Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 10-10-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
  • [04] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΑΡΑΤΕ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι «σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η εκτέλεση μεγάλων αναπτυξιακών έργων αποτελεί τον ουσιαστικό κινητήριο μοχλό στην αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών που αυτή η κρίση έχει στην οικονομία μιας χώρας».

    Σε χαιρετισμό του στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου του έργου Νεάπολις Smart EcoCity, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το κράτος στηρίζει έργα όπως το Νέαπολις Smart EcoCity, καθώς και άλλες ανάλογες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν σε μετατροπή της Κύπρου σε διεθνές κέντρο υπηρεσιών και στην απεξάρτησή της από τις παραδοσιακές μορφές τουρισμού».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε με την ευκαιρία αυτή, «για ακόμα μια φορά τον επιχειρηματικό κόσμο ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες τυγχάνουν πάντοτε κάθε υποστήριξης».

    Σημείωσε ότι «στις δύσκολες εποχές που ζούμε ο συντονισμός και η συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα έχει καταστεί πλέον επιτακτική και μόνο μέσα από παρόμοιες συνεργασίες οι ευρύτεροι στρατηγικοί στόχοι ανάπτυξης της Κύπρου μπορούν να γίνουν πραγματικότητα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ευρωστία του ευρύτερου τομέα των υπηρεσιών και ως εκ τούτου, η διατήρηση του δυναμισμού και η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών αποτελεί για την Κυβέρνηση υψίστης σημασίας προτεραιότητα».

    Στον τομέα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων η Κυβέρνηση, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «πάντοτε μεθοδικά και στοχοπροσηλωμένα και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, όπως ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων, και τον ιδιωτικό τομέα, προωθεί τη χώρα μας ως ιδανικό επενδυτικό προορισμό.

    Υπενθύμισε ότι «η Κυβέρνηση δεσμεύθηκε να προσφέρει πολιτική και οικονομική σταθερότητα και να διατηρήσει ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η έναρξη των εργασιών για την υλοποίηση του έργου Νέαπολις Smart EcoCity του Ομίλου Λεπτός αποτελεί σταθμό στη συνολική προσπάθεια της Κυβέρνησής μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σημερινής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

    Παράλληλα, όμως, συνέχισε, «συνιστά ακόμα μια μαρτυρία της υγιούς αναπτυξιακής πολιτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση και ισχυρή απόδειξη ότι τα μέτρα που λαμβάνει έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «αναμφίβολα πρόκειται για έργο που προβάλλει την Κύπρο και που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και ξένων επενδυτών που διαθέτουν εμπειρία και γνώση στην κατασκευή τέτοιων έργων και τη διαχείριση εμπορικών κέντρων».

    Αποτελεί ένα μοντέλο σύνθετης ανάπτυξης όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

    Περιλαμβάνει, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «το διεθνές πανεπιστήμιο, δυναμικότητας 3000 φοιτητών, με Βιβλιοθήκη, ένα Πάρκο Ιατρικής Φροντίδας, ένα Κέντρο Καινοτομίας, Ερευνας και Ανάπτυξης και ένα Επιχειρηματικό Πάρκο».

    Περιλαμβάνει, επίσης, πρότυπα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά έργα και δραστηριότητες και το μεγαλύτερο τοπιοτεχνημένο δημόσιο πάρκο στην επαρχία Πάφου με ενδημικά φυτά της Κύπρου μόνο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι περιλαμβάνει και μια πρότυπη ενιαία οικιστική ανάπτυξη σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις βιοκλιματικής τεχνολογίας.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το έργο αναμένεται να έχει σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη για την επαρχία της Πάφου αλλά και για την Κύπρο γενικότερα διότι ακριβώς πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση που θα οδηγήσει στην εισροή ξένου συναλλάγματος».

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «θα δημιουργήσει σταδιακά νέες θέσεις εργασίας, θα προσελκύσει διεθνείς εταιρείες, θα ενισχύσει τα έσοδα του κράτους και θα αναβαθμίσει την πολιτιστική και πνευματική ζωή, αλλά και την ποιότητα ζωής της Πάφου, καθώς και του τόπου γενικότερα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που έλαβε η Κυβέρνηση, αλλά και μιας συνεχούς και σκληρής εργασίας, έγινε δυνατή η υπογραφή μιας σειράς σημαντικών διμερών συμφωνιών μεταξύ της Κύπρου και άλλων κρατών.

    Οπως είπε, «αποκορύφωμα αυτών των προσπαθειών μας υπήρξε η υπογραφή μεγάλου αριθμού συμφωνιών προώθησης και διεύρυνσης των οικονομικών σχέσεων της Κύπρου με τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της πετυχημένης από κάθε άποψη πρόσφατης επίσκεψης του Προέδρου της Ρωσίας Ντίμιτρι Μεντβέντεφ στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως «με γνώμονα την προώθηση της αναπτυξιακής μας στρατηγικής και τη συνεχή διεύρυνση των οικονομικών μας σχέσεων με άλλες χώρες, υπόσχομαι ότι δεν θα φεισθούμε κόπων και προσπαθειών για την υπογραφή νέων συμφωνιών».

    Πέρα από τα πιο πάνω η Κυβέρνηση, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, «θα μεριμνήσει για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, έτσι που να δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για προσέλκυση και επιτυχία των επενδύσεων».

    Για την πόλη και επαρχία της Πάφου, πρόσθεσε, «προωθείται η κατασκευή της μαρίνας, η κατασκευή του δρόμου σύνδεσης του Κόλπου των Κοραλλίων με το αεροδρόμιο Πάφου, η κατασκευή του δρόμου Πάφου-Πόλης και η περαιτέρω αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής της Πάφου».

    «Με αυτές τις σκέψεις, εκφράζω ξανά τα συγχαρητήρια μου στον Ομιλο Λεπτός, και προσωπικά στον ιδρυτή του Μιχάλη Λεπτό, και καταθέτω το θεμέλιο λίθο του μεγαλεπήβολου έργου Νέαπολις Smart EcoCity. Εύχομαι κάθε καλό σε όλους», είπε κλείνοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΔΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ

    Οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στο θέμα του λεγόμενου «απευθείας εμπορίου», η θετική υποδοχή της πρότασής μας για την Αμμόχωστο διεθνώς, ακόμα και από δυνάμεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, η διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη μετά από έντονες προσπάθειες, η ενίσχυση των διεθνών μας σχέσεων όπως απέδειξε και η εδώ επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου, είναι βήματα προς τα εμπρός, τόνισε ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρίστος Χριστοφίδης.

    Σε επικήδειο λόγο του στην κηδεία των λειψάνων του Γιώργου Μαυρομάτη στην εκκλησία Αγίου Παντελεήμονα στην Μακεδονίτισσα ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «ταυτόχρονα καταφέραμε να διασφαλίσουμε μια διαδικασία χωρίς επιδιαιτησίες και τεχνητά χρονοδιαγράμματα και να γίνεται σήμερα κατανοητό από όλους ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μορφή «διεθνούς» ή «πολυμερούς διάσκεψης» που θα συνιστά ένα νέο «Μπούργκεστοκ».

    Χρειαζόμαστε ενότητα, θάρρος, όραμα και πραγματισμό στις πολιτικές μας εκτιμήσεις, τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι «μόνο έτσι θα αποτινάξουμε την κατοχή. Μόνο έτσι θα επιτύχουμε το στρατηγικό μας στόχο για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μόνο έτσι θα αποτρέψουμε την καταστροφική διχοτόμηση και τους καταστροφικούς κινδύνους για το μέλλον».

    Αναφερόμενος στην κηδεία του ήρωα Γιώργου Μαυρομάτη είπε ότι «κηδεύουμε σήμερα τα οστά ακόμη ενός ήρωα της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Κηδεύουμε τα οστά του έφεδρου Γιώργου Μαυρομάτη. Αποτίουμε φόρο τιμής και δεχόμαστε επιτέλους μαζί μας τον πολυαγαπημένο για τους οικείους του Γιώργο».

    Σημείωσε παράλληλα ότι τα λείψανα του ήρωα ανακαλύφτηκαν κατά την εκταφή πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2005-2006 από ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε σε περιοχή της Λαπήθου στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

    Τα εγκαίνια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σαλαμιούς, το οποίο υπάγεται στο Δίκτυο Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τέλεσε την Κυριακή ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου, ο οποίος σημείωσε ότι «η λειτουργία του συγκεκριμένου Κέντρου αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακρόχρονης συστηματικής προσπάθειας και στενής συνεργασίας της Κοινότητας Σαλαμιούς με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού».

    Σε χαιρετισμό του ο κ. Δημητρίου είπε ότι «η ολοκλήρωση του έργου αυτού δεν θα μπορούσε να ήταν δυνατή, εάν σε αυτή την προσπάθεια δεν συνεισέφερε οικονομικά η Κυβέρνηση της Νορβηγίας».

    Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «εκ μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Κυβέρνηση της Νορβηγίας, η οποία μέσω του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Νορβηγίας 2004-2009 χρηματοδότησε το έργο σε ποσοστό 85%, με το ποσό των 624.784 ευρώ».

    Πρόσθεσε ότι «για την Κύπρο αλλά και ειδικότερα για την κοινότητα της Σαλαμιούς, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό, το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα στην αναπαλαίωση του κτηρίου του σχολείου και στη μετατροπή του σε Περιβαλλοντικό Εκπαιδευτικό Κέντρο».

    Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «με τον τρόπο αυτό το έργο προωθεί, όχι μόνο ένα, αλλά τρεις από τους τομείς προτεραιότητας του Νορβηγικού Μηχανισμού».

    [04] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΑΡΑΤΕ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

    Η ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και η διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων στην Κύπρο είναι μέσα στις προτεραιότητες του στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό, ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης του 1ου Παγκόσμιου Κυπέλλου Καράτε, στη Λευκωσία, ο Υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι στη διοργάνωση αυτή λαμβάνουν μέρος αθλητές και συνοδοί τους από τουλάχιστον 20 χώρες και σημείωσε ότι τέτοιες διοργανώσεις εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν της Κύπρου.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι τέτοιες εκδηλώσεις προσφέρουν μια επιπρόσθετη πηγή εισοδήματος στην τοπική οικονομία και συμβάλλουν στην καθιέρωση της Κύπρου ως έναν σημαντικό αθλητικό και τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη.

    Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος για τον αθλητικό τουρισμό, όπως είναι οι υποδομές και το κλίμα, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Κυβέρνησης για τον τουρισμό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 17 October 2010 - 11:30:29 UTC