Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΓ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
  • [04] ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΕΟΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

    Την ευχή η 50η επέτειος της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας να εορταστεί από κοινού με τους Τουρκοκύπριους, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας από το βήμα της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της Κοινοπολιτείας.

    Καλωσορίζοντας τη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι ``η χώρα μας είναι προσηλωμένη στις κοινές αξίες της Κοινοπολιτείας και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες της Κοινοπολιτείας που αφορούν διάφορους τομείς. ``

    Σημείωσε ότι ``η κυπριακή Κυβέρνηση συμμερίζεται πλήρως τις αρχές και τις αξίες της Κοινοπολιτείας που αφορούν την προώθηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, της δημοκρατίας, την πίστη προς την ελευθερία του ατόμου και των ίσων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες``.

    Συμμερίζεται επίσης, πρόσθεσε, τη σημασία για την εξάλειψη της φτώχειας, της άγνοιας και των ασθενειών και την ανάγκη να καταπολεμηθούν όλες οι μορφές φυλετικών διακρίσεων.

    Με βάση αυτές τις αρχές, συνέχισε, η Κοινοπολιτεία έχει με συνέπεια υποστηρίξει τη Δημοκρατία της Κύπρου στον αγώνα της για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, ``για την οποία είμαστε ευγνώμονες``.

    Διαβεβαίωσε ότι ``θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τερματισμό της κατοχής, την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και επανένωση της πατρίδας μας στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ``.

    «Οπως ίσως να γνωρίζετε, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν εμπλακεί το Σεπτέμβριο του 2008 σε απευθείας συνομιλίες με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνημένη λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Εχουμε ξεκινήσει τώρα το δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι διαφορές και να επιτευχθούν συγκλίσεις``, σημείωσε.

    «Χωρίς να υπεισέρχομαι σε λεπτομέρειες, θα έλεγα ότι αυτός είναι ένας δύσκολος αλλά όχι αδύνατος στόχος``, είπε.

    Μιλώντας εκτός κειμένου, ανέφερε ότι ``πρέπει να πω ότι δεν είμαι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Ανέμενα πολύ περισσότερες συγκλίσεις αντί αποκλίσεις σε διάφορες πτυχές του κυπριακού προβλήματος``.

    Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν το καταφέραμε, είπε.

    Τόνισε στη συνέχεα ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να επιδείξει στην πράξη τη δέσμευσή της προς την κατεύθυνση της λύσης με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο.

    Μόνο τα λόγια - χωρίς συγκεκριμένα βήματα - απλά παρατείνουν την τρέχουσα κατάσταση και δεν συμβάλουν στην πρόοδο, υπογράμμισε.

    Τόνισε παράλληλα ότι, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στις διαπραγματεύσεις, είμαι αποφασισμένος να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών μας.

    Εξέφρασε την ελπίδα η 50η επέτειος της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας να εορταστεί από κοινού με τους Τουρκοκύπριους.

    Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι η Κοινοπολιτεία θα συνεχίσει να διατηρεί τη στάση αρχών, όπως εκφράστηκε στο τελικό ανακοινωθέν της Συνάντησης των Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας, για υποστήριξη της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατία, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Είπε επίσης ότι κάθε χρόνο η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Κοινοπολιτείας συγκεντρώνει σχεδόν το ένα τρίτο των Υπουργών Οικονομικών του κόσμου στο πλαίσιο ενός φόρουμ για τη συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, για να ανταλλάξουν εμπειρίες και να ενημερωθούν ο ένας από τον άλλο.

    Ο απώτερος στόχος της Συνόδου, πρόσθεσε, είναι να συμβάλει στη βελτίωση της ευημερίας των 1,8 δισεκατομμύρια κατοίκων της Κοινοπολιτείας.

    Η Σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών της Κοινοπολιτείας, συνέχισε, πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία και για τα κράτη της Κοινοπολιτείας.

    Είπε ότι η συνάντηση στην Κύπρο προσφέρει τη δυνατότητα στους υπουργούς να ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τις επιπτώσεις της τρέχουσας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και με τις κατάλληλες πολιτικές αντιμετώπισης των επιπτώσεων.

    ``Είμαι βέβαιος ότι η συνάντηση σας εδώ, στη Λεμεσό, θα έχει σημαντική συμβολή στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και για τη σταθερή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας``, κατέληξε.

    Στην αντιφώνηση του, ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών της Αγίας Λουκίας, Stephenson King, μιλώντας εκ μέρους των Υπουργών Οικονομικών που συμμετέχουν στη Σύνοδο, είπε ότι ``εκτιμούμε τη προσήλωση σας προς τις αρχές της Κοινοπολιτείας των Εθνών για ειρήνη, ασφάλεια, δημοκρατία και για εξάλειψη της φτώχειας, της άγνοιας και των ασθενειών``.

    Ελπίζουμε, πρόσθεσε, ότι ``η δέσμευση σας για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και για ειρήνη και γαλήνη θα πραγματοποιηθεί``.

    Σημείωσε ότι ``αν και δεν φαίνεστε και πολύ ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των συνομιλιών, εμείς πιστεύουμε ότι με επιμονή και προσήλωση κάποια μέρα θα δείτε μια ενωμένη Κύπρο``.

    ``Σ` αυτό έχετε τη μεγάλη υποστήριξή μας``, υπογράμμισε.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την απαισιοδοξία του για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων λόγω της τουρκικής στάσης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, επισημαίνοντας παράλληλα πως η ε/κ πλευρά δεν μπορεί να προβεί σε άλλες παραχωρήσεις για χάριν της λύσης του Κυπριακού.

    Ενημερώνοντας τον Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ, ο οποίος συνοδεύεται από ομάδα παιδιών, στους οποίους περιλαμβάνονται και κυπριόπουλα που διαμένουν στη Νότιο Αφρική, ο κ. Καρογιάν αναφέρθηκε στον ένα χρόνο των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ``Εκ φύσεως είμαι πολύ αισιόδοξος, αλλά σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό πρόβλημα, πρέπει να πω, είμαι πολύ απαισιόδοξος``, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, εξηγώντας ότι η απαισιοδοξία του πηγάζει από τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, οι οποίες ``βασίζονται σε μια συνομοσπονδιακή φιλοσοφία``.

    ``Επιμένουν ότι πρέπει να έχουμε δύο κράτη, επιμένουν στην αρχή και τη φιλοσοφία ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί, δύο διαφορετικές θρησκείες``, είπε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας ότι με αυτές τις θέσεις ``πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό στη βάση της συνομοσπονδίας και όχι στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία είναι το πλαίσιο που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη``.

    [03] ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΓ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

    Εκκληση να συνεχιστεί η συντονισμένη διεθνής δράση για τερματισμό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, απευθύνουν οι Υπουργοί Οικονομικών της Κοινοπολιτείας.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Κοινοπολιτείας Ransford Smith στο πλαίσιο της οποίας παρουσίασαν τα συμπεράσματα της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της Κοινοπολιτείας, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα.

    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι οι εργασίες της Συνόδου διεξήχθησαν μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα και μέσα σε ένα συναινετικό πνεύμα, προσθέτοντας ότι οι Υπουργοί Οικονομικών μελέτησαν την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της πάνω στις οικονομίες της Κοινοπολιτείας.

    Κατά τη σύνοδο τονίστηκε, όπως ανέφερε, ότι η ανάπτυξη στις πλείστες χώρες της Κοινοπολιτείας κινήθηκε κάτω από το επίπεδο των δυνατοτήτων τους, ενώ το βιοτικό επίπεδο σε πολλές χώρες σημείωσε ύφεση.

    Οι Υπουργοί Οικονομικών, είπε, καλωσορίζουν τα μέτρα πολιτικής που αναλήφθηκαν για τη διατήρηση της παγκόσμιας ζήτησης και τη σταθεροποίηση της κεφαλαιαγοράς, ειδικά από χώρες της G20, και τόνισαν την ανάγκη για συνέχιση της συντονισμένης διεθνούς δράσης για τερματισμό της παγκόσμιας ύφεσης.

    [04] ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΕΟΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

    Η ενίσχυση του ρόλου της Ιεράς Συνόδου στην εκλογή Αρχιεπισκόπου και Μητροπολιτών, αποτελεί μια καινοτομία στο νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, τον οποίο εξέτασαν σε συνέδρια τους τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας θα έχει ρόλο στην πρώτη φάση της εκλογής. Θα προκρίνει τρεις υποψηφίους και τον τελικό ρόλο της καθοριστικής εκλογής θα τον έχει η Ιερά Σύνοδος.

    Σήμερα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου συνέχισαν την κατ άρθρο συζήτηση του Σχεδίου για το νέο Καταστατικό Χάρτη. Τα άρθρα αφορούν, μεταξύ άλλων, την απονομή της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, τις διατάξεις για τη λύση και τη σύσταση του γάμου, και τις εκλογές Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπου.

    Σε δηλώσεις του, μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος είπε ότι στη σημερινή τρίτη και τελευταία συνεδρία παρέστησαν οι συγγραφείς του προτεινόμενου νομοσχεδίου, οι οποίοι απάντησαν και σε κάποιες από τις απορίες των μελών της Ιεράς Συνόδου.

    Οπως είπε, «εκείνο το οποίο μέχρι στιγμής αποφασίστηκε είναι ο τρόπος εκλογής Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπου, δηλαδή θα καταρτίζει με καθολική ψηφοφορία ο λαός ένα τριπρόσωπο και από το τριπρόσωπο θα εκλέγει η Ιερά Σύνοδος τον Αρχιεπίσκοπο. Σε περίπτωση Μητροπολίτη, στις εκλογές θα εκλέγουν οι κάτοικοι της κάθε πόλης».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 2 October 2009 - 19:29:13 UTC