Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-04-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΒΟΥΛΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
  • [03] ΚΑ ΠΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ
  • [04] ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LASER MASTERS

  • [01] ΥΠΕΞ ΒΟΥΛΗ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ

    Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφύγει ακόμη και ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), με στόχο να αποτρέψει την εφαρμογή του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    «Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις θεσμικές και πολιτικές διαδικασίες που έχουμε στη διάθεση μας, και ακόμα και αν στο τέλος προωθηθεί ο κανονισμός, θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» δήλωσε ο κ. Κυπριανού στη Βουλή, εξερχόμενος από την κοινή συνεδρία που πραγματοποίησαν οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο των κατεχομένων με την ΕΕ.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έδωσε στα μέλη των Επιτροπών τις απαραίτητες διευκρινίσεις σε σχέση με τα όσα είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σε ό,τι αφορά την προώθηση του κανονισμού αλλά και τη λανθασμένη, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, αντίληψη που έχει διαμορφωθεί για τα δεδομένα.

    Τόνισε δε πως εκείνο που έχει σημασία είναι ότι «όλοι μαζί, κόμματα, Κυβέρνηση αλλά και τα θεσμικά όργανα της Βουλής θα συνεργαστούμε για την αποτροπή αυτής της πολύ αρνητικής εξέλιξης και θα κινηθούμε σε όλα τα θεσμικά επίπεδα της ΕΕ».

    Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι αυτός ο κανονισμός βασίζεται σε λανθασμένη νομική βάση και ότι η πολιτική βάση στην οποία στηρίχτηκε που ήταν τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Απρίλιο του 2004, δεν δικαιολογούν ένα διχαστικό κανονισμό.

    Επεσήμανε παράλληλα πως αν η προσπάθεια προώθησης αυτού του κανονισμού στοχεύει στο να βοηθηθεί η Τουρκία, τότε θα αποτύχει και θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η προσπάθεια για προώθηση του εν λόγω κανονισμού «τορπιλίζει και υποσκάπτει την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και τις συνομιλίες».

    «Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις θεσμικές και πολιτικές διαδικασίες που έχουμε στη διάθεση μας, και ακόμα και αν στο τέλος προωθηθεί ο κανονισμός, θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» δήλωσε.

    «Ξέρουμε ότι νομικά έχουμε δίκαιο και στο τέλος, από τη μια μπορεί να γίνει πολιτική ζημιά αλλά από την άλλη ο κανονισμός δεν θα εφαρμοστεί» πρόσθεσε.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο κ. Κυπριανού υπέδειξε πως ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, παρά το πάγωμα του, παρέμενε στο τραπέζι καθώς δεν αποσύρθηκε ποτέ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν απορρίφθηκε ποτέ από το Συμβούλιο.

    Οπως είπε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ουδέποτε εγκατέλειψε τη σαφή πολιτική της τοποθέτηση για προώθηση του κανονισμού.

    Σημείωσε παράλληλα πως αυτός ο κανονισμός δεν τέθηκε ποτέ εκτός των στόχων και των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Επ αυτού εξήγησε πως ενώ κανονικά είθισται ένας κανονισμός πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δεν υιοθετείται, να αποσύρεται μετά από 3-4 χρόνια, ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο, μετά από 6 χρόνια παρέμενε σε εκκρεμότητα.

    Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση πως εκείνο το οποίο άλλαξε τα δεδομένα είναι η Συνθήκη της Λισσαβόνας, η οποία, όπως είπε, έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και το Ευρωκοινοβούλιο στην προσπάθεια προώθησης αυτού του κανονισμού.

    Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ενώπιον των Μελών των δυο Επιτροπών ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κανονισμός προωθήθηκε αρχικά για ανταμοιβή των Τουρκοκυπρίων και τιμωρία των Ελληνοκυπρίων λόγω του δημοψηφίσματος του 2004 ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκε σε σχέση με το άνοιγμα κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Ο κ. Κυπριανού προέβη σε εκτενή αναφορά σε σχέση με το ιστορικό του κανονισμού καταλήγοντας στις αρχές του Δεκέμβρη του 2009, οπόταν και υιοθετήθηκε, όπως ανέφερε, ένας γενικός κανονισμός με αφορμή την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβόνας αναφορικά με τη διαδικασία υιοθέτησης προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Οπως εξήγησε, μια από τις 500 περίπου προτάσεις που περιλαμβάνονταν στο έγγραφο ήταν και αυτή που αφορούσε τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.

    Ο κ. Κυπριανού υπήρξε κατηγορηματικός στο ότι «ουδέποτε έγινε ενεργός ενημέρωση» προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε πριν την κατάθεση του ούτε μετά, για ένα κανονισμό ο οποίος, όπως επεσήμανε, «υπήρξε αντικείμενο πολλών διαβουλεύσεων, πολλών εντάσεων, αντιδράσεων και διαβημάτων».

    Διευκρίνισε στη συνέχεια πως ο λόγος της διοικητικής έρευνας στο ΥΠΕΞ είναι για να διαφανεί το γιατί δεν εντοπίστηκε η αναφορά στον εν λόγω κανονισμό στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωκοινοβούλιο.

    «Πώς στάλθηκε, σε ποιους, πότε πόσες φορές, από ποιόν στάλθηκε, πήγε στους σωστούς αποδέκτες, αν ήταν σωστοί πως αντέδρασαν;» διερωτήθηκε ο Υπουργός.

    Ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε τους Βουλευτές ότι αυτή τη στιγμή γίνονται ενέργειες σε όλα τα επίπεδα ενώ ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι όλη η προσπάθεια θα καταβληθεί πλέον σε επίπεδο πολιτικών ομάδων και των Επιτροπών, σημειώνοντας πως υπάρχουν προσβάσεις τόσο από τα πολιτικά κόμματα όσο και από την Κυβέρνηση. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι «δεν είναι η ώρα για τυχόν ευθύνες αλλά η ώρα που προέχει όλοι αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποτρέψουμε την εφαρμογή αυτού του κανονισμού» καθώς, όπως υπέδειξε, «αποτελεί κοινή εκτίμηση ότι η εφαρμογή αυτού του κανονισμού θα είναι ίσως η ταφόπλακα του Κυπριακού».

    Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως υπάρχουν κατ επανάληψη Συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων που θέτουν τον πολιτικό στόχο της επανένωσης της Κύπρου, υποδεικνύοντας πως η προώθηση αυτού του κανονισμού και τυχόν υιοθέτηση του αντιστρατεύεται τα ίδια τα Συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων γιατί απομακρύνει τις πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού.

    Σε ό,τι αφορά τη διοικητική έρευνα στο ΥΠΕΞ, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ θεωρεί πως η διεξαγωγή της διοικητικής έρευνας προκαλεί τον Κύπριο πολίτη.

    «Σ ένα κατεξοχήν πολιτικό ζήτημα δεν είναι σωστό να προσπαθούμε να βρούμε αποδιοπομπαίους τράγους, διατάσσοντας διοικητικές ή πειθαρχικές έρευνες» σημείωσε.

    Ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε τέλος πως δεν είναι η ώρα των ευθυνών, προσθέτοντας ωστόσο πως ακόμα και αν ήταν η ώρα των ευθυνών «αυτές είναι στο πολιτικό επίπεδο».

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Κλεάνθους είπε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία πέρα από την ενημέρωση που έγινε από τον Υπουργό Εξωτερικών, δόθηκε η ευκαιρία για ένα κοινό προβληματισμό κυρίως σε ό,τι αφορά την ανάγκη συντονισμένης δράσης τόσο από την πλευρά της Κυβέρνησης όσο και από πλευράς των κομμάτων αλλά και της ίδιας της Βουλής.

    Ο κ. Κλεάνθους υπενθύμισε ότι προηγούμενες Κυβερνήσεις μπόρεσαν στις πιο δύσκολες και κρίσιμες ώρες όταν το κλίμα ήταν εντελώς αρνητικό για την ε/κ πλευρά να αποτρέψουν την ενεργοποίηση του κανονισμού.

    «Θέλω να πιστεύω» πρόσθεσε, «ότι η σημερινή Κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Χριστόφιας που δεν έχουν αφεθεί οποιεσδήποτε αιχμές από κακοπροαίρετους ότι τάχατες δεν επιδιώκει λύση, όπως έλεγαν ψευδώς κάποιοι προηγουμένως» έχουν ένα πρόσθετο όπλο για να στείλουν ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, τόσο προς τους Ευρωπαίους εταίρους όσο και προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «ότι αν θέλουν πραγματικά να υπάρχει ελπίδα στην αναζήτηση και στην εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό, πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι με αυτές τις ενέργειες και με αυτές τις μεθοδεύσεις φέρνουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα».

    Δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας έκαναν ακόμη τόσο ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης όσο και ο Βουλευτής και Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το τεράστιο πρόβλημα που προκύπτει από την πρόταση για το απευθείας εμπόριο έχει πάρα πολλές πτυχές.

    «Πρώτη πτυχή είναι», όπως είπε, «οι πολιτικές ευθύνες», η δεύτερη πτυχή αφορά «το πώς αντιμετωπίζουμε και ανατρέπουμε αυτή την αρνητική εξέλιξη η οποία έπιασε την Κυβέρνηση στον ύπνο» και τρίτο «να γίνει η σωστή διαπίστωση αναφορικά με το πώς μετά την αποδέσμευση της Τουρκίας από τις υποχρεώσεις της το Δεκέμβριο, φτάσαμε στο σημείο να δεχόμαστε τόσα πολλά χτυπήματα και με το απευθείας εμπόριο και με τις πτήσεις πάνων από την Τουρκία και με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ».

    Από την πλευρά του ο Γιώργος Περδίκης είπε ότι θέση του Κινήματος Οικολόγων είναι ότι για την αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο είναι ότι υπάρχουν διοικητικές και πολιτικές ευθύνες και πως από τα συμπεράσματα της αναζήτησης αυτών των ευθυνών θα πρέπει να προκύψουν διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση της παραπέρα συλλογικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της προώθησης του κανονισμού.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

    Τη στήριξη της Πολιτείας στον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι οποίοι επισκέφθηκαν περίπτερο του Συνδέσμου στη Λεωφόρο Μακαρίου Γ` στην Λευκωσία, στο πλαίσιο της έναρξης της 35ης Πορείας Χριστοδούλας.

    Οι εκδηλώσεις αυτές είναι εκδηλώσεις εθελοντικής προσφοράς προς το συνάνθρωπο, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, που συγχάρηκε όλους τους εθελοντές, οι οποίοι από τον ελεύθερο τους χρόνο προσφέρουν υπηρεσία για να μπορέσει ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός σε ό,τι αφορά στη βοήθεια που προσφέρει στους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας.

    ``Ο εθελοντισμός στην Κύπρο δεν έχει μειωθεί. Αυξάνεται και αυτό είναι προς τιμή του κάθε Κύπριου ξεχωριστά, αλλά και της κοινωνίας μας στο σύνολο, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα νέα δεδομένα τα οποία εισβάλλουν στον τόπο μας, τα νέα ήθη, είναι μια πρόκληση για μείωση της αλληλεγγύης και επαύξησης του ατομικισμού``, ανέφερε.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάριος Καρογιάν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και η 35η πορεία Χριστοδούλας θα στεφθεί με πλήρη επιτυχία.

    Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι ``τόσο η Πολιτεία όσο και όλοι εμείς οι πολίτες, με διάφορους τρόπους, θα στηρίξουμε ακόμη πιο έμπρακτα τις προσπάθειες οργανωμένων συνόλων, όπως του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου, έτσι που πραγματικά να καταφέρουμε να ελαχιστοποιήσουμε τα διάφορα προβλήματα και να δώσουμε ελπίδα, να δώσουμε ζωή, προσδοκίες σε όλους εκείνους που δυστυχώς σήμερα αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα, συνάνθρωποι μας που υποφέρουν``.

    [03] ΚΑ ΠΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ

    Οι Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) επανάρχισαν από την Πέμπτη το προγραμματισμένο πτητικό τους πρόγραμμα

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών Κυριάκος Κυριάκου, προσθέτοντας ότι οι ΚΑ θα προγραμματίζουν συνεχώς έκτακτες πτήσεις έτσι ώστε το ταχύτερο δυνατό να αποσυμφορηθεί η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει λόγω της ακύρωσης των πτήσεων των ΚΑ από τις 15 Απριλίου ως αποτέλεσμα της ηφαιστειακής τέφρας που δημιουργήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία.

    Σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου, από τις 15 μέχρι και τις 21 Απριλίου, 120 πτήσεις των ΚΑ είχαν ακυρωθεί και πέρα των 12.000 επιβατών δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν.

    Ανέφερε, επίσης, ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν, μετά τις 14.00, έκτακτες πτήσεις από και προς το Παρίσι, με κωδικούς CY1386 - CY1387 και με αεροσκάφος τύπου Α330, χωρητικότητας 290 επιβατών, ώστε να μεταφέρουν επιβάτες που έχουν εγκλωβιστεί τόσο στο αεροδρόμιο Λάρνακας όσο και στο αεροδρόμιο του Παρισιού.

    [04] ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LASER MASTERS

    Η Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, διοργανώνει από τις 24 μέχρι τις 30 Απρίλιου, στο Κέντρο Ιστιοπλοϊκών Αγώνων του ΚΟΑ, στον Αγιο Τύχωνα στη Λεμεσό, το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Laser Masters.

    Στον αγώνα θα συμμετέχουν 75 αθλητές από 22 χώρες, ανάμεσα των οποίων η Νέα Ζηλανδία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Βραζιλία, η Αργεντινή, που θα χαρίσουν ένα πρωτόγνωρο μαγευτικό θέαμα, ενώ η ηλικιακή κατηγορία των αθλητών, η οποία αρχίζει από τα 35 και καταλήγει φέτος στα 72 έτη.

    Οι συμμετέχοντες αγωνίζονται σε τρεις κατηγορίες Laser Standard, Laser Radial και Laser 4.7, από τις οποίες και βάσει της ηλικίας των αθλητών, χωρίζονται σε τέσσερις υποκατηγορίες: Apprentice ηλικίας 35 44 χρονών, Masters ηλικίας 45 54 χρονών, Grand Masters ηλικίας 55 64 χρονών και Great Grand Masters ηλικίας 65 χρονών και άνω. Οι συμμετοχές των κύπριων αθλητών είναι 7, ανάμεσα των οποίων μια γυναικεία συμμετοχή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 22 April 2010 - 11:29:15 UTC