Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ινδία - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διμερείς Σχέσεις
  • [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσκεψη στην ινδική πόλη Μπαγκαλόρε
  • [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ινδοί Επιχειρηματίες
  • [04] Υπουργός Συγκοινωνιών - Helios - AJet
  • [05] Συγγενείς θυμάτων αεροπορικής τραγωδίας - ''Helios'' - ''Ajet''
  • [06] ΕΔΑΑΣ - Κυπριακές Αερογραμμές - Εκθεση
  • [07] Αθήνα - Στυλιανίδης - Τούρκοι δημοσιογράφοι
  • [08] Υπουργός Παιδείας - Μαθητές Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου
  • [09] Υπουργός Παιδείας - Πάσχα - Μήνυμα
  • [10] Πάφος - Εκδήλωση ΕΒΕ για Ευρώ - Σαρρής - Παπαντωνίου
  • [11] Κύπρος - Αρμενία - Κεντρικές Τράπεζες - Μνημόνιο Συνεργασίας
  • [12] Λαϊκή - Λαζαρίδης - Μαρφίν - Εγνατία - Συγχώνευση
  • [13] Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [14] Αντισφαίριση - Τουρνουά Χιούστον Αποχώρηση Παγδατή
  • [15] Διόνυσος - Ομόνοια - Τελικός Κυπέλλου Πετόσφαιρας
  • [16] Καλαθόσφαιρα - Β΄ κατηγορία - Αχιλλέας
  • [17] κύπελλο ανδρών στη Β' κατηγορία στην καλαθόσφαιρα.
  • [18] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [19] Πρόεδρος Βουλής - Αυτοδιάλυση - Απολογισμός
  • [20] Δημήτρης Χριστόφιας - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [21] ΑΚΕΛ - Επέτειος Ιδρυσης
  • [22] Αντώνης Καράς - Μηχανογράφηση - Νέα Νοσοκομεία Λ/σίας και Λ/κας
  • [23] ΔΗΣΥ - Γιώργος Γεωργίου - Α-Jet
  • [24] Υπουργείο Εμπορίου ΔΗΣΥ - Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • [25] Νίκος Κλεάνθους - Ρώσος Πρεσβευτής
  • [26] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - ΘΟΚ
  • [27] Κλεάνθους - Πρεσβευτής Σερβίας-Μαυροβουνίου
  • [28] ΔΗΚΟ - Καρογιάν - Ν. Παπαδόπουλος - ΚΕΠ - Εγκλωβισμένοι
  • [29] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Κυπριακό - Χαλίτικη γη - Ajet
  • [30] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Κουτσού - Χριστόφιας
  • [31] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Πολύτεκνοι
  • [32] Κίνημα Οικολόγων - Βρετανικές Βάσεις
  • [33] Κίνημα Οικολόγων - Βαφές αυγών
  • [34] ΕΥΡΩΔΗ - Κρατική χορηγία ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 14/04/2006

  • [01] Ινδία - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διμερείς Σχέσεις

    Πετυχημένη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος την επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία, σημειώνοντας ότι πολιτικά υπάρχει μία αλληλοϋποστήριξη των δύο χωρών σε διεθνή φόρα, ενώ σε διμερές επίπεδο διαπιστώθηκε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια πτήσης προς τη Βομβάη χαρακτήρισε την επίσκεψη του στην Ινδία πετυχημένη και ανέφερε ότι τα αποτελέσματα ήταν αυτά που ανέμενε, προσθέτοντας ότι σκοπός της επίσκεψης ήταν η επιβεβαίωση της συνέπειας της πολιτικής της Ινδίας στο Κυπριακό. Σημείωσε, εξάλλου, ότι πολιτικά υπάρχει μία αλληλοϋποστήριξη των δύο χωρών σε διεθνή φόρα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι σε διμερές επίπεδο διαπιστώθηκε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα και σημείωσε πως η επίσκεψή του συνέβαλε στην αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών στο διμερές επίπεδο.

    Οσον αφορά τις οικονομικές επαφές που είχαν οι Κύπριοι επιχειρηματίες στην Ινδία, είπε ότι ήταν πολύ χρήσιμες και δίνουν τη δυνατότητα να ανοίξει ένα αμφίδρομο εμπόριο και να πάρει η Κύπρος τεχνογνωσία, ιδιαίτερα στους τομείς υψηλής τεχνολογίας, και να ανοιχθούν για την Ινδία δυνατότητες εμπορικών συναλλαγών στην Κύπρο.

    Αναφερόμενος στη συνεργασία σε ακαδημαϊκό επίπεδο, είπε ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην Ινδία όσον αφορά την τεχνολογία έχει να κάνει με το υψηλό επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας και σημείωσε ότι η συνεργασία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των δύο χωρών θα αποβεί προς όφελος της Κύπρου.

    Εξάλλου, σε χαιρετισμό του νωρίτερα σήμερα στο παγκόσμιας φήμης Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ινδίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κύπρος υποστήριξε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και δεν άσκησε βέτο υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις της ΕΕ.

    [02] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσκεψη στην ινδική πόλη Μπαγκαλόρε

    Ευκαιρία για μιαν από κοντά επίσκεψη στο τεχνολογικό θαύμα της Ινδίας θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα επισκεφθεί την ινδική πόλη Μπαγκαλόρε, όπου εδρεύουν βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, θα επισκεφθεί τις εταιρείες Biocon, Infosys και το Ινδικό Ινστιτούτο Επιστημών.

    Η εταιρεία Biocon διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στον χώρο της βιοτεχνολογίας στην Ινδία και έχει το μεγαλύτερο κεφάλαιο ανάμεσα σε παρόμοιες εταιρείες στην Ασία. Εχει στο ενεργητικό της μεγάλες επιτυχίες στη βιοφαρμακευτική.

    Η εταιρεία Infosys Technologies Limited απασχολεί σήμερα 50.000 επιστήμονες της πληροφορικής και είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της τεχνολογίας της πληροφορικής στην Ινδία.

    Το Ινδικό Ινστιτούτο Επιστημών αποτελεί πρότυπο στον τομέα της μεταπτυχιακής έρευνας, ιδιαίτερα στον τομέα της βιοφυσικής και αεροναυτικής. Σήμερα, γύρω στους 2.000 ερευνητές εργάζονται στα 48 εξειδικευμένα τμήματα του Ινστιτούτου.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συνάντηση με τον Κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Καρνατάκα και το βράδυ θα επιστρέψει με ειδική πτήση στη Βομβάη.

    Παρά τα οικονομικά της προβλήματα, η Ινδία διακρίνεται στους τομείς του διαστήματος, της πυρηνικής ενέργειας και της πληροφορικής. Η Ινδία εξάγει όχι μόνο μηχανήματα και λογισμικό υψηλού επιπέδου, αλλά και μηχανικούς υπολογιστών.

    [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ινδοί Επιχειρηματίες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κάλεσε τους Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Κύπρο, ιδιαίτερα στον τομέα της πληροφορικής.

    Σε ομιλία του στο ιστορικό Χρηματιστήριο της Βομβάης ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έκανε αναφορά στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος σε ξένους επιχειρηματίες λέγοντας ότι η Κύπρος επιζητά τις ινδικές επενδύσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

    Απευθυνόμενος σε Ινδούς επιχειρηματίες είπε ότι η Κύπρος, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την Ινδία αφού ινδικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν στην Κύπρο και να εξάγουν τα προϊόντα τους, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι Ινδοί εκπρόσωποι της ομοσπονδίας εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την Κύπρο, ενθαρρύνοντας τους παρευρισκόμενους να επενδύσουν στο νησί, όχι μόνο στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορικής αλλά και στην νανοτεχνολογία, τη βιοτεχνολογία, την φαρμακευτική, και τις υπηρεσίες.

    Ακολούθησαν κατ' ιδίαν συναντήσεις Κύπριων και Ινδών επιχειρηματιών. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συνοδεύεται από μεγάλη αντιπροσωπεία Κυπρίων επιχειρηματιών καθώς και ακαδημαϊκών.

    [04] Υπουργός Συγκοινωνιών - Helios - AJet

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου διέψευσε δημοσίευμα ότι δόθηκε οποιαδήποτε άδεια στην αεροπορική εταιρεία Helios να μετονομαστεί σε AJet, σημειώνοντας ότι έχει ζητηθεί γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα και ανάλογα με τη γνωμάτευση θα αποφασιστεί κατά πόσο μπορεί να δοθεί άδεια ή όχι.

    ''Διαψεύδω το δημοσίευμα στον Τύπο που αναφέρει ότι δόθηκε οποιαδήποτε άδεια στην εταιρεία AJet. Από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας όχι μόνο δεν δόθηκε οποιαδήποτε άδεια, ούτε καν λήφθηκε οποιαδήποτε αίτηση για Πιστοποιητικό Αερομεταφορέα από την εταιρεία αυτή. Αυτό που πληροφορηθήκαμε είναι ότι είχε κάνει αίτηση στον Εφορο Εταιρειών για αλλαγή του ονόματος, κάτι το οποίο εγκρίθηκε από τον Εφορο Εταιρειών, μετά και από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''εμείς έχουμε ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα και ανάλογα με τη γνωμάτευση θα αποφασιστεί κατά πόσο μπορεί να δοθεί άδεια ή όχι''.

    [05] Συγγενείς θυμάτων αεροπορικής τραγωδίας - ''Helios'' - ''Ajet''

    Ανησυχία και προβληματισμό γύρω από το θέμα μετονομασίας της ''Helios Airways'' σε ''Ajet Aviation Ltd'', εξέφρασαν οι συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας του περασμένου Αυγούστου.

    Σε διάσκεψη Τύπου μετά και τη δημοσίευση του θέματος, ο εκπρόσωπος των συγγενών των θυμάτων, Νικόλας Γιασουμής είπε πως ''για τους συγγενείς έχει ξεχειλίσει το ποτήρι γύρω από το πολύκροτο θέμα των ενεργειών της Ηλιος.''

    ''Εδώ μιλούμε για ευθύνες που αφορούν το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Συγκοινωνιών'', πρόσθεσε ο κ. Γιασουμής και διερωτήθηκε αν μπορεί μια εταιρεία να πετά με άλλο όνομα και αν οι διεθνείς κανονισμοί προνοούν κάτι τέτοιο.

    Υπενθυμίζοντας ότι οι συγγενείς των θυμάτων ζήτησαν σε προηγούμενες συναντήσεις τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων όπως πριν την έκδοση του πορίσματος υπάρξει προσοχή σε οποιεσδήποτε ενέργειες γίνονται, ο κ. Γιασουμής είπε πως ''φαίνεται ότι δεν είμαστε και συνεχώς επιδεικνύεται μια σπουδή η οποία μας ανησυχεί και προβληματίζει''.

    [06] ΕΔΑΑΣ - Κυπριακές Αερογραμμές - Εκθεση

    Τα επίπεδα ασφάλειας πτήσεων στις Κυπριακές Αερογραμμές βρίσκονται αρκετά ψηλά και θα πρέπει απαραίτητα να κρατηθούν σε αυτά τα επίπεδα, διαπιστώνει η κυπριακή Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων (ΕΔΑΑΣ) στην έκθεση της σε σχέση με επιστολή/αναφορά κυβερνήτη Κυπριακών Αερογραμμών για πιθανές επιπτώσεις στην ασφάλεια πτήσεων από την παρατεταμένη κρίση στην εταιρεία.

    Στην έκθεση η ΕΔΑΑΣ εισηγείται τη λήψη διορθωτικών μέτρων, όπως πιο συχνές συνεδρίες του Συμβουλίου Αναθεώρησης της Ασφάλειας Πτήσεων (Air Safety Review Board), ανελλιπή παρακολούθηση των θεμάτων που άπτονται της ασφάλειας και εφαρμογή μέτρων, ώστε τα επίπεδα ασφάλειας πτήσεων να διατηρούνται στα ίδια ψηλά επίπεδα, χωρίς να επηρεάζονται από τυχόν κρίσεις.

    [07] Αθήνα - Στυλιανίδης - Τούρκοι δημοσιογράφοι

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευριπίδης Στυλιανίδης συναντήθηκε με ομάδα διακεκριμένων δημοσιογράφων από την Τουρκία, που επισκέπτονται τη χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος Νέοι Ηγέτες με θέμα: «Ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας», και το οποίο διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Επικοινωνίας. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (Hellenic AID) του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

    Ο κ. Στυλιανίδης σε δηλώσεις του επεσήμανε πως «πρέπει από κάθε πολιτισμό να διαλέξουμε τα καλύτερα και να φτιάξουμε μια κοινή ταυτότητα με ευρωπαϊκή προοπτική» και πρόσθεσε «αυτό είναι το σημαντικό», ενώ παρατήρησε ότι για τον πολιτικό είναι εύκολο να μιλήσει με φανατικούς και εθνικιστικούς τόνους και πως το δύσκολο είναι να χτίσει ένα κοινό όνειρο.

    Εκπρόσωπος της τουρκικής αντιπροσωπείας από την πλευρά του είπε ότι με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δόθηκε νέα δυναμική στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με σκοπό την προώθηση του διαλόγου, των κοινών αρχών και αξιών και της ειρήνης.

    [08] Υπουργός Παιδείας - Μαθητές Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου

    Ευγνωμοσύνη εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης στα παιδιά του Ριζοκαρπάσου, που επιμένουν να διαμένουν στις ρίζες τους παρά την τουρκική κατοχή. Ο κ. Γεωργιάδης δέχθηκε στο γραφείο του 25 μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου μαζί με τους καθηγητές τους, που βρέθηκαν στις ελεύθερες περιοχές στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης στην Πάφο, ως φιλοξενούμενοι των Δήμων Πάφου και Γεροσκήπου.

    Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε να μάθει εάν τα παιδιά έχουν συγκεκριμένα προβλήματα ή παράπονα στο Ριζοκάρπασο, ευκαιρία που άδραξαν τα παιδιά. Κάποιος μαθητής ζήτησε γήπεδο τένις και μια μαθήτρια θα ήθελε να υπάρχει κλειστό γυμναστήριο.

    Απαντώντας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα μελετήσει το αίτημα για το γήπεδο του τένις, διερωτώμενος αν τα παιδιά θέλουν να ''γίνουν Παγδατήδες'' αλλά για το κλειστό γυμναστήριο είπε ότι ''προς το παρόν δεν φτάνουμε εκεί πάνω''.

    Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη των παιδιών και τους προέτρεψε να κάνουν συχνά ταξίδια για να γνωρίσουν όλη την Κύπρο, σημειώνοντας πως ''είναι πολύ ενδιαφέρον ο τόπος μας''.

    Είπε στα παιδιά να έρχονται συχνά να τον βλέπουν διότι ο ίδιος δεν πρόκειται να επισκεφθεί τα κατεχόμενα ''ενόσω οι Τούρκοι ζητούν διαβατήριο''.

    [09] Υπουργός Παιδείας - Πάσχα - Μήνυμα

    Ο αναστημένος Χριστός που αποτελεί μοναδικό σύμβολο ειρήνης, ελπίδας και δικαιοσύνης, ας ευχηθούμε ότι θα φέρει, μαζί με τη δική του Ανάσταση και τη λύτρωση της μαρτυρικής μας πατρίδας, η οποία θα έρθει μόνο με την απαλλαγή της Κύπρου από τα κατοχικά και άλλα ξένα στρατεύματα, τους εποίκους και τα επεμβατικά δικαιώματα, αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης σε μήνυμά του προς τους εκπαιδευτικούς, σπουδαστές και μαθητές με την ευκαιρία του Πάσχα.

    Πρόσθεσε ότι «ο λαός μας διατηρεί πάντοτε ζωντανή την ελπίδα και την αισιοδοξία για την επιστροφή και τη δικαίωση».

    «Ελπίζουμε, προσδοκούμε και αγωνιζόμαστε με βαθιά την πίστη και την πεποίθηση πως αργά ή γρήγορα το δίκιο θα επικρατήσει και τα πάθη και ο Γολγοθάς των πέτρινων αυτών χρόνων της προσφυγιάς και της συνεχιζόμενης κατοχής θα φέρουν οπωσδήποτε την ποθητή Ανάσταση και της δικής μας πατρίδας», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

    Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι η Κύπρος εδώ και δυο χρόνια είναι οργανικό και πλήρες μέλος της ΕΕ, χιλιάδες συνάνθρωποί μας ζουν ακόμα στην προσφυγιά, «η τύχη των αγνοουμένων μας παραμένει αδιευκρίνιστη ενώ χιλιάδες παράνομοι έποικοι κατακλύζουν τη γη μας, η εκμετάλλευση της οποίας από τις κατοχικές δυνάμεις προσλαμβάνει διαστάσεις ληστρικές και πρωτόγνωρες».

    [10] Πάφος - Εκδήλωση ΕΒΕ για Ευρώ - Σαρρής - Παπαντωνίου

    Η κυβέρνηση πιστεύει ότι με μια σωστή ενημέρωση θα διαλυθούν οι όποιες επιφυλάξεις και ενδοιασμοί υπάρχουν από τους πολίτες όσο αφορά την ένταξη της Κύπρου στην Ευροζώνη.

    Αυτό ανέφερε από την Πάφο ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος, μαζί με τον τέως Υπουργό Οικονομίας της Ελλάδας και Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου ήταν ομιλητές σε εκδήλωση που οργάνωσε το ΕΒΕ Πάφου με θέμα ''Το Ευρώ στην ζωή μας Κύπρος - Ελλάδα''.

    Σε ερώτηση για το εάν προβληματίζει την κυβέρνηση το γεγονός ότι κόμμα της συγκυβέρνησης, το ΑΚΕΛ διαφωνεί με την ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην Ευροζώνη ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι τους προβληματίζει ''γι' αυτό είμαστε σε ένα πολύ ενεργό διάλογο να εξηγήσουμε όσο πιο πειστικά μπορούμε τα οφέλη που θα προκύψουν από την είσοδο μας στην Ευροζώνη''.

    Από την πλευρά του ο τέως Υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου αναφερόμενος στην εμπειρία της Ελλάδας κατά την ένταξη της στην Ευροζώνη είπε ότι ''με την ένταξη στο ΕΥΡΩ, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα αφού τριπλασιάστηκε ο ρυθμός ανάπτυξης με αποτέλεσμα να προκύψουν πολλοί περισσότεροι πόροι για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής αλλά και για την πραγματοποίηση τεραστίων έργων υποδομής''.

    [11] Κύπρος - Αρμενία - Κεντρικές Τράπεζες - Μνημόνιο Συνεργασίας

    Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν στη Λευκωσία οι Κεντρικές Τράπεζες της Κύπρου και της Αρμενίας, εκφράζοντας έτσι το αμοιβαίο ενδιαφέρον τους και την κοινή τους επιθυμία για την ανάπτυξη και ενίσχυση διμερών σχέσεων συνεργασίας στον τομέα της εποπτείας των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη, εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, από το Διοικητή της Χριστόδουλο Χριστοδούλου και εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Αρμενίας, από το Διοικητή της Tigran Sargsyan.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, τo Μνημόνιο Συνεργασίας καθορίζει το γενικό πλαίσιο για αμοιβαία συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο Αρχών, με σκοπό τη διευκόλυνση εκτέλεσης των εποπτικών τους δραστηριοτήτων και τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και ακεραιότητας των τραπεζικών τους συστημάτων, σύμφωνα με τις αντίστοιχες νομοθεσίες και τους κανονισμούς των δύο χωρών.

    Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αναφέρει ότι ακολουθεί ενεργό πολιτική αναφορικά με την υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας για αμοιβαία συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών στους τομείς των αρμοδιοτήτων της με αντίστοιχες εποπτικές αρχές άλλων χωρών.

    Στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας με Κεντρικές Τράπεζες άλλων χωρών, των οποίων τράπεζες ήδη δραστηριοποιούνται ή ενδέχεται να δραστηριοποιηθούν στο μέλλον στην Κύπρο.

    [12] Λαϊκή - Λαζαρίδης - Μαρφίν - Εγνατία - Συγχώνευση

    Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, αν όλα κυλίσουν ομαλά, θα ολοκληρωθεί η συγχώνευση μεταξύ της Λαϊκής Τράπεζας και των Ελληνικών Τραπεζών Μαρφίν και Εγνατία, εξέφρασε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Λαϊκής Κίκης Λαζαρίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Ανδρέα Βγενόπουλου, που μετέδωσε από την Αθήνα το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι η Τράπεζα βρίσκεται σε ''προχωρημένες διαβουλεύσεις'' με τη Λαϊκή και Εγνατία για συγχώνευση, ο κ. Λαζαρίδης δήλωσε πως αυτή είναι η στρατηγική.

    ''Να γίνει μια συγχώνευση των τριών τραπεζών για να μιλάμε για μια πολύ μεγαλύτερη τράπεζα των 180-200 καταστημάτων τα οποία θα προχωρήσουν να πάνε μέχρι τα και 300'', είπε.

    Οπως είπε, ο κ. Λαζαρίδης για να ολοκληρωθεί η κίνηση αυτή, πρέπει να αποφασιστεί το πώς θα γίνει η συγχώνευση, πρέπει να γίνει ο νομικός και λογιστικός έλεγχος των τριών τραπεζών και θα ακολουθήσει η έγκρισή της από τα Διοικητικά Συμβούλια Ελλάδας και Κύπρου όσον αφορά τη Λαϊκή και στη συνέχεια να δοθούν οι άδειες από τις Κεντρικές Τράπεζες της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει χρονικός ορίζοντας στην ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ο κ. Λαζαρίδης είπε ότι ''αν προχωρήσουν όλα ομαλά, πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ή αρχές του άλλου χρόνου θα κλείσει''.

    [13] Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Οριακή υποχώρηση και τάσεις σταθεροποίησης παρουσίασε στη χθεσινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από πέντε συνεχείς ανόδους, κατά τις οποίες κατέγραψε σημαντικά κέρδη της τάξης του 4,68%. Ο Γενικός Δείκτης, παρά το σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,13% και έκλεισε στις 2.585,11 μονάδες. Μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση, παρουσιάστηκε ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, παραμένοντας, ωστόσο, στα υψηλά επίπεδα των τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών.

    Οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,11% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 879,31 μονάδες.

    [14] Αντισφαίριση - Τουρνουά Χιούστον Αποχώρηση Παγδατή

    Ο Μάρκος Παγδατής εγκατέλειψε το χθεσινό αγώνα του με τον Αμερικανό Vincent Spadea για το δεύτερο γύρο του τουρνουά τένις του Χιούστον στις ΗΠΑ.

    Ο Κύπριος πρωταθλητής αποχώρησε στο δεύτερο σετ ενώ έχανε 3-1, ενώ είχε χάσει και το πρώτο σετ με 6-2.

    Το τουρνουά άρχισε στις 10 Απριλίου 2006 και ολοκληρώνεται με τον τελικό που θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή.

    [15] Διόνυσος - Ομόνοια - Τελικός Κυπέλλου Πετόσφαιρας

    Διόνυσος και Ομόνοια αναμετρώνται στις 20:00 στον τελικό του κυπέλλου πετόσφαιρας.

    Ο αγώνας θα διεξαχθεί στην κλειστή αίθουσα ''Αφροδίτη''. Ο Διόνυσος μετρά άλλη μια παρουσία σε τελικό, αυτή του 2002, που είχε χάσει με 3-0 σετ από τη Νέα Σαλαμίνα.

    Η Ομόνοια διεκδίκησε την ''κούπα'' άλλες τέσσερεις φορές (1995, 1997, 1998, 1999) και τη πήρε για πρώτη και τελευταία φορά το 1999 που νίκησε τον Παφιακό με 3-0 σετ.

    [16] Καλαθόσφαιρα - Β΄ κατηγορία - Αχιλλέας

    Ο Αχιλλέας με τη νίκη που πέτυχε επί του Διγενή με 77-64 κατέκτησε το

    [17] κύπελλο ανδρών στη Β' κατηγορία στην καλαθόσφαιρα.

    [18] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [19] Πρόεδρος Βουλής - Αυτοδιάλυση - Απολογισμός

    Στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, η Βουλή των Αντιπροσώπων άσκησε έντονα την κοινοβουλευτική διπλωματία, η οποία είναι τόσο απαραίτητη για την Κύπρο και την υπόθεσή της.

    Σε δηλώσεις του με την ευκαιρία της τελευταίας συνεδρίας της Ολομέλειας και τη διάλυση της Βουλής υπό την παρούσα σύνθεσή της ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2006, ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε τους Αρχηγούς και Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους των κομμάτων, όλους τους συναδέλφους του Βουλευτές, τους δημοσιογράφους και το προσωπικό της Βουλής, που χαρακτήρισε ως τους ''στυλοβάτες'' της διεκπεραίωσης του κοινοβουλευτικού έργου.

    ''Σήμερα'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ''η Βουλή των Αντιπροσώπων κατευοδώνει μια Βουλευτίνα και μερικούς συναδέλφους Βουλευτές, οι οποίοι δεν υποβάλλουν υποψηφιότητα για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, με μακρόχρονη και δημιουργική θητεία στη Βουλή των Αντιπροσώπων''.

    ''Θα ήθελα'', πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, ''να ευχηθώ στην κ. Βασιλείου και στους φίλους Βουλευτές που αποχωρούν 'Κάθε Καλό' στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή και, βεβαίως, στην παραπέρα πολιτική τους δραστηριότητα''.

    ''Μεταξύ αυτών'', είπε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής, ''είναι ένας Βουλευτής, ο Βάσος ο Λυσσαρίδης, ο οποίος, από την ώρα έναρξης λειτουργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων μέχρι τούτη την ώρα, είναι μέλος και διετέλεσε και Πρόεδρος της Βουλής και που σήμερα προεδρεύει της Βουλής ως ο γηραιότερος''.

    ''Θα ήθελα να εξάρω ιδιαίτερα τη συμβολή του Βάσου Λυσσαρίδη στην κοινοβουλευτική δράση και στα κοινοβουλευτικά θέσμια και την όλη πολιτική του δράση'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ευχόμενος στον κ. Λυσσαρίδη ''Κάθε Καλό και να συνεχίσει να δημιουργεί και στον πολιτικό χώρο, αλλά και στον καλλιτεχνικό και στον πνευματικό χώρο''.

    [20] Δημήτρης Χριστόφιας - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δηλώνει ότι προσπαθεί να είναι δίκαιος στην ενάσκηση των καθηκόντων του, εκτιμά ότι δεν έχει υποτάξει την Προεδρία της Βουλής στα συμφέροντα του κόμματός του, πιστώνει καλή θέληση στα κόμματα και τους βουλευτές για το γεγονός ότι το 95% των νομοθετημάτων ψηφίζονται ομόφωνα από την Ολομέλεια και θεωρεί ότι η δημιουργία νομικής υπηρεσίας στη Βουλή πρέπει να πάρει σάρκα και οστά κατά τη νέα πενταετία.

    Αναφέρει ακόμα πως το θέμα με το νέο κτήριο της Βουλής βρίσκεται σε νάρκη, λέγει ότι η φράση «όταν ο Χριστόφιας θέλει, μπορεί» τον βασανίζει σαν μυλόπετρα, εκφράζει την εκτίμηση ότι οι βουλευτίνες με την παρουσία τους έκαναν την ευχάριστη έκπληξη στη θητεία που λήγει, πιστεύει ότι υπάρχουν γυναίκες που θα μπορούσαν να αναλάβουν ακόμα και την Προεδρία της Δημοκρατίας και ότι μετά τις εκλογές θα αναληφθεί πρωτοβουλία για την επανεκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Ο κ. Χριστόφιας, σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου, ανέφερε ότι η εκλογή του στο αξίωμα του βουλευτή το 1991, μέσα από τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν διεθνώς για τα αριστερά κινήματα και την περιπέτεια που περνούσε το κόμμα, που συνοδεύτηκε με αύξηση των ποσοστών του κόμματος από το 26% στο 31%, «ήταν πολύ συγκινητική και πολύ σπουδαία στιγμή που έλεγες δόξα τω λαώ που αξίωσε αυτό το κόμμα να παραμείνει ισχυρό».

    [21] ΑΚΕΛ - Επέτειος Ιδρυσης

    Μεγάλη εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης του κόμματος διοργανώνει το ΑΚΕΛ σήμερα, με τη συμπλήρωση 65 χρόνων από την ίδρυσή του.

    Σε ανακοίνωση με αφορμή την επέτειο, το ΑΚΕΛ, σημειώνει ότι το κόμμα ''πάντα μαζί με τους ίδιους τους εργαζόμενους και γενικά το λαό παλεύει για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των λαϊκών κατακτήσεων σε όλους τους τομείς'', προσθέτοντας ότι ''υπηρετώντας υψηλά ιδανικά και αξίες το ΑΚΕΛ είναι δύναμη δημιουργίας και προόδου είναι δύναμη, συνέπειας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας''.

    Καλεί επίσης τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του κόμματος να συνεχίσουν να εργάζονται με ζήλο και ενθουσιασμό για τις βουλευτικές εκλογές.

    ''Οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές θα επαναβεβαιώσουν το ΑΚΕΛ ως τη μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική δύναμη του τόπου. Η επιτυχία του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις στις εκλογές θα είναι επιτυχία της Κύπρου και του λαού μας'', καταλήγει η ανακοίνωση.

    [22] Αντώνης Καράς - Μηχανογράφηση - Νέα Νοσοκομεία Λ/σίας και Λ/κας

    Σοβαρές αμφιβολίες για τις χρηστές μεθόδους διοίκησης που ακολουθήθηκαν κατά την επιλογή των προσφορών δημιουργεί η διαδικασία επιλογής αναδόχων για τη μηχανογράφηση των νέων Γενικών Νοσοκομείων Λευκωσίας και Αμμοχώστου, εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντώνης Καράς.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Καράς είπε πως ''το διάταγμα αναστολής της κατακύρωσης της προσφοράς για τη μηχανογράφηση των δύο νοσοκομείων από το Ανώτατο Δικαστήριο, μέχρι και την εκδίκαση της προσφυγής, επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο του λόγου το αληθές''.

    Ανέφερε ακόμη ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της μηχανογράφησης δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το πότε επιτέλους θα λειτουργήσουν πλήρως τα νέα νοσοκομεία, παρά τις εξ αντιθέτου και επανειλημμένες διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων και του αρμόδιου Υπουργού.

    [23] ΔΗΣΥ - Γιώργος Γεωργίου - Α-Jet

    Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου δήλωσε πως ''είναι πραγματικά με λύπη αλλά και έκπληξη που παρακολουθούμε δυστυχώς την ανακολουθία λόγων και έργων όπως αυτή καταγράφεται μέσα από τις εξελίξεις και τα γεγονότα αναφορικά με την αδειοδότηση της Α-Jet''.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Γεωργίου διερωτήθηκε ''ποιες προτεραιότητες είχε αυτή η κυβέρνηση, την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης της Βουλής για το διορισμό ανεξάρτητης διερευνητικής επιτροπής ή να ξαναβαπτίσει μέσω του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας την Helios Airways με διαδικασίες εξπρές και με ταχύτητα φωτός, που δημιούργησαν εύλογα ερωτηματικά και απορίες ως προς την εγκυρότητα και την ορθότητα των διαδικασιών''.

    Εθεσε επίσης το ερώτημα πως ''ενώ εκκρεμεί η αίτηση για έκδοση νέου πιστοποιητικού αεροπορικών επιχειρήσεων στην A-Jet Airways Ltd, η οποία προωθήθηκε με ταχύτητα φωτός, διεξάγεται έρευνα και εκκρεμεί η έκδοση πορίσματος που προωθήθηκε η αλλαγή του ονόματος από άλλο Υπουργείο - παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών ότι δεν θα γίνει τίποτα πριν εκδοθεί το πόρισμα''.

    [24] Υπουργείο Εμπορίου ΔΗΣΥ - Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

    Η διαχείριση του Ειδικού Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) γίνεται πολύ προσεκτικά έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ορθή αξιοποίησή του που δεν είναι άλλη από την επίτευξη των στόχων που έθεσε το κράτος για αντικατάσταση μέρους των συμβατικών πηγών ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναφέρει σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    Αναφερόμενο στις δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σχετικά με τη διαχείριση του Ειδικού Ταμείου για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Κύπρο, το Υπουργείο Εμπορίου προσθέτει πως ''ο στόχος που καθορίστηκε από το κράτος, που είναι και υποχρέωση μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι όπως 9% της συνολικής κατανάλωσης της συμβατικής ενέργειας που καταναλώνεται στην Κύπρο αντικατασταθεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2010''.

    Για την επίτευξη του στόχου, σημειώνει το Υπουργείο, χρειάζονται εκτός των άλλων και οι απαιτούμενες υποδομές τις οποίες επί διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού ήταν σχεδόν ανύπαρκτες παρά τις επίμονες συστάσεις των Λειτουργών της Υπηρεσίας Ενέργειας.

    [25] Νίκος Κλεάνθους - Ρώσος Πρεσβευτής

    Ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο Αντρέι Νεστερένκο ευχαρίστησε θερμά την κυπριακή κυβέρνηση για την αντικειμενική της θέση στο ζήτημα που προέκυψε με την υπογραφή εγγράφου από τον Κύπριο βουλευτή Χρήστο Πουργουρίδη με το οποίο ζητείτο από βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ η συζήτηση του θέματος της αναστολής των διαπιστευτηρίων της ρωσικής αντιπροσωπείας στο ΣτΕ, λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νίκο Κλεάνθους για την ενέργεια Χρήστου Πουργουρίδη ο Ρώσος Πρεσβευτής είπε πως «όταν γίνεται μια δήλωση πρέπει να γίνεται στη βάση συγκεκριμένων πληροφοριών και όχι βάσει διαδόσεων».

    Επί του ιδίου θέματος ο κ. Κλεάνθους είπε ότι «είναι απαράδεκτη η ενέργεια που συμβαίνει από πλευράς ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού η οποία καλύπτει, συγκαλύπτει και ενθαρρύνει τον εκπρόσωπο του στο Συμβούλιο της Ευρώπης για να συνεχίσει τις προσπάθειές του ενάντια στη Ρωσία για την προάσπιση δήθεν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    [26] ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - ΘΟΚ

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) όπως η στέγαση της κρατικής σκηνής, ο αποκλεισμός του από το Φεστιβάλ της Επιδαύρου, την συμμετοχή του στα πλαίσια Φεστιβάλ Θεάτρου στην Πάτρα για την ''Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης'' και την ενθάρρυνση και επιχορήγηση θεατρικών παραστάσεων στα πλαίσια μαθητικών διαγωνισμών συζήτησε αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Νίκο Κλεάνθους μαζί με τον Πρόεδρο του ΘΟΚ Γιώργο Νεοφύτου και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, ο κ. Κλεάνθους αναφέρθηκε στην σημασία που δίνει το κόμμα στον πολιτισμό και αναγνώρισε την πολυετή προσφορά του ΘΟΚ στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου αλλά και την σημαντική παρουσία του στο εξωτερικό.

    Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι ο ΘΟΚ προτίθεται να συμμετάσχει σε Φεστιβάλ Θεάτρου στην Πάτρα στα πλαίσια του θεσμού της ''Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης'' και έχει ήδη εξασφαλίσει τα έξοδα και όλες τις άλλες διευκολύνσεις που χρειάζονται. Αντιμετωπίζουν όμως, είπε, δυσκολίες από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, οι οποίες προφασίζονται την συμμετοχή ιδιωτικών σκηνών.

    [27] Κλεάνθους - Πρεσβευτής Σερβίας-Μαυροβουνίου

    Το Κυπριακό υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων της συνάντησης των Παρισίων συζήτησαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους με τον Πρεσβευτή της Σερβίας-Μαυροβουνίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά την διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ αλλά και την Κύπρο εάν θέλει να προχωρήσει η πορεία της προς την Ευρώπη.

    Ο Πρεσβευτής της Σερβίας-Μαυροβουνίου, αφού ενημέρωσε τον κ. Κλεάνθους για θέματα που αφορούν την χώρα του επαναδιαβεβαίωσε την σταθερή στήριξη της χώρας του στην υπόθεση της Κύπρου και εξήρε τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις των δύο χωρών.

    [28] ΔΗΚΟ - Καρογιάν - Ν. Παπαδόπουλος - ΚΕΠ - Εγκλωβισμένοι

    Επέκταση των υπηρεσιών δανειοδότησης που παρέχει ο Φορέας Ισης Κατανομής Βαρών προς τους εγκλωβισμένους, προκειμένου να καλύπτονται και περιπτώσεις επαγγελματικών δανείων, καθώς και στεγαστικών αναγκών, εισηγείται το ΔΗΚΟ, στο πλαίσιο της διαχρονικής του πολιτικής για στήριξη των εγκλωβισμένων που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές.

    Η πρόταση του ΔΗΚΟ παρουσιάστηκε σε κοινή διάσκεψη Τύπου από τους υποψήφιους βουλευτές Νικόλα Παπαδόπουλο και Μάριο Καρογιάν ο οποίος είπε πως η από κοινού αυτή πρόταση διαμορφώθηκε έπειτα από επίσκεψη στο Φορέα Ισης Κατανομής Βαρών, όπου ενημερώθηκαν για τα προγράμματα και τον σχεδιασμό των προγραμμάτων του φορέα.

    Εξάλλου ο κ. Παπαδόπουλος εισηγήθηκε την άμεση επέκταση των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη (ΚΕΠ), τόσο με σταθερές μονάδες σε όλες τις επαρχίες όσο και με τη δημιουργία κινητών μονάδων που θα μπορούν να επισκέπτονται κοινότητας σε τακτά διαστήματα.

    [29] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Κυπριακό - Χαλίτικη γη - Ajet

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι Κύπρος και Ελλάδα θα πρέπει να στείλουν το μήνυμα ότι τυχόν μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα σημαίνει ανακοπή της ευρωπαϊκής της πορείας, σημειώνοντας ότι θα σημαίνει άσκηση βέτο από πλευράς Κύπρου και Ελλάδας.

    Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», για παραχώρηση περίπου 25 σκαλών γης στην εταιρεία Glory από την προηγούμενη Κυβέρνηση, ο κ. Ομήρου κάλεσε το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας «να προχωρήσει τάχιστα στη διερεύνηση της σκανδαλώδους διάθεσης κρατικής γης», που προσομοιάζει όπως είπε, «σε πράξη χαριστική».

    Αναφερόμενος στη μετονομασία της «Helios Airways» σε «Ajet Aviation Ltd», ο κ. Ομήρου είπε ότι το γεγονός ότι προχώρησε η διαδικασία αλλαγής της επωνυμίας της αεροπορικής εταιρείας «Ηλιος» σε Ajet «προκαλεί κατάπληξη», αφού σημείωσε, «παραβιάζονται διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, δηλαδή παραβιάζονται οι υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι συγκεκριμένων, διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυρώσει».

    [30] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Κουτσού - Χριστόφιας

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι ''ο κ. Χριστόφιας και η ηγεσία του ΑΚΕΛ δεν πιστεύουν στην Ευρώπη, ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά γι αυτό παραμένουν προσκολλημένοι σε αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος''.

    Μιλώντας στην παρουσίαση των έντεκα υποψηφίων της Επαρχίας Αμμοχώστου του κόμματος, ο κ. Κουτσού αναφερόμενος στις χθεσινές τοποθετήσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια προς τους Κερυνειώτες, είπε πως ''ακόμη και τώρα ο ηγέτης του ΑΚΕΛ δεν λέει ανοικτά ότι η λύση που επιδιώκει δεν διασφαλίζει τα δικαιώματα εγκατάστασης και περιουσίας όχι μόνον των Κερυνειωτών αλλά όλων των προσφύγων''.

    Οι έντεκα υποψήφιοι του Ευρωπαϊκού Κόμματος είναι οι Ηλίας Βασιλείου, Μιχάλης Γιωργάλλα, Φάνος Ιακώβου, Νίκος Κουτσού, Μιχάλης Λουκά, Στράτος Παναγιώτου, Ιωάννης Παπαγεωργίου, Μηνάς Περδίος, Κάτια Πιερούδη, Ανδρέας Σιάμαρος και Μιχάλης Σταματάρη.

    [31] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Πολύτεκνοι

    Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης είπε πως ''η προσφορά των πολυτέκνων προς την πολιτεία και το Εθνος, είναι ανυπολόγιστη'' και ότι ''δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο περνά μέσα και από τα προβλήματα των Πολυτέκνων είναι πρόβλημα εθνικό''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Μιχαηλίδης μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα στα γραφεία του ΑΔΗΚ με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων με την οποία συζήτησε τα προβλήματα που τους απασχολούν και ανέπτυξε τις θέσεις του Κινήματος για την αντιμετώπιση τους.

    «Για εμάς το πρόβλημα, το δημογραφικό, το οποίο περνά μέσα και από τα προβλήματα των Πολυτέκνων είναι πρόβλημα εθνικό κι έτσι πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται και από τη Κυβέρνηση και όλα τα Πολιτειακά Οργανα του Κράτους'', είπε.

    [32] Κίνημα Οικολόγων - Βρετανικές Βάσεις

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καταγγέλλει τη χρησιμοποίηση των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο για επιχειρήσεις στο έδαφος γειτονικών χωρών, όπως στο Ιράκ, και καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα ''να πάρουν θέση έναντι της προκλητικής συμπεριφοράς των Βρετανών''.

    ''Η προκλητική πρόσκληση των Βρετανών προς τα ΜΜΕ για παρουσίαση της αναχώρησης δύο λόχων στρατιωτών που εκπαιδεύτηκαν στη Κύπρο για να αποσταλούν στο Ιράκ αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη πως οι Βρετανοί χρησιμοποιούν το νησί μας ως ορμητήριο για τους επιθετικούς πολέμους της 'νέας τάξης πραγμάτων' '', αναφέρει το Κίνημα.

    Προσθέτει ότι ο Γενικός Γραμματέας και Βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης προγραμματίζει συναντήσεις με τους κατοίκους των περιοχών των Βάσεων προκειμένου να οργανωθεί μαζική αντίδραση κατά της παρουσίας των Βρετανικών Βάσεων και καταδίκη των επιπτώσεων που έχουν στο περιβάλλον, στην ποιότητα ζωής και στην οικονομική ανάπτυξη των κοινοτήτων.

    [33] Κίνημα Οικολόγων - Βαφές αυγών

    Τη χρήση οικολογικών φυσικών βαφών για τα πασχαλινά αυγά προτείνει στους καταναλωτές το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, το οποίο παρουσίασε στη Λεμεσό έρευνα για τις χρωστικές ουσίες που περιέχονται σε έτοιμες βαφές και τις πιθανές επιπτώσεις στον άνθρωπο.

    Την παρουσίαση της έρευνας και τις παραδοσιακές τεχνικές για πασχαλινά αυγά έκαναν οι υποψήφιες του Κινήματος για την εκλογική περιφέρεια Λεμεσού Ιωάννα Παναγιώτου, Ρωξάνη Κουδουνάρη, Λήδα Μαλά και Φαίδρα Αβρααμίδου.

    Αναφορικά με την έρευνα, η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Ιωάννα Παναγιώτου ανέφερε πως όλα τα δείγματα των έτοιμων βαφών περιείχαν μία ή περισσότερες χρωστικές ουσίες, κάποιες από τις οποίες μπορούν να προκαλέσουν ευαισθησία ή εξάνθημα σε αλλεργικά και ασθματικά άτομα.

    [34] ΕΥΡΩΔΗ - Κρατική χορηγία

    Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία (ΕΥΡΩΔΗ) με ανακοίνωση καταγγέλλει απόφαση της Βουλής, με την οποία ''το κόμμα έχει αποκλειστεί από την έκτακτη κρατική χορηγία για τις εκλογές''.

    ''Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ότι μέρος της χορηγίας διατίθεται εξίσου σε όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα'', αναφέρει η ΕΥΡΩΔΗ προσθέτοντας ότι ''η Βουλή εδώ και δύο χρόνια αναγνωρίζει την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία ως κοινοβουλευτικό κόμμα, σε όλα τα ζητήματα εκτός από την κρατική χορηγία''.

    Καταγγέλλουμε αυτή την άνιση μεταχείριση και το γεγονός ότι αυτή η απόφαση της Βουλής παραβιάζει και το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, καταλήγει η ΕΥΡΩΔΗ στην ανακοίνωση της.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 14 April 2006 - 14:23:09 UTC