Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΜΠΑΤΕΝΧΑΪΜ
  • [02] ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ - ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΥΓΕΙΑ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

  • [01] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΜΠΑΤΕΝΧΑΪΜ

    Σε εποικοδομητικό κλίμα συνέχισαν τη συζήτηση για το περιουσιακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου κατά τη δίωρη συνάντησή τους την Τετάρτη στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά τη συνάντηση η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ η οποία και χαρακτήρισε ως «θετικό σημάδι» το γεγονός, όπως είπε, ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται ακόμα και αυτή την πιο ζεστή περίοδο του χρόνου. Η κ. Μπάτενχαϊμ ανέφερε πως η επόμενη συνάντηση μεταξύ των δυο ηγετών έχει οριστεί για την ερχόμενη Τρίτη 10 Αυγούστου, ενώ οι σύμβουλοι των δυο ηγετών Γιώργος Ιακώβου και Κουντρέτ Οζερσάι θα συναντηθούν αύριο για «να συνεχίσουν και να προχωρήσουν τις ίδιες συζητήσεις». Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχουν πληροφορίες αναφορικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί η κ. Μπάτενχαϊμ παρέπεμψε στους δυο ηγέτες.

    «Θα πρέπει να ρωτήσετε τους ηγέτες για τις απόψεις τους σε αυτό» σημείωσε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση για το αν υπήρξε καθόλου πρόοδος κατά τη σημερινή συνάντηση η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο εξέφρασε την πεποίθηση πως από μόνο του το γεγονός ότι αυτές οι συναντήσεις, τόσο μεταξύ των δυο ηγετών όσο και μεταξύ των συμβούλων τους, συνεχίζονται και κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών ημερών του χρόνου τον Αύγουστο, «είναι θετικό σημάδι».

    Κληθείσα τέλος να σχολιάσει δημοσιεύματα στον Τύπο που αναφέρουν ότι τα ΗΕ ενδεχομένως να αποσύρουν τις καλές τους υπηρεσίες από την Κύπρο μέχρι το τέλος του χρόνου σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση, η κ. Μπάτενχαϊμ ανέφερε πως η ίδια δεν έχει δει αυτά τα δημοσιεύματα. Επεσήμανε πως το σημαντικό είναι «να εστιάσουμε στο γεγονός ότι τώρα αυτές οι συνομιλίες συνεχίζονται και πως τα ΗΕ στηρίζουν πλήρως αυτή τη διαδικασία».

    [02] ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ - ΑΝΤΙΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    «Δεν πρόκειται να ανοίξουν εύκολα νέα κεφάλαια για την Τουρκία, αν δεν ανοίξει το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται Αμμόχωστος», δήλωσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ανοίξει σύντομα ο δρόμος της επιστροφής. Ο κ. Γαλανός είπε ότι «η Αμμόχωστος αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα της Τουρκίας» και συμπλήρωσε ότι το ενδεχόμενο επιστροφής της πόλης στους κατοίκους της θα αποτελέσει ένα τεστ καλής θέλησης, εφόσον η Τουρκία ενδιαφέρεται πραγματικά για λύση. Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου μιλούσε κατά την παρουσίαση του προγράμματος των φετινών αντικατοχικών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο Σάββατο, 7 Αυγούστου στο οδόφραγμα της Δερύνειας και στο Πολιτιστικό Κέντρο Κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    Ο κ. Γαλανός είπε ότι διανύουμε μια κρίσιμη χρονιά, καθώς για πρώτη φορά έχει τεθεί επίσημα θέμα Αμμοχώστου στις διαπραγματεύσεις. Είπε ότι το μήνυμα που πρέπει να δοθεί στις διαπραγματεύσεις και διεθνώς είναι αυτό της αποχώρησης του κατοχικού στρατού από την πόλη-φάντασμα. «Είναι ένα θέμα που πρέπει να τεθεί τώρα, διότι το Κυπριακό, πέραν της δικοινοτικής του πτυχής, έχει την πτυχή της Τουρκικής εισβολής και κατοχής, που πρέπει να τονιστεί» συμπλήρωσε. Σε αυτό συντείνει και η προσπάθεια συλλογής υπογραφών και της γενικότερης κινητοποίησης για ευαισθητοποίηση, που έχει ξεκινήσει τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια από την πλευρά του ο κατεχόμενος δήμος, πρόσθεσε.

    Ο κ. Γαλανός είπε ότι το θέμα της επιστροφής της πόλης μπορεί να δώσει ώθηση στις δικοινοτικές συνομιλίες ενώ υπενθύμισε ότι τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας καλούν τον ΟΗΕ να πάρει υπό την προστασία του την πόλη της Αμμοχώστου. Οι φετινές αντικατοχικές εκδηλώσεις θα αρχίσουν με την επίδοση ψηφίσματος σε αξιωματικό της UNFICYP στο οδόφραγμα της Δερύνειας στις 8.30 μμ. Θα ακολουθήσει εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Κατεχόμενης Αμμοχώστου στις 9.00 μμ. Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Χαιρετισμό θα απευθύνουν επίσης οι δήμαρχοι Δερύνειας και Αμμοχώστου, καθώς και ο επικεφαλής της Διακομματικής Αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΥΓΕΙΑ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

    Πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα της υγείας υπέγραψαν ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης και ο Ισραηλινός ομόλογός του Yaacov Litzman, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας στο Ισραήλ μεταξύ 1ης και 4ης Αυγούστου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Το πρωτόκολλο, αναφέρεται, περιλαμβάνει πρόνοιες για ανταλλαγή και εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού, συνεργασία στον τομέα της έρευνας και ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα που αφορούν μεταδοτικές ασθένειες». Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, την ικανοποίησή του για την υπογραφή του πρωτόκολλου συνεργασίας, αφού στόχος είναι το Υπουργείο Υγείας «να αναπτύξει περαιτέρω συνεργασίες με νοσοκομεία και κλινικές του Ισραήλ».

    Αναφέρει, ότι ο κ. Litzman «εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Κύπριου Υπουργού στο Ισραήλ, η οποία αποτελεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Υγείας της Κύπρου στη γειτονική χώρα μετά το 1993». Οι σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της υγείας βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, δήλωσε σύμφωνα με την ανακοίνωση ο κ. Litzman. Εξάλλου, κατά την επίσκεψη του ο κ. Πατσαλίδης παρευρέθηκε και στο Ετήσιο Συνέδριο Ιατρικής του Ισραήλ που διοργάνωσε το Νοσοκομείο Hadassah και η εφημερίδα «Hair» με κύριο θέμα «Οι επιδημίες του 21ου αιώνα», το οποίο όπως αναφέρει «είναι το σημαντικότερο ιατρικό γεγονός που γίνεται στο Ισραήλ».

    Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υπουργός Υγείας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τα μέλη του ιατρικού κέντρου Hadassah, τους Διευθυντές του κρατικού νοσοκομείου Tel Hashomer και του ιατρικού κέντρου Belinson, ενώ ξεναγήθηκε σε διάφορες κλινικές. Στο Tel Hashomer είχε, μάλιστα, συνάντηση με Κύπριους ιατρούς που πραγματοποιούν ειδίκευση στο νοσοκομείο όπως και με Κύπριους ασθενείς. Ο Υπουργός Υγείας συναντήθηκε, επίσης, με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ`.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 4 August 2010 - 17:29:21 UTC