Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-03-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ
  • [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [03] ΚΑ - ΣΥΝΥΚΑ

  • [01] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΕΕ

    Η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται, σχετικά με το θέμα του κανονισμού του εμπορίου των κατεχομένων, συνεχώς σε επαφή με τη Γερμανία, που ασκεί αυτό το εξάμηνο την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς να είναι γνωστό στην ε/κ πλευρά«τελικά ποια θέση θα πάρει η Γερμανία», όπως δήλωσε σήμερα στο Βουκουρέστι, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    «Ηταν παράκληση της Γερμανίας και είναι και πρακτικά σωστό», όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, «αν πρόκειται να έχει καμιά δυνατότητα επιτυχίας η πρωτοβουλία της Γερμανίας, ασφαλώς δεν μπορούν να συζητούνται αυτά τα θέματα δημοσίως και να προκαλούνται αντιδράσεις, προτού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις».

    Σε δηλώσεις του στους απεσταλμένους του ΡΙΚ και του ΚΥΠΕ στο Βουκουρέστι και σχολιάζοντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ΕΕ φέρεται να επιχειρεί να προωθήσει κάποιες προτάσεις, οι οποίες κρίνονται ως απαράδεκτες από την ε/κ πλευρά, σχετικά με άνοιγμα λιμανιών στα κατεχόμενα και του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την απορία του για το «πώς, κατά καιρούς, αναφύονται θέματα στην Κύπρο, τα οποία είναι και ξεπερασμένα και μόνιμα».

    «Η Επιτροπή, που από τις 5 Ιουλίου 2004 κατέθεσε την πρότασή της», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δεν έχει αλλάξει, ούτε άρει ούτε τροποποιήσει τις προτάσεις που έκανε από τότε, άρα δεν γεννάται θέμα να υποβάλει νέες προτάσεις».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θέλησε να διευκρινίσει κάτι που, όπως ανέφερε, «δεν ξέρει ο κόσμος» και ανέφερε πως, «όταν η Επιτροπή, που είναι το μόνο όργανο στην ΕΕ που νομοθετεί, υποβάλλει μίαν πρόταση, μόνον η Επιτροπή μπορεί να την αποσύρει και για να τροποποιηθεί χρειάζεται ομόφωνη απόφαση όλων των χωρών και των 27 χωρών, διαφορετικά δεν τροποποιείται».

    «Μπορούμε όμως να μην την εγκρίνουμε, εκεί όπου ένας κανονισμός, όπως αυτός, χρειάζεται ομοφωνία να γίνει», δήλωσε ο Πρόεδρος.

    «Τα περί ανοίγματος λιμανιών και αεροδρομίων υπήρχαν από τον Ιούλιο», επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως «αυτή είναι η νομική ερμηνεία που δίδει η Επιτροπή στον κανονισμό της, διότι υπάρχει άλλος κανονισμός της ΕΕ, ο Κανονισμός 10 της Συνθήκης, ο οποίος λέει πως, όταν εγκριθεί ένας κανονισμός, όλα τα κράτη μέλη, ιδιαίτερα τα επηρεαζόμενα, οφείλουν να πάρουν όλα τα νομοθετικά και διοικητικά και πρακτικά μέτρα, για την ομαλή εφαρμογή του κανονισμού».

    «Αρα», πρόσθεσε, «αφού ο κανονισμός για το εμπόριο, από την ώρα που εγκρίνεται, εάν εγκριθεί, και εμείς λέμε μόνον ομόφωνα μπορεί να εγκριθεί, από την ώρα που εγκρίνεται, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να πάρει νόμο στη Βουλή, να κάνει τις νομοθετικές τροποποιήσεις για να κηρυχθούν νόμιμα τα λιμάνια, πιθανώς τα αεροδρόμια», γιατί «ιδιαίτερα τα αεροδρόμια έχουν και άλλη δέσμευση από τη Συνθήκη του Σικάγου, που είναι εξω-ευρωπαϊκή Συνθήκη».

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αυτά ήσαν από την πρώτη ημέρα, άρα δεν είναι νέες προτάσεις», αλλά «τώρα αντιλήφθηκαν μερικοί ότι αυτή είναι η ερμηνεία».

    Ερωτηθείς σχετικά με τις προσπάθειες της γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ για προώθηση του ζητήματος αυτού προς επίλυση ή εάν δεν φαίνεται να υπάρχει διέξοδος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με τη Γερμανία.

    «Ηταν παράκληση της Γερμανίας και είναι και πρακτικά σωστό», δήλωσε ο Πρόεδρος, «αν πρόκειται να έχει καμιά δυνατότητα επιτυχίας η πρωτοβουλία της Γερμανίας, ασφαλώς δεν μπορούν να συζητούνται αυτά τα θέματα δημοσίως και να προκαλούνται αντιδράσεις, προτού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις».

    «Για αυτό», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τις επαφές και δεν μπορώ να ξέρω τελικά ποια θέση θα πάρει η Γερμανία».

    [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Την προοπτική ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Κύπρου και Ρουμανίας διαπιστώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στο εμπορικό, μετά και την ολοκλήρωση των επαφών του στο Βουκουρέστι με την πολιτική ηγεσία της Ρουμανίας, αλλά και με επιχειρηματικούς φορείς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι ήδη πολύ καλές, όπως είπε ο Πρόεδρος στους απεσταλμένους του ΚΥΠΕ και του ΡΙΚ στο Βουκουρέστι, υπάρχουν όμως προοπτικές και δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης των καλών αυτών σχέσεων και ακόμη περισσότερες στους τομείς των αμοιβαίων επενδύσεων σε Κύπρο και σε Ρουμανία, στη μεταφορά ρουμανικής τεχνογνωσίας στην Κύπρο, στη συνεργασία στον τουρισμό και σε άλλους τομείς παροχής υπηρεσιών, αλλά και στον πολιτικό τομέα με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στους κόλπους της ΕΕ, μαζί με τις επίσης φιλικές χώρες της Ελλάδας και της Βουλγαρίας που, κατά κάποιο τρόπο, αποτελούν τα σύνορα της ΕΕ προς ανατολάς.

    Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην προτεραιότητα που δίδει η κυπριακή κυβέρνηση στην ενίσχυση της διπλωματικής της παρουσίας στη Ρουμανία, αλλά και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ για την πρόσκληση που απηύθυνε χθες σε Ρουμάνους για διαμονή και εργασία στην Κύπρο, δήλωσε ότι ήδη είναι ελεύθεροι οι πολίτες τη χώρας αυτής να διακινηθούν προς την Κύπρο για εργασία μετά την ένταξη από της 1ης Ιανουαρίου 2007 της Ρουμανίας στην ΕΕ.

    Με βάση τις στατιστικές από τα Υπουργεία Εμπορίου και Εργασίας, δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, υπάρχουν κλάδοι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ειδικότητες όπως «νοσηλευτές, ή ιατρικό προσωπικό κάποιων ειδικοτήτων, ή εργάτες υψηλής τεχνολογίας, όπου και παράδοση έχει η Ρουμανία και από χρόνια τώρα ασχολούνται με βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας».

    [03] ΚΑ - ΣΥΝΥΚΑ

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές εκφράζουν τη λύπη τους για τη δίωρη στάση εργασίας στην οποία θα κατέλθουν αύριο τα μέλη της ΣΥΝΥΚΑ στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Eurocypria να κατακυρωθεί η εξυπηρέτηση επιβατών της σε ιδιωτική εταιρεία και όχι στις Κυπριακές Αερογραμμές.

    Στην ανακοίνωσή τους, οι ΚΑ σημειώνουν ότι προβαίνουν σε όλες τις αναγκαίες διευθετήσεις για να μην προκληθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία στο επιβατικό κοινό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 14 March 2007 - 18:29:17 UTC