Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΕΕ - ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΑΠΕ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

    Η θέση για εδώ και τώρα απόσυρση προτάσεων στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού είναι πολιτικά λανθασμένη και επικίνδυνη για την ε/κ πλευρά, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι είναι, επίσης, πρωτάκουστο και στερούνται σοβαρότητας τα περί δημοψηφίσματος ξεχωριστών προνοιών της λύσης.

    ``Την εκ περιτροπής προεδρία η ε/κ πλευρά την αποδέχθηκε το 2002 επί Προεδρίας του κ. Γλαύκου Κληρίδη. Για αυτό άλλωστε υπάρχουν και σχετικές αναφορές. Παραπέμπω σε συνέντευξη του κ. Μαρκίδη τον Ιανουάριο του 2010. Εκτοτε, η ε/κ πλευρά διαπραγματεύτηκε τα 5 Σχέδια Ανάν από το 2002 μέχρι το 2004, και επί προεδρίας του κ. Γλαύκου Κληρίδη και επί προεδρίας του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου``, είπε ο κ. Στεφάνου.

    Πρόσθεσε ότι ``το 2005, η ε/κ πλευρά, στη σύνοψη που κατέθεσε στα Ηνωμένα Εθνη για βελτίωση του Σχεδίου, δεν ήγειρε κανένα θέμα για αλλαγή ή και κατάργηση της εκ περιτροπής προεδρίας``.

    ``Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βρίσκοντας αυτά τα δεδομένα μπροστά του, κατέθεσε βελτιωμένη πρόταση εκ περιτροπής προεδρίας με απευθείας ψηφοφορία από το λαό και διασταυρούμενη ψήφο, βελτιώνοντας πρόνοιες ακόμα και από το Σύνταγμα του 1960 που προβλέπουν χωριστές ψηφοφορίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Για αυτό άλλωστε, ο κ. Ερογλου κατηγορηματικά απορρίπτει την πρόταση. Ταυτόχρονα, μέσα από τις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αύξησε σημαντικά τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, για να υπάρχει ισχυρή και όχι χαλαρή ομοσπονδία, όπως προτείνει ο ΔΗΣΥ``, ανέφερε.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΕΕ - ΠΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΥΠΡΟΣ

    Αμέσως μετά τη σύγκληση της νέας Βουλής, θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για εφαρμογή του νέου καθεστώτος της ΕΕ σχετικά με τους ελέγχους πλοίων που καταπλέουν στα λιμάνια της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Υπουργός Συγκοινωνιών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

    Σχολιάζοντας την ενεργοποίηση από την Κομισιόν, του τελευταίου σταδίου της προδικαστικής διαδικασίας κατά της Κύπρου και άλλων έξι κρατών μελών (Βέλγιο, Εσθονία, Γαλλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο) για μη εφαρμογή του νέου καθεστώτος της ΕΕ, η κ. Μαρκουλλή εξήγησε ότι ``μετά την προειδοποίηση των Βρυξελλών τον περασμένο Ιανουάριο, προχωρήσαμε στις διαδικασίες για την ενσωμάτωση της σχετικής οδηγίας στο κυπριακό δίκαιο, ετοιμάσαμε το νομοσχέδιο, πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων``.

    ``Ομως``, όπως διευκρίνισε η Υπουργός, ``λόγω των εκλογών η Βουλή δεν μπόρεσε να το εξετάσει, είναι όμως ενώπιόν της και αμέσως μόλις ανοίξει η Βουλή θα το περάσουμε``.

    ``Επομένως``, κατέληξε, ``θα είμαστε εντός της προθεσμίας των δύο μηνών που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες για να ενημερωθούν από τα κράτη μέλη σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει για την εξασφάλιση πλήρους συμμόρφωσης με τη νομοθεσία``.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΑΠΕ

    Ο Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης ανέφερε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν, προς το παρόν, τη μόνη πηγή ενέργειας που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση της εξάρτησης της χώρας από την εισαγόμενη ενέργεια.

    Μιλώντας στο 3ο Διεθνές Συνέδριο για τις ΑΠΕ και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, στη Λευκωσία, ο κ. Πασχαλίδης είπε ότι οι ΑΠΕ μπορούν να συμβάλλει ενεργά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να βοηθήσουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας και να συμβάλουν στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

    Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι η συμβολή των ΑΠΕ στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας ανήλθε κατά το 2010 στο 5,2%, σε σύγκριση με το 2,5% που βρισκόταν το 2005.

    Ωστόσο, ο κ. Πασχαλίδης πρόσθεσε, ότι «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε». Συμπλήρωσε, ότι για την προώθηση της χρήσης των ΑΠΕ, η Κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει ένα νέο σχέδιο δράσης και ένα νέο σύστημα υποστήριξης, με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τα πρώτα έξι χρόνια της λειτουργίας του πρώτου σχεδίου δράσης.

    Είπε ότι η Κύπρος, συμμορφούμενη προς τις διατάξεις της οδηγίας για την προώθηση των ΑΠΕ, υιοθέτησε ένα νέο εθνικό σχέδιο δράσης, το οποίο καλύπτει την περίοδο 2010-2020. Αυτό το σχέδιο, είπε, περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επίτευξη των υποχρεωτικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για την ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 19 May 2011 - 19:29:15 UTC