Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΟΓΛΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΣΤΕΦΑΝΟΥ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΚΟΤ - ΝΕΦΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΟΓΛΟΥ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Δυσμενή εξέλιξη θεωρεί η Κυβέρνηση την εκλογή του Ντερβίς Ερογλου στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα, εκτιμώντας ότι θα δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    Σε δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι λαμβανομένων υπόψη των διαχρονικών θέσεων του κ. Ερογλου ενάντια στην ομοσπονδία και για ίδρυση δύο ανεξαρτήτων κρατών στην Κύπρο, θα δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα στις ίδιες τις διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι μπροστά στα νέα δεδομένα επιβάλλεται ολόκληρη η πολιτική ηγεσία να επιδείξει υπομονή, αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα ενόψει και της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία θα συζητηθεί η αλλαγή στην τ/κ ηγεσία.

    Αναμένουμε, είπε, από τα Ηνωμένα Εθνη, την ΕΕ να επαναβεβαιώσουν τη στήριξή τους στη βάση λύσης του Κυπριακού, αλλά και όλη τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της προς την Αγκυρα να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αποφάσεις της ΕΕ για την Κύπρο.

    Ανέφερε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποστέλλει τη Δευτέρα επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ. Επιστολές θα αποσταλούν, επίσης, στα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και στους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μπαρόζο και Ρομπέι, αντίστοιχα, και στους 26 εταίρους μας στην ΕΕ αναφορικά με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν.

    Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη διευθετήσει συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα με τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Κύπρο.

    «Η «εκλογή» του κ. Ερογλου στις παράνομες εκλογές είναι μια δυσμενής εξέλιξη. Λαμβανομένων υπόψη των διαχρονικών και διακηρυγμένων θέσεων του κ. Ερογλου ενάντια στην ομοσπονδία και για ίδρυση δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο, θα δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα στις ίδιες τις διαπραγματεύσεις», είπε.

    Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «εμείς, παραμένουμε δεσμευμένοι στη βάση λύσης του Κυπριακού, όπως αυτή συμφωνήθηκε, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, με τον τέως ηγέτη και διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η βάση λύσης είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και αδιαίρετη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

    Αυτή η βάση, συνέχισε, έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και περιλαμβάνεται σε σωρεία ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού.

    «Αναμένουμε από τα Ηνωμένα Εθνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση να επαναβεβαιώσουν τη στήριξή τους στη βάση λύσης του Κυπριακού, αλλά και το μέσο δια του οποίου θα φτάσουμε σε συμφωνημένη λύση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού, που είναι οι διακοινοτικές συνομιλίες. Αναμένουμε από το διεθνή παράγοντα ότι θα ασκήσει την επιρροή του, και γιατί όχι την πίεσή του, πάνω στο νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για συνέχιση των διαπραγματεύσεων πάνω στην ορθή βάση», πρόσθεσε.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι αναμένουμε, επίσης, από το διεθνή παράγοντα να ασκήσει την πίεσή του στην Τουρκία για να σεβαστεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κύπρο.

    Μπροστά στα νέα δεδομένα, τόνισε, επιβάλλεται ολόκληρη η πολιτική ηγεσία να επιδείξει υπομονή, αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα ενόψει και της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία θα συζητηθούν όλα τα θέματα υπό το φως της αλλαγής στην τουρκοκυπριακή ηγεσία.

    «Το ζητούμενο είναι συλλογικά, να εξετάσουμε πώς προχωρούμε με τις διαπραγματεύσεις στην ορθή βάση για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Γι αυτή τη λύση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με εποικοδομητικό πνεύμα και συνέπεια σε αρχές», υπογράμμισε.

    Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν είχε ακόμη επαφή με τον κ. Ερογλου, ούτε και έχει ακόμη διευθετηθεί η νέα συνάντηση των ηγετών στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων.

    Αφού τόνισε ότι θέση του ΟΗΕ είναι πως η λύση του Κυπριακού είναι μια διαδικασία μεταξύ των Κυπρίων, σημείωσε ότι η Τουρκία έχει ευθύνες, που απορρέουν τόσο από τα ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και τις αποφάσεις της ΕΕ.

    «Και είναι για αυτό που καλούμε το διεθνή παράγοντα να αναλάβει και αυτός τη δική του ευθύνη ασκώντας την επιρροή του πάνω στην Τουρκία», συνέχισε.

    Ο κ. Στεφάνου είπε ότι η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας που έχει ένα σημαντικό σκέλος τη λύση από Κυπρίους για τους Κυπρίους δεν αφήνει έξω ούτε την Τουρκία ούτε τον διεθνή παράγοντα.

    «Η πολιτική του Προέδρου θα συνεχίσει να στοχεύει από την μια όπως οι δύο κοινότητες αναλαμβάνουν την ευθύνη τους για εξεύρεση λύσης όπως υπάρχει στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά από την άλλη ευθύνες έχει και η Τουρκία ως κατοχική δύναμη, όπως υποδεικνύεται σε πολλά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις οποίες πρέπει να αναλάβει», υπέδειξε.

    Υπενθύμισε τα συμπεράσματα του περασμένου Δεκεμβρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα οποία υποδεικνύεται ο κρίσιμος ρόλος της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού καθώς επισημαίνεται ότι η Τουρκία δεν έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ίδιας της ΕΕ, της Κύπρου και του Κυπριακού.

    «Ανάμεσα σε άλλα η ΕΕ στα συμπεράσματα καλεί την Τουρκία έμπρακτα να εργαστεί προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

    Αναφερόμενος στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, είπε ότι εκεί θα έχουν όλοι τη δυνατότητα να πουν τις απόψεις τους και συλλογικά να καταλήξουμε σε κάποιες αποφάσεις.

    «Εάν αρχίσουμε τώρα ο καθένας να θέτει τις δικές του απόψεις δημόσια που αντικειμενικά θα δημιουργήσει και συζήτηση, ή να αρχίσουμε τις διάφορες εκτιμήσεις και αξιολογήσεις, πολύ φοβούμαι ότι τελικά, το ζητούμενο, που είναι να πάμε σε ένα κλίμα ενότητας για να συζητήσουμε στο ΕΣ, δεν θα υπάρξει», εκτίμησε.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει εκφράσει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πρόσφατη δημοσιογραφική διάσκεψη.

    «Θα ήθελα να μείνω έως εδώ, ενόψει και της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου», είπε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον το θέμα θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, είπε ότι «ο καθένας εκεί θα βάλει τις δικές του θέσεις και προτάσεις».

    «Ο λόγος που θέλω να αποφύγω τη συζήτηση είναι ακριβώς για να δώσουμε την δυνατότητα στην τριήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου να τεθούν τα διάφορα ζητήματα που οι πολιτικές δυνάμεις ενδεχομένως θα θέλουν να τεθούν όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει συγκεκριμένα ζητήματα προς αξιολόγηση, συζήτηση, και για λήψη αποφάσεων».

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «εάν αρχίσουμε δημόσια τώρα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, ξέρετε που θα καταλήξουμε. Θα καταλήξουμε σε δεσμεύσεις, αυτοδεσμεύσεις, από τις οποίες μέσα από ένα διάλογο στο Εθνικό Συμβούλιο ενδεχομένως κανείς να μην θέλει να αποσύρει ή να φύγει. για αυτό να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα να γίνει στο πλαίσιο του ΕΣ».

    [02] ΣΤΕΦΑΝΟΥ - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Σαφής θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ότι ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο είναι τόσο στο περιεχόμενο όσο και στη φιλοσοφία του λανθασμένος και συγκρούεται με αποφάσεις της ίδιας της ΕΕ.

    Αυτό τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, λέγοντας ότι «το επανέφεραν με μια διαδικασία την οποία εμείς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και πολιτικά και νομικά».

    Κληθείς να σχολιάσει το ότι σήμερα αρχίζει η διαδικασία στο Ευρωκοινοβούλιο για το απευθείας εμπόριο και ερωτηθείς κατά πόσον το αποτέλεσμα των «εκλογών» στα κατεχόμενα θα επηρεάσει αυτή τη διαδικασία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει ένα ζήτημα για το απευθείας εμπόριο το οποίο είναι σαφής θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας: Ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο είναι στο περιεχόμενο και στη φιλοσοφία του λανθασμένος και συγκρούεται με αποφάσεις της ίδιας της ΕΕ».

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα είναι πιο εύκολη η μάχη τώρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορούμε τώρα να αρχίσουμε να βγάζουμε τέτοια συμπεράσματα».

    Πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε θέσει την πολιτική και τους στόχους αναφορικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος για τον κανονισμό του απευθείας εμπορίου. Εκεί θα μείνουμε προσανατολισμένοι, μαζί, συλλογικά και με κοινές προσπάθειες τόσο με τα κόμματα και τους Ευρωβουλευτές μας όσο και με σύμμαχες χώρες, ιδιαίτερα με την Ελλάδα, στην ΕΕ».

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

    Σε απολογισμό του έργου που έχει υλοποιηθεί από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά το δεύτερο χρόνο διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, προέβη η αρμόδιος Υπουργός Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η κ. Χαραλάμπους ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «το 2009 ήταν ένας ιδιαίτερα δύσκολος χρόνος για την κυπριακή οικονομία, η οποία εξακολουθεί να δέχεται τις επιδράσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

    Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πρόσθεσε, «αναπροσάρμοσε τους στόχους και τις προτεραιότητές του, έχοντας ως κεντρικούς άξονες των ενεργειών του, τη στήριξη της απασχόλησης και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης».

    Ταυτόχρονα, συνέχισε, «δώσαμε έμφαση στη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, υλοποιώντας σταδιακά και προγραμματισμένα τους στόχους του Προγράμματος Διακυβέρνησης».

    Σημείωσε ότι «και στους δύο αυτούς άξονες, το Υπουργείο μας παρουσίασε αξιόλογο έργο, επιλύοντας, ταυτόχρονα, χρόνια προβλήματα και εισάγοντας σημαντικές εκσυγχρονιστικές πολιτικές».

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΚΟΤ - ΝΕΦΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    Το νέφος που δημιουργήθηκε από την έκρηξη στο ηφαίστειο στην Ισλανδία έχει, δυστυχώς, προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα και στον κυπριακό τουρισμό, με αποτέλεσμα να έχει επηρεαστεί ο αριθμός αφίξεων τουριστών τον Απρίλιο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Αλέκος Ορουντιώτης.

    Ανέφερε ότι ο αριθμός των ατόμων που επηρεαστήκαν μέχρι τώρα είναι περίπου 4,000-5,000 με προέλευση, κυρίως, από την Βρετανία.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητήθηκε, ανάμεσα σε άλλα, η αποδέσμευση του κονδυλίου του ΚΟΤ, ο κ. Ορουντιώτης είπε ότι «αυτή τη στιγμή, κυριολεκτικά αγωνιούμε όχι μόνο για το σήμερα, για το τι γίνεται αυτή τη στιγμή, ότι υπάρχουν πτήσεις οι οποίες δεν πραγματοποιούνται προς την Κύπρο, αλλά και για το τι θα γίνει μετά από 20 (μέρες) ή ένα μήνα, αν αυτή η κατάσταση συνεχίσει όπως είναι σήμερα, τότε φοβούμαι ότι θα βρεθούμε σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις και θα πρέπει να δούμε πλέον πώς θα χειριστούμε το θέμα το συντομότερο δυνατό».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 19 April 2010 - 15:29:13 UTC