Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-11-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέντευξη Τζιωνή
  • [02] Τάσος Τζιωνής - Συνέντευξη - Δήλωση
  • [03] Εκπρόσωπος Συνέντευξη Τζιωνή Σχέδιο Ανάν
  • [04] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Δηλώσεις Τζιωνή
  • [05] Ομήρου -Συνέντευξη Τζιωνή
  • [06] Μίκης Σιανής - Συνέντευξη Τάσου Τζιωνή
  • [07] ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν
  • [08] ΥΠΕΞ Κύπρου και Σλοβενίας - Συνάντηση - Δηλώσεις
  • [09] Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ Σλοβενίας
  • [10] Εκπρόσωπος Ταλάτ Σογιέρ Βαρώσι
  • [11] Εκπρόσωπος ΓΓ Οικολόγων Κριτική
  • [12] Βρετανός Υπατος Αρμοστής - Ροταριανός Ομιλος Λευκωσίας - Ομιλία
  • [13] Αθήνα - Ρουσόπουλος - Τουρκία - ΕΕ
  • [14] Αθήνα - Καραμανλής - Αναστασιάδης - Κυπριακό
  • [15] Αθήνα - Αναστασιάδης - Μεϊμαράκης - Συνάντηση
  • [16] ΑΚΕΛ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους
  • [17] ΔΗΣΥ - Επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους
  • [18] ΔΗΚΟ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους
  • [19] ΚΣ ΕΔΕΚ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους
  • [20] Δήμος Αμμοχώστου - Ανακήρυξη ψευδοκράτους
  • [21] ΠΑΚ - Ανακήρυξη ψευδοκράτους
  • [22] Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια - Ψήφισμα - Κυπριακό
  • [23] Ιερά Σύνοδος - Μητροπολίτης Κιτίου - Διευρυμένη Σύνοδος
  • [24] Κύκκου Νικηφόρος - Μόρφου Νεόφυτος - Δηλώσεις
  • [25] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Βουλγαρίας
  • [26] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Ισλανδίας
  • [27] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Κορέας
  • [28] Υπουργός Συγκοινωνιών - Αεροπορική τραγωδία
  • [29] UNDP - Δράση για τη Συνεργασία και την Εμπιστοσύνη στην Κύπρο
  • [30] Πρεσβευτής Ουκρανίας - Α. Λεβέντης - Τιμητική διάκριση
  • [31] Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [32] Καλαθόσφαιρα -Ευρωπαϊκό Κύπελλο- Η ΑΕΛ με Ταλίν Εσθονίας

  • Εκπομπή για Ομογένεια ΚΥΠΕ - 15/11/2005

    [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέντευξη Τζιωνή

    Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική για το Κυπριακό, διαμήνυσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου, Τάσος Τζιωνής, μετέφερε στις επαφές του στα Ηνωμένα Εθνη, τις θέσεις που συμφωνήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο.

    «Είναι γνωστό ότι η πολιτική πάνω στο Κυπριακό καθορίζεται από το Εθνικό Συμβούλιο και εγώ είμαι εκφραστής της βούλησης του Εθνικού Συμβουλίου. Ο κ. Τζιωνής πήγε στις ΗΠΑ και από ότι ξέρω και έχω διασταυρώσει, στις συναντήσεις του έθεσε ακριβώς όλα και όσα είχαν αποφασιστεί στο Εθνικό Συμβούλιο», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τζιωνής στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική για το Κυπριακό, σημειώνοντας πως «εξακολουθούμε να παραμένουμε προσηλωμένοι σε λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με ότι αυτοί οι όροι νομικά σημαίνουν και όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει σχέδια όπως το σχέδιο Ανάν βρίσκονται πάντα στο τραπέζι και δεν εξαφανίζονται και είναι ένα από τα έγγραφα αναφοράς που πρέπει ασφαλώς να ληφθούν σοβαρά υπόψη από καθένα που ασχολείται με λύση του Κυπριακό».

    Ερωτηθείς κατά πόσον ο κ. Τζιωνής εξέφραζε προσωπικές απόψεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως το έχει ήδη εκφράσει ρητά αυτό ο κ. Τζιωνής, ότι δηλαδή εξέφραζε προσωπικές απόψεις.

    «Νομίζω ότι το έχει πει αυτό ρητά στη δήλωσή του. Πρόσθετα έχω την εντύπωση ότι έχει παραγνωριστεί η εισαγωγική παράγραφος στην σχετική αναφορά του που έχει πει ότι εάν με επανέναρξη συνομιλιών στη βάση το σχεδίου Ανάν, μερικοί, και ξέρουμε ότι υπάρχει αυτή η άποψη, εννοούν ότι πρέπει κάθε αλλαγή που ζητούμε να είναι συμφωνημένη και για να πετύχουμε τη συμφωνία της τουρκικής πλευράς πρέπει να δώσουμε ανταλλάγματα ίσης αξίας και για όσα θέματα δεν συμφωνηθούν αλλαγές παραμένει το σχέδιο Ανάν ως έχει, αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ περιορισμένες οι πιθανότητες να επιφέρουμε τις αλλαγές που θέλουμε», είπε.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Τζιωνής «αυτό εννοούσε με τη λέξη θα παγιδευτούμε σε μόνο μερικές διακοσμητικές αλλαγές. Ενώ η απόφαση είναι ότι θέλουμε λίγες μεν αλλά ουσιαστικές αλλαγές για να μπορέσει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο».

    Σε ερώτηση κατά πόσον κρίνει ορθές τις απόψεις του κ. Τζιωνή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να εκτιμά εάν είναι ορθή ή λανθασμένη η άποψη ενός πολίτη.

    «Μα δεν είναι για μένα να εκτιμώ εάν είναι ορθή ή όχι η άποψη ενός πολίτη. Εγώ εκφράζω την άποψη του Εθνικού Συμβουλίου», επεσήμανε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον ο ίδιος θεωρεί πως ο κ. Τζιωνής είναι σε θέση να εκφράσει τις συλλογικές απόψεις του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε «εγώ ξέρω από τα πρακτικά που έχω δει και τα οποία έχω επιβεβαιώσει με τα Ηνωμένα Εθνη, ότι οι θέσεις που ο κ. Τζιωνής έχει υποβάλει στα ΗΕ είναι ακριβώς οι θέσεις που αποφασίστηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο».

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον έδωσε εξηγήσεις στο ΑΚΕΛ για τις δηλώσεις Τζιωνή, καθώς το κόμμα ζήτησε να ξεκαθαριστεί το θέμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά.

    [02] Τάσος Τζιωνής - Συνέντευξη - Δήλωση

    Ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης Τάσος Τζιωνής, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» για το Κυπριακό, διευκρίνισε ότι εάν η διαπραγμάτευση θα γίνει στη βάση του σχεδίου Ανάν και εάν η διαδικασία που συμφωνηθεί περιέχει κάποια στοιχεία, τα οποία απαρίθμησε, τότε η ελληνοκυπριακή πλευρά θα παγιδευόταν σε μια διαδικασία που θα την οδηγούσε σε λύση όμοια με αυτήν που προβλέπει το συγκεκριμένο σχέδιο ή σε μη λύση.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ να διευκρινίσει προχθεσινές του δηλώσεις, ο κ. Τζιωνής υπεραμύνθηκε του δημοκρατικού δικαιώματός του, ως ενεργός πολίτης αυτού του τόπου, να εκφράζει δημόσια και να υποστηρίζει τις απόψεις του, σημειώνοντας ωστόσο ότι κατανοεί τους περιορισμούς που του επιβάλλει η θέση του.

    «Αυτό που συνοπτικά ανέφερα στη συνέντευξή μου είναι πως, αν η διαπραγμάτευση θα γίνει επί τη βάσει του κειμένου του Σχεδίου Ανάν, και αν σύμφωνα με τη νέα διαδικασία η οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να συμφωνείται μεταξύ των δύο πλευρών, και εκεί που δεν θα συμφωνείται κάποια αλλαγή, το Σχέδιο θα παραμένει ως έχει, και για κάθε αλλαγή που θα προτείνει μία πλευρά, προκειμένου να γίνει αποδεκτή, θα πρέπει να δίνει αντάλλαγμα 'ίσης αξίας', τότε θα παγιδευόμασταν σε μια διαδικασία η οποία θα μας οδηγούσε σε λύση όμοια με αυτήν που προβλέπει το Σχέδιο Ανάν V ή σε μη λύση» εξήγησε ο κ. Τζιωνής.

    Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση για αυτήν την τοποθέτηση, είπε πως «αυτό θα σήμαινε επιπλέον, επικύρωση του αποτελέσματος της προηγούμενης επιδιαιτησίας (με εξαίρεση τις αλλαγές τις οποίες θα έχουμε συμφωνήσει) και, για τη νέα φάση, αποδοχή ενός νέου είδους επιδιαιτησίας».

    Επανέλαβε επίσης ότι «συνεχίζω να έχω αυτήν την άποψη καθώς και ότι θα ήταν λάθος μας να εισέλθουμε σε μια τέτοια διαδικασία, η οποία είναι δυστυχώς αυτή που προωθείται από κάποιους».

    «Υπέθετα ότι με την πιο πάνω θέση θα διαφωνούσαν μόνο αυτοί που επιθυμούν την επαναφορά του Σχεδίου Ανάν με διακοσμητικές μόνο αλλαγές, προκειμένου να γίνει αποδεκτό ως τελική λύση του Κυπριακού», κατέληξε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

    [03] Εκπρόσωπος Συνέντευξη Τζιωνή Σχέδιο Ανάν

    Οταν έχει κάτι να πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το λέει ο ίδιος, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη συνέντευξη του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρέσβη Τάσου Τζιωνή στον «Φιλελεύθερο».

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Τζιωνής έχει επικριθεί από το ΑΚΕΛ, ο Εκπρόσωπος είπε «ουδέν περεταίρω σχόλιο», σημειώνοντας πως «πρόκειται για προσωπικές απόψεις και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να σχολιάσει προσωπικές απόψεις».

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα αντιπολιτευομένων εντύπων ότι πιθανώς ο κ. Τζιωνής να μίλησε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι όταν έχει κάτι να πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το λέει ο ίδιος.

    Σε ερώτηση με βάση ποιά κριτήρια, πότε και πού ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου και Πολιτικός Προϊστάμενος της ΚΥΠ δίνει συνεντεύξεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχουν ειδικοί κανόνες και κανονισμοί, όμως ζώντας σε μια Δημοκρατία ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράσει τις προσωπικές του απόψεις.

    [04] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Δηλώσεις Τζιωνή

    Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι «προκαλείται πρόβλημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τις δηλώσεις» του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβη Τάσου Τζιωνή στον ''Φιλελεύθερο'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει αυτά τα ζητήματα να ξεκαθαρίσουν».

    «Θεωρώ ότι οι δηλώσεις του κ. Τζιωνή δεν βοηθούν στο να σταλούν τα σωστά μηνύματα. Ο κ. Τζιωνής έχει τοποθετηθεί με ένα τρόπο που βρίσκεται σε αντίθεση με αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και με δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Κυπριανού σε σημερινή διάσκεψη Τύπου για τη συνεδρία της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

    Σε συνέντευξή του στον ''Φιλελεύθερο'' ο κ. Τζιωνής είχε αναφέρει ότι το σχέδιο Ανάν χρησιμοποιήθηκε ως το κείμενο αναφοράς στις διαβουλεύσεις που είχε η κυβέρνηση για να παρουσιάσει τις ανησυχίες της ε/κ κοινότητας στα ΗΕ.

    «Οταν ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας τοποθετείται με ένα τρόπο διαφορετικό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάποιοι ρωτούν μπας και είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που του υποβάλλει αυτά τα ζητήματα», είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διευκρινιστούν για να μην αφήνονται τα οποιαδήποτε κενά και να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους δηλώσεις από εκείνους, οι οποίοι θέλουν να υποσκάψουν την καλή θέληση της πλευράς μας για να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού».

    [05] Ομήρου -Συνέντευξη Τζιωνή

    Δεν θέλουμε «μουγγούς» διπλωμάτες και χωρίς άποψη, δήλωσε χθες από την Πάφο ο Πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν από τη συνέντευξη του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Πρόεδρου Τάσου Τζιωνή στην εφημερίδα ''Ο Φιλελεύθερος''.

    Oπως είπε ο κ. Ομήρου, από τη στιγμή που ο κ. Τζιωνής διευκρίνισε ότι εκφράζει προσωπική άποψη «θεωρώ ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

    Επί της ουσίας, είπε ο κ. Ομήρου, η άποψη του κ. Τζιωνή είναι πολιτικά ορθή και απόλυτα εναρμονισμένη με τη συντριπτική λαϊκή ετυμηγορία της 24ης Απριλίου 2004.

    [06] Μίκης Σιανής - Συνέντευξη Τάσου Τζιωνή

    Ως μια «κίνηση αντιπερισπασμού» έναντι των προβλημάτων που η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό μέτωπο, χαρακτήρισε χθες ο ΓΓ των Ενωμένων Δημοκρατών Μίκης Σιανής τη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρέσβης Τάσος Τζιωνής.

    Ο κ. Σιανής, σε δηλώσεις του στα γραφεία του κόμματος, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει ποιους στόχους της κυβέρνησης εξυπηρετούσε η συνέντευξη του κ. Τζιωνή στον ημερήσιο Τύπο.

    Ο ΓΓ των ΕΔΗ είπε ότι οι προχθεσινές αναφορές για το Κυπριακό του κ. Τζιωνή «μαρτυρούν μια αντιφατικότητα και μια ασάφεια η οποία δεν ενθαρρύνει ούτε την ΕΕ, ούτε τον ΓΓ του ΟΗΕ, ούτε κανέναν στο διεθνή παράγοντα για να επαναδραστηριοποιηθεί ξανά στο Κυπριακό αλλά μάλλον βολεύει όσους βολεύονται με τη σημερινή ακινησία».

    [07] ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    Τα σχέδια του ΟΗΕ στο Κυπριακό δεν εξατμίζονται και πάντοτε αιωρούνται, ακόμα και στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων όταν αυτές αρχίσουν, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σημειώνοντας ότι το σχέδιο Ανάν δεν είναι κατ' ανάγκη η μοναδική βάση διαπραγμάτευσης για λύση του Κυπριακού.

    Επεσήμανε ότι δεν έχει αρχίσει διάλογος με τα Ηνωμένα Εθνη για τον καθορισμό του πλαισίου διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας ότι το σχέδιο Ανάν θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο, όπως και οι προτάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες είχαν σαν σημείο αναφοράς το σχέδιο Ανάν.

    Ερωτηθείς για τις θέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το σχέδιο Ανάν, με αφορμή συνέντευξη του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβη Τάσου Τζιωνή στον ''Φιλελεύθερο'', στην οποία ανέφερε ότι το σχέδιο Ανάν χρησιμοποιήθηκε ως το κείμενο αναφοράς στις διαβουλεύσεις που είχε η κυβέρνηση για να παρουσιάσει τις ανησυχίες της ε/κ κοινότητας, ο κ. Ιακώβου είπε ότι τη θέση της κυβέρνησης ''την έχει εκφράσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πολλές φορές''.

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως ''τα σχέδια του ΟΗΕ δεν εξατμίζονται και ότι πάντοτε αιωρούνται, και αιωρούνται ακόμα και στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων όταν αυτές αρχίσουν''.

    ''Ακόμα δεν έχουμε μπει στο συγκεκριμένο διάλογο με τα Ηνωμένα Εθνη για τον καθορισμό του πλαισίου διαπραγμάτευσης. Οπωσδήποτε θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο το σχέδιο Ανάν και οπωσδήποτε θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και οι προτάσεις-σχόλια που έχουμε κάμει, που είχαν σαν σημείο αναφοράς το σχέδιο Ανάν'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιακώβου είπε ότι το σχέδιο Ανάν ''δεν είναι κατ' ανάγκη η μοναδική βάση διαπραγμάτευσης''.

    ''Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο και διαπραγματευτική μεθοδολογία, η οποία δεν είναι καν κάτω από συζήτηση αυτή τη στιγμή'', είπε.

    Σε ερώτηση για δημοσιεύματα που φέρουν τουρκικές ασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη για ε/κ αυτοκίνητα, ο κ. Ιακώβου είπε ότι δεν έχει καμμία πληροφόρηση περί τούτου.

    [08] ΥΠΕΞ Κύπρου και Σλοβενίας - Συνάντηση - Δηλώσεις

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Ντιμίτρι Ρούπελ επεσήμανε χθες ότι οι γνώσεις της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ενωσης γύρω από τα προβλήματα της Κύπρου δεν ήταν επαρκείς, σημειώνοντας ότι για να υπάρχουν αρμονικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ πρέπει να υπάρχει αλληλοκατανόηση και αλληλοϋποστήριξη.

    Ο κ. Ρούπελ, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, έγινε χθες το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Ιακώβου είπε ότι τόσο στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο όσο και στη συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, ''καλύψαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τα ευρωπαϊκά θέματα, τα θέματα των δημοσιονομικών προοπτικών, την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και φυσικά το Κυπριακό''.

    Ο κ. Ρούπελ, ο οποίος προεδρεύει του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) μέχρι το τέλος του έτους, είπε ότι ''έχουμε ενημερώσει ο ένας τον άλλο, η κυπριακή και η σλοβενική πλευρά, για τις θέσεις μας όσον αφορά γεγονότα και προβλήματα της ΕΕ, συζητήσαμε την οικονομική πτυχή, συζητήσαμε προβλήματα που μπορεί να προκύψουν εάν αυτή η πτυχή δεν υιοθετηθεί μέχρι το τέλος του έτους, αλλά αγγίξαμε και άλλα θέματα, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια και η Κύπρος η ίδια''.

    ''Αντιλαμβάνομαι ότι η γνώση γύρω από τα προβλήματα της Κύπρου δεν ήταν αρκετή στη Σλοβενία και δεν ήταν αρκετή στην ΕΕ'', είπε και εξέφρασε ευγνωμοσύνη στον κ. Ιακώβου που του ''εξήγησε κάποιες από τις λεπτομέρειες ιστορικής σημασίας και φυσικά η γνώση για τα ιστορικά θέματα και για τις θεμελιώδεις αρχές μιας χώρας είναι ζωτική για την αρμονική οικογενειακή ζωή''.

    Εξήγησε ότι όταν μιλά για ''αρμονική οικογενειακή ζωή'' εννοεί ''την οικογένεια της ΕΕ'', προσθέτοντας ότι ''στις οικογένειες πρέπει να κατανοούμε ο ένας τον άλλο και πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο''.

    ''Βεβαίως η Κύπρος είναι μια από τις χώρες που αξίζει υποστήριξη και φυσικά κατανόηση. Είμαστε πολύ παρόμοιοι σε μέγεθος, αλλά και όσον αφορά τις αρχές, τον προσανατολισμό, τις απόψεις μας για το μέλλον της ευρωπαϊκής ζωής'', κατέληξε.

    [09] Πρόεδρος Βουλής - ΥΠΕΞ Σλοβενίας

    Η Σλοβενία υποστηρίζει την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας καθώς και το δικαίωμα της Κύπρου να ζητά αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Dimitrij Rupel, στο πλαίσιο συνάντησής του στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι χώρες-μέλη της Ενωσης έχουν προτεραιότητα έναντι των υποψηφίων όσον αφορά την υποστήριξή τους από τις άλλες χώρες μέλη.

    Είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να θεωρεί το Κυπριακό και δικό της πρόβλημα, του οποίου τη λύση πρέπει να επιδιώξει με τον κατάλληλο τρόπο.

    Ο Δρ. Rupel, υπογράμμισε, τέλος, ότι, τόσο στο Κυπριακό όσο και στις περιπτώσεις άλλων προβλημάτων, για να είναι βιώσιμη η οποιαδήποτε λύση, πρέπει να συμφωνηθεί κατόπιν συνομιλιών μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και όχι να επιβληθεί.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Rupel στην Κύπρο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος του Βουλής εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία των διμερών σχέσεων, περιλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών.

    [10] Εκπρόσωπος Ταλάτ Σογιέρ Βαρώσι

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι το θέμα της συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως συνόλου δεν έχει καμία σχέση, ούτε συνδυάζεται με την αδικαιολόγητη απαίτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για άρση της δήθεν απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις της τ/κ ηγεσίας, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η ''απομόνωση'' υπάρχει λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής και της πολιτικής της Αγκυρας και του κ. Ταλάτ, ενώ σημείωσε πως εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μπορούν να διεξαχθούν αν το επιθυμεί η τ/κ πλευρά, στη βάση των κανονισμών που ισχύουν.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη, είπε ότι φαίνεται πως ο κ. Ταλάτ έχει συνειδητοποιήσει ότι αυξάνονται οι πιέσεις έναντι της Τουρκίας, ενώ πρόσθεσε πως ενδεχομένως να έχει διαβάσει και πρόσφατη συνέντευξη του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν σε ολλανδική εφημερίδα, που μεταξύ άλλων υπογράμμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

    [11] Εκπρόσωπος ΓΓ Οικολόγων Κριτική

    Γενικόλογο χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τον ΓΓ των Οικολόγων, Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη όσον αφορά την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση κατά το Παγκύπριο Προγραμματικό Συνέδριο, προσθέτοντας πως οι εκρηκτικές γενικότητες ενδεχομένως να μην συμβαδίζουν πλήρως με την πολιτική στήριξης της κυβέρνησης.

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο κ. Περδίκης επιβεβαίωσε ότι ισχύει ακόμα η απόφαση για στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης Παπαδόπουλου, που έλαβε το συνέδριο του Κινήματος τον περασμένο Μάη κατά μεγάλη πλειοψηφία, ενώ σημείωσε ότι στη συνάντηση του Προεδρικού όπου ήταν και ο ίδιος «η στάση του φίλου κ. Περδίκη ήταν ήπια και πολύ διαφορετική από εκείνη που έδειξε στο συνέδριο».

    «Διαφυλάττει βέβαια ο ίδιος το δικαίωμα να εκφράζει διαφορετικές απόψεις και να ασκεί κριτική. Καλώς. Ομως πρέπει ο ίδιος να αποφασίσει ποιές είναι οι ισορροπίες ανάμεσα στην άσκηση κριτικής και στην υποστήριξη του κυβερνητικού έργου», είπε.

    «Αντιλαμβάνομαι ότι έρχονται βουλευτικές εκλογές, όμως ίσως οι εκρηκτικές γενικότητες να μην συμβαδίζουν πλήρως με την πολιτική στήριξης της κυβέρνησης και την ανάγκη για επιχειρηματολογία όσον αφορά τα θέματα τα οποία θίγει. Δεν άκουσα συγκεκριμένη επιχειρηματολογία επί οποιουδήποτε θέματος», πρόσθεσε.

    [12] Βρετανός Υπατος Αρμοστής - Ροταριανός Ομιλος Λευκωσίας - Ομιλία

    Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πρόθυμο να εργαστεί με την Κύπρο στη βάση της ευρωπαϊκής μεταρρυθμιστικής ατζέντας και η συμφωνία που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στις 25 Οκτωβρίου είναι σχεδιασμένη για να προωθήσει αυτή τη συνεργασία σε σημαντικούς τομείς όπως η έρευνα και ανάπτυξη, η μετανάστευση και η παιδεία, δήλωσε ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ σε ομιλία του χθες σε συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Λευκωσίας, με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης».

    Ο κ. Μίλετ είπε πως σε αυτούς τους τομείς οι δεσμοί των δυο χωρών είναι ισχυροί αλλά μπορούν να γίνουν ακόμη ισχυρότεροι και πως προσβλέπει να παίξει το δικό του ρόλο σε αυτό το στόχο.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από αυτή την ατζέντα αλλά είναι σε πολύ καλή θέση για να επωφεληθεί.

    «Εσείς δεν έχετε κάποιο κληροδότημα βαρειών εργασιακών βιομηχανιών. Εχετε ήδη μεταπηδήσει στις υπηρεσίες. Εχετε ένα πολύ μορφωμένο εργατικό δυναμικό. Εχετε ήδη εκσυγχρονίσει βιομηχανίες-κλειδιά όπως τον τουρισμό. Εχετε δεξιοτεχνίες, την αποφασιστικότητα και τα νομικά και διοικητικά πλαίσια για να αντιμετωπίσετε τη διεθνή ανταγωνιστικότητα ως ευκαιρία», είπε.

    Ο κ. Μίλετ ανέφερε πως για το Ηνωμένο Βασίλειο η Κύπρος είναι ένας ιδανικός εταίρος για το μελλοντικό ταξίδι.

    [13] Αθήνα - Ρουσόπουλος - Τουρκία - ΕΕ

    Η Τουρκία δεν έχει άλλο δρόμο, εφόσον θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε., παρά να ακολουθήσει τα συμφωνηθέντα, επανέλαβε χθες ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί το Πρωτόκολλο της Αγκυρας αν πρώτα δεν αρθεί το οικονομικό εμπάργκο κατά των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε χαρακτηριστικά «ότι υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης των κινήσεων και της προόδου της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν έχει άλλο δρόμο, εφόσον θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε., παρά να ακολουθήσει τα συμφωνηθέντα».

    [14] Αθήνα - Καραμανλής - Αναστασιάδης - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσης του βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

    Ο κ. Αναστασιάδης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου χαρακτήρισε φιλική τη συνάντηση του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι έγινε «σε θερμό κλίμα» και επικεντρώθηκε «στο μέγα θέμα που απασχολεί την Κύπρο, το εθνικό πρόβλημα».

    «Εκφράσαμε τις αγωνίες, τους προβληματισμούς μας, εκθέσαμε τα γεγονότα τα οποία δεν μπορεί να περνούν απαρατήρητα, όσον αφορά τα τετελεσμένα της κατοχής», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Παράλληλα υπογράμμισε πως αντάλλαξαν με τον κ. Καραμανλή «σκέψεις όσον αφορά την από κοινού δράση μας και την αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στον κοινό στόχο αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και Κύπρος και Ελλάδα».

    [15] Αθήνα - Αναστασιάδης - Μεϊμαράκης - Συνάντηση

    Σύμπτωση θέσεων και κοινή επιθυμία για επανένωση της Κύπρου διαπίστωσαν κατά τη συνάντηση που είχαν χθες ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

    Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε «γόνιμη και ενδιαφέρουσα» τη συζήτηση που είχε με το «φίλο», όπως αποκάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη, επισημαίνοντας ότι στο ίδιο επίπεδο είναι και οι σχέσεις του με τους ηγέτες όλων των κυπριακών κομμάτων.

    «Μέλημα όλων μας είναι να προχωρήσει η επανένωση της νήσου, ώστε όλοι οι κάτοικοι να γευτούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε το Γραμματέα της ΝΔ «ευρύτερα για το Κυπριακό».

    «Διαπιστώσαμε σύμπτωση απόψεων και κοινή επιθυμία για επανένωση του νησιού και την από κοινού δράση μας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    [16] ΑΚΕΛ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους

    Αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα του ''Ορφέα'', με αφορμή τη μαύρη επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, διοργανώνει στις σήμερα το ΑΚΕΛ.

    Ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει ότι ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Το ΑΚΕΛ καλεί το λαό να δώσει μαζικά και μαχητικά το παρών του για να καταδικάσει την κατοχή και να διατρανώσει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την πάλη για σύντομη επανένωση της πατρίδας μας.

    ''Συνεχίζουμε την πάλη για απαλλαγή από την κατοχή, για επανένωση του κράτους και του λαού μας, για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων'', προσθέτει.

    Το κόμμα, με αφορμή την 22η επέτειο από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, καταδικάζει για μια ακόμα φορά και με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την αποσχιστική ενέργεια, την εισβολή και την κατοχή και όλα τα επακόλουθα τους που εξακολουθούν να ταλανίζουν το λαό μας, Ε/Κ και Τ/Κ.

    [17] ΔΗΣΥ - Επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους

    Ο ΔΗΣΥ, σε διακήρυξή του με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, καλεί την πολιτική ηγεσία σε συστράτευση για την επίτευξη των στόχων του κυπριακού λαού και διαβεβαιώνει πως είναι έτοιμος να συνεργαστεί και να στηρίξει συλλογικές αποφάσεις που θα στοχεύουν στην αξιοποίηση κάθε δυνατότητας, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επίλυσης του Κυπριακού μέσα στο 2006.

    «Εχουμε χρέος να επιδείξουμε υπευθυνότητα, συνέπεια, σύνεση και πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας για να χαράξουμε, χωρίς καθυστέρηση, την πορεία που θα οδηγήσει στην επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. Η οποιαδήποτε ολιγωρία από μέρους μας, αναμένοντας σε βάθος χρόνου τη λύση, θα οδηγήσει στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης», σημειώνει ο ΔΗΣΥ.

    Προσθέτει πως αξιοποιώντας τη θέση μας ως πλήρες μέλος της ΕΕ, σε συνάρτηση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θα πρέπει να εργασθούμε χωρίς καθυστέρηση για τη δημιουργία των συνθηκών επίτευξης μια αποδεκτής λύσης του εθνικού μας προβλήματος.

    [18] ΔΗΚΟ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους

    Την παράνομη ανακήρυξη του «τουρκικού κατοχικού ψευδοκράτους» καταδικάζει το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), το οποίο καλεί τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσουν με περισσότερη αυστηρότητα την τουρκική παρανομία και να εργαστούν για την αποκατάσταση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο.

    Σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι «η αναποτελεσματικότητα των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού και η ανοχή που κάποιες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας επιδεικνύουν έναντι της τουρκικής παρανομίας και αδιαλλαξίας, συντηρούν ακόμη την παρανομία και το τουρκικό κατοχικό ψευδοκράτος».

    Σημειώνει ότι «αντί η Αγκυρα και το τουρκικό κατοχικό καθεστώς να πειθαρχήσουν στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας συνεχίζουν τις μεθοδεύσεις τους για αναβάθμιση του παράνομου κατοχικού ψευδοκράτους και εργάζονται για άρση της δήθεν απομόνωσης της τ/κ κοινότητας».

    [19] ΚΣ ΕΔΕΚ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους

    Την προκλητική, παράνομη και επεκτατική ενέργεια της Αγκυρας να προχωρήσει στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, κατά παράβαση κάθε αρχής διεθνούς Δικαίου, καταδικάζει το ΚΣ ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    «Η φετινή επέτειος βρίσκει την Τουρκία να βαδίζει τον ευρωπαϊκό δρόμο, αφού με τις πλάτες των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξασφάλισε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», αναφέρει η ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα δεν δείχνει διατεθειμένη να εγκαταλείψει την απαράδεκτη στάση της και να σεβαστεί το ευρωπαϊκό και το διεθνές Δίκαιο δηλώνοντας με κυνισμό ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα».

    Το Κίνημα καλεί το λαό σε εγρήγορση και αγωνιστική συσπείρωση για να αντιμετωπιστούν προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους και επαναφοράς του σχεδίου Ανάν.

    [20] Δήμος Αμμοχώστου - Ανακήρυξη ψευδοκράτους

    Η παράνομη ανακήρυξη ''κράτους'' στα κατεχόμενα ούτε στο παρελθόν μπορούσε, ούτε η επιδίωξη που γίνεται για ανάδειξη και αναβάθμιση της οντότητας του τώρα, μπορεί να βοηθήσει στην τελική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δήμος Αμμοχώστου.

    Με αφορμή την 22η επέτειο από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Δήμος αναφέρει ότι ''όσες δυσκολίες και να υπάρξουν, σε συνεργασία και όχι αντιπαράθεση με τους σύνοικους Τουρκοκύπριους, θα σταθούμε ξανά στη γη που μας γέννησε, όπως λέει κι ο ποιητής''.

    ''Είκοσι δύο χρόνια μετά, καμιά χώρα στον κόσμο εκτός από την Τουρκία, δεν έχει αναγνωρίσει την παράνομη αυτή οντότητα. Εν τούτοις, η Τουρκία παραμένει ατιμώρητη για την αποσχιστική της αυτή και παράνομη ενέργεια, η οποία παραβιάζει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, και τις Συνθήκες Εγκαθίδρυσης και Εγγυήσεων. Συνθήκες και Εγγυήσεις, που και η ίδια υπέγραψε'', σημειώνει.

    [21] ΠΑΚ - Ανακήρυξη ψευδοκράτους

    Το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα θεωρεί ότι η παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους από την κατοχική Τουρκία σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να επιτραπεί να νομιμοποιηθεί.

    Σε ανακοίνωση του το ΠΑΚ αναφέρει ότι «όσοι πιστεύουν πραγματικά στην απελευθέρωση και στη δίκαιη λύση του εθνικού θέματος, θα πρέπει να ξυπνήσουν από το λήθαργο και να ξεφύγουν από τα ψευτοδιλήμματα που τους προκαλούν τα κατά καιρούς κίβδηλα σχέδια, ψεύτικες προτάσεις και υποσχέσεις και να ακολουθήσουν το δρόμο της αγωνιστικότητας και της διεκδίκησης».

    [22] Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια - Ψήφισμα - Κυπριακό

    Τα μέλη του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια με ψήφισμά τους απαιτούν από την κυβέρνηση και το Εθνικό Συμβούλιο να διεκδικήσουν λύση στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Οπως αναφέρεται στο ψήφισμα η λύση αυτή προσδιορίζεται μέσα από τις ευρωπαϊκές αρχές κάτι που σημαίνει «αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των Τούρκων εποίκων, αποκατάσταση της κυριαρχίας και εξουσία της κυπριακής κυβέρνησης πάνω σε ολόκληρη την Κύπρο, επιστροφή όλων των προσφύγων και εκτοπισμένων Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και άλλων, στα σπίτια και τις περιουσίες τους, οπότε και θα αποκατασταθεί ο δημογραφικός χαρακτήρας της Κύπρου όπως ήταν πριν το 1974, ακόμη και πριν το 1963 και αναθεώρηση του δοτού και διαιρετικού Συντάγματος της Ζυρίχης, ώστε αυτό να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δίκαιο».

    [23] Ιερά Σύνοδος - Μητροπολίτης Κιτίου - Διευρυμένη Σύνοδος

    Η Ιερά Σύνοδος στην απογευματινή χθεσινή της συνεδρία ομόφωνα εξουσιοδότησε τον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο να έρθει σε επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και να του μεταφέρει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τον τόπο όπου επιθυμούν να συγκληθεί η διευρυμένη Σύνοδος που θα συζητήσει την κρίση στην Εκκλησία της Κύπρου.

    Την απόφαση της Ιεράς Συνόδου για εξουσιοδότηση του Μητροπολίτη Πάφου ανακοίνωσε ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην ουσία της απόφασης, που είναι ο χώρος διεξαγωγής της διευρυμένης Συνόδου.

    Ο Κιτίου Χρυσόστομος είπε ότι η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Χωρεπίσκοπο Τρυμιθούντος Βασίλειο και τον ίδιο για τα όσα διαμείφθηκαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την επίδοση της επιστολής της Ιεράς Συνόδου στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Ανέφερε επίσης ότι μετά από συζήτηση, η Ιερά Σύνοδος κατέληξε με ομοφωνία να εξουσιοδοτήσει τον Μητροπολίτη Πάφου να έρθει σε επικοινωνία με τον Πατριάρχη.

    [24] Κύκκου Νικηφόρος - Μόρφου Νεόφυτος - Δηλώσεις

    Το θέμα της κένωσης του Αρχιεπισκοπικού θρόνου τυγχάνει χειρισμού από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος θα αποφασίσει για την ακριβή ημερομηνία, τόπο και σύνθεση της διευρυμένης Συνόδου, εξουσιοδοτηθείς προς τούτο από την ίδια την ιεραρχία της εκκλησίας της Κύπρου με την ενυπόγραφη επιστολή της που παραδόθηκε στον Πατριάρχη την περασμένη Πέμπτη, ανέφερε ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, σε δηλώσεις του χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Ο Κύκκου Νικηφόρος και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος επέστρεψαν στην Κύπρο από την Κωνσταντινούπολη όπου είχαν μεταβεί για να διαβιβάσουν επιστολή της Ιεράς Συνόδου στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

    Ο Μητροπολίτης Μόρφου δήλωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στην απογευματινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου και για αυτό παρέμειναν στην Κωνσταντινούπολη μετά τη συνάντηση τους με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

    Πρόσθεσε ότι υπήρχε δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους, αλλά, συνέχισε «αυτό φαίνεται ότι δεν ήταν μέσα στις προτεραιότητες του Αγίου Πάφου, σημειώνοντας ότι «είναι δικαίωμα του και μπορεί να συγκαλεί Σύνοδο με τους υπάρχοντες αρχιερείς».

    [25] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Βουλγαρίας

    Την ακράδαντη πεποίθηση ότι η προοπτική ένταξης θα παράσχει το κίνητρο στην Τουρκία για να συνεργαστεί στην εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, βασισμένης στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και φυσικά στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αποδεχόμενος χθες τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Βουλγαρίας Πέταρ Βοντένσκι.

    Ο κ. Βοντέσκι εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου προς τη Βουλγαρία και για το ότι η Κύπρος μοιράστηκε τη δική της εμπειρία με τη χώρα του κατά τη διάρκεια της όλης διαπραγματευτικής διαδικασίας με την ΕΕ, προσθέτοντας πως η Βουλγαρία θα συνεχίσει να βασίζεται στην υποστήριξη της φίλης χώρας Κύπρου για την τελική ενσωμάτωσή της στην Ένωση.

    [26] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Ισλανδίας

    Την ελπίδα για εξεύρεση σύντομα μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού και για ειρηνική επανένωση της Κύπρου, εξέφρασε ο νέος Πρεσβευτής της Ισλανδίας στην Κύπρο, με έδρα το Οσλο, Στεφάν Σκζάλνταρσον, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως είναι ξεκάθαρο ότι ο απώτερος σκοπός της Τουρκίας δεν είναι η επανένωση της Κύπρου, αλλά η σύσταση δύο χωριστών κρατών και προς αυτή την κατεύθυνση, και από τον καιρό του δημοψηφίσματος τον Απρίλιο 2004, η Τουρκία επιδιώκει μια πολιτική «αναβάθμισης» του παράνομου καθεστώτος στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, σε μια χωριστή νομική οντότητα ή «κράτος», σχεδόν διπλωματική αναγνώριση.

    [27] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Πρεσβευτή Κορέας

    Την ελπίδα ότι μια νέα, καλά προετοιμασμένη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο θα μπορέσει να φέρει μια συμφωνία για μια λύση βασισμένη σε ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις αρχές και νόμους της ΕΕ, αφού η Κύπρος είναι ήδη πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αποδεχόμενος χθες τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Κορέας στην Κύπρο Jang Myong Song, ο οποίος έχει την έδρα του στο Κάιρο.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Son διαβεβαίωσε πως κατά τη διάρκεια της θητεία του θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αναπτυχθούν οι ήδη φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

    [28] Υπουργός Συγκοινωνιών - Αεροπορική τραγωδία

    Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η άφιξη στην Κύπρο του επικεφαλής της ελλαδικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβού Τσολάκη, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Ο Υπουργός περιμένει να συναντηθεί μαζί του και να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών προς διακρίβωση των αιτίων της πτώσης του αεροπλάνου της εταιρείας «Ηλιος», που συνετρίβη στο Γραμματικό Αττικής στις 14 Αυγούστου 2005, παρασύροντας στο θάνατο τους 121 επιβάτες και μέλη του πληρώματός του.

    [29] UNDP - Δράση για τη Συνεργασία και την Εμπιστοσύνη στην Κύπρο

    Με στόχο την προώθηση παγκύπριων πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν σε ελληνοκυπριακούς και τουρκοκυπριακούς οργανισμούς να δράσουν από κοινού σε τομείς όπως το περιβάλλον, η παιδεία και η πολιτιστική κληρονομιά, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Ανάπτυξη (UNDP) προχώρησε σε μια νέα πρωτοβουλία Δράση για τη Συνεργασία και την Εμπιστοσύνη στην Κύπρο.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στο Λήδρα Πάλας, ο Διευθυντής Προγράμματος Αντριου Ράσελ είπε πως η Δράση για τη Συνεργασία και την Εμπιστοσύνη είναι μια δικοινοτική πρωτοβουλία με εντολή να δημιουργήσει ευκαιρίες για τις κοινότητες της Κύπρου να εργασθούν μαζί πάνω σε χειροπιαστά έργα, ωφέλιμα για όλο τον κόσμο στο νησί, προωθώντας παράλληλα την ανοχή και την αμοιβαία κατανόηση.

    Πρόσθεσε πως το Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με 26.5 εκατομμύρια δολάρια από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) και το Πρόγραμμα Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNDP), και θα το διαχειρίζεται απευθείας το UNDP.

    [30] Πρεσβευτής Ουκρανίας - Α. Λεβέντης - Τιμητική διάκριση

    Ο Πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Κύπρο Boris Humeniuk απένειμε χθες στον Αναστάσιο Λεβέντη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ουκρανίας για τη συμβολή του στη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

    Αποδεχόμενος την τιμητική διάκριση ο κ. Λεβέντης είπε ότι αυτή η βράβευση αποτελεί αναγνώριση από την κυβέρνηση της Ουκρανίας της συμβολής του Ιδρύματος Λεβέντη για τη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας, μιας γης βαθιά εμπλουτισμένης από την διαφορετικότητα που συναντάται στις πολιτιστικές της ρίζες.

    Η δραστηριότητα του Ιδρύματος Λεβέντη στην Ουκρανία περιλαμβάνει την αναστήλωση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Οδησσού το οποίο κτίστηκε το 1883 από τον Ελληνα Δήμαρχο της Οδησσού Γρηγόρη Μαρασλή και που σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο μοντέρνα μουσεία στο είδος του.

    Οπως είπε ο κ. Λεβέντης, έχει επίσης εκδοθεί κατάλογος στον οποίο καταγράφονται οι ελληνικές και κυπριακές συλλογές που διαθέτει το μουσείο ενώ πέρσι εγκαινιάστηκε ένα τριετές πρόγραμμα για την επιδιόρθωση της ελληνικής εκκλησίας του Αγιου Ιωάννη του Βαπτιστή στην Ουκρανία.

    [31] Χρηματιστήριο - Πτώση

    Πτωτικά άρχισε την τρίτη εβδομάδα του μήνα Νοεμβρίου το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,63%, κλείνοντας στις 1.640,25 μονάδες. Ζημιές σε ποσοστό 0,57% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 105,82 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 806.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 52,6% του ημερήσιου τζίρου.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,65% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 555,36 μονάδες.

    [32] Καλαθόσφαιρα -Ευρωπαϊκό Κύπελλο- Η ΑΕΛ με Ταλίν Εσθονίας

    Με στόχο την εξασφάλιση της πρόκρισής της στην επόμενη φάση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Καλαθόσφαιρας Ανδρών της FIBA, η ΑΕΛ, περυσινή πρωταθλήτρια Κύπρου, αντιμετωπίζει στις 7.00 σήμερα το βράδυ, στο γήπεδο Σάκου Σουρχόλ, την Κάλεβ Ταλίν Εσθονίας για την τέταρτη αγωνιστική του 5ου ομίλου της διοργάνωσης.

    Σε περίπτωση νίκης της λεμεσιανής ομάδας, αυτή θα είναι η τέταρτη στη σειρά επιτυχία της στους αγώνες του Ευρωκυπέλλου.

    Στον ίδιο όμιλο του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, αγωνίζονται αύριο στη Θεσσαλονίκη, στις 5:15 το απόγευμα, οι ομάδες του ΠΑΟΚ και της τουρκικής Φενερμπακτσέ.

    Στο βαθμολογικό πίνακα του 5ου ομίλου προηγείται η ΑΕΛ με 6 βαθμούς.

    α/α Ομάδα Νίκες Ηττες Βαθμοί 1) ΑΕΛ 3 0 6 2) Φενερμπακτσέ 2 1 5 3) ΠΑΟΚ 1 2 4

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 15 November 2005 - 15:23:43 UTC