Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΗΡΩΕΣ ΣΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΗΜΕΡΑ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [04] ΚΥΠΡΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    «Αγωνιζόμαστε να πετύχουμε μια δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και να επανενώνει την πατρίδα και το λαό στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», τόνισε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Στο χαιρετισμό του στα εγκαίνια του πάρκου πεσόντων και αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του Δήμου Αγίου Αθανασίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όραμα μας είναι να αποκαταστήσουμε και να διασφαλίσουμε την ενότητα του χώρου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για να μπορεί ο Κυπριακός λαός, χωρίς ξένες επεμβάσεις, να είναι πραγματικός αφέντης στον τόπο του».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι η επίτευξη λύσης δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας πλευρά αλλά εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την Τουρκία. «Το ζητούμενο είναι η Τουρκία να αλλάξει στάση και έμπρακτα να εργαστεί, στη βάση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για λύση στο Κυπριακό. Προκαλεί έκπληξη και προβληματισμό το γεγονός ότι ενώ η Τουρκία συνεχίζει να τηρεί άτεγκτη στάση, ορισμένοι στην ελληνοκυπριακή κοινότητα προσπαθούν να φορτώσουν τις ευθύνες για τη μη επίτευξη λύσης στη δική μας πλευρά. Πρόκειται για ζημιογόνα για τη δική μας πλευρά προσέγγιση», είπε.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι απορρίπτει με όλη τη δύναμη της ψυχής του το συμβιβασμό με τη διχοτόμηση, με την οριστική δηλαδή παράδοση της μισής μας πατρίδας στην Τουρκία. Η διχοτόμηση, όπως είπε, είναι καταστροφή για τον τόπο. «Η μόνη εφικτή λύση που μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας είναι η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών όλων των Κυπρίων πολιτών. Η λύση θα διασφαλίσει τα παιδιά μας από την αβεβαιότητα και τους κινδύνους του status quo. Αυτή είναι η λύση την οποία επεδίωξαν όλοι ανεξαίρετα οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας τα τελευταία 34 περίπου χρόνια», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στο πρόσφατο πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος είπε ότι αυτό τεκμηριώνει πικρές αλήθειες για το μέγεθος της προδοσίας και αποτελεί μια μορφή δικαίωσης όλων όσοι αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία και την ελευθερία, πολλοί προσφέροντας ακόμα και τη ζωή τους θυσία. «Ωστόσο», συνέχισε, «το πόρισμα εγκρίθηκε μόνο κατά πλειοψηφία από τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα και χάθηκε η ευκαιρία της ομόφωνης αποκήρυξης των προδοτικών γεγονότων του 1974, γεγονός που θα ενίσχυε σημαντικά την ενότητα στο εσωτερικό μας μέτωπο».

    Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στην επαναλειτουργία της Επιτροπής για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, χαρακτηρίζοντας την ως ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως, σημείωσε, «ουσιαστική διερεύνηση ώστε οι οικογένειες των αγνοουμένων να νοιώσουν πραγματικά δικαιωμένες θα γίνει όταν αρχίσει η εξατομικευμένη έρευνα. Εμείς δίνουμε στη Διερευνητική Επιτροπή κάθε δυνατή βοήθεια και διευκόλυνση για να φέρει σε πέρας την αποστολή της. Στηρίζουμε ηθικά και έμπρακτα το έργο της και την επιτάχυνση της διαδικασίας των εκταφών. Καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε η Τουρκία, με βάση και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου, να υποχρεωθεί να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού και των άλλων Υπηρεσιών, ώστε να δοθούν οι αναγκαίες πληροφορίες και στοιχεία που θα βοηθήσουν την όλη αποστολή», επεσήμανε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι ανθρωπιστικό και πρέπει ως τέτοιο να αντιμετωπισθεί. Οι οικογένειες των αγνοουμένων έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να ενημερωθούν για την τύχη των δικών τους, για την τύχη ενός έκαστου από αυτούς.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχάρη το Δήμο Αγίου Αθανασίου για την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει το Πάρκο Πεσόντων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδία όπως και για το προοδευτικό τους έργο που συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών τους. «Το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Αγίου Αθανασίου και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, το οποίο συγχαίρω επίσης για τη συμβολή του γενικά στην ανάπτυξη του τόπου. Το Πάρκο Πεσόντων και Αγνοουμένων Αγίου Αθανασίου όπως και το Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων και όσων δεν ολοκλήρωσαν το ταξίδι στην Ιθάκη, κατασκευάστηκαν με εξολοκλήρου κυβερνητική δαπάνη ύψους 175 περίπου χιλιάδων ευρώ. Θερμά συγχαρητήρια εκφράζω προς όλους τους συντελεστές του έργου», ανέφερε.

    Τέλος, ο Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή οι διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται να καταλήξουν σύντομα σε μια συμφωνημένη λύση του προβλήματος, δικαιώνοντας τις μαυροφορεμένες μανάδες, τερματίζοντας την αγωνία των οικογενειών των αγνοουμένων, και δικαιώνοντας τη θυσία των παλικαριών μας.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΗΡΩΕΣ ΣΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Εκκληση για οικοδόμηση της ενότητας ``που είναι απολύτως αναγκαία για την εθνική μας επιβίωση και που θα πρέπει να θεμελιωθεί στους κοινούς στόχους και επιδιώξεις``, απηύθυνε την Κυριακή ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνης Πασχαλίδης.

    Ο κ. Πασχαλίδης μιλούσε στο μνημόσυνο των ηρώων της Σιάς, που έπεσαν το 1974 και ειδικότερα του Ανθυπολοχαγού Γιώργου Τομπόλη, του έφεδρου σμηνίτη Κωνσταντίνου Σάββα, του έφεδρου στρατιώτη Σωτήρη Γιατρού, του έφεδρου στρατιώτη Σωτήρη Γιατρού του Γεωργίου, του αγνοούμενου από το 1963 Ανδρέα Παφίτη του Γεωργίου, καθώς και των αγνοουμένων από το 1974 Δημήτρη Σταύρου του Αρτέμη και Ιάκωβου Παπαδόπουλου του Θεόδωρου.

    ``Το χρέος μας απέναντι στους ήρωες της Σιας, αλλά και προς όλους τους ήρωες μας που θυσιάστηκαν στις διάφορες μάχες για την προστασία της δημοκρατίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πατρίδας μας, επιβάλλει να συνεχίσουμε τον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου μας``, ανέφερε ο κ. Πασχαλίδης και πρόσθεσε: ``Γιατί μόνο τότε θα είμαστε βέβαιοι πως οι μελλοντικές γενιές των Κυπρίων δεν θα περάσουν ανάλογες εμπειρίες και δεν θα ζήσουν τις φρικαλεότητες ενός άλλου πολέμου``.

    Κατά τον κ. Πασχαλίδη, ``σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, πρέπει να οικοδομήσουμε την ενότητα του λαού μας που είναι απολύτως αναγκαία για την εθνική μας επιβίωση``.

    ``Μια ενότητα που για να είναι ουσιαστική θα πρέπει να θεμελιωθεί στους κοινούς στόχους και επιδιώξεις``, συμπλήρωσε.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΗΜΕΡΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

    «Οι βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν σήμερα, μαζί με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τα βασικά μας ερείσματα στη συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλουμε, μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων, για την εξεύρεση μιας δίκαιης, ειρηνικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, που θα διασφαλίζει τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας», τόνισε ο Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Δημητρίου.

    Στο μήνυμα του για την Ημέρα της Ευρώπης που γιορτάζεται στις 9 Μαΐου, είπε ότι η μικρή Κύπρος, που από το 1960 ακολουθεί μια ανεξάρτητη πορεία, η οποία σημαδεύτηκε από αιματηρές περιπέτειες, κινδύνους και ξένες επιβουλές και επεμβάσεις, έχει το δικαίωμα να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη ελπίδα και αισιοδοξία. «Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004, υπήρξε ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, που έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα για τον τόπο μας, τόσο στον πολιτικό τομέα, όσο και στην οικονομική ζωή και σε κάθε τομέα ανθρώπινης ανάπτυξης και δράσης», σημείωσε.

    Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι τιμώντας την Ημέρα της Ευρώπης, «τιμούμε τους πρωτεργάτες της ευρωπαϊκής ενοποίησης και προσδοκούμε ότι τα οράματα που συνδέουν τους λαούς της Ευρώπης θα μπορέσουν κάποτε να πραγματοποιηθούν στην ολότητά τους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει η ευρωπαϊκή ενοποίηση να αγκαλιάσει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, διασφαλίζοντας για την ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και για όλο τον κόσμο την ειρήνη, την πρόοδο, την ευημερία και την ισότιμη συμμετοχή όλων των κατοίκων του πλανήτη μας στα αγαθά της τεχνολογικής προόδου και της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης».

    Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «τιμούμε την έβδομη επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσβλέποντας σε μια Κύπρο επανενωμένη, πραγματικά ελεύθερη και ειρηνική, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, έποικους και επεμβατικά δικαιώματα. Όλοι οι κάτοικοι του νησιού μας, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι, έχουν το δικαίωμα να ζήσουν ειρηνικά και αδελφωμένα, σε μια κοινή και ευτυχισμένη πατρίδα, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ελευθερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης», υπογράμμισε.

    [04] ΚΥΠΡΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ

    «Η κατάσταση του χρέους αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά μέχρι στιγμής από την ελληνική κυβέρνηση και η αναδιάρθρωση δεν θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας», είπε ο νομπελίστας Οικονομικών, Χριστόφορος Πισσαρίδης, μιλώντας στο επίσημο δείπνο του Κυπρο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο τον τίμησε ως διακεκριμένο Κύπριο. Παράλληλα ο Δρ. Πισσαρίδης επισήμανε ότι η Ελληνική οικονομία χρειάζεται θεμελιακές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα απελευθερώσουν τις αγορές, γιατί η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία στον κατάλογο ανταγωνιστικότητας των χωρών του ΟΟΣΑ.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτησαν, ο Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ, Παύλος Αναστασιάδης, η γενική πρόξενος της Ελλάδας, Αγη Μπαλτά, ο πρόεδρος κι ο «τσέρμαν» του επιμελητηρίου Ντένης Δρουσιώτης και Ανδρέας Κωμοδρόμος, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης, Πανίκος Παπανικολάου, οι οποίοι εξήραν την προσωπικότητα του Δρα. Πισσαρίδη, που τιμά την Κύπρο παγκοσμίως με το έργο του.

    Παράλληλα αναφέρθηκαν και στην σημαντική προσφορά του Κυπρο-αμερικανικού Επιμελητηρίου και τη συμβολή του στην ανάπτυξη και διεύρυνση οικονομικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου και στις κοινές δραστηριότητες των Κυπρίων επιχειρηματιών της Αμερικής.

    Αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές για την τιμή, ο Δρ. Πισσαρίδης μίλησε κυρίως για την παρούσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και διεθνώς, ενώ μικρή αναφορά έκανε την ομιλία του και για τις εξελίξεις στην Κύπρο.

    «Περνούμε δύσκολους καιρούς στην πατρίδα μας τόσο στον πολιτικό, όσο και στον οικονομικό τομέα. Δυστυχώς οι συνομιλίες έχουν φαίνεται σκαλώσει σε διάφορα θέματα. Ακόμα και τα πιο απλά προβλήματα που θα έπρεπε να έχουν απλές λύσεις, έχουν συνδεθεί με περίπλοκα ζητήματα όπως τη θέση της Τουρκίας στην Ευρώπη ή κατά πόσο η Κύπρος θα έπρεπε να καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ πριν γίνει η Τουρκία και άλλα», είπε ο ομιλητής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 8 May 2011 - 9:29:12 UTC