Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαρκή τα μέτρα που έλαβαν η Κύπρος, η Μάλτα και το Βέλγιο
  • [02] Ενταση και λιποθυμία στο τρισάγιο με αφορμή το θάνατο των έξι

    μελών της ΕΜΑΚ

  • [03] ΥΠΕΞ: Δόθηκε η άδεια απόπλου του πλοίου «CHARIOT» από Λεμεσό
  • [04] Η Νορβηγία υποστηρίζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας

  • [01] Επαρκή τα μέτρα που έλαβαν η Κύπρος, η Μάλτα και το Βέλγιο

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από σχετική εισήγηση του αρμόδιου Αντιπρόεδρου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν, έκρινε την Τετάρτη ότι η Κύπρος, το Βέλγιο, η Μάλτα και η Πολωνία που αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο της μη τήρησης των προθεσμιών τους για διόρθωση του υπερβολικού έλλειμμά τους, έχουν λάβει αποτελεσματικά μέτρα.

    Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω βήματα της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για τις τέσσερις χώρες, ενώ θα συνεχίσει, όπως επισημαίνει, να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις δημοσιονομικές εξελίξεις.

    Αντίθετα, η Κομισιόν έκρινε ότι τα μέτρα που έλαβε η πέμπτη χώρα που βρίσκονται στην ίδια ομάδα, η Ουγγαρία ήταν ανεπαρκή και δεν οδηγούν σε βιώσιμη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Η Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο για τη χώρα αυτή να προχωρήσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στο επόμενο στάδιο.

    [02] Ενταση και λιποθυμία στο τρισάγιο με αφορμή το θάνατο των έξι μελών της ΕΜΑΚ

    Ενταση επικράτησε το πρωί της Τετάρτης στην έδρα της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου κατά τη διάρκεια τρισάγιου, με αφορμή τη συμπλήρωση έξη μηνών από την ημέρα που έξι Πυροσβέστες μέλη της ΕΜΑΚ, μαζί με άλλα 7 άτομα, έχασαν τη ζωή τους στην τραγική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.

    Συγγενείς των θυμάτων ξέσπασαν σε λυγμούς και φώναζαν για «δικαιοσύνη» ενώ ο πατέρας του Σπύρου Τταντή, Σταύρος λιποθύμησε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο για προληπτικούς λόγους στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

    Το τρισάγιο τελέστηκε στις 10 το πρωί στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λουκά Λουκά, του Αρχηγού της Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου και αξιωματούχων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Μετά την ομιλία του Γιαννάκη Ομήρου ορισμένοι συγγενείς ξέσπασαν σε λυγμούς και φωνές ζητώντας «δικαιοσύνη».

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη «βαθειά συμπάθεια του συνόλου των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στους συγγενείς των θυμάτων, των ηρώων της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου, των μελών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των αξιωματικών του ναυτικού και των ναυτών».

    Θέλω συνέχισε «να σας πω ότι κατανοώ πως δεν είναι εύκολο να σας μεταδώσω λόγια συμπάθειας και παρηγοριάς, όμως θα πρέπει να ξέρετε πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή και δεν υπάρχει πιο πολύτιμη κληρονομιά απ` αυτή που μας κληροδότησαν - και ιδιαίτερα σας κληροδότησαν - οι ήρωες της 11ης Ιουλίου. Της προσήλωσης στο καθήκον, της αυτοθυσίας και του ηρωισμού και αυτό είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τους ηρωικούς νεκρούς της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου» είπε.

    [03] ΥΠΕΞ: Δόθηκε η άδεια απόπλου του πλοίου «CHARIOT» από Λεμεσό

    Δόθηκε από τις αρμόδιες αρχές η άδεια εφοδιασμού με καύσιμα και απόπλου του πλοίου «CHARIOT» από το λιμάνι της Λεμεσού μετά την απόφαση των πλοιοκτητών να αλλάξουν τον προορισμό του.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών η άδεια αυτή είχε αρχικά απαγορευθεί γιατί είχε διαπιστωθεί ότι μετέφερε επικίνδυνο φορτίο με προορισμό τη Συρία και την Τουρκία.

    Το πλοίο, το οποίο φέρει σημαία Αγίου Βικεντίου και Γρεναδινών και ανήκει στη ρωσική πλοιοκτήτρια εταιρεία Westberg Ltd (St. Petersburg, Russia), αγκυροβόλησε το απόγευμα της Τρίτης στο λιμάνι Λεμεσού με σκοπό τον εφοδιασμό του με καύσιμα, λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής.

    Οπως αναφέρεται, «Τελωνείο και Λιμενικές αρχές προέβησαν στις νενομισμένες διαδικασίες και έλεγχο των εγγράφων του πλοίου και του φορτίου». Επίσης, «προέβηκαν σε εξωτερικό έλεγχο των 4 εμπορευματοκιβωτίων και της ηλεκτρογεννήτριας που βρίσκονται στο αμπάρι του πλοίου». Προστίθεται ότι «ο φυσικός έλεγχος του περιεχομένου των εν λόγω εμπορευματοκιβωτίων δεν ήταν εφικτός, λόγω στενότητας χώρου».

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση «διαπιστώθηκε ότι το πλοίο έφερε επικίνδυνο φορτίο, με προορισμό τη Συρία και την Τουρκία».

    Οι αρμόδιες αρχές, αναφέρεται, «απαγόρευσαν τον εφοδιασμό με καύσιμα και τον απόπλου του πλοίου από το αγκυροβόλιο Λεμεσού μέχρι να διευκρινιστεί η κατάσταση».

    Μετά, ωστόσο, από «συντονισμένες ενέργειες των αρμοδίων αρχών, οι πλοιοκτήτες του εν λόγω πλοίου αποφάσισαν να αλλάξουν τον προορισμό του φορτίου». Επιπλέον, συμπληρώνεται, λήφθηκαν υπόψη οι Κανονισμοί και Αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ που διέπουν τα περιοριστικά μέτρα σε σχέση με τη κατάσταση στη Συρία και διαπιστώθηκε ότι δεν παραβιάζονται τα σχετικά περιοριστικά μέτρα της ΕΕ.

    «Κατόπιν των ανωτέρω, δρομολογήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες και δόθηκε η άδεια εφοδιασμού με καύσιμα και απόπλου του πλοίου», αναφέρεται τέλος στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

    [04] Η Νορβηγία υποστηρίζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Η Νορβηγία συνεχίζει να υποστηρίζει την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ελπίζει ειλικρινά να καταστεί δυνατή η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στο σύντομο μέλλον, η οποία θα τερματίζει τον διαχωρισμό των κοινοτήτων της Κύπρου, δήλωσε την Τετάρτη ο νέος Πρέσβης του Βασιλείου της Νορβηγίας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, Sjur Larsen, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι για να λυθεί το πρόβλημα, όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν και να ενεργήσουν με την αναγκαία καλή θέληση, και διαβεβαίωσε ότι η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να υποβάλλει ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις με καλή πίστη.

    Επίσης, ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων, έναν τομέα στον οποίο η Νορβηγία διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Larsen είπε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την έφερε στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, προσθέτοντας ότι η Νορβηγία συνεργάζεται στενά με την ΕΕ και τα κράτη μέλη σε σημαντικούς τομείς, όπου υπάρχουν κοινές προκλήσεις και συμφέροντα.

    Είπε, επίσης, ότι η Νορβηγία προσβλέπει να εργαστεί από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την επικείμενη Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ και εύχεται κάθε επιτυχία στο σημαντικό αλλά και γεμάτο προκλήσεις αυτό έργο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 11 January 2012 - 12:29:13 UTC