Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ινδία
  • [02] Χριστόφιας - Εκδήλωση μνήμης Καβάζογλου - Μισιαούλη
  • [03] Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο - Επαφές
  • [04] ΕΕ - Διαδικτυακή ταυτότητα - Κύπρος - Ρεκόρ συμμετοχής
  • [05] Εκδήλωση
  • [06] Βία στα γήπεδα - Ζημιές - Συλλήψεις
  • [07] Κύπελλο Ντέιβις - Παγδατής - Νίκη
  • [08] Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα Ανδρών - 23η Αγωνιστική
  • [09] ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [10] Γεώργιος Τάσου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [11] Νεόφυτος Κωνσταντίνου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [12] Πάφος - Κλεάνθους - Εκδήλωση - Δηλώσεις
  • [13] ΕΥΡΩΚΟ - Ερωτοκρίτου - Δηλώσεις
  • [14] Κίνημα Οικολόγων - Διαβάσεις πεζών ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 10/04/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ινδία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί σήμερα το βράδυ για την Ινδία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Ινδού ομολόγου του Δρα Αμπντούλ Καλάμ.

    Εκτός από τις επαφές που θα έχει στο Νέο Δελχί με την πολιτική ηγεσία της Ινδίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί και με τοπικούς πολιτικούς αξιωματούχους, με εκπροσώπους των εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων της χώρας, ενώ θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και το παλαιότερο χρηματιστήριο της Ασίας, που βρίσκεται στη Βομβάη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Ινδό Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και Υπουργούς της κυβέρνησης της Ινδίας στο Νέο Δελχί, με τους οποίους θα συζητήσει μεταξύ άλλων το Κυπριακό, τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και άλλα διεθνή ζητήματα.

    Θα απευθύνει επίσης χαιρετισμό σε επιχειρηματικό συμπόσιο των επιμελητηρίων της πρωτεύουσας και θα είναι ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση του ''Indian World Affairs Council''.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης και ο ειδικός σύμβουλος του Προέδρου Χρύσης Παντελίδης.

    Στην αποστολή περιλαμβάνονται επίσης υπηρεσιακοί παράγοντες και ομάδα από Κύπριους επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς.

    [02] Χριστόφιας - Εκδήλωση μνήμης Καβάζογλου - Μισιαούλη

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε χθες την τ/κ πλευρά να ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, που υιοθετήθηκαν από το ΓΓ του ΟΗΕ για συζήτηση και επί της ουσίας του Κυπριακού.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δάλι στη μνήμη των Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη είπε ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, στο Λήδρα Πάλας ήταν ξεκάθαρος στο ότι δόθηκε η συγκατάθεση και των δυο πλευρών για τη συζήτηση ζητημάτων καθημερινότητας.

    Αφού ανέφερε πως η τουρκική πλευρά και η τουρκοκυπριακή ηγεσία αρνούνται μέχρι τώρα τη συζήτηση θεμάτων ουσίας στις τεχνικές επιτροπές και επιμένουν σε άμεση επανάληψη των επίσημων υψηλού επιπέδου συνομιλιών κάτι το οποίο είναι φόρμουλα αποτυχίας, ανέφερε πως «η επίσημη τουρκική πλευρά μπορεί να επιδιώκει μια τέτοια εξέλιξη στοχεύοντας στον καταλογισμό της ευθύνης στην Κυπριακή Δημοκρατία, στοχεύοντας στην πλήρη αποενοχοποίηση της Τουρκίας, στη διαιώνιση και εδραίωση της διαίρεσης».

    Συνεχίζοντας ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως «το περίεργο είναι που η αντιπολίτευση μηδενίζοντας τη σημασία της συνάντησης στο Παρίσι, κινδυνολογώντας συνέχεια ότι το πέρασμα του χρόνου οδηγεί στη διχοτόμηση και κατηγορώντας τον Πρόεδρο και τις συνεργαζόμενες δυνάμεις για έλλειψη πολιτικής βούλησης να εργαστούν για λύση του Κυπριακού, παραπέμπει επίσης στην άμεση και χωρίς προετοιμασία επανάληψη επίσημων συνομιλιών».

    Πρόσθεσε πως «οι στόχοι της Τουρκίας είναι ορατοί. Θα έλεγα ότι είναι και κατανοητοί από τη σκοπιά του επεκτατικού δόγματος που μόλις πρόσφατα επαναβεβαιώθηκε στην Άγκυρα» και διερωτήθηκε ποιοι είναι οι στόχοι της αντιπολίτευσης και εάν ρίχνει συνθήματα εξυπηρετώντας προεκλογικές σκοπιμότητες, αδιαφορώντας για το κόστος που θα έχουν για την Κύπρο.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «οι δικές μας θέσεις είναι ξεκάθαρες. Θεωρούμε ότι ο χρόνος δεν εργάζεται υπέρ της Κύπρου. Απορρίπτουμε κάθε αντίληψη περί λύσης σε βάθος χρόνου. Την ίδια ώρα όμως δεν δεχόμαστε να ρυμουλκηθούμε σε βεβιασμένες ενέργειες που θα έχουν ως αποτέλεσμα μια καινούργια κρίση στο Κυπριακό. Μας ενδιαφέρει ο χρόνος της λύσης να είναι όσο γίνεται πιο σύντομα, αλλά το ίδιο μας ενδιαφέρει και το περιεχόμενο της λύσης. Να είναι λύση για τους Κυπρίους».

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ακόμα ότι αισθανόμαστε υπερήφανοι, όταν βλέπουμε να τιμούν τη θυσία των Καβάζογλου και Μισιαούλη και να ασπάζονται τα ιδανικά τους συμπατριώτες μας από διάφορους ιδεολογικοπολιτικούς χώρους, όμως, ανέφερε είναι «ανεπίτρεπτο κάποιοι να καπηλεύονται το όνομα και τη θυσία τους για να ψηφοθηρούν».

    Στο μεταξύ, οι εκδηλώσεις μνήμης στους Ντερβίς Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη ολοκληρώθηκαν χθες με την κατάθεση στεφάνων στον τάφο τους, στο τουρκικό κοιμητήριο Δαλιού.

    Πρώτος κατέθεσε στεφάνι ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τη χήρα του Κώστα Μισιαούλη Αντριάνα, την οικογένεια του Κώστα Μισιαούλη και την οικογένεια του Ντερβίς Καβάζογλου.

    Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας παρέστη στην εκδήλωση και κατέθεσε στεφάνι ο Υπουργός Εργασίας Χρίστος Ταλιαδώρος. Στεφάνι κατέθεσε και ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης.

    Ακόμα κατέθεσαν στεφάνια τα τ/κ κόμματα Ενωμένη Κύπρος και Σοσιαλιστικό Κόμμα, η τ/κ συνδικαλιστική οργάνωση ΝΤΕ-ΒΙΣ και τα ε/κ κόμματα ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, ΕΔΗ Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, η ηγεσία της ΕΚΑ και όλες επαρχιακές επιτροπές του ΑΚΕΛ όπως και πολλές τοπικές οργανώσεις.

    [03] Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο - Επαφές

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια θα έχει σήμερα το πρωί στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) της Ελλάδας Ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Μπισμπίκα.

    Ο Ναύαρχος Χηνοφώτης έφθασε χθες στο Αεροδρόμιο Πάφου και στη συνέχεια επισκέφθηκε την Αεροπορική Βάση ''Ανδρέας Παπανδρέου'', όπου θα έτυχε ενημέρωσης. Χθες το βράδυ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

    Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα έχει επίσης σήμερα συναντήσεις με τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα στο Υπουργείο και τον Ελληνα Πρεσβευτή Δημήτρη Ράλλη στην Ελληνική Πρεσβεία.

    Ο Ναύαρχος θα επισκεφθεί την ΕΛΔΥΚ, όπου θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Πεσόντων, ενώ στεφάνια θα καταθέσει και στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στα Φυλακισμένα Μνήματα και στο Θρονί στη Μονή Κύκκου. Το βράδυ θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο που θα δοθεί προς τιμήν του στο ξενοδοχείο ''Χίλτον'' στη Λευκωσία.

    Ο κ. Χηνοφώτης αναχωρεί από την Κύπρο αύριο το απόγευμα.

    [04] ΕΕ - Διαδικτυακή ταυτότητα - Κύπρος - Ρεκόρ συμμετοχής

    Η ανταπόκριση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών, στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατοχύρωση του ονόματος στην νέα πανευρωπαϊκή διαδικτυακή ταυτότητα, δηλαδή το ''.eu'', ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μέσα στις πρώτες 48 ώρες υποβλήθηκαν 1,2 εκατομμύρια αιτήσεις από όλα τα κράτη μέλη, ενώ οι αρχικές προσδοκίες της Κομισιόν ήταν 1 εκατομμύριο αιτήσεις για τους πρώτους 12 μήνες.

    Την παράσταση, όμως, έχει «κλέψει» η Κύπρος, που μέχρι στιγμή εμφανίζει τη μεγαλύτερη συμμετοχή μεταξύ των χωρών της ΕΕ σε σχέση με τον πληθυσμό. Μέσα στις πρώτες 48 ώρες υποβλήθηκαν από την Κύπρο 73.191 αιτήσεις, ενώ την ίδια περίοδο οι αιτήσεις από την Ελλάδα ήταν 5.899.

    Σύνδεσμος Λευχαιμίας Ηνωμένου Βασιλείου - Καραϊσκάκειο Ιδρυμα -

    [05] Εκδήλωση

    Μεγάλα άλματα έχουν πραγματοποιηθεί στην αντιμετώπιση της λευχαιμίας και άλλων μορφών καρκίνου στην Κύπρο και στις παροικίες του εξωτερικού ως αποτέλεσμα του πρωτοποριακού έργου που επιτέλεσαν και επιτελούν ο Σύνδεσμος Λευχαιμίας Ηνωμένου Βασιλείου και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα στη Λευκωσία για την εξεύρεση δοτών μυελού οστών.

    Αυτό τονίσθηκε κατά την ετήσια χοροεσπερίδα του Συνδέσμου Λευχαιμίας Ηνωμένου Βασιλείου που πραγματοποιήθηκε προχθές βράδυ και στην οποία αντιπροσωπεύθηκε και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα δια του ταμία του Ανδρέα Λεάνδρου.

    Η πρόεδρος του Συνδέσμου, Μαρία Νικολάου, αναφέρθηκε στις επιτυχίες του οργανισμού που ιδρύθηκε ως φιλανθρωπική οργάνωση τον Σεπτέμβριο του 1994 αφού είχε προηγηθεί μια τεράστια προσπάθεια εξεύρεσης συμβατού δότη για τη σωτηρία δυο παροίκων, του Γιάννη Τριταίου και της Άννας Γεωργίου, χωρίς δυστυχώς επιτυχία.

    Στα πλαίσια εκείνης της προσπάθειας ανεπτύχθη και η συνεργασία με το βρετανικό Ίδρυμα Δοτών, Anthony Nolan, που είχε την προέκταση της στην ίδρυση αναλόγου ιδρύματος στην Κύπρο στο οποίο δόθηκε το όνομα του νέου για τον οποίο, επίσης δεν βρέθηκε συμβατός δότης, Καραϊσκάκης.

    Από τότε έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος. Το Καραϊσκάκειο έχει στους καταλόγους του 100,000 περίπου δότες, αριθμός που αντιστοιχεί σε μια ποσοστιαία αναλογία έναντι του πληθυσμού που δίδει στην Κύπρο πρώτη θέση στον κόσμο.

    Σε χαιρετισμό του εκ μέρους του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, ο κ. Λεάνδρου, είπε ότι μέχρι τώρα, το ίδρυμα έχει δώσει 84 μοσχεύματα 20 σε Κυπρίους στην Κύπρο, 15 στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα σε 10 άλλες χώρες ανάμεσα στις οποίες η Βρετανία, Αυστραλία και Νότια Αφρική όπου βρίσκονται μεγάλες κυπριακές παροικίες.

    Ο Πέτρος Καραγιάννης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επιστημόνων Ηνωμένου Βασιλείου και Επιστημονικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Λευχαιμίας, τόνισε τα τρία σημαντικά στάδια στη ζωή του οργανισμού την ίδρυση του και τη συνεργασία του με το Ίδρυμα Nolan, την ίδρυση του Καραϊσκάκειου στην Κύπρο και την απόκτηση ιδιοκτήτου οικήματος για το σύνδεσμο όπου, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές επιδιορθώσεις, θα μπορούν να διαμένουν γονείς ή άλλοι συγγενείς παιδιών ή άλλων ασθενών που έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για θεραπεία.

    [06] Βία στα γήπεδα - Ζημιές - Συλλήψεις

    Μικροεπεισόδια, συγκρούσεις και ζημιές σημειώθηκαν το Σάββατο πριν, στη διάρκεια και μετά τη διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού παιχνιδιού μεταξύ των ομάδων Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ στη Λευκωσία.

    Οπως αναφέρει αστυνομική ανακοίνωση, γύρω στις 5:40 το απόγευμα του Σαββάτου, πριν την έναρξη του παιχνιδιού στο στάδιο ΓΣΠ και στην προσπάθεια των αστυνομικών να απωθήσουν οπαδούς της Ομόνοιας, οι οποίοι βρίσκονταν στις βόρειες κερκίδες, εμποδίζοντάς τους από του να προσεγγίσουν οπαδούς του ΑΠΟΕΛ, άγνωστοι κτύπησαν αστυφύλακα με αποτέλεσμα αυτός να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και απολύθηκε. Ο αστυφύλακας έφερε μώλωπες και πόνους στην κοιλιά.

    Γύρω στις 9:50 το βράδυ του Σαββάτου, αστυνομικοί συνέλαβαν 32χρονο από προάστιο της Λευκωσίας, διότι έριχνε πέτρες εναντίον τους στον εξωτερικό χώρο του σταδίου. Ο 32χρονος κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθηκε χθες ελεύθερος, για να κλητευθεί αργότερα ενώπιον του Δικαστηρίου. Ο Αστυνομικός Σταθμός Στροβόλου συνεχίζει τις εξετάσεις.

    Χθες επίσης, δύο κάτοικοι Λευκωσίας κατήγγειλαν στην Αστυνομία ότι διαπράχθηκε κακόβουλη ζημιά στα αυτοκίνητά τους. Συγκεκριμένα, το αυτοκίνητο του πρώτου ήταν σταθμευμένο πλησίον του σταδίου ΓΣΠ, ενώ ο δεύτερος κατήγγειλε ότι ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του από το στάδιο ΓΣΠ προς την οδό Δημήτρη Βικέλα, οπαδοί του ΑΠΟΕΛ επιτέθηκαν στο αυτοκίνητό του, προκαλώντας σε αυτό κακόβουλη ζημιά.

    Σε άλλη περίπτωση καταγγέλθηκε από άνδρα κάτοικο Λευκωσίας ότι, ενώ είχε σταθμευμένο το όχημά του σε περιοχή κοντά στο στάδιο ΓΣΠ, άγνωστοι έκλεψαν από αυτό το ράδιο-CD και ένα πορτοφόλι με διάφορα έγγραφα. Ο Αστυνομικός Σταθμός Στροβόλου συνεχίζει τις εξετάσεις.

    Η Αστυνομία αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή της ότι, γύρω στις 5:00 το απόγευμα του Σαββάτου, στη λεωφόρο Τσερίου στον Στρόβολο, προκλήθηκε συμπλοκή μεταξύ οπαδών της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ.

    Από τη συμπλοκή προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε αυτοκίνητο άνδρα κάτοικου Λευκωσίας, ο οποίος φέρεται να έλαβε μέρος στη συμπλοκή και φαινόταν κτυπημένος. Το πρόσωπο αυτό αρνήθηκε να καταθέσει γραπτώς, ενώ το αυτοκίνητό του οδηγήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας. Οι εμπλεκόμενοι στο επεισόδιο αρνήθηκαν να καταθέσουν γραπτώς και ο Αστυνομικός Σταθμός Στροβόλου συνεχίζει τις εξετάσεις.

    Στις 4:00 το απόγευμα του Σαββάτου καταγγέλθηκε από 46χρονο ότι, ενώ περνούσε με το αυτοκίνητό του έξω από το οίκημα του σωματείου ΑΠΟΕΛ, αριθμός οπαδών του ΑΠΟΕΛ προσέγγισαν το αυτοκίνητό του και άρχισαν να το κλωτσούν και να ρίχνουν διάφορα αντικείμενα, προκαλώντας ζημιά στο μπροστινό δεξιό μέρος και στη δεξιά πίσω πλευρά του, συνολικής αξίας 200 λιρών.

    [07] Κύπελλο Ντέιβις - Παγδατής - Νίκη

    Ο Μάρκος Παγδατής νίκησε χθες με 3 - 0 σετ και τον Βούλγαρο αντισφαιριστή Ιλια Κούσιεφ στο πλαίσιο των αναμετρήσεων Κύπρου - Βουλγαρίας για το Κύπελλο Ντέιβις, οι οποίες διεξάγονται στη βουλγαρική πόλη Φιλιππούπολη.

    Ο Παγδατής επικράτησε στα σετ με 6 - 3, 6 - 2 και 6 - 2.

    Με τη νίκη αυτή του Παγδατή, η Κύπρος ισοφάρισε 2 - 2 στις νίκες την Εθνική ομάδα της Βουλγαρίας και χρειάζεται μια νίκη στον τελευταίο της αγώνα, που θα γίνει σήμερα και στον οποίο θα αγωνιστεί ο Φώτης Καλλίας με αντίπαλο τον Γιόρταν Γκάνεφ, για να βγει νικήτρια από τις αναμετρήσεις των δύο χωρών.

    Στους αγώνες μεταξύ των δύο χωρών που έγιναν το Σάββατο, η Κύπρος πέτυχε μία νίκη με 3 - 0 σετ με τον Παγδατή, ενώ ηττήθηκε στο διπλό με 3 - 2 σετ, στο οποίο αγωνίστηκαν οι Μάρκος Παγδατής/Φώτης Καλλίας, καθώς και στο μονό με 3 - 0 σετ, στο οποίο αγωνίστηκε ο Καλλίας.

    [08] Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα Ανδρών - 23η Αγωνιστική

    Με την ισοπαλία 1 - 1 που έφερε χθες το βράδυ η Ανόρθωση με τον Ολυμπιακό στο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' στη Λάρνακα, η ομάδα της Αμμοχώστου πολύ δύσκολα -και μόνον αν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στα επόμενα παιχνίδια στην πρώτη κατηγορία του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος ανδρών- θα μπορέσει να κατακτήσει τον εφετινό τίτλο της Πρωταθλήτριας Κύπρου.

    Η 23η αγωνιστική ολοκληρώθηκε χθες με τους αγώνες ΘΟΪ - Ενωση Νέων Παραλιμνίου στη Λακατάμεια (0 - 1) και Εθνικού Αχνας - Νέας Σαλαμίνας στο Δασάκι (2 - 4).

    Το Σάββατο, η Ομόνοια νίκησε με 1 - 0 τον ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ, ο Απόλλωνας νίκησε στο ΓΣΖ με 3 - 2 της ΑΕΚ, η ΑΕΛ στο Τσίρειο επικράτησε του ΑΠΟΠ/ Κινύρα με 4 - 3 και στο ''Μακάρειο'' Λευκωσίας οι ομάδες Διγενής και ΑΠΕΠ εξήλθαν ισόπαλες με 3 - 3.

    Με την ολοκλήρωση της 23ης Αγωνιστικής του Πρωταθλήματος, ο βαθμολογικός πίνακας διαμορφώνεται ως εξής: α/α Ομάδες Νίκες Ισοπαλίες Ηττες Τέρματα Βαθμοί

    01) Απόλλων 17 6 0 61 - 22 57

    02) Ομόνοια 18 2 3 48 - 18 56

    03) ΑΠΟΕΛ 17 4 2 54 - 19 55

    04) Ανόρθωση 14 7 2 50 - 20 49

    05) Παραλίμνι 12 4 7 34 - 21 40

    06) Σαλαμίνα 10 5 8 46 - 39 35

    07) ΑΕΛ 10 5 8 42 - 40 35

    08) ΑΕΚ 8 4 11 34 - 32 28

    09) Ολυμπιακός 6 7 10 36 - 45 25

    10) Διγενής 6 6 11 28 - 39 24

    11) Εθνικός Αχνας 6 3 14 33 - 38 21

    12) ΑΠΟΠ/ Κινύρας 4 2 17 28 - 60 14

    13) ΑΠΕΠ 1 5 17 17 - 62 8

    14) ΘΟΪ 0 4 19 13 - 67 4

    [09] ΕΚΛΟΓΕΣ

    [10] Γεώργιος Τάσου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    «Δεν θα πρέπει να κρυβόμαστε από τους εαυτούς μας», οι πελατειακές σχέσεις βουλευτή ψηφοφόρου υπάρχουν και ο βουλευτής αφιερώνει πολύ από το χρόνο του να δέχεται ανθρώπους και να προσπαθεί να λύσει προβλήματα, δηλώνει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ στην εκλογική περιφέρεια Λάρνακας Γεώργιος Τάσου.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου, χαρακτήρισε την πολιτική «εξάρτηση» και είπε ότι για να γίνει το έργο του Κοινοβουλίου πιο αποδοτικό θα πρέπει οι Επιτροπές να γίνουν πιο ευέλικτες και οι βουλευτές να σταματήσουν να ανταγωνίζονται.

    Ανέφερε πως όταν καταξιώθηκε να μπει στο Κοινοβούλιο ένιωσε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για το επιστέγασμα των 25χρονών αγώνων, προσθέτοντας πως το αξίωμα του βουλευτή δίδει στην προσπάθεια για προσφορά στον κόσμο μεγαλύτερο ενδιαφέρον «και σε επιφορτίζει με αυξημένες ευθύνες».

    «Οταν ξεκινάς από το μηδέν και φθάνεις στο Κοινοβούλιο, η εκλογή περιέχει και το στοιχείο της ηθικής ικανοποίησης», πρόσθεσε.

    [11] Νεόφυτος Κωνσταντίνου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Παρατηρεί ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή που συστήνεται κάθε βουλευτική περίοδο για το φάκελο της Κύπρου ουδέποτε συνεδριάζει. Πιστεύει ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να αποκτήσει δική του νομική υπηρεσία και άλλες εξειδικευμένες υπηρεσίες, οι οποίες θα στηρίζουν τους βουλευτές και ότι η παρουσία των γυναικών στη Βουλή συμβάλλει στην ολοκληρωμένη προσέγγιση των θεμάτων. Είναι ο βουλευτής του ΔΗΚΟ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας Νεόφυτος Κωνσταντίνου.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου δηλώνει ότι ένα από τα θέματα που θα προωθήσει στη νέα Βουλή είναι η τροποποίηση της νομοθεσίας για τα άγρια πτηνά και τα θηράματα με στόχο να ρυθμιστούν κάποιες υπηρεξουσίες που δίδει η υφιστάμενη νομοθεσία.

    Ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι η είσοδος του στη Βουλή συνοδευόταν από ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης, που συνδέονταν με το αίσθημα δικαίωσης για την πολύχρονη παρουσία και προσφορά του στα κομματικά και πολιτικά δρώμενα του τόπου. Ταυτόχρονα, είπε, αισθανόταν την ευθύνη να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στα καθήκοντα του βουλευτή.

    Η συνεχής 25ετής κομματική δράση τού στέρησε αρκετά πράγματα τα τελευταία τρία χρόνια, δεν βρίσκεται όσο θα ήθελε ή όσο θα έπρεπε κοντά στην οικογένειά του και έχει περιορίσει τις επαφές με φίλους, αφήνοντας παράλληλα και ελάχιστες ώρες ψυχαγωγίας και ξεγνοιασιάς, δηλώνει.

    [12] Πάφος - Κλεάνθους - Εκδήλωση - Δηλώσεις

    Το κεντρικό μήνυμα μας είναι διαφορετικό από τα δύο μεγάλα κόμματα που ασχολούνται με την πόλωση, δήλωσε χθες από την Πάφο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους ο οποίος παρέστη σε επαρχιακή εκδήλωση του ΔΗΚΟ. Στην εκδήλωση έγινε η επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων της Πάφου, Αντώνη Αντωνίου, Στέλιου Κακογιάννη, Μιχάλη Μιχαήλ και Νίκου Πιττοκοπίτη.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσκόπηση στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» για τα ποσοστά του ΔΗΚΟ ο κ. Κλεάνθους είπε ότι «για μας καταγράφει μια τάση που δεν είναι τωρινή. Ολοι συλλογικά εργαζόμαστε σκληρά για να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα , όχι απλά να αυξήσουμε τα ποσοστά αλλά και για να ενισχύσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην προσπάθεια διεκδίκησης των δικαίων του λαού μας» είπε. Πρόσθεσε ότι «έχει πολλές προσδοκίες από μας η κοινωνία και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε, χαιρόμαστε για το αποτέλεσμα αλλά δεν εφησυχάζουμε».

    Αναφερόμενος σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για διεύρυνση της συνεργασίας ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι πρώτο το ΔΗΚΟ το είχε εισηγηθεί αυτό «όχι για την νομή της εξουσίας αλλά γιατί είναι αναγκαιότητα για το καλό της κοινωνίας». Είπε ότι συνεργασίες στη βάση αρχών και προγραμματικών συγκλίσεων που υλοποιούνται ομόφωνα στο Εθνικό Συμβούλιο είναι θετική εξέλιξη και πρόσθεσε ότι για το καλό του τόπου η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί και «εμείς δεν αποκλείουμε από κανένα συνεργασίες αλλά στη βάση αρχών και προγραμματικών συγκλίσεων».

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη που φέρουν τα συγκυβερνώντα κόμματα να έχουν διαφορές στη διακυβέρνηση του τόπου ο κ. Κλεάνθους αναφέρθηκε σε μια γνωστή κυπριακή παροιμία ότι «ο αλουπός στον ύπνο του εθώρεν πετεινάρκα» προσθέτοντας ότι το Υπουργικό Συμβούλιο βγάζει ομόφωνα τις αποφάσεις του κάτι «που δείχνει ότι πετύχαμε στον ύψιστο βαθμό την υλοποίηση ενός κοινού προγράμματος αλλά δεν είμαστε (η συνεργασία) κόμμα για να μην παρουσιάζονται και διαφορετικές απόψεις».

    [13] ΕΥΡΩΚΟ - Ερωτοκρίτου - Δηλώσεις

    Στόχος της ηγεσίας των δυο μεγάλων κομμάτων είναι να πετύχουν μέσα από την πόλωση, το μάντρισμα των ψήφων στην κομματική μάντρα, ανέφερε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Ρίκκος Ερωτοκρίτου.

    Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως το ΕΥΡΩΚΟ παρακολουθεί με θλίψη την προσπάθεια των δυο μεγάλων κομμάτων και πρόσθεσε ότι «η συμπεριφορά αυτή είναι μια συμπεριφορά που όχι μόνο δεν μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά βεβαίως είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι πως δεν εγκρίνεται από την πλειοψηφία των πολιτών, που αναμένουν σε αυτή την τελευταία περίοδο του προεκλογικού αγώνα να γίνουν δημιουργικές και παραγωγικές συζητήσεις σε πολιτικά θέματα και όχι φανατισμοί και ακρότητες του τύπου του ποιος θα πετύχει πρωτιά σε βάρος του άλλου, σαν να πρόκειται για ποδοσφαιρικό αγώνα».

    Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΕΥΡΩΚΟ, «πολλά στελέχη πρώτης γραμμής του ΔΗΣΥ συμπεριλαμβανόμενου και του Προέδρου του, κάλεσαν πολλές φορές το ΑΚΕΛ να συνεργαστεί μαζί του για τη δημιουργία κυβέρνησης για το στόχο και το σκοπό επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

    Διερωτήθηκε «πως συμβιβάζεται λοιπόν να καλούνται μελλοντικοί συνεργάτες και άνθρωποι οι οποίοι θα συνεργαστούν μαζί με το ΔΗΣΥ, αφενός μεν να περπατήσουν μαζί και να υποστηρίξουν τις πολιτικές θέσεις του ΔΗΣΥ, αφετέρου δε η ίδια η ηγεσία του ΔΗΣΥ να θέλει να φανατίσει τους οπαδούς της για να πετύχουν πρωτιά και νίκη σε βάρος αυτών των εν δυνάμει συμμάχων και μελλοντικών συνεργατών;».

    [14] Κίνημα Οικολόγων - Διαβάσεις πεζών

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ζητεί τον έλεγχο και τη σωστή λειτουργία όλων των διαβάσεων πεζών και φώτων τροχαίας ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής διακίνηση των πεζών, οι οποίοι επιθυμούν να διασταυρώσουν ένα δρόμο.

    Οπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του Κινήματος, οι Οικολόγοι, με αφορμή την ετήσια πορεία ''Περπατώ για τους τυφλούς'', εξέτασαν 116 σημεία διαβάσεων πεζών και φώτα τροχαίας στις πόλεις Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα και από αυτά μόνο 26 (24%) διαθέτουν ηχητικό σήμα, ενώ τα υπόλοιπα 90 (76%) δεν διαθέτουν τέτοιο σήμα.

    Το Κίνημα ζητεί επίσης να υπάρχει η απαραίτητη σήμανση και υποδομή για ασφαλή χρήση όλων των τύπων διαβάσεων πεζών από άτομα με αναπηρίες.

    ''Η πολιτεία οφείλει να προσφέρει την απαραίτητη υποδομή ώστε όλοι οι δρόμοι και όλοι οι δημόσιοι χώροι να επιτρέπουν ασφαλή και άνετη πρόσβαση και διακίνηση για όλους τους πολίτες της και ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρίες'', καταλήγει το Κίνημα Οικολόγων.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 10 April 2006 - 14:23:16 UTC