Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
  • [04] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Το διορισμό ερευνώντος λειτουργού για τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας για την εξακρίβωση των γεγονότων που έχουν επισυμβεί και αφορούν στην υποβολή της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο και την ενημέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε ως ερευνώντα λειτουργό τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας Αίγλη Παντελάκη.

    Κληθείς να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για το θέμα του απευθείας εμπορίου πως «δεν είναι τώρα η ώρα της απόδοσης ευθυνών, παρόλο που ευθύνες υπάρχουν και πρόκειται για ευθύνες που δεν περιορίζονται στο διαδικαστικό φιάσκο και στο γεγονός ότι για 4 ½ μήνες οι υπηρεσίες δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα, ως όφειλαν, αλλά σχετίζονται και με την ουσία της εξωτερικής και ευρωπαϊκής μας πολιτικής», ο Εκπρόσωπος είπε πως «παρόλο που ο κ. Αναστασιάδης λέει ότι δεν είναι η ώρα των ευθυνών «δεν παραλείπει κατά την προσφιλή του τακτική και να ρίχνει ατάκες αλλά ταυτόχρονα να επιχειρεί να σκοράρει πολιτικά και αυτό κάνει».

    Επεσήμανε πως «όπλο στα χέρια μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα με το απευθείας εμπόριο που δεν είναι και σημερινό είναι η αξιοπιστία και το κύρος του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης που αποκτήθηκε μέσα από την εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθούμε».

    Είπε πως η Κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις ενέργειες και έχει ενεργοποιηθεί πάρα πολύ σε συνεργασία και με τα κόμματα και την Βουλή των Αντιπροσώπων και τους Ευρωβουλευτές μας και με τις επαφές και τις σχέσεις που έχει και με το κύρος που έχει για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα.

    Σε παρατήρηση πως ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ρωτά εάν έχει κοινοποιηθεί ή όχι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το θέμα αυτό στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Στεφάνου είπε πως αυτό θα το καλύψει η έρευνα που διέταξε το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Είπε πως η Κυβέρνηση κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα πρόβλημα προσπαθεί να το επιλύσει όπως για παράδειγμα το θέμα της διαδικασίας της πληροφόρησης.

    Ανέφερε πως με την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας υπάρχουν διαφοροποιήσεις και άλλες διαδικασίες σε σχέση με την πληροφόρηση για το πώς κοινοποιούνται και πώς δημοσιοποιούνται προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Επεσήμανε πως με βάση το Πρωτόκολλο 1 της Συνθήκης της Λισαβόνας προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκκρεμούν όπως αυτή που αφορά στο απευθείας εμπόριο κοινοποιούνται και στα εθνικά κοινοβούλια τα οποία έχουν οκτώ βδομάδες περιθώριο για να προβούν στις δικές τους προτάσεις και να δώσουν τις δικές τους απόψεις προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

    Αρα κανονικά και η κυπριακή Βουλή πρέπει να έχει ενημερωθεί για αυτό το θέμα, είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το θέμα της ενημέρωσης, ο Εκπρόσωπος είπε πως είναι προφανές πως ενεργοποιήθηκαν κάποιες διαδικασίες ενημέρωσης χωρίς να σημαίνει ότι το θέμα έχει κατατεθεί.

    ``Το θέμα το συγκεκριμένο που μας ενδιαφέρει κατατέθηκε το Μάρτιο. Εμείς αυτό θα ερευνήσουμε να δούμε τα πιθανά προβλήματα που υπάρχουν σε αυτή τη διαδικασία της πληροφόρησης και ανάλογα εκ του αποτελέσματος αυτής της έρευνας να κρίνουμε``, είπε.

    Σημείωσε πως η ουσία είναι ``και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα να αντιμετωπίσουμε το θέμα με το απευθείας εμπόριο και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε πολύ πολύ εντατικά``.

    Υπενθύμισε τη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα με τη συμμετοχή των Κύπριων Ευρωβουλευτών και είπε πως υπάρχει συνεχής επαφή με τα πολιτικά κόμματα ``και με διάφορες άλλες σχέσεις που έχουμε στην ΕΕ και σε συνεργασία με την Ελλάδα``.

    [02] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

    Η σύσκεψη που έγινε την Τρίτη στο Προεδρικό είναι μέρος των προσπαθειών που με αποφασιστικότητα καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση με στόχο να αντιμετωπίσουμε προβλήματα της κυπριακής οικονομίας και που χρονίζουν και μια πληγή είναι το θέμα της φοροδιαφυγής, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ο κ. Στεφάνου είπε πως η χθεσινή σύσκεψη εξέτασε διάφορα ζητήματα που αφορούν στη δυνατότητα του κράτους να συλλέγει τους φόρους και πώς μπορεί το κράτος να αντιμετωπίσει αποφασιστικά και αποτελεσματικά αυτή την πληγή. Ερωτηθείς εάν χρειάζεται τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, ο Εκπρόσωπος είπε πως νομοθεσία υπάρχει όπως και η πρόταση της Κυβέρνησης με 22 μέτρα «τα οποία θα τα πάρουμε στη Βουλή εάν δεν έχουν ήδη πάει με στόχο να συζητήσουμε με τα κόμματα εντός της Βουλής αν θέλετε και εκτός της Βουλής να συζητήσουμε, έτσι ώστε να εγκριθούν αυτά τα μέτρα που θα ενισχύουν το οπλοστάσιο του κράτους έτσι ώστε να αντιμετωπίσει αυτό το δύσκολο θέμα.

    Διαβεβαίωσε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και στη βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας έτσι ώστε μέσα από την καλύτερη εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Κληθείς να πει αν στη συζήτηση που έγινε περιλαμβανόταν και το θέμα της φορολόγησης της Εκκλησίας, ο Εκπρόσωπος είπε πως όταν θα είναι έτοιμοι θα κοινοποιήσουν αυτά που μπορούν να κοινοποιήσουν και θα γίνουν και οι απαραίτητες κινήσεις. Ανέφερε επίσης πως χρειάζεται διάλογος, τον οποίο επιδιώκει η Κυβέρνηση. Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκοπεύει να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο για αυτό το θέμα όπως θα κάνει και η Βουλή, ο κ. Στεφάνου είπε πως ο καθένας μπορεί μέσα στις δικές του εξουσίες και αρμοδιότητες να προβεί σε διάφορες ενέργειες.

    Ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αποφασιστικότητα εργάζεται πέραν από την επίλυση του Κυπριακού και για την προώθηση διαφόρων μέτρων και πολιτικών που να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση διαχρονικών προβλημάτων της οικονομίας και στο να γίνουν τομές. «Γιατί χρειάζεται να γίνουν τομές τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία και αυτή η Κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να κάνει τομές και ήδη κάνει τομές σε διάφορες κατευθύνσεις». Ερωτηθείς εάν θα συσταθεί ειδικό κλιμάκιο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επικίνδυνες ομάδες που φοροδιαφεύγουν συστηματικά, ο Εκπρόσωπος είπε πως συζητήθηκαν τρόποι που θα επιτρέψουν στο κράτος να πατάξει αυτό το φαινόμενο που δημιουργεί κοινωνική αδικία.

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

    Η Εκκλησία της Κύπρου υψώνει φωνή διαμαρτυρίας και ζητεί, αλλά και απαιτεί, την αποχώρηση από τη νήσο όλων των στρατευμάτων εισβολής και των εποίκων, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β σε χαιρετισμό του στο σεμινάριο που διοργανώνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η αντιπροσωπεία της εκκλησίας της Κύπρου σε συνεργασία με την επιτροπή εκκλησίας και κοινωνίας του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών εκκλησιών. ``Μόνο έτσι από τη μια μεριά θα αποκατασταθούν και στην τουρκοκατεχόμενη σήμερα βόρεια Κύπρο οι θρησκευτικές ελευθερίες και από την άλλη θα διασωθούν και θα διαφυλαχθούν και όλοι οι θρησκευτικοί μας ιεροί χώροι, οι ναοί και οι μονές μας, τα κοιμητήρια και γενικά όλα τα ιερά και τα όσιά μας, τα οποία σε τελευταία ανάλυση ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική δημιουργία και κληρονομιά``, είπε ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του στο σεμινάριο, με θέμα ``Religious freedom and holy sites in the Republic of Cyprus``, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του τέως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτεριγκ.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι ``αυτό είναι το δραματικό μήνυμα, το οποίο μεταφέρουμε σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες, στην καρδιά και στην έδρα της Ευρώπης``, προσθέτοντας ότι η Ενωμένη Ευρώπη θα πρέπει ``να στηρίξει έντονα και σθεναρά το αίτημά μας και να εργαστεί συστηματικά και αποτελεσματικά, ώστε να αποκατασταθούν και να τυγχάνουν σεβασμού οι θρησκευτικές ελευθερίες και στο κατεχόμενο τμήμα της νήσου, να σταματήσουν σ αυτό οι λεηλασίες των ιερών και των οσίων μας και να προστατευθούν οι θρησκευτικοί μας χώροι``. Και για να γίνει αυτό, επανέλαβε ο Αρχιεπίσκοπος, ``θα πρέπει να αποχωρήσουν από την Κύπρο τα στρατεύματα εισβολής και οι έποικοι``. Πρόσθεσε ότι ``μόλις πριν μια εβδομάδα δεν επέτρεψαν στον Επίσκοπο Καρπασίας να τελέσει την Αναστάσιμη Λειτουργία για τους λιγοστούς εγκλωβισμένους μας στην κατεχόμενη Επισκοπική του Περιφέρεια``.

    Ανέφερε, επίσης, ότι ``η Κύπρος υπήρξε ένας τόπος θρησκευτικού πλουραλισμού, αφού το 80% του πληθυσμού της αποτελούσαν Ελληνοκύπριοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, το 18% Τουρκοκύπριοι Μουσουλμάνοι και το υπόλοιπο 2% Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι`` και ``μέχρι το 1974, που έγινε η τουρκική εισβολή, ουδέποτε υπήρξαν θρησκευτικές διαμάχες, συγκρούσεις και ταραχές``. ``Αυτό συνεχίζεται να γίνεται και να ισχύει και σήμερα στο ελεύθερο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας``, κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

    [04] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ

    Αύξηση του κατώτατου μισθού πρόσληψης σε επαγγέλματα που καλύπτονται από το διάταγμα για τα κατώτατα όρια μισθών όπως γραφείς, πωλητές, νοσηλευτικοί βοηθοί, βοηθοί παιδοκόμοι, βοηθοί βρεφοκόμοι, σχολικοί βοηθοί, φρουροί και φροντιστές, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρία του σώματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου η αύξηση θα είναι της τάξης του 5,6%, δηλαδή από 791 ευρώ σε 835 ευρώ το μήνα και μετά από έξι μήνες εργασίας αύξηση σε 887 ευρώ το μήνα.

    Οπως ανέφερε ο κ. Στεφάνου, αυτή η αύξηση γίνεται στη βάση του διατάγματος για τα κατώτατα όρια μισθών και έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 14 April 2010 - 17:29:11 UTC