Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Greentree
  • [02] ΥΠΕΣ:Η Κυπριακή Προεδρία να ολοκληρώσει το σύστημα ασύλου
  • [03] Υπερπλήρωση μέχρι την Παρασκευή και του φράγματος Ασπρόγκρεμου
  • [04] Βαθιά θλίψη από Πρόεδρο Βουλής για θάνατο Θ. Αγγελόπουλου

  • [01] Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες στο Greentree

    Χωρίς να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη πρόοδος, ούτε συγκεκριμένα αποτελέσματα, ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Greentree.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, κλείνοντας τις διήμερες συνομιλίες, δεν άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, το πιθανότερο είναι στη δήλωση που θα κάνει σήμερα να καλέσει τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις προσπάθειες στην Κύπρο, πάνω στα ίδια ζητήματα, αξιοποιώντας κι όλα τα στοιχεία που υπάρχουν στο τραπέζι και όσα νεότερα προσκομίστηκαν από τις δύο πλευρές.

    Παραμένει αβέβαιο αν ο γενικός γραμματέας θα σπεύσει να ορίσει νέο ραντεβού με τους δύο ηγέτες.

    Οι δύο ηγέτες αμέσως την επιστροφή τους στο Μανχάταν προσήλθαν με τις συζύγους τους στο δείπνο που τους παρέθεσε το ζεύγος Μπαν Γκι-μουν σε γαλλικό εστιατόριο. Δεν υπάρχουν πληροφορίες αν πέραν του κοινωνικού του χαρακτήρα, στο δείπνο έγιναν οποιεσδήποτε συζητήσεις για το Κυπριακό.

    Οι δύο ηγέτες θα προσέλθουν μισή ώρα νωρίτερα από την προγραμματισμένη επίσημη λήξη των συνομιλιών για να ενημερωθούν και πιθανόν να συμφωνήσουν για το περιεχόμενο της δήλωσης που αναμένεται να εκδοθεί.

    Μέχρι τότε, ουδεμία πλευρά διακινδύνευε περισσότερα από εκτιμήσεις.

    Πάντως, πέραν της δηλώσεως, ως μεγάλης σημασίας κρίνεται η έκθεση που θα υποβάλει ο ΓΓ προς το Σ.Α., εντός του Φεβρουαρίου, με τα συμπεράσματά του για την προσπάθεια που διαρκεί 3,5 χρόνια.

    [02] ΥΠΕΣ:Η Κυπριακή Προεδρία να ολοκληρώσει το σύστημα ασύλου

    Η Κύπρος πρέπει να συμπεριφέρεται ως η επερχόμενη προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι επί κυπριακής προεδρίας θα πρέπει να ολοκληρωθεί το θέμα του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Κοπεγχάγη όπου θα συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι «το Συμβούλιο θα καθορίσει ουσιαστικά τις προτεραιότητες που θα τεθούν για τη δανική προεδρία και τα θέματα που θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες».

    Πρόσθεσε πως είναι σημαντικό ότι σ` αυτή την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης «ξεκινούμε να εμπλεκόμαστε πιο ενεργά και η Κύπρος πρέπει ήδη να προετοιμάζεται και να συμπεριφέρεται ως η επερχόμενη προεδρία. Τα θέματα στην ατζέντα είναι πολύ σημαντικά, με κυριότερο την πολιτική που έχει να κάνει με την ολοκλήρωση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου».

    Εξήγησε ότι αυτό το θέμα «θα πρέπει να ολοκληρωθεί επί κυπριακής προεδρίας» και χαρακτήρισε «σημαντική» τη δουλειά που θα γίνει επί δανικής προεδρίας προκειμένου «να μπορέσουμε επί δικής μας προεδρίας να ολοκληρώσουμε αυτό το μεγάλο στόχο που έθεσε η ΕΕ εδώ και μερικά χρόνια και αφορά το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου».

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι στο άτυπο Συμβούλιο θα συζητηθεί και «το έγγραφο που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφορά τα θέματα αλληλεγγύης. Είναι σημαντικό για μας γιατί για πρώτη φορά μπαίνουν επί τάπητος στην ατζέντα της ΕΕ τα θέματα αλληλεγγύης» με πρώτο το θέμα της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών.

    [03] Υπερπλήρωση μέχρι την Παρασκευή και του φράγματος Ασπρόγκρεμου

    Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή ή και ενωρίτερα, αναλόγως της έντασης των βροχοπτώσεων, αναμένεται να υπερχειλίσει και το υδατικό φράγμα του Ασπρόγκρεμου, που, αυτήν τη στιγμή, όπως ανέφερε ο Ανώτερος Τεχνικός Μηχανικός στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, Φαίδρος Ρουσής, έχει πληρότητα σε ποσοστό 94%.

    ``Η εισροή υδάτων σε όλα τα φράγματα, κατά το τελευταίο 24ωρο, είπε ο κ. Ρουσής σε δηλώσεις του σήμερα στο ΚΥΠΕ, ``είναι 3,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, με μεγαλύτερη εισροή στο φράγμα του Κούρρη όπου εισέρρευσαν 926.000 κυβικά μέτρα``.

    Στο φράγμα του Ασπρόγκρεμου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η εισροή υδάτων ανήλθε σε 876.000 κυβικά μέτρα, ενώ επίσης αυξημένες εισροές υδάτων έχουν σημειωθεί και στα μικρότερα φράγματα.

    ``Τα αποθέματα σήμερα``, δήλωσε ο κ. Ρουσής, ``έχουν φθάσει στα 181,20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, που είναι σε ποσοστό πληρότητας το 62,30% και η συνολική εισροή υδάτων στα φράγματα για το μήνα Ιανουάριο είναι, μέχρι σήμερα, 58,50 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, εισροή που είναι η δεύτερη καλύτερη εισροή υδάτων των τελευταίων δέκα ετών``.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ρουσής, ``η μεγαλύτερη εισροή υδάτων ήταν το έτος 2004 με 89 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και, συνολικώς, οι εισροές υδάτων σε όλα τα φράγματα των ελεύθερων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την 1η Οκτωβρίου 2011 μέχρι σήμερα, είναι 66,10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα``.

    [04] Βαθιά θλίψη από Πρόεδρο Βουλής για θάνατο Θ. Αγγελόπουλου

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου εκφράζει «τη βαθιά θλίψη της Βουλής των Αντιπροσώπων για το θάνατο του διεθνούς φήμης Ελληνα σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου».

    Σε επίσημη γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρει ότι «η απώλεια για τον ελληνικό και τον παγκόσμιο κινηματογράφο είναι τεράστια και δυσαναπλήρωτη».

    Προσθέτει ότι «η καλλιτεχνική δημιουργία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου αναγνωρίστηκε και καταξιώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και οι ταινίες του αποτελούν πολύτιμο κομμάτι της παγκόσμιας δημιουργίας της έβδομης τέχνης».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 25 January 2012 - 10:29:18 UTC