Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-05-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

  • [01] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

    Πεντακόσιες τριανταμία χιλιάδες εκατόν τριανταέξι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές για την ανάδειξη των 56 μελών της νέας Βουλής των Αντιπροσώπων και των τριών Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων.

    Ο αριθμός των εκλογέων είναι κατά 30 χιλιάδες περίπου μεγαλύτερος από αυτόν των Βουλευτικών Εκλογών του 2006 και αποτελεί το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα που είχαμε ποτέ.

    Πρόκειται για την 10η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των μελών της Βουλής. Οι πρώτες εκλογές διεξήχθησαν στις 31 Ιουλίου του 1960.

    Οι κάλπες θα λειτουργήσουν από τις επτά το πρωί μέχρι τις έξι και τριάντα το απόγευμα με διακοπή μίας ώρας το μεσημέρι, από τις 12 μέχρι τη μία.

    Οπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, αν παραστεί ανάγκη, ο Προεδρεύων υπάλληλος μπορεί, κατά την απόλυτη κρίση του, να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας στο εκλογικό κέντρο μέχρι και τα μεσάνυκτα, νοουμένου ότι υπάρχουν εκλογείς έξω από το εκλογικό του κέντρο, οι οποίοι αναμένουν να ψηφίσουν.

    Σε όλη την ελεύθερη Κύπρο θα λειτουργήσουν 1.203 εκλογικά κέντρα ενώ επιπλέον 17 κέντρα θα λειτουργήσουν για την εκλογή των αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων.

    Για τις ανάγκες των εγκλωβισμένων θα λειτουργήσουν δύο ειδικά εκλογικά κέντρα, ένα για τους εγκλωβισμένους της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας και ένα για τους εγκλωβισμένους της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου.

    Οπως και στις ευρωεκλογές του 2009, έτσι και στην παρούσα εκλογική διαδικασία των βουλευτικών εκλογών, θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Λονδίνο και το Μάντσεστερ.

    Τις 56 θέσεις στη νέα Βουλή διεκδικούν τετρακόσιοι δώδεκα υποψήφιοι. Εννέα υποψήφιοι θα διεκδικήσουν τις τρεις θέσεις των Αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών, Λατίνων και Αρμενίων.

    Ψηφοδέλτια με πλήρεις συνθέσεις έχουν υποβάλει το ΑΚΕΛ, ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, το ΕΥΡΩΚΟ και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Διεκδικούν επίσης εκλογή 17 υποψήφιοι του ΛΑΣΟΚ, 16 του ΕΛΑΜ, 28 της ΚΥ.ΠΡΟ.Σ και 10 του ΖΥΓΟΥ.

    Θέση στη νέα Βουλή διεκδικούν επίσης 6 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

    Σε ό,τι αφορά την εκλογή των Αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων υποβλήθηκαν 5 υποψηφιότητες για τη θέση του Αντιπροσώπου της θρησκευτικής ομάδας των Μαρωνιτών, 2 υποψηφιότητες για τη θέση του Αντιπροσώπου της θρησκευτικής ομάδας των Λατίνων και 2 υποψηφιότητες για τη θέση του Αντιπροσώπου της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων.

    Στον εκλογικό κατάλογο των επικείμενων βουλευτικών εκλογών περιλαμβάνονται συνολικά 544 Τουρκοκύπριοι εκλογείς.

    Η κατανομή των βουλευτικών εδρών κατά εκλογική περιφέρεια έχει ως εξής: Λευκωσία 20 έδρες, Λεμεσός 12 έδρες, Αμμόχωστος 11 έδρες, Λάρνακα 6 έδρες, Πάφος 4 έδρες και Κερύνεια 3 έδρες.

    Ο κάθε εκλογέας δικαιούται να ψηφίσει ένα μόνο κόμμα ή συνδυασμό της προτίμησής του, σημειώνοντας ένα από τα προκαθορισμένα σημεία «x» ή «+» ή νι. Δικαιούται επίσης να ψηφίσει υποψήφιους από το συγκεκριμένο κόμμα ή συνδυασμό της επιλογής του.

    Για την επαρχία Λευκωσίας, ο εκλογέας δικαιούται να ψηφίσει μέχρι 5 υποψηφίους, για τη Λεμεσό και την Αμμόχωστο από 3, για τη Λάρνακα 2 και για την Πάφο και την Κερύνεια από ένα.

    Οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν μόνο προσκομίζοντας το εκλογικό τους βιβλιάριο, εκτός από τους εκγλωβισμένους και τους εκλογείς του εκλογείς του εξωτερικού που μπορούν να ψηφίσουν και με το δελτίο ταυτότητάς τους.

    Εάν κάποιος εκλογέας διαπιστώσει ότι το βιβλιάριό του χρειάζεται επιπρόσθετες σελίδες, μπορούν να προστεθούν στο εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζει.

    Οσον αφορά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, η διαδικασία θα είναι η ίδια που ήταν και στις Βουλευτικές του 2006, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα.

    Τα αποτελέσματα θα αποστέλλονται προς τα κέντρα των εφόρων για μηχανογράφηση και μετά για διάθεσή τους στο διαδίκτυο για ενημέρωση του κοινού.

    Σύμφωνα με τον Γενικό Εφορο Εκλογών Λάζαρο Σαββίδη, αναμένεται ότι μέχρι τις έντεκα το βράδυ θα έχουμε το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά τα ποσοστά των ψήφων κάθε συνδυασμού ή κάθε ανεξάρτητου υποψηφίου και τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβουν από την πρώτη κατανομή.

    Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 21 Μαϊου 2006, πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το ΑΚΕΛ με ποσοστό 31,13% , ακολούθησε ο ΔΗΣΥ με ποσοστό 30,34%, το ΔΗΚΟ με 17,92%, η ΕΔΕΚ με 8,91% , το ΕΥΡΩΚΟ με 5,75% και οι Οικολόγοι με 1,95%.

    Στην απερχόμενη Βουλή το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ είχαν από 18 έδρες, το ΔΗΚΟ 11, η ΕΔΕΚ 5, το ΕΥΡΩΚΟ 3 και οι Οικολόγοι 1.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 22 May 2011 - 9:29:28 UTC