Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΙΡΗΣ ΚΑΤΑΡ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
  • [02] ΥΠΟΙΚ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΡ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
  • [04] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΙΡΗΣ ΚΑΤΑΡ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

    Δύο Συμφωνίες και τέσσερα Μνημόνια Συναντίληψης σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων, υπογράφηκαν μεταξύ της Κύπρου και του Κατάρ, κατά τη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Εμίρη του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Χαλιφά Αλ Θανί. Οι συνομιλίες και η υπογραφή των συμφωνιών και των μνημονίων πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης επίσημης επίσκεψης του Εμίρη του Κατάρ στην Κύπρο.

    Συγκεκριμένα, υπογράφηκε Αεροπορική Συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών και Συμφωνία για τη σύσταση Κοινοπραξίας για εφαρμογή και εκτέλεση του έργου που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, εμπορικό κέντρο, γραφεία και διαμερίσματα, μεταξύ της Κυβέρνησης και της Εταιρείας Qatari Diar Cyprus Ltd.

    Από κυπριακής πλευράς, οι συμφωνίες υπογράφηκαν από την Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή και τον Υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη και από πλευράς Κατάρ από τον Υπουργός Διεθνούς Συνεργασία και Αναπληρωτή Υπουργό Εμπορίου και Ενέργειας Κχαλίτ Μοχάμεντ Αλ Αττιγιά, και τον Ανώτερο Διευθυντή του Ομίλου Εταιρειών Qatari Diar.

    Επίσης, υπογράφηκαν τέσσερα Μνημόνια Συναντίληψης. Το πρώτο αφορά στη Συνεργασία σε Εργατικά Θέματα, και υπογράφηκε από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους και τον Υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας του Κατάρ.

    Το δεύτερο Μνημόνιο αφορά στη συνεργασία στον τομέα των Προτύπων και Τυποποίησης μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων, και υπογράφηκε από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη και τον Υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας του Κατάρ.

    Το τρίτο Μνημόνιο Συναντίληψης αφορά στη συνεργασία μεταξύ του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Κατάρ. Το Μνημόνιο υπογράφηκε από τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ Μάνθο Μαυρομμάτη και τον Πρέσβη του Κατάρ στην Κύπρο Μουμπάρακ Αλ Νάσσερ.

    Το τέταρτο Μνημόνιο υπογράφηκε μεταξύ του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και της Ανώτατης Αρχής Υγείας του Κατάρ, και αφορά στη συνεργασία για παροχή υπηρεσιών, έρευνας και εκπαίδευσης στους τομείς της νευρολογίας, της γενετικής και των βιοϊατρικών επιστημών. Το Μνημόνιο υπογράφηκε από τον Πρόεδρο του ΔΣ του Ινστιτούτου Χρίστο Φυλακτού και τον Πρέσβη του Κατάρ στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Εμίρη του Κατάρ, είχαν στην αρχή σύντομη κατ ιδίαν συνάντηση, την οποία ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και υπογραφή διμερών Συμφωνιών και Μνημονίων Συναντίληψης.

    Μιλώντας μετά την υπογραφή των συμφωνιών και των Μνημονίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της επίσκεψης του Εμίρη στην Κύπρο, καθώς πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη στο νησί.

    «Στην κατ ιδίαν συνάντηση μου με τον φίλο Εμίρη και στις διευρυμένες συνομιλίες, είχαμε την ευκαιρία να προβούμε σε ανασκόπηση όλου του φάσματος των διμερών μας σχέσεων και να συζητήσουμε περαιτέρω τρόπους ενδυνάμωσης τους. Υπογράφτηκαν, επίσης, διμερείς συμφωνίες σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων», είπε ο Πρόεδρος υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει η κοινή επένδυση με την Qatari Diar για την οικοδόμηση του έργου.

    «Το γεγονός αυτό καταδεικνύει το ψηλό επίπεδο των σχέσεων μας και τη ραγδαία ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, σφραγίζοντας την επιθυμία μας για περαιτέρω ενίσχυση της φιλίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών μας», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε στη συνέχεια ότι ενημέρωσε τον Εμίρη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες για λύση, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του για την κατανόηση που επέδειξε.

    «Γνωρίζοντας ότι το Κατάρ διατηρεί στενότατες σχέσεις με την Τουρκία, έχω εκφράσει στον Εμίρη του Κατάρ την ευχή, όπως αυτές οι σχέσεις αξιοποιηθούν ώστε να πεισθεί η Τουρκία ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας η επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού. Τόνισα ότι αυτό θα διευκόλυνε αφάνταστα την πορεία της Τουρκίας για ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση», σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στη συνέχεια ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν διάφορα διεθνή και περιφερειακά θέματα, μεταξύ των οποίων και το Παλαιστινιακό. «Η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει με συνέπεια την επίλυση του παλαιστινιακού και, γενικότερα, του Μεσανατολικού προβλήματος στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπουν την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη και την ίδρυση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε, εξάλλου, πως η Κύπρος θεωρεί ως ακρογωνιαίο λίθο της οποιασδήποτε μελλοντικής λύσης στο Παλαιστινιακό, την Αραβική πρωτοβουλία ειρήνευσης. «Πάνω σε αυτή τη βάση και με την ομαλοποίηση των σχέσεων των Αραβικών κρατών με το Ισραήλ, η οποία απορρέει από την ειρηνική επίλυση του προβλήματος, μπορούν να αναπτυχθούν σχέσεις καλής γειτονιάς μεταξύ των κρατών της περιοχής», είπε.

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεσμεύτηκε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εργαστεί για να αναπτύξει και να διευρύνει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χώρων και προς την κατεύθυνση αυτή, είπε, «ευελπιστούμε να συνεχίσουμε τις ανταλλαγές επισκέψεων κρατικών αξιωματούχων με πιο εντατικό ρυθμό».

    Από την πλευρά του, ο Εμίρης του Κατάρ, μιλώντας μέσω διερμηνέα, εξέφρασε αρχικά τη βεβαιότητα ότι αυτή η επίσκεψη θα συμβάλει τα μέγιστα στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

    «Θέλω να αναφερθώ και εγώ με τη σειρά μου στις διμερείς σχέσεις που στηρίζονται σε μια γερή βάση και προσπαθούμε πάντοτε να τις διευρύνουμε και να βελτιώνουμε αυτές τις φιλικές σχέσεις», είπε.

    Ο Εμίρης του Κατάρ εξέφρασε στη συνέχεια τη στήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για λύση του Κυπριακού, το οποίο όπως είπε, έχει χρονίσει. «Επισημαίνουμε ότι η λύση πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να είναι προς όφελος των δύο κοινοτήτων της Κύπρου. Είμαστε σίγουροι ότι και η Τουρκία επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού και θα συμβάλει προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος», σημείωσε.

    Ο Εμίρης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια και την Κυπριακή Δημοκρατία για τη σταθερή στήριξη στα αραβικά δίκαια και συγκεκριμένα στο Παλαιστινιακό πρόβλημα.

    «Η περσινή επίσκεψη του Προέδρου στην Ντόχα και η σημερινή επίσκεψή μου στην Κύπρο αποτελούν τρανή απόδειξη των προθέσεών μας για περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών», κατέληξε ο Εμίρης του Κατάρ.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησης και της υπογραφής των συμφωνιών, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου εταιρειών Qatari Diar, Mohmmed Bin Ali Hedfa, αναφέρθηκε στο έργο οικοδόμησης που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, εμπορικό κέντρο, γραφεία και διαμερίσματα, λέγοντας πως θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, συνολικού κόστους, όπως είπε περίπου 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η πρώτη φάση θα περιλαμβάνει το ξενοδοχείο πέντε αστέρων και θα ολοκληρωθεί σε 30 μήνες από την ημέρα έναρξης του, η οποία τοποθετείται χρονικά με την ολοκλήρωση της εγκαθίδρυσης της Κοινοπραξίας. «Το ξενοδοχείο θα αποτελείται από τουλάχιστον 220 δωμάτια και θα είναι πέντε αστέρων», είπε.

    Η Κοινοπραξία για την οικοδόμηση του έργου περιλαμβάνει την Κυπριακή Δημοκρατία και την εταιρεία Qatari Diar, και στο έργο η κάθε πλευρά θα συμμετέχει από κοινού, με 50% έκαστη. Ερωτηθείς ποιος θα έχει τη διαχείριση του έργου, είπε πως και αυτή θα είναι 50-50 μεταξύ των εταίρων.

    Σε ερώτηση γιατί επιλέγηκε η Κύπρος για την οικοδόμηση του συγκεκριμένου έργου, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου αναφέρθηκε στην καλή οικονομία της Κύπρου, η οποία, όπως είπε «δεν κτυπήθηκε πολύ, από τη διεθνή οικονομική κρίση», η οποία έπληξε σε μεγάλο βαθμό διάφορες χώρες του κόσμου. «Πιστεύουμε στην οικονομία της Κύπρου», κατέληξε.

    [02] ΥΠΟΙΚ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΜΕ ΚΑΤΑΡ

    Η απόφαση του Κατάρ να επενδύσει στην Κύπρο αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία και δείχνει την αξιοπιστία που έχει σε ξένους επενδυτές, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης.

    Σε δηλώσεις του μετά το επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο που δόθηκε προς τιμή του Εμίρη του Κατάρ Sheikh Hamad Bin Khalifa Al Thani, ο οποίος πραγματοποίησε ολιγόωρη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, συνοδευόμενος από 90μελη αντιπροσωπεία, είπε ότι «μετά από επίμονες, συντονισμένες και χαμηλού τόνου προσπάθειες, που διήρκησαν δύο χρόνια, σήμερα έχει υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κρατικής Εταιρείας του Κατάρ για την κοινοπραξία, η οποία θα κάνει την πιο μεγάλη άμεση επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Κύπρο».

    Ο κ. Σταυράκης είπε ότι θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία στην οποία θα μετέχουν με 50% μετοχές τα δύο βασικά κράτη και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεισφέρει την αξία της γης, η οποία θα καθοριστεί κατόπιν συναντήσεων αξιολογητές ακινήτων των δύο πλευρών και αφού καθοριστεί αυτή η τιμή, το Κατάρ θα συνεισφέρει, τοις μετρητοίς, στο έργο, το ισόποσο της αξίας της γης.

    Ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι επειδή κατά πάσα πιθανότητα το συνολικό κόστος κατασκευής θα είναι μεγαλύτερο της αξίας της γης, η συμφωνία προνοεί ότι οποιοδήποτε επιπρόσθετο ποσό θα το δανειστεί από κοινού η κοινοπραξία, χωρίς η Κυπριακή Δημοκρατία να παρέχει τη δική της εγγύηση.

    «Αρα μιλούμε για μια κοινοπραξία και συνεργασία 50-50 με το κράτος του Κατάρ, το οποίο αυτή την στιγμή αποτελεί την πιο μεγάλη επενδυτική δύναμη στον κόσμο, από την οποία, εκτός από τα τεράστια πολιτικά οφέλη, υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα σημαντικά οφέλη», είπε.

    Ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας και κατά την ανέγερση αυτού του έργου και κατά τη λειτουργία του ξενοδοχείου. Επιπρόσθετα, θα εισρεύσουν σημαντικά ποσά στο κράτος, και άμεσα και έμμεσα και από τα μεταβιβαστικά του κτήματος και από το ΦΠΑ επί των κατασκευαστικών έργων, και μέσω των φορολογιών που θα προκύψουν από τη λειτουργία του ξενοδοχείου.

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

    Το θέμα των αγνοουμένων βρίσκεται στις προτεραιότητες της Εκκλησίας, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β, μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για τον 26ο Μαραθώνιο Αγάπης Αγνοουμένων, που άρχισε στις 19 και θα ολοκληρωθεί στις 25 Απριλίου.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «έχει ευαισθητοποιηθεί αρκετά ο λαός μας», προσθέτοντας ότι «πρέπει να κρατήσουμε αυτή τη μνήμη ζωντανή, πρέπει να κρατήσουμε το λαό μας σε μια εθνική εγρήγορση και πρέπει συνεχώς να απαιτούμε την πλήρη διαλεύκανση του θέματος των αγνοουμένων μας».

    Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου είπε ότι «ενώ φαίνεται ότι πηγαίνουμε καλά στο θέμα των αγνοουμένων, οφείλω να σας πω ότι δεν πηγαίνουμε καθόλου καλά».

    «Το θέμα των αγνοουμένων δεν είναι εκταφές και ταυτοποιήσεις», είπε και εξήγησε πως «η διαδικασία των εκταφών και των ταυτοποιήσεων αποτελεί μόνο μέρος της διερευνητικής διαδικασίας».

    Ανέφερε ότι «όσον αφορά στο θέμα της ουσιαστικής διερεύνησης για την οποία εντέλλεται η Τουρκία από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την Ολομέλεια δύο φορές, το 2009 αλλά και το 2001, η Τουρκία δεν έχει συνεργαστεί σε κανένα επίπεδο, δεν έχει διερευνηθεί ούτε μια υπόθεση με αποτέλεσμα να μηδενίζεται ακόμα και αυτή η προσπάθεια των εκταφών».

    [04] ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

    Επτά αποκαλούμενες «πτήσεις διάσωσης» έχουν δρομολογηθεί και θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη από τα διεθνή αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου προς το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και τη Δανία, με σκοπό να μεταφέρουν επιβάτες που έχουν εγκλωβιστεί μακριά από την πατρίδα τους, ύστερα από το κλείσιμο του εναέριου χώρου αρκετών χωρών της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, λόγω του νέφους της στάχτης που έχει καλύψει τις χώρες αυτές από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία.

    Ωστόσο, εννέα πτήσεις από και προς διάφορους προορισμούς της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης προς και από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, επηρεάζονται από τα μεσάνυκτα μέχρι και τις 3 το απόγευμα της Τετάρτης 21 Απριλίου.

    Συνολικά 370 πτήσεις έχουν επηρεαστεί από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου από την περασμένη Πέμπτη 15 Απριλίου, ημέρα έκρηξης του ηφαιστείου στην Ισλανδία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 21 April 2010 - 13:29:24 UTC