Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-07-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ
  • [02] ΕΛΛΑΔΑ ΔΡΟΥΤΣΑΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΕΡΕΥΝΕΣ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ

    Εκδόθηκε και δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα, το πρώτο διάταγμα του Υπουργού Παιδείας, με το οποίο καθορίζεται η ανώτατη αύξηση που μπορούν να αιτηθούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια επί των διδάκτρων, με ισχύ από το Σεπτέμβρη του 2011,.

    Την έκδοση του διατάγματος, το οποίο προβλέπει ανώτατη αύξηση 0,45%, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, δηλώνοντας ότι ο διάλογος για τη μετεξέλιξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς συνεχίζεται και αποτελεί ένα από τους στόχους του Υπουργείου του για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι μελετάται ανάλογη ρύθμιση και για τον έλεγχο των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολών Μέσης και Στοιχειώδους Εκπαίδευσης.

    Ο κ. Δημητρίου είπε πως εξέδωσε το διάταγμα, ενεργοποιώντας μια από τις βασικές πρόνοιες του νόμου, που ετοίμασε το Υπουργείο Παιδείας και ψήφισε η Βουλή πρόσφατα, η οποία δίδει την εξουσία στον Υπουργό Παιδείας να εκδίδει διάταγμα με το οποίο καθορίζεται η ανώτατη αύξηση επί των ήδη εγκεκριμένων διδάκτρων και των άλλων οικονομικών επιβαρύνσεων, που μπορεί να εγκριθεί και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 150% του ετήσιου πληθωρισμού του προηγούμενου έτους.

    Αναφέροντας πως πέρα από τον έλεγχο των αυξήσεων επί των διδάκτρων, η νέα νομοθεσία κατοχυρώνει το δικαίωμα του φοιτητή να γνωρίζει πριν την έναρξη των σπουδών του το ύψος των εγκεκριμένων διδάκτρων και των άλλων οικονομικών επιβαρύνσεων που πρέπει να καταβάλει καθ όλη τη διάρκεια των σπουδών του, είπε πως ο νόμος προβλέπει, επίσης, ποινές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

    Το διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης προβλέπει ότι η αύξηση δεν μπορεί να είναι πάνω από 0,45% στο ύψος των ήδη εγκεκριμένων διδάκτρων, συνέχισε ο Υπουργός Παιδείας, σημειώνοντας ότι ένα θέμα που παρέμεινε για αρκετό καιρό ανοικτό κλείνει κατά τρόπο που ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

    Ερωτηθείς εάν με την αύξηση συμφωνούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι διεξήχθη εκτενής διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και τους εμπλεκόμενους φορείς πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο, που τώρα είναι νόμος του κράτους και οφείλουν να τον εφαρμόσουν.

    Συνεχίζοντας, είπε πως το ανώτατο ποσοστό της αύξησης θα καθορίζεται κάθε χρόνο με διάταγμα.

    Σε ό,τι αφορά τις ποινές, ο κ. Δημητρίου είπε ότι για μη συμμόρφωση προβλέπεται 60.000 ευρώ πρόστιμο και σε περιπτώσεις υποτροπής προβλέπεται αναστολή λειτουργίας του προγράμματος σπουδών, συμπληρώνοντας ότι οι κυρώσεις δεν είναι αστείες.

    Το σημαντικό είναι τα πανεπιστήμια να λειτουργούν στο πλαίσιο του γεγονότος ότι προσφέρουν κοινωνικό αγαθό, είπε αναφέροντας ότι ο νόμος στοχεύει να ορίσει τις υποχρεώσεις των κερδοσκοπικών πανεπιστημίων σε αυτό το πλαίσιο.

    «Ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία για μετεξελιχθούν σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα», σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον έλεγχο των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία Μέσης και Στοιχειώδους Εκπαίδευσης, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας Ολυμπία Στυλιανού είπε πως είναι παλιά η νομοθεσία και δεν προβλέπει ποινές.

    Τόσο ο Υπουργός Παιδείας όσο και η κ. Στυλιανού είπαν πως μελετάται να γίνει ανάλογη, με αυτή των ιδιωτικών πανεπιστημίων ρύθμιση, για τα ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και Μέσης Εκπαίδευσης και διεξάγεται διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ διατύπωσε ικανοποίηση για την ψήφιση του νέου νόμου, σημειώνοντας ότι ικανοποιεί το αίτημα των φοιτητών να γνωρίζουν εξ αρχής πιο θα είναι το κόστος των σπουδών τους και για τον τερματισμό της αισχροκέρδειας σε βάρος των φοιτητών από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

    [02] ΕΛΛΑΔΑ ΔΡΟΥΤΣΑΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ

    Η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού απασχόλησε τη συνάντηση, διαρκείας 90 λεπτών, μεταξύ του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, και του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, στην Αθήνα, παρουσία συνεργατών τους.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων και της συστηματικής συνεργασίας της ελληνικής πλευράς με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ. Oπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, ο κ. Ντάουνερ έκανε αναλυτική παρουσίαση της υφιστάμενης κατάστασης των συνομιλιών και των θέσεων των δύο πλευρών, καθώς και των προοπτικών των διαπραγματεύσεων.

    Συζητήθηκαν, επίσης, τα επόμενα βήματα και οι πρόσφατες προτάσεις του Κύπριου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, που σκοπό έχουν να δώσουν νέα δυναμική στη διαπραγματευτική διαδικασία. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του ΓΓ χαρακτήρισε σημαντική τη διατήρηση επαφής με τις κυβερνήσεις των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Βρετανίας και Τουρκίας, και είπε ότι τα Ηνωμένα Eθνη ήταν πολύ κοντά με την ελληνική θέση καθ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΕΡΕΥΝΕΣ

    Η πορεία των ερευνών για τον εντοπισμό των εκρηκτικών που κλάπηκαν την περασμένη εβδομάδα από στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, βρίσκονται στο σωστό δρόμο, ανέφερε την Παρασκευή ο Υπουργός Αμυνας, Κώστας Παπακώστας.

    Κληθείς να σχολιάσει σύσκεψη για το θέμα στο Αρχηγείο Αστυνομίας μετά τις έρευνες στη Λεμεσό, ο κ. Παπακώστας είπε ότι δεν έχει υπόψην του κάτι τέτοιο, αλλά χαρακτήρισε επιβεβλημένο να γίνονται συσκέψεις για να εξεταστούν όλα τα θέματα, να πάρουν οι ανακριτές συγκεκριμένες κατευθύνσεις και να γίνει ο προγραμματισμός για τα επόμενα βήματα.

    Αναφερόμενος στη σύσκεψη στη Γενική Εισαγγελία είπε πως αφορά νομικά και διαδικαστικά θέματα που έχουν σχέση με την πορεία των ανακρίσεων και βρίσκονται ενώπιον των ανακριτών, οι οποίοι πρέπει να πάρουν κατευθύνσεις

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

    Η εξέταση της πορείας υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2010-2012 και η ανταλλαγή απόψεων σε θέματα προγραμματισμού για τα επόμενα έτη, ήταν το κύριο αντικείμενο σύσκεψης την Παρασκευή της Πολυθεματικής Συντονιστικής Ομάδας, αρμόδιας για τα θέματα της εμπορίας προσώπων, που έγινε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε ότι «ένα από τα θέματα που τέθηκαν στη σύσκεψη είναι και η διεξαγωγή ετήσιας εκδήλωσης για την εμπορία προσώπων με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας κατά της εμπορίας προσώπων στις 18 Οκτωβρίου».

    Σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, για το 2010 «αποφασίστηκε να στηθούν περίπτερα σε κεντρικά σημεία σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου για διανομή ενημερωτικού υλικού προς διαφώτιση τόσο του κυπριακού κοινού, όσο και αλλοδαπών που διαμένουν στην Κύπρο, αναφορικά με το φαινόμενο της εμπορίας προσώπων».

    Στη διάρκεια της σύσκεψης, πρόσθεσε, «αποφασίσαμε, επίσης, και την έκδοση σχετικής κάρτας στην οποία θα αναγράφεται αριθμός τηλεφώνου, το οποίο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, ως ένα πρώτο σημείο επαφής για πληροφόρηση στα θέματα εμπορίας προσώπων».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 30 July 2010 - 15:29:14 UTC