Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντονο διαπραγματευτικό διήμερο στο Greentree
  • [02] ``Σημαντική ευκαιρία`` το Greentree, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

  • [01] Εντονο διαπραγματευτικό διήμερο στο Greentree

    Προσέρχονται αργά απόψε στο συγκρότημα Greentree του Λονγκ Αίλαντ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας κι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, με τις αντιπροσωπείες του, για τις διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα τη Δευτέρα και την Τρίτη.

    Στο Greentree θα βρίσκονται επίσης και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ με την ομάδα κυπριακού του ΟΗΕ και άλλους εμπειρογνώμονες, έτοιμοι για ένα σκληρό διαπραγματευτικό διήμερο, που στοχεύει στην επίτευξη ουσιαστικών συγκλίσεων πάνω στη διακυβέρνηση, στο περιουσιακό και σε άλλα βασικά κεφάλαια, με την προοπτική να αποφασιστεί η διεξαγωγή του επόμενου βήματος, που είναι η διεθνής διάσκεψη.

    Το Σαββατοκύριακο επρόκειτο να λάβουν χώρα συσκέψεις των αξιωματούχων του διεθνούς οργανισμού που ασχολούνται με το κυπριακό, για την οριστικοποίηση της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί, καθώς υπήρχαν ακόμη ζητήματα που δεν είχαν ξεκαθαριστεί, κυρίως λόγω του ότι δεν είχαν δοθεί μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου από τις δύο πλευρές τα περιγράμματα που είχε ζητήσει ο γενικός γραμματέας, για το πώς βλέπουν τη λύση του κυπριακού.

    Όπως μας ανέφερε ελληνοκυπριακή πηγή, χθες δεν είχαν υπάρξει συναντήσεις της πλευράς μας με τα Ηνωμένα Εθνη, δεν απέκλεισε ωστόσο να λάβουν χώρα σήμερα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθεται από σε συσκέψεις με τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας που τον συνοδεύουν, ενώ το Σάββατο βράδυ δείπνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο.

    Ελληνοκυπριακή πηγή προέβλεψε σκληρό διαπραγματευτικό παιγνίδι στο Greenrtree, αλλά επισήμανε ότι η πλευρά μας προσέρχεται με καλή θέληση και θωρακισμένη πίσω από τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και τους ξεκάθαρους όρους εντολής του γενικού γραμματέα που έχει θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, ακόμη και με το τελευταίο του ψήφισμα.

    Η ίδια πηγή είπε ότι έχουν μελετηθεί από την πλευρά μας όλα τα πιθανά σενάρια, καθώς δεν αποκλείεται, ούτε η άσκηση πιέσεων από τον ΟΗΕ, καθώς επιμένουν ότι η διαδικασία δεν μπορεί να συνεχιστεί πέραν της 1ης Ιουλίου, αλλά ούτε και κίνηση δημιουργίας εντυπώσεων από την τ/κ πλευρά, με υποβολή τροποποιημένων θέσεων στα θέματα της διασταυρωμένης ψήφου και του περιουσιακού. Κάτι που είχε συμβεί πριν ένα χρόνο στο περιουσιακό και παρότι οι θέσεις αυτές απείχαν πολύ από το τι μπορούμε να αποδεχτούμε, χαιρετίστηκαν από τον κ. Ντάουνερ ως θετικά βήματα.

    Οι προσδοκίες της πλευράς μας, πάντως, όπως διαφάνηκε κι από την δήλωση του Προέδρου Χριστόφια κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές, αφού τίποτε από όσα ζήτησε ο γενικός γραμματέας προ της συνάντησης δεν εκπληρώθηκαν.

    Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου δεν είχαν ανταλλαγεί τα 20σέλιδα έγγραφα που συμφώνησαν να επιδώσουν οι δύο πλευρές, κάτι που ενόχλησε τους αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού και σύμφωνα με πληροφορίες θα το εγείρει ο κ. Μπαν στους ηγέτες στο Greentree.

    Ελληνοκυπριακή πηγή ανέφερε ότι από τη μία η τ/κ πλευρά δεν προσκόμισε τα στοιχεία που ζητήθηκαν για το εδαφικό και τους εποίκους, κι από την άλλη στα κομβικά κεφάλαια, το προσχέδιο που έδωσε στις 15 Δεκεμβρίου απλά επαναλαμβάνει μαξιμαλιστικές θέσεις, οι οποίες με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχαν υποβληθεί στα τριάμισι χρόνια των συνομιλιών και άρα δεν κρίνονται ιδιαίτερα υποβοηθητικές.

    Τα Ηνωμένα Εθνη αφήνουν να διαρρεύσει ότι έχουν ετοιμάσει δικό τους έγγραφο, το οποίο θα χρησιμοποιήσουν στο «πήγαινε &#150; έλα» που θα γίνει στο Greentree, επιχειρώντας να γεφυρώσουν τις διαφορές των δύο εγγράφων των πλευρών. Όπως μας είπε ε/κ πηγή, δεν πρόκειται να γίνει δεκτή η επίσημη κατάθεση του εγγράφου από τα Ηνωμένα Εθνη, αφού αυτό αντίκειται στους όρους εντολής του γενικού γραμματέα για κυπριακή ιδιοκτησία των συνομιλιών.

    Αυτό ωστόσο δεν εμποδίζει τους αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού να συζητούν τα σημεία του με τις δύο πλευρές χωριστά κι όπως διαρρέουν, θα είναι ιδιαίτερα πιεστικοί.

    Πάντως γύρω από το θέμα τις επίδοσης των εγγράφων στα Ηνωμένα Εθνη, το τοπίο δεν απολύτως καθαρό. Τουρκοκυπριακή πηγή υποστήριξε ότι επιδόθηκαν χθες, κάτι που αρνήθηκαν κατηγορηματικά &#150; σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στην πλευρά μας &#150; δύο μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας.

    &#700;λλη ελληνοκυπριακή πηγή θεώρησε ως πιθανότερο να δοθούν τα περιγράμματα απόψε το βράδυ, κατά την άφιξη των αντιπροσωπειών στο Greentree

    [02] ``Σημαντική ευκαιρία`` το Greentree, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Πρόσκληση προς τους δύο ηγέτες να αδράξουν τη σημαντική ευκαιρία που προσφέρουν οι συνομιλίες του Greentree σημειώνοντας ουσιαστική πρόοδο, απηύθυνε η αμερικανική κυβέρνηση, με γραπτή δήλωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτώρια Νούλαντ.

    «Καλωσορίζουμε τις συνομιλίες που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν αναλαμβάνει με τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων στη Νέα Υόρκη στις 23 και 24 Ιανουαρίου», αναφέρει η ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ένθερμα τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του γγ του ΟΗΕ».

    «Προτρέπουμε τους ηγέτες, καταλήγει η ανακοίνωση, να αδράξουν τη σημαντική αυτή ευκαιρία και να σημειώσουν πραγματική και ουσιαστική πρόοδο στην κατεύθυνση μία διευθέτησης, επανενώνοντας τη νήσο σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 22 January 2012 - 10:29:27 UTC