Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΗΕ - ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΟΜΙΛΙΑ
  • [03] ΑΝ. ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΓΓ ΟΗΕ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν γκι-Μουν κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να σημειώσουν πραγματική πρόοδο τώρα, επιδεικνύοντας ευελιξία και κάνοντας τους αναγκαίους συμβιβασμούς για λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα της Κύπρου.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στην έδρα του ΟΗΕ, για το αν είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, ο κ. Μπαν είπε πως είναι «ευλόγως αισιόδοξος για την προοπτική επίλυσης αυτού του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος. Είμαι ενθαρρυμένος από τη δέσμευση και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από τους δύο ηγέτες, τον κ. Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ. Ο ειδικός μου σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ είναι συνεχώς εμπλεγμένος, διευκολύνοντας το διάλογο», πρόσθεσε.

    Ο κ. Μπαν εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τους, σημειώνοντας ότι έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων και εδώ και δύο εβδομάδες άρχισε η δεύτερη φάση.

    Στη συνέχεια τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα οι δύο ηγέτες να σκεφθούν σοβαρότερα και να προβούν στους αναγκαίους συμβιβασμούς και να επιδείξουν ευελιξία ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν.

    Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε ότι στη διάρκεια του πρώτου γύρου της διαπραγμάτευσης ``πιστεύω οι δύο ηγέτες οικοδόμησαν μία καλή πολιτική ατμόσφαιρα στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της δέσμευσης και τώρα είναι η ώρα για αυτούς να κάνουν πραγματική πρόοδο, επιδεικνύοντας ευελιξία και επιχειρηματολογώντας πάνω σε συμβιβασμούς».

    [02] ΗΕ - ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΟΜΙΛΙΑ

    Τη συνεχιζόμενη επί 35 χρόνια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων από την Τουρκία κατήγγειλε, μιλώντας στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, ο οποίος έκανε μια αναφορά στις παραβιάσεις που μαζικά διαπράττονται για πάνω από τρεις δεκαετίες, όπως η παράνομη παρουσία του κατοχικού στρατού, η στέρηση του δικαιώματος περιουσίας, η παράνομη εισαγωγή εποίκων από την Ανατολία στο κατεχόμενο τμήμα, η καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς, ο παράνομος σφετερισμός και εκμετάλλευση της περιουσίας των 200,000 Ελληνοκύπριων προσφύγων και η συνεχιζόμενη αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.

    Ολες αυτές οι παραβιάσεις, τόνισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, έχουν καταγραφεί και καταγγελθεί σε πληθώρα ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Στη συνέχεια ο Κύπριος Πρέσβης έκανε μια εμπεριστατωμένη αναφορά σε σημαντικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, των οποίων οι πρόνοιες ισχύουν και σήμερα, σε αποφάσεις του ΕΔΑΔ όπου υποδεικνύονται οι πιο πάνω παραβιάσεις, καλώντας την Τουρκία να ενεργήσει για την αποκατάσταση τους αλλά και σε έγγραφα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τα οποία δίδουν κατευθυντήριες γραμμές σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τρόπους θεραπείας τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου όπως οι Αρχές Πινέϊρο (Pinheiro Principles) που προνοούν το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων και αποκατάστασης της περιουσίας τους ως μέσου επίλυσης των διαφορών.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος κατήγγειλε την κατοχική δύναμη για συστηματική πολιτική αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού με την εισαγωγή μεγάλου αριθμού εποίκων, με στόχο να επηρεάσει προς όφελος της μια διευθέτηση στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι η πράξη αυτή, δηλαδή της παράνομης μεταφοράς πολιτών της κατοχικής δύναμης στο υπό κατοχή έδαφος, συνιστά στο διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, έγκλημα πολέμου.

    [03] ΑΝ. ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να διαπραγματευτούν μία ειρηνική διευθέτηση, χωρίς παρέμβαση από την Τουρκία ή απειλές ότι τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς. ``Αφήστε τις δύο κοινότητες, τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, να διαπραγματευτούν ελεύθερα για το δικό τους μέλλον και για το δικό τους κοινό συμφέρον. Αφήστε τους να βρούν τη λύση που είναι καλύτερη για το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων``, πρόσθεσε.

    ``Δεν είναι μυστικό ότι η επιρροή που ασκεί η Αγκυρα στους Τουρκοκύπριους και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι μερικές φορές όχι και τόσο εποικοδομητική όσο θα έπρεπε να είναι``, δήλωσε ο κ. Δρούτσας, τονίζοντς ότι είναι αντίθετος στα αυστηρά χρονοδιαγράμματα, καθώς Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού.

    ``Προσπάθειες θα πρέπει βέβαια να καταβληθούν από όλους - και αυτό απευθύνεται ιδιαίτερα στους Τουρκοκύπριους φίλους μας και την Αγκυρα - για να κάνουν ο,τιδήποτε είναι αναγκαίο για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Αλλά το να χρησιμοποιούνται τεχνητά χρονοδιαγράμματα για να ασκηθεί πίεση δεν είναι κάτι που βοηθά``, σημείωσε ο κ. Δρούτσας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 29 October 2009 - 10:29:13 UTC