Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 12-01-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πρόεδρος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
  • [02] Απεργίες σε ξενοδοχεία αποφάσισαν ΣΕΚ-ΠΕΟ
  • [03] Ο Υπουργός Συγκοινωνιών για απεργίες σε λεωφορεία
  • [04] Στο 230% της κανονικής η βροχόπτωση το Γενάρη

  • [01] Ο Πρόεδρος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

    Η τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης και η καταπολέμηση της ανεργίας, ήταν τα βασικά θέματα που εξετάστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος σε παρέμβασή του αναφέρθηκε στην ανεργία των νέων και σημείωσε ότι η επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου θα αναδείξει το θέμα και θα το προωθήσει κατά προτεραιότητα.

    Στόχος της Ενωσης είναι η επίτευξη «μιας οικονομικής εξυγίανσης φιλικής προς την ανάπτυξη και μιας ανάπτυξης φιλικής προς την απασχόληση». Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για την καταπολέμηση της κρίσης και συμφώνησαν όπως εντείνουν τις προσπάθειες για την εν γένει οικονομική ανασυγκρότηση στην ΕΕ και πρωτίστως στην ευρωζώνη. Στην εαρινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 1-2 Μαρτίου, θα γίνει μια επαναξιολόγηση της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της κρίσης.

    Πιο συγκεκριμένα, τις εργασίες της άτυπης Συνόδου απασχόλησε κατά κύριο λόγο η ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο προέβη σε παρουσίαση του πιεστικού προβλήματος της ανεργίας των νέων που πλήττει τα κράτη μέλη της ΕΕ και υπέβαλε αριθμό προτάσεων για βελτίωση της κατάστασης.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι για την καταπολέμηση της ανεργίας απαιτούνται ισοζυγισμένες πολιτικές που να στοχεύουν στην βελτίωση των δεξιοτήτων των νέων αλλά και μέτρα που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει με τρόπο που να παρέχονται οι απαραίτητες κοινωνικές εγγυήσεις και να προωθείται η Κοινωνική Συνοχή.

    Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν στην ανάγκη όπως δοθεί ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στη χρηματοδότηση και βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 23 εκατομμύρια, όσο και οι άνεργοι στην Ένωση. Προς το σκοπό αυτό, τονίστηκε η ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η κεφαλαιουχική βάση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με στόχο την μεγαλύτερη χρηματοδοτική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η υψηλή ανεργία των νέων αποτελεί μεγάλη πρόκληση για ολόκληρη την Ένωση και τόνισε τη σημασία της γρήγορης και ομαλής μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία, αποφεύγοντας τις μεγάλες περιόδους ανεργίας. Πρέπει, υπογράμμισε, να δοθεί στους νέους η δυνατότητα βελτίωσης των ακαδημαϊκών τους προσόντων και επαγγελματικών τους δεξιοτήτων ώστε να βελτιωθούν οι δυνατότητες πρόσβασής τους σε ποιοτικές θέσεις εργασίας. Το θέμα, κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι πολύ σημαντικό και η επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου θα το αναδείξει και προωθήσει κατά προτεραιότητα. Χρέος μας, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική στους νέους μας και να διασφαλίσουμε την ευμάρεια των μελλοντικών γενεών, παραδίδοντας στα παιδιά μας μια Ευρώπη εύρωστη και κοινωνικά υπεύθυνη.

    Σε σχέση με τα λοιπά θέματα που έτυχαν εξέτασης στην άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνεται η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας επί του προσχεδίου της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η οποία και θα προωθηθεί προς υπογραφή κατά την εαρινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Περαιτέρω, επιβεβαιώθηκε ότι η Συνθήκη για τη θέσπιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας είναι έτοιμη προς υπογραφή και στόχος παραμένει να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012.

    [02] Απεργίες σε ξενοδοχεία αποφάσισαν ΣΕΚ-ΠΕΟ

    Τη λήψη απεργιακών μέτρων σε όσα ξενοδοχεία δεν καταβάλλουν αυξήσεις και ΑΤΑ στους εργαζομένους, αποφάσισαν οι κλαδικές της ΣΕΚ και της ΠΕΟ.

    Οπως δήλωσαν οι ΓΓ των κλαδικών των δύο συντεχνιών, Λευτέρης Γεωργιάδης και Περικλής Περικλέους, ουσιαστικά τα ξενοδοχεία τελούν από σήμερα σε κατάσταση απεργίας μέχρι την καταβολή των αυξήσεων και της ΑΤΑ, με την επισήμανση ότι η κατάσταση αφορά τη μειοψηφία των ξενοδοχείων.

    [03] Ο Υπουργός Συγκοινωνιών για απεργίες σε λεωφορεία

    Στην καταβολή 4 εκ. ευρώ προς τους οργανισμούς συγκοινωνιών των κατά τόπους επαρχιών για την πληρωμή των οδηγών λεωφορείων, προχώρησε την Τρίτη το πρωί το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, σύμφωνα με τον Υπουργό Ευθύμιο Φλουρέντζου.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την 24ωρη παγκύπρια απεργία που προγραμματίζουν για την Τετάρτη, οι οδηγοί των λεωφορείων, ο κ. Φλουρλέντζου είπε ότι από σήμερα (Τρίτη) το πρωί εμβάζονται στους λογαριασμούς των εταιρειών ποσά συνολικού ύψους 4 εκ. ευρώ, προσθέτοντας ότι το ποσό αυτό «είναι υπεραρκετό για να πληρωθούν οι οποιοσδήποτε υποχρεώσεις προς τους οδηγούς των λεωφορείων».

    Συγκεκριμένα, ο Υπουργός είπε ότι τα ποσά κατανέμονται σε 710 χιλ. ευρώ για τη Λευκωσία, 1,5 εκ. ευρώ για τη Λεμεσό, 250 χιλ. ευρώ για την Πάφο και τα υπόλοιπα πηγαίνουν στις δύο άλλες εταιρείες των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου. Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός εξέφρασε τη γνώμη ότι οι οδηγοί δεν νομιμοποιούνται να κατέλθουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, από τη στιγμή που καταβάλλονται τα χρήματα.

    [04] Στο 230% της κανονικής η βροχόπτωση το Γενάρη

    Στο 230% της κανονικής για το μήνα Ιανουάριο, ανήλθε η μέση ποσότητα βροχόπτωσης που έπεσε στις ελεύθερες περιοχές, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, που δημοσιοποιεί η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Η μέση ολική ποσότητα βροχόπτωσης από την 1η μέχρι την 31 Ιανουαρίου ανήλθε στα 235,9 χιλιοστά, ενώ η μέση κανονική βροχόπτωση για το μήνα είναι 102,4 χιλιοστά. Σε σχέση με το τελευταίο 24ωρο, η μέση ολική ποσότητα βροχόπτωσης που έπεσε ανήλθε στα 19,0 χιλιοστά.

    Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα η ποσότητα βροχόπτωσης που σημειώθηκε στο Κελλάκι φθάνει το 285% σε σύγκριση με την κανονική, στη Λεμεσό 278% και στο αεροδρόμιο Λάρνακας 272%.

    Στη Λευκωσία η μέση βροχόπτωση για τον Ιανουάριο ήταν στο 132% της κανονικής, στο Αεροδρόμιο Πάφου 206%, στην Πόλη Χρυσοχούς 267%, στην Πάνω Παναγιά 232%, στο Σταυρό της Ψώκας 250%, στον Πρόδρομο 199%, στα Πλατάνια 211%, στον Σαϊττά 245%, στον Κόρνο 227%, στο Λυθροδόντα 154%, στο Γεφύρι της Παναγιάς 150%, στην Περιστερώνα 187%, στην Αθηένου 176%, στην Ξυλοτύμπου ήταν 192% και στο Φρέναρος 231% της κανονικής για το μήνα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 31 January 2012 - 12:29:11 UTC