Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Θάνατος πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ
  • [02] (Κ) Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ - Βιογραφικό
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - 23η Αγωνιστική - Αγώνες - Αποτελέσματα
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Πάφος - Μητροπολίτης Πάφου - Θάνατος Πάπα
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Αίγυπτος - Επαφές
  • [08] (Κ) Μητρόπολη Αθηνών - Δοξολογία - Κατάθεση Στεφάνων -1η Απρίλη

  • [01] (K) Θάνατος πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ

    Οι καμπάνες άρχισαν να ηχούν στις εκκλησίες της Ρώμης αναγγέλλοντας το θάνατο του πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ.

    [02] (Κ) Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ - Βιογραφικό

    Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο δεύτερος, κατά κόσμο Κάρολ Βοϊτίλα, γεννήθηκε στις 18 Μαΐου 1920 στο Βαντιβίτσε της Πολωνίας. Σπούδασε στα πανεπιστήμια της Κρακοβίας και της Ρώμης.

    Το 1942 , έχοντας χάσει την οικογένειά του που εξοντώθηκε στο Αουσβιτς, άρχισε μυστικά σπουδές κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, για να γίνει ιερωμένος Το 1946 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Κρακοβία. Το 1948 αναγορεύθηκε σε διδάκτορα της Θεολογίας. Από το 1953 έως το 1958 διετέλεσε καθηγητής της Ηθικής Θεολογίας στη Θεολογική Σχολή της Κρακοβίας. Το 1958 αναγορεύθηκε σε Τιτουλάριο Επίσκοπο του Ομπι και σε Επισκοπικό Επίτροπο Αρχιεπισκοπής. Από το 1963 έως το 1967 διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος της Κρακοβίας. Το 1967 χειροτονήθηκε Καρδινάλιος από τον Πάπα Παύλο VI.

    Τον Οκτώβριο του 1978 εξελέγη Πάπας, προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

    Στις 13 Μαΐου 1981 διασώθηκε με σοβαρά τραύματα από δολοφονική απόπειρα εναντίον του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο επίδοξος δολοφόνος, ο Τούρκος Μεχμέτ Αλί Αγκτσά, συνελήφθη.

    Στις 2 Μαΐου 1995 με επιστολή του προς τις ορθόδοξες εκκλησίες αναφέρει ότι το σχίσμα των δύο Εκκλησιών ήταν σφάλμα. Στις 16 Μαρτίου 1998 ομολόγησε για πρώτη φορά επίσημα ότι οι προσπάθειες του Βατικανού για να αποτραπεί το Ολοκαύτωμα δεν ήταν επαρκείς.

    Στις 4 Μαΐου 2001 κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ζητεί συγνώμη από την Ορθόδοξη Εκκλησία για τα επώδυνα τραύματα που προκάλεσαν στο παρελθόν οι καθολικοί έναντι των ορθοδόξων.

    Στις 6 Μαΐου 2001 επισκέπτεται μουσουλμανικό τέμενος στη Δαμασκό, για πρώτη φορά στα 1400 χρόνια της ιστορίας του Ισλάμ.

    Στις 22 Νοεμβρίου 2001 η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ζητεί συγγνώμη από τους Αυστραλούς Αβορίγινες και τους άλλους αυτόχθονες πληθυσμούς της Ωκεανίας για όλα τα εγκλήματα που έχει διαπράξει εναντίον τους ο πολιτισμένος κόσμος.

    Στις 24 Μαΐου 2002 κατά την επίσκεψή του στη Βουλγαρία, την πρώτη επίσκεψη ποντίφικα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη χώρα, διαψεύδει τους ισχυρισμούς για βουλγαρική ανάμιξη στην απόπειρα δολοφονίας του.

    Την 1η Φεβρουαρίου 2005 εισάγεται στο νοσοκομείο ''Τζεμέλι'' της Ρώμης, εξαιτίας αναπνευστικών επιπλοκών που προκλήθηκαν από γρίπη. Στις 10 Φεβρουαρίου εξέρχεται από το νοσοκομείο, φανερά καταπονημένος. Για πρώτη φορά στα 26 χρόνια που είναι πάπας δεν εκφώνησε το κυριακάτικο κήρυγμά του (6 Φεβρουαρίου) και δεν παρέστη στην έναρξη της σαρακοστής (9 Φεβρουαρίου).

    Στις 24 Φεβρουαρίου 2005 εισάγεται και πάλι στο νοσοκομείο ''Τζεμέλι'', προκειμένου να υποβληθεί σε τραχειοτομή. Στις 8 Μαρτίου ορίζει για πρώτη φορά ανώτερους καρδινάλιους για να πρωτοστατήσουν σε όλες σχεδόν τις τελετές με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα των Καθολικών, στις οποίες κανονικά πρωτοστατεί ο ίδιος. Εξέρχεται από το νοσοκομείο στις 13 Μαρτίου.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - 23η Αγωνιστική - Αγώνες - Αποτελέσματα

    Με τέσσερις συναντήσεις ολοκληρώνεται σήμερα η 23η Αγωνιστική του Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος.

    Στις 4 το απόγευμα ο Απόλλωνας αντιμετωπίζει στο Μακάριο Στάδιο τον Εθνικό Αχνας.

    Στις 4.30 το απόγευμα το ΑΠΟΕΛ αγωνίζεται στο Στάδιο ΓΣΠ με την Αθλητική Ενωση Πάφου, ενώ η Αλκή αγωνίζεται στο ΓΣΖ με την ΑΕΚ.

    Στις 6 αρχίζει στο Παραλίμνι η συνάντηση της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου με την Ομόνοια.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης από την Τουρκία με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τίμησε τους συγγενείς και απογόνους των 108 ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Διχαστικά πυροτεχνήματα από τον Τάσο'' γράφει ότι «μέσα από την ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο Προεδρικό Μέγαρο επιβεβαίωσε το παιγνίδι που προσπαθεί να παίξει με τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ ενόψει των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων». ''Χρησιμοποίησε την εκδήλωση για να στραφεί κατά του ΔΗΣΥ ενώ ο Δημήτρης Χριστόφιας προτίμησε την Πόλη Χρυσοχούς από το Προεδρικό», είπε η «Α». Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το δίμηνο Απρίλιος-Μάιος θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για το Κυπριακό αφού στην διάρκεια αυτής της περιόδου αναμένεται εν πολλοίς να ξεκαθαρίσει το σκηνικό σ΄ ότι αφορά την διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Τάσσος: Δεν πρόκειται να ενδώσουμε σε πιέσεις'' γράφει πως την προσήλωση του στην λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας επανέλαβε και πάλι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ενώ ο ΔΗΣΥ δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Τάσου Μητσόπουλου απαντά ότι συμφωνεί πλήρως με τις δηλώσεις του Προέδρου, ωστόσο διερωτάται πέραν της συνθηματολογίας πώς θα οδηγηθούμε στον στόχο της λύσης. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του βουλευτή ΔΗΣΥ Ανδρέα Παπαπολυβίου που κατηγορεί την κυβέρνηση για ''σκανδαλώδη συμπεριφορά'' στο θέμα της κατασκευής του δρόμου Κάτω Πύργου-Ορκόντα.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''ΑΝΑΝζητείται φόρμουλα'', γράφει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επιζητεί ρητή εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας για το πώς αρχίζουν και πώς τελειώνουν οι συνομιλίες. Στην έδρα του ΟΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε πυκνές διαβουλεύσεις με την Γραμματεία του ΟΗΕ ώστε να υπάρξει μια φόρμουλα, η ε/κ πλευρά να διαβιβάσει τις θέσεις της επί του σχεδίου Ανάν ''χωρίς να κλειδωθεί σε μια διαδικασία''. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου ο οποίος που αποκαλύπτει εμμέσως τη διάθεση της Λευκωσίας να δώσει μια προθεσμία τριών μηνών για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, από την στιγμή που η Τουρκία θα το υπογράψει.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Η Τουρκία σε μέγγενη'' γράφει ότι ο επικεφαλής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Λευκωσία Αντριάν βαν ντε Μιρ δήλωσε ότι το Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκίας-ΕΕ θα προειδοποιήσει την Αγκυρα σε συνάντηση στις 24 Απριλίου όπως ανοίξει τα λιμάνια της για τα υπό Κυπριακή σημαία πλοία και τους αεροδιαδρόμους της για τα κυπριακά αεροπλάνα. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο για τους συγγενείς των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, στην οποία ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν υπογράφει με καμία πίεση ή απειλή, λύση που διαιωνίζει την διχοτόμηση και υπονομεύει το παρόν και το μέλλον της Κύπρου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Λογικές αλλαγές μέσω συνομιλιών'' γράφει ότι η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, σε συνέντευξή της στον «Φ» επιμένει πως για να εκδηλωθεί νέα πρωτοβουλία διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό πρέπει η Λευκωσία να υποβάλει γραπτώς τις θέσεις της για τις αλλαγές που επιδιώκει επί του σχεδίου Ανάν. Δήλωσε πως κανένας δεν θέλει ακόμα ένα αποτυχημένο γύρο διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Αλλού ο «Φ» γράφει ότι στην προσέλκυση ξένων φοιτητών προσβλέπει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη του. Σχετική πρόταση ετοιμάστηκε από τον Πρύτανη και την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών υποθέσεων, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στην Σύγκλητο και στο Συμβούλιο του Ιδρύματος.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Η ευθύνη στην πολιτεία'' γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε από την πολιτεία ''να αναλάβει την πολιτική ευθύνη'' και να αποκαταστήσει την μνήμη όσον αριστερών δολοφονήθηκαν στην διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι συζητεί ''το θέμα αυτό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εντυπωσιακή αύξηση παρουσιάζεται κατά τις τρεις τελευταίες ακαδημαϊκές χρονιές του συνολικού αριθμού των φοιτητών, γεγονός που κρίνεται ως άμεσο αποτέλεσμα της κυβερνητικής χορηγίας προς τους φοιτητές τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού.

    [05] (Κ) Πάφος - Μητροπολίτης Πάφου - Θάνατος Πάπα

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Προεδρικό - Τελετή - Ηρωες --------------------------------------------------- Tην διαβεβαίωση ότι καμιά πίεση και απειλή δεν τον εξαναγκάσει ποτέ να υπογράψει μια διευθέτηση που θα ισοδυναμεί με υπονόμευση του παρόντος και του μέλλοντος της πατρίδας μας και την υπόσχεση ότι δεν θα ''ξεστρατίσει'', έδωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στις οικογένειες των 108 ηρωομαρτύρων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-1959.

    Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απένειμε τιμητικές πλακέτες και διπλώματα στους απογόνους και συγγενείς των πεσόντων είπε πως οι ήρωες μας ''έφυγαν από τη ζωή αδικαίωτοι''.

    Η Κύπρος, είπε, δεν είναι σήμερα η πατρίδα που, για χάρη της, εκείνοι αγωνίστηκαν και πρόσφεραν ως θυσία την ζωή τους αφού για τριάντα ολόκληρα χρόνια, βιώνουμε την οδύνη μιας συνεχιζόμενης εθνικής τραγωδίας και μιας βασανιστικής αγωνίας για το μέλλον του λαού και του τόπου μας.

    Μισό ακριβώς αιώνα από τον πρόλογο του ηρωικού έπους του 55 και τρεις δεκαετίες από την αφετηρία του φοβερού δράματός μας, ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αγωνιζόμαστε ακόμη για τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και για τα φυσικά αυτονόητα δίκαια.

    ''Αγωνιζόμαστε ως λαός να διασφαλίσουμε όσα για τους άλλους λαούς θεωρούνται αναφαίρετα κεκτημένα και ανεπίστρεπτα δεδομένα. Αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και την επιβίωσή μας σε αυτή τη γη της Ιστορίας και των προγόνων μας. Σε αυτή τη μικρή γη, που ούτε η στενή λωρίδα της ιερής μας γης ούτε οι πλατιοί ορίζοντες της εθνικής μας συνείδησης επιτρέπουν σχέδια για διχοτόμηση της ιερής μας γης'', είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι στις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας, στις κρίσιμες αυτές ώρες που κρίνεται η μοίρα του λαού και του τόπου μας, δεν έχουμε περιθώρια ούτε δικαίωμα εκπτώσεων από τις λογικές θέσεις μας και τις δικαιολογημένες διεκδικήσεις μας.

    Η εμμονή μας, σημείωσε, σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του εθνικού μας θέματος, δεν μπορεί να θεωρείται ούτε υπερβολική απαίτηση, ούτε ακραία επιδίωξη και σίγουρα ούτε απροθυμία για λύση.

    Τόνισε ότι ''δεν είναι άρνηση λύσης η απόρριψη μιας αναπηρικής διευθέτησης που εγγυάται την παγίωση των διαχωριστικών τάσεων και δεν είναι απροθυμία λύσης η άρνησή μας να «κλείσουμε» το Κυπριακό''.

    Ανέφερε ότι πραγματική, σωστή και μόνιμη λύση, είναι μόνο μια λειτουργική και βιώσιμη διευθέτηση, στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, μιας πραγματικά ρεαλιστικής λύσης, που θα επανενώνει στην πράξη το λαό και τη χώρα μας, θα προστατεύει τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του λαού, θα εμπεδώνει την ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία και την προοπτική ενός καλύτερου και ελπιδοφόρου μέλλοντος.

    Αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάν είπε ότι αυτό δεν διασφάλιζε αυτές τις προϋποθέσεις, αντίθετα διαιώνιζε τις διχοτομικές τάσεις και γι΄ αυτό ο λαός μας ενσυνείδητα το απέρριψε.

    ΗΠΑ - Μπάουτσερ - Κύπρος - Στρατεύματα ----------------------------------------- Οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο και υποστηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για λύση με βάση το σχέδιο Ανάν, δήλωσε προχθές ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της μελλοντικής απόσυρσης των ξένων δυνάμεων από την Κύπρο, ο κ. Μπάουτσερ υπενθύμισε ότι «το σχέδιο Ανάν προέβλεπε την άμεση μείωση των τουρκικών δυνάμεων, την μείωσή τους σε 6 χιλιάδες έως το 2011, και την περαιτέρω μείωσή τους σε 3 χιλιάδες έως τον Ιανουάριο του 2018 ή όταν η Τουρκία ενταχθεί στην ΕΕ, όποιο έρθει νωρίτερα''.

    Μετά από αυτό, πρόσθεσε, θα επιτρεπόταν στις Ελληνικές και τις Τουρκικές δυνάμεις να παραμείνουν στα επίπεδα που προέβλεπαν οι συνθήκες Συμμαχίας και Εγγυήσεως, που είναι 950 Ελληνες και 650 Τούρκοι.

    Ταυτόχρονα, αρχής γενομένης το 2010, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία, συνέχισε, θα άρχιζαν να εξετάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τα επίπεδα των δυνάμεων με στόχο την απόσυρση όλων των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων από το νησί.

    «Αυτό που εξέφρασε ο πρεσβευτής είναι η μακροχρόνια αμερικανική πολιτική και είναι πολύ συνεπής με τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν το οποίο υποστηρίξαμε», κατέληξε ο κ. Μπάουτσερ.

    Πάφος - Χριστόφιας - Πρωτόκολλο --------------------------------- Το πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ «είναι ξεκάθαρο, και ως τέτοιο η Τουρκία έχει υποχρέωση, με βάση τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να το υπογράψει και να το εφαρμόσει», δήλωσε χθες στην Πάφο ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση ανησυχεί για κινήσεις που γίνονται από κάποιους στην ΕΕ για μη τήρηση όρων του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η «Τουρκία ελίσσεται και προσπαθεί να κερδίσει ό,τι είναι δυνατόν περισσότερο».

    Η Κυπριακή Δημοκρατία συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής «ορθώς πράττει να υποδεικνύει στη ΕΕ την ανάγκη να μην γίνει η οποιαδήποτε, έστω και η παραμικρή αλλαγή στο πρωτόκολλο.»

    ΥΠΕΞ - Πρωτόκολλο - Τουρκία ------------------------------ Δεν υπάρχει καμία περίπτωση αλλαγής του κειμένου προσαρμογής που έχει γίνει ήδη αποδεκτό από την Τουρκία, τόνισε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποστείλει γραπτώς τις θέσεις της στην ΕΕ όσον αφορά το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης που θα υπογράψει η Τουρκία με τα δέκα νέα κράτη μέλη.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τιμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι οικογένειες των 108 ηρωομαρτύρων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''είναι γεγονός ότι απεστάλη μια επιστολή προς τον Επίτροπο για την Διεύρυνση Ολι Ρεν που έκανε και την διαπραγμάτευση με την Τουρκία''.

    Στην επιστολή, ανέφερε, εκφράζονται οι θέσεις της κυβέρνησης «όσον αφορά οποιανδήποτε περίπτωση πρόσθεσης εκ μέρους της Τουρκίας διαφόρων σημειώσεων, υποσημειώσεων ή ''ουρών'', οι οποίες θα αναφέρονταν σε μη αποδοχή είτε της Κυπριακής Δημοκρατίας ή της αναφοράς στην Κυπριακή Δημοκρατία ή ακόμη και σε άλλα θέματα σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο».

    ''Ξέραμε ότι η Τουρκία διέδιδε, κατά την άποψη μου, για εσωτερική κατανάλωση ότι θα πρόσθετε μια δική της επιφύλαξη όσον αφορά την εφαρμογή αυτού του πρωτοκόλλου'', σημείωσε ο κ. Ιακώβου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ''αυτό δεν ήταν και δεν είναι αποδεκτό, παρά το γεγονός ότι είχαμε διαβεβαιώσεις από την Επιτροπή ότι δεν επρόκειτο να δεχθεί η ίδια κάτι τέτοιο, θεωρήσαμε σκόπιμο να σταλεί και εγγράφως αυτή η θέση μας''.

    Πανεπιστήμιο Αθηνών -1η Απριλίου - Εκδήλωση ----------------------------------------------- Σε μια σεμνή τελετή που διοργάνωσε προχθές βράδυ στην Αθήνα, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, τίμησε την 50ή επέτειο της έναρξης του αντι-αποικιακού, απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 1959.

    Η εκδήλωση άρχισε με εισήγηση του Πρύτανη του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Γεώργιου Μπαμπινιώτη, ο οποίος υπενθύμισε ότι ''εδώ στην Αθήνα, την ίδια μέρα, πριν μισό αιώνα, ιδρύθηκε η ΕΟΚΑ''.

    ''Μια γενναία πράξη γενναίων ανθρώπων που μπήκαν μπροστά στον αγώνα της αντίστασης κατά της Αγγλοκρατίας'', υπογράμμισε ο κ. Μπαμπινιώτης και πρόσθεσε ''χωρίς την αντίστασή της ΕΟΚΑ δεν θα δινόταν από τους Αγγλους η αυτοδιάθεση και η ελευθερία στους υπόδουλους Κυπρίους''.

    Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε πως ''η ΕΟΚΑ είναι η τιμή της Κύπρου που δήλωσε την επιθυμία του κυπριακού λαού να αναστήσει με αίμα την ελευθερία του. Αυτά είναι χρήσιμα διδάγματα για το μέλλον''.

    Ο κ. Μπαμπινιώτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σήμερα υπογραμμίζοντας ότι βρισκόμαστε σε μια άλλη κατάσταση, όπου καταβάλλεται προσπάθεια με ειρηνικό τρόπο να λυθούν οι διαφορές.

    ''Ο κυπριακός λαός έχει τον πρώτο λόγο και είναι παρήγορο ότι οι Έλληνες πολιτικοί κρατούν στάση που δείχνει το προβάδισμα στον κυπριακό λαό'', κατέληξε ο κ. Μπαμπινιώτης.

    Ο υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδας Σπυρίδωνας Ταλιαδούρος, στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε χαρακτήρισε τον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ ως μια από τις λαμπρότερες στιγμές της ιστορίας του έθνους, με την κορύφωση ατομικών και συλλογικών ηρωισμών.

    ''Οι προβληματισμοί και οι σκέψεις που γεννά η σημερινή (προχθεσινή) επέτειος, ας μετουσιωθούν σε ανανέωση της πίστης, της αποφασιστικότητας του αγωνιστικού φρονήματος και της ελπίδας του κυπριακού ελληνισμού για ελευθερία, ειρήνη, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και δικαίωση'', κατέληξε ο κ. Ταλιαδούρος.

    Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόδουλος Πασιαρδής, στην ομιλία του , με θέμα: ''Από το έπος του 1955 στην τραγωδία του 1974'', περιέγραψε με λυρισμό και συγκίνηση, τη θυσία των ηρώων της ΕΟΚΑ.

    Παράλληλα επιτέθηκε σε όσους χαρακτηρίζουν ως εθνικισμό τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 1ης Απριλίου, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ενοχοποιείται η επιστροφή στο παρελθόν και να μετονομάζεται η ηττοπάθεια σε σύνεση.

    ''Κανένας, δεν μπορεί, ούτε δικαιούται να αμφισβητήσει ή να υποβαθμίσει την ελληνική αρετή των ηρώων εκείνης της θρυλικής περιόδου'', είπε ο κ. Πασιαρδής και υπογράμμισε ότι αυτοί που το κάνουν ασεβούν μπροστά στην ιερότητα του αγώνα εκείνου της Κύπρου, ενώ πρέπει να υποκλίνονται και να προσκυνούν τους πεσόντες σε ένδειξη τιμής και σεβασμού για αυτούς που στερεώνουν την πίστη σε αξίες.

    Ο κ. Πασιαρδής επισήμανε ότι ο κυπριακός ελληνισμός λέει ''όχι'' στο σφαγιασμό δικαίων και δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι ''καμία απειλή δεν θα εξαναγκάσει τους Έλληνες της Κύπρου να λησμονήσουν αυτά που δικαιούνται και να απεμπολήσουν αυτά που τους ανήκουν''.

    ΕΕ - Κύπρος - Ανεργία - Φεβρουάριος --------------------------------------- Στο 5,6% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Φεβρουάριο παραμένοντας αμετάβλητη σε σχέση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας. Την ίδια περίοδο το μέσο ποσοστό ανεργία στην ΕΕ ήταν 8,9% του ενεργού πληθυσμού.

    Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Ιρλανδία (4,3%), ενώ ακολούθησαν το Λουξεμβούργο (4,4%) και η Αυστρία (4,5%). Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Πολωνία (18,1%) και στη Σλοβακία (16,2%).

    Αναφορικά με την εξέλιξη της ανεργίας στην Κύπρο ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, στους άνδρες κάθε ηλικίας το ποσοστό ανεργίας ήταν τον Φεβρουάριο 4,6%. Πρόκειται για την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά το Λουξεμβούργο (3,7%) και στην Αυστρία (3,9%). Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας ήταν 7,0%.

    Στους νέους κάτω των 25 ετών η συνολική ανεργία στην Κύπρο ήταν 10,7%. Πρόκειται για την τέταρτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη Δανία, την Αυστρία και την Ιρλανδία. Την υψηλότερη ανεργία στους νέους είχαν η Πολωνία με 37,6% και η Σλοβακία 28,8%, ενώ ο μέσος όρος στην Κοινότητα ήταν 18,5%.

    Στην Ελλάδα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, αφορούν το Σεπτέμβριο του 2004, όπου η συνολική ανεργία ήταν 10,5%.

    Το συνολικό ποσοστό ανεργία που καταγράφηκε σε κράτη μέλη τον Φεβρουάριο του 2005 ήταν: Ιρλανδία 4,3%, Λουξεμβούργο 4,4%, Αυστρία 4,6%, Κύπρος 5,6%, Σουηδία 6,5%, Ουγγαρία 6,8%, Πορτογαλία 6,9%,Μάλτα 6,8%, Βέλγιο 8,0%, Εσθονία 8,0%,Τσεχία 8,3%, Φιλανδία 9,0%, Λιθουανία 8,9%,Γερμανία 9,6%,Λετονία 9,7%, Γαλλία 9,8%, Ισπανία 10,3%, Σλοβακία 16,2%, Πολωνία 18,1%.

    Ποδόσφαιρο - 23η Αγωνιστική - Αγώνες - Αποτελέσματα ------------------------------------------------------ Με τέσσερις συναντήσεις ολοκληρώνεται σήμερα η 23η Αγωνιστική του Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος.

    Στις 4 το απόγευμα ο Απόλλωνας αντιμετωπίζει στο Μακάριο Στάδιο τον Εθνικό Αχνας.

    Στις 4.30 το απόγευμα το ΑΠΟΕΛ αγωνίζεται στο Στάδιο ΓΣΠ με την Αθλητική Ενωση Πάφου, ενώ η Αλκή αγωνίζεται στο ΓΣΖ με την ΑΕΚ.

    Στις 6 αρχίζει στο Παραλίμνι η συνάντηση της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου με την Ομόνοια.

    [07] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Αίγυπτος - Επαφές

    Η Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής Amal Othman επαναβεβαίωσε χθες τη στήριξη της Αιγύπτου στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση για λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Η κ. Othman μιλούσε κατά τη διάρκεια συνάντησής της χθες στο Κάιρο με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Δρ. Γιούσεφ Μπούτρος Γκάλι.

    [08] (Κ) Μητρόπολη Αθηνών - Δοξολογία - Κατάθεση Στεφάνων -1η Απρίλη


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 3 April 2005 - 17:49:11 UTC