Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Τεχνικές Επιτροπές
  • [02] Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ
  • [03] Εκπρόσωπος - Μόλερ - Ενημέρωση ε/κ και τ/κ κομμάτων
  • [04] Μπακογιάννη - Κύπρος
  • [05] Αντρος Κυπριανού - Κυπριακό - ΔΗΣΥ
  • [06] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Μόλερ - Τεχνικές επιτροπές - Ξυλοδαρμός
  • [07] Εκπρόσωπος - Αξιωματούχος ΕΕ
  • [08] ΟΗΕ - εκπρόσωπος κατεχομένων - Μαυρογιάννης - τουρκικές παραβιάσεις
  • [09] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δήμαρχος Αμμοχώστου
  • [10] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ
  • [11] Εκπρόσωπος - Πουργουρίδης - Ξυλοδαρμός νεαρών
  • [12] Εκπρόσωπος - Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας
  • [13] Υπουργός Εσωτερικών - Τοπικά σχέδια
  • [14] ΕΕ - Κυπριανού - Ελλάδα - Επίσκεψη
  • [15] ΕΕ - Επιτροπή - Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης - Κύπρος
  • [16] ΕΕ - Τουρκία - Ενταξιακές - Κορεπέρ
  • [17] Βουλή - Ολομέλεια - Συμφωνία ΑΤΗΚ με LTV
  • [18] ΚΕΝΘΕΑ - Μητροπολίτης Κιτίου - 12ο Συνέδριο
  • [19] Χρηματιστήριο - Κέρδη
  • [20] ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [21] Λευτέρης Χριστοφόρου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [22] Ζαχαρίας Κουλίας - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [23] ΑΚΕΛ - Αναζωογόνηση Παλιάς Λευκωσίας
  • [24] ΔΗΣΥ - Νεοφύτου - Χριστόφιας
  • [25] ΔΗΣΥ - Θεοχάρους - Παγκόσμια Ημέρα Υγείας
  • [26] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Παρουσίαση υποψηφίων Κερύνειας
  • [27] Ανδρούλα Βασιλείου - Υπουργός Δικαιοσύνης - Γυναίκες
  • [28] Οικολόγοι - Κρούσματα Καρκίνου
  • [29] Λεμεσός - Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Περιοδεία
  • [30] Προδρόμου - Κυπριακό - Ευρώ - Ακρίβεια ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 07/04/2006

  • [01] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Τεχνικές Επιτροπές

    Η όποια προσπάθεια στο Κυπριακό πρέπει να αποσκοπεί στο να προετοιμαστούν οι συνομιλίες για να οδηγηθούμε σε λύση και όποιες χώρες έχουν την καλή διάθεση να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενες, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας πως αυτός «είναι και ένας έμπρακτος τρόπος να επιδείξουν το ενδιαφέρουν τους για λύση του Κυπριακού και όχι διαιώνιση της παρούσας κατάστασης».

    Ο κ. Λιλλήκας ο οποίος σχολίαζε παρατήρηση δημοσιογράφου πως η αμερικανική πλευρά φαίνεται να ευνοεί την έναρξη της εργασίας των τεχνικών επιτροπών με τα θέματα καθημερινότητας, είπε επίσης η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Παρίσι μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΓΓ του ΟΗΕ είναι απλή και ξεκάθαρη, ότι δηλαδή «θα συζητηθούν θέματα ουσίας που θα περιλαμβάνονται σε οποιοδήποτε σχέδιο λύσης για να προετοιμαστούν κατάλληλα οι συνομιλίες, κάτι που επιδιώκει και το έχει πει κατ επανάληψη και ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ».

    «Και δεν έχουμε καμία ένταση παράλληλα με τη συζήτηση θεμάτων ουσίας να συζητηθούν και άλλα θέματα», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει συμφωνία της ε/κ πλευράς με την τ/κ πλευρά επί του θέματος, ο κ. Λιλλήκας είπε πως με την τ/κ πλευρά δεν έχουμε οποιαδήποτε συμφωνία.

    Κληθείς να πει κατά πόσον η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αρχίσουν οι συνομιλίες, αφού έχει περάσει ενάμισι μήνας από τη συμφωνία στο Παρίσι και δεν έχει προχωρήσει η υλοποίησή της, ο Εκπρόσωπος είπε πως υπάρχουν προβληματισμοί και «δεν μας ευχαριστεί το γεγονός ότι πέρασε ενάμιση μήνας και δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία που έχουμε συμφωνήσει στο Παρίσι».

    [02] Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ

    Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή διαβούλευση και με την ΕΕ και με πολλούς εταίρους της στην ΕΕ που εκφράζουν ανησυχίες για τη στάση που τηρεί η Τουρκία, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας πως «εργαζόμαστε με πρώτο στόχο να πειστεί η Τουρκία να εφαρμόσει και να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και έναντι κατά συνέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μπορέσει να προχωρήσει απρόσκοπτα την πορεία της προς την Ευρώπη».

    Ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος είχε κληθεί να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου για επαναφορά του θέματος του βέτο στο τραπέζι όσον αφορά την Τουρκία, είπε πως «ως κυβέρνηση δεν θα πρέπει αυτή τη στιγμή να τοποθετούμαστε στα υποθετικά σενάρια το τι μπορεί να συμβεί τον Οκτώβρη ή όχι».

    Πρόσθεσε πως «εμείς θέλουμε να υπάρξει μια ευρωπαϊκή Τουρκία αλλά το τι θα γίνει τον Οκτώβριο θα εξαρτηθεί από τη στάση της Τουρκίας και μόνον από τη στάση της Τουρκίας και αυτό δεν αφορά μόνον τη στάση που θα τηρήσει η κυπριακή κυβέρνηση, αυτό αφορά και τη στάση που θα τηρήσουν και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

    [03] Εκπρόσωπος - Μόλερ - Ενημέρωση ε/κ και τ/κ κομμάτων

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, κληθείς χθες να σχολιάσει τη διάσταση απόψεων μεταξύ κομμάτων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για το τι είπε χθες ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ ενώπιον εκπροσώπων ε/κ και τ/κ κομμάτων σε ό,τι αφορά τα θέματα που θα συζητηθούν στις τεχνικές επιτροπές, είπε πως δεν μπορεί να ξέρει τι ειπώθηκε σε μια συνάντηση στην οποία δεν ήταν παρών.

    «Δεν θα κάνω το ίδιο πράγμα που κάνει είτε ο κ. Παπαπέτρου, είτε ο κ. Αναστασιάδης που ενώ δεν ήταν παρόντες στη συνάντηση με τον κ. Ανάν στο Παρίσι ξέρουν καλύτερα από εμάς τι συζητήθηκε και συμφωνήθηκε», είπε ο κ. Λιλλήκας.

    «Εγώ δεν ήμουν παρών (στη συνάντηση του Λήδρα Πάλας). Κατά συνέπεια δεν μπορώ να σχολιάσω, ούτε ξέρω τι ειπώθηκε σε αυτή τη συνάντηση», πρόσθεσε.

    [04] Μπακογιάννη - Κύπρος

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη ολοκλήρωσε χθες τις επαφές της και αναχώρησε από την Κύπρο.

    Η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη, τον Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα, ενώ επισκέφθηκε και το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα.

    Κατά τη συνάντηση της με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, η κ. Μπακογιάννη διαπιστώθηκε πως το νέο μομέντουμ της συνάντησης των Παρισίων καθώς και το ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στη Ρώμη είναι τα δύο αισιόδοξα μηνύματα που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την προώθηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο ΔΗΣΥ, η κ. Μπακογιάννη ότι υπάρχει ένα νέο μομέντουμ για το Κυπριακό μετά από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Παρίσι, το οποίο δεν πρέπει να αφεθεί ανεκμετάλλευτο αλλά «να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση η οποία χαράχτηκε».

    Σε ό,τι αφορά το ψήφισμα για το Κυπριακό, που ενέκρινε ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο τελευταίο συνέδριο του στη Ρώμη, η κ. Μπακογιάννη το χαρακτήρισε «αναμφισβήτητα αισιόδοξο», αφού «ασπάζεται τις θέσεις, τις οποίες υποστηρίζουμε στο Κυπριακό και υποστηρίζει τις απόψεις, οι οποίες κατατέθηκαν από την κυπριακή πλευρά».

    «Αυτά είναι δύο καλά μηνύματα», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, σημειώνοντας πως αυτό που τώρα έχει σημασία είναι ο αγώνας για την Κύπρο να δοθεί από όλους, Ελληνες και Κύπριους που ενωμένοι θα κάνουν το όνειρο πραγματικότητα.

    Ανέφερε πως ο στόχος αυτός είναι πολύ μεγάλος και ο δρόμος μακρύς, αλλά όπως συμπλήρωσε, «απόφαση μας είναι να το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

    Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε πλήρης ταύτιση εκτιμήσεων ως προς την αναγκαιότητα για σύντομη επανέναρξη διαλόγου επί της ουσίας, που θα οδηγήσει σε μια συμφωνημένη λειτουργική και βιώσιμη λύση, καθώς επίσης και πλήρης ταύτιση απόψεων στις αρχές πάνω στις οποίες θα βασίζεται η λύση.

    Κατά τη συνάντηση της με τον Δήμαρχο Λευκωσίας, η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ευχήθηκε τη σύντομη επανένωση της Λευκωσίας στέλλοντας στους δημότες της μηνύματα στήριξης, αλληλεγγύης και αγάπης.

    «Θέλουμε να φύγει το τελευταίο διαχωριστικό τείχος της Ευρώπης, να ενωθεί η Λευκωσία γιατί το θέλουν οι πολίτες της και ο κόσμος όλος», είπε η κ. Μπακογιάννη κατά την επίσκεψή της στο Δημαρχείο Λευκωσίας όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος, Μιχαλάκης Ζαμπέλας και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

    Ο Δήμαρχος Λευκωσίας είπε ότι η κ. Μπακογιάννη φέρει στο Υπουργείο Εξωτερικών «όχι μόνο τις γνώσεις, την εμπειρία και την αγάπη της για την Κύπρο αλλά και μια δεδομένη πολιτική προσωπικότητα ειδικού βάρους που ακτινοβολεί πέρα από τα όρια του ελληνισμού, μια προσωπικότητα που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη μεγάλη διπλωματική μάχη που δίνει η Κύπρος για το εθνικό μας θέμα, με την Ελλάδα πάντα στο πλευρό μας».

    Ο κ. Ζαμπέλας είπε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη «γνωρίζει όχι μόνο όλες τις πτυχές του εθνικού μας θέματος αλλά και τα προβλήματα της μοιρασμένης μας πρωτεύουσας» για τα οποία αντάλλαξε μαζί της απόψεις από την εποχή που ήρθε στη Λευκωσία ως Δήμαρχος Αθηναίων. Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας είπε ότι «η πόλη αλλάζει και τα έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια, εκείνα που προχωρούν και εκείνα που προγραμματίζονται βάζουν τη Λευκωσία σε ευρωπαϊκή τροχιά».

    Ο κ. Ζαμπέλας πρόσφερε στην Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών σειρά εντύπων στα οποία καταγράφονται τα έργα που έγιναν και αυτά που προγραμματίζονται καθώς και μια άλλη έκδοση για την Πύλη Αμμοχώστου η οποία αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς της Λευκωσίας.

    Σε δηλώσεις της μετά την επίσκεψη της στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, η κ. Μπακογιάννη είπε: ''Με χαρά και συγκίνηση βρίσκομαι εδώ στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Εδώ οι Ελληνες αξιωματικοί και οπλίτες επιτελούν το καθήκον τους με αφοσίωση και αυτοπεποίθηση. Ενα απλό μήνυμα θέλω να πω ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει την προσφορά τους και είναι περήφανος για αυτούς''.

    Κατά την άφιξή της στο στρατόπεδο, άγημα της ΕΛΔΥΚ απέδωσε τιμές στην κ. Μπακογιάννη, την οποία υποδέχθηκε ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ Χρίστος Μαρκαντώνης.

    Η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών κατάθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων Ελλαδιτών κατά την εισβολή.

    [05] Αντρος Κυπριανού - Κυπριακό - ΔΗΣΥ

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Μάικλ Μόλερ κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνάντησής του με τα τ/κ και ε/κ κόμματα ξεκαθάρισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στη συνάντηση του Παρισιού πέρα από τα ζητήματα της καθημερινότητας, τα οποία είχαν προταθεί από την πλευρά του ΟΗΕ έθεσε και θέματα ουσίας και ο ΓΓ του ΟΗΕ συμφώνησε με αυτά τα ζητήματα, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    Όπως ανέφερε εκείνοι που τα απέρριψαν από τη πρώτη στιγμή και με δημόσιες δηλώσεις τόσο στην κατεχόμενη Λευκωσία, όσο και με δηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη είναι η τουρκική πλευρά, παρατηρώντας ότι «ακόμα χθες η Τουρκία απέρριπτε το ενδεχόμενο να συζητηθούν αυτά τα ζητήματα».

    Ο κ. Κυπριανού είπε πως «θέλουμε να στηλιτεύσουμε την προσπάθεια» των κομμάτων της αντιπολίτευσης να υποσκάπτουν την προσπάθεια που καταβάλλεται για την έναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, διαστρεβλώνοντας μάλιστα αυτά τα οποία λέγονται από εκπροσώπους του ΟΗΕ». Πρόσθεσε πως προσπάθεια του κ. Μόλερ είναι να βοηθήσει τις δυο κοινότητες και τους δυο ηγέτες να αξιοποιήσουν την κινητικότητα που υπάρχει με τη διαμόρφωση δεδομένων, τα οποία θα επιτρέψουν την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

    Ανέφερε ακόμα ότι ο κ. Μόλερ δήλωσε ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων χρειάζεται απαραιτήτως καλή προετοιμασία, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ «είπε χαρακτηριστικά ότι το Κυπριακό δεν αντέχει μια νέα αποτυχία» και ανέφερε ότι ο κ. Μολέρ προέβη στη δήλωση «με διπλωματικότητα και με ήθος κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης».

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ είπε ότι κάποιοι επιμένουν να διαστρεβλώνουν αυτά τα οποία λέγονται και είναι «προφανές ότι ενοχλούνται από τις ίδιες τις εξελίξεις, γιατί αυτές τους αφαιρούν επιχειρήματα, τα οποία θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας», προσθέτοντας πως «δεν είναι η πρώτη φορά που δυστυχώς χρησιμοποιείται το Κυπριακό για την εξυπηρέτηση εκλογικών σκοπιμοτήτων». Θα ήταν καλύτερα, συνέχισε, να ενώσουν τις δυνάμεις και τις προσπάθειες τους με τα υπόλοιπα κόμματα και την κυβέρνηση για ξεκινήσει ένας διάλογος στην ουσία του Κυπριακού.

    [06] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Μόλερ - Τεχνικές επιτροπές - Ξυλοδαρμός

    Δεν πρέπει να επικεντρωθούμε πάνω στην ερμηνεία των δηλώσεων του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, κληθείς χθες να σχολιάσει τη διάσταση απόψεων μεταξύ των κομμάτων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για το τι είπε χθες ο κ. Μόλερ ενώπιον εκπροσώπων ε/κ και τ/κ κομμάτων σε ό,τι αφορά τα θέματα που θα συζητηθούν στις τεχνικές επιτροπές.

    Σε δηλώσεις μετά από την επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Ομήρου είπε «αυτό που συμφωνήθηκε στο Παρίσι είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν αυτές οι τεχνικές επιτροπές που θα ασχοληθούν με δύο κατηγορίες θεμάτων, εκ των οποίων η μία κατηγορία αφορά σε θέματα ουσίας προς προετοιμασία υλικού για τυχόν μελλοντικές διαπραγματεύσεις, όπως είναι η καταγραφή των εποίκων και η καταγραφή των ε/κ περιουσιών».

    Σε ότι αφορά τη δεύτερη κατηγορία «συμφωνήθηκε ότι θα συζητηθούν και θέματα που συνδέονται με τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης», που αφορούν την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου, την αποναρκοθέτηση και την απαγκίστρωση.

    ''Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην πάμε σε θέματα χαμηλής πολιτικής που θα αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος και θα εξισώνουν νόμιμες υπηρεσίες του νόμιμου κυπριακού κράτους με παράνομους μηχανισμούς στα κατεχόμενα».

    Κληθείς να σχολιάσει την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ο κ. Ομήρου είπε πως «οι πολίτες παρακολουθούν και ο λαός πρέπει να κρίνει», προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε ένα επίπεδο πολιτικού πολιτισμού, υψηλών προδιαγραφών και ευρωπαϊκών προτύπων, χωρίς να σημαίνει ότι αντιγράφουμε ή πρέπει να αντιγράφουμε από οποιοδήποτε άλλο πολιτικό σύστημα».

    Ανέφερε ότι «η πόλωση, η επιστροφή στο παρελθόν με εμμονές, ο αναχρονισμός, τα συνθήματα και οι κραυγές δεν είναι μέθοδος για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του σήμερα». «Θα πρέπει να καταθέσουμε προτάσεις, ιδέες, επιχειρήματα, με ένταση ίσως καμιά φορά να μπαίνουμε σε αντιπαραθέσεις, αλλά να μη διολισθήσουμε σε μια είδους αντιπαράθεση που προκαλεί την απέχθεια των πολιτών», είπε.

    Σε ό,τι αφορά σημερινό δημοσίευμα για μείωση των μελών του Ειδικού Ουλαμού, ο κ. Ομήρου είπε ότι αυτά είναι εσωτερικά, διοικητικά και διαρθρωτικά μέτρα της Αστυνομίας.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το ΚΣ ΕΔΕΚ απαιτεί ότι «θα πρέπει να ληφθούν τέτοια μέτρα που να μην διανοηθεί κανείς πια στο μέλλον να συμπεριφερθεί με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν οι επίορκοι αστυνομικοί, που απεικονίζονται στο βίντεο που παρακολουθήσαμε από τους δέκτες των τηλεοράσεων μας».

    [07] Εκπρόσωπος - Αξιωματούχος ΕΕ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας είπε πως ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης για τη Διεύρυνση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μάικλ Λι θα μεταφέρει τις απόψεις του πιο αυθεντικά ο ίδιος, και όχι μέσω των τουρκοκυπριακών ΜΜΜΕ, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσο Τζιωνή.

    Ο Εκπρόσωπος είχε κληθεί να σχολιάσει δημοσιεύματα του τ/κ Τύπου που έφεραν τον κ. Λι να έχει δηλώσει στα κατεχόμενα πως σύντομα η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ανοίξει γραφείο στις κατεχόμενες περιοχές.

    [08] ΟΗΕ - εκπρόσωπος κατεχομένων - Μαυρογιάννης - τουρκικές παραβιάσεις

    Ο λεγόμενος αντιπρόσωπος των κατεχομένων στη Νέα Υόρκη Ρεσάτ Τζαγκλάρ απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή, απαντώντας στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη Αντρέα Μαυρογιάννη, με την οποία καταγγέλλει τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας.

    Στην επιστολή του, ο κ. Τζαγκλάρ χαρακτηρίζει ''λανθασμένες'' τις θέσεις που διατυπώνει ο κ. Μαυρογιάννης, ενώ παράλληλα δεν παραλείπει να κάνει αναφορά στο ''ναι'' των Τουρκοκυπρίων επί του σχεδίου Ανάν, το οποίο κατά τον ισχυρισμό του αποδεικνύει την έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους των Ε/Κ για λύση του Κυπριακού.

    Ειδικότερα, ο κ. Τζαγκλάρ υποστηρίζει πως οι πτήσεις τις οποίες κατήγγειλε ο κ. Μαυρογιάννης, ''είναι σε γνώση και έγκριση των αρμόδιων αρχών του κράτους επί του οποίου η ε/κ διοίκηση δεν έχει καμία δικαιοδοσία και δικαίωμα λόγου'' και προσθέτει πως ''θα πρέπει να σημειωθεί στους Ε/Κ ότι οι ομόλογοί τους ήταν πάντα οι Τ/Κ και όχι η Τουρκία''.

    [09] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δήμαρχος Αμμοχώστου

    Η συμφωνία στο Παρίσι μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προβλέπει ότι στις τεχνικές επιτροπές θα συζητηθούν θέματα ουσίας μεταξύ αυτών και η επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, δήλωσε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Γιαννάκης Σκορδής.

    Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ μετά από συνάντηση που είχε το απόγευμα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Δημοτικού Συμβουλίου της κατεχόμενης πόλης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι είναι βέβαιο εκατό τοις εκατό ότι η συζήτηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ήταν ουσιαστική, συμφωνήθηκε η συζήτηση θεμάτων ουσίας και οπωσδήποτε έγινε αναφορά για το θέμα της Αμμοχώστου».

    Ο κ. Σκορδής είπε ότι μετά «τις τελευταίες εξελίξεις θέλαμε να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για τους τρόπους με τους οποίους προωθείται το θέμα της επιστροφής της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου», και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υλοποιώντας την υπόσχεση του όποτε ζητήσουμε ενημέρωση είναι διαθέσιμος να μας ενημερώνει.

    Κατά τη συνάντηση είπε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο θα μπορούσε συνεισφέρει στην όλη προσπάθεια. «Ανταλλάξαμε πολύ εποικοδομητικές απόψεις, σκέψεις και θα μας βοηθήσει πολύ αυτή η συνάντηση να προχωρήσουμε παρά κάτω» πρόσθεσε.

    [10] Εκπρόσωπος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε χθες πως αν διατρέχει οποιονδήποτε κίνδυνο ο κυπριακός ελληνισμός είναι από αυτούς που καταγγέλλουν την Κυπριακή Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι από αυτούς που πληγώνουν τους παραδοσιακούς φίλους της Κύπρου και του κυπριακού λαού, είναι από αυτούς που εκδίδουν πιστοποιητικά καλής αγωγής στην Τουρκία και από αυτούς που μονίμως και σταθερά αμφισβητούν τις θέσεις της επίσημης πλευράς μας και αβασάνιστα υιοθετούν τις ερμηνείες και τα επιχειρήματα ξένων και συχνά ακόμη και της Αγκυρας.

    Σχολιάζοντας αναφορά του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι ο κυπριακός ελληνισμός διατρέχει σοβαρό κίνδυνο επιβίωσης λόγω των μεθοδεύσεων και της απραξίας των κυβερνώντων, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ο κυπριακός ελληνισμός κινδύνευσε τον Απρίλη του 2004.

    «Όταν κινδύνευε ο κυπριακός ελληνισμός ο κ. Αναστασιάδης ήταν ανάμεσα σε αυτούς που καλούσαν τον κυπριακό ελληνισμό να διαπράξει εθνική αυτοκτονία, όπως αποκάλεσε το σχέδιο Ανάν αργότερα ο ίδιος», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

    Πρόσθεσε πως «ακόμη και σήμερα ο κ. Αναστασιάδης αρνείται αυτό που θεωρούσε ως σχέδιο εθνικής αυτοκτονίας να το αποκηρύξει και αρνείται να κάνει αυτοκριτική για τη στάση του τον Απρίλη του 2004, εκτός βέβαια και εάν συνεχίζει να πιστεύει ότι το σχέδιο Ανάν θα έσωζε τον κυπριακό ελληνισμό».

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως «η έννοια της δημοκρατίας ταλαιπωρείται τον τελευταίο καιρό πολύ» από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

    Όπως είπε δημοκρατία σημαίνει διάλογος και διάλογος σημαίνει λόγος και αντίλογος. Ο κ. Αναστασιάδης έχει μια περίεργη αντίληψη περί δημοκρατίας αφού διεκδικεί και έχει βεβαίως το δικαίωμα να κρίνει και να επικρίνει την κυβέρνηση ή οποιονδήποτε άλλο πολιτικό αντίπαλό του, αλλά δεν μας αναγνωρίζει το δικαίωμα να απαντούμε στις επικρίσεις του.

    «Ευτυχώς βέβαια που η δημοκρατία δεν εξαρτάται στην Κύπρο από τις αντιλήψεις του κ. Αναστασιάδη», είπε ο κ. Λιλλήκας.

    [11] Εκπρόσωπος - Πουργουρίδης - Ξυλοδαρμός νεαρών

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως δεν έχει ζητηθεί πληροφόρηση από την κυπριακή κυβέρνηση από οποιονδήποτε αξιωματούχο, είτε του Συμβουλίου της Ευρώπης είτε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είτε οποιουδήποτε άλλου θεσμού της Ευρώπης, για την υπόθεση ξυλοδαρμού δυο νεαρών από αστυνομικά όργανα.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση είναι ενήμερη πως ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Σάντεμπεργκ επικοινώνησε με το Βουλευτή Χρήστο Πουργουρίδη και του ζήτησε πληροφορίες για το ξυλοδαρμό των δυο νεαρών από αστυνομικά όργανα στη Λευκωσία, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο ίδιος ο κ. Πουργουρίδης, ο Εκπρόσωπος είπε πως εξ όσων γνωρίζει δεν έχει ενημερωθεί η κυπριακή κυβέρνηση.

    «Ούτε έχει ζητηθεί, όπως συνήθως γίνεται, πληροφόρηση από την κυπριακή κυβέρνηση από οποιονδήποτε αξιωματούχο, είτε του Συμβουλίου της Ευρώπης είτε του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είτε οποιουδήποτε άλλου θεσμού της Ευρώπης», ανέφερε, προσθέτοντας πως «συνήθως η ενημέρωση ζητείται από αρμόδια σώμα του κάθε κράτους».

    Πρόσθεσε πως θέλει να πιστεύει ότι ο κ. Πουργουρίδης θα μεταφέρει τις ενέργειες που έλαβε από την πρώτη ημέρα η κυπριακή κυβέρνηση για το συγκεκριμένο συμβάν και την καταδίκη του συμβάντος από την κυβέρνηση, το διορισμό του ποινικού ανακριτή αλλά και την ενίσχυση του ανακριτικού έργου με δυο νέους ποινικούς ανακριτές.

    «Επίσης θέλω να πιστεύω ότι θα ενημερώσει και για τις αποφάσεις της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέους θεσμούς», όπως την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης ισχυρισμών και παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος και τα μέλη της οποίας διορίστηκαν χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

    [12] Εκπρόσωπος - Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει κάποια διορθωτικά μέτρα σχετικά με το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας μετά τις αντιδράσεις κατοίκων διαφόρων περιοχών, ο Εκπρόσωπος είπε πως το σχέδιο του πολεοδομικού συμβουλίου βρίσκεται στα χέρια του Υπουργού Εσωτερικών.

    «Δεν έχει ακόμη ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο, πράγμα το οποίο θα γίνει στη συνέχεια», πρόσθεσε.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε πως για τις επικρίσεις που ακούστηκαν ορθότερο είναι να ερωτηθεί ο Υπουργός Εσωτερικών που γνωρίζει το θέμα καλύτερα.

    [13] Υπουργός Εσωτερικών - Τοπικά σχέδια

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι τα Τοπικά Σχέδια έτυχαν επεξεργασίας από το προηγούμενο Πολεοδομικό Συμβούλιο, υπό την αιγίδα και με την έγκριση του προκατόχου του και επειδή όταν διαπιστώθηκε ότι διέρρευσαν και είχε ξεκινήσει, και η εκμετάλλευση των πληροφοριών αποφασίσθηκε η δημοσίευση τους ώστε να λάβουν γνώση όλοι οι ενδιαφερόμενοι για το περιεχόμενο της αναθεώρησης.

    Συνεχίζοντας ο κ. Χρίστου ανέφερε πως δεν ισχύει η δήλωση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Παπαπολυβίου, ότι κάποιοι θέλουν να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους επιχειρηματίες με την αγορά της γης σε εξευτελιστικές τιμές, διευκρινίζοντας ότι «αυτό ίσχυε πριν από τη δημοσίευση των Τοπικών Σχεδίων, προτού αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση και όταν τα Σχέδια ήταν μέσα στα συρτάρια, αλλά κάποιοι γνώριζαν το περιεχόμενό τους και το εκμεταλλεύθηκαν στο βαθμό που μπορούσαν».

    Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι τα Σχέδια είναι γνωστά, οι τροποποιήσεις, οι οποίες προτάθηκαν από το Πολεοδομικό Συμβούλιο, είναι επίσης γνωστές και στη διάρκεια των τριών χρόνων οι ιδιοκτήτες γης συμβουλεύθηκαν επανειλημμένα τους να μην πωλούν τη γη αλλά να την κρατούν μέχρι να οριστικοποιηθούν τα σχέδια.

    Σε ότι αφορά την περίοδο εξέτασης των ενστάσεων ο κ. Χρίστου είπε ότι το 1996 όταν έγινε η τότε δημοσίευση των Σχεδίων υποβλήθηκαν 753 ενστάσεις και για την οριστικοποίησή τους χρειάστηκαν 38 μήνες, περιλαμβανόμενης της περιόδου υποβολής των ενστάσεων ενώ αυτή τη φορά, υποβλήθηκαν 3.273 ενστάσεις, σχεδόν πέντε φορές περισσότερες από το 1996 και η μελέτη ολοκληρώθηκε σε 36 συνολικά μήνες.

    [14] ΕΕ - Κυπριανού - Ελλάδα - Επίσκεψη

    Τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει από τις 8 μέχρι τις 10 Απριλίου, ο Κύπριος Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή, Μάρκος Κυπριανού.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Κυπριανού στην ελληνική πρωτεύουσα περιλαμβάνει χωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους της πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, προκειμένου να ενημερώσει για τις δραστηριότητες του στα πλαίσια του χαρτοφυλακίου του.

    [15] ΕΕ - Επιτροπή - Υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης - Κύπρος

    Την ενεργοποίηση της προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Κύπρου, της Ελλάδας και άλλων εννέα κρατών μελών, για μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει τον εντοπισμό του καλούντος μια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης και άμεσης επέμβασης (αστυνομία, πυροσβεστική, ασθενοφόρο), ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με την απόφαση, οι 11 χώρες είναι οι εξής: Κύπρος, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σλοβακία. Οι υποθέσεις αυτές αποτελούν επακόλουθο της δημοσίευσης της 11ης έκθεσης εφαρμογής που κατέδειξε την ανάγκη να αναληφθεί άμεση δράση σε περίπτωση που τα κράτη μέλη δεν επιλύσουν το πρόβλημα αυτό.

    Οπως επισημαίνει η αρμόδια Επίτροπος, Βίβιαν Ρέντινγκ, η ικανότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί να σώσει ζωές. Η Επίτροπος, προέτρεψε τα κράτη μέλη να μην καθυστερήσουν άλλο τις απαραίτητες αλλαγές, έτσι ώστε να κλείσουν αυτές οι διαδικασίες.

    [16] ΕΕ - Τουρκία - Ενταξιακές - Κορεπέρ

    Οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ), σχετικά με τη συμπερίληψη ή όχι πολιτικών θεμάτων, στο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, που αφορά την «Εκπαίδευση και Πολιτισμό».

    Το όλο θέμα απασχόλησε τη συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ για περίπου 45 λεπτά, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα, αφού οι δυο ομάδες χωρών παρέμειναν στις θέσεις τους.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Αυστριακή Προεδρία παρουσίασε στα κράτη μέλη μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία προέβλεπε ότι μαζί με την επιστολή που θα σταλεί στην Αγκυρα στο πλαίσιο της διαδικασίας για το άνοιγμα του κεφαλαίου «Εκπαίδευση-Πολιτισμός», θα κοινοποιηθεί και ένα πρόσθετο κείμενο, το οποίο θα περιγράφει τις θέσεις των κρατών μελών. Δηλαδή θα αναφέρονται οι δύο απόψεις που κυριαρχούν σήμερα μεταξύ των «25», όπου μια ομάδα χωρών θεωρεί ότι θα μπορούν να συζητούνται τα πολιτικά κριτήρια και σε άλλα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, πέρα εκείνου της Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Η συμβιβαστική πρόταση της προεδρίας δεν έγινε δεκτή από τη Βρετανία, τη Φιλανδία και την Ισπανία, οι οποίες ζήτησαν να μην σταλεί καμία επιστολή στην Τουρκία, και απλώς να κληθεί για την προετοιμασία της κοινής θέσης σχετικά με το κεφάλαιο «Εκπαίδευση-Πολιτισμός». Η θέση αυτή δεν έγινε δεκτή, ενώ η αυστριακή προεδρία αφού διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συμφωνίας στη σημερινή συνεδρία, ανέλαβε να επανεξετάσει το όλο θέμα και φυσικά να επανέλθει, χωρίς, όμως, να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    [17] Βουλή - Ολομέλεια - Συμφωνία ΑΤΗΚ με LTV

    Ούτε και χθες κατέστη δυνατό να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η συμφωνία που συνήψε η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) με τον ιδιωτικό συνδρομητικό τηλεοπτικό σταθμό LTV, παρά το ότι είχε συμφωνηθεί από την περασμένη εβδομάδα να διεξαχθεί η συζήτηση και είχε ήδη κατανεμηθεί ο χρόνος για τους ομιλητές των διαφόρων κομμάτων.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο χρόνος συζήτησης του θέματος, που είχε παραχωρηθεί σε κάθε κόμμα αναλόγως της δύναμής του σε αριθμό Βουλευτών με απόφαση της σύσκεψης αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έφτανε συνολικά τις δύο περίπου ώρες.

    Λόγω του μεγάλου αριθμού των νομοθετημάτων που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν στη σημερινή δίωρη περίπου συνεδρία της Ολομέλειας και εξαιτίας του φορτισμένου συναισθηματικά κλίματος που δημιουργήθηκε στο τέλος του νομοθετικού μέρους της συνεδρίας, όταν Βουλευτές από διάφορα κόμματα αποχαιρετούσαν τους Βουλευτές του ΑΚΕΛ Δώρο Χριστοδουλίδη και Θάσο Μιχαηλίδη που δεν θα διεκδικήσουν ξανά επανεκλογή τους στη Βουλή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης εισηγήθηκε στο σώμα την αναβολή της συζήτησης της συμφωνίας ΑΤΗΚ - LTV.

    Τα κόμματα της Βουλής έκαναν αποδεκτό το αίτημα και, επειδή η προσεχής συνεδρία της Ολομέλειας θα είναι η τελευταία προ των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2006 και θα είναι υπερβολικά αυξημένος ο αριθμός των θεμάτων που θα συζητηθούν, αποφασίσθηκε η συνεδρία να είναι ολοήμερη, από το πρωί μέχρι το βράδυ, με διάλειμμα ολίγων ωρών το μεσημέρι.

    [18] ΚΕΝΘΕΑ - Μητροπολίτης Κιτίου - 12ο Συνέδριο

    Ο Πρόεδρος του ΚΕΝΘΕΑ, Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο όπως συγκαλέσει ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την μελέτη και λήψη πανεθνικών μέτρων για την πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη, αλλά και μέτρων καταστολής της μάστιγας των ναρκωτικών.

    Ο Κιτίου Χρυσόστομος παρέθεσε χθες διάσκεψη Τύπου, προκειμένου να παρουσιάσει ειδική έκδοση με τις θέσεις των κομμάτων, τα οποία για πρώτη φορά συμμετείχαν για ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση θέσεων γύρω από το κοινωνικό αυτό πρόβλημα.

    Οπως είπε ο Μητροπολίτης Κιτίου, από τις τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο ή κατατέθηκαν γραπτώς, φαίνεται πως πλέον όλα τα κόμματα στην Κύπρο συνειδητοποίησαν το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του προβλήματος. ''Και για μια ακόμη φορά υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα να αναλάβει η πολιτεία το μερίδιο της ευθύνης της για λήψη αποφασιστικών μέτρων για την αναχαίτιση του προβλήματος'', συμπλήρωσε.

    ''Όλα τα κόμματα ζητούν ενίσχυση των δομών θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης του κρατικού και του μη κρατικού τομέα, αλλά και δίδουν έμφαση στην ανάγκη για αποφασιστική ενίσχυση του ΚΕΝΘΕΑ και των άλλων μη κυβερνητικών και εθελοντικών φορέων για έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης'', πρόσθεσε ο Κιτίου.

    Εξέφρασε ακόμη ιδιαίτερη ανησυχία για τον ρυθμό αντίδρασης, τόσο του κράτους, όσο και της κοινωνίας γενικότερα. ''Εκείνο που κάνει την αγωνία μας να αυξάνεται είναι η γραφειοκρατική αντιμετώπιση του μέλλοντος και της ζωής των νέων ανθρώπων της Κύπρου'', πρόσθεσε.

    [19] Χρηματιστήριο - Κέρδη

    Ανοδο παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ωθούμενο από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 2.497,01 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,98%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 3,3 εκατομμύρια λίρες, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε το 51% του ημερήσιου τζίρου.

    Αύξηση σε ποσοστό 0,98% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 849,03 μονάδες.

    [20] ΕΚΛΟΓΕΣ

    [21] Λευτέρης Χριστοφόρου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Μπαίνοντας στην κοινοβουλευτική υψικάμινο, ο βουλευτής εισπράττει εμπειρίες, γαλουχείται με νομοθετικά ζητήματα, και μπορεί να μετατρέψει το βουλευτικό έδρανο σε έπαλξη αγώνα ή να το παγώσει σε ακινησία και αδράνεια, δηλώνει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου Λευτέρης Χριστοφόρου.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου, ο κ. Χριστοφόρου είπε πως το Κοινοβούλιο πρέπει να αυτονομηθεί οικονομικά, προσθέτοντας πως θα πρέπει να έχει στην πρώτη γραμμή τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

    «Η απόφαση να εισέλθεις στον κοινοβουλευτικό βίο είναι απόφαση ζωής», είπε αναφέροντας πως εφάρμοσε αυτοβούλως το ασυμβίβαστο με στόχο να είναι 24 ώρες το 24ωρο στην υπηρεσία του λαού. Είπε ότι ήταν δική του επιλογή να «θυσιάσει» επαγγελματική καριέρα, να στερήσει χρόνο από την οικογένεια και τα παιδιά του και να αναλάβει δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος.

    Πρόσθεσε ότι παρά ταύτα η όρεξη για προσφορά ήταν από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια οι κινητήριες δυνάμεις που τον έφεραν στη σημερινή του θέση.

    [22] Ζαχαρίας Κουλίας - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ στην εκλογική περιφέρεια Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας πιστεύει ότι η διαχρονική στάση του κόμματος του στο Κυπριακό είναι δικαιωμένη και δηλώνει ότι το σημαντικότερο του επίτευγμα είναι το σθένος με το οποίο στηρίζει τις θέσεις του ΔΗΚΟ.

    Προσδιορίζει το ρόλο του βουλευτή ως ενδιάμεσο μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και του πολίτη, πιστεύει ότι η νομοθετική εξουσία συγκρινόμενη με τη δικαστική και την εκτελεστική είναι ο φτωχός συγγενής και ότι η αναβάθμιση του ρόλου της τέταρτης εξουσίας στη Βουλή θα είναι προς όφελος της εμπέδωσης της δημοκρατίας.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας, ο κ. Κουλίας είπε ότι η ανάδειξη στο αξίωμα του βουλευτή δεν άλλαξε τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές του.

    Είπε ότι η ανάμειξη στην πολιτική άρχισε με την προσπάθεια να συμπαρασταθεί στο ΔΗΚΟ για το εθνικό θέμα και βρέθηκε βουλευτής χωρίς να το έχει προγραμματίσει. Πιστεύει ότι παρέμεινε ο ίδιος Κουλίας που μπήκε στη Βουλή στις 25 Αυγούστου 1999.

    [23] ΑΚΕΛ - Αναζωογόνηση Παλιάς Λευκωσίας

    Η εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας υποφέρει από μείωση και γήρανση του ντόπιου πληθυσμού και τη συγκέντρωση μεταναστών με χαμηλά εισοδήματα, ενώ συχνά δημιουργούνται προστριβές μεταξύ των κατοίκων, λόγω των διαφορετικών νοοτροπιών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν δήλωσε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου παρατηρώντας πως παρά τη διακηρυγμένη καλή θέληση της πολιτείας οι πρωτοβουλίες του δημόσιου τομέα δεν απέδωσαν τους αναμενόμενους καρπούς.

    Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΑΚΕΛ όπως αυτές διαμορφώθηκαν από ομάδα επιστημόνων για συμφωνημένη στρατηγική επέμβασης στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, η κ. Μαύρου είπε ότι η εντός των τειχών πόλη αποτελεί ένα μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αλλά τα μνημεία αυτά πολλές φορές βρίσκονται παραμελημένα ανάμεσα σε υποβαθμισμένες γειτονιές.

    Η κ. Μαύρου αφού ανέφερε πως η επανένωση της Λευκωσίας παραμένει ο κύριος στόχος του οράματος για την παλιά πόλη, δεν μπορεί να παραγνωρισθεί η ανάγκη αντιμετώπισης των τρεχουσών αναγκών και προβλημάτων, είπε ότι σύμφωνα με το ΑΚΕΛ η προτεινόμενη στρατηγική πρέπει να περιλαμβάνει την εκπόνηση ενός Σχεδίου Περιοχής, να καθορισθεί πολιτική για οργανική και κοινωνικο-οικονομική σύνδεση της Παλιάς Πόλης με το σύγχρονο Αστικό Εμπορικό Κέντρο, και να εκπονηθεί κυκλοφοριακή μελέτη που θα προωθεί αποφασιστικά και αποτελεσματικά τα μέσα μέσων μαζικής διακίνησης.

    [24] ΔΗΣΥ - Νεοφύτου - Χριστόφιας

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε χθες ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας προχθές «υπερέβη κάθε όριο», σημειώνοντας πως η φράση «μη σώσει ο κ. Αναστασιάδης» προσβάλλει κάθε έννοια πολιτικής αντιπαράθεσης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «θα πρέπει να σκεφτεί ο κ. Χριστόφιας ότι με αυτά που λέει δεν θίγει την παράταξη μας και τον Πρόεδρο μας», αλλά όπως ανέφερε, «θίγει τους απλούς ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ που έχουν τα ίδια προβλήματα με όλους τους άλλους πολίτες».

    [25] ΔΗΣΥ - Θεοχάρους - Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

    Το Γενικό Σύστημα Υγείας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του κράτους προνοίας και η Κύπρος πρέπει να επενδύσει επιτέλους στον τομέα της υγείας, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

    ''Οι προτάσεις του ΔΗΣΥ για την πολιτική Υγείας'', δήλωσε χθες η κ. Θεοχάρους σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ''καταγράφονται μέσα στο μανιφέστο για την Υγεία, το οποίο εγκρίθηκε από το ιδεολογικό συνέδριο του κόμματος, που έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2004 και όπως αυτό εξελίσσεται συνεχώς, ανάλογα με τις διάφορες προκλήσεις και ανάγκες που προκύπτουν''.

    Η πρόταση του ΔΗΣΥ για την Υγεία, συνέχισε, βασίζεται σε δέκα πυλώνες, οι οποίοι είναι η αναδόμηση του Υπουργείου Υγείας , η κρατική ιατρική, η ιδιωτική ιατρική, η Ιατρική Πανεπιστημιακή Σχολή, η Ανώτατη Νοσηλευτική Σχολή, η εθνική φαρμακολογία, η αγωγή Υγείας, η βιοηθική και κώδικες επαγγελματικής δεοντολογίας, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και η συνεχής ιατρική και νοσηλευτική εκπαίδευση.

    [26] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Παρουσίαση υποψηφίων Κερύνειας

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε ομιλία του κατά την παρουσίαση χθες βράδυ των υποψηφίων του Κινήματος στην εκλογική περιφέρεια της Κερύνειας είπε ότι η επιστροφή της Κερύνειας στους νόμιμους κατοίκους της θα αποτελέσει τη λυδία λίθο στην επίλυση του Κυπριακού.

    Διαβεβαίωσε πως η ΕΔΕΚ που ποτέ δεν διαπραγματεύθηκε την αποστέρηση του δικαιώματος επιστροφής των Κερυνιωτών θα συνεχίσει ανυποχώρητα να αγωνίζεται για την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων και θεμελιωδών ελευθεριών για το σύνολο του κυπριακού λαού.

    Ο κ. Ομήρου κάλεσε όλους ενόψει των εκλογών του Μαϊου να δεσμευτούν ενώπιον του λαού ότι θα σεβαστούν έμπρακτα τη λαϊκή ετυμηγορία όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Πρόσθετα κάλεσε «την ηγεσία του ΔΗΣΥ να πάψει το συνεχή αρνητισμό που διασπά το εσωτερικό μέτωπο και αξιοποιείται από κακόπιστους τρίτους».

    Επανέλαβε επίσης τη δέσμευση «να εργαστούμε σκληρά και αδιάκοπα για τις αναγκαίες αλλαγές που θα βάλουν την Κύπρο σε τροχιά ανάπτυξης, ευημερίας, προόδου και συνοχής» και ανέφερε ότι μια νέα κοινωνική συμφωνία μεταξύ της ΕΔΕΚ και του κυπριακού λαού που μπορεί και πρέπει να πραγματωθεί, «μέσα από μια ισχυρή παρουσία της ΕΔΕΚ στη νέα Βουλή».

    Οι τρεις υποψήφιοι του ΚΣ ΕΔΕΚ στην εκλογική περιφέρεια Κερύνειας είναι ο Τηλέμαχος Κληρίδης, η Μαρία Ιωάννου και ο Νεοπτόλεμος Κουτσοκούμνης.

    [27] Ανδρούλα Βασιλείου - Υπουργός Δικαιοσύνης - Γυναίκες

    Η βουλευτής των ΕΔΗ Ανδρούλα Βασιλείου σε ομιλία της κατά τη χθεσινή παρουσίαση της ειδικής έκδοσης των δύο ερευνών που διενήργησε η γυναικεία οργάνωση των ΕΔΗ, ΓΟΕΔ για τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήξεως αποφάσεων, ανέφερε ότι «μας ενοχλεί η παντελής απουσία γυναικών από την εκτελεστική εξουσία, από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας και τη διαπραγματευτική ομάδα για επίλυση του Κυπριακού.

    Η κ. Βασιλείου ανέφερε πως η απουσία των γυναικών στην Κύπρο από τα κέντρα λήξεως αποφάσεων σημειώνεται στην έκθεση του ΟΗΕ το 2005 για την ισότητα των φύλων.

    Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η συμμετοχή των γυναικών στο νομοθετικό σώμα, τους ημικρατικούς οργανισμούς και άλλα κέντρα λήξεως αποφάσεων δεν είναι ικανοποιητική.

    Καταλήγοντας είπε πως η γενική άποψη είναι ότι τα πορίσματα των δύο ερευνών, μια ποσοτική και μια ποιοτική, θα αποτελούσαν τη βάση για μια επιστημονική μελέτη του θέματος και θα συνιστούσαν το εργαλείο που χρειαζόμασταν για τη προώθηση θεσμικών και άλλων αλλαγών για να ενθαρρυνθεί η γυναίκα να διεκδικήσει πιο δυναμικά τη θέση που της ανήκει δίπλα στον άνδρα σε όλους του τομείς».

    [28] Οικολόγοι - Κρούσματα Καρκίνου

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών παρουσιάζοντας χθες έρευνα που διενήργησε με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας και τις καταγγελίες πολιτών από το 2001-2006 για την πυκνότητα των κρουσμάτων καρκίνου στην Κύπρο σημειώνει ότι η σύνδεση της εμφάνισης καρκίνων που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

    Οι περιοχές στις οποίες καταγράφονται αυξημένα κρούσματα καρκίνου στη Λευκωσία είναι: βιομηχανική περιοχή Αγίου Δομετίου, λεωφόρος Αθαλάσσας, λεωφόρος Στροβόλου, Παρισσινός, περιοχή Ματζουράνη Καϊμακλί, λεωφόρος Μακαρίου Γ΄, λεωφόρος Τσερίου, Αγιος Δημήτριος Ακρόπολη, λεωφόρος Μακαρίου Β΄ Παλλουριώτισσα, Εγκωμη, Ευρύχου, Λεωφόρος Αθαλάσσας στην Αγλαντζιά, Πλατύ Αγλαντζιά, λεωφόρος Δημοκρατίας στον Αγιο Δομέτιο, Λακατάμια, οδός Κον Λαβίλ στο Δάλι, Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, Αγροκηπιά, Ψημολόφου.

    Στην Πάφο οι περιοχές είναι: Πωμός, Οδός Μάνης, Πόλη Χρυσοχούς, Αργάκα, Δήμος Γεροσκήπου.

    Στη Λάρνακα: Αραδίππου, Κόρνος, Δρομολαξιά, Συνοικισμός ΑΗΚ Δεκέλεια.

    Λεμεσός: Πολεμίδια, Κοτσούδια Πολεμίδια, Πύργος, Οδός Αγίας Φυλάξεως, Ακρωτήρι, Βιομηχανία Νέμιτσας Τσιφλικούδια Ζακάκι.

    Αμμόχωστος: Αγιος Γεώργιος Βρυσούλλες.

    Επίσης αυξημένα κρούσματα καρκίνων σημειώνονται στο κατεχόμενο Καραβοστάσι, και τα χωριά Κάτω Αμίαντος, Κακοπετριά, Καννάβια, Δύμες, Κυπερούντα, Σπήλια, Κουρδάλα, Ποταμίτισσα, Πελένδρι, Χανδριά, Αγρός, Αγρίδια.

    [29] Λεμεσός - Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Περιοδεία

    Στην ανάγκη περαιτέρω αποκέντρωσης και οικονομικής κυρίως στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε χθες το πρωί ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης, στο πλαίσιο προεκλογικής περιοδείας του Κινήματος στο Δήμο Γερμασόγειας.

    Ο κ. Μιχαηλίδης συνομίλησε με τον Δήμαρχο Πανίκο Λουρουτζιάτη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος προσθέτοντας ότι αν και τα προβλήματα είναι πολλά, «επιλύονται και αντιμετωπίζονται».

    «Με τη σωστή αντιμετώπιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάνω σε περιφερειακή ανάπτυξη, με τις δεδομένες πλέον ανάγκες σε ό,τι αφορά τη διοικητική, την οικονομική και τη λειτουργική αυτοδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πιστεύω πως θα αμβλυνθούν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η κεντρική κυβέρνηση και θα μετατοπισθούν και θα αναληφθούν επάξια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση», είπε ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ, ο οποίος συνεχάρη τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για το έργο που επιτελούν.

    [30] Προδρόμου - Κυπριακό - Ευρώ - Ακρίβεια

    Ευκαιρία ευθυγράμμισης Αθηνών και Λευκωσίας σε μια ''ορθή και ρεαλιστική προσέγγιση ότι το σχέδιο Ανάν ανήκει στο παρελθόν'', αποτελεί η επίσημη επίσκεψη της Ελληνίδας Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στην Κύπρο, που ολοκληρώθηκε χθες, εκτιμά ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε πως δεν μπορεί την ίδια ώρα που Αθήνα κάνει τη διαπίστωση ότι το σχέδιο Ανάν ανήκει στο παρελθόν, η Λευκωσία να επιδιώκει να το επαναφέρει με αλλαγές.

    Ο κ. Προδρόμου εξέφρασε την στήριξή του στο κυβερνητικό πρόγραμμα σύγκλισης, προσθέτοντας πως του προκαλεί εντύπωση και ανησυχία η διαφορά στους κόλπους της κυβέρνησης για την ένταξη στην Ευρωζώνη και την υιοθέτηση του Ευρώ.

    Αναφερόμενος στη διαφωνία ΑΚΕΛ, είπε ότι ''δεν πρόκειται για κάποια επιμέρους διαφωνία, αλλά για διαφωνία στην κεντρική οικονομική στρατηγική''.

    Αναφερόμενος επίσης στη διαφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ για το θέμα της ακρίβειας, ο κ. Προδρόμου είπε πως το πρόβλημα δεν είναι ακριβώς η ακρίβεια, όπως λέει ο ΔΗΣΥ, διότι στις περισσότερο ευημερούσες ευρωπαϊκές οικονομίες, οι τιμές δεν είναι χαμηλότερες από την Κύπρο.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 7 April 2006 - 14:23:12 UTC