Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Ράις - Τουρκία
  • [02] Αθήνα - Kουμουτσάκος - Επίσκεψη Ράις - Αποτίμηση
  • [03] Εκπρόσωπος - Συνέντευξη Τύπου Ταλάτ
  • [04] Ρεν - Τουρκία - Τριανταφυλλίδης
  • [05] Ευρωβουλή - Κύπρος - Πρόεδρος Βουλής - Πολιτική εκδήλωση
  • [06] Υπουργός Εμπορίου - Τιμές καυσίμων
  • [07] Εκπρόσωπος - Εκτακτοι Δημόσιοι Υπάλληλοι - Αναπομπή νόμου
  • [08] ΚΥΠΕ - Τριάντα χρόνια λειτουργίας - Εκδήλωση
  • [09] Κύπελλο Κύπρου - Ημιτελική φάση - Αποτελέσματα
  • [10] Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες
  • [11] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [12] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ράις - Εκκλησία - Κληρίδης
  • [13] ΔΗΚΟ - Κυπριακό - Οικονομία - Ευημερία του πολίτη
  • [14] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ράις - Παπαπέτρου - Καύσιμα - Εκπαίδευση
  • [15] Ρίκος Ερωτοκρίτου - Ράις - Εκτακτοι - Καύσιμα
  • [16] ΓΓ Οικολόγων - Ράις - Καύσιμα
  • [17] Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ - Κυπριακό - Καύσιμα
  • [18] Υπηρεσία Εκλογών - Εκλογικά βιβλιάρια ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 27/04/2006

  • [01] Εκπρόσωπος - Ράις - Τουρκία

    Είναι γνωστή η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για διευκόλυνση της Τουρκίας στην πορεία και στην προσπάθειά της για ένταξη στην ΕΕ και σε αυτό το πλαίσιο πολιτικής κρίνουμε ότι κινήθηκε και η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κ. Ράις στην Αθήνα.

    Ο κ. Λιλλήκας χαρακτήρισε εξάλλου αδόκιμο τον όρο «βόρεια Κύπρος», που χρησιμοποίησε η κ. Ράις, ενώ για την αναφορά της πως όταν μπήκε η Κύπρος στην ΕΕ, ήταν διχοτομημένη και υπήρχε η αντίληψη ότι δεν θα έκανε τίποτα να εμποδίσει την Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ ανέφερε πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί η κυβέρνηση επί τούτου, αφού δεν ήταν τότε στην εξουσία, προσθέτοντας πως «αυτή η κυβέρνηση δεν έδωσε σε κανέναν δεσμεύσεις ή υποσχέσεις και να μην της έχει τηρήσει».

    «Είναι γνωστή η θέση και η πολιτική της Κύπρου όσον αφορά την πρόοδο και την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ. Η θέση μας είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό κάποιους βασικούς όρους και προϋποθέσεις όπως αυτοί τίθενται από την ίδια την ΕΕ», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

    Πρόσθεσε πως «η Τουρκία θα πρέπει για να προχωρήσει απρόσκοπτα στην ΕΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και στις δεσμεύσεις της έναντι της Ενωσης».

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως «η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία. Μόνον η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό της σε αυτό το δρόμο».

    Πρόσθεσε πως «χώρες που διατηρούν φιλικές σχέσεις με την Τουρκία και διαύλους επικοινωνίας μπορούν να βοηθήσουν την Τουρκία πείθοντάς την να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της κ. Ράις πως όταν μπήκε η Κύπρος στην ΕΕ, ήταν διχοτομημένη και υπήρχε η αντίληψη ότι δεν θα έκανε τίποτα να εμποδίσει την Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως «αυτό έχει εγερθεί από ξένους και άλλες φορές τα τελευταία τουλάχιστον δυόμισυ χρόνια».

    «Δεν μπορεί να τοποθετηθεί η κυβέρνηση επί τούτου. Δεν ήταν αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία τότε. Αυτή η κυβέρνηση δεν έδωσε σε κανένα δεσμεύσεις ή υποσχέσεις και να μην της έχει τηρήσει», πρόσθεσε.

    Ανέφερε πως για το εάν ευσταθεί ή όχι αυτή η δήλωση της κ. Ράις, που κατά καιρούς την έκαναν και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να ρωτηθεί η τότε κυβέρνηση.

    [02] Αθήνα - Kουμουτσάκος - Επίσκεψη Ράις - Αποτίμηση

    Εξαιρετικά χρήσιμη χαρακτήρισε χθες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, την επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα, της ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις.

    Όπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, «οι συνομιλίες που έγιναν, ήταν εκτενείς και πλήρεις, κάλυψαν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, και ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά και ευρύτερου περιφερειακού».

    «Από ελληνικής πλευράς, ήταν μια ευκαιρία να εμβαθύνουμε παρουσιάζοντας σε λεπτομέρεια τις απόψεις και τις θέσεις μας, για θέματα που είχαν συζητηθεί πριν από ένα μήνα στην Ουάσιγκτον» είπε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε ότι είναι χρήσιμο ότι η ενημέρωση έγινε αμέσως πριν η κ. Ράις συναντηθεί με Τούρκους αξιωματούχους στην Αγκυρα.

    Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά της Αμερικανίδας Υπουργού σε «βόρεια Κύπρο» ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας είπε πως « η χρησιμότητα της επίσκεψης δεν μειώνεται από τις απαντήσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου».

    Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως η κ. Ράις στις δηλώσεις της δεν υποδηλώνει αναγνώριση κράτους στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα και πρόσθεσε «αδιάψευστη και κατηγορηματική απόδειξη είναι, η σταθερή πολιτική των ΗΠΑ να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως νόμιμης κυβέρνησης και εκπροσώπησης της Κύπρου».

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της κ. Ράις για εσαεί υποστήριξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, καθώς αυτό ήταν τμήμα συμφωνίας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Κουμουτσάκος, απάντησε κατηγορηματικά «ουδεμία συμφωνία γνωρίζω».

    [03] Εκπρόσωπος - Συνέντευξη Τύπου Ταλάτ

    Ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τρεις προϋποθέσεις που έθεσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Δευτέρα, αναιρεί ο ίδιος τη θέση του πως είναι πρόθυμος για νέο διάλογο πάνω σε μηδενική βάση, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε πως οι τρεις αυτές προϋποθέσεις είναι πως η βάση της λύσης πρέπει να είναι το σχέδιο Ανάν, ότι πρέπει να καθοριστούν τακτά χρονοδιαγράμματα και ότι στο τέλος θα πρέπει να υπάρχει και να εφαρμοστεί επιδιαιτησία.

    ''Αρα στην ουσία δεν έχει αλλάξει τις θέσεις του ο κ. Ταλάτ για να γίνεται τόση συζήτηση ανάμεσα στη δική μας την πλευρά'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Οπως ανέφερε, ''στη μακροσκελή του συνέντευξη ο κ. Ταλάτ έχει αναφερθεί παρεμπιπτόντως στην προθυμία του για νέο διάλογο πάνω σε μηδενική βάση''.

    [04] Ρεν - Τουρκία - Τριανταφυλλίδης

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως της δεσμεύσεις της απέναντι στην Κύπρο, αναφέρει ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν σε απάντησή του στον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις Κυριάκο Τριανταφυλλίδη.

    Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ζητούσε από τον Επίτροπο να τον ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει ο ίδιος και η Επιτροπή, προκειμένου η Τουρκία, μια υπό ένταξη χώρα, να υποχρεωθεί να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, ιδιαίτερα στον τομέα της ελεύθερης διεξαγωγής του εμπορίου και με αφορμή το επεισόδιο που έλαβε χώρα στις αρχές του έτους με την απαράδεκτη άρνηση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν σε εμπορικό πλοίο κράτους μέλους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πλοίο ABLE F, να προσεγγίσει στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας.

    Στην απάντηση του, ο Επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη ενημερωθεί από τις κυπριακές αρχές σχετικά με το περιστατικό της 22ας Φεβρουαρίου 2006.

    Επί του προκειμένου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε αμέσως το ζήτημα υπόψη των τουρκικών αρχών και υπενθύμισε τη θέση που υπερασπίζεται η ΕΕ εδώ και καιρό, δηλαδή ότι σύμφωνα με τη συμφωνία συνεργασίας ΕΚ-Τουρκίας, που περιλαμβάνει την τελωνειακή ένωση μεταξύ ΕΚ και Τουρκίας, η Τουρκία έχει δεσμευθεί να επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών με όλα τα κράτη μέλη.

    [05] Ευρωβουλή - Κύπρος - Πρόεδρος Βουλής - Πολιτική εκδήλωση

    Το ΑΚΕΛ θα παραμείνει αγωνιστής για την ειρηνική επανένωση της Κύπρου και θα συνεχίσει να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για την εξεύρεση διζωνικής, δικοινοτικής λύσης του Κυπριακού, ανέφερε χθες ο ΓΓ του κόμματος και Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, στη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης στην έδρα της Ευρωβουλής με θέμα «Κύπρος: Μία Πατρίδα, Ενας Λαός-Κοινοί αγώνες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

    Η εκδήλωση στην οποία βασικοί ομιλητές ήταν ο κ. Χριστόφιας, ο βετεράνος Τουρκοκύπριος συνδικαλιστής, Κιαμίλ Τουντζιέλ και ο Πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Φρανσίς Βούρτζ, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στο νησί. Μάλιστα, όπως είπε, ο κ. Χριστόφιας το ΑΚΕΛ αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα συνεχίσει να παλεύει για την επαναπροσέγγιση Ε/Κ και Τ/Κ θεωρώντας ότι η επαναπροσέγγιση είναι προϋπόθεση για επανένωση της Κύπρου και απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να λειτουργήσει η λύση που θα εξευρεθεί.

    Ο κ. Χριστόφιας αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στη μακρόχρονη κοινή συμβίωση μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, επικέντρωσε την ομιλία του στο Κυπριακό και στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία έναντι της Κύπρου, στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε πως τα τελευταία δύο χρόνια έγινε σκληρή δουλειά που άρχισε να αποδίδει καρπούς. «Στο διεθνή χώρο γενικά γίνεται αποδεκτό σήμερα ότι μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό δεν μπορεί να εγκλωβιστεί σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και δεν μπορεί να έχει ως κατάληξη μια καινούργια επιδιαιτησία. Γίνεται γενικά αποδεκτό ότι συμφωνημένη πρέπει να είναι η λύση που θα τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού. Και γίνεται επίσης αποδεκτό ότι χρειάζεται να προετοιμαστεί καλά μια καινούργια προσπάθεια γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια αποτυχίας», είπε ο κ. Χριστόφιας σημειώνοντας πως την προσέγγιση αυτή υιοθετεί και ο ΓΓ του ΟΗΕ και απόδειξη τούτου είναι η συνάντηση του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κόφι Ανάν στο Παρίσι και τα αποτελέσματα που επετεύχθησαν.

    [06] Υπουργός Εμπορίου - Τιμές καυσίμων

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε χθες πως η αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να μελετήσει τις τιμές των καυσίμων στην αγορά, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τις διεθνείς τιμές αλλά και τις τιμές αγοράς των πετρελαιοειδών που έρχονται στην Κύπρο όπως επίσης και την ισοτιμία του δολαρίου.

    Σε παρατήρηση πως όταν υπάρχει αύξηση στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς γίνονται και αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, ενώ όταν υπάρχει μείωση στην τιμή του πετρελαίου δεν γίνονται οι ανάλογες μειώσεις στις τιμές των καυσίμων, ο κ. Λιλλήκας είπε πως αυτό είναι λάθος και πως μπορεί να παρουσιάσει τουλάχιστον 10 μειώσεις τους τελευταίους 5-6 μήνες.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως δεν εξαρτάται από την Κύπρο ποιες θα είναι οι τιμές των πετρελαιοειδών αλλά από τη διεθνή αγορά.

    Πρόσθεσε πως η τιμή του αργού πετρελαίου δυστυχώς καθορίζεται από πολιτικές παραμέτρους και παράγοντες που είναι πολύ πέραν των δυνάμεων της Κύπρου αλλά και άλλων μεγαλύτερων χωρών από την Κύπρο, που έχουν να κάνουν με πιθανές κρίσεις ή πολεμική σύγκρουση στο Ιράκ και με τα θέματα της τρομοκρατίας σε άλλες χώρες παραγωγούς.

    [07] Εκπρόσωπος - Εκτακτοι Δημόσιοι Υπάλληλοι - Αναπομπή νόμου

    Η κυβέρνηση τοποθετείται υπέρ της τήρησης του Συντάγματος και της αρχής της ισότητας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι το πρόβλημα των έκτακτων δημοσίων υπαλλήλων θα επιλυθεί με τη διεκδίκηση από μέρους τους μόνιμου διορισμού μέσα από τις διαδικασίες της Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας(ΕΔΥ), ενώ σε γραπτή δήλωση του σημειώνει πως δεν γεννάται θέμα κατάθεσης νέου νομοσχεδίου από την κυβέρνηση.

    Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε ακόμα ότι μετά την αναπομπή του νόμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο εγείρεται και συνταγματικό ζήτημα για την εξουσία της Βουλής των Αντιπροσώπων να ψηφίζει νόμους μετά την αυτοδιάλυση της.

    Στο μεταξύ σε γραπτή δήλωση, αναφέρεται ότι η διαφωνία της κυβέρνησης και του Πρόεδρου της Δημοκρατίας με το νόμο που ψήφισε η Βουλή δεν περιορίζεται μόνο στη συνταγματική πτυχή και τη λανθασμένη διατύπωση των προνοιών του, αλλά επεκτείνεται και στην ουσία του.

    [08] ΚΥΠΕ - Τριάντα χρόνια λειτουργίας - Εκδήλωση

    Εκδήλωση για τα 30 χρόνια (1976 - 2006) λειτουργίας του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) πραγματοποιείται σήμερα στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου θα απευθύνει χαιρετισμό.

    [09] Κύπελλο Κύπρου - Ημιτελική φάση - Αποτελέσματα

    Με ισοπαλία έληξαν χθες και οι δύο αγώνες για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Στο ΓΣΠ το παιχνίδι μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Ομόνοιας έληξε με 3 3 και στο Παφιακό ο αγώνας μεταξύ της ΑΕ Πάφος και της ΑΕΚ έληξε με 1 1.

    Οι επαναληπτικοί αγώνες θα διεξαχθούν την Τετάρτη, 3 Μαϊου 2006.

    [10] Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες

    Αρνητικά κινήθηκε στην πρώτη συνάντηση μετά τις εορτές του Πάσχα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά την αύξηση που σημειώθηκε στον ημερήσιο όγκο συναλλαγών. Με τις τραπεζικές μετοχές να αδυνατούν να αναστρέψουν την αρνητική εικόνα που παρουσίασαν κατά τη συνάντηση, ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε τελικά μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,56% και έκλεισε στις 2.653,23 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε ελαφρώς τα τέσσερα εκατομμύρια λίρες.

    Απώλειες, που ανήλθαν σε ποσοστό 0,57%, παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος υποχώρησε στις 902,59 μονάδες.

    [11] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [12] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ράις - Εκκλησία - Κληρίδης

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες πως «χρειάζεται δουλειά με τις ΗΠΑ ώστε να αξιοποιηθεί η μεγάλη τους επιθυμία να δουν την Τουρκία να πορεύεται απρόσκοπτα στην Ευρώπη παίρνοντας εμείς εκείνα τα ανταλλάγματα που οδηγούν στη λύση του Κυπριακού και όχι στα περιφερειακά προβλήματα όπως είναι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου».

    Στο οίκημα του ΔΗΣΥ διοργανώθηκε χθες εορταστικό γεύμα για τα γενέθλια του επίτιμου Προέδρου του κόμματος Γλαύκου Κληρίδη στην παρουσία του κ. Αναστασιάδη, του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, του Μανώλη Χριστοφίδη της κόρης του Καίτης Κληρίδου, του συζύγου της Κώστα Σιαμμά και άλλων προσκεκλημένων.

    Ο κ. Αναστασιάδης, από τα γραφεία της φοιτητικής παράταξης του ΔΗΣΥ «Πρωτοπορία» απηύθυνε έκκληση για οικονομική στήριξη της προσπάθειας της παράταξης ώστε να βρεθούν στην Κύπρο για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα όσο το δυνατό περισσότεροι ψηφοφόροι που ζουν ή σπουδάζουν στο εξωτερικό και δεν τους επιτρέπεται να ψηφίζουν εκεί όπου διαμένουν εξαιτίας της «κυβερνητικής αδράνειας».

    [13] ΔΗΚΟ - Κυπριακό - Οικονομία - Ευημερία του πολίτη

    Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι υπάρχει ''μια σύμπτωση συμφερόντων'' μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου στο να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό και παρ' όλο που δεν θεωρεί ότι ''θα αλλάξει άρδην η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών'', όπως είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ''τουλάχιστον θα επιδιώκουν για τους δικούς τους στρατηγικούς λόγους να επιτευχθεί κοινά αποδεκτή λύση''.

    Στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης για την παρουσίαση του προεκλογικού εντύπου του κόμματος με τίτλο ''Ισχυρή οικονομία - Ευημερία του πολίτη'', ο κ. Κλεάνθους, μαζί με τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ Αριστο Χρυσοστόμου και τον υποψήφιο Βουλευτή του κόμματος στη Λευκωσία Αντώνη Μιχαηλίδη, αναφέρθηκαν στις θέσεις κα προτάσεις τους στον τομέα της οικονομικής πολιτικής.

    Ο κ. Χρυσοστόμου δήλωσε ότι ''με αυτήν τη νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική, διαμορφώθηκαν δυνατότητες στην οικονομία του τόπου για την προώθηση της φιλολαϊκής κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης''.

    Σε ομιλία του για την κοινωνικοοικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα για το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου, ο κ. Μιχαηλίδης προέβη σε μια συνοπτική αξιολόγηση της έως τώρα διακυβέρνησης Παπαδόπουλου στους τομείς αυτούς, δηλώνοντας -μεταξύ άλλων- ότι έχουν επιτευχθεί από το 2003 και εντεύθεν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας ακόμα και πέραν του 4%, με καθοδική πορεία στο δημοσιονομικό έλλειμμα και στο δημόσιο χρέος και με κύριο χαρακτηριστικό τη μακροοικονομική σταθερότητα, με χαμηλό δείκτη πληθωρισμού και σταθερή ισοτιμία της κυπριακής λίρας.

    [14] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ράις - Παπαπέτρου - Καύσιμα - Εκπαίδευση

    Μοναδικός στόχος της επίσκεψης της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στην περιοχή ήταν ''η εξασφάλιση συγκατάθεσης ή ανοχής προς νέες επιδρομικές και τυχοδιωκτικές ενέργειες των ΗΠΑ, αυτή τη φορά εις βάρος του Ιράν'', δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου η κ. Ράις ''θεώρησε αναγκαίο να προσφέρει ορισμένα δώρα στην Τουρκία για να την εξευμενίσει για όσα διαδραματίζονται τόσο εντός Τουρκίας όσο και στο βόρειο Ιράκ από τους Κούρδους. Ερωτηθείς για τη δήλωση του Προέδρου των ΕΔΗ Μιχάλη Παπαπέτρου ότι οι ΕΔΗ ούτε ντρέπονται, ούτε μετανοούν για τις επιλογές τους στο δημοψήφισμα και ότι η πολιτική του κόμματος του είναι η κατ' εξοχήν πατριωτική πολιτική, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''μέτρο κρίσης είναι η λαϊκή ετυμηγορία'', προσθέτοντας ότι ''ο λαός αποδοκίμασε, όχι μόνο το σχέδιο Ανάν, αλλά και εκείνες τις πολιτικές ηγεσίες που χωρίς να λάβουν υπόψη το λαϊκό αίσθημα έσπευσαν να στηρίξουν ένα άδικο και ετεροβαρές σχέδιο''.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι βασική πρόταση της ΕΔΕΚ είναι ότι χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο προσανατολισμός προς εναλλακτικές πηγές ενέργειες, προσθέτοντας ότι οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην τιμή του αργού πετρελαίου, με δυσμενέστατες επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία, θα πρέπει να αποτελέσουν ''ένα καμπανάκι κινδύνου για να κινηθούμε πλέον στη διαμόρφωση εναλλακτικής ενεργειακής πολιτικής''.

    [15] Ρίκος Ερωτοκρίτου - Ράις - Εκτακτοι - Καύσιμα

    Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν μπορεί να μην περνά από το Κυπριακό, δήλωσε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκος Ερωτοκρίτου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις κατά την επίσκεψη της στην Αθήνα.

    Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη Λεμεσό, ο κ. Ερωτοκρίτου δήλωσε πως «η κ. Ράις επισκέφθηκε την Αθήνα, βασικά για να υπενθυμίσει σε σχέση με το Κυπριακό ότι κάποιοι είχαν δώσει υπόσχεση πως η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα ήταν χωρίς εμπόδια και χωρίς προβλήματα».

    Αναφερόμενος στο θέμα με τους εκτάκτους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΕΥΡΩΚΟ είπε πως «θα πρέπει να σταματήσουν οι κοροϊδίες και η παραπλάνηση ολόκληρου του κυπριακού λαού» και εξέφρασε την θέση του κόμματος του ότι «το θέμα αυτό δεν μπορεί να ρυθμιστεί παρά μόνο εάν η Κυβέρνηση αποφασίσει να προβεί σε νομοθετική μεταρρύθμιση του συντάγματος, ένα γεγονός που θα έπρεπε να το είχε κάνει πριν η συγκεκριμένη πρόταση νόμου έρθει στη Βουλή».

    Ο κ. Ερωτοκρίτου καταθέτοντας τις προτάσεις του ΕΥΡΩΚΟ για αντιμετώπιση της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου, οι οποίες έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, ανέφερε ότι βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 15% σε 5% και μείωση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στο ελάχιστο.

    [16] ΓΓ Οικολόγων - Ράις - Καύσιμα

    Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να αξιοποιήσουν με το σωστό τρόπο την πραγματικότητα που επιβεβαίωσε η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, δηλαδή την ανάγκη ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Αναφερόμενος στις αυξήσεις των καυσίμων, ο ΓΓ των Οικολόγων κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αντισταθμιστικά μέτρα «και να λάβει υπόψη της ότι από αυτές τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, θα προκύψουν κάποια επιπλέον έσοδα για τα οικονομικά του κράτους και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να επιστραφεί ένα μέρος τουλάχιστον από αυτά τα έσοδα, προς τον πολίτη».

    Πρόσθεσε ότι «είναι καιρός η παρούσα Κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για την γρήγορη και αποτελεσματική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

    [17] Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ - Κυπριακό - Καύσιμα

    Αν η ελληνική κυπριακή πλευρά διατυπώσει μια θετική πρόταση για ευρωπαϊκή λύση, αν χαράξει ευρωπαϊκή στρατηγική να δημιουργήσουμε συμμαχίες και να κτίσουμε ερείσματα μέσα στην Ευρώπη, τότε δεν θα παραμένει η Κύπρος στα νύχια της αγγλοαμερικανικής πολιτικής και θα μπορέσει ίσως επιτέλους να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή προοπτική, είπε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου.

    Σε δηλώσεις του χθες, ο κ. Προδρόμου είπε πως αυτή την πρόταση το κόμμα του, έχει καταθέσει από το Καλοκαίρι του 2004. ''Δυστυχώς'', ανέφερε, ''το πολιτικό σύστημα ασχολείται με αλλαγές στο σχέδιο Ανάν για να μην πω κοροϊδευόμαστε με αλλαγές στο σχέδιο Ανάν''.

    Οσον αφορά τις αυξήσεις στις λιανικές τιμές των καυσίμων, είπε πως αυτές ενδέχεται να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα. Δυστυχώς, πρόσθεσε, οι διεθνείς τιμές πετρελαίου όταν έχουν ξεπεράσει τα 75 δολάρια πετρελαίου το βαρέλι και προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν και τα 80, υποδεικνύουν ότι είμαστε μπροστά σε μια διεθνή ενεργειακή κρίση.

    [18] Υπηρεσία Εκλογών - Εκλογικά βιβλιάρια

    Η Υπηρεσία Εκλογών ανακοινώνει ότι τα εκλογικά βιβλιάρια των νέων εκλογέων έχουν ετοιμασθεί και διαβιβάστηκαν ήδη στους οικείους Κοινοτάρχες.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρακαλούνται οι εκλογείς να αποταθούν στους Κοινοτάρχες της κοινότητας ή της ενορίας τους για να παραλάβουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια.

    Τα εκλογικά βιβλιάρια θα βρίσκονται στην κατοχή των Κοινοταρχών μέχρι την Παρασκευή 19 Μαΐου, για να δοθούν στους νέους εκλογείς.

    Οσοι αμελήσουν να ζητήσουν έγκαιρα τα εκλογικά τους βιβλιάρια θα μπορούν να αποταθούν το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Μαΐου στο Γραφείο του οικείου Επαρχου για να πάρουν το εκλογικό τους βιβλιάριο και να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές.

    Χωρίς εκλογικό βιβλιάριο δεν μπορεί να ψηφίσει κανείς.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 27 April 2006 - 14:23:06 UTC