Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος - 1η Απριλίου - Εκδηλώσεις
  • [02] Κόμματα - Επέτειος 1ης Απριλίου
  • [03] Εκπρόσωπος - Εκθεση ΣτΕ - Κύπρος - Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • [04] Υπουργός Δικαιοσύνης - ΣτΕ - Εκθεση Ρόμπλες
  • [05] Εκπρόσωπος - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ - Κυπριακό
  • [06] Πρόεδρος Βουλής - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ
  • [07] Θεοδοσίου - ΔΕΑ - Μόλερ - Αγνοούμενοι
  • [08] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό
  • [09] Aναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ
  • [10] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ταλάτ
  • [11] Πρόεδρος ΕΔΗ - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ - Ευρωζώνη
  • [12] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ
  • [13] ΚΣ ΕΔΕΚ - Πουργουρίδης - Ρωσία - ΚΣΣΕ
  • [14] Εκπρόσωπος - Πουργουρίδης - ΣτΕ - Ρωσία
  • [15] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Πουργουρίδης
  • [16] Χρίστος Πουργουρίδης - Ρωσία - ΣτΕ - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
  • [17] Εκπρόσωπος - Υπόθεση καταγγελίας ξυλοδαρμού
  • [18] Υπουργός Δικαιοσύνης - Αστυνομία - ΔΗΣΥ
  • [19] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Κακοποίηση πολιτών
  • [20] ΔΗΣΥ - Ιωνάς Νικολάου - Αστυνομική βία
  • [21] ΚΣ ΕΔΕΚ - Κακοποίηση πολιτών
  • [22] Eυρωπαϊκό Κόμμα - Ταραμουντάς - Κληρίδης - Αστυνομία - Βία
  • [23] Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Αστυνομία - Βία
  • [24] ΑΚΕΛ - Ευρωζώνη - Αναβολή
  • [25] Βρετανός ΥΠΕΞ - Τουρκία - Πρωτόκολλο
  • [26] Λεμεσός - Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο -17η Γενική Συνέλευση
  • [27] ΓΔ Υπ.Συγκοινωνιών - Κομισιόν - Αζερμπαϊτζάν - Παράνομη πτήση
  • [28] Υπουργός Συγκοινωνιών - ΚΑ
  • [29] Λάζαρος Σαββίδης - Κυπριακές Αερογραμμές - Εκλογές
  • [30] ΕΛΚ - ΔΗΣΥ - Ψήφισμα - Κυπριακό
  • [31] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας
  • [32] Υπουργός Οικονομικών - Ευρώ - Οικονομία
  • [33] Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση - Μηνιαίες απώλειες 1,85%
  • [34] Ποδόσφαιρο - Κύπελο - ΑΠΟΕΛ - Νέα Σαλαμίνα
  • [35] σε επαναληπτικό αγώνα για την προημιτελική φάση του Κυπέλου Κύπρου.
  • [36] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [37] Κίκης Γιάγκου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [38] Βαχάκ Αταμιάν - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [39] Λεμεσός - ΕΥΡΩΔΗ - Παρουσίαση υποψηφίων ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 01/04/2006

  • [01] Κύπρος - 1η Απριλίου - Εκδηλώσεις

    Ο Κυπριακός λαός τιμά σήμερα την 51η επέτειο της έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα 1955-59 και με πανηγυρικές δοξολογίες και εκδηλώσεις μνήμης αποτίει φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και έπεσαν για την απελευθέρωση της Κύπρου από το βρετανικό ζυγό.

    Στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας θα ψαλεί στις 10.00 το πρωί πανηγυρική δοξολογία χοροστατούντος του χωροεπισκόπου Τριμυθούντος Βασιλείου.

    Στις 11.00, εξάλλου, θα τελεστεί στα φυλακισμένα μνήματα τρισάγιο για τους ήρωες του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

    Στη δοξολογία στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου θα παραστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στα φυλακισμένα μνήματα.

    Πανηγυρικές δοξολογίες θα ψαλούν και στις υπόλοιπες ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

    Στις 16.00 θα γίνει στο κλειστό στάδιο Ελευθερίας στη Λευκωσία πανηγυρικός εορτασμός με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα του Υπουργείου Παιδείας, των Συνδέσμων Αγωνιστών και του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 55-59.

    Επιπλέον, δοξολογία για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου θα ψαλεί και το πρωί στο Μητροπολιτικό ναό Αθηνών.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόδουλος Πασιαρδής, ενώ θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στη Πλατεία Συντάγματος.

    [02] Κόμματα - Επέτειος 1ης Απριλίου

    Ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωση του αναφέρει πως όσο καθυστερεί η λύση και η επανένωση, τόσο περισσότερο εξαφανίζονται οι ελληνικές ρίζες από την κατεχόμενη Κύπρο.

    Αναφέρει επίσης πως σήμερα εξακολουθούμε να ζούμε σε μια πατρίδα μοιρασμένη από τα κατοχικά τουρκικά στρατεύματα και πως το αμετάθετο χρέος μας είναι να αγωνισθούμε για την αποχώρηση του τουρκικού στρατού και την επανένωση της πατρίδας μας.

    Το ΔΗΚΟ αναφέρει πως πενήντα ένα χρόνια μετά την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955 - 1959, ο κυπριακός ελληνισμός συνεχίζει να βρίσκεται στις επάλξεις του αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Δημοκρατικό Κόμμα.

    ''Ο κυπριακός ελληνισμός συνεχίζει την πορεία της τιμής και του καθήκοντος της διεκδίκησης των δικαίων και των δικαιωμάτων του, της αναζήτησης μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα'', σημειώνει.

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ τιμώντας την επέτειο του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1955-59 τονίζει ότι η τουρκική πλευρά οφείλει επί της ουσίας να αναθεωρήσει τη στάση της αποδεχόμενη τέτοιες πρόνοιες σε μια συμφωνημένη λύση που θα τερματίζουν την εσαεί κηδεμονευτική επικυριαρχία της Τουρκίας και θα επιτρέπουν σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να ζήσουν ειρηνικά και δημιουργικά μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρει πως ''ο στρατηγικός στόχος της λύσης του Κυπριακού παραμένει αναλλοίωτος''. ''Αγωνιζόμαστε για λύση που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, που θα σέβεται τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, που θα προνοεί για μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή Κύπρο χωρίς κηδεμονίες και επεμβατικά εγγυητικά βάρη''.

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα θεωρεί ότι η στάση του λαού στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν είναι εναρμονισμένη με τα διδάγματα του αγώνα της ΕΟΚΑ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος με την ευκαιρία της αυριανής επετείου της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955 1959.

    «Το ίδιο, δυστυχώς, δεν συμβαίνει με τις ενέργειες ορισμένων ηγεσιών που άλλα λένε στους πανηγυρικούς των εθνικών επετείων και άλλα πράττουν για το Κυπριακό», σημειώνει.

    Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα, τιμώντας την επέτειο του Εθνικο-απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59, καλεί τον κυπριακό λαό να κωφεύσει στις σειρήνες της ηττοπάθειας και αντλώντας δύναμη και κουράγιο από τη μνήμη των αθανάτων του αγώνα, να σταθεί σταθερά στις επάλξεις μέχρι την τελική δικαίωση.

    Σε ανακοίνωση του, το ΑΔΗΚ επαναλαμβάνει τη δέσμευση του να συνεχίσει να αγωνίζεται για την επικράτηση του δικαίου και την αποτίναξη της ξένης κατοχής και της εξάρτησης από τα ξένα προς το λαό και τον τόπο συμφέροντα, που εξακολουθούν να απειλούν με αφανισμό τον κυπριακό ελληνισμό.

    [03] Εκπρόσωπος - Εκθεση ΣτΕ - Κύπρος - Ανθρώπινα Δικαιώματα

    Πάντοτε θα υπάρχει περιθώριο προόδου στο θέμα της βελτίωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, κληθείς να σχολιάσει την έκθεση για την Κύπρο που συνέταξε ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Αλβαρο Τζιλ Ρόμπλες.

    «Η πρώτη μου εκτίμηση με βάση τα αποσπάσματα που διάβασα στον Τύπο, είναι ότι η έκθεση σημειώνει σημαντική πρόοδο στα θέματα που καλύπτει σε σύγκριση με το τι είχε επισημάνει στην προηγούμενη έκθεση», είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Πρόσθεσε ότι «πάντα θα υπάρχει περιθώριο προόδου και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθεια σε όλους τους τομείς για να είναι συνεχής η βελτίωση και αναβάθμιση σε αυτό τον τομέα».

    Η έκθεση εξετάζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή των συστάσεων του Επιτρόπου Ρόμπλες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο.

    Ο Επίτροπος εντοπίζει προβλήματα στο θέμα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ξένων καλλιτέχνιδων και της μη επαρκούς ενημέρωσης των αιτητών ασύλου για τα δικαιώματά τους.

    Η έκθεση περιέχει επίσης αναφορές στο θέμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, της οικογενειακής βίας, του σωφρονιστικού συστήματος, της αστυνομίας, και των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Σε πολλά θέματα επαινείται η κυβέρνηση για τα θετικά βήματα που έχει κάνει προς τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

    Επισημαίνεται ότι η υπό μελέτη περίοδος της έκθεσης αφορά τα έτη 2003-2005, ενώ σε αυτή δεν έχουν περιληφθεί τα κατεχόμενα.

    [04] Υπουργός Δικαιοσύνης - ΣτΕ - Εκθεση Ρόμπλες

    Το κράτος, όπως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, μελετά τρόπους για τον περιορισμό ή και εξάλειψη των δυνατοτήτων που έχουν διάφοροι επιτήδειοι να οδηγούν στην πορνεία κοπέλες που έρχονται στην Κύπρο για να εργασθούν ως καλλιτέχνιδες σε κέντρα διασκέδασης.

    Κληθείς στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, που έγινε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, να σχολιάσει τα όσα αναφέρονται σε έκθεση για την Κύπρο του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αλβάρο Γκιλ Ρόμπλες, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι η έκθεση αποτυπώνει μια βελτίωση της όλης κατάστασης στην Κύπρο και ιδιαίτερα στις Φυλακές.

    Οσον αφορά τις υπηρεσίες που υπάγονται στο Υπουργείο του, ο κ. Θεοδώρου σημείωσε ότι ''είναι σαφής η εντύπωση που δίδει η έκθεση ότι υπάρχει βελτίωση της κατάστασης και στον τομέα των Φυλακών και στον τομέα της νομοθεσίας και στις οδηγίες που έχει δώσει ο κ. Ρόμπλες για διάφορα θέματα ανθρωπιστικής φύσεως''.

    [05] Εκπρόσωπος - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ - Κυπριακό

    Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της, γιατί έστω και αργά, ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, συμφώνησε στην πραγματοποίηση συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε ακόμη λύπη «γιατί με τις δηλώσεις του, ο κ. Ταλάτ, τείνει να υποβαθμίσει τη συνάντηση και δίνει ερμηνείες που δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα αντί να συμβάλει στη δημιουργία θετικού κλίματος πριν από τη συνάντηση».

    Ο κ. Λιλλήκας επανέλαβε ότι η συνάντηση θα γίνει μόνο για το θέμα των αγνοουμένων, προσθέτοντας πως οι συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα.

    Όπως είπε, κατά τη συνάντηση στο Παρίσι, συμφωνήθηκε όπως η συνάντηση Παπαδόπουλου Ταλάτ, διεξαχθεί για το θέμα των αγνοουμένων, με την ανάληψη των καθηκόντων του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα υπάρξει μια ημερήσια διάταξη στη συνάντηση, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι «το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα και αντιμετωπίζεται εντελώς διαφορετικά».

    Εξήγησε ότι «τα υπόλοιπα θέματα, είτε τα μέτρα για δημιουργία καλύτερου κλίματος, είτε τα ζητήματα ουσίας για την προετοιμασία των συνομιλιών είναι αυτά που θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο, από τους εκπροσώπους που θα ορίσουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων».

    «Συμμεριζόμαστε τη θέση του ΓΓ ότι νέες συνομιλίες θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα για να έχουν προοπτικές επιτυχίας. Για να προετοιμαστούν οι συνομιλίες θα πρέπει να συζητηθούν σε επίπεδο τεχνικό, από εκπροσώπους των ηγετών των δύο κοινοτήτων, τα θέματα εκείνα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις συνομιλίες αφού υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία. Και αυτά τα θέματα δεν μπορεί παρά να είναι θέματα ουσίας που θα βρίσκονται σε όποιο σχέδιο λύσης», συνέχισε.

    Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε την έγκρισή της για το άτομο που θα αναλάβει τη θέση του τρίτου μέλους στη ΔΕΑ, ο οποίος πάντα είναι εκπρόσωπος από τον Ερυθρό Σταυρό.

    «Δεν γνωρίζουμε πότε θα διοριστεί το τρίτο μέλος διότι απαιτείται η συναίνεση και των δύο μερών. Από πλευράς του Προέδρου είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει αυτή η διαδικασία και να γίνει και η συνάντηση. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γιατί έστω και αργά συμφώνησε ο κ. Ταλάτ να γίνει η συνάντηση, όμως εκφράζουμε και λύπη γιατί με τις δηλώσεις του τείνει να υποβαθμίσει τη συνάντηση και δίνει ερμηνείες που δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα αντί να συμβάλει στη δημιουργία θετικού κλίματος πριν από τη συνάντηση», είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Ταλάτ ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει λίστα με τις ενστάσεις της στο σχέδιο Ανάν πριν επαναρχίσει μια πλήρης διαδικασία διαπραγματεύσεων, ο κ. Λιλλήκας είπε: «δεν έχουμε ποτέ αναγνωρίσει στον κ. Ταλάτ οποιοδήποτε ρόλο επιδιαιτησίας για να ζητά είτε να ιεραρχήσουμε είτε να καταθέσουμε τις αλλαγές που επιδιώκουμε».

    Υπενθύμισε πως τα ΗΕ ενημερώθηκαν για τις θέσεις της ε/κ πλευράς, ήδη από τις επαφές που είχαν εκπρόσωποι του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ.

    [06] Πρόεδρος Βουλής - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ

    Στη συνάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στο Παρίσι συμφωνήθηκε μια διαδικασία δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας προσθέτοντας ότι η τουρκική και η τ/κ πλευρά ζητούσαν την ανάληψη πρωτοβουλίας στο Κυπριακό για επικοινωνιακούς λόγους και τώρα που η πρωτοβουλία αναλήφθηκε «κλωτσούν», .

    Μιλώντας σε φοιτητές και καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι κατέλαβαν χθες τα έδρανα της ολομελείας της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασε την ελπίδα όπως αρχίσουν σύντομα συνομιλίες ώστε να φθάσουμε σε μια λύση που να επανενώνει την Κύπρο, εκφράζοντας την εκτίμηση πως είναι δυνατό να έχουμε κάποια εξέλιξη την περίοδο Μαΐου Οκτωβρίου.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει καθημερινά ότι «νοσούμε στο θέμα της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο» προσθέτοντας ότι «αρχίσαμε εμείς οι ίδιοι να αμφισβητούμε αυτά που ζητήσαμε και πετύχαμε στη συνάντηση των Παρισίων».

    Είπε πως όταν το κόμμα του βρισκόταν στην αντιπολίτευση δεν φέρθηκε με τον τρόπο που σήμερα πολιτεύεται η αντιπολίτευση, αναφερόμενος την αποχώρηση του ΔΗΣΥ από το Εθνικό Συμβούλιου. Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου προσθέτοντας ότι μεταξύ αυτών που δεν κρατιόνταν και διέρρεαν στον Τύπο τις συζητήσεις στις συνεδρίες του Εθνικού ήταν και αυτοί που έφυγαν.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τις εκλογές του Μαΐου θα συνετιστούμε ενόψει των προσδοκώμενων εξελίξεων προσθέτοντας πως «θα δεχθούμε νέες πιέσεις και θα έχουμε νέες αντιξοότητες στις οποίες να αντεπεξέλθουμε και η ενότητα σε στόχους και στρατηγική είναι αναγκαία».

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αγωνίζεται αναζητώντας στήριξη μέσα από την ΕΕ ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προβάλλει η νέα τάξη πραγμάτων που ασκεί επιρροή σε κάποια από τα κράτη μέλη.

    Θα πρέπει, είπε, να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με συνέπεια και πείσμα ενάντια στην προσπάθεια που καταβάλλεται να χάσει την αντικατοχική του μορφή.

    Στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης, είπε «μπορούμε ως ένα βαθμό να αξιοποιήσουμε την ΕΕ και εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση». Μπορούμε, συνέχισε, να αξιοποιήσουμε και τα πέντε κράτη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προσθέτοντας πως για χρόνια μονοπωλούσαν το Κυπριακό τα δύο μέλη του ΣΑ. Και τα υπόλοιπα τρία μέλη του ΣΑ είναι έτοιμα να εμπλακούν στις προσπάθειες.

    [07] Θεοδοσίου - ΔΕΑ - Μόλερ - Αγνοούμενοι

    Την επίσπευση του διορισμού του νέου τρίτου μέλους στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), ζήτησε η Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ, σε προχθεσινή συνάντηση τους, καλώντας παράλληλα τη ΔΕΑ να αρχίσει μια ουσιαστική διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το νέο μέλος της ΔΕΑ θα διοριστεί εντός της επόμενης εβδομάδας, προσθέτοντας πως οι συγγενείς αγνοουμένων ζητούν από τη ΔΕΑ να «περάσει στο ζητούμενο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που είναι η ουσιαστική έρευνα».

    «Στην ουσία θέλουμε να μάθουμε για τις εκατοντάδες των αγνοουμένων μας που συνελήφθηκαν εν ζωή το 1974 και αργότερα εξαφανίστηκαν, να μας πουν ποιά ήταν η συνέχεια της δικής τους ιστορίας, όποια και εάν ήταν αυτή η συνέχεια», ανέφερε.

    Ο κ. Θεοδοσίου ανέφερε ακόμη ότι από τις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προκύπτει έμμεσα ότι η τουρκική πλευρά έχει αποδεχθεί το άτομο που θα διοριστεί ως τρίτο μέλος της ΔΕΑ, κάτι που έχει ήδη αποδεχθεί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο διορισμός του νέου τρίτου μέλους της ΔΕΑ.

    «Ο διορισμός του τρίτου μέλους εξαρτάτο από την αποδοχή του από τουρκικής πλευράς. Όταν έγινε η εισήγηση του ατόμου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε θετικά. Με τις χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Ταλάτ μιλούσε έμμεσα για αποδοχή», είπε.

    Αναφερόμενος στο ανθρωπολογικό εργαστήρι είπε ότι αυτό θα στεγάζεται στη νεκρή ζώνη στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, και ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχει συμπληρωθεί η ανέγερση και ο εξοπλισμός του.

    Στο ανθρωπολογικό εργαστήρι θα μεταφερθούν αρχικά τα 100 λείψανα που βρίσκονται στα κατεχόμενα προκειμένου να γίνει η συγκρότηση των λειψάνων και ακολούθως να γίνει η ταυτοποίησή τους από το επιστημονικό εργαστήρι στη βάση δειγμάτων που υπάρχουν στην τράπεζα γενετικού υλικού.

    Και στα δύο εργαστήρια θα εργάζονται Ε/Κ, Τ/Κ και ξένοι επιστήμονες.

    Ο αριθμός των αγνοουμένων σήμερα, είπε ο κ. Θεοδοσίου, είναι 1.585.

    [08] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου θεωρεί θετικό γεγονός την πραγματοποίηση συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εκφράζοντας την ελπίδα η συνάντηση αυτή να αποτελέσει την απαρχή της δημιουργίας ενός θετικότερου κλίματος για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης στα γραφεία του ΔΗΣΥ και κληθείς να σχολιάσει ανησυχίες που εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας καθώς και αιχμές που άφησε εναντίον του Τ/Κ ηγέτη, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι ''πρέπει να πέσουν οι τόνοι, εάν θέλουμε να προσδοκούμε αποτελέσματα που να συμβάλλουν στην έναρξη μιας ουσιαστικής πρωτοβουλίας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος''.

    Κληθείς να σχολιάσει την άποψη του κ. Ταλάτ ''ότι ο κ. Παπαδόπουλος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά αυτήν τη συνάντηση'', ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο ΔΗΣΥ καλεί ''τον κ. Ταλάτ να αποφεύγει ορολογίες και θέσεις που τυχόν να δυναμιτίσουν το κλίμα που πρέπει να είναι θετικό''.

    [09] Aναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ

    Ικανοποίηση για την δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για αποδοχή της πρότασης συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα των αγνοουμένων εξέφρασε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους προσθέτοντας πως «μας χαροποιεί το γεγονός ότι ο κ. Ταλάτ κάνει δεύτερες σκέψεις» για το θέμα αυτό.

    Ανέφερε επίσης πως το θέμα που θα συζητηθεί στη συνάντηση, δηλαδή των αγνοουμένων «αποτελεί την τραγικότερη πτυχή του κυπριακού δράματος» και είπε πως το συγκεκριμένο ζήτημα συνδέεται με τον διορισμό του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνουμένους.

    Ο κ. Κλεάνθους εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα υπάρξει επιτέλους ένα αποτέλεσμα σ αυτό το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα που ζουν και βιώνουν χιλιάδες συγγενείς των αγνοουμένων μας» προσθέτοντας ωστόσο πως το πρόβλημα πρέπει να λυθεί «κατά ένα τρόπο απόλυτα ικανοποιητικό και απόλυτα ανθρώπινο».

    Ευχήθηκε «η Τουρκία και το υποτελές καθεστώς στα κατεχόμενα» θα υποχρεωθούν να κάνουν «τέτοιες δεύτερες σκέψεις και να προσεγγίσει και τα θέματα που αφορούν την συμφωνία στο Παρίσι, ώστε να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για ουσιαστικές συνομιλίες που θα μπορούν να οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού προβλήματος, λύση που σίγουρα θα μπορεί και να αποδεχθεί και να αγκαλιάσει ο λαός μας».

    [10] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ταλάτ

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου εκφράζει ικανοποίηση για την αποδοχή από τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για πραγματοποίηση συνάντησης για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

    ''Θέλουμε να επλπίζουμε'', προσθέτει σε ανακοίνωση, ''ότι ο κ. Ταλάτ θα εγκαταλείψει την γνωστή αρνητική του στάση, θα σταματήσει να αποδίδει ελατήρια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνική κυπριακή πλευρά και θα συνεργαστεί ειλικρινά για την υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν στο Παρίσι''.

    Η συνεχή ευθυγράμμιση του κ. Ταλάτ με τις απόψεις της Τουρκίας, καταλήγει ο κ. Ομήρου, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πλήττει τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και κυρίως τα συμφέροντα των ίδιων των Τ/Κ.

    [11] Πρόεδρος ΕΔΗ - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ - Ευρωζώνη

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου χαιρέτισε την επικείμενη συνάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το θέμα των αγνοουμένων και ευχήθηκε όπως ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις, οι οποίες να αγγίξουν την ουσία του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από τις συναντήσεις αυτές θα εκπέμψει η κοινή δέσμευση των δύο ηγετών να εργαστούν για μια σύντομη συμφωνημένη λύση του Κυπριακού, που να επανενώνει την Κύπρο και να την απαλλάσσει από τα στρατεύματα κατοχής.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ, το Κίνημα είχε εισηγηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο και στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να επιδιώξει τέτοιες συναντήσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Πρόσθεσε ότι «η σημερινή προοπτική της συνάντησης μας αφήνει πολύ ικανοποιημένους».

    Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι «πλέον καιρός να πέσει το τείχος του φόβου, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας», προσθέτοντας πως είναι καιρός η ελληνοκυπριακή πλευρά «να βγει από το κέλυφος της απραξίας, της αδράνειας και του τέλματος».

    Ανέφερε, επίσης, πως ελπίδα και προσδοκία των ΕΔΗ είναι η επανένωση της Κύπρου, η οποία θα πρέπει να καταστεί ''πυξίδα της πολιτικής μας δράσης''.

    Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ είπε το Κίνημα «διαφωνεί ριζικά» με τις εισηγήσεις για ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη μετά το 2008.

    Είπε ότι «η ένταξη μας στην ευρωζώνη θα ενισχύσει σημαντικά την οικονομία και θα οδηγήσει στη μείωση των επιτοκίων», συμπληρώνοντας πως «θα εξουδετερώσει πληθωριστικές πιέσεις και θα ενισχύσει την οικονομία».

    Οσον αφορά υπόθεση καταγγελίας ξυλοδαρμού, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ είπε ότι «οι σκηνές που είδαμε πρέπει να σοκάρουν και να ευαισθητοποιήσουν όχι μόνο τους αρμόδιους αλλά και κάθε πολίτη», προσθέτοντας πως «είναι εντελώς απαράδεκτο εντελώς ανεπίτρεπτο στην Κύπρο της ΕΕ να παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα και τέτοιες συμπεριφορές».

    [12] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ταλάτ

    Ουσιαστικά αναμένει να είναι τα αποτελέσματα ενδεχόμενης συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο περιοδείας των υποψηφίων βουλευτών της Λεμεσού στο λιμάνι της πόλης, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως «η συνάντηση προβλέπω ότι θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, παρόλες τις αντίθετες σκέψεις και απόψεις που εκφράζει ο Τ/Κ ηγέτης».

    «Πιστεύουμε ότι αυτό, όπως και τα άλλα θέματα τα οποία αποφασίστηκαν στο Παρίσι, θα δρομολογηθούν και θα πάρουν το δρόμο τους», είπε ο κ. Μιχαηλίδης, εκφράζοντας την άποψη ότι «και οι τεχνικές επιτροπές θα εργαστούν και για θέματα τεχνικής φύσεως αλλά και για θέματα ουσίας».

    [13] ΚΣ ΕΔΕΚ - Πουργουρίδης - Ρωσία - ΚΣΣΕ

    Οι σχέσεις Κύπρου Ρωσίας πλήττονται ευθέως από την ενέργεια του βουλευτή Χρίστου Πουργουρίδη να προβεί σε διάβημα για τη μη αποδοχή των διαπιστευτηρίων της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Δούμας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υπό το πρόσχημα παραβίασης των δημοκρατικών κανόνων στη Ρωσική Ομοσπονδία, αναφέρει το ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Σε ανακοίνωσή του ΚΣ ΕΔΕΚ σημειώνεται ακόμη ότι με την ενέργεια Πουργουρίδη πλήττεται και «η διαχρονική, ενεργός και συνεχής συμπαράσταση της Ρωσίας στον αγώνα του κυπριακού λαού για τερματισμό της τουρκικής κατοχής».

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρει πως «η ενέργεια αυτή εκθέτει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και θέτει σε κίνδυνο ύψιστα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας» επισημαίνοντας ότι «οι Βουλευτές που ορίζονται να εκπροσωπούν την Κύπρο στην ΚΣΣΕ δεν εκπροσωπούν τον εαυτό τους αλλά τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

    [14] Εκπρόσωπος - Πουργουρίδης - ΣτΕ - Ρωσία

    Η κυβέρνηση διαφωνεί με την ενέργεια του Προέδρου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) και βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρήστου Πουργουρίδη να υπογράψει έγγραφο με το οποίο ζητείται από βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ η συζήτηση του θέματος της αναστολής των διαπιστευτηρίων της ρωσικής αντιπροσωπείας στο ΣτΕ, λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή.

    «Διαφωνούμε με την τοποθέτηση του κ. Πουργουρίδη. Αναμέναμε από ένα Κύπριο βουλευτή να στηρίζει τα αιτήματα φίλων χωρών που παραδοσιακά είναι στο πλευρό της Κύπρου στον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι «αναμέναμε από ένα Κύπριο βουλευτή, ζητήματα ή ενστάσεις για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να εγείρει κατά την αίτηση της Τουρκίας. Εκτός και εάν δεν διαβλέπουν ότι η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο».

    Ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε ότι η Ρωσία είναι παραδοσιακά μια σταθερή φίλη της Κύπρου και οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών είναι εξαιρετικές, όπως έχει επαναβεβαιωθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μόσχα.

    [15] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Πουργουρίδης

    Η ενέργεια του βουλευτή Χρίστου Πουργουρίδη να προβεί σε διάβημα για τη μη αποδοχή των διαπιστευτηρίων της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Δούμας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης λόγω παραβίασης δημοκρατικών κανόνων στη Ρωσία Ομοσπονδία, ''αυθαίρετα, ετσιθελικά, μονομερώς προωθεί τις θέσεις του ΔΗΣΥ, που στρέφονται ενάντια σε χώρες οι οποίες με συνέπεια στηρίζουν τον αγώνα του κυπριακού λαού'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    ''Ο κ. Πουργουρίδης εκπροσωπεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση την Βουλή των Αντιπροσώπων. Ούτε η Βουλή, ούτε η κυπριακή κυβέρνηση, συμμερίζεται τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει ο κ. Πουργουρίδης. Για μας τίθεται θέμα για τον κ. Πουργουρίδη. Θα μας προβληματίσει πολύ σοβαρά για τη νέα Βουλή ποιοι θα είναι εκείνοι που θα εκπροσωπούν την Κυπριακή Βουλή σε διεθνή φόρα'', πρόσθεσε.

    Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Κυπριανού αφού χαιρέτισε τη δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι είναι έτοιμος να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα ζητήματα των αγνοουμένων, είπε πως το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων και να διευκολύνει την έναρξη ενός διαλόγου με στόχο να προετοιμαστεί μια ουσιαστική διαπραγμάτευση σε ότι αφορά την ουσία του Κυπριακού.

    [16] Χρίστος Πουργουρίδης - Ρωσία - ΣτΕ - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Η παρούσα Κυβέρνηση και τα στελέχη της, έχουν αναγάγει την παραπληροφόρηση και τη διαστρέβλωση σε επιστήμη, δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρίστος Πουργουρίδης, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιώργου Λιλλήκα, στο διάβημα του για τη μη αποδοχή των διαπιστευτηρίων της αντιπροσωπείας της Ρωσικής Δούμας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Σε διάσκεψη τύπου στη Λεμεσό, ο κ. Πουργουρίδης είπε πως «χωρίς καμία απολύτως δυσκολία καταφεύγουν σε διαστρεβλώσεις, σε μια προσπάθεια να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό επικοινωνιακά χωρίς να ενδιαφέρονται καθόλου για την αλήθεια» και πρόσθεσε πως «στη Ρωσία υπάρχουν μαζικές, αδιαμφισβήτητες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχουν δεκάδες αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δεν τις εφαρμόζει η Ρωσία, υπάρχουν εκατοντάδες εξαφανίσεις Ρώσων πολιτών από την αστυνομία και άλλες στρατιωτικές αρχές, μαζικά και συστηματικά βασανιστήρια συλληφθέντων και γενικά η κατάσταση είναι στα όρια της πλήρους δικτατορίας».

    «Εντούτοις έρχεται ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και λέει ότι εμείς σαν Κύπρος στηρίζουμε την Κυβέρνηση της Ρωσίας γιατί έχουμε φιλικές σχέσεις'', είπε ο κ. Πουργουρίδης και διερωτήθηκε αν μια χώρα έχει δικτατορικό καθεστώς θα στηρίζουμε το δικτατορικό καθεστώς επειδή έχουμε φιλικές σχέσεις μαζί του».

    Είπε επίσης ότι «η Κυβέρνηση εφαρμόζει δυο μέτρα και δύο σταθμά και καταδικάζει συστηματικά τις ενέργειες των Αμερικανών ενώ όταν γίνονται παρόμοιες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας ή άλλων χωρών, δεν κάνει το ίδιο».

    [17] Εκπρόσωπος - Υπόθεση καταγγελίας ξυλοδαρμού

    Η κυβέρνηση θα περιμένει την ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας που άρχισε η Γενική Εισαγγελία στο θέμα της καταγγελίας για ξυλοδαρμό πολιτών από αστυνομικούς το Δεκέμβριο στην Ακρόπολη.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, είπε ότι η Γενική Εισαγγελία ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό ποινική έρευνα για την υπόθεση, λέγοντας ότι «θα περιμένουμε την ολοκλήρωση της έρευνας, που είναι η ορθή και νενομισμένη διαδικασία, και εάν διαπιστωθούν ποινικά αδικήματα, είμαι βέβαιος ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα προχωρήσει στην ποινική δίωξη».

    «Η κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε να δικάσει, ούτε να αθωώσει οποιοδήποτε μέσα από δημόσιες δηλώσεις», κατέληξε.

    [18] Υπουργός Δικαιοσύνης - Αστυνομία - ΔΗΣΥ

    Συνεχίζεται η ποινική ανάκριση που έχει αναλάβει η Γενική Εισαγγελία για την υπόθεση καταγγελίας εις βάρος αστυνομικών ως προς την κακοποίηση πολιτών τον περασμένο Δεκέμβριο στη Λευκωσία, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε και ούτε υπάρχει πρόθεση συγκάλυψης. Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι εάν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί αποδειχθούν ένοχοι, ''θα τιμωρηθούν ως ο νόμος προβλέπει''.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ενωρίτερα ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου για αστυνομική βία εις βάρος πολιτών και για τις ευθύνες της ηγεσίας της Αστυνομίας και του ιδίου του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι ''βασικό στοιχείο σε αυτή την πορεία και την περαιτέρω εξέλιξη της υπόθεσης είναι το πόρισμα του ποινικού ανακριτή και οι οδηγίες που θα δοθούν από τον Γενικό Εισαγγελέα''.

    ''Σε ό,τι αφορά τις καταλογιζόμενες πολιτικές ευθύνες, έχω την εντύπωση'', είπε ο Υπουργός, ''ότι δεν είναι απλά υπερβολές, αλλά οι συνήθεις κακεντρέχειες, διότι προσπαθούν κάποιοι να πολιτικοποιήσουν αυτό το θέμα και να πλήξουν την κυβέρνηση και τον Υπουργό Δικαιοσύνης βεβαίως''.

    ''Επικαλούνται ως ένδειξη πολιτικών ευθυνών τη δήλωση που έκαμα το Μάιο του 2003'', είπε ο Υπουργός, ''ότι η Αστυνομία δεν δέρνεται, όταν καθημερινά σχεδόν αστυνομικοί υφίσταντο άσκηση βίας, επίθεση, κακοποίηση από παρανομούντες πολίτες που όχι μόνον προέβαλλαν αντίσταση στη σύλληψή τους, αλλά και επιτίθεντο εναντίον αστυνομικών''..

    ''Επαναλαμβάνω'', πρόσθεσε, ''αυτή τη δήλωση για το συγκεκριμένο περιστατικό'', δήλωσε ο κ. Θεοδώρου. ''Ναι, η Αστυνομία σε τέτοιες περιπτώσεις δεν δέρνεται, δεν πρέπει να δέρνεται''.

    ''Οπως επίσης δήλωσα πολλές φορές'', είπε ο κ. Θεοδώρου, ''ότι η άσκηση βίας από την Αστυνομία επιτρέπεται από το Σύνταγμα και το Νόμο για σκοπούς επιβολής του Νόμου μόνον και πρέπει να είναι ανάλογη''.

    ''Είπα επίσης'', πρόσθεσε, ''ότι μετά τη σύλληψη ουδείς αστυνομικός έχει δικαίωμα να κτυπήσει ή να κακοποιήσει κρατούμενο και αυτό είναι αδίκημα που τιμωρείται από το νόμο''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι δεν έχει δει το βίντεο που προβλήθηκε από μέσα ενημέρωσης και που δείχνει αστυνομικούς να κακοποιούν πολίτες σε δρόμο της Λευκωσίας.

    ''Δυστυχώς δεν το έχω δει'', αλλά ''γνώριζα την ύπαρξη αυτού του βίντεο'', είπε ο κ. Θεοδώρου. ''Ένα αντίγραφο εξ όσων γνώριζα'', πρόσθεσε, ''είχε ο Γενικός Εισαγγελέας, ένα η Επίτροπος Διοικήσεως και υποθέτω ένα αυτός που το γύρισε''.

    ''Προσωπικά δεν είδα το βίντεο'', είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι κατέβαλε προσπάθεια να το δει μέσω της ιστοσελίδας της εφημερίδας ''Πολίτης'', αλλά ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής έδειξε μήνυμα λάθους, αναφέροντας ότι ''είτε η οθόνη δεν ήταν κατάλληλη είτε διότι η όλη υπόθεση δεν ήταν καθαρή, δεν φαινόταν δηλαδή''.

    ''Δεν μπορώ να πω ότι έχω γνώση αυτού του βίντεο, αλλά θα το δω'', δήλωσε ο Υπουργός, αναφέροντας ότι προσπάθησε επίσης να εξασφαλίσει κασέτα από τα δελτία τηλεοπτικών σταθμών, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση αι έτσι δεν μπορεί να σχολιάσει τα όσα φαίνονται στη σχετική ταινία.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι ''δεν υπάρχει ακόμα πόρισμα ποινικού ανακριτή και δεν υπάρχουν ασφαλώς οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, εφ' όσον δεν έχει ετοιμασθεί το πόρισμα''.

    ''Θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες'', δήλωσε ο κ. Θεοδώρου, ''ότι δεν πρέπει να αμφιβάλλουν ότι ανάλογη με τη δικαστική απόφαση θα είναι και η στάση των Αρχών και, εάν οι συγκεκριμένοι αποδειχθούν ένοχοι, θα τιμωρηθούν ως ο νόμος προβλέπει''.

    [19] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Κακοποίηση πολιτών

    Την πλήρη διερεύνηση το συντομότερο δυνατό από τη νομική υπηρεσία της υπόθεσης κακοποίησης νεαρών, ζητά το ΑΚΕΛ, δια του εκπροσώπου Τύπου του, Αντρου Κυπριανού.

    Σε απογευματινές του δηλώσεις όσον αφορά σημερινά δημοσιεύματα τα οποία παρουσιάζουν μέλη της Αστυνομικής Δύναμης να κακοποιούν νεαρούς οι οποίοι είχαν συλληφθεί, ο κ. Κυπριανού είπε πως ως ΑΚΕΛ απαιτούν να υπάρξει πλήρης εξιχνίαση της υπόθεσης και παραδειγματική τιμωρία των όποιων ενόχων εάν και εφόσον υπάρχουν.

    [20] ΔΗΣΥ - Ιωνάς Νικολάου - Αστυνομική βία

    Την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ζήτησε χθες ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου, με αφορμή τις καταγγελίες για αστυνομική βία σε βάρος πολιτών και τις σχετικές εικόνες που μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης.

    ''Εκφράζουμε την ντροπή, τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή μας για τις εικόνες ωμής αστυνομικής βίας που καταγράφουν τον κτηνώδη βασανισμό δύο πολιτών, σε κεντρική λεωφόρο της Λευκωσίας'', δήλωσε ο κ. Νικολάου, ζητώντας ταυτοχρόνως ''την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, με ποινές που να στέλνουν το σαφέστατο μήνυμα ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν θα γίνονται πλέον ανεκτές''.

    Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε ακόμη ''εάν και ο αρμόδιος Υπουργός συμμερίζεται αυτά τα αισθήματα που διακατέχουν ολόκληρη την Κοινωνία''.

    ''Το βίντεο της ντροπής καταγράφει και τις σαφέστατες πολιτικές του ευθύνες'', είπε ο κ. Νικολάου, προσθέτοντας πως ''είναι απότοκο της ανοχής και της κάλυψης που προσέφερε στο παρελθόν όταν διαδραματίσθηκαν παρόμοια φαινόμενα και των δηλώσεών του ότι ο αστυνομικός δεν δέρνεται''.

    [21] ΚΣ ΕΔΕΚ - Κακοποίηση πολιτών

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ καταδικάζει την καταγγελθείσα κακοποίηση πολιτών από αστυνομικά όργανα.

    Σε ανακοίνωση του, το Κίνημα αναφέρει πως τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας συνηγορούν στην κατεπείγουσα ανάγκη ποινικής και πειθαρχικής έρευνας και στην προσαγωγή παντός ενεχομένου ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων.

    Αναφέρει, τέλος, ότι αναμένει την ενεργοποίηση τον νόμιμων διαδικασιών και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.

    [22] Eυρωπαϊκό Κόμμα - Ταραμουντάς - Κληρίδης - Αστυνομία - Βία

    Εάν ο Υπουργός Δικαιοσύνης γνώριζε την ύπαρξη του βίντεο για αστυνομική βία σε βάρος πολιτών και δεν έχει ενεργήσει μέχρι σήμερα τότε εμείς ζητούμε όπως αποπεμφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και όπως ο Πρόεδρος παρέμβει ούτως ώστε να εκδιωχθεί από την πολιτική ζωή, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Χριστόδουλος Ταραμουντάς.

    Χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα ως απαράδεκτα και καταδικαστέα, είπε ότι ''από μόνη της, η καθυστέρηση των τριών μηνών θεωρείται σκάνδαλο και όσοι γνώριζαν την ύπαρξη του βίντεο και απέκρυψαν το γεγονός ή δεν έχουν ενεργήσει ανάλογα όπως ήταν υπόχρεοι από την αρχή, είναι πολιτικά και νομικά υπόλογοι''.

    Ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Χρήστος Κληρίδης είπε πως αν επρόκειτο για υπόθεση κατά κάποιο τρόπο που αφορούσε όχι μέλη της Αστυνομικής Δύναμης αλλά ιδιώτες θα το βλέπαμε και στα πρωτοσέλιδα αμέσως και εξέφρασε την ανησυχία του για γεγονός ότι εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά στις περιπτώσεις όπου διερευνάται υπόθεση κατά μελών της Αστυνομικής Δύναμης. Διερωτήθηκε ''για ποιο λόγο - επειδή επρόκειτο για μέλη της Αστυνομικής Δύναμης - δεν εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης και για ποιο λόγο δεν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τόσο οι ύποπτοι όσον και οι αρμόδιοι υπεράνω αυτών, οι οποίοι ενδεχόμενα να είχαν λόγους να μην γίνει η δέουσα έρευνα''.

    Ο κ. Ταραμουντάς αναφερόμενος στον βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρήστο Πουργουρίδη είπε πως ''έχει διοριστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων ως εκπρόσωπος της Βουλής της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την ιδιότητα αυτή για να εκφράσει ή να ενεργεί προσωπικά''. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ο κ. Συλλούρης θα αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία θα ζητηθεί όπως αφαιρεθεί η ιδιότητα του εκπροσώπου από τον κ. Πουργουρίδη.

    [23] Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Αστυνομία - Βία

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναφέρει σε ανακοίνωση του, ότι ''συμμερίζεται τον αποτροπιασμό που ένιωσαν όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις ενός βίντεο ντοκουμέντου, όπου περιέχονται σκηνές βαναυσότητας αστυνομικών κατά δύο νεαρών προσώπων τελούσαν υπό σύλληψη''.

    Προσθέτουν πως ''πρέπει να αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες για το συγκεκριμένο γεγονός και σε υπουργικό επίπεδο'', ενώ ταυτόχρονα θέτουν το ερώτημα: ''ποιος επιτέλους φυλάει τους φύλακες;''

    [24] ΑΚΕΛ - Ευρωζώνη - Αναβολή

    Η αναβολή για ένα χρόνο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωζώνη «θα βοηθήσει στη λήψη προληπτικών μέτρων για αποφυγή της αισχροκέρδειας και στην αναγκαία εισαγωγή αντισταθμιστικών μέτρων για τα στρώματα του πληθυσμού που θα πληγούν από την αύξηση του ΦΠΑ», αναφέρει το ΑΚΕΛ.

    Σε ανακοίνωσή του το κόμμα αναφέρει ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε την εισαγωγή του Ευρώ από την 1/1/2008 ενώ την ίδια ημερομηνία αναμένεται και αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 0% στο 5% γεγονός που σε συνδυασμό με την ένταξη στην Ευρωζώνη «θα οδηγήσει σε έξαρση της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας».

    Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι «η αναβολή ένταξης στην Ευρωζώνη για το 2009 θα δώσει τη δυνατότητα να σταθεροποιηθεί και να εμπεδωθεί, να έχει συνέχεια η θετική πορεία ανάπτυξης και ανάκαμψης της οικονομίας με πάμπολλα οφέλη, οικονομικά, κοινωνικά και δημοσιονομικά».

    [25] Βρετανός ΥΠΕΞ - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ενωση, παρέπεμψε στο κείμενο της Συμφωνίας της 3ης Οκτωβρίου 2005, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα είναι σαφώς δεσμευμένη για τέτοια εφαρμογή.

    ''Σε εκείνα τα απαραβίαστα τώρα, κείμενα'', είπε ο κ. Στρο, ''υπάρχει συγκεκριμένη διατύπωση για τις συνθήκες και τον χρόνο που η Τουρκία θα είναι υποχρεωμένη ναναγνωρίσει επίσημα τη Δημοκρατία της Κύπρου''.

    Υπάρχει επίσης, πρόσθεσε, σαφής διατύπωση σε σχέση με το Πρωτόκολλο για τη Συμφωνία της Άγκυρας.

    [26] Λεμεσός - Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο -17η Γενική Συνέλευση

    Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή ναυσιπλοΐα είναι το πρόβλημα των απαγορεύσεων που επιβάλλει η Τουρκία στην προσέγγιση και ελλιμενισμό πλοίων υπό κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στη Λεμεσό κατά την 17η Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου.

    Στην ομιλία του, ο κ.Χριστόφιας αναφέρθηκε στην έξοδο της κυπριακής σημαίας από τη μαύρη λίστα του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων για τον έλεγχο των Πλοίων, σημειώνοντας πως «αυτό το ευτυχές γεγονός έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας προς την Κύπρο και την κυπριακή σημαία με αποτέλεσμα το Κυπριακό Νηολόγιο επίσημα πλέον να αναδεικνύεται ως διεθνές ποιοτικό νηολόγιο».

    «Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση η χώρα μας έχει τις προοπτικές να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες που παρέχει ως ναυτιλιακό κέντρο και να αναβαθμίσει την ποιότητα του εμπορικού της στόλου διατηρώντας, παράλληλα, ψηλά τον αριθμό των πλοίων που είναι εγγεγραμμένα στο δικό της νηολόγιο», συμπλήρωσε.

    Ανέφερε επίσης ότι «ίσως το σημαντικότερο, πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή ναυσιπλοΐα είναι το πρόβλημα των απαγορεύσεων που επιβάλλει η Τουρκία στην προσέγγιση και ελλιμενισμό πλοίων υπό κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια» και πρόσθεσε πως «παρά τις πολύχρονες προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας η Τουρκία συνεχίζει ακόμα και σήμερα να διατηρεί τις απαγορεύσεις».

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, εξήρε το έργο που επιτελεί το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο και σημείωσε ότι η βελτίωση της ποιότητας της ασφάλειας του Κυπριακού στόλου, είναι η βάση στην οποία η Κύπρος κτίζει την φήμη της ως μια σοβαρή ναυτιλιακή σημαία και ως βάση για διεθνείς επιχειρήσεις.

    Σημείωσε επίσης πως χάριν των προσπαθειών και των μέτρων που λήφθηκαν, η Κυπριακή σημαία δεν βρίσκεται πια στην μαύρη λίστα του MOU και πως στόχος πλέον αποτελεί η είσοδος της Κυπριακής σημαίας από την γκρίζα, στην λευκή σημαία.

    Αναφερόμενος στο εμπάργκο της Τουρκίας στα υπό κυπριακή σημαία πλοία, ο κ.Θράσου είπε πως αυτές οι απαγορεύσεις αποτελούν παραβίαση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, της ελευθερίας διακίνησης και πρόσβασης σε λιμάνια.

    Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η άρση του τουρκικού εμπάργκο θα δημιουργήσει νέες προοπτικές, τόσο για την Κύπρο όσο και για την ΕΕ και το Μεσογειακό εμπόριο ευρύτερα.

    Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου Ανδρέας Δρουσιώτης, ανέφερε στην ομιλία του πως η Κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία, που συνεχίζει να ανταγωνίζεται με επιτυχία, απασχολεί σήμερα χιλιάδες ικανούς επαγγελματίες με σημαντική συνεισφορά στην οικονομία του τόπου.

    [27] ΓΔ Υπ.Συγκοινωνιών - Κομισιόν - Αζερμπαϊτζάν - Παράνομη πτήση

    Τη ξεκάθαρη διαβεβαίωση του Αζερμπαϊτζάν ότι δεν θα επαναλάβει ενέργειες που καταπατούν τον διεθνή νόμο και τάξη, όπως την παράνομη πτήση που πραγματοποίησε αεροσκάφος της χώρας στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου τον Ιούλιο του 2005, προσπαθεί να εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να μπορέσει η Κυπριακή Δημοκρατία να άρει την άρνηση της στην περιφερειακή συνεργασία σε θέματα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας που επιζητεί να συνάψει το Αζερμπαϊτζάν και γειτονικές του χώρες με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροπλοϊας (Eurocontrol).

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Μάκης Κωνσταντινίδης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί να καταστήσει σαφές στο Αζερμπαϊτζάν ότι ''θα πρέπει να συμπεριφέρεται με τρόπο που να συνάδει με τη διεθνή νομιμότητα όπως αυτή εκφράζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO)''.

    [28] Υπουργός Συγκοινωνιών - ΚΑ

    Την αισιοδοξία του όσον αφορά την στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στο στρατηγικό σχέδιο για τις Κυπριακές Αερογραμμές, εξέφρασε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Σε δηλώσεις από την Λεμεσό, ο κ.Θράσου είπε πως «ξέρουμε τις ανησυχίες της Ευρωπαικής Επιτροπής, μας δόθηκαν σε γραπτή μορφή, θα απαντήσουμε μέσα στα χρονικά διαστήματα που προβλέπουν οι κανονισμοί, αλλά δεν σημαίνει όμως ότι κάποια εταιρεία παύει να εργάζεται από τη στιγμή που υπάρχουν κάποια ερωτηματικά από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεχθεί να υπάρξει στήριξη των ΚΑ και έχει εγκρίνει το πρώτο δάνειο σχεδίου διάσωσης, τώρα έχουμε υποβάλει αίτηση για δεύτερο δάνειο του σχεδίου ανασυγκρότησης», πρόσθεσε.

    Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για μια θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε πως αν υπάρξουν άλλες εξελίξεις ''έχουμε και άλλες εναλλακτικές λύσεις».

    Όσον αφορά το θέμα των επιδοτήσεων, ο κ.Θράσου είπε πως «θεωρούμε ότι η συνεισφορά της Κυβέρνησης στο σχέδιο πλεονασμού δεν είναι επιδότηση, διότι δεν δίνεται στην εταιρεία αλλά στους εργαζομένους».

    [29] Λάζαρος Σαββίδης - Κυπριακές Αερογραμμές - Εκλογές

    Η απόλυση του Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Τροφοδοσίας των Κυπριακών Αερογραμμών, εμπίπτει μέσα στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης και της εφαρμογής του νέου οργανωτικού σχήματος της εταιρείας, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Λάζαρος Σαββίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει το θέμα από τη Λεμεσό, ο κ. Σαββίδης είπε πως «μέσα στα πλαίσια του σχεδίου αναδιάρθρωσης και της εφαρμογής του νέου οργανωτικού σχήματος της εταιρείας, γίνονται συνεχώς αξιολογήσεις όλου του προσωπικού, ιδιαίτερα της διευθυντικής ομάδας και ορισμένες θέσεις διορθώνονται και παύονται, ορισμένες διαφοροποιούνται, ορισμένες αναβαθμίζονται και ορισμένες διαμορφώνονται με διαφορετικό τρόπο».

    «Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η εταιρεία συνεχώς μελετά τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναβαθμίσει το προϊόν της και να γίνει ακόμα πιο παραγωγική και η απόφασης για τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Τροφοδοσίας εμπίπτει μέσα σε αυτά τα πλαίσια», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών πρόσθεσε επίσης ότι «μπορεί ο τρόπος με τον οποίο να ανακοινώθηκε να ήταν λίγο σκληρός, αλλά δυστυχώς τέτοιου είδους αποφάσεις είναι σκληρές και απολογούμαι σε οποιονδήποτε εάν θεωρεί ότι θα μπορούσε να γίνει με κάποιο διαφορετικό τρόπο».

    Ερωτηθείς σχετικά ο Λάζαρος Σαββίδης απάντησε πως θα υπάρξουν και άλλες απολύσεις και πρόσθεσε «ορισμένοι έχουν φύγει, ορισμένοι θα παραμείνουν δεδομένου ότι η θέση τους στην εταιρεία είναι σημαντική, αλλά οπωσδήποτε θα υπάρξουν και άλλες απολύσεις ή μετακινήσεις διευθυντικών στελεχών».

    Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση «οι απαντήσεις που θα δώσει η Κυπριακή Κυβέρνηση και η εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ικανοποιήσουν και τον Σεπτέμβριο που αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι θετική και όχι αρνητική».

    [30] ΕΛΚ - ΔΗΣΥ - Ψήφισμα - Κυπριακό

    Με την έγκριση σημαντικού για την Κύπρο ψηφίσματος που καθορίζει τις βασικές παραμέτρους της πολιτικής του στο Κυπριακού και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα οι εργασίες του δεκάτου εβδόμου συνεδρίου του ΕΛΚ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

    Οπως αναφέρεται, το ψήφισμα από εννέα σημεία κατέθεσε το κόμμα και αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο των διμερών διαβουλεύσεων τις οποίες είχε στο περιθώριο των εργασιών του διήμερου συνεδρίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Με τη συνεδριακή απόφασή του το ΕΛΚ υιοθέτησε το ψήφισμα, με το οποίο επιβεβαιώνεται η υποστήριξη στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκφράζεται σεβασμός στη δημοκρατική βούληση της ΕΚ κοινότητας και λύπη για το γεγονός ότι μια λύση δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.

    Καλεί τον ΓΓ του ΟΗΕ να επαναλάβει την πρωτοβουλία του για εξεύρεση μιας λύσης αποδεκτής από όλες τις κοινότητες της Κύπρου και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναμιχθεί πιο ενεργά στις διεθνείς πρωτοβουλίες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.

    Καλεί ακόμη την τουρκική κυβέρνηση να συνεχίσει συμβάλλοντας θετικά στην εξεύρεση ισοζυγισμένης λύσης του Κυπριακού που να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

    Καλεί επίσης την τουρκική κυβέρνηση να αποσύρει το συντομότερο και εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων τις στρατιωτικές δυνάμεις της σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ, πιστεύοντας ότι η απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων είναι ένα αναγκαίο βήμα προς τον σκοπό της μείωσης της έντασης αλλά και προετοιμασίας για μια διαρκή λύση.

    Μετά την έγκριση του ψηφίσματος, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το ψήφισμα αποτελεί συνεδριακή απόφαση του ΕΛΚ και υιοθετήθηκε παρουσία έντεκα προέδρων κρατών και κυβερνήσεων από κράτη μέλη της ΕΕ.

    [31] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας

    Οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου τυγχάνουν άμεσης εφαρμογής, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημόσιας Υπηρεσίας Μάρκος Σπανού.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στον οποίο παρέδωσε την ετήσια Εκθεση της Επιτροπής, ο κ. Σπανός χαρακτήρισε ''αναληθέστατες'' τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί μη εφαρμογής των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου από την Επιτροπή.

    ''Οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου τυγχάνουν άμεσης εφαρμογής. Επομένως, ό,τι λέγεται περί του αντιθέτου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα'', πρόσθεσε.

    [32] Υπουργός Οικονομικών - Ευρώ - Οικονομία

    Η ένταξη της Κύπρου στο Ευρώ τον Ιανουάριο του 2008 δεν θα επηρεάσει την κοινωνική πολιτική του κράτους διαβεβαίωσε εκ νέου χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

    Σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Σαρρής παρουσίασε το έργο του Υπουργείου του με κεντρικό σημείο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 6,3% του ΑΕΠ το 2003 κάτω από 2,5% το 2005 και με προοπτική περαιτέρω μείωσης κάτω από 2% το 2006, χωρίς επιβολή πρόσθετης φορολογίας, καθώς και το όραμα του Υπουργείου που εμπερικλείεται στο δίπτυχο ανταγωνιστική οικονομία, για την ευημερία του πολίτη και άνοδος βιοτικού επιπέδου μέσω ψηλών ρυθμών ανάπτυξης και απασχόλησης.

    Στάθηκε επίσης στις προοπτικές μείωσης του δημόσιου χρέους από το 71,7% του ΑΕΠ που ήταν το 2003 στο 70,3% το 2005 με προοπτική περαιτέρω μείωσης του στο 67% το τρέχον έτος, ενώ τόνισε πως το δημόσιο χρέος μπορεί μέχρι το 2007 να κατέβει μέχρι και το 60%, αφού η Κύπρος μπορεί να ξοφλήσει ένα μεγάλο μέρος του χρέους της μέσω ενός προεξοφλητικού ταμείου στο οποίο συνεισφέρει κάθε χρόνο.

    Στο έργο του Υπουργείου για το 2005, ο κ. Σαρρής περιέλαβε επίσης την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 4% του ΑΕΠ το 2005, το κατά κεφαλή εισόδημα που έφθασε σε μονάδες αγοραστικής δύναμης στο 84% του μέσου όρου της ΕΕ, από 75% το 2002, ποσοστό που είναι ψηλότερο από χώρες όπως η Ελλάδα και Πορτογαλία, αλλά και από την αντίστοιχη τιμή όλων των νέων κρατών μελών της ΕΕ.

    Οπως είπε ο κ. Σαρρής, τα σημερινά δεδομένα δείχνουν μια εύρωστη οικονομία με ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σχεδόν πλήρη απασχόληση, χαμηλό πληθωρισμό και επιτόκια, καθώς και εντυπωσιακή, όπως την χαρακτήρισε, μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, κάτι που οφείλεται στη δημοσιονομική πειθαρχία στην επιχειρηματικότητα και στην εργατικότητα του Κύπριου.

    Για τον τρέχον έτος, ο κ. Σαρρής είπε πως ''θα είναι κρίσιμο αφού θα αξιολογηθεί η ετοιμότητα της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωζώνη''.

    Κληθείς να σχολιάσει την θέση του ΑΚΕΛ για αναβολή της ένταξης στην ΟΝΕ το 2008 και την προσφορά περισσότερων κοινωνικών παροχών, ο κ. Σαρρής απάντησε ότι ''μπορούμε να πείσουμε ότι θα εξασκούμε μια γενναιόδωρη κοινωνική πολιτική ανεξάρτητα από την προσήλωσή μας στον στόχο της ένταξης στο Ευρώ το 2008 και πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο τελικά όλοι θα πειστούν να ακολουθήσουν την πολιτική απόφαση όλης της κυβέρνησης να μπούμε στο Ευρώ το 2008''.

    Διαβεβαίωσε εξάλλου ότι ''η σχέση της κυπριακής λίρας με το Ευρώ είναι τέτοια που θα αποφευχθούν οι στρογγυλοποιήσεις και οι αυξήσεις των τιμών, όπως έγινε και στην Ιρλανδία''.

    Ανέφερε πως τα κέρδη που παίρνουν οι τράπεζες τώρα από την μετατροπή του νομίσματος, θα μεταβιβαστούν στους καταναλωτές. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του τέως Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού ότι αν κάποιος φύγει από την Κύπρο με 1.000 λίρες στην τσέπη σου και μεταβεί στα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ και χωρίς να αγοράσει τίποτα απλώς να αλλάζει συνάλλαγμα, θα ερχόταν πίσω με 720 λίρες, δηλαδή το κόστος από την προμήθεια αλλαγής συναλλάγματος.

    Κληθείς να σχολιάσει επίσης τη θέση του ΑΚΕΛ ότι το σύστημα της ΑΤΑ πρέπει να επανέλθει στην προτεραία του κατάσταση, ο κ. Σαρρής αφού είπε ότι σχεδόν όλες οι χώρες έχουν εγκαταλείψει την ΑΤΑ, ανέφερε πως ''έχει γίνει μια μεταρρύθμιση στο σύστημα της ΑΤΑ και δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει λόγος να ξανασκεφτούμε αυτή τη μεταρρύθμιση''.

    ''Νομίζουμε'', είπε, ''είναι μια μεταρρύθμιση προς την σωστή κατεύθυνση και η ΑΤΑ όπως είναι τώρα νομίζω είναι δίκαια και εξυπηρετεί και εργαζομένους και εργοδότες''.

    [33] Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση - Μηνιαίες απώλειες 1,85%

    Τάσεις σταθεροποιήσεις παρουσίασε στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας και του μήνα Μαρτίου το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να διαπραγματεύεται γύρω από το επίπεδο των 2.460 μονάδων. Η αγορά αποχαιρέτισε τον Μάρτιο με μηνιαίες απώλειες της τάξης του 1,85%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε στη συνάντηση της Παρασκευής μικρή πτώση της τάξης του 0,46% και έκλεισε στις 2.461,29 μονάδες, σημειώνοντας ταυτόχρονα μικρές εβδομαδιαίες απώλειες σε ποσοστό 0,73%. Στάση αναμονής κράτησαν οι επενδυτές με αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να υποχωρήσει στο 1,9 εκατομμύριο λίρες.

    Μικρές απώλειες της τάξης του 0,46% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20 και έκλεισε στις 836,3 μονάδες.

    [34] Ποδόσφαιρο - Κύπελο - ΑΠΟΕΛ - Νέα Σαλαμίνα

    Ο ΑΠΟΕΛ νίκησε χθες βράδυ τη Νέα Σαλαμίνα με 4 0 και προκρίθηκε για την ημιτελική φάση του Κυπέλου Κύπρου.

    Η Ομόνοια, εξάλλου, αντιμετωπίζει απόψε στις 19.00 στο ΓΣΠ τον Απόλλωνα

    [35] σε επαναληπτικό αγώνα για την προημιτελική φάση του Κυπέλου Κύπρου.

    [36] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [37] Κίκης Γιάγκου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Μετά από δεκαπενταετή θητεία στη Βουλή αφήνει τα έδρανα για να παραδώσει τη σκυτάλη σε φρέσκα μυαλά και νέες ιδέες. Στρατευμένος ως ήταν στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς, πιστεύει ότι το έργο του δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς, όπως πιστεύει, «οι ένοχοι για πολλές παρατυπίες και εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις που κατέχουν». Είναι ο Κίκης Γιάγκου, βουλευτής του ΑΚΕΛ στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου, είπε ότι για την εξάπλωση των ναρκωτικών σε διαστάσεις μάστιγας κατά κύριο λόγο ευθύνεται η κυβέρνηση Κληρίδη που, όπως υποστήριξε, «όχι μόνο αδιαφόρησε αλλά και συγκάλυψε τους εμπόρους του λευκού θανάτου».

    Ο κ. Γιάγκου ανέφερε πως η εκλογή του στη Βουλή δεν ήταν αυτοσκοπός ή όχημα ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών και ούτε αποτελούσε κάποιου είδους προσωπική καταξίωση.

    Το Κοινοβούλιο, πρόσθεσε, ήταν ένα βήμα για περαιτέρω προσφορά στα κοινά και ειδικά γύρω από τα προσφυγικά προβλήματα ως συνέχεια των υπηρεσιών που πρόσφερε μέσω των οργανώσεων του Λαϊκού Κινήματος και του ΑΚΕΛ.

    [38] Βαχάκ Αταμιάν - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Το σημαντικότερο πρόβλημα των Αρμενίων είναι η επαγγελματική αποκατάσταση των νέων, οι οποίοι εξαναγκάζονται να φεύγουν από την Κύπρο για αναζήτηση εργασίας, δηλώνει ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής αυτής ομάδας στη Βουλή Βαχάκ Αταμιάν. Πιστεύει ότι η αιτία του προβλήματος αυτού είναι η μειονεκτική γνώση της ελληνικής γλώσσας που δεν τους επιτρέπει να διεκδικήσουν ισάξια θέσεις εργασίας στο δημόσιο και ημικρατικό τομέα.

    Ο κ. Αταμιάν που εξελέγη Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στην αναπληρωματική εκλογή της 9ης Οκτωβρίου 2005 εκφράζει την εκτίμηση ότι ο διορισμός Επιτρόπου που θα συντονίζει και θα επιλαμβάνεται των θεμάτων των Θρησκευτικών Ομάδων θα συνέβαλλε ώστε να επιλύονται με συντομότερα και ευκολότερα τα προβλήματα των Θρησκευτικών Ομάδων.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου, ο κ. Αταμιάν είπε ότι η εκλογή του συνοδευόταν από χαρά, προσθέτοντας πως μετά την εκλογή του συνειδητοποίησε τις ευθύνες που ανέλαβε, προσγειώθηκε και άρχισε δουλειά ώστε να προσφέρει ότι μπορεί στη Θρησκευτική του Ομάδα.

    «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Αρμένιοι που είναι γέννημα θρέμμα της Κύπρου είναι η εξεύρεση εργασίας», ανέφερε, παρατηρώντας ότι εάν κανείς εξετάσει τον αριθμό των Αρμενίων του εργάζονται στη δημόσια υπηρεσία ή σε ημικρατικούς οργανισμούς θα διαπιστώσει ότι ο αριθμός τους είναι πολύ μικρός.

    [39] Λεμεσός - ΕΥΡΩΔΗ - Παρουσίαση υποψηφίων

    Τους πέντε υποψήφιους βουλευτές της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας για την εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, παρουσίασε το απόγευμα στο παλιό λιμάνι της πόλης, ο Πρόεδρος του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου.

    Πρόκειται για τους Τάκη Αριστείδου, Αντώνη Πιερή, Δημήτρη Χατζήπαπα, Πάρι Κωνσταντίνου και Κυριάκο Ζίττη.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 1 April 2006 - 15:23:07 UTC