Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρεσβευτής ΗΠΑ στην Αθήνα - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Υπουργός Αιγαίου - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [03] (Κ) Ομάδες Ευρωκοινοβουλίου - Τουρκία - ΕΕ
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών-Παλαιστινιακή Αρχή-Πρόγραμμα Βοήθειας
  • [07] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Πρόταση Ψηφίσματος - Τουρκία
  • [08] (Κ) Στρασβούργο - Ευρωκοινοβούλιο - Βρετανία - Τουρκία
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Στρασβούργο - Ευρωκοινοβούλιο - Ψήφισμα
  • [11] (Κ) Στρασβούργο - Ευρωκοινοβούλιο - Ολι Ρεν
  • [12] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Προσφύγων - Αγνοούμενοι
  • [13] (Κ) Υπατος Αρμοστής Κύπρου - Πρόεδρος Νότιας Κορέας
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) ΕΕ - Ελληνίδης - Διορισμός στη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής
  • [16] (Κ) Ε/κ - Τ/κ κόμματα - Συνάντηση - Εποικοι
  • [17] (Κ) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [18] (Κ) Αθήνα - Παπούλιας - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [19] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Τουρκία - Κοινό ψήφισμα
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη
  • [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Πλειστηριασμός - Ε/κ γη
  • [22] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Τουρκία
  • [23] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Κοινό ψήφισμα - Τροπολογία
  • [24] (Κ) Ερντογάν - Αντίδραση - Ψηφίσματα ΕΚ
  • [25] (Κ) Εκπρόσωπος τουρκικού ΥΠΕΞ - Ευρωκοινοβούλιο - Αντίδραση
  • [26] (Κ) Επιτροπή - Τουρκία - Αναβολή ψηφοφορίας - Αντίδραση
  • [27] (Κ) Ελληνας Υπουργός Υγείας - Επίσκεψη - Κύπρος
  • [28] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία - Παρεμβάσεις Ελλήνων και Κυπρίων
  • [29] (Κ) «Ναυτιλιακή Κύπρος 2005» - Διάσκεψη Τύπου
  • [30] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Γεωργία - Ψευδοκράτος
  • [31] (Κ) Μπέρμιγχαμ - Πλειστηριασμός - Αποσύρθηκαν κατοικία και διαμέρισμα
  • [32] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Πρεσβευτής ΗΠΑ στην Αθήνα - Κυπριακό

    Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια λύση στην Κύπρο που θα έχει τη μορφή διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και θα προκύψει μέσα από μια νέα διαδικασία, η οποία θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Αθήνα Τσαρλς Ρις, στη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η Σχολή Ανωτάτων Διεθνών Μελετών του Πανεπιστημίου ''Τζονς Χόπκινς'' στην Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Ρις κατέστησε σαφές ότι κατά την άποψη των ΗΠΑ η όποια προσπάθεια λύσης του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο θα πρέπει να εξελιχθεί στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορεί να μεταφερθεί εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διότι, όπως είπε, ο ΟΗΕ ασχολείται με το θέμα τα τελευταία 30 χρόνια και έχουν εκδοθεί ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα, ενώ επιτρέπει σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ αυτών και στις ΗΠΑ, να εμπλέκονται ενεργά στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

    [02] (Κ) Υπουργός Αιγαίου - Κύπρος - Επίσκεψη

    Τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από αύριο Πέμπτη ο Υπουργός Αιγαίου και Νησιώτικης Πολιτικής της Ελλάδας Αριστοτέλης Παυλίδης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, ο κ. Παυλίδης φθάνει στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 16.55 αύριο το απόγευμα και στις 18.00 θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Την Παρασκευή στις 10.00 το πρωί θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, στις 11.15 με τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή ενώ στις 12.15 θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ελληνικής πρεσβείας στη Λευκωσία.

    [03] (Κ) Ομάδες Ευρωκοινοβουλίου - Τουρκία - ΕΕ

    Η αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία δεν θα πρέπει να γίνει στο τέλος αλλά στην αρχή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και εντός της διετίας, δήλωσε ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να είναι σαφές ότι η αναγνώριση θα είναι μία προϋπόθεση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων''.

    «Εάν σ' ένα προβλέψιμο μέλλον ενός έως δύο χρόνων δεν υπάρχει αναγνώριση θα καταφύγουμε στις ρήτρες διαφυγής, για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων'', είπε ο κ. Σούλτς στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ενόψει της σημερινής κοινής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η άρση της ασυλίας του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη με απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η στάση της Αυστρίας που προκαλεί εμπλοκή στο κλείσιμο του διαπραγματευτικού πλαισίου της Αγκυρας, η βύθιση τουρκικού πλοιαρίου με λαθρομετανάστες στα ανοικτά της κατεχόμενης Γιαλούσας και οι δηλώσεις γύρω από τη διαφωνία Υπουργού Δικαιοσύνης - Γενικού Εισαγγελέα σε ό,τι αφορά τη δίωξη μελών της ΥΚΑΝ είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αποκαλύπτεται ο Θεοδώρου'' αναφέρει πως ''η απροκάλυπτη παρέμβαση του Δώρου Θεοδώρου στο έργο της Δικαιοσύνης είναι η αφορμή της αντιπαράθεσής του με τον Γενικό Εισαγγελέα. Ζήτησε από τον κ. Κληρίδη να αναστείλει τη δίωξη εναντίον των δυο αστυνομικών γιατί ο ένας υπήρξε για ένα διάστημα οδηγός του''. Αλλού σημειώνει πως ο ΔΗΣΥ κάλεσε την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει την άσκηση ''Νικηφόρος'' της Εθνικής Φρουράς.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''31 χρόνια μετά πήρε πίσω την ταυτότητά του'' πως τριανταένα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή ο Χρήστος Αντρέα Κωνσταντή, που το 1974 ήταν εθνοφρουρός, συναντήθηκε στο κατεχόμενο Λευκόνοικο με τον Τούρκο αξιωματικό που τον είχε συλλάβει το '74 για να παραλάβει την ταυτότητά του, ένα μπερέ και μια τσάντα που ανήκουν σε άλλους εθνοφρουρούς τα οποία κατασχέθηκαν από τους εισβολείς. Αλλού αναφέρει πως πλοιάριο που μετέφερε τριανταεννέα τουλάχιστον λαθρομετανάστες, Σύρους όπως εικάζεται, βυθίστηκε τριάμισι ναυτικά μίλια στα ανοικτά της κατεχόμενης Γιαλούσας.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Βάλλονται οι θεσμοί'' γράφει πως ''η στήριξη που παρέχει τα τελευταία 24φρα η κυβέρνηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης, διαρκουσών των επιθέσεών του κατά χειρισμών του Γ. Εισαγγελέα αναφορικά με μέλος της ΥΚΑΝ, έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα ανάλογων φαινομένων''. Σημειώνει πως επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο προτίθεται να αποστείλει εντός των ημερών ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης για να του κοινοποιήσει και επίσημα την πρόθεση του κόμματος της αντιπολίτευσης να απέχει από τις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αμηχανία για τη 'Νικηφόρο''' πως ''πλήρης σύγχυση και αμηχανία επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων, για το αν θα πραγματοποιηθούν φέτος οι ασκήσεις 'Νικηφόρος' και 'Τοξότης' ''. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν έχει ενημέρωση επί του θέματος. Αλλού σημειώνει πως επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Ερευνες - φωτιά στην Πολεοδομία'' αναφέρει πως δυο έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για πιθανή διάπραξη αδικημάτων συνεπεία των οποίων το κράτος ενδέχεται να απώλεσε έσοδα από εκατοντάδες χιλιάδες εώς και εκατομμύρια λίρες. Οι καταγγελίες αφορούν την παράτυπη έκδοση πολεοδομικών αδειών από το Επαρχιακό Γραφείο Πολεοδομίας Πάφου. Αλλού γράφει πως εμπλοκή στο κλείσιμο του διαπραγματευτικού πλαισίου προκαλεί αίτημα που υπέβαλε η Βιέννη προς τη Βρετανική Προεδρία, θέτοντας ως προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και το άνοιγμα της αυλαίας των διαπραγματεύσεων ΕΕ - Κροατίας.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Νέα μάχη με τη Βρετανία'' γράφει ότι σκληρή μάχη συνεχίζει να δίνει η Κυπριακή Δημοκρατία με τη Βρετανία αναφορικά με την εναρκτήρια δήλωση που θα κάνει η Προεδρία της ΕΕ κατά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως ο Υπουργός Συγκοινωνιών δήλωσε ότι η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του μοιραίου Μπόινγκ της ''Ηλιος'' θα συνεχιστεί μέχρι να εξακριβωθούν πλήρως, ούτως ώστε να γίνει απόδοση ευθυνών ανεξάρτητα από το είδος των ευθυνών αυτών.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο πρωτοσέλιδο θέμα της αναφέρεται στο θέμα της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του Μάριου Ματσάκη και γράφει πως με αφορμή τη σχετική απόφαση που πήρε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άνοιξε ο δρόμος για αστυνομικές έρευνες. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επισκέφθηκε χθες την οδό Ερμού στην κατεχόμενη πλευρά της Λευκωσίας και δήλωσε πως με το άνοιγμα της γνωστής εμπορικής οδού θα γίνει ένα σημαντικό βήμα για τον τερματισμό του διαχωρισμού.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Financial Mirror'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η Morgan 'φουλάρει' με Τράπεζα Κύπρου'' γράφει ότι στα 6 εκατομμύρια από τα 2,26 εκατομμύρια μετοχές ανέβασε το ποσοστό συμμετοχής της στην Τράπεζα Κύπρου η Morgan Stanley & Co International. Η Morgan, αναφέρει, 'φούλαρε' με μετοχές της Τράπεζας Κύπρου και μαζί με ένα Γερμανό επενδυτή ήταν οι κύριοι παίκτες κατά τις τελευταίες εβδομάδες ενισχύοντας το ράλι της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου. Αλλού γράφει πως η νέα πολιτική ενθάρρυνσης επενδύσεων για γήπεδα γκολφ που έχει υιοθετήσει ο ΚΟΤ δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας γηπέδων γκολφ σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Παπούλια στην Κύπρο

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Απαντώντας χθες σε ερώτηση, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε πως ''ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έχει ήδη εδώ και αρκετό καιρό αποδεχθεί πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίσκεψη στην Κύπρο''.

    Πρόσθεσε πως η ημερομηνία της επίσκεψης θα ανακοινωθεί μόλις καθοριστεί μέσω της διπλωματικής οδού. Ερωτηθείς εάν η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί εντός Οκτωβρίου, ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε: ''ελπίζω το συντομότερο δυνατό''.

    Εκπρόσωπος - Προσχέδιο δήλωσης Βρετανικής Προεδρίας ΕΕ

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής προσχέδιο της δήλωσης την οποία προτίθεται να κάνει η Βρετανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, στις 3 Οκτωβρίου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως ''η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και έχει τις απαντήσεις ανάλογα με το τι θα περιέχει αυτή η εναρκτήρια δήλωση''.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε δηλώσει μετά την επιστροφή του στην Κύπρο από τις Βρυξέλλες τον περασμένο Δεκέμβριο πως πρέπει να εφαρμοστεί η τελωνειακή ένωση διαφορετικά δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως είναι γνωστή η απόφαση της ΕΕ και το περιεχόμενο της διακήρυξής της.

    ''Η υποχρέωση της Τουρκίας για εφαρμογή του πρωτοκόλλου, της τελωνειακής ένωσης, αρχίζει αμέσως με την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι καθαρό μέσα στη διακήρυξη'', είπε.

    ''Με την έναρξη των διαπραγματεύσεων ξεκινά ταυτόχρονα η υποχρέωση εφαρμογής. Αρα δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση της γραμμής'', πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ταλάτ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως με πρόσφατες δηλώσεις του σε τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αποκαλύπτεται αφού δηλώνει απερίφραστα ότι ακολουθεί την ίδια πολιτική όπως και ο προκάτοχός του λόγω, όπως ισχυρίζεται ο κ. Ταλάτ, της πολιτικής που ακολουθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά.

    ''Αυτό είναι εκείνο το οποίο θέλει να προβάλει, όμως προβαίνει στην ομολογία ότι ακολουθεί καθαρά πολιτική Ντενκτάς. Αποφεύγει όμως να πει ότι ακολουθεί στην ουσία και πολιτική που του υπαγορεύει αυτή τη στιγμή, λόγω των δικών της συμφερόντων και πολιτικών συγκυριών, η τουρκική κυβέρνηση'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες του κ. Ταλάτ ότι η δική μας πλευρά δεν επιθυμεί λύση.

    ''Απεναντίας έχει καταβληθεί τεράστια προσπάθεια για να αποδειχθεί προς όλες τις κατευθύνσεις ότι επιθυμούμε λύση, επιθυμούμε άμεση επανέναρξη των διαδικασιών και ο κ. Ταλάτ εκείνο το οποίο επιθυμεί αυτή τη στιγμή δεν είναι ακριβώς η επανένωση της χώρας μας για το καλό Ε/Κ και Τ/Κ, ούτε η κοινή πίστη Ε/Κ και Τ/Κ στο οικοδόμημα που λέγεται κράτος της Κύπρου, και εννοώ κράτος της Κύπρου και όπως είναι σήμερα και όπως θα διαμορφωθεί μετά τη λύση'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε πως ''επιδιώκουμε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως ακριβώς ήταν πάντοτε η μεγάλη υποχώρηση και αναγνώριση της δικής μας πλευράς για επιδίωξη αυτής της λύσης''.

    Βρετανία - Εργατικοί - Κυπριακό - Συζήτηση

    Η Αγγλο-Κυπριακή Ομάδα του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου ζήτησε συνάντηση με το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο για ανταλλαγή απόψεων γύρω από τη δυνατότητα που έχει η Βρετανία να συμβάλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων προς λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Γραμματέας της Αγγλο-Κυπριακής Ομάδας, Εργατικός βουλευτής Εντι Ο'Χάρα αναφέρθηκε τις ιδιότητες που έχει η Βρετανία ως πρώην αποικιακή δύναμη, κύριο μέλος της Κοινοπολιτείας, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εγγυήτρια δύναμη και τώρα προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σημείωσε ότι από αυτή τη θέση έχει μοναδική δυνατότητα προώθησης του Κυπριακού προς τη λύση του.

    Ο Εντι Ο'Χάρα, που μιλούσε στα πλαίσια συγκέντρωσης την οποία διοργάνωσε ομάδα εργατικών βουλευτών σε συνεργασία με την Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα, προχθές το απόγευμα σε ξενοδοχείο του Μπράιτον, στο περιθώριο του ετησίου Συνεδρίου του Εργατικού Κόμματος που πραγματοποιείται εκεί αυτή τη βδομάδα, είπε ότι η προσπάθεια μπορεί να αρχίσει από το σχέδιο Ανάν που είχε πολλά μειονεκτήματα, όπως είπε, με τις αναγκαίες για τη λύση του Κυπριακού βελτιώσεις.

    Ο επίσης Εργατικός βουλευτής Αλαν Μιλ είπε ότι η Βρετανία κατέχοντας τώρα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μπορεί να βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

    Ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας όπως και της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας Χάρης Σοφοκλείδης, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ αναφέρθηκε σε αυξανόμενες δυσκολίες στο διαφωτιστικό έργο ως αποτέλεσμα της αρνητικής στάσης που τηρεί η βρετανική κυβέρνηση έναντι της Κύπρου κατά τον τελευταίο ένα με ενάμιση χρόνο, παρά το ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένοι ισχυροί δεσμοί από την εποχή του εκλιπόντος Ρόμπιν Κουκ.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι θα πρέπει να σταλεί το μήνυμα στην Τουρκία ότι μπορεί μεν να φωνασκεί, αλλά θα πρέπει να έχει υπόψη της τη σαφή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι δεν θα επιτρέψουμε να εξελιχθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις αν δεν συμμορφωθεί απολύτως με τις υποχρεώσεις που της έχουν αναταθεί.

    Σε δηλώσεις ύστερα από την επαρχιακή συνδιάσκεψη της ΕΔΕΚ στη Λάρνακα ενόψει του παγκύπριου συνεδρίου του Κινήματος στις 9 Οκτωβρίου, ο κ. Ομήρου είπε ότι οι θέσεις του Κινήματος στο θέμα της Τουρκίας διαχρονικά ήσαν σαφείς και κατηγορηματικές.

    Αυτό που έχει σημασία τώρα δεν είναι συζήτηση για την 3η Οκτωβρίου, αλλά πώς θα διασφαλισθεί η υλοποίηση όσων έχουν περιληφθεί στη αντιδήλωση της ΕΕ και όσων περιλαμβάνονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και αφορούν την Κύπρο, τόνισε.

    Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ - Κατηγορίες - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως απορρίπτει κατηγορηματικά την κατηγορία πως έχει αναφερθεί σε δηλώσεις του σε θέματα τα οποία τέθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο από το ΔΗΣΥ.

    ''Απορρίπτω κατηγορηματικά αυτή την κατηγορία. Δεν αναφέρθηκα ουδόλως σε θέματα τα οποία είχαν συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Αναφέρθηκα σε δημόσιες δηλώσεις του ΔΗΣΥ, συγκεκριμένα σε δηλώσεις που είχε κάμει την Κυριακή ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ και σε όλη τη σειρά των δηλώσεων, επιστολών που είχαν διαρρεύσει στον Τύπο ή είχαν δοθεί στη δημοσιότητα και γενικά στη συνεχιζόμενη πολιτική και επιχειρηματολογία του ΔΗΣΥ'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ καταφέρεται εναντίον της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της μέχρι σήμερα προεδρίας του Προέδρου Παπαδόπουλου το Εθνικό Συμβούλιο συνήλθε 30 φορές.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως ''περιέχει και μια αντίφαση'' η κατηγορία του Προέδρου του ΔΗΣΥ για το Εθνικό Συμβούλιο, γιατί παράλληλα ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι θέλει να υπάρξει νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για καθορισμό γραμμής.

    ''Ηδη το ότι θα υπάρξει νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όταν κριθεί σκόπιμο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι γεγονός'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    ''Ας μην καταφέρεται ο κ. Αναστασιάδης εναντίον του θεσμού του Εθνικού Συμβουλίου, όπως αυτός λειτουργεί σήμερα υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις επικρίσεις του ΔΗΣΥ για το θέμα των διαρροών, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πάρα πολλές φορές δηλώσει, και εντός και εκτός Εθνικού Συμβουλίου, ότι δεν είναι επιτρεπτό να διαρρέουν πληροφορίες για τις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου''.

    ''Ομως δεν είναι φαινόμενο προεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου από τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Είναι φαινόμενο το οποίο προϋπήρξε και δεν σημαίνει ότι υπάρχει τρόπος να αποκλειστούν οι διαρροές'', ανέφερε.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εθνικό Συμβούλιο - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

    Η πολιτική του ΔΗΣΥ διακρίνεται από μια συνέπεια και όχι από διαστρεβλωμένες θέσεις που κάποιοι χάριν προπαγάνδας ή εκλογών προσπαθούν να περάσουν στον κόσμο, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, ο κ. Αναστασιάδης είπε: ''Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω είτε τη λογική, είτε τα όσα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος λέγει, όποτε και εάν τύχει να τον παρακολουθήσω και για αυτό δεν έχω πρόθεση να σχολιάσω οτιδήποτε λέει ο συγκεκριμένος κύριος''.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η συνέχιση της συμμετοχής του ΔΗΣΥ στο Εθνικό Συμβούλιο θα αποφασισθεί από το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος.

    Πρόσθεσε δε ότι εάν το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ αποφασίσει ότι το κόμμα δεν θα συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο, η συνεργασία του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνεχισθεί και ''εκεί που πιστεύω ότι μπορούμε να συμβάλουμε και να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση προβλημάτων θα το πράττουμε δίδοντας τις θέσεις μας και εκεί που διαφωνούμε θα διαφωνούμε''.

    Εκπρόσωπος - Ασκηση ''Νικηφόρος''

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως δεν έχει καμμιά πληροφόρηση όσον αφορά ακύρωση της στρατιωτικής άσκησης ''Νικηφόρος''.

    ''Δεν έχω καμία πληροφόρηση ότι ακυρώνεται. Αρα η άσκηση είναι προγραμματισμένη'', δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς εάν η άσκηση αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ανεξαρτήτως του τι πρόκειται να κάμει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την άσκηση ''Τοξότης'', ο Εκπρόσωπος είπε πως ''τούτο είναι ένα θέμα άμυνας, θέμα στρατιωτικό. Δεν έχω κανένα περαιτέρω σχόλιο επί του θέματος''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως ''δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει άσκηση μεγάλης κλίμακας για να διατηρηθεί το αξιόμαχο ενός στρατεύματος''.

    ''Η Εθνική Φρουρά κάνει καθημερινά ασκήσεις στρατιωτικές με στόχο πάντοτε τη διατήρηση του επιπέδου το οποίο απαιτείται υπό τις περιστάσεις'', είπε.

    Aντρος Κυπριανού - Aσκηση ''Νικηφόρος''

    Ζητήματα όπως η ακύρωση της άσκησης ''Νικηφόρος'' της Εθνικής Φρουράς ''χρειάζονται λεπτούς χειρισμούς και όχι τυμπανοκρουσίες'', δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    Πρόσθεσε ότι αυτά τα ζητήματα ''θα ήταν φρονιμότερο να μη συζητούνται δημόσια'' και πως, ''αν υπάρχουν οποιοιδήποτε λόγοι που συνηγορούν στο να υπάρξει μια διαφορετική απόφαση από εκείνη που ισχύει μέχρι σήμερα, να συζητηθεί και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ασκηση ''Νικηφόρος''

    Ακύρωση της άσκησης ''Νικηφόρος'' της Εθνικής Φρουράς σε τμήματα της οποίας συμμετέχουν και τμήματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων της άσκησης Τοξότης δεν θα αποτελέσει αντικείμενο κριτικής από την πλευρά της αντιπολίτευσης, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Αφού επεσήμανε ότι πρόκειται για διακρατική άσκηση, ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση της κυπριακής με την ελληνική κυβέρνηση και εάν η κυβέρνηση προκρίνει ότι για λόγους εθνικού συμφέροντος η άσκηση δεν πρέπει να γίνει αυτήν την ώρα, θα πρέπει να μην προχωρήσει στη διεξαγωγή της.

    Διευκρίνισε ότι την ίδια ώρα πρέπει να έχουμε την ακύρωση της άσκησης που γινόταν μεταξύ των κατοχικών στρατευμάτων και των στρατευμάτων από την Τουρκία.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι η διακρατική άσκηση Νικηφόρος Τοξότης είναι διαφορετικό θέμα από τις ασκήσεις που γίνονται στην Κύπρο για εκπαιδευτικούς λόγους και για ενίσχυση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς και πρόσθεσε ότι όσα λιγότερα λέγονται γύρω από τη διακρατική άσκηση Νικηφόρος Τοξότης ''τόσο πιο χρήσιμοι είμαστε για το καλό αυτού του τόπου''.

    Υπουργείο Αμυνας - Επέτειος Ανεξαρτησίας - Παρέλαση

    Πραγματοποιείται το προσεχές Σάββατο η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της 45ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή μηχανοκίνητων, τεθωρακισμένων και πεζοπόρων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Με την ανατολή του ήλιου, στις 6:41 του Σαββάτου, 1 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Αμυνας, από στρατόπεδο της Εθνοφρουράς στην περιοχή Αθαλάσσης της Λευκωσίας θα ριφθούν χαιρετιστήριες βολές, όπως και κατά τη δύση του ήλιου στις 7:31 της ίδιας ημέρας.

    Η παρέλαση θα αρχίσει στις 11:00 το πρωί, στη λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, στο Στρόβολο, όπου σε ειδική εξέδρα θα βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, πλαισιούμενος από την πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, τις τοπικές Αρχές και άλλους φορείς, για να δεχθεί το χαιρετισμό της παρέλασης.

    Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, την παρέλαση θα παρακολουθήσει ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στη Λευκωσία Δημήτρη Ράλλη.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δημοτική Εκπαίδευση Τ/Κ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σε γραπτή δήλωση αναφορικά με το θέμα της σύστασης τουρκοκυπριακού σχολείου Δημοτικής Εκπαίδευσης στη Λεμεσό, ανακοινώνει ότι η Κυβέρνηση από τη σχολική χρονιά 2004-2005 έχει εισαγάγει ειδικά μέτρα με σκοπό την αναβάθμιση της δημοτικής εκπαίδευσης των Τουρκοκυπρίων, αθιγγάνων και άλλων τουρκοφώνων οι οποίοι διαβιούν στη Λεμεσό.

    Η σχετική απόφαση λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 25 Αυγούστου 2005. Κατόπιν τούτου, προσθέτει, έγιναν όλες οι αναγκαίες ενέργειες ώστε το σχολείο να είναι έτοιμο για λειτουργία με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2005-2006.

    Ευρωκοινοβούλιο - Μάριος Ματσάκης - Αρση Ασυλίας

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήρε χθες την ασυλία του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη. Η Ολομέλεια του σώματος ενέκρινε με τη διαδικασία της απλοποιημένης ψηφοφορίας την έκθεση του Γερμανού Ευρωβουλευτή Κλάους Χάϊνερ Λένε, που αφορά την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Κύπριου Ευρωβουλευτή.

    Εγκρίνοντας την εν λόγω έκθεση, η ολομέλεια αποφάσισε ότι η άρση της ασυλίας θα ισχύει μόνον για τις διαδικασίες δίωξης, ενώ μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης, ο Ευρωβουλευτής θα διαθέτει ασυλία έναντι κάθε μορφής κράτησης, προφυλάκισης, ή οποιουδήποτε άλλου μέτρου που τον παρεμποδίζει να ασκήσει τα καθήκοντα που συνδέονται με την εντολή του ως Βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Μάριος Ματσάκης - Ασυλία Ευρωβουλευτών

    Το θέμα της άρσης βουλευτικής ασυλίας είναι ορθότερο και δικαιότερο να γίνεται από την Ανεξάρτητη Ανώτατη Δικαστική Εξουσία της χώρας του και όχι από έναν Ευρωβουλευτή, τα πολιτικά κίνητρα και οι γνώσεις του οποίου μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση, σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή Μάριο Ματσάκη.

    Σε γραπτή ανακοίνωσή του με αφορμή την έγκριση με τη διαδικασία της απλοποιημένης ψηφοφορίας της έκθεσης του Γερμανού Ευρωβουλευτή Κλάους Χάινερ Λένε, που αφορά την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Κύπριου ευρωβουλευτή, ο κ. Ματσάκης αναφέρει πως η χθεσινή ψήφιση της έκθεσης Λένε συνεπάγεται παραγνώριση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας με πιθανές απρόβλεπτες πολιτικές και νομικές συνέπειες.

    Aντρος Κυπριανού - Υπόθεση Μάριου Ματσάκη

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε χθες πως το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο υποχρεώθηκε να τοποθετηθεί στο θέμα της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη ''ουσιαστικά συνιστά μομφή εναντίον του κ. Ματσάκη''.

    Ερωτηθείς για την υπόθεση Ματσάκη, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι το κόμμα του είχε δηλώσει ''από την αρχή ότι ο κ. Ματσάκης θα έπρεπε ο ίδιος να είχε θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της κυπριακής δικαιοσύνης''.

    Υπουργός Οικονομικών - Διεθνής Τράπεζα - ΔΝΤ

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε ότι η Κύπρος, στοχεύοντας στη συνεχή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, προχωρεί σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, με ιδιαίτερη έμφαση τη μακροοικονομική σταθερότητα, τη δημοσιονομική εξυγίανση και την προώθηση αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.

    Η δήλωση του κ. Σαρρή έγινε κατά την διάρκεια των εργασιών των ετήσιων συνελεύσεων της Διεθνούς Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Σαρρής ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειές της για μια βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, ώστε όλοι οι Κύπριοι να απολαμβάνουν τα οφέλη της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Σαρρής συμμετείχε στις συνελεύσεις υπό την ιδιότητά του ως Διοικητή της Διεθνούς Τράπεζας για την Κύπρο και επικεφαλής κυπριακής αποστολής, αποτελούμενης από εκπροσώπους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών.

    Ναυτιλιακή Κύπρος 2005 - Πρόεδρος Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου

    Σε άρση του εμπάργκο της Τουρκίας στα υπό κυπριακή σημαία πλοία και τη δημιουργία νέων προοπτικών για την κυπριακή ναυτιλία, προσβλέπει το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο.

    Σε ομιλία του, στο πλαίσιο του Συνεδρίου ''Ναυτιλιακή Κύπρος 2005'', ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου Αντρέας Δρουσιώτης ανέφερε πως ''το πρώτο πρόβλημα που επηρεάζει την κυπριακή ναυτιλία από το 1987 είναι το τουρκικό εμπάργκο εισόδου όσων πλοίων σχετίζονται με την Κύπρο στα τουρκικά λιμάνια''.

    ''Αυτό'', πρόσθεσε, ''περιλαμβάνει τόσο τα υπό κυπριακή σημαία πλοία αλλά και πλοία, ανεξαρτήτου σημαίας, τα οποία συνεργάζονται με την Κύπρο.

    Είπε πως από το Δεκέμβριο του 2004 όταν η Τουρκία κατέστη υποψήφια προς ένταξη χώρα, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά και την ίδια την Τουρκία, ενώ από τις 3 Οκτωβρίου 2005 αυτόματα μετατρέπεται και σε ένα σοβαρό θέμα μεταξύ της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και της Τουρκίας.

    Ο κ. Δρουσιώτης υπενθύμισε την πρόσφατη αντιδήλωση των ''25'' στη διακήρυξη της Αγκυρας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία επισημαίνει ότι το τουρκικό εμπάργκο πρέπει να αρθεί το συντομότερο πριν το τέλος του 2006, ενώ από τις 3 Οκτωβρίου 2005 τα κράτη μέλη θα αναθεωρούν συνεχώς την πλήρη εφαρμογή των υποχρεώσεων της Τουρκίας για άρση του εμπάργκο.

    ''Ως πλήρες και ίσο μέλος της ΕΕ θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα προς την κατεύθυνση της άρσης του τουρκικού εμπάργκο», είπε.

    ''Σήμερα το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο αριθμεί 130 εταιρείες-μέλη και ένα σύνολο 1900 υπερωκεάνιων, συνολικού βάρους 34,3 εκατομμυρίων τόνων'', είπε ο κ. Δρουσιώτης, προσθέτοντας ότι ''με βάση το μέγεθος του στόλου, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο θεωρείται ως μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές ενώσεις στον κόσμο''.

    ΓΓ Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού - Θράσου - Συνάντηση

    Η ναυτιλιακή Κύπρος είναι μια μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη στο παγκόσμιο στερέωμα, δήλωσε χθες ο ΓΓ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Ευθύμιος Μητρόπουλος, προσθέτοντας ότι η Κύπρος έχει ένα εξαιρετικό ρεκόρ υιοθέτησης των διεθνών συμβάσεων που καταρτίζονται υπό την αιγίδα του Οργανισμού και προσφέρει στον Οργανισμό με διάφορους τρόπους.

    Ο κ. Μητρόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο νησί για το Συνέδριο ''Ναυτιλιακή Κύπρος 2005'', είπε ότι το Συνέδριο έχει καθιερώσει την Κύπρο ''ως αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μια μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη στη σημερινή πραγματικότητα. Η ναυτιλιακή Κύπρος κατέχει ηγετική θέση στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα''.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου, ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι το θέμα της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία δεν συζητήθηκε ακόμη από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

    Ο Υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συνάντηση με τον κ. Μητρόπουλο ήταν πολύ χρήσιμη αφού συζητήθηκαν ναυτιλιακά θέματα ενόψει της Συνόδου της Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, που θα γίνει το Νοέμβριο στο Λονδίνο.

    Στη συνέχεια, ο κ. Μητρόπουλος, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης ικανοποίηση των ταξιδιωτών, η διασφάλιση της καλής οργάνωσης και η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς για αναβάθμιση της υποδομής στον τόπο ώστε να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν.

    Σε ομιλία του στο χθεσινό δείπνο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2005, στο οποίο παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο κ. Λιλλήκας ανακοίνωσε ότι εντός Οκτωβρίου θα εξαγγελθεί το νέο πακέτο κινήτρων για το τουρισμό με στόχο την αξιοποίηση του από τον επιχειρηματικό κόσμο καθώς και η νέα δομή και ο εκσυγχρονισμένος ρόλος του ΚΟΤ για να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ακόμη ότι η Επιτροπή Προσφορών του Υπουργείου Εμπορίου αποφάσισε την έναρξη διαπραγματεύσεων για τις Μαρίνες Λεμεσού και Αγίας Νάπας, ενώ σήμερα εξαγγέλθηκε η προσφορά για τη Μαρίνα Πάφου.

    Υπουργός Εμπορίου - Α' Διεθνές Συνέδριο Αθλητικού Τουρισμού

    Η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού αποτελεί και για την Κύπρο θέμα υψηλής προτεραιότητας στα πλαίσια της Στρατηγικής Τουρισμού 2003-2010, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    ''Το συγκεκριμένο αυτό τμήμα της τουριστικής αγοράς συμβάλλει στη μείωση του προβλήματος της εποχικότητας, την αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης και την αύξηση του επαναλαμβανόμενου τουρισμού'', είπε σε χαιρετισμό του στο Α΄ Διεθνές Συνέδριο για τον Αθλητικό Τουρισμό, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Η Κύπρος, ανέφερε, έχει πάρα πολλές δυνατότητες και προοπτικές να προσελκύει αθλητικό τουρισμό, τόσο για επαγγελματικό αθλητισμό όσο και για σκοπούς ψυχαγωγίας, προσθέτοντας πως έχει ήδη καταρτιστεί το τριετές Σχέδιο Δράσης 2005-2007 για την ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού και πως η κυβέρνηση μελετά τις λεπτομέρειές του, με στόχο την οριστικοποίηση του προγραμματισμού των έργων που περιλαμβάνονται σ αυτό.

    Πρόεδρος ΚΟΤ - Γήπεδα Γκολφ

    Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Φώτης Φωτίου δήλωσε χθες πως, με βάση τη νέα πολιτική ενθάρρυνσης επενδύσεων για τα γήπεδα γκολφ, έχουν ήδη υποβληθεί αρκετά σχέδια επενδύσεων, που αφορούν όλες τις περιοχές.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της Παγκόσμίας Ημέρας Τουρισμού, ο κ. Φωτίου είπε πως ''μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει η διαδικασία εκδήλωση ενδιαφέροντος από επιχειρηματίες''.

    Πρόεδρος ΚΟΤ - Τουρισμός - Αύξηση

    Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Φώτης Φωτίου ανέφερε χθες ότι οι αφίξεις του τουρισμού για το 2005 εκτιμάται ότι θα σημειώσουν αύξηση της τάξεως του 7%, ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να σημειώσουν οριακή αύξηση.

    Ωστόσο, για το θέμα των εισοδημάτων από τον τουρισμό, ο κ. Φωτίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρόβλημα των εισοδημάτων ''δεν πρόκειται να λυθεί από τη μια μέρα στην άλλη'', προσθέτοντας ότι ''δεν πρέπει να αναμένονται θαύματα''.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με την ευκαιρία της Παγκόσμίας Ημέρας Τουρισμού, ο κ. Φωτίου είπε ότι ''τα εισοδήματα θα διορθωθούν και θα αυξηθούν όταν υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας, όταν εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν με άλλα προϊόντα και όταν διορθώσουμε περαιτέρω την ποιότητα και τις υπηρεσίες μας''.

    Κατεχόμενα - Πλοιάριο - Πνιγμοί

    Στους πέντε -ένας Τούρκος και τέσσερεις Σύροι- ανέβηκε ο μέχρι στιγμής απολογισμός των νεκρών από το ναυάγιο πλοιαρίου που μετέφερε 39 συνολικά λαθρομετανάστες, τριάμισι ναυτικά μίλια ανοικτά της κατεχόμενης Γιαλούσας.

    Από τις διασωστικές έρευνες είχαν βρεθεί επτά Σύροι και αγνοούνται άλλα 27 άτομα.

    Σε δηλώσεις ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου αναφέρθηκε σε μη διασταυρωμένες πληροφορίες που φέρουν το πλοίο να ξεκίνησε από τη Συρία.

    ΧΑΚ - Σταθεροποιητική πορεία

    Πορεία σταθεροποίησης παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τους δύο βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να παρουσιάζουν αντίθετη εικόνα.

    Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε, λόγω των απωλειών της Ελληνικής Τράπεζας, πτώση σε ποσοστό 0,1% και έκλεισε στις 1.453,38 μονάδες. Αντίθετα, αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,07% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 97,8 μονάδες. Κάτω από το ένα εκατομμύριο λίρες παρέμεινε και σήμερα η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 919 χιλιάδες λίρες.

    Οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,17% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 491,16 μονάδες.

    [06] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών-Παλαιστινιακή Αρχή-Πρόγραμμα Βοήθειας

    Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει την έναρξη της υλοποίησης Προγράμματος Βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, με την άφιξη στην Κύπρο, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, 21 Παλαιστινίων ανώτερων αστυνομικών, οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικό σεμινάριο διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου.

    Το Πρόγραμμα Βοήθειας, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Αύγουστο του 2005, θα συνεχιστεί το Νοέμβριο με την πραγματοποίηση ενός ακόμα εκπαιδευτικού σεμιναρίου για άλλη 21μελή Ομάδα Παλαιστινίων ανώτερων αστυνομικών, και το Δεκέμβριο με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικού σεμιναρίου για 21μελή Ομάδα Παλαιστινίων ανώτερων δημοσίων λειτουργών.

    [07] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Πρόταση Ψηφίσματος - Τουρκία

    Τελεσίγραφο προς την Τουρκία να ξεκαθαρίσει μέχρι τις μία το μεσημέρι εγγράφως ότι η μονομερής της διακήρυξη για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν θα επισυνάπτεται στο Πρωτόκολλο επέκτασης της Τελωνειακής της Ενωσης και στα δέκα κράτη - μέλη της Ενωσης, έστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χανς Γκερτ Πέτεριγκ.

    Η τοποθέτηση Πέτεριγκ έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η οποία συζητά πρόταση ψηφίσματος για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας -ΕΕ.

    Στη διάρκεια της συζήτησης τόσο ο Εκπρόσωπος της βρετανικής Προεδρίας Ντάγκλας Αλεξάντερ όσο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν επανέλαβαν ότι η δέσμευσή τους για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ την 3 Οκτωβρίου θα πρέπει να τηρηθεί και σημείωσαν ότι η ενταξιακή διαπραγμάτευση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, καθώς υπάρχουν πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα.

    [08] (Κ) Στρασβούργο - Ευρωκοινοβούλιο - Βρετανία - Τουρκία

    Οι αυστηρότερες διαπραγματεύσεις στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να είναι αυτές που θα διεξαχθούν με την Τουρκία για την ένταξή της στην Κοινότητα, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός Υπουργός για ευρωπαϊκά θέματα Ντάγκλας Αλεξάντερ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, η οποία πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    Ο κ. Αλεξάντερ τόνισε παράλληλα πως η αναγνώριση από την Τουρκία και των 25 κρατών μελών της ΕΕ είναι απαραίτηση προϋπόθεση για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 28/9/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 28/9/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5714               0,5748
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4753               0,4781
    Λίρα Αγγλίας              0,8390               0,8440
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 28/9/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 28/9/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4196            0,4229
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3601            0,3629
    Δολάριο Καναδά                  0,4030            0,4062
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0730            0,0735
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0608            0,0612
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3671            0,3700
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (Κ) Στρασβούργο - Ευρωκοινοβούλιο - Ψήφισμα

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέβαλε την ψηφοφορία για την επικύρωση του πρόσθετου πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά από αίτημα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χανς Πέτεριγκ.

    Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με 311 υπέρ, 285 κατά και 63 αποχές ενέκρινε το αίτημα του κ. Πέτεριγκ, ο οποίος δύο λεπτά πριν την ψηφοφορία επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατό να επικυρωθεί το πρωτόκολλο καθώς η ίδια η Τουρκία δεν έχει δείξει σημάδια να συμμορφώνεται και να δεσμεύεται για την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου αυτού.

    Ως αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής, αναβλήθηκε η ψηφοφορία για την έκθεση του Ελμαρ Μπροκ.

    Εξάλλου, το Ευρωκοινοβούλιο με 356 ψήφους υπέρ, 181 κατά και 125 αποχές υιοθέτησε το κοινό ψήφισμα του Σώματος που αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ.

    [11] (Κ) Στρασβούργο - Ευρωκοινοβούλιο - Ολι Ρεν

    Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί την απαρχή μίας απαιτητικής και εξαιρετικά πολύπλοκης διαδικασίας, επεσήμανε ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Ολι Ρεν κατά τη διάρκεια της συζήτησης σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.

    Η Τουρκία θα πρέπει να επιταχύνει τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις προς τον εκδημοκρατισμό της, είπε ο κ. Ρεν, υπογραμμίζοντας ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του Ευρωκοινοβουλίου που εκφράζονται στο κοινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Σημείωσε ότι υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων και της προόδου των μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της Τουρκίας. Επομένως, είπε, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας, θα υπάρξει διακοπή των διαπραγματεύσεων.

    [12] (Κ) Βουλή - Επιτροπή Προσφύγων - Αγνοούμενοι

    Πριν το τέλος του 2005 εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το ανθρωπολογικό εργαστήριο στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, προκειμένου να αρχίσουν οι ταυτοποιήσεις των 84 λειψάνων που έχουν εκταφεί στα κατεχόμενα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Αριστοφάνης Γεωργίου.

    Σε δηλώσεις του σήμερα στη Βουλή, μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής που είχε ασχοληθεί με το θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι έχουν υποδειχθεί δύο ακόμη τοποθεσίες στα κατεχόμενα, όπου πιστεύεται πως υπάρχουν θαμμένοι άνθρωποι που σκοτώθηκαν το 1974 και ότι ενδεχομένως να είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των λειψάνων που θα εκταφούν, από αυτόν των ήδη ανευρεθέντων λειψάνων.

    [13] (Κ) Υπατος Αρμοστής Κύπρου - Πρόεδρος Νότιας Κορέας

    Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Roh Moo-hyun δήλωσε προχθές ότι η χώρα του υποστηρίζει την Κύπρο στη βάση των αρχών των Ηνωμένων Εθνών και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο της εξεύρεσης λύσης και επανένωσης της Κύπρου.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία Αχιλλέας Αντωνιάδης, ο οποίος επέδωσε προχθές τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, κατά την τελετή ενημέρωσε τον Πρόεδρο της χώρας για τις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου και τις εξελίξεις μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  712.462,95
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     98,38     0,59    678.455,72
    FTSE/CySE 20                           494,19     0,62    595.485,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.477,73     0,63    578.689,38
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.058,14     0,11     10.054,02
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.138,91     0,03     32.784,61
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.462,29     0,61    588.743,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.558,50     0,71    527.822,85
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.121,73     1,60     12.375,14
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            976,78    -0,15     67.348,69
    FTSE Med (27/9/2005)                 8.352,36     0,55
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [15] (Κ) ΕΕ - Ελληνίδης - Διορισμός στη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη χθεσινή της συνεδρίαση στο Στρασβούργο, αποφάσισε το διορισμό του Κυπρίου Χρήστου Ελληνίδη στη θέση του Διευθυντή, αρμόδιου για τις Υποδομές, στη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    [16] (Κ) Ε/κ - Τ/κ κόμματα - Συνάντηση - Εποικοι

    Τα ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα συζήτησαν σήμερα το θέμα των εποίκων, αλλά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, όπως δήλωσαν τόσο Ελληνοκύπριοι όσο και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί αρχηγοί.

    Στο ανακοινωθέν που διάβασε ο Γιαν Βάρσο, Πρεσβευτής της Σλοβακίας υπό την αιγίδα της οποίας διεξάγονται οι συναντήσεις ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, αναφέρεται ότι ''στη σημερινή συνάντηση τα πολιτικά κόμματα έχουν συζητήσει το θέμα των εποίκων (σε εισαγωγικά όπως ανέφερε ο κ. Βάρσο) στο νησί και αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνάντηση στις 2 Νοεμβρίου''. Η συζήτηση του θέματος αποτέλεσε συνέχεια της συνάντησης της 8ης Ιουνίου.

    [17] (Κ) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ 4,75% ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΝ ΧΡΕΟΓΡΑΦΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΔΕΚΑΕΤΟΥΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΕΙΡΑΣ 30.9.2005 (ΠΡΩΤΗ ΣΕΙΡΑ 2005 ΛΗΞΗΣ 2015)

    Διεξήχθη στις 28.9.2005 δημοπρασία για την πώληση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, εκ μέρους και για λογαριασμό της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, της έκδοσης 4,75% Κρατικών Ονομαστικών Χρεογράφων Αναπτύξεως, Πρώτη Σειρά 2005 λήξης 2015, ύψους μέχρι £50.000.000 με ημερομηνία έκδοσης Σειράς 30.9.2005. Λήφθηκαν προσφορές συνολικού ύψους £266.315.200. Οι ανταγωνιστικές προσφορές ήταν ύψους £160.882.400 και οι μη-ανταγωνιστικές προσφορές £105.432.800. Έγιναν αποδεκτές προσφορές συνολικού ύψους £50.000.000. Οι ανταγωνιστικές προσφορές που έγιναν αποδεκτές ήταν ύψους £37.500.000 και οι μη-ανταγωνιστικές προσφορές £12.500.000. Η κατώτατη και ανώτατη τιμή των ανταγωνιστικών προσφορών που έγιναν αποδεκτές ήταν £103,88 και £105,33 αντίστοιχα για κάθε £100 ονομαστικής αξίας Κρατικών Ονομαστικών Χρεογράφων Αναπτύξεως που αντιπροσωπεύουν ετήσιες αποδόσεις μέχρι τη λήξη ύψους 4,27% και 4,10% αντίστοιχα. Η μέση σταθμική τιμή των ανταγωνιστικών προσφορών που έγιναν αποδεκτές ήταν £104,32 που αντιπροσωπεύει ετήσια απόδοση μέχρι τη λήξη ύψους 4,22% και σ' αυτή την τιμή έγιναν αποδεκτές οι μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους £12.500.000.

    28 Σεπτεμβρίου, 2005

    [18] (Κ) Αθήνα - Παπούλιας - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από τις 16 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.

    Ο κ. Παπούλιας επισκέπτεται την Κύπρο αποδεχόμενος πρόσκληση που του έχει απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Το επίσημο πρόγραμμα των επαφών που θα έχει στην Κύπρο ο κ. Παπούλιας με την πολιτική ηγεσία, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    [19] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Τουρκία - Κοινό ψήφισμα

    Με 356 ψήφους υπέρ, 181 κατά και 125 αποχές, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε το κοινό ψήφισμα έξι πολιτικών ομάδων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

    Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ κατέληξαν τελικά λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία σε ένα κοινό ψήφισμα, το οποίο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σκληρό αλλά και απαιτητικό τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Κομισιόν.

    Στο ψήφισμα του, το ΕΚ εκφράζει την ειλικρινή λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία έχει δημιουργήσει σοβαρές αμφιβολίες για την προθυμία της να εκπληρώσει πλήρως όλες τις διατάξεις του Πρωτοκόλλου δεδομένου ότι ταυτόχρονα με το Πρωτόκολλο διένειμε δήλωση η οποία αναφέρει ότι η υπογραφή, κύρωση και υλοποίηση του παρόντος Πρωτοκόλλου δεν ισοδυναμεί με οποιαδήποτε μορφή αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την οποία γίνεται λόγος στο Πρωτόκολλο.

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη

    Αύξηση σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως αποτέλεσμα της θετικής πορείας που παρουσίασαν οι τραπεζικές μετοχές και τα Ξενοδοχεία καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 0,61%, κλείνοντας στις 1.462,29 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,59% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ανήλθε στις 98,38 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών, η οποία είναι η χαμηλότερη του μήνα, διαμορφώθηκε στις 712 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφά το 1/2 του ημερήσιου τζίρου.

    Αύξηση σε ποσοστό 0,62% σημείωσε και δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 494,19 μονάδες.

    [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Πλειστηριασμός - Ε/κ γη

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι ο πλειστηριασμός στη Βρετανία κατεχόμενης ε/κ γης αποτελεί παράνομη διαδικασία καθαρά εναντίον της έννοιας της ιδιοκτησίας όπως αυτή έχει αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης που κλήθηκε να σχολιάσει την πώληση σε πλειστηριασμό στη Βρετανία μιας κατοικίας και ενός διαμερίσματος, υπό ανέγερση στην κατεχόμενη Κλεπίνη, σε γη που ανήκει σε Ελληνοκυπρίους πρόσφυγες, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε μεγάλη εκστρατεία για τα θέματα των περιουσιών, η οποία έφερε αποτελέσματα και ίσως ''αυτή η παράνομη προσπάθεια πώλησης με πλειστηριασμό να επιδιώκει απαλλαγή από προηγούμενη παρανομία, όμως δεν παύει να είναι η ίδια η πράξη παράνομη''.

    [22] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Τουρκία

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου τις σημερινές εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σχέση με την Τουρκία, είπε πως ''φαίνεται ότι δημιουργείται μια συγκεντρωμένη πίεση έτσι ώστε να συμμορφωθεί η Τουρκία προς τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Ερωτηθείς πως μεταφράζονται αυτές πιέσεις, ο Εκπρόσωπος είπε πως είναι γεγονός ότι οι νομικές πιέσεις καμιά φορά είναι πιο αποτελεσματικές αλλά και ''οι πολιτικές πιέσεις έχουν τη δική τους σημασία''.

    [23] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Κοινό ψήφισμα - Τροπολογία

    Μια σημαντική τροπολογία που αφορά το κοινό ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της είναι η υπ αριθμόν 5 του Έλληνα ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Λαμπρινίδη.

    Ειδικότερα, στην τροπολογία του κ. Λαμπρινίδη υπογραμμίζεται ότι η μονομερής δήλωση της Τουρκίας δεν αποτελεί τμήμα του Πρωτοκόλλου και δεν έχει νομικές επιπτώσεις στις υποχρεώσεις της Τουρκίας βάσει του Πρωτοκόλλου. Παράλληλα το ΕΚ κατέστησε σαφές εγκρίνοντας την προφορική τροπολογία του κ. Δημητρακόπουλου ότι δεν θα πρέπει η μονομερής δήλωση να αποσταλεί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση προς κύρωση.

    [24] (Κ) Ερντογάν - Αντίδραση - Ψηφίσματα ΕΚ

    «Τα ψηφίσματα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχουν νομική συνέπεια και δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας που αναμένεται να ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου,» δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας τα ψηφίσματα είναι «απαράδεκτα».

    Ο κ. Ερντογάν προέβη στη δήλωση αυτή στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην επίσκεψή του στο Ομάν.

    [25] (Κ) Εκπρόσωπος τουρκικού ΥΠΕΞ - Ευρωκοινοβούλιο - Αντίδραση

    Η Τουρκία δεν θα αποδεχτεί καμία άλλη εναλλακτική λύση εκτός από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Ναμίκ Ταν.

    Ο κ. Ταν πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα καθορίσει τη δική της πορεία δράσης αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το κείμενο του διαπραγματευτικού πλαισίου.

    [26] (Κ) Επιτροπή - Τουρκία - Αναβολή ψηφοφορίας - Αντίδραση

    «Αυτογκόλ» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χαρακτήρισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την σημερινή απόφαση της ολομέλειας του σώματος να αναβάλει την ψηφοφορία για της έκθεσης - Μπροκ για την επικύρωση της επέκτασης της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Τουρκίας και των 10 νέων κρατών μελών.

    [27] (Κ) Ελληνας Υπουργός Υγείας - Επίσκεψη - Κύπρος

    Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ελλάδας Νικήτας Κακλαμάνης φθάνει στην Κύπρο αύριο για τριήμερη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [28] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία - Παρεμβάσεις Ελλήνων και Κυπρίων

    Στην υποχρέωση της Τουρκίας για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ενωσης στα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκδημοκρατισμό και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στην ελπίδα για ειρήνευση μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου, επικεντρώθηκαν οι παρεμβάσεις των Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών κατά την διάρκεια της συζήτησης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

    [29] (Κ) «Ναυτιλιακή Κύπρος 2005» - Διάσκεψη Τύπου

    Η άρση από μέρους της Τουρκίας του εμπάργκο κατά των υπό κυπριακή σημαία πλοίων, θεωρείται από το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο ως ένα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό θέμα που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία και ναυτιλία.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου Αντρέας Δρουσιώτης, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο έχει αποστείλει σχετικές επιστολές σε όλους τους παγκόσμιους οργανισμούς, ενώ εκπρόσωποί του επισκέφθηκαν όλες τις Πρεσβείες στην Κύπρο, παραδίδοντας επιστολές, στις οποίες σημειώνεται ότι το πρόβλημα αφορά όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έγινε στη Λεμεσό με την ολοκλήρωση του τριήμερου Συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2005», ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι μέχρι τον Μάρτιο η Τουρκία θα άρει το εμπάργκο κατά των υπό κυπριακή σημαία πλοίων,

    Ο ΓΓ του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου Θωμάς Καζάκος, αναφερόμενος στο Συνέδριο, είπε ότι αυτό σημείωσε μεγάλη επιτυχία με δεδομένο τον αριθμό των συνέδρων που ξεπέρασε τους 750, καθώς και του υψηλού επιπέδου ομιλητών.

    Το Συνέδριο, πρόσθεσε, κάλυψε τρεις ημερίδες, οι οποίες ασχολήθηκαν με θέματα ναυτιλιακών εργασιακών σχέσεων, θαλάσσιας ασφάλειας, πλοιοκτησίας, χρηματοδότησης για αγορά σκαφών καθώς και περιβαλλοντικά θέματα.

    [30] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Γεωργία - Ψευδοκράτος

    Το Υπουργείο Εξωτερικών πληροφορεί ότι, σε συνέχεια διαβημάτων του προς την κυβέρνηση της Γεωργίας σχετικά με πληροφορίες στον τουρκικό Τύπο που έφεραν την εν λόγω χώρα έτοιμη να επιτρέψει και να ενθαρρύνει απευθείας πτήσεις προς το ψευδοκράτος, έχει λάβει γραπτή διαβεβαίωση από την Πρεσβεία της Γεωργίας ότι ούτε η κυβέρνηση της Γεωργίας αλλά ούτε και οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία της χώρας προτίθενται να δρομολογήσουν τέτοιες πτήσεις.

    [31] (Κ) Μπέρμιγχαμ - Πλειστηριασμός - Αποσύρθηκαν κατοικία και διαμέρισμα

    Η κατοικία και το διαμέρισμα που ανεγείρονται σε ελληνοκυπριακή γη στην κατεχόμενη Κλεπίνη και που επρόκειτο να πωληθούν σήμερα σε πλειστηριασμό βρετανικού κτηματομεσιτικού οίκου στο Μπέρμιγχαμ, τελικά αποσύρθηκαν από τον κατάλογο της προσφοράς.

    [32] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Μόναχο Neubiberg/ Δεύτερος σταθμός της έκθεσης Cyprus People and Lifestyle

    Σε ειδική τελετή στο Δημαρχείο του Neubiberg στο Μόναχο πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας Cyprus, People and Lifestyle.

    Η έκθεση αυτή αποτελείται από φωτογραφίες τεσσάρων Κυπρίων φωτογράφων, δύο Ελληνοκυπρίων και δύο Τουρκοκυπρίων. Τα εγκαίνια τέλεσαν από κοινού ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο κ. Λεωνίδας Σ. Μαρκίδης και η Δήμαρχος του Neubiberg Μονάχου κα Johanna Rumsch.

    Η έκθεση αποτελεί το δεύτερο σταθμό μια φιλόδοξης πορείας στη Γερμανία που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο στο Erlangen στα πλαίσια του προγράμματος «Πολιτισμός σε ευρύτερο χώρο 2005 / Ευρωοραματισμοί» που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Κυπριακή Πρεσβεία στο Βερολίνο.

    Στην ομιλία του ο Πρέσβης κ. Μαρκίδης ευχαρίστησε τους διοργανωτές καιτους φωτογράφους της έκθεσης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η έκθεση αυτή θα μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της ένωσης της διαιρεμένης Κύπρου σε όλη τη Γερμανία. Τόνισε επίσης ότι η ιδέα μιας κοινής έκθεσης τόσο από Ελληνοκύπριους όσο και από Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες δεν είναι κάτι το καινούριο, αφού οι καλλιτέχνες και των δύο κοινοτήτων προσπαθούσαν σε πολύ δύσκολες περιόδους να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Εξέφρασε εξάλλου τις ευχαριστίες του στους παρευρισκόμενους στα εγκαίνια και κυρίως στους Ελλαδίτες και Κύπριους ομογενείς, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην πόλη Neubiberg και προσωπικά στη Δήμαρχο της πόλης για τη φιλοξενία της συμβολικής αυτής έκθεσης.

    Στην ομιλία της η Δήμαρχος κα Rumsch αναφέρθηκε στον κυπριακό πολιτισμό και στη σημασία του στην Ευρώπη και καλωσόρισε την Κύπρο στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Τόνισε επίσης τη σημασία της έκθεσης, αφού με αυτό τον τρόπο, μέρος του πολιτισμού και της κουλτούρας της Κύπρου γίνονται γνωστά στην περιοχή αυτή της Γερμανίας και εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο και προς τους προσκεκλημένους.

    Ο γνωστός Κύπριος μουσικός κ. Άρης Αριστοφάνους που ζει και εργάζεται στο Μόναχο έκλεισε το πρόγραμμα με τραγούδια δικής του σύνθεσης αφιερωμένα στην Κύπρο.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλοι επίσημοι από την πόλη Neubiberg, μέλη της ελληνικής και κυπριακής κοινότητας Μονάχου καθώς και πλήθος άλλων προσκεκλημένων. (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

     


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 28 September 2005 - 17:49:30 UTC