Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-08-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΚΙΝΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ
  • [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    Απάντηση στα σενάρια και στις φημολογούμενες προθέσεις συγκεκριμένων κύκλων στο Κυπριακό είναι η επιμονή στη διαδικασία του δικοινοτικού διαλόγου πάνω στη συμφωνημένη βάση και η συνεχής ανάληψη πρωτοβουλιών, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας πως οι τρεις προτάσεις που έχει εισηγηθεί μπορούν να δημιουργήσουν προοπτικές λύσεις και να αποτελέσουν τη βάση για ενότητα στο εσωτερικό.

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα Γιώργου Τσικουρή στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, στο Στρόβολο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως πολλά λέγονται και γράφονται για διάφορα σενάρια και κινδύνους που ελλοχεύουν στο επόμενο διάστημα. «Εμείς δεν παρασυρόμαστε ούτε και πανικοβαλλόμαστε από τα όσα διαδίδονται. Η καλύτερη απάντηση στα διάφορα σενάρια και στις φημολογούμενες προθέσεις συγκεκριμένων κύκλων είναι η επιμονή μας στη διαδικασία του δικοινοτικού διαλόγου πάνω στη συμφωνημένη βάση», υπογράμμισε.

    Απάντηση στα διάφορα σενάρια αποτελεί επίσης, επεσήμανε ο Πρόεδρος, «η συνεχής ανάληψη πρωτοβουλιών από μέρους μας και η κατάθεση προτάσεων, που να στηρίζονται ασφαλώς σε αρχές, μέσα από τις οποίες να αποδεικνύεται η ειλικρίνεια και η θέλησή μας και να δημιουργούνται προοπτικές για επίτευξη λύσης δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής. Αυτό στοχεύουν οι τρεις προτάσεις που έχουμε εισηγηθεί».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν οι προτάσεις του γίνουν αποδεκτές από την τουρκική πλευρά, μπορούν να οδηγήσουν στην επιτάχυνση του διαλόγου και στη δημιουργία μιας νέας δυναμικής για να φτάσουμε σε λύση.

    «Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες γιατί στηρίζονται σε ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι ισορροπημένες γιατί προβλέπουν όφελος για όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό, περιλαμβανομένη της Τουρκίας. Εχουμε την πεποίθηση», πρόσθεσε, «ότι οι προτάσεις μας, που ο διεθνής παράγοντας τις προσεγγίζει θετικά, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την επίτευξη μιας ελάχιστης έστω ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο. Ενότητα που αποτελεί λαϊκή απαίτηση, αλλά και προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση του αγώνα μας».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι οι πολιτικές δυνάμεις έχουν ρόλο να διαδραματίσουν για την προώθηση των προτάσεων, «κάτι που προσπαθούμε να κάνουμε σε στενή συνεργασία και συντονισμό με την Ελλάδα, έτσι ώστε να βάλουμε την Κύπρο και πάλι μπροστά και με αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσουμε την αρνητική στάση και την επικοινωνιακή πολιτική της Τουρκίας».

    Μνημονεύοντας τον Γιώργο Τσικουρή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως δεν εκπληρώνουμε απλά ένα επιβαλλόμενο χρέος έναντι της θυσίας του. «Η μνημόνευση του ήρωα είναι αναβάπτιση στα πανανθρώπινα ιδεώδη για τα οποία έδωσε τη ζωή του. Μέσα από αυτά τα ιδεώδη αντλούμε δύναμη, υπομονή και κουράγιο για να συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση του λαού μας».

    Τόνισε ότι η επιτυχής κατάληξη του αγώνα της Κύπρου προϋποθέτει πρώτα και πάνω απ όλα σταθερότητα και συνέπεια στον ιστορικό συμβιβασμό που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αποδεχθεί το 1977 για μετατροπή του ενιαίου, δικοινοτικού κυπριακού κράτους σε διζωνικό δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος.

    «Αυτός ο στόχος, που επιβλήθηκε από τις συνθήκες της τουρκικής εισβολής και κατοχής, είναι ο στόχος που διαχρονικά καθοδηγεί την ελληνοκυπριακή πλευρά στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης. Η εγκατάλειψη αυτού του στόχου θα είναι καταστροφικό πλήγμα στον αγώνα μας, αφού θα πληγεί ανεπανόρθωτα η αξιοπιστία μας», τόνισε.

    Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι η εγκατάλειψη του στόχου θα δώσει τη δυνατότητα στην τουρκική πλευρά, επίσημα πλέον, να αμφισβητήσει τις δύο συμφωνίες υψηλού επιπέδου και τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και να θέσει απροκάλυπτα τη θέση για διχοτόμηση. «Πρέπει να γίνει κατανοητό», τόνισε, «ότι διχοτόμηση σημαίνει καταστροφή, γι αυτό με τις θέσεις και την πολιτική μας συνεχώς πρέπει να την αντιπαλεύουμε».

    Ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι ανεξαρτήτως των δυσκολιών και των προβλημάτων που συναντά στη διαπραγμάτευση, θα συνεχίσει να προσέρχεται σε αυτές πάντοτε με καλή θέληση και θέσεις εποικοδομητικές. «Θα συνεχίσουμε να εξαντλούμε κάθε περιθώριο που έχουμε στη διάθεσή μας για να μπορέσουμε, αν η τουρκική πλευρά ανταποκριθεί θετικά, να ανοίξουμε το δρόμο προς τη λύση. Θα συνεχίσουμε τη διεθνή μας κινητοποίηση έτσι ώστε ο διεθνής παράγοντας να στραφεί προς την Τουρκία και να της ασκήσει επιρροή και πίεση για να εργαστεί έμπρακτα για λύση που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και στις Συμφωνίες υψηλού επιπέδου», πρόσθεσε.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε αναφορά στις προσπάθειες για λύση από την ανάληψη της Προεδρίας, χαρακτηρίζοντας την πορεία δύσκολη και επίπονη. «Με τις πρωτοβουλίες μας τερματίσαμε τη στασιμότητα και τα αδιέξοδα που χύνουν νερό στο μύλο της διχοτόμησης. Βγάλαμε την Κύπρο από τη γωνιά και αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

    «Στις διαπραγματεύσεις, επιδεικνύουμε τον απαραίτητο ρεαλισμό υπερασπιζόμενοι ταυτόχρονα αρχές για να μπορέσουμε να πετύχουμε λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση», συνέχισε, «που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων. Λύση η οποία θα καταστήσει το λαό μας πραγματικό αφέντη στον τόπο του ώστε να διαφεντεύει την τύχη του χωρίς ξένες επεμβάσεις».

    Αναφερόμενος στον Γιώργο Τσικουρή, ο Πρόεδρος είπε πως με τους αγώνες και τη θυσία του έγινε ένας από τους ηρωομάρτυρες του αντιδικτατορικού αγώνα του ελληνικού λαού.

    «Το καλοκαίρι του 1970 μετέβηκε στην Ελλάδα για να εκτελέσει συγκεκριμένη αποστολή μαζί με τη συναγωνίστρια του Ελενα Μαρία Αντζελόνι. Η αποστολή στόχευε, μέσω της διενέργειας αναίμακτης βομβιστικής επίθεσης στο κτίριο της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, να καταδείξει τον εμπνευστή και τον ηθικό αυτουργό του απριλιανού πραξικοπήματος. Ταυτόχρονα, στόχευε να τονώσει το αντιδικτατορικό και αντιφασιστικό φρόνημα του λαού για να ενταθεί η αντίσταση στη Χούντας``.

    Δυστυχώς, κατέληξε, ``στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου, ο εκρηκτικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε πρόωρα και οι δυο νέοι έχασαν τη ζωή τους. Ο θαρραλέος αγωνιστής της δημοκρατίας θυσιάστηκε για τα ιδανικά στα οποία πίστεψε και αγωνιζόταν να τα μεταλαμπαδεύσει σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό».

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΚΙΝΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ

    Τα πλεονεκτήματα της Κύπρου που προσφέρουν στους Κινέζους εμπορευόμενους και τις κινεζικές εταιρείες σημαντικά κίνητρα για να επενδύσουν στην Κύπρο, αλλά και διευκολύνουν τις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κίνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη Διεθνή Εκθεση EXPO 2010 στη Σαγκάη για την Εθνική Ημέρα Κύπρου και που είναι αφιερωμένες στα 50χρονα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, παρουσιάζοντας την Κύπρο του σήμερα στους ξένους δημοσιογράφους, ο κ. Συλικιώτης, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα επικεφαλής αντιπροσωπείας από την Κύπρο, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα σημαντικά επιτεύγματα και στο επίπεδο ανάπτυξης και προόδου της χώρας που την έχουν καθιερώσει ως ένα εξαίρετο επιχειρηματικό κόμβο, αλλά και προσφιλή τουριστικό προορισμό και εξέφρασε την επιδίωξη της Κύπρου για αναβάθμιση των εμπορικών της σχέσεων με την Κίνα στους τομείς του τουρισμού, του διαμετακομιστικού εμπορίου, της ναυτιλίας και των επενδύσεων.

    Οπως τόνισε ο, «η ιδιότητα της Κύπρου ως πλήρες μέλος της ΕΕ από το 2004, η γεωστρατηγική της θέση μεταξύ των εμπορικών οδών τριών ηπείρων, Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής, οι εξαίρετες τηλεπικοινωνίες, το σύγχρονο διατραπεζικό της σύστημα και ο υψηλός επαγγελματισμός του τομέα παροχής υπηρεσιών, τα πολλαπλά πλεονεκτήματα χαμηλής φορολόγησης, καθώς και οι 42 συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας με τρίτες χώρες (ανάμεσα στις οποίες και η Κίνα), προσφέρουν στους Κινέζους εμπορευόμενους και τις κινεζικές εταιρίες σημαντικά κίνητρα για να επενδύσουν στην Κύπρο, αλλά και διευκολύνουν, επίσης, τις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ασία».

    [03] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ

    Η Κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι διεκδικεί την πλήρη διερεύνηση και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, τονίζοντας ότι «θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων και την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να τερματισθεί το πολύχρονο δράμα που ζουν οι οικογένειες των αγνοουμένων μας».

    Σε ομιλία του στην κηδεία του αγνοούμενου Μιχαλάκη Θεοδούλου, τα οστά του οποίου ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα με τη μέθοδο DNA, ο Υπουργός Γεωργίας Δημήτρης Ηλιάδης είπε ότι «οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες, όπως διαμορφώθηκαν το 1974 με την προδοσία, την εισβολή, την κατοχή». Με ενότητα και συνέπεια, είπε, «με σύνεση και αποφασιστικότητα, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να ανατρέψουμε την κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό, να αποτρέψουμε τον εφιάλτη της διχοτόμησης».

    Ο Υπουργός Γεωργίας είπε επίσης ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο της λύσης και της ειρήνης, ώστε να αποκατασταθούν τα δικαιώματα του λαού μας και να μην ζήσουμε ποτέ ξανά παρόμοιες καταστάσεις». Είπε ότι «βάση και πλαίσιο είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο, διζωνικό δικοινοτικό κράτος όπως προβλέπεται από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών του».

    Ανέφερε ότι «αποχαιρετούμε σήμερα τον Μιχαλάκη Θεοδούλου ετεροχρονισμένα και καθυστερημένα και καταθέτουμε ευλαβικά την ευγνωμοσύνη της κυπριακής πολιτείας μπροστά στα τιμημένα του λείψανα».

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Δημήτρης Ηλιάδης τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσέρχεται στις συνομιλίες με συναίσθηση ιστορικής ευθύνης, στηριγμένος σε αρχές και με πολιτική βούληση για εξεύρεση αξιοπρεπούς λύσης ώστε «να ανατρέψουμε την κατοχή, να ανακόψουμε τον εποικισμό και να αποτρέψουμε τον εφιάλτη της διχοτόμησης».

    «Βάση και πλαίσιο είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο διζωνικό δικοινοτικό κράτος, όπως προβλέπεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών του», είπε ο Υπουργός Γεωργίας στην εκδήλωση «Ημέρα Μνήμης της Κατεχόμενης Αχερίτου», που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στο Συνοικισμό Αγίου Γεωργίου Αχερίτου. Τόνισε, ωστόσο, ότι «η προσπάθεια προσκρούει στην αδιαλλαξία του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και της Αγκυρας βεβαίως».

    Οπως είπε ο κ. Ηλιάδης, «δυστυχώς η επικοινωνιακή φιλολογία για λύση, και μάλιστα για σύντομη λύση, παραμένει μέχρι στιγμής χωρίς αντίκρισμα και οι πρόσφατες εποικοδομητικές προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας και την ουσιαστική υποβοήθηση της εξεύρεσης λύσης, παραμένουν χωρίς ανταπόκριση». Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι «οι προτάσεις αυτές του Προέδρου, σύμφωνα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, βγάζουν την Κύπρο ένα βήμα μπροστά, αντιμετωπίζονται θετικά από τη διεθνή κοινότητα και χαρακτηρίζονται ως ενδιαφέρουσες από τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 29 August 2010 - 13:29:16 UTC