίες της διοίκησης στην Κύπρο, συνεπάγεται στην Ελληνική ζημιές εκατομμυρίων λιρών". Αλλού γράφει ότι τα πρακτικά των επαφών του ΔΗΣΥ με τον Τούρκο Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας βρίσκονται στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον οποίο ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες επί μια ώρα.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''13 εκ. λίρες ετησίως χάνει το ΤΚΑ'' ότι οι απώλειες του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και άλλων Ταμείων του Υπουργείου Εργασίας ξεπερνούν το ποσό των 13 εκατομμυρίων λιρών, μόνον από τον κλάδο οικοδομικής βιομηχανίας και εξαιτίας της "καταδολίευσης" στην οποία προβαίνει μερίδα εργοδοτών. Οι απώλειες του κράτους από την αδήλωτη εργασία στον τομέα αυτό και λόγω φοροδιαφυγής, προσθέτει η εφημερίδα, είναι πολύ περισσότερες. Σε άλλο θέμα γράφει για τις αντιδράσεις και τα σχόλια μετά την προχθεσινή απόφαση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για επιβολή ποινών σε δέκα μέλη της. Ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι ''δεν είναι παραπανίσιος κανένας σύντροφος ή συντρόφισσα'', προσθέτοντας πως ''ο μη σεβασμός από οποιοδήποτε σύντροφο (στην ομόφωνη αυτή απόφαση) ασφαλώς και ενοχλεί''.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κλήθηκε η αστυνομία για διαμαρτυρία καρκινοπαθών'' γράφει ότι η Αστυνομία κλήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας χθες όταν καρκινοπαθείς έσπασαν την πόρτα κλειστού θαλάμου καρκινοπαθών μετά που το προσωπικό του νοσοκομείου αρνήθηκε να τον ανοίξει. Αλλού γράφει ότι η χήρα του τελευταίου πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αγκυρα Αχμετ Ζαϊμ ζητεί από την κυπριακή κυβέρνηση να της καταβληθεί η σύνταξη που δικαιούται λόγω της υπηρεσίας του συζύγου της στο διπλωματικό σώμα.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίσημη επίσκεψη στη Μάλτα

    Επίσημη επίσκεψη στη Μάλτα θα πραγματοποιήσει από τις 17 μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας Εντουαρντ Φένεχ Ανταμί και τον Πρωθυπουργό Λόρενς Γκόνζι.

    Επίσης θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Αλφρεντ Σαντ καθώς και με Μαλτέζους επιχειρηματίες και βιομήχανους.

    [05] (Κ) ΥΠΕΣ Πολωνίας - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοίκησης της Πολωνίας Ρίζαρντ Κάλιτζ.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Παπαδόπουλος - Μάλτα ------------------- Επίσημη επίσκεψη στη Μάλτα θα πραγματοποιήσει από τις 17 μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας Εντουαρντ Φένεχ Ανταμί και τον Πρωθυπουργό Λόρενς Γκόνζι.

    Επίσης θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Αλφρεντ Σαντ καθώς και με Μαλτέζους επιχειρηματίες και βιομήχανους.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Τάσος Τζιωνής, ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ιταλία, που είναι διαπιστευμένος και στη Μάλτα Αλέξανδρος Ζήνων, λειτουργοί του Υπουργείου Εξωτερικών και ομάδα Κυπρίων επιχειρηματιών.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ερντογάν --------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο πραγματοποίησης συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λήδρα Πάλας, εφόσον προκύψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    ''Εάν προκύψει κάτι τέτοιο θα συζητηθεί, αλλά δεν είμαι σε θέση να σας δώσω απάντηση αυτή τη στιγμή. Θα ήταν πρόωρο εκ μέρους μου να προβώ σε οποιαδήποτε δήλωση επί του θέματος'', είπε, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα δεχόταν συνάντηση με τον κ. Ερντογάν στο Λήδρα Πάλας.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε επίσης ότι ''πολλές φορές είχε επιδιωχθεί συνάντηση με τον κ. Ερντογάν για να συζητηθούν οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού''.

    Οσον αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο πολιτικών στα κατεχόμενα, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν θα δεχόταν κάτι τέτοιο ''ενόψει του γεγονότος ότι συνεχίζεται η κατοχή και η παράνομη παρουσία της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου''.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ενημέρωση ------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έτυχε χθες εκτενούς ενημέρωσης από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη για τις επαφές της αντιπροσωπείας του κόμματος στην Τουρκία, σε συνάντηση που είχαν το πρωί και διήρκεσε μια ώρα.

    ''Οπως είχα δεσμευθεί πριν από την αναχώρησή μου για την Τουρκία, ενημέρωσα σε έκταση τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πρόγραμμα της επίσκεψής μας στην Τουρκία, για τις συναντήσεις με τον κ. Ερντογάν και τον κ. Γκιουλ, για τη διάλεξη που δόθηκε ενώπιον πρώην Υπουργών, διπλωματών, ακαδημαϊκών, αλλά και τη συνάντηση που είχαμε με τους Ευρωπαίους Πρέσβεις''.

    Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι ''επικεντρώσαμε την προσοχή μας στα όσα μπορεί να αποτελούν ουσία και προοπτική επίλυσης του Κυπριακού''.

    Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το Προεδρικό αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Αναστασιάδη ''για την ενημέρωση'' και εξέφρασε την άποψη ότι ''οι επαφές κομμάτων, φορέων και οργανώσεων μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και στην καλύτερη κατανόηση των εκατέρωθεν θέσεων''.

    Σημειώνεται ακόμη ότι σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Αναστασιάδη η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ κατά τη διάρκεια των επαφών της, εξέφρασε τις θέσεις της πλειοψηφίας των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο καθώς και την αποφασιστικότητα και ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για εξεύρεση λύσης.

    Εκπρόσωπος - Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου - Αναστασιάδη ---------------------------------------------------------- Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι επαφές μεταξύ των ε/κ και τ/κ κομμάτων καθώς και μεταξύ των ε/κ και τουρκικών κομμάτων είναι πάντοτε χρήσιμες και συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος συνεννόησης.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η κυβέρνηση βλέπει θετικά τη συνέχιση ενός διαλόγου μεταξύ του ΔΗΣΥ και του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    ''Πάντα ήταν αυτή η θέση της Κυβέρνησης και είχα πει πολλές φορές ότι οι επαφές μεταξύ πολιτικών κομμάτων, ε/κ, τ/κ, ε/κ και τουρκικών είναι πάντοτε χρήσιμες και συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος συνεννόησης'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να αναφέρει ποιες απόψεις εξέφρασε ο κ. Αναστασιάδης στον Τούρκο Πρωθυπουργό, εκείνες του κόμματός του ή του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι στην ανακοίνωση του Προεδρικού, αναφέρεται ότι σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Αναστασιάδη η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ κατά τη διάρκεια των επαφών της, εξέφρασε τις θέσεις της πλειοψηφίας των κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο καθώς και την αποφασιστικότητα και ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για εξεύρεση λύσης.

    Εξάλλου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας Ευάγγελος Αντώναρος, κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του Προέδρου του ΔΗΣΥ στην Τουρκία, επανέλαβε πως ''όλες οι επαφές που συντελούν στην ανταλλαγή απόψεων είναι θετικές''.

    Ο κ. Αντώναρος διευκρίνισε ότι τέτοιες επαφές ''ούτε πρέπει να υποκαταστήσουν όμως, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι υποκαθιστούν την ανάγκη για συνομιλίες μεταξύ των κυβερνήσεων στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό''.

    Εκπρόσωπος - Δήλωση Ράις - Διευκρίνιση -------------------------------------- Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις δεν αποκάλεσε ''κακό αποτέλεσμα'' την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά το ότι δεν επιτεύχθηκε λύση στο Κυπριακό και επανένωση της Κύπρου πριν την πρώτη Μαϊου 2004, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι ΗΠΑ προέβησαν σε μια ανασκευή της δήλωσης της κ. Ράις που έγινε την περασμένη Παρασκευή.

    ''Δεν θα έλεγα ανασκευή. Ηταν μια διευκρίνιση πράγμα που έκανε και ο κ. Μπάουτσερ (εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ). Εκείνο που διευκρίνισε ήταν ότι εκείνο το οποίο εννοούσε η κ. Ράις ήταν ότι ήταν κακό το αποτέλεσμα ότι δεν πέτυχαν λύση και επανένωση της Κύπρου πριν την ένταξη στην ΕΕ και δεν αναφερόταν στην ένταξη ως κακό αποτέλεσμα'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Η κ. Ράις είχε δηλώσει την περασμένη Παρασκευή σε ευρωπαϊκά ΜΜΕ ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να βλέπουν τους Τ/Κ ''απομονωμένους'' επειδή ''δεν ήμασταν σε θέση να ενοποιήσουμε το νησί πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, κάτι που ήταν ένα κακό αποτέλεσμα''.

    Εκπρόσωπος - Συνάντηση Ταλάτ - Μπαρόζο -------------------------------------- Βασική θέση και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενόψει του γεγονότος ότι δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε ξεχωριστή οντότητα στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ότι δέχεται τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εκ μέρους της τ/κ κοινότητας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς να αναφέρει πώς βλέπει η κυβέρνηση τη χθεσινή συνάντηση του κ. Ταλάτ με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, στις Βρυξέλλες.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξαν πιέσεις από αμερικανικής πλευράς για πραγματοποίηση της συνάντησης, ο κ. Χρυσοστομίδης δεν απέκλεισε να υπήρξαν επαφές για το θέμα αλλά είπε ότι δεν γνωρίζει να υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση.

    Σε ερώτηση κατά πόσον η Κυβέρνηση έχει επίσημη ενημέρωση για τη συνάντηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η ενημέρωση είναι ακριβώς αντίστοιχη με τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Μπαρόζο μετά τη προχθεσινή συνάντηση.

    Μπάουτσερ - ''Απομόνωση'' Τ/Κ - Αποστολή στα κατεχόμενα ------------------------------------------------------- Οι δραστηριότητες των ΗΠΑ για να χαλαρώσουν την ''απομόνωση'' των Τ/Κ δεν αλλάζουν την πολιτική τους όσον αφορά την αναγνώριση, με οποιοδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος αναφέρθηκε και χθες, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, στην επικείμενη επίσκεψη αμερικανικής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στα κατεχόμενα, με τη συνοδεία Αμερικανού εμπορικού ακολούθου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μπάουτσερ είπε πως ''υπάρχει μια ομάδα επιχειρηματιών που μεταβαίνουν στη βόρεια Κύπρο για να εξετάσουν τις ευκαιρίες συνεργασίας. Αποστέλλουμε κάποιον από το εμπορικό μας τμήμα, όπως κάνουμε συχνά με επιχειρηματικές ομάδες''.

    Πρόσθεσε πως ''οι ενέργειές μας για να χαλαρώσουμε την απομόνωση των Τ/Κ δεν αλλάζουν την πολιτική μας όσον αφορά την αναγνώριση, με οποιοδήποτε τρόπο, σχήμα ή μορφή''.

    Ερωτηθείς εάν η μετάβαση της αμερικανικής επιχειρηματικής ομάδας θα γίνει μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας ή απευθείας στα κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε πως ''έρχονται από την Τουρκία, όπως το επιτρέψαμε''.

    Λιλλήκας - Επιτροπή Εμπορίου - Κατεχόμενα - Αμερικανικές εταιρείες ------------------------------------------------------------------ Οι οποιεσδήποτε ενέργειες που οδηγούν ή παραπέμπουν σε απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, μέσω των παράνομων λιμανιών και αεροδρομίων, ενισχύουν τις διχοτομικές τάσεις και εκείνους που θέλουν να αναπτύξουν οι δύο κοινότητες ξεχωριστά συμφέροντα και ενδιαφέροντα και όχι ενοποιητικά, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Κληθείς να σχολιάσει, ύστερα από σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, την επικείμενη επίσκεψη αντιπροσώπων αμερικανικών εταιρειών στα κατεχόμενα, που θα συνοδεύονται από τον εμπορικό ακόλουθο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''θα πρέπει να αναπτυχθεί το εμπόριο με βάση τον κανονισμό της πράσινης γραμμής, όπως έχει αποφασίσει και η ΕΕ''.

    Η κυβέρνηση πιστεύει, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, ότι ''το εμπόριο διαμέσου της πράσινης γραμμής, και ιδιαίτερα αν το εμπόριο είναι αμφίδρομο, μπορεί να βοηθήσει και στη δημιουργία του καλύτερου κλίματος αλλά και στην ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες που θα εξυπηρετούσε τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου και των δύο κοινοτήτων''.

    Για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου εξέφρασε στη διάρκεια της συνεδρίας ''λύπη και απαρέσκεια γιατί με τις ευλογίες της αμερικανικής κυβέρνησης παρέχεται η δυνατότητα για πρώτη φορά σε Αμερικανούς επιχειρηματίες να προγραμματίζουν επίσκεψη στα κατεχόμενα για εμπορικούς λόγους κάτι που πλήττει κάθε αρχή δικαίου και κάθε αρχή σωστής εμπορικής και επιχειρηματικής συνεργασίας με νόμιμες αρχές στον τόπο μας''.

    Ανέφερε ότι με τη σύμφωνη γνώμη των μελών της Επιτροπής θα διαβιβάσει με γραπτή επιστολή την ''έντονη δυσαρέσκεια'' της Επιτροπής στον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον.

    Κύπρος - Ιαμαϊκή - Βοήθεια - Τυφώνας Ιβάν ----------------------------------------- Χρηματική βοήθεια ύψους 20,000 δολαρίων προσέφερε η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ιαμαϊκή για αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν πρόσφατα από τον τυφώνα Ιβάν.

    Την επιταγή παρέδωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ιαμαϊκής Πρέσβη Stafford O. Neil, ο οποίος ευχαρίστησε την Κύπρο για την συμπαράσταση της.

    Ο κ. Μαυρογιάννης διαβίβασε εκ μέρους του Προέδρου, της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου προς τον Πρέσβη της Ιαμαϊκής, αισθήματα συμπάθειας και αλληλεγγύης προς την φίλη αυτή χώρα και εξέφρασε την ευχή για γρήγορη αποκατάσταση των υλικών και άλλων ζημιών που προκάλεσαν οι καταστροφικοί τυφώνες στην περιοχή.

    Εκπρόσωπος - Απόφαση ΚΕ ΑΚΕΛ - Ποινές - Χρίστου ----------------------------------------------- Η προχθεσινή απόφαση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για ποινές σε μέλη του κόμματος είναι ένα καθαρά εσωτερικό θέμα, το οποίο δεν πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να αναφέρει κατά πόσον αφορά την κυβέρνηση το γεγονός ότι ένα από τα μέλη στα οποία επιβλήθηκε ποινή είναι και ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    ''Νομίζω ότι είναι καθαρά θέμα εσωτερικό ενός πολιτικού κόμματος για το οποίο η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Είναι ευρύτερο πολιτικό θέμα, το οποίο όμως δεν νομίζω ότι πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση'', κατέληξε.

    ΑΚΕΛ - Χριστόφιας - Απόφαση ΚΕ ΑΚΕΛ ----------------------------------- Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι πως ''δεν είναι παραπανίσιος κανένας σύντροφος ή συντρόφισσα'' και όλοι έχουν θέση στις επάλξεις.

    Κληθείς να σχολιάσει τη προχθεσινή απόφαση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για επιβολή ποινής σε δέκα μέλη του κόμματος, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το γεγονός αυτό δεν του προκαλεί ευχαρίστηση.

    Πρόσθεσε πως ''ο μη σεβασμός από οποιοδήποτε σύντροφο ασφαλώς και ενοχλεί''.

    Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΑΚΕΛ επέβαλε προχθές την ποινή της παρατήρησης με προειδοποίηση στους Ανδρέα Χρίστου, Κίκη Καζαμία, Δώρο Χριστοδουλίδη, Τάκη Χ'' Γεωργίου και Ελένη Μαύρου, ενώ την ποινή της παρατήρησης επέβαλε στους Σταύρο Ευαγόρου, Γιάννο Λαμάρη, Ανδρέα Λέφα, Βάσο Γεωργίου και Ανδρέα Κουκουμά.

    Ερωτηθείς τι σημαίνει η ποινή της παρατήρησης με προειδοποίηση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''είναι προειδοποίηση ότι δεν πρέπει να συνεχιστούν αυτά τα πράγματα''.

    Κύπρος - Πρόγραμμα σταθερότητας - Επιτροπή ------------------------------------------ Εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίρνει το αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης της κυπριακής κυβέρνησης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, χαρακτηρίζεται στη σχετική έκθεση «φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό» ως προς τους στόχους του και κυρίως την επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ. Βασική προϋπόθεση που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος το 2005, το οποίο θεωρείται κρίσιμο έτος.

    Το πρόγραμμα σύγκλισης αναμένεται να υιοθετηθεί σήμερα μετά από σχετική εισήγηση του Ισπανού Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια και στη συνέχεια θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών μαζί με τα αντίστοιχα προγράμματα της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Σλοβενίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

    Το πρόγραμμα σύγκλισης της Κύπρου που καλύπτει την περίοδο 2004-2007 υπεβλήθη στην Επιτροπή στις 24 Απριλίου 2004, ενώ στη συνέχεια αναθεωρήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου και συμπεριέλαβε και το 2008.

    Η Επιτροπή αναφέρει ότι ο στόχος μείωσης του ελλείμματος κατά 3,9 μονάδες την περίοδο 2004-2008 είναι φιλόδοξος αλλά πραγματοποιήσιμος. Θεωρεί ως πιο επικίνδυνη χρονιά το 2005, όπου έχει τεθεί και ο στόχος της μεγαλύτερης μείωσης. Υπενθυμίζεται και η δέσμευση της κυβέρνησης ότι αν διαπιστωθεί απόκλιση από το στόχο θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα. Συμπερασματικά τονίζει ότι ο στόχος για το 2005 είναι φιλόδοξος αλλά ολοένα και πιο εφικτός.

    Για το δημόσιο χρέος αναφέρει ότι έφτασε το 74,9% του ΑΕΠ το 2004, ενώ προβλέπεται να πέσει στο 58,1% το 2008.Η Επιτροπή θεωρεί επίσης εφικτό το στόχο αλλά τονίζει ότι απαιτείται και σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση το 2005 και μετά.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παύλος Τζερμιάς - Παρασημοφόρηση -------------------------------------------------------- Το αίτημα για εθνική επιβίωση και δικαίωση είναι επιταγή του ιστορικού παρελθόντος και απαίτηση του διαρκούς μέλλοντος, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ειδική τελετή παρασημοφόρησης του ιστορικού συγγραφέα Παύλου Τζερμιά, προσθέτοντας πως ''σε αυτή την επιταγή ευθυνόμαστε να ανταποκριθούμε και αυτή την απαίτηση έχουμε χρέος να ικανοποιήσουμε''.

    ''Η πατρίδα μας είναι πολύ μικρή και πολύ αδύναμη για να αντέξει τη διαίρεση και πολύ μεγάλη και δυνατή για να χωρέσει, επανενωμένη, όλους τους νόμιμους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους σε μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία, σε μια κοινή πορεία προς την Ευρώπη του μέλλοντος, σε μια κοινή πορεία για ειρήνη, πρόοδο και ευημερία'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η πολιτεία απονέμει στον Παύλο Τζερμιά το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος Αξίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως ''η μεγάλη τιμή που επαξίως απονέμεται σήμερα στον Παύλο Τζερμιά συνοδεύεται από τις θερμές ευχαριστίες μας και την ειλικρινή εκτίμησή μας για όσα ο ίδιος περί της Κύπρου έγραψε και υπέρ της Κύπρου έπραξε''.

    Αναλύοντας τη σχέση του Παύλου Τζερμιά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''η Κύπρος και το Κυπριακό απασχολούν και προβληματίζουν τον Παύλο Τζερμιά από το 1958''.

    Από την πλευρά του, ο Παύλος Τζερμιάς ανέφερε στην ομιλία του ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για μια Κύπρο όλων των Κυπρίων, όπου ''ο Μουχαμέτης και ο Χριστός, φίλοι καρδιακοί, θα πίνουν ρακί και θα σκουντρούν''.

    Υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει τον αγώνα για μια επανενωμένη Κύπρο, σημειώνοντας πως η ιδέα αυτή ''δεν είναι νοητή, εάν δεν πάρει ο ίδιος ο κυπριακός λαός τη μοίρα του στα χέρια του''.

    Χρηματιστήριο - Πτώση -------------------- Αρνητικά, ύστερα από την ανοδική πορεία που παρουσίασε τις τελευταίες ημέρες, έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των σημαντικών απωλειών που σημείωσαν κυρίως εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Με τους επενδυτές να προχωρούν σε πωλήσεις στο δεύτερο μισό της συνάντησης, ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση της τάξης του 0,99%, κλείνοντας στις 1.239,57 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,59% και έκλεισε στις 89,72 μονάδες. Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου δωδεκαμήνου ανήλθε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 3,1 εκατομμύρια λίρες.

    Πτώση σε ποσοστό 0,86% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 415,07 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - 4η αγωνιστική - Νίκες για ΑΠΟΕΛ και Αρη -------------------------------------------------------------- Ο ΑΠΟΕΛ και ο Αρης ήταν οι κερδισμένοι των χθεσινών αγώνων για την 4η αγωνιστική του Κυπέλλου Κύπρου στο Ποδόσφαιρο.

    Στον αγώνα στο ΓΣΠ, ο ΑΠΟΕΛ συνέτριψε την ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς με 4-0, ενώ στο Τσίρειο ο Αρης διέλυσε κυριολεκτικά την ΕΝΑΔ Πόλης Χρυσοχούς με 9-2.

    Με τη νίκη του αυτή, ο ΑΠΟΕΛ πέρασε επικεφαλής του 1ου ομίλου με 9 βαθμούς, ενώ και ο Αρης πέρασε στην πρώτη θέση του 4ου ομίλου με 10 βαθμούς.

    Εξάλλου, σήμερα σε αγώνα για τον 1ο όμιλο η Ενωση Νέων Παραλιμνίου αντιμετωπίζει στο γήπεδο ''Κερύνεια Επιστροφή'' την ΠΑΕΕΚ.

    Για το 2ο όμιλο, διεξάγονται οι αγώνες ΑΠΟΠ/Κυνήρα - Ανόρθωσης και Απόλλωνα - ΑΕΚ.

    Για τον 3ο όμιλο διεξάγονται οι αγώνες Ολυμπιακός - Ομόνοια στο ΓΣΠ και Εθνικός -Διγενής στο Δασάκι.

    Για τον 4ο όμιλο, η Πάφος αντιμετωπίζει στο Παφιακό την ΑΕΛ.

    Κεραυνός - Απόλλων - Καλαθόσφαιρα - Ευρ. Κύπελλο Νότιας Περιφέρειας

    Κεραυνός και Απόλλωνας αγωνίζονται σήμερα στη Ρουμανία στους δύο ημιτελικούς του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Καλαθόσφαιρας Νότιας Περιφέρειας.

    Στις 5.00 ο Κεραυνός αντιμετωπίζει τη τουρκική Μπάνβιτ και στις 7.30 ο Απόλλων την ρουμάνικη Ασεσοφτ Πλοέστι.

    Καλαθόσφαιρα - Διγενής - Διαβάθμιση ----------------------------------- Ο Διγενής υποβαθμίζεται μετά την ήττα που υπέστη από την Ομόνοια, στη Λεμεσό με 74-70, στο χθεσινοβραδινό αγώνα διαβάθμισης στη καλαθόσφαιρα.

    Η χθεσινοβραδινή νίκη της Ομόνοιας ήταν η τέταρτη έναντι του αντιπάλου της εξαναγκάζοντας το Διγενή σε επιστροφή στη Β' κατηγορία.

    [07] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Βρυξέλλες - ΕCOFIN

    [08] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Βρυξέλλες

    [09] (Κ) Περδίκης - Βρυξέλλες - Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης αναχωρώντας σήμερα για τις Βρυξέλλες δήλωσε ότι θα εξηγήσει στους Πράσινους της Ευρώπης «γιατί το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να είναι πλέον βάση για την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού».

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αυστραλία - Επίσημη επίσκεψη

    Επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, έπειτα από πρόσκληση του Αυστραλού ομολόγου του Ντέιβιντ Χόκερ.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Δολοφονία πρώην Πρωθυπουργού Λιβάνου

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας μετέβη σήμερα στην Πρεσβεία του Λιβάνου, όπου υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τη δολοφονία του πρώην Πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Αλ Χαρίρι.

    Μετά την υπογραφή, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι «οι πράξεις αυτές οι οποίες στοχεύουν ανθρώπους, όπως το δολοφονηθέντα, δεν υποσκάπτουν απλώς μια κατάσταση, δεν βλάπτουν την οικογένεια ή τον ίδιο, νομίζω ότι είναι πράξεις οι οποίες δυναμιτίζουν τα θεμέλια της όλης προσπάθειας που γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια μετά τον εμφύλιο πόλεμο, μετά τις εξωτερικές και άλλες επεμβάσεις στο Λίβανο για να ανοικοδομηθεί η χώρα και ο Λίβανος να καταστεί και πάλι μια ειρηνική χώρα όπως τη γνωρίζαμε προηγούμενα, κέντρο ανάπτυξης, κέντρο εμπορίου και βεβαίως να συμβάλει με το δικό του τον τρόπο και στην επίλυση του μεσανατολικού προβλήματος ως τέτοιου".

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - ΚΥΠΕ - Διευθυντής

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - ΚΥΠΕ - Διευθυντής

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Εμπορικές συναλλαγές - Κατεχόμενα

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/2/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 16/2/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5814               0,5848
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4465               0,4491
    Λίρα Αγγλίας              0,8422               0,8472
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 16/2/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 16/2/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4243            0,4276
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3490            0,3517
    Δολάριο Καναδά                  0,3617            0,3645
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0695            0,0700
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0640            0,0645
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3756            0,3786
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [16] (Κ) Βαν ντερ Μιρ - Κανονισμός Πράσινης Γραμμής

    Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ κάλεσε σήμερα την επιχειρηματική κοινότητα στην Κύπρο να εκμεταλλευθεί το νέο κλίμα που δημιουργεί ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή, σημειώνοντας ότι μέσω του εμπορίου μπορεί να δημιουργηθεί περαιτέρω οικονομική αλληλεξάρτηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, πράγμα που θα προωθήσει τη συμφιλίωση και την ειρήνη.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε ότι ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή παρέχει το νομικό πλαίσιο και ότι εναπόκειται τώρα στις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο πλευρών να αξιοποιήσουν αυτή τη νέα κατάσταση και να αυξήσουν τον όγκο του εμπορίου.

    [17] (Κ) Ευρωπαϊκός Χάρτης Μικρών Επιχειρήσεων - Εκθεση - Κύπρος

    Καλή πρακτική χαρακτηρίζει η 5η Εκθεση Εκτέλεσης του Ευρωπαϊκού Χάρτη Μικρών Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εμπορικών Τραπεζών Κύπρου για υιοθέτηση ενός εθνικού Κώδικα Συμπεριφοράς μεταξύ των μελών του και των ΜΜΕ στην Κύπρο, για τη βελτίωση της μεταξύ τους συνεργασίας.

    [18] (Κ) Βαν ντερ Μιρ - Κύπρος - Πρόγραμμα σύγκλισης

    Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ δήλωσε σήμερα ότι ''η Επιτροπή έχει υιοθετήσει μιαν ευνοϊκή θέση για το αναθεωρημένο πρόγραμμα οικονομικής σύγκλισης, το οποίο παρουσίασε η κυπριακή κυβέρνηση στην Επιτροπή το Δεκέμβριο''.

    [19] (K) Παλόνε - Επιστολή προς Ράις - Παράνομη επίσκεψη επιχειρηματιών

    Ο Αμερικανός Βουλευτής Φρανκ Παλόνε σε επιστολή του προς την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις ζητά να γίνουν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά την επίσκεψη ομάδας Αμερικανών επιχειρηματιών στα κατεχόμενα, μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, με τη συνοδεία του εμπορικού ακολούθου στην αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κ. Παλόνε, στην επιστολή αναφέρεται πως η αντιπροσωπεία θα παραβιάσει τη νομοθεσία, εισερχόμενη στην Κύπρο μέσω ενός ''μη εγκεκριμένου'' αεροδρομίου στις κατεχόμενες περιοχές.

    [20] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Πρόγραμμα Σύγκλισης

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης της Κύπρου και το παραπέμπει για οριστική υιοθέτηση στο Συμβούλιο Υπουργών ECO-FIN (8 Μαρτίου).

    [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Κλόσον - Κατεχόμενα

    Η κυβέρνηση αντικρίζει θετικά το θέμα της οικονομικής στήριξης και αναβάθμισης των Τουρκοκυπρίων ''με στόχο πάντοτε αυτή η στήριξη να δημιουργεί συνθήκες συνεννόησης και όχι να επαυξάνει τις χωριστικές τάσεις'', δήλωσε ο Εκπρόσωπός της Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ωστόσο πως η κυβέρνηση δεν συμφωνεί ''με την κάθοδο Αμερικανών επισήμων στην Κύπρο συνοδεύοντας Αμερικανούς επιχειρηματίες από μη αναγνωρισμένα λιμάνια ή αεροδρόμια στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    [22] (Κ) Ευρωβουλευτής Μάτσης - Δήμαρχος Αμμοχώστου - Συνάντηση

    O ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης, είχε σήμερα στις Βρυξέλλες συνάντηση με το Δήμαρχο Αμμοχώστου Γιαννάκη Σκορδή και αντιπροσωπεία των δημοτικών συμβούλων της κατεχόμενης πόλης όπου διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των λοιπών θεσμών της ΕΕ, για την ταχεία επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της όπως προβλέπουν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και η δεύτερη συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1979.

    [23] (Κ) ΕΕ - Κανονισμοί - Κύπρος - Μπεγλίτης

    [24] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Θετικό κλίμα επικράτησε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των κερδών που σημείωσαν στην πλειονότητα τους οι επιμέρους δείκτες, με τον Δείκτη Τιμών να διατηρείται σε ανοδική πορεία καθ' όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,49%, κλείνοντας στις 1.258,05 μονάδες. Αύξηση σε ποσοστό 0,87% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 90,5 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 2 εκατομμύρια λίρες.

    [25] (Κ) Ποδόσφαιρο 4η αγωνιστική - Κύπελλο Κύπρου

    Ο Απόλλωνας και η ΑΕΛ ήταν οι κερδισμένοι των σημερινών αγώνων για την 4η αγωνιστική του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Στον αγώνα στο Τσίρειο στάδιο ο Απόλλωνας συνέτριψε την ΑΕΚ με 4 - 1, ενώ στο Παφιακό στάδιο η ΑΕΛ κέρδισε την Αθλητική Ενωση Πάφου με 3 - 1.

    Στο γήπεδο ''Κερύνεια Επιστροφή'' η Ενωση Νέων Παραλιμνίου νίκησε την ΠΑΕΕΚ με 1 - 0, ενώ ο ΑΠΟΠ/Κινύρα και Ανόρθωση έφεραν ισοπαλία 1 - 1.

    [26] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κάρολος Παπούλιας - Συγχαρητήρια

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, σε συγχαρητήριο μήνυμά του στον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η έγνοια και το ενδιαφέρον του για την Κύπρο θα παραμείνουν αδιάπτωτα στην πορεία των κοινών προσπαθειών Ελλάδας και Κύπρου για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    [27] (Κ) Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - Δήμαρχος Αμμοχώστου

    Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Παναγιώτης Μπεγλίτης επαναβεβαίωσε την υποστήριξη του κόμματός του στην ανεύρεση συμπεφωνημένης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, στη βάση του σχεδίου Ανάν και με τις αναγκαίες αλλαγές που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες και τα συμφέροντα της ε/κ κοινότητας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [28] (Κ) ΥΠΕΞ - Αμερικανοί επιχειρηματίες - Παράνομη επίσκεψη

    [29] (Κ) Aποζημιώσεις επιβατών - Επιτροπή - Μπαρό

    [30] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Πρωτόκολλο του Κιότο - Δήλωση

    Παγκόσμιο ιστορικό σταθμό για τα θέματα περιβάλλοντος αποτελεί η σημερινή ημέρα γιατί τίθεται σε εφαρμογή το Πρωτόκολλο του Κιότο, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    Σε δήλωσή του, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι "τώρα η πρόκληση πέφτει στις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία και την κοινωνία, γενικά, που καλούνται να δημιουργήσουν όλοι από κοινού ένα φιλικό κλίμα στην οικονομία αναφορικά με τη διαχείριση των σχετικών με το κλίμα θεμάτων''.

    [31] (Κ) Ομιλος Λαϊκής - Οικονομικά αποτελέσματα για 2004

    Αύξηση 26,6% σημείωσαν πριν από τις προβλέψεις τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Λαϊκής για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2004 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, φθάνοντας στα 83,4 εκατομμύρια λίρες.

    Ο Όμιλος Λαϊκής χαρακτηρίζει τα οικονομικά αποτελέσματα του για το έτος 2004 ''ιδιαίτερα ικανοποιητικά'' παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούσαν και σημειώνει ότι η κερδοφορία του Ομίλου για το 2005 θα συνεχίσει να βελτιώνεται.

    [32] (Κ) Βρυξέλλες - Ομήρου - Σοσιαλιστική Ομάδα

    Την ολομέλεια της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνάντησε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία στελεχών του κόμματος. Στην διάρκεια της συνάντησης της ΕΔΕΚ με τους ευρωβουλευτές της Σοσιαλιστικής Ομάδας έγιναν αναφορές και στο Κυπριακό.

    [33] (Κ) Ποδόσφαιρο - 4η Αγωνιστική - Κύπελλο Κύπρου

    Με το ισόπαλο αποτέλεσμα 0 - 0 έληξε σήμερα ο αγώνας στο στάδιο ΓΣΠ μεταξύ Ολυμπιακού και Ομόνοιας, για την 4η αγωνιστική του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    [34] (Κ) ΥΠΕΞ - Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο - Τουρκία

    Η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει τις ενέργειές της προκειμένου να αρθεί το τουρκικό εμπάργκο κατά των κυπριακών εμπορικών πλοίων, ενώ αύριο αναμένεται να είναι έτοιμη η έκθεση του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιου για τις Μεταφορές Ζακ Μπαρό, σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει η Τουρκία κατά της κυπριακής ναυτιλίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 16 February 2005 - 18:49:28 UTC