Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 11-07-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ
  • [02] ΥΠΟΙΚ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΝΕΥΗΣ
  • [04] ΥΠΕΞ - ΓΑΛΛΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗΣ

    Την ελπίδα ότι η συνάντηση της 7ης Ιουλίου στη Γενεύη θα δημιουργήσει καλύτερες προοπτικές για την τρέχουσα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά προσέρχεται στη συνάντηση με την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν όπως αναμενόταν.

    Μιλώντας στην τελετή αναγόρευσης του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Μαριούπολης, από όπου ολοκληρώνει τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο για την τιμή που του έγινε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία είναι μια πολυπληθής φιλική χώρα στην κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή του Καυκάσου και της Ευρασίας, ενώ η Κύπρος κατέχει μια σημαντική θέση στη Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο ούσα ταυτόχρονα μέλος της ΕΕ.

    Ανέφερε ότι Κύπρος και Ουκρανία μπορούν να δημιουργήσουν μιαν ευρύτερη γέφυρα συνεργασίας σε όλους τους τομείς και ότι οι παραδοσιακές, ιστορικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας ενδυναμώνονται σταθερά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας ότι η επίσημη επίσκεψη θα συμβάλει ακόμα περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.

    Είπε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης υπογράφηκαν τέσσερεις διακρατικές συμφωνίες, εγκαινιάστηκε η κυπριακή Πρεσβεία στο Κίεβο, και πραγματοποιήθηκε το Κυπρο-Ουκρανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, κάνοντας ειδική μνεία στο Πανεπιστήμιο της Μαριούπολης, καθώς είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη, όπου η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός διδάσκονται σε πέραν των 700 φοιτητών της Σχολής Ελληνικής Φιλολογίας.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστόφια αναφέρθηκε στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    ``Η ε/κ πλευρά εργάζεται για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο κοινοτήτων από το 1977, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα ψηφίσματα προνοούν ότι η ενωμένη ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι ένα κράτος με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``στόχος μας είναι η επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό`` και επεσήμανε ότι ``ο παράγοντας χρόνος εργάζεται σε βάρος του κυπριακού λαού και των συμφερόντων του``.

    ``Την ίδια ώρα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η λύση πρέπει να διασφαλίζει συγκεκριμένες αρχές για να δημιουργηθεί ένα ευοίωνο και ελπιδοφόρο μέλλον για τον κυπριακό λαό και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Θα πρέπει η λύση που θα εξευρεθεί να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων, να συνάδει με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να αποκαθιστά την ενότητα του χώρου, του λαού των θεσμών και της οικονομίας``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``οι προσπάθειες της δικής μας πλευράς όσο και της διεθνούς κοινότητας προσκρούουν στην επιμονή της Τουρκίας να επιβάλει τη δική της επεκτατική πολιτική, η οποία εκφράζεται με τη δημιουργία και προώθηση προς αναγνώριση διεθνώς, του παράνομου ψευδοκράτους``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι, αναχωρώντας από την Ουκρανία, θα ταξιδεύσει για τη Γενεύη, για τη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

    ``Προσερχόμαστε σε αυτή τη συνάντηση, εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις, ειδικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν προχωρούν όπως εμείς αναμέναμε. Εχουμε απόψεις και εισηγήσεις για το πώς θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, στηριζόμενοι πάντα σε απαραβίαστες αρχές. Ελπίζουμε ότι αυτή η συνάντηση θα δημιουργήσει καλύτερες προοπτικές για την τρέχουσα διαδικασία``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει εντατικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού. ``Ενισχύσαμε τις διεθνείς μας σχέσεις, ιδιαίτερα με χώρες κλειδιά στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο. Πετύχαμε την εμπλοκή στο Κυπριακό και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αναδείξαμε τη σημασία της Κύπρου ως γέφυρα της Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και ως ενεργειακού κέντρου. Θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``όραμά μας είναι μια Κύπρος ελεύθερη και επανενωμένη, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα και εθνικιστικές συγκρούσεις, μια πατρίδα όπου όλα τα παιδιά της θα ζουν και θα δημιουργούν σε μια διαπολιτισμική κοινωνία, με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, με ανεπτυγμένη πολιτιστική δημιουργία``.

    Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Konstyantyn Balabanov, μιλώντας στην τελετή, είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των λαών της Ουκρανίας και της Κύπρου, ενώ παρέχει σημαντική υποστήριξη στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.

    Είπε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς άξονες διεθνούς συνεργασίας του Πανεπιστημίου της Μαριούπολης και λαμβάνει την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

    Ο Πρύτανης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Επίτροπο Προεδρίας Γιώργο Ιακώβου, τον οποίο χαρακτήρισε φίλο του Πανεπιστημίου και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας. ``Είναι ο κ. Ιακώβου που, ως Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 2006 ανέλαβε την πρωτοβουλία της ίδρυσης Επίτιμου Προξενείου στη Μαριούπολη, του οποίου προΐσταμαι``, είπε ο κ. Balabanov.

    [02] ΥΠΟΙΚ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ

    Εντός των προσεχών ημερών, το Υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση νομοσχέδια για την αναθεώρηση των συντελεστών φορολογίας στην ακίνητη περιουσία και για την εισαγωγή τέλους για όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες με κλιμακωτό τρόπο, αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ Χαρίλαος Σταυράκης σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

    Στην επιστολή του, με ημερομηνία 4 Ιουλίου, ο κ. Σταυράκης ενημερώνει τον κ. Ομήρου για την καταρχήν συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα συγκυβερνώντα κόμματα για την υιοθέτηση σειράς διαρθρωτικών δημοσιονομικών μέτρων, ``με στόχο την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και την ανατροπή του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί``.

    Αφού παραθέτει τα μέτρα, ο κ. Σταυράκης επισημαίνει ότι εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση δύο νομοσχέδια που αφορούν στην αναθεώρηση των συντελεστών φορολογίας στην ακίνητη περιουσία για διάστημα τριών χρόνων και μέχρι την επανεκτίμηση των αξιών ακίνητης περιουσίας από τις τιμές του 1980 στις σημερινές τιμές και στην εισαγωγή τέλους για όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες με κλιμακωτό τρόπο.

    Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή αφορούν στην ένταξη των νεοεισερχομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο Ταμείο Συντάξεων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον υπολογισμό της σύνταξης και του εφάπαξ των υφιστάμενων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα να γίνεται με βάση το μέσο όρο των τελευταίων τριάντα μηνών αντί του μισθού του τελευταίου μήνα, τη μερική συνεισφορά των υφιστάμενων υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα στα ταμεία συντάξεώς τους, την αναπροσαρμογή του ποσοστού συνεισφοράς στο ταμείο για χήρες και ορφανά και την κατάργηση της αυτόματης αναπροσαρμογή των υφιστάμενων συντάξεων στην περίπτωση καταβολής γενικών αυξήσεων στους μισθούς.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΕΝΕΥΗΣ

    Θα πρέπει, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, να απορριφθεί η προσπάθεια, που καταβάλλεται διεθνώς -και από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών αλλά και από την Τουρκία- για να τεθεί η 1η Ιουλίου 2012 ως χρονοδιάγραμμα για εξεύρεση οποιασδήποτε λύσης του Κυπριακού, με ταυτόχρονη άσκηση πιέσεων πάνω στην Τουρκία για να συμμορφωθεί με τα περί Κύπρου Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    ``Η δική μας η άποψη είναι σαφής: Δεν πρέπει να καθορισθεί νέα τριμερής συνάντηση, εάν δεν αναλάβει την υποχρέωση η τουρκική πλευρά να συζητήσει στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων το σύνολο των κεφαλαίων, που συναποτελούν αυτό που ονομάζεται κυπριακό πρόβλημα``, δήλωσε ο κ. Ομήρου στο περιθώριο επίσκεψής του στο Ελένειο Δημοτικό Σχολείο Λευκωσίας.

    Οπως διευκρίνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, ``πέραν του κεφαλαίου της διακυβέρνησης, το οποίο συζητήθηκε εξαντλητικά επί δυόμισι - τρία τώρα έτη, θα πρέπει να συζητηθούν σε έκταση και το περιουσιακό, το εδαφικό, οι έποικοι, η ασφάλεια, οι εγγυήσεις και η αποχώρηση των στρατευμάτων``.

    [04] ΥΠΕΞ - ΓΑΛΛΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Στο Παρίσι όπου θα παρακαθίσει σε συνομιλίες με το Γάλλο ομόλογό του Alain Juppe, μεταβαίνει την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού θα μεταβεί στη Γαλλία από την Ουκρανία, όπου συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια σε επίσημη επίσκεψη.

    Στην Ουκρανία, ο κ. Κυπριανού είχε συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Kostyantyn Gryshchenko με τον οποίο υπέγραψε σειρά συμφωνιών, ανάμεσα στις οποίες και Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Ουκρανίας για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Μετά το Παρίσι, ο κ. Κυπριανού θα επισκεφθεί την Κροατία για να συμμετάσχει στη διάσκεψη «Croatia Summit 2011», την έκτη συνάντηση Ευρωπαίων και Βορειοαμερικανών ηγετών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 8 - 9 Ιουλίου. Με το πέρας των εργασιών της διάσκεψης, ο κ. Κυπριανού θα μεταβεί στην Τσεχία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Karel Schwarzenberg, καθώς και με άλλους ανώτατους αξιωματούχους της χώρας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 5 July 2011 - 11:29:17 UTC