Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 09-10-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] EΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] EΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Κληθείς να σχολιάσει χτεσινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που έκαναν λόγο για πρόθεση της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στην Κυπριακή Δημοκρατία με την προϋπόθεση να εφαρμοστεί το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως πρόκειται για μια πάγια θέση της Τουρκίας, η οποία έχει εκφραστεί δια στόματος διάφορων Τούρκων αξιωματούχων στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κατά κόρον απαντήσει, όπως επίσης και η ΕΕ.

    «Οι υποχρεώσεις της Τουρκίας βρίσκονται σε αποφάσεις της ΕΕ και για αυτές τις υποχρεώσεις γίνεται λόγος τόσο στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και στο Εγγραφο Στρατηγικής σημείωσε και υπογράμμισε πως «η ΕΕ δεν κάνει καμία διασύνδεση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία και που οφείλει η Τουρκία να υλοποιήσει με τα απευθείας εμπόριο» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως αυτό αποτελεί «εφεύρημα της Τουρκίας».

    «Η Τουρκία αντί να προσπαθεί να μεταφέρει το θέμα της υλοποίησης των υποχρεώσεων της αλλού, ας υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και ο πρώτος που θα βοηθηθεί από την υλοποίηση των υποχρεώσεων της θα είναι η ίδια η Τουρκία» τόνισε ο κ. Στεφάνου, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται μόνο το άνοιγμα των αεροδρομίων και των λιμανιών αλλά και η έμπρακτη συμβολή της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, γεγονός που όπως είπε, αναφέρεται στο Εγγραφο Στρατηγικής που έχει εγκρίνει πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σε ερώτηση αναφορικά με την προσπάθεια που φαίνεται ότι καταβάλλεται από τουρκικής πλευράς, μετά και τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ταλάτ μετά από τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπτουλλάχ Γκιουλ, έτσι ώστε να τεθεί χρονοδιάγραμμα επίλυσης του Κυπριακού εντός του 2010 και τη διασύνδεση που γίνεται μέσω του Τύπου με τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για μια διαρκή προσπάθεια που καταβάλλει η τουρκική πλευρά, σημειώνοντας πως είναι γνωστή η θέση της ε/κ πλευράς ότι, «δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα».

    [02] ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η λύση του κυπριακού προβλήματος θα βρεθεί εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές και στήριξη των χωρών που επιθυμούν την ειρήνη στην Μεσόγειο, δήλωσε ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «η ειρήνη θα κυριαρχήσει στην Κύπρο».

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας εκδήλωσης υποδοχής του από τις δημοτικές αρχές της Λεμεσού, ο Μπούτρος Γκάλι, ανέφερε πως «με την πολιτική βούληση και από τις δυο πλευρές και με τη βοήθεια χωρών που ενδιαφέρονται να προωθήσουν την ειρήνη στην περιοχή, θα βρείτε τη λύση», προσθέτοντας ότι έχουν βρεθεί λύσεις σε πολύ πιο πολύπλοκα προβλήματα όπως στην Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Γιουγκοσλαβία.

    Για να βρεθεί όπως λύση, τόνισε, «χρειάζεται υπομονή και πολιτική βούληση να συνεχίσετε τις διαπραγματεύσεις», σημειώνοντας πως «δεν είναι μόνο προς όφελος της Κύπρου αλλά προς όφελος της διεθνούς κοινότητας και των μελών της ΕΕ μια ειρηνική λύση στην Μεσόγειο. Και είμαι αισιόδοξος ότι θα βρείτε τη λύση και η ειρήνη θα κυριαρχήσει στην Κύπρο».

    Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο η Τουρκία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο, ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε πως αν και ο ίδιος συμφωνεί με αυτό, «έχουμε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορες χώρες».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 31 October 2009 - 14:29:13 UTC