Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΡΟΓΛΟΥ - ΗΕ
  • [02] ΕΜΙΡΗΣ ΚΑΤΑΡ ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΑΦΕΣ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΚΟΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗ
  • [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΕΡΟΓΛΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΕΡΟΓΛΟΥ - ΗΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε την Τρίτη πως «είναι σαφές ότι θα έχουμε δυσκολίες», πρόσθεσε ωστόσο, ότι «δεν θέλω να προδικάσω οτιδήποτε».

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης «Αθλητισμός για Ολους» που διοργάνωσε ο ΚΟΑ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ερωτηθείς πόσον θα γίνουν πιο δύσκολα τα πράγματα στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού εάν οι Ραούφ και Σερντάρ Ντενκτάς περιληφθούν από τον Ντερβίς Ερογλου στην ομάδα διαπραγμάτευσής του, είπε ότι «κατ αρχήν, οι άνθρωποι είναι ομοϊδεάτες και είναι γνωστό, από κει και πέρα, όμως, είναι αδόκιμο να μιλάμε με εάν».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «έχουμε τη γραμμή μας εμείς και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ως διαπραγματευτής θέλω να πιστεύω ότι η ίδια γραμμή θα επανακαθοριστεί από το Εθνικό Συμβούλιο και, επιτέλους, ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες που έπονται».

    Σε ερώτηση αναφορικά με συνάντησή του με το νικητή των λεγόμενων εκλογών Ντερβίς Ερογλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «θα συναντηθώ με τον κ. Ερογλου, θα δούμε τι θέλει να μας πει, τι θα πει στα Ηνωμένα Εθνη και από κει και πέρα θα δράσουμε αναλόγως».

    Πρόσθεσε ότι «εμείς, ήδη, λαμβάνουμε κάποια προληπτικά μέτρα, μιλώντας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν και στέλλοντας επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα Ηνωμένα Εθνη».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν θέλει «να είμαστε λαλίστατοι».

    «Τα έργα μετρούν και εμείς είμαστε των έργων και όχι των συνθημάτων και των πολλών λόγων», σημείωσε.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει ενημέρωση από τα Ηνωμένα Εθνη για το πότε θα αρχίσουν οι συνομιλίες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «τα Ηνωμένα Εθνη διαβουλεύονται και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ (Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό) μεταβαίνει στα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία έχουν κάνει την τοποθέτησή τους και εμάς μάς ικανοποιεί».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Δήλωσε ότι «εμείς είμαστε στο ακουστικό, πανέτοιμοι για συνάντηση με τον κ. Ερογλου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα πάντοτε των Ηνωμένων Εθνών».

    [02] ΕΜΙΡΗΣ ΚΑΤΑΡ ΚΥΠΡΟΣ ΕΠΑΦΕΣ

    Φθάνει το πρωί στην Κύπρο, ο Εμίρης του Κατάρ Sheikh Hamad Bin Khalifa Al Thani για επαφές με την πολιτική ηγεσία του τόπου και υπογραφή διμερών συμφωνιών. Ο Εμίρης φθάνει στο Προεδρικό στις 10:20 και θα συναντηθεί καταρχάς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Στη συνέχεια, στις 10:35, θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή των δύο Αντιπροσωπειών. Στις 11:20 θα υπογράψει το βιβλίο επισκεπτών και θα ακολουθήσει η υπογραφή των συμφωνιών μεταξύ του Κατάρ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις 11:35 Εμίρης και Πρόεδρος Χριστόφιας θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Αμέσως μετά ο Εμίρης του Κατάρ θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν. Στις 12:00, ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παραθέσει επίσημο γεύμα στον Εμίρη και στην αντιπροσωπεία του. Στη συνέχεια, ο Εμίρης και η αντιπροσωπεία του θα αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο Λάρνακας.

    [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΚΟΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν και ο Πρώην Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) Κυριάκος Νεοκλέους, βραβεύτηκαν την Τρίτη για την προσφορά τους στον κυπριακό αθλητισμό, στο πλαίσιο της ετήσιας εορταστικής εκδήλωσης του προγράμματος «Αθλητισμός Για Ολους», την ευθύνη του οποίου έχει η Εφη Μούζουρου Πενηνταέξ, υπό τον γενικό τίτλο «Από τον παππού στον εγγονό», με τη συμμετοχή 15.000 ατόμων.

    Από την κλειστή αίθουσα «Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία», ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Νίκος Καρτακούλλης βράβευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για τη σημαντική του προσφορά στον αθλητισμό», ο οποίος, παραλαμβάνοντας το βραβείο του, αναφέρθηκε στον Κυριάκο Νεοκλέους, εμπνευστή του προγράμματος «Αθλητισμός για Ολους», στον οποίο και ευχήθηκε «πολλά ακόμα χρόνια προσφοράς» και τον χαρακτήρισε ακόμα και στα ενενήντα και πλέον χρόνια του «μια αθλητική και ωραία κορμοστασιά».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απευθύνθηκε στην τρίτη ηλικία και στους ενήλικες που γυμνάζονται για να διώξουν το άγχος, αλλά και στα παιδάκια που γυμνάζονται χωρίς άγχος και σκοπιμότητες, ``τους οποίους και θέλω να ενθαρρύνω να συνεχίσουν από τώρα μέχρι τα 90 και τα 100 τους χρόνια ή όσο πάνε να γυμνάζονται».

    Πρόσθεσε πως το γεγονός ότι «η Κύπρος βρίσκεται στα υψηλότερα των επιπέδων σε ό,τι αφορά την εκγύμναση του πληθυσμού, αυτό είναι πάρα πολύ θετικό, αλλά θα ανεβάσουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά``.

    [04] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΕΡΟΓΛΟΥ

    Την εκτίμηση ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έπαιρνε περισσότερα από τη συνάντηση μαζί του, εξέφρασε απόψε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, γιατί, όπως εξήγησε, ο κ. Ερντογάν θα έδειχνε στον έξω κόσμο και ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους ότι η Τουρκία είναι μια δημοκρατική χώρα, ενδιαφέρεται για τη συντήρηση των εκκλησιαστικών μνημείων στα κατεχόμενα και αυτό θα ήταν προς τιμήν τόσο του ιδίου όσο και της κυβέρνησης του.

    Σχολιάζοντας τη νίκη του Ντερβίς Ερογλου στις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «δεν αλλάζουν τα πράγματα» και σημείωσε πως είτε είναι επικεφαλής της τ/κ κοινότητας ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είτε ο Ντερβίς Ερογλου δεν έχει καμιά σημασία, αφού στο τέλος θα γίνει εκείνο που επιθυμεί η Αγκυρα.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και την Κωνσταντινούπολη, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι, επιστρέφοντας από τις δύο αυτές πόλεις, πήρε «πάρα πολλές εμπειρίες από πάσης απόψεως» και πρόσθεσε ότι «η ηγεσία μας, και της πολιτείας και της Εκκλησίας, πρέπει να βρίσκονται σε μιαν εθνική εγρήγορση, να ποδηγετούμε τον λαό μας και να του χαράσσουμε γραμμή, γιατί μόνο αν είμεθα διεκδικητικοί θα πετύχουμε τους στόχους μας``.

    ``Αυτό πρόσεξα και στις Βρυξέλλες και στις συναντήσεις μου με πολλούς γέροντες εκεί που λευκάνθηκαν μέσα στην Εκκλησία, υπηρετούντες τον λαό, που έζησαν αρκετές αναμπουμπούλες και γνώρισαν πολύ καλά τους Τούρκους. Αυτό το άρωμα μπορώ να πω έχω πάρει από αυτούς τους ανθρώπους», σημείωσε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 21 April 2010 - 9:29:12 UTC