Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-04-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΗΠΑ - ΑΘΗΝΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
  • [03] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [04] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΥΠΕΞ ΗΠΑ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [01] ΥΠΕΞ ΗΠΑ - ΑΘΗΝΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη πρόταση για το Κυπριακό και πως προσβλέπει στις συνομιλίες που θα έχει σε Ελλάδα και Τουρκία για να δούνε ``τί θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για να προχωρήσει μια πρόταση``.

    Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, καθοδόν προς την Αθήνα, όπου έφθασε τα ξημερώματα, η κ. Ράις ανέφερε ακόμη πως η λύση του Κυπριακού είναι πολύ σημαντική ``ιδιαίτερα με δεδομένη την πολυπλοκότητα που υφίσταται, λόγω της συμμετοχής της Κύπρου στην ΕΕ``.

    Η κ. Ράις είπε πως ανάμεσα στα θέματα που θα εξεταστούν κατά τις συνομιλίες της με την ελληνική πολιτική ηγεσία είναι το Κυπριακό, η συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και η κατάσταση στα Βαλκάνια.

    ``Εχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε σε σχέση με τα Βαλκάνια. Για παράδειγμα, όταν ήμουν με την Υπουργό Εξωτερικών (Ντόρα Μπακογιάννη) προ ολίγων εβδομάδων, μιλήσαμε για τη σημασία των Βαλκανίων και πώς θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτή η προσπάθεια σωστά και είμαι βεβαία ότι θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και άλλο για αυτό``, είπε.

    ``Επίσης θέλουμε να συζητήσουμε για το πώς θα προχωρήσουμε στο Κυπριακό. Είχαμε, φυσικά, μια προσπάθεια υπό την ηγεσία του Κόφι Ανάν πριν δυο περίπου χρόνια, η οποία ελπίζαμε ότι θα κατέληγε σε λύση του ζητήματος στην Κύπρο. Δεν το επέτυχε. Νομίζω ότι όλοι θα ήθελαν να δουν να επαναρχίζει αυτή η προσπάθεια``, ανέφερε.

    ``Είχαμε επίσης``, δήλωσε η κ. Ράις, ``πολύ καλές συζητήσεις με την Ελλάδα για ευρύτερα ζητήματα. Η Ελλάδα είναι, φυσικά, μια σημαντική σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, και θέματα όπως οι σχέσεις μας γύρω από το Αφγανιστάν και η συνεισφορά των Ελλήνων στις νατοϊκές προσπάθειες στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ θα είναι επίσης στην ατζέντα``.

    ``Αυτή είναι η πρώτη μου ευκαιρία να πάω στην Ελλάδα ως Υπουργός Εξωτερικών και προσβλέπω στην εξέταση ενός ευρέος φάσματος θεμάτων εκεί``, είπε η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το Κυπριακό, η κ. Ράις δήλωσε ότι ``όλοι απογοητεύθηκαν από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους``.

    ``Νομίζω``, είπε, ``ότι αναγνωρίζεται πως η λύση του Κυπριακού είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα με δεδομένη την πολυπλοκότητα που υφίσταται λόγω της συμμετοχής της Κύπρου στην ΕΕ``.

    ``Δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη πρόταση, αλλά γίνονται φυσικά συζητήσεις``, είπε η κ. Ράις, προσθέτοντας πως προσβλέπει στις συνομιλίες που θα έχει με τους Ελληνες και με τους Τούρκους για να δούνε ``τί θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για να προχωρήσει μια πρόταση``.

    ``Είναι κατανοητό πως ο Γενικός Γραμματέας Ανάν``, είπε η κ. Ράις, ``θα ήθελε να γνωρίζει ότι υπάρχει μια βάση για να προχωρήσουμε πριν προωθήσει μια νέα πρόταση και νομίζω όλοι προσπαθούν να δουν κατά πόσον υφίσταται αυτή η βάση``.

    Στη διάρκεια της ενημέρωσης η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Τουρκία ως ``δυο από τους σημαντικότερους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ``.

    Στην εκτενή αναφορά της στην Τουρκία, μεταξύ άλλων, η κ. Ράις αναφέρθηκε στην απόφαση των ΗΠΑ να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους ενάντια στη δράση της ``τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ``, επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην ευρωπαϊκή πορεία της Αγκυρας, και επεσήμανε τις αλλαγές που συντελούνται στην γειτονική χώρα στο πλαίσιο μιας σταδιακής πορείας εκδημοκρατισμού.

    Η κ. Ράις θα γίνει σήμερα δεκτή από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και θα έχει συνομιλίες με τη ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη.

    Στις 11:00 π.μ. η κ. Ράις θα συναντηθεί με την κ. Μπακογιάννη και στις 13:00με τον κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στο πλαίσιο της περιοδείας της, η κ. Ράις θα επισκεφθεί την Αγκυρα και θα καταλήξει στη Σόφια, όπου θα πραγματοποιηθεί στις 27-28 Απριλίου η άτυπη σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤO.

    Στην Αθήνα πάντως η Αστυνομία έχει λάβει αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, λόγω των διαδηλώσεων που προγραμματίζουν τα κόμματα της αριστεράς, αντιπολεμικές οργανώσεις, συνδικάτα αλλά και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ.

    O υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Αμυνα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής υπογραμμίζει σε δήλωσή του πως «με την ευκαιρία της επίσκεψης της κ. Ράις στην Αθήνα, πρέπει να καταστεί σαφές ότι ο ελληνικός λαός είναι αντίθετος σε κάθε προοπτική πολέμου. Ότι επιθυμούμε την ειρήνη, το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και του ρόλου του ΟΗΕ, τη συνεργασία και τη φιλία των λαών».

    «Μέσα σ` αυτό το πλαίσιο, επιμένουμε και υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια που οδηγεί στην αποκλιμάκωση της έντασης με το Ιράν, τον έλεγχο του πυρηνικού του προγράμματος μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, την επίλυση του Κυπριακού, την εξέλιξη των σχέσεων των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει ο κ. Παπουτσής.

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζομένους και τη νεολαία να εκδηλώσουν μαζικά και πολύμορφα την αντίθεσή τους στην επίσκεψη της κ. Ράις, «κλασικού εκπροσώπου των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της σφαγής των λαών».

    «Καλούμε κάθε άνθρωπο του μόχθου να διαδηλώσει εναντίον της συμμετοχής της Ελλάδας στην προετοιμαζόμενη επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του Ιράν. Να εμποδίσει τη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας και του ελληνικού εναέριου χώρου, που η κυβέρνηση της ΝΔ παραχωρεί, όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ παραχώρησαν, για να κτυπηθούν οι λαοί του Ιράκ και του Αφγανιστάν», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

    «Εμπρός να υποδεχτούμε την Κοντολίζα Ράις όπως τον Κλίντον, τον αρχισφαγέα του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Η Ράις είναι ανεπιθύμητη, η επίσκεψή της έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των λαών. Προαναγγέλλει μόνο δεινά», τονίζει το ΚΚΕ, καλώντας σε συγκεντρώσεις στα Προπύλαια στις 10 το πρωί της Τρίτης και στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

    Σε δήλωση, του ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος χαρακτηρίζει την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών «persona non grata» και «κήρυκα πολέμου».

    «Λίγες μέρες μετά την Ανάσταση, η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έρχεται στην Αθήνα ως κήρυκας ενός πολέμου, που οδηγεί όλη την περιοχή μας σε μια παρατεταμένη και ασύλληπτα επικίνδυνη φάση Παθών» σημειώνει ο Πρόεδρος του ΣΥΝ.

    «Η τυχοδιωκτική πολιτική των ΗΠΑ», τονίζει, «λαμβάνει νέες ποιοτικές διαστάσεις, με τα σχέδια για τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στο Ιράν».

    «Δεν θέλουμε να γυρίσουμε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Δεν θέλουμε νέο, πιο άγριο Ιράκ. Θέλουμε διπλωματικές, πολιτικές λύσεις στις διεθνείς διαφορές και όχι άλλους πολέμους», υπογραμμίζει ο κ. Αλαβάνος.

    Ενόψει των κινητοποιήσεων που διοργανώνει το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ καταλήγει: «Για τον ελληνικό λαό, που σύσσωμος συμμετείχε στην κινητοποίηση ενάντια στην επιδρομή στο Ιράκ, η κυρία Ράις είναι `persona non grata`».

    [02] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ

    Η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε τη σύμφωνη γνώμη της για τη χορήγηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τους Τουρκοκύπριους, συνολικού ύψους 138 εκατ. ευρώ.

    Η απόφαση λήφθηκε χωρίς συζήτηση, δεδομένου ότι μετά την έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών του χρηματοδοτικού κανονισμού, η χθεσινή έγκρισή του από την Επιτροπή Προϋπολογισμών της Ευρωβουλής ήταν μια τυπική διαδικασία.

    Η Επιτροπή Προϋπολογισμών ενέκρινε επίσης και το ποσό των 180.000 ευρώ για διοικητικά έξοδα τεχνικής υποστήριξης, τα οποία δαπανήθηκαν μέχρι την έγκριση του κανονισμού από το Συμβούλιο Υπουργών.

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου, τα κονδύλια θα αποδεσμεύονται σταδιακά μετά την έγκριση κάθε προγράμματος που θα υποβαλλέται. Ο κανονισμός προβλέπει επίσης ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν έργα σε περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

    [03] ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υπενθύμισε στην Τουρκία τις υποχρεώσεις που έχει ώστε να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Παπούλιας κάλεσε την Αγκυρα να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της προκειμένου να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση να σεβαστεί τις αρχές της.

    «H Ελλάδα αισιοδοξεί ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα καταλήξει και στην πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, αλλά για να ολοκληρωθεί αυτή η πορεία πρέπει η Αγκυρα να αναθεωρήσει πάγιες θέσεις στην εξωτερική της πολιτική και να κάνει μια πραγματική επανάσταση στο εσωτερικό της», δήλωσε ο κ. Παπούλιας εκφράζοντας την ελπίδα «να υπάρχει η αναγκαία βούληση. Αν δεν υπάρχει, η πορεία θα μείνει στη μέση».

    Παράλληλα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ευθύνες απέναντι στους πολίτες της να μην αποδεχθεί ένταξη κράτους - μέλους, που δεν προσαρμόζεται πλήρως στο σύστημα αρχών και αξιών».

    [04] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΥΠΕΞ ΗΠΑ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Το Μεσανατολικό, η κατάσταση στο Ιράκ, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις στην Τουρκία, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Αν και το Κυπριακό δεν αναφέρεται ονομαστικά στην τουρκική ανακοίνωση, τα τουρκικά μέσα ενημερώσης τις τελευταίες ημέρες σημειώνουν ότι θα συζητηθεί επίσης κατά τις επαφές της κ. Ράις με την τουρκική ηγεσία.

    Η κ. Ράις θα γίνει δεκτή από τον Τούρκο Πρόεδρο Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης προγραμματίζεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιουλ. Μετά την Αγκυρα, η κ. Ράις αναμένεται να μεταβεί στη Σόφια της Βουλγαρίας όπου θα πάρει μέρος στην άτυπη σύνοδο των Yπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις 27 και 28 Απριλίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 25 April 2006 - 9:29:16 UTC