Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ
  • [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [03] ΟΗΕ - ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡIΟΥ - ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ

    Διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους ότι η εξαίρεση που έχει λάβει η Τσεχία από την εφαρμογή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ώστε να υπογράψει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, δεν πρόκειται να αποτελέσει προηγούμενο για την Κύπρο, έλαβε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις πριν αναχωρήσει από τη βελγική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είπε πως σε παρέμβασή του στο πλαίσιο της Συνόδου, είχε ξεκαθαρίσει στους Ευρωπαίους ηγέτες πως η εξαίρεση που λαμβάνει η Τσεχία δεν μπορεί να αφορά την Κύπρο και να θεωρηθεί ως προηγούμενο.

    ``Εδόθησαν ρητές διαβεβαιώσεις από πλευράς και των 26 ότι ασφαλώς και δεν αφορά την Κύπρο``, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημειώνοντας πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στις διαπραγματεύσεις, όπως και του αναγνώρισαν το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Κυπρίων στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων.

    Οσον αφορά τη συζήτηση για τις κλιματικές αλλαγές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη συμφωνία της Κύπρου στην απόφαση του Συμβουλίου να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των κλιματικών αλλαγών. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διατύπωση στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, για την παράνομη μετανάστευση.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε δυσαρέσκεια για τον τρόπο που μεταφέρθηκαν οι χθεσινές του δηλώσεις σε ξένους δημοσιογράφους, στη βρετανική εφημερίδα Guardian, σημειώνοντας πως η Guardian έχει διαστρεβλώσει αρκετά πράγματα.

    [02] ΓΓ ΟΗΕ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Ως μία καλή ευκαιρία για να επανατοποθετηθούν όλα τα ζητήματα με την ελληνική κυβέρνηση, χαρακτήρισε ελληνική διπλωματική πηγή την επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν γκι - μουν. Ο ΓΓ αναμένεται στην Αθήνα το βράδυ της Τρίτης, 3 Νοεμβρίου, προερχόμενος από το Λονδίνο.

    Την επομένη, μαζί με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα συμμετάσχει στις εργασίες του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη και θα παρευρεθεί στη δημοσιογραφική διάσκεψη. Θα τον συνοδεύει η σύζυγός του και πέντε σύμβουλοι.

    Μέσα στα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τη διάσκεψη περιλαμβάνονται, η λαθρομετανάστευση, τα δικαιώματα των μεταναστών και η ενσωμάτωσή τους στις κοινωνίες.

    Αργότερα την Τετάρτη, μετά την παρουσία του στη διάσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στην οποία θα συζητηθούν ζητήματα που απασχολούν το διεθνή οργανισμό, αλλά και το Κυπριακό, η διαφορά της Ελλάδας με τα Σκόπια για την ονομασία, περιφερειακά ζητήματα, η ελληνική συμμετοχή στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, η κλιματική αλλαγή κ.α.

    Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο οποίος και θα του παραθέσει επίσημο γεύμα.

    [03] ΟΗΕ - ΤΡΙΤΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Τρίτη Επιτροπή του ΟΗΕ Χρυσόστομος Σταύρου άσκησε το δικαίωμα απάντησης στον Τούρκο Αντιπρόσωπο, ο οποίος νωρίτερα είχε λάβει το λόγο για να απαντήσει στις ομιλίες της Ελλάδας και της Κύπρου για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Ο Τούρκος Αντιπρόσωπος επανέλαβε τους γνωστούς τουρκικούς ισχυρισμούς αναφορικά με το Κυπριακό από το 1960 και μετά.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο Κύπριος Αντιπρόσωπος εξέφρασε λύπη που ο Τούρκος Αντιπρόσωπος κατέφυγε, ακόμα μια φορά, σε παραποίηση των γεγονότων αναφορικά με το Κυπριακό, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την προσοχή από την ουσία του προβλήματος, για την οποία η χώρα του θεωρείται υπεύθυνη.

    Σημείωσε ότι η σημερινή διαίρεση της Κύπρου και οι τραυματικές επιπτώσεις της στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους οφείλονται στη συνεχιζόμενη κατοχή από την Τουρκία, η οποία συντηρεί την αποσχιστική οντότητα σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου διερωτήθηκε αν δεν είναι παράδοξο μια χώρα, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Τουρκία, να κατέχει τμήμα ενός άλλου κράτους, υποσκάπτοντας την εδαφική του ακεραιότητα και μη συμμορφούμενο με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού. Και πρόσθεσε ότι είναι και παράδοξο, αλλά και παράνομο.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡIΟΥ - ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ

    Σεμινάριο για προβολή της Κύπρου ως κέντρο διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών ψηλής προστιθέμενης αξίας με κύριο ομιλητή τον Υπουργό Εμπορίου Αντώνη Πασχαλίδη πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στη Φρανκφούρτη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Υπουργός στην ομιλία του ανέπτυξε τις ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος και αναφέρθηκε στις προοπτικές που υπάρχουν για συνεργασία μεταξύ κυπριακών και γερμανικών επιχειρήσεων.

    Μέσα στα πλαίσια της επίσκεψης του, ο κ. Πασχαλίδης είχε συναντήσεις με αξιωματούχους του Επιμελητηρίου Φρανκφούρτης, επιχειρηματίες καθώς και τουριστικούς παράγοντες της περιοχής.

    Τα μέλη της επιχειρηματικής αποστολής πραγματοποίησαν επίσης συναντήσεις με Γερμανούς επιχειρηματίες, προστίθεται.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 30 October 2009 - 12:29:14 UTC