Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-04-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ
  • [02] ΔΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΚΤΑΦΕΣ - ΖΙΡΟΝΤ
  • [03] ΡΩΣΙΑ - ΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΕ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

    Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και γενικά των 25 της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει όλα όσα ανέλαβε έναντι της ΕΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιανδήποτε κίνηση από πλευράς της Τουρκίας για μη συμμόρφωση με το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης.

    Σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες ότι η Τουρκία προτίθεται να προσφύγει σε διεθνή σώματα με στόχο να πλήξει την υποχρέωση της να εφαρμόσει την τελωνειακή της ένωση με την ΕΕ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ``επίσημα δεν έχουμε οποιανδήποτε πληροφόρηση για τέτοιες ή άλλες σκέψεις από πλευράς της Τουρκίας``.

    Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι ``η κυβέρνηση είναι έτοιμη για μια σειρά από πιθανά σενάρια ή πιθανές κινήσεις από πλευράς της Τουρκίας ή άλλων και ανάλογα θα υπάρχουν και τα μέτρα ή οι αντιδράσεις που θα αναληφθούν από μέρους μας``.

    ``Για μας υπάρχει σαφής δέσμευση και υποχρέωση της Τουρκίας να υιοθετήσει και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο, όπως και το σύνολο του ευρωπαϊκού κεκτημένου για να προχωρήσει η πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ. Αυτή είναι και η θέση της ΕΕ, όπως έχει καταγραφεί και στην απαντητική επιστολή των 25 προς την τότε δήλωση της Τουρκίας, και εμείς εμμένουμε στην εφαρμογή και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει το ενδεχόμενο η Τουρκία να προσφύγει σε οποιοδήποτε διεθνές δικαστήριο, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ``οι δυνατότητες υπάρχουν, όμως δεν θεωρούμε ότι μπορεί να μετατραπεί σε νομικό ζήτημα αυτό το θέμα``.

    ``Η θέση μας, όπως και η θέση και των 25 της ΕΕ, είναι ότι η Τουρκία πρέπει να υλοποιήσει και να εφαρμόσει όλα όσα ανέλαβε έναντι της ΕΕ και κατά συνέπεια και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας``, είπε.

    [02] ΔΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΕΚΤΑΦΕΣ - ΖΙΡΟΝΤ

    Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους ανακοίνωσε ότι έχει οριστικοποιήσει το σχέδιό της για το πρόγραμμα εκταφών, ταυτοποίησης και επιστροφής των λειψάνων των αγνοουμένων της Κύπρου.

    Ανέφερε επίσης ότι έχει πραγματοποιηθεί εκταφή λειψάνων δέκα ατόμων στην περιοχή της Μεσαορίας και στην νοτιο-ανατολική Λευκωσία.

    Ανακοίνωση της ΔΕΑ αναφέρει επίσης ότι με την κάθοδο του Τρίτου Μέλους της ΔΕΑ, Κριστόφ Ζιρόντ στην Κύπρο, στο εγγύς μέλλον η Επιτροπή θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες έρευνες για διαπίστωση της τύχης των αγνοουμένων.

    [03] ΡΩΣΙΑ - ΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το Κυπριακό ήταν ένα από τα διεθνή προβλήματα με τα οποία ασχολήθηκαν ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα.

    Οπως επισημαίνει στη σχετική λακωνική ανακοίνωσή της η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, πέραν των προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ και το Ιρανικό, «αναλύθηκαν επίσης η κατάσταση γύρω από την Κύπρο, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και στο Ιράκ, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη να διασφαλιστεί ο ηγετικός ρόλος του ΟΗΕ κατά την αρωγή του στην πολιτική διευθέτηση» των ζητημάτων αυτών.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Οι ιδιαιτερότητες των βουλευτικών εκλογών του 2006 είναι η συμμετοχή των Τ/Κ και ότι η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων θα γίνει στα εκλογικά κέντρα για πρώτη φορά, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας πολύωρης σύσκεψης, της δεύτερης στη σειρά στην πορεία προς τις εκλογές, ο κ. Χρίστου είπε ότι θα λειτουργήσουν περίπου 1.250 εκλογικά κέντρα, τουλάχιστον 60 περισσότερα από προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, λόγω αύξησης του πληθυσμού.

    Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν επίσης 270 Τ/Κ σε 30 περίπου εκλογικά κέντρα, ενώ τα πρώτα επίσημα κομματικά αποτελέσματα θα είναι γνωστά γύρω στις 21:00.

    Σε σχέση με τα βιβλιάρια, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι έχουν όλα σχεδόν εκτυπωθεί, με εξαίρεση αυτά για τα οποία έχουν υποβληθεί ενστάσεις. Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σημείωσε, θα κληθούν να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία των κοινοταρχών για να ζητήσουν και να πάρουν τα βιβλιάρια τους.

    Υπενθύμισε ότι μπορεί να ζητηθεί από εκλογείς να αντικατασταθούν τα βιβλιάρια τα οποία είτε έχουν καταστραφεί είτε απολεστεί στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, μέχρι το Σάββατο, 20 Μαϊου, στις 13:00.

    Πέραν εκείνης της ώρας, ανέφερε, δεν θα γίνεται αντικατάσταση εκλογικών βιβλιαρίων σε κανένα. Ανέφερε ακόμη ότι για όσους δεν έχουν επιπρόσθετες λευκές σελίδες στα βιβλιάρια τους, μπορεί να αποτείνονται για να γίνει η συμπλήρωση των σελίδων, ακόμη και την Κυριακή των εκλογών.

    Οδηγίες δόθηκαν επίσης να υπάρχουν βοηθητικά έγγραφα στην τουρκική γλώσσα για να καθοδηγηθούν και οι Τ/Κ που δεν μιλούν Ελληνικά ώστε να ψηφίσουν με τον τρόπο που οι ίδιοι επιλέγουν.

    Διευκρίνισε πως δεν θα υπάρχουν ψηφοδέλτια στην τουρκική αλλά σε κάθε εκλογικό κέντρο, σε κάθε χώρο που θα κληθεί να ψηφίσει Τ/Κ, θα υπάρχει βοηθητικό φυλλάδιο με πλήρη μετάφραση του ψηφοδελτίου, το οποίο αφορά τον συγκεκριμένο Τ/Κ και την επαρχία καταγωγής του, ώστε να μπορεί, κοιτάζοντας το, να προσανατολίζεται σε ποιο κόμμα αναφέρεται.

    Ταυτόχρονα, συνέχισε ο κ. Χρίστου, από την ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών θα παρέχονται πάρα πολλές πληροφορίες για τα θέματα των εκλογών στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Είναι οδηγίες για τους ψηφοφόρους πώς ψηφίζουν, σε ποια εκλογικά κέντρα θα ψηφίσουν.

    Η μηχανογράφηση θα γίνεται κατά επαρχία. Τα επαρχιακά αποτελέσματα θα πληκτρολογούνται στο σύστημα κατά επαρχία για να αποσυμφορηθεί και η παραγωγή των αποτελεσμάτων.

    Ο κ. Χρίστου είπε πως στις βουλευτικές εκλογές η ψήφος είναι υποχρεωτική και έκαμε έκκληση προς τους Κύπριους ψηφοφόρους να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα τους. Ανέφερε πως προβλέπονται κυρώσεις στον νόμο αλλά δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε χρόνια.

    ``Για επίσημα αποτελέσματα των κομματικών συνδυασμών πρόβλεψη είναι για τις 9 το βράδυ. Και είναι η ακραία πρόβλεψη. Οι αισιόδοξοι της ομάδας μιλούν για 8 το βράδυ. Για αυτό εγώ λέω 9 το βράδυ για να προβλέψουμε και το αναπάντεχο, κάτι που μπορεί να καθυστερήσει ένα κέντρο. Οι σταυροί προτίμησης θα μας πάρουν μέχρι και μετά τα μεσάνυκτα``, είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 19 April 2006 - 15:29:14 UTC