Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Μάριος Ματσάκης
  • [04] (Κ) Ναυτιλιακή Κύπρος 2005-Πρόεδρος Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ταλάτ
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ασκηση ''Νικηφόρος''
  • [07] (Κ) ΓΓ Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού - Θράσου - Συνάντηση
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Προσχέδιο δήλωσης Βρετανικής Προεδρίας ΕΕ
  • [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Υπουργείο Αμυνας - Επέτειος Ανεξαρτησίας - Παρέλαση
  • [12] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Διεθνής Τράπεζα - ΔΝΤ
  • [13] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Μάριος Ματσάκης - Αρση Ασυλίας
  • [14] (Κ) Μάριος Ματσάκης - Ασυλία Ευρωβουλευτών
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητική πορεία
  • [16] (Κ) ΕΕ - Εurostat - Εμπορικό ισοζύγιο - Κύπρος
  • [17] (Κ) Αθήνα - Κυβερνητική Επιτροπή - Μολυβιάτης - Εθνικά ζητήματα
  • [18] (Κ) Πρόεδρος ΚΟΤ - Τουρισμός - Αύξηση
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βουλευτής Δημοκρατίας Ταταρστάν
  • [20] (Κ) Κατεχόμενα - Πλοιάριο - Πνιγμός - Αγνοούμενοι
  • [21] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - ΠΑΣΥΠΙ - Σχέδιο Ανασυγκρότησης

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το προσχέδιο ομιλίας που ετοίμασε η Βρετανική Προεδρία της ΕΕ για την τελετή έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ, η υποδοχή στην Ελλάδα της εθνικής ομάδας της χώρας στην καλαθόσφαιρα που κατέκτησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για το θέμα της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, η έλλειψη συγκεκριμένου τύπου ραμμάτων στο Μακάρειο Νοσοκομείο και οι πληροφορίες για ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων ''Νικηφόρος'' και ''Τοξότης'' είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Χειρούργοι χωρίς ράμματα'' πως αναβολές άρχισαν να δίνουν οι παιδοχειρουργοί του Μακάρειου Νοσοκομείου στις προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω έλλειψης συγκεκριμένου τύπου ραμμάτων. Ο συγκεκριμένος τύπος ραμμάτων χρησιμοποιείται για χειρουργικές επεμβάσεις υποσπαδία, που γίνεται σε αγοράκια όταν βρίσκονται στους πρώτους 10 - 14 μήνες της ζωής του. Αλλού αναφέρει πως μείωση του κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας με κάθε θυσία θέλουν οι Κυπριακές Αερογραμμές για να μπουν σε κερδοφόρο πορεία.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Υποδοχή ηρώων στα χρυσά παιδιά'' αναφέρει πως τους θριαμβευτές του Βελιγραδίου, που κατέκτησαν την κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, νικώντας 78 - 62 τη Γερμανία, υποδέχθηκε χθες η Ελλάδα. Το αεροπλάνο που τους μετέφερε πέρασε κάτω από μια υδάτινη αψίδα, που δημιούργησαν δυο πυροσβεστικά οχήματα. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως λύπη εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ γιατί, όπως είπε, το Εθνικό Συμβούλιο έχει μετατραπεί σε ένα σώμα που κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι τους προσφέρεται για χρήση προς κομματικά οφέλη.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Μπλεξίματα με το άσυλο'' αναφέρει στο κύριο του θέμα πως η Κυπριακή Δημοκρατία όφειλε από το Φεβρουάριο του 2005 να εφαρμόζει τους κανονισμούς της ΕΕ για την υποδοχή και μεταχείριση αιτητών ασύλου, ωστόσο η Επιτροπή Εσωτερικών άρχισε χθες την ουσιαστική επεξεργασία των κανονισμών. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα αντέδρασε ο Γενικός Εισαγγελέας στις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης σε σχέση με την ποινική δίωξη μελών της ΥΚΑΝ που κατηγορούνται για άσκηση βίας εναντίον εμπόρων ναρκωτικών.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Στην κατάψυξη 'Νικηφόρος' - 'Τοξότης' '' αναφέρει πως για τέταρτη συνεχή χρονιά, οι στρατιωτικές ασκήσεις Νικηφόρος και Τοξότης δεν θα πραγματοποιηθούν για πολιτικές σκοπιμότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας οι ασκήσεις δεν θα πραγματοποιηθούν, λόγω της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας την ερχόμενη Δευτέρα. Αλλού αναφέρει πως αύριο το μεσημέρι θα γίνει η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο καλείται να επικυρώσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας και να ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών Τουρκίας - ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Αρχή με άγριες κόντρες στην ΕΕ'' πως νέος κύκλος έντονων διαβουλεύσεων και παρασκηνιακών παρεμβάσεων έχει αρχίσει στις Βρυξέλλες ενόψει της τελετής έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ και η Αγκυρα έχει κινήσει γη και ουρανό για να καθορίσει εν πολλοίς την ομιλία της Βρετανικής Προεδρίας. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως έφθασε χθες το βράδυ ο πρώτος και έρχεται σήμερα ο δεύτερος Αμερικανός ειδικός που κάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να εξετάσουν την κατάσταση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, να προτείνουν αναδόμηση και να επιβλέψουν την αναδιάρθρωσή της.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ανοίξτε τα λιμάνια σας'' γράφει ότι καθώς η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο αναμένουν από την Τουρκία τη διασαφήνιση των προθέσεών της προς το πρωτόκολλο τελωνιακής ένωσης και η Τουρκία διαισθάνεται ως κλοιό το διαπραγματευτικό πλαίσιο που ετοιμάζεται ενόψει της 3ης Οκτωβρίου, η Κομισιόν δια του Αντιπροέδρου της κάλεσε ξανά χθες την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στα υπό κυπριακή σημαία πλοία, αν θέλει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Αλλού αναφέρει πως ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες πως αυτό που χρειάζεται το Εθνικό Συμβούλιο είναι συλλογικότητα και δημιουργική παρουσία όλων των μελών του, μη εξαιρουμένου και του ΔΗΣΥ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα της γράφει ότι ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επίτροπος για θέματα Μεταφορών και Ενέργειας Ζακ Μπαρό δήλωσε χθες πως δεν θα επιτραπεί στην Τουρκία να ανοίξει το κεφάλαιο για τις μεταφορές, στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εάν δεν ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη χθεσινή υποβολή των τριών υποψηφιοτήτων για τη θέση του αντιπροσώπου των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΕΕ - Τουρκία - Σχέδιο πολιτικής διακήρυξης - Διαπραγματευτικό πλαίσιο

    Η παρακολούθηση της υλοποίησης των δεσμεύσεων της Τουρκίας είναι «στοιχείο-κλειδί» για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αγκυρας, ενώ από τις πλέον σημαντικές δεσμεύσεις είναι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης, σύμφωνα με το σχέδιο της πολιτικής διακήρυξης της ΕΕ, που θα παρουσιάσει στις 3 Οκτωβρίου η Βρετανική Προεδρία στην τουρκική κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το σχέδιο της πολιτικής διακήρυξης που αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) μαζί με το διαπραγματευτικό πλαίσιο αναφέρεται και στις ελληνουρκικές διαφορές, ικανοποιώντας όλες τις επιδιώξεις της Αθήνας.

    Στην παράγραφο 5 του σχεδίου της πολιτικής διακήρυξης που θα παρουσιάσει για λογαριασμό της ΕΕ ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο στον Τούρκο ομολoγό του Αμπντουλάχ Γκιουλ τονίζονται τα εξής: «Η παρακολούθηση των δεσμεύσεών σας θα αποτελέσει στοιχείο-κλειδί για τη λήψη στο πλαίσιο του Συμβουλίου των απαραίτητων αποφάσεων για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με εσάς. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου που αφορά την προσαρμογή της Συμφωνίας της Αγκυρας, για το οποίο η θέση της ΕΕ παρουσιάστηκε στη δήλωση της 20ης Σεπτεμβρίου 2005», καταλήγει το κείμενο.

    Στην παράγραφο 4 του σχεδίου της πολιτικής διακήρυξης ικανοποιείται η θέση της Κύπρου ότι θα πρέπει να καταστεί σαφές στην Αγκυρα πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε μια διακυβερνητική διάσκεψη, στην οποία συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη και η Τουρκία.

    Ειδικότερα, όπως τονίζεται στο κείμενο, «οι διαπραγματεύσεις που εγκαινιάζουμε σήμερα (3 Οκτωβρίου) βασίζονται στο άρθρο 49 της συνθήκης περί Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι οι διαπραγματεύσεις μας διεξάγονται σε μια Διακυβερνητική Διάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών καθώς και της δικής σας χώρας», αναφέρεται.

    Εκπρόσωπος - Σενέρ - Εθνοσυνέλευση - Πρωτόκολλο

    Η υποχρέωση της Τουρκίας για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου είναι υποχρέωση συλλογικά έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η παράβαση των υποχρεώσεων της δεν αφορά μόνο την Κύπρο, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Επικρατείας της Τουρκίας αρμόδιου για κυπριακές υποθέσεις Αμπντουλατίφ Σενέρ ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ανοίξει λιμάνια ή αεροδρόμια για την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι υπάρχει σαφής ρήτρα στην αντιδήλωση της ΕΕ ότι η Τουρκία υποχρεούται να εφαρμόσει την Τελωνειακή Ενωση και η μη εφαρμογή θα επηρεάσει τη συνέχεια των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    ΓΓ ΣτΕ - Τουρκία - Αρμενικό

    Η Τουρκία, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), είναι υποχρεωμένη να σέβεται την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπογράμμισε ο ΓΓ του ΣτΕ Τέρι Ντέιβις, ο οποίος συγχάρηκε τους οργανωτές συνεδρίου για το θέμα της Αρμενίας, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη.

    ''Κατανοώ την ευαισθησία των τουρκικών αρχών και της τουρκικής κοινής γνώμης στο θέμα αυτό (της γενοκτονίας των Αρμενίων) αλλά όσο οδυνηρό και να είναι, τέτοια θέματα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου και μέσω της αλήθειας και όχι μέσω της καταπίεσης και της προπαγάνδας'', σημείωσε ο κ. Ντέιβις.

    Πρόσθεσε ότι η Τουρκία, ως μέλος του ΣτΕ, είναι υποχρεωμένη να σέβεται τη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τουρκικές αρχές ''δεν θα διστάσουν να προβούν σε μεταρρυθμίσεις για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι των σχέσεων Τουρκίας - ΕΕ''.

    Τούρκος αξιωματούχος - Τουρκία - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις - Κύπρος

    Δεν επιθυμούμε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να «κλειδωθούν» στην Κύπρο, δήλωσε ο Αλί Ριζά Αλαμπογιούν, Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσαρμογής στην ΕΕ, σε συνάντηση που είχε αυτός και άλλα μέλη της Επιτροπής με τον Ουμπέρ Ενέλ, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Γαλλικής Γερουσίας που επισκέπτεται την Αγκυρα.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ''Ανατολή'', ο κ. Αλαμπογιούν υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει ανταποκριθεί σε όλες τις ευθύνες της για προσαρμογή στην ΕΕ και είπε ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί υπό την αιγίδα του ΣΑ του ΟΗΕ.

    Κατά τον κ. Αλαμπογιούν, η ελληνοκυπριακή ηγεσία προσπαθεί να μετατρέψει το Κυπριακό σε εσωτερικό πρόβλημα της ΕΕ.

    Ο Τούρκος αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα η ΕΕ να πείσει την ελληνοκυπριακή ηγεσία να καταλήξει σε μια λύση μέσα στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν.

    Ναυτιλιακό Συνέδριο 2005 - Τελετή έναρξης

    Η προώθηση της ναυτιλίας της ΕΕ είναι σημαντικός στρατηγικός στόχος της πολιτικής της Ενωσης, δήλωσε χθες ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για θέματα Μεταφορών και Ενέργειας Ζακ Μπαρό, σε ομιλία του στην εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2005» που πραγματοποιείται στη Λεμεσό με τη συμμετοχή 750 συνέδρων από 30 χώρες.

    Τα εγκαίνια του συνεδρίου τέλεσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, ο οποίος στην ομιλία του διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη στη συνεχή βελτίωση της υποδομής της ναυτιλίας της καθώς και των υπηρεσιών που προσφέρει η ναυτιλιακή κοινότητα.

    Σε σχέση με το τουρκικό εμπάργκο επί των πλοίων υπό κυπριακή σημαία, ο κ. Θράσου ανέφερε πως η άρση του ''είναι αναπόφευκτη και σίγουρα θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη της Κύπρου, της ΕΕ και του ναυτιλιακού εμπορίου στη Μεσόγειο''.

    Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2005» - Συνέντευξη Τύπου - Θράσου

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ότι είναι δυνατό για άρση των περιοριστικών μέτρων της Τουρκίας έναντι των υπό κυπριακή σημαία πλοίων, έδωσε στον Υπουργό Συγκοινωνιών Χάρη Θράσου, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επίτροπος για θέματα Μεταφορών και Ενέργειας Ζακ Μπαρό.

    Οπως ανέφερε ο κ. Θράσου σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2005», ο κ. Μπαρό ενημερώθηκε γύρω από τα διάφορα διαβήματα διαμαρτυρίας που έγιναν από την κυπριακή κυβέρνηση για τη στάση της Τουρκίας.

    «Τον κάλεσα, μέσα στα πλαίσια της πρόσφατης αντιδήλωσης των 25 προς την Τουρκία, όπου στην παράγραφο 3 γίνεται σχετική αναφορά στα τουρκικά περιοριστικά μέτρα στα μέσα μεταφοράς, να ασκήσει από την πλευρά του έντονες πιέσεις προς την τουρκική πλευρά για να αρθούν τα απαράδεκτα αυτά μέτρα», είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, προσθέτοντας ότι «ο κ. Μπαρό υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της κυπριακής ναυτιλίας».

    Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2005» - Συνέντευξη Τύπου - Μπαρό

    Οι διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας δεν θα μπορέσουν να καταλήξουν αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ελεύθερης διακίνησης αγαθών μεταξύ Κύπρου Τουρκίας, δήλωσε χθες ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επίτροπος για θέματα Μεταφορών και Ενέργειας Ζακ Μπαρό.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2005», ο κ. Μπαρό εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά η Τουρκία θα δεχθεί την τελωνειακή ένωση με την Κύπρο.

    «Η τελωνειακή ένωση δημιουργεί αυτήν την υποχρέωση της ελεύθερης διακίνησης αγαθών και έδωσα στον Υπουργό Συγκοινωνιών μια επιστολή για να την παραδώσει στον Υπουργό Εξωτερικών, η οποία αναφέρεται σε αυτό το θέμα», είπε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Κύπρος - Επίσκεψη

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από τις 3 μέχρι τις 9 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ.

    Στη διάρκεια της παραμονής του στο νησί ο κ. Μπορέλ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Εξάλλου θα έχει σειρά επαφών με τους πολιτικούς ηγέτες του τόπου.

    Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα της επίσκεψής του, ο κ. Μπορέλ φθάνει στις 18.50 της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου θα τον υποδεχθεί ο κ. Χριστόφιας.

    Την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο (0900) και στη συνέχεια στη Βουλή όπου θα συναντηθεί με τον κ. Χριστόφια (1000).

    Μια ώρα αργότερα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους, τα μέλη της Επιτροπής καθώς και με Κύπριους Ευρωβουλευτές.

    Το απόγευμα της ίδιας μέρας (1700) ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής.

    Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, θα συναντηθεί με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ζπίκνιεφ Βλόσοβιτς (1330) και στη συνέχεια θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά την νεκρή ζώνη.

    Την Πέμπτη το πρωί θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Νίκο Κατσουρίδη (0900) και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη (0930) ενώ στις 1100 θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Λήδρα Πάλας για Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους.

    Στις 1245 θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και το απόγευμα θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους (1630) και τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου (1700).

    Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αναχωρεί από την Κύπρο την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί.

    Χριστόφιας - ΕΕ - Τουρκία - ΔΗΣΥ - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως αναμένει μια καλή και θετική απόφαση για την Κύπρο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά την εφαρμογή του πρωτοκόλλου και την αναμενόμενη απάντηση της Τουρκίας στην αντιδήλωση της ΕΕ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από πολύωρη συνάντηση που είχε με το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΔΟΝ, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διάφορες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη σε σχέση με το Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''τις μεγαλύτερες αιχμές για το Εθνικό Συμβούλιο τις άφηνε ο Γλαύκος Κληρίδης κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας του στο θώκο του Προέδρου της Δημοκρατίας''.

    Κυβέρνηση - ΔΕΑ - Χρηματοδότηση

    Η κυπριακή κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη σε έκκληση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), αποφάσισε την καταβολή του ποσού των 60.000 λιρών ως συμβολή στη χρηματοδότηση αυτής της φάσης του προγράμματος εκταφών και αναγνωρίσεων λειψάνων που έχει αποφασίσει η ΔΕΑ, ιδιαίτερα για τη δημιουργία και λειτουργία επιστημονικού ανθρωπολογικού εργαστηρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το ανθρωπολογικό εργαστήρι πρόκειται να συσταθεί στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, και σε αυτό αναμένεται να μεταφερθούν για επιστημονική εξέταση τα λείψανα που έχουν πρόσφατα εκταφεί, από την επιστημονική ομάδα της INFORCE, από χώρους ταφής στις κατεχόμενες περιοχές, καθώς και άλλα τα οποία θα εκταφούν στο μέλλον τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

    Σημειώνεται επίσης ότι η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης έχει γνωστοποιηθεί στα Ηνωμένα Εθνη τόσο στην Κύπρο όσο και στη Νέα Υόρκη.

    Αθήνα - ΥΠΕΞ - Διερευνητική Επιτροπή ΟΗΕ - Αγνοούμενοι

    Η ελληνική κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη σε έκκληση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο, αποφάσισε να συνεισφέρει οικονομικά στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοούμενων της κυπριακής τραγωδίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, το ποσό το οποίο θα χορηγηθεί σε πρώτη φάση ανέρχεται στο ύψος των ογδόντα έξι χιλιάδων ευρώ, δηλαδή σε 50.000 λίρες Κύπρου.

    Κύπρος - 2004 - Ελλειμμα - Eurostat

    Τη σημαντική βελτίωση του δημοσίου ελλείματος της Κύπρου το 2004 επιβεβαιώνουν τα τελικά στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας (Eurostat).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το δημόσιο έλλειμμα που καταγράφηκε στην Κύπρο στο τέλος του 2004 ήταν ίσο με το 4,1% του ΑΕΠ δηλαδή ανερχόταν σε 299 εκατ. λίρες. Στο τέλος του 2003, το δημόσιο έλλειμμα της Κύπρου είχε ανέλθει στο 6,3% του ΑΕΠ και σε απόλυτους αριθμούς στα 428 εκατ. λίρες.

    Εκλογές - Αρμένιοι - Λάζαρος Σαββίδης

    Η ανακήρυξη του νέου εκπροσώπου των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα γίνει στο Υπουργείο Εσωτερικών γύρω στις 1930 το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου 2005, ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Λάζαρος Σαββίδης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των υποψηφιοτήτων.

    Ο κ. Σαββίδης είπε ότι ''χωρίς κανένα πρόβλημα'' έχουν υποβληθεί οι υποψηφιότητες για την αναπληρωματική εκλογή του εκπροσώπου των Αρμενίων στη Βουλή, ο οποίος θα διαδεχθεί τον αποβιώσαντα Πετρός Καλαϊτζιάν.

    Υποβάλλοντας την υποψηφιότητά του για τη θέση του εκπροσώπου των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Παρσέχ Σαρταριάν είπε ότι η αρμενική κοινότητα έχει ωριμάσει και ήρθε η ώρα να κερδίσει τις εκλογές ένας ανεξάρτητος υποψήφιος.

    Ο Βατάχ Αταμιάν, καταθέτοντας την υποψηφιότητά του για τη θέση του εκπροσώπου των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι ''εάν με τιμήσει ο αρμενικός λαός της Κύπρου με την ψήφο του θα προσπαθήσω να κάνω το παν για να βρούμε λύση στα προβλήματα της αρμενικής κοινότητας''.

    Ο Αντρανίκ Αστζιάν μετά την υποβολή της υποψηφιότητας στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι αποφάσισε να διεκδικήσει τη θέση του εκπροσώπου των Αρμενίων στο Κοινοβούλιο έχοντας γνώμονα την πείρα που έχει στα δρώμενα της αρμενικής κοινότητας της Κύπρου και την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να βγάλει την κοινότητα έξω από τα αδιέξοδα, όπως είπε, στα οποία βρίσκεται.

    Κυπριακές Αερογραμμές - Διοικητικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Ολοκληρώθηκε αργά χθες βράδυ μαραθώνια συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών, η οποία άρχισε στις τρεις το απόγευμα, με αντικείμενό την εξέταση των τριών εκθέσεων που έχουν συνταχθεί και αφορούν στην αναδιάρθρωση των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Το τελικό κείμενο που θα διαμορφωθεί για αναδιάρθρωση της εταιρείας θα παρουσιαστεί στην κυβέρνηση, ενώ θα τεθεί και ενώπιον των συντεχνιών των εργαζομένων.

    Σε περίπτωση συμφωνίας το κείμενο θα παρουσιαστεί και ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έγκριση του δανείου αναδιάρθρωσης.

    Τις εκθέσεις έχουν συντάξει εξωτερικοί σύμβουλοι που έχουν κληθεί, η Γενική Διεύθυνση των ΚΑ και η ομάδα του Διοικητικού Συμβουλίου που ανέλαβε το τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωμπάσκετ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή για τη μεγάλη επιτυχία της ελληνικής ομάδας καλαθόσφαιρας και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε την ευχή όπως οι επιτυχίες συνεχιστούν και πρόσθεσε: ''Ηταν μια περίοδος συνεχών επιτυχιών των ελληνικών ομάδων σε διάφορα επίπεδα''.

    [03] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Μάριος Ματσάκης

    Η έκθεση του Γερμανού Κλάους Χάϊνερ Λένεν για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με απλοποιημένη διαδικασία.

    Ο κ. Λένεν, στην ενός λεπτού ομιλία που έκανε πριν από την ψηφοφορία, είπε ότι αρμόδιο για το αίτημα άρσης της ασυλίας του Κύπριου ευρωβουλευτή είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου ζητά την άρση της ασυλίας του.

    [04] (Κ) Ναυτιλιακή Κύπρος 2005-Πρόεδρος Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου

    Σε άρση του εμπάργκο της Τουρκίας στα υπό κυπριακή σημαία πλοία και τη δημιουργία νέων προοπτικών για την κυπριακή ναυτιλία, προσβλέπει το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο.

    Σε ομιλία του, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2005», ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου Αντρέας Δρουσιώτης ανέφερε πως «το πρώτο πρόβλημα που επηρεάζει την κυπριακή ναυτιλία από το 1987 είναι το τουρκικό εμπάργκο εισόδου όσων πλοίων σχετίζονται με την Κύπρο στα τουρκικά λιμάνια», σημειώνοντας ότι «αυτό περιλαμβάνει τόσο τα υπό κυπριακή σημαία πλοία αλλά και πλοία, ανεξαρτήτου σημαίας, τα οποία συνεργάζονται με την Κύπρο».

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ταλάτ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως με πρόσφατες δηλώσεις του σε τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποκαλύπτεται αφού δηλώνει απερίφραστα ότι ακολουθεί την ίδια πολιτική όπως και ο προκάτοχός του λόγω, όπως ισχυρίζεται ο κ. Ταλάτ, της πολιτικής που ακολουθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

    ''Αυτό είναι εκείνο το οποίο θέλει να προβάλει, όμως προβαίνει στην ομολογία ότι ακολουθεί καθαρά πολιτική Ντενκτάς. Αποφεύγει όμως να πει ότι ακολουθεί στην ουσία και πολιτική που του υπαγορεύει αυτή τη στιγμή, λόγω των δικών της συμφερόντων και πολιτικών συγκυριών, η τουρκική κυβέρνηση'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ασκηση ''Νικηφόρος''

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα πως δεν έχει καμιά πληροφόρηση όσον αφορά ακύρωση της στρατιωτικής άσκησης ''Νικηφόρος''.

    ''Δεν έχω καμία πληροφόρηση ότι ακυρώνεται. Αρα η άσκηση είναι προγραμματισμένη'', δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [07] (Κ) ΓΓ Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού - Θράσου - Συνάντηση

    Η ναυτιλιακή Κύπρος είναι μια μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη στο παγκόσμιο στερέωμα, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Ευθύμιος Μητρόπουλος, προσθέτοντας ότι η Κύπρος έχει ένα εξαιρετικό ρεκόρ υιοθέτησης των διεθνών συμβάσεων που καταρτίζονται υπό την αιγίδα του Οργανισμού και προσφέρει στον Οργανισμό με διάφορους τρόπους.

    Ο κ. Μητρόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο νησί για το Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2005», είπε ότι το Συνέδριο έχει καθιερώσει την Κύπρο ''ως αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μια μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη στη σημερινή πραγματικότητα. Η ναυτιλιακή Κύπρος κατέχει ηγετική θέση στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα''.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Προσχέδιο δήλωσης Βρετανικής Προεδρίας ΕΕ

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής προσχέδιο της δήλωσης την οποία προτίθεται να κάνει η Βρετανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, στις 3 Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως ''η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και έχει τις απαντήσεις ανάλογα με το τι θα περιέχει αυτή η εναρκτήρια δήλωση''.

    Ερωτηθείς τι θα επιθυμούσε η κυπριακή κυβέρνηση να περιέχει αυτή η δήλωση, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''επιθυμούμε να είναι αντικειμενική και να ανταποκρίνεται στις αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και στις αποφάσεις των Συμβουλίων της ΕΕ''.

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  919.310,18
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     97,80     0,07    874.555,66
    FTSE/CySE 20                           491,16    -0,17    639.294,02
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.468,54    -0,11    627.905,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.056,98     0,42    119.224,86
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.138,52     0,46     34.692,70
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.453,38    -0,10    747.130,47
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.547,48    -0,12    571.471,83
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.104,04    -1,86      6.420,11
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            978,26    -1,00    105.452,56
    FTSE Med (26/9/2005)                 8.307,08     1,40
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/9/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 27/9/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5714               0,5748
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4751               0,4779
    Λίρα Αγγλίας              0,8400               0,8450
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 27/9/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 27/9/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4202            0,4235
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3586            0,3614
    Δολάριο Καναδά                  0,4039            0,4071
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0729            0,0734
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0608            0,0612
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3666            0,3695
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [11] (Κ) Υπουργείο Αμυνας - Επέτειος Ανεξαρτησίας - Παρέλαση

    Πραγματοποιείται το προσεχές Σάββατο η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της 45ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή μηχανοκίνητων, τεθωρακισμένων και πεζοπόρων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    [12] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Διεθνής Τράπεζα - ΔΝΤ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε ότι η Κύπρος, στοχεύοντας στη συνεχή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, προχωρεί σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, με ιδιαίτερη έμφαση τη μακροοικονομική σταθερότητα, τη δημοσιονομική εξυγίανση και την προώθηση αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.

    Η δήλωση του κ. Σαρρή έγινε κατά την διάρκεια των εργασιών των ετήσιων συνελεύσεων της Διεθνούς Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον.

    [13] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Μάριος Ματσάκης - Αρση Ασυλίας

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε σήμερα την ασυλία του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη. Η Ολομέλεια του σώματος ενέκρινε με τη διαδικασία της απλοποιημένης ψηφοφορίας την έκθεση το Γερμανού Ευρωβουλευτή, Κλάους Χάϊνερ Λένε, που αφορά την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Κύπριου ευρωβουλευτή.

    Εγκρίνοντας την εν λόγω έκθεση, η ολομέλεια αποφάσισε ότι η άρση της ασυλίας θα ισχύει μόνον για τις διαδικασίες δίωξης, ενώ μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης, ο Ευρωβουλευτής θα διαθέτει ασυλία έναντι κάθε μορφής κράτησης, προφυλάκισης, ή οποιουδήποτε άλλου μέτρου που τον παρεμποδίζει να ασκήσει τα καθήκοντα που συνδέονται με την εντολή του ως Βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    [14] (Κ) Μάριος Ματσάκης - Ασυλία Ευρωβουλευτών

    Το θέμα της άρσης βουλευτικής ασυλίας είναι ορθότερον και δικαιότερον να γίνεται από την Ανεξάρτητη Ανώτατη Δικαστική Εξουσία της χώρας του και όχι από έναν Ευρωβουλευτή τα πολιτικά κίνητρα και οι γνώσεις του οποίου μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση, σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή Μάριο Ματσάκη.

    Σε γραπτή ανακοίνωσή του με αφορμή την έγκριση με τη διαδικασία της απλοποιημένης ψηφοφορίας της έκθεσης το Γερμανού Ευρωβουλευτή, Κλάους Χάϊνερ Λένε, που αφορά την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Κύπριου ευρωβουλευτή, ο κ. Ματσάκης αναφέρει πως η σημερινή ψήφιση της έκθεσης Λένε συνεπάγεται παραγνώριση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας με πιθανές απρόβλεπτες πολιτικές και νομικές συνέπειες.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητική πορεία

    Πορεία σταθεροποίησης παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τους δύο βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να παρουσιάζουν αντίθετη εικόνα. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε, λόγω των απωλειών της Ελληνικής Τράπεζας, πτώση σε ποσοστό 0,1% και έκλεισε στις 1.453,38 μονάδες. Αντίθετα, αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,07% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 97,8 μονάδες. Κάτω από το ένα εκατομμύριο λίρες παρέμεινε και σήμερα η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 919 χιλιάδες λίρες.

    Οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,17% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 491,16 μονάδες.

    [16] (Κ) ΕΕ - Εurostat - Εμπορικό ισοζύγιο - Κύπρος

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κύπρου ανήλθε την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2005 σε 1,8 δις ευρώ έναντι ελλείμματος 1,7 δις ευρώ που ήταν την ίδια χρονική περίοδο του 2004.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας (Εurostat), η συνολική αξία των εξαγωγών της Κύπρου έφτασε τα 500 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 62% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2004. Η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 2,3 δις ευρώ και σημείωσε επίσης αύξηση της τάξης του 13%.

    [17] (Κ) Αθήνα - Κυβερνητική Επιτροπή - Μολυβιάτης - Εθνικά ζητήματα

    Συνήλθε σήμερα υπό την προεδρία του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή η κυβερνητική επιτροπή η οποία ασχολήθηκε με θέματα της εξωτερικής πολιτικής, με κυρίαρχα το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ευρωτουρκικά.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, στην κυβερνητική επιτροπή συζητήθηκε «η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και, μέσα στο πλαίσιο αυτό, η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων και οι εξελίξεις του Κυπριακού", ενώ πρόσθεσε ότι κυβέρνηση θα ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

    [18] (Κ) Πρόεδρος ΚΟΤ - Τουρισμός - Αύξηση

    Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Φώτης Φωτίου ανέφερε σήμερα ότι οι αφίξεις του τουρισμού για το 2005 εκτιμάται ότι θα σημειώσουν αύξηση της τάξεως του 7%, ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να σημειώσουν οριακή αύξηση.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βουλευτής Δημοκρατίας Ταταρστάν

    Το μετάλλιο για τη χιλιετηρίδα της πόλης Καζάν του Ταταρστάν απένειμε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια η Βουλευτής της Δημοκρατίας του Ταταρστάν Τατιάνα Βοντοπιάνοβα, προσκαλώντας τον ταυτοχρόνως όπως επισκεφθεί το Καζάν.

    Υποδεχόμενος στο γραφείο του στη Βουλή, την κ. Βοντοπιάνοβα που συνόδευε ο Πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο Αντρέι Νεστερένκο, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη ρωσική στάση στο Κυπριακό.

    [20] (Κ) Κατεχόμενα - Πλοιάριο - Πνιγμός - Αγνοούμενοι

    Πλοιάριο με 39 λαθρομετανάστες βυθίστηκε τις πρωινές ώρες χθες εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου, τριάμισι ναυτικά μίλια στα ανοικτά της κατεχόμενης Γιαλούσας, ανακοίνωσε σήμερα η λεγόμενη αστυνομία στο ψευδοκράτους.

    Οπως αναφέρει η λεγόμενη αστυνομία, ένα άτομο πνίγηκε, πρόκειται για Τούρκο ο οποίος διέμενε στα κατεχόμενα, δύο κολύμπησαν στη στεριά και τρεις σώθηκαν. Αγνοείται η τύχη 33 ατόμων.

    [21] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - ΠΑΣΥΠΙ - Σχέδιο Ανασυγκρότησης

    Βασικές αρχές, οι οποίες δίνουν κουράγιο στο Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών να συνεχίσει τις προσπάθειες για επιβίωση του κρατικού αερομεταφορέα, έχουν ξεκαθαρίσει στη σημερινή συνάντηση με την Παγκύπρια Συντεχνία Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ), δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Φρίξος Σαββίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξουν απολύσεις» από το προσωπικό των πιλότων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 27 September 2005 - 17:49:20 UTC